dodatek do dań
-
Mizeria bez śmietany i jogurtu? W tej wersji jest równie pyszna. Obok takiej nowości nie przejdziesz obojętnie
Mizeria bez śmietany lub innego nabiału to doskonała alternatywa dla tradycyjnej surówki. Choć ta, którą znamy z dzieciństwa jest wyśmienita, to ten wariant pozwoli wprowadzić urozmaicenie w codziennej diecie. Tak przygotowany dodatek do obiadu...
-
Mizeria z dodatkiem cebuli i octu? W tej wersji prawdopodobnie jej nie jadłeś i żałuj. Smakuje nawet lepiej niż tradycyjna
Ile osób, tyle sposobów na przygotowanie mizerii. To, co można uwielbiać w tej tradycyjnej surówce, to jej uniwersalność i możliwość modyfikowania przepisu wedle własnego uznania i smaku. Jedni lubią ją na słodko, inni na słono, a jeszcze niektórz...
-
Mizeria bez ogórków? Kucharka ze szkolnej stołówki przemycała inne warzywo, a wszyscy zajadali się bez opamiętania
Mizeria to doskonały dodatek do obiadu. Jedni lubią ją na słodko, inni zaś tylko i wyłącznie z solą. Z reguły je się ją z ogórkami, znacznie rzadziej z sałatą, jednak pani Mariola gotująca w szkole nie raz zaskoczyła uczniów dodatkiem zupełnie...
-
Sałatka szwedzka to kultowy przysmak, który pasuje na grilla i do obiadu. Zrobisz ją z kilku produktów
Sałatka szwedzka to klasyczny dodatek do domowych obiadów. Jest banalna w przygotowaniu, prosta w smaku i zarazem wyśmienita. Kluczem do sukcesu są obłędnie chrupiące ogórki, a także pełna aromatów zalewa. Przysłowiową wisienką na torcie są...
-
Najlepszy sos do surówki? Na pewno nie na bazie majonezu. Ten przygotujesz z dwóch składników, które masz w kuchni
Rozpoczął się sezon na młode warzywa, tak też surówka z młodej kapusty ponownie zaczyna królować na polskich stołach. Co zrobić, by smakowała obłędnie i była przy tym zdrowa? Ten domowy i dwuskładnikowy dressing sprawi, że będziesz brać dokładkę z...
-
Zapomnij o mizerii czy małosolnych. Przygotuj ogórki w ten sposób, a goście zaniemówią z wrażenia
Mizerię, małosolne czy domowe surówki z ogórkami w roli głównej zna niemal każdy. Warto zatem nieco urozmaicić menu i przygotować kiszonki w niecodziennej wersji. Kiszone podane w ten sposób sprawią, że nawet teściowa zaniemówi z zachwytu. A...
-
Rewelacyjna mizeria w szwedzkim wydaniu. Spróbuj raz, a nie wrócisz do tradycyjnej odsłony
Mizeria to jedna z klasycznych surówek, która smakuje obłędnie szczególnie wiosną i latem, gdy warzywa są świeże i dojrzałe. Warto jednak nieco urozmaicić tradycyjny smak i przekonać się do szwedzkiej wersji. W składzie królują ciekawe dodatki,...
-
Surówka z kapusty pekińskiej brzmi sztampowo? Ale nie w tym wydaniu. Wystarczy poszatkować i skropić tym sosem
Kolorowe dodatki to nierozłączny dodatek domowych obiadów takich jak schabowy, pieczenie czy dania jarskie. Surówka z kapusty pekińskiej to w tej dziedzinie prawdziwa klasyka. Warto jednak nieco urozmaicić przepis i wzbogacić bukiet warzyw o kremo...
-
Przepis na surówkę z kapusty. Smaczny dodatek do obiadu i prawdziwy zastrzyk witamin
Iście Polskim warzywem jest kapusta, która gości w wielu daniach, sałatkach czy przekąskach. Obowiązkowym dodatkiem do obiadu jest swojska surówka z kapusty, która nie tylko obłędnie smakuje, ale i dostarcza ogrom witamin. Warto zwrócić uwagę takż...
-
Zielona sałatka z jedynie trzech składników. Ta bomba witaminowa wzbogaci smakiem każdy obiad
Prosta swojska kuchnia to esencja smaków, aromatów, a także witamin. Warto zatem przygotować trzyskładnikową sałatkę, która świetnie podkreśli smak niemal każdego obiadu - zarówno mięsnego, jak i wegetariańskiego. Zielony skład gwarantuje ucztę...
-
Zupa ze smakowitym bonusem. Warzywny bulion wzbogacony tym soczystym dodatkiem to prawdziwa uczta
Zupy, rozgrzewające buliony i aromatyczne wywary to klasyka polskiej kuchni, która szczególnie smakuje w chłodne, ponure dni. Warto poznać jednak sposób na treściwy dodatek, który sprawi, że obiad będzie o niebo lepszy.
-
Kapusta zasmażana - obiadowy klasyk, z którym na próżno konkurować. Z tym dodatkiem wypada rewelacyjnie
Zasmażana kapusta to klasyka z którą na próżno konkurować. Swojski smak zapewnia świeża, najlepiej młoda kapusta oraz aromatyczne przyprawy i dodatki. Przygotowanie jest banalnie proste a smak...no cóż, warto przekonać się samemu!
-
Sos cebulowy na ciepło - kulinarny banał, który podkreśli smak wielu dań. Przyda się bulion i pieprz
Czasami najprostsze dodatki mogą całkowicie odmienić smak znanych nam potraw. W owej roli królują sosy - ten przygotowany z cebuli i podany na ciepło to jednocześnie banał, jak i rarytas na miarę najlepszych restauracji. Przygotowanie zajmie...
-
Kiedy solić mizerię? Przez jeden błąd będzie zbyt wodnista. Kluczowa jest kolejność
Tradycyjny obiad nie smakowałby tak wyśmienicie, gdyby nie dodatki - mowa tu o sałatkach, warzywach w różnej postaci i surówkach. Mizeria to klasyka, która często towarzyszy wszelakim kotletom, mięsom czy jarskim daniom. Kluczowe w przygotowaniu...
-
Przepis na puszyste i kremowe puree. Poza masłem i ziołami dodaj do ziemniaków odrobinę tego napoju
Ziemniaki to jedno z popularniejszych warzyw, które wręcz króluje w tradycyjnej, polskiej kuchni. Obok placków, zup, zapiekanek, wege kotletów czy sałatek warto wyróżnić puree, które wyśmienicie podkreśli smak domowego obiadu. Kluczem do sukcesu...
-
Jak zrobić smalec? Znamy przepis na tradycyjne smarowidło i wersji wege. Smaku dodadzą sezonowe owoce
Wśród domowych rarytasów warto wyróżnić tradycyjny smalec, ale i w wersji wegańskiej. Swojskie smarowidło do doskonały dodatek do pieczywa, tłuszcz do smażenia, ale i kładnik wielu dań. Przygotowanie jest banalnie proste, jednak warto znać owocowe...
-
Surówka z kiszonej kapusty - uniwersalny dodatek do obiadu i prawdziwa bomba witaminowa
Surówka z kiszonej kapusty to klasyka w polskiej kuchni. Smaczny i uniwersalny dodatek do obiadu to także naturalny probiotyk i bomba witaminowa. Istotna jest jednak jakość warzywa i oczywiście dodatki. Jesienne rarytasy nadadzą całości charakteru...
-
Czym zagęścić zupę? Babcine receptury nie mają sobie równych. Bulion będzie sycący i aromatyczny
Domowe zupy nie mają sobie równych - są sycące, pełne smaku i aromatu. Niektóre przepisy wymagają jednak dodatkowego składnika, po który sięgały często nasze babcie. Czym zatem zagęścić zupę? Te dodatki sprawią, że bulion stanie się treściwy i...
-
Mizeria po warszawsku. Dodaj nietypowy składnik, tradycyjny i pyszny smak gwarantowany
Wśród tradycyjnych polskich surówek i dodatków do obiadów mizeria jest na piedestale. Proste i zarazem wyjątkowo smaczne połączenie sezonowych warzyw z dodatkami jest uwielbiane w wielu domach. Mizeria po warszawsku to prawdziwy rarytas - chociaż...
-
Czym zagęścić zupę? Domowe receptury naszych babć, które nadają smaku i charakteru każdemu bulionowi
Domowe przepisy na zupy są bezkonkurencyjne i smakują najlepiej. Wiele z nich wymaga dodatkowego składnika, który często używały nasze babcie. Czym zagęścić zupę? Te tradycyjne receptury, nie mają sobie równych - wzbogacą smak i nadadzą całości...
-
Hummus - przepis na orientalną pastę idealną do lekkich dań i pieczywa. Domowy produkt nie ma konkurencji
Hummus - przepis na kremową i delikatną pastę z ciecierzycy i aromatycznych przypraw. Połączenie tych kilku prostych składników daje wyjątkowo smaczny efekt. Potrawa wywodzi się z Lewantu i Egiptu, popularna jest także na Bliskim Wschodzie....
-
Konfitura z jarzębiny - przepis na ciekawy produkt do spiżarni. Smakuje wyśmienicie podana z mięsem
Konfitura z jarzębiny to oryginalny i wyjątkowo smaczny pomysł na domowe przetwory. Ten nietypowy i ciekawy składnik wyśmienicie smakuje jako dodatek do serów czy mięs. To nie tylko ciekawa alternatywa dla przetworów z żurawiny, ale także wyjątkow...
-
Aromatyczna pasta z pieczonego czosnku - wyśmienity dodatek do pieczywa. Sprawdzi się także jako dip
Idealnym dodatkiem do świeżego pieczywa lub innych przekąsek jest aromatyczna pasta z pieczonego czosnku. Poza niesamowicie bogatym smakiem to także doskonałe źródło witamin, które m.in. wspomagają odporność. Świetnie sprawdzi się również jako...
-
Przepis na mizerię Magdy Gessler. To klasyka kuchni polskiej, ale ważny jest rodzaj śmietany
Czy polski letni obiad może istnieć bez mizerii? Może, ale po co... Nie ma lepszego dodatku do schabowego lub mielonego niż drobno posiekane ogórki z cebulką i śmietaną. Tylko jakiej śmietany użyć? Magda Gessler rozwieje wszelkie wątpliwości...
-
Beszamel - przepis na bazowy sos do wielu dań. Wystarczy kilka produktów, ale ważne jest przygotowanie
Beszamel - przepis na sos, przyrządzany jako zasmażka z mąki na maśle i rozprowadzana mlekiem. Jest jednym z pięciu bazowych sosów, używanych w kuchni. Pozornie banalny do przygotowania a w rzeczywistości bardzo wymagający przepis, który potrzebuj...
-
Kapusta pekińska - przepisy na surówki i nie tylko. Co można przygotować z chrupiących liści?
Kapusta pekińska to przepis na wiele smacznych dań. Najczęściej jest dodatkiem do sałatek i surówek, jednak świetnie podkreśli smak innych posiłków. Sprawdź, do czego dodać chrupiące, zielone liście i zaskocz swoich bliskich pysznym, aromatycznym ...
-
Surówka z młodej kapusty na kilka sposobów. Jest zdrowa, łatwa w przygotowaniu i pasuje do wielu dań
Surówka z młodej kapusty to smaczny i zdrowy dodatek do dań obiadowych. Podpowiadamy, jakich składników użyć, by podkreślić smak młodej kapusty. Efekt finalny zasmakuje każdemu!
-
Sałatka ziemniaczana z chrupiącym boczkiem. Nietypowe połączenie, którego potrzebujesz w kuchni
Jeśli zastanawiasz się nad pyszną sałatką lub szukasz oryginalnego dodatku do dań, przepis na sałatkę ziemniaczaną sprawdzi się idealnie. Odrobina chrupiącego boczku wzbogaci smak i nada całości charakteru. To prosty, szybki i pyszny sposób, by...
-
Mizeria - przepis na domową surówkę. Smak tkwi w prostocie i odpowiednim momencie posolenia ogórków
Mizeria to bez dwóch zdań jedna z najbardziej lubianych i najczęściej przygotowywanych surówek w polskich domach. Jest pyszna i idealnie pasuje do wielu dań. Podpowiadamy, jak przygotować mizerię, która smakuje jak ta od babci.
-
Beszamel - przepis na bazowy sos. Kluczem do dobrego smaku i braku grudek jest odrobina cierpliwości
Smak sosu beszamelowego doskonale znamy z wielu potraw. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak mała pomyłka potrafi zadecydować o smaku tego kremowego sosu. W naszym przepisie podpowiadamy jak przygotować beszamel krok po kroku.
-
Kapusta zasmażana - przepis na smaczny dodatek do obiadu. Dodając chrupiący boczek uwydatnisz jej smak
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny dodatek do obiadu zasmażana, młoda kapusta sprawdzi się idealnie. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut i jest bardzo proste. Dodając aromatyczny i chrupiący boczek, wzbogacisz smak, jednak nic nie stoi na...
-
Surówka Colesław - idealny dodatek do obiadu. Przepis na smaczną surówkę jak z popularnej sieci fast foodów
Colesław to popularna surówka, często goszcząca w naszych domach. Jej składnikiem bazowym jest biała, szatkowana kapusta i marchewka. Taka surówka to jeden z najłatwiejszych w przygotowaniu dodatków do obiadu, a dzięki surowym składnikom jest bard...
-
Masło czosnkowe: jak zrobić i do czego je dodawać? Przepis na masło czosnkowe
Masło czosnkowe jest niezwykle aromatycznym dodatkiem do wielu dań. Jak je zrobić? Prezentujemy sprawdzony, łatwy i szybki przepis na pyszne masło czosnkowe.