dżem
-
Dżem agrestowy - do herbaty, wypieków, domowych naleśników i kanapek. Przepisy dla początkujących
Dżem agrestowy nie jest aż tak popularny. Charakteryzuje się przede wszystkim kwaskowatym smakiem. Dla jego złagodzenia można posłużyć się miodem. Poniżej kilka przepisów na dżem agrestowy.
-
Dżem z czerwonej porzeczki: intensywna rozkosz zamknięta w szczelnym słoiku
Dżem z czerwonej porzeczki to słodki przysmak, który ucieszy nie tylko dzieci. Co ważne, czerwone porzeczki są bogate w witaminy i cenne składniki odżywcze. Sprawdź, jak zrobić pyszny dżem z czerwonej porzeczki.
-
Dżem z wiśni to must have w Twojej spiżarni. Teraz jest najlepszy moment na jego przygotowanie!
Dżem z wiśni to prawdziwy skarb kuchni, który wciąż zachwyca smakoszy na całym świecie. Jego wyjątkowy smak łączy w sobie nuty słodkiej rozkoszy z lekką kwaskowatością, tworząc niepowtarzalny i uniwersalny dodatek do różnorodnych potraw.
-
Dżem malinowy - idealny do kanapek, ciast i deserów. Jak zrobić dżem o gładkiej konsystencji?
Dżem malinowy to dla wielu z nas przysmak dzieciństwa. Wybornymi malinami możemy cieszyć się aż do jesieni. Zatem jest to doskonały owoc dla spóźnialskich. Zajrzyj koniecznie do artykułu i poznaj proste przepisy na dżem malinowy.
-
Dżem z moreli: przepis na domowy dżem. Słodki smak lata na Twoim stole!
Dżem z moreli to idealny składnik wielu deserów. Latem przychodzi pora na pyszne owoce, a jednymi z najbardziej wyczekiwanych są morele. Chcąc cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas, warto przygotować domowy dżem z moreli.
-
Dżem wiśniowy, słodki specjał tego lata zamknięty w słoiczku. Idealnie dopełni domowe wypieki i desery
Lato to idealna pora na przygotowanie przetworów i wyposażenie spiżarni w całą masę słoików i butelek z sokami, syropami czy nalewkami. Wśród kiszonek, ogórków czy kolorowych sałatek nie może zabraknąć słodkiego akcentu. Przepis na dżem wiśniowy t...
-
Dżem z malin: niezwykła przyjemność zamknięta w małym słoiku
Dżem z malin to słodko-kwaśny dodatek do kanapek, ciast, naleśników, który przyda się w każdej spiżarni. Maliny, pełne naturalnej słodyczy, zamknięte w słoiku, to nie tylko pyszność do podjadania, ale również doskonałe źródło witamin.
-
Jak zrobić dżem z agrestu? To dziecinnie proste! Wystarczy połączyć ze sobą cztery składniki
Chcesz przyrządzić dżem z agrestu na zimę? Podajemy banalnie prosty przepis, dzięki któremu można przygotować ten wyśmienity, owocowy dodatek do potraw. Będą potrzebne jedynie agrest, cytryna, woda i cukier.
-
Dżem z borówek bez cukru. Poznaj sprawdzone przepisy na zdrowy deser
Dżem z borówek bez cukru jest alternatywą dla tradycyjnych dżemów z dodatkiem białego słodzika. Czy zrobienie dżemu bez cukru jest w ogóle możliwe? Okazuje się, że tak, a mało tego - dżemy bez cukru wcale nie tracą swoich walorów smakowych, a przy...
-
Dżem z wiśni - idealny dodatek do ciast czekoladowych i nie tylko
Dżem z wiśni ma szerokie zastosowanie w kuchni. Bez niego nie zrobisz pysznego tortu szwarcwaldzkiego, użyjesz go także do innych ciast przekładanych, bądź jako nadzienie do naleśników. Możliwości wykorzystania dżemu z wiśni jest naprawdę sporo....
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Pod tą nazwą znamy sałatkę i kebaby. Jednak zupa też jest przepyszna
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Masz ochotę na kotleta? Zapomnij o schabowym i wybierz ten przepis
- Na jakim mięsie gotować rosół? Zdradzamy najgorszy wybór
- Kiedy pikować pomidory? Kalendarz ogrodnika zna najlepszy termin
- Grzybowa żyła złota. Uważnie wypatruj w lesie tego rzadkiego gatunku
- Zamiast grilla kup przydomową wędzarnię. Dzięki niej przygotujesz ciekawe potrawy
- Masz dość sałatek i koreczków? Usmaż pierożki gyros, a zrobisz furorę
- Zamiast wymyślnego ciasta, jak z cukierni robię taki deser w każdą sobotę. Pasuje do wszystkiego
-
Tej konfitury nie może zabraknąć w twojej spiżarni. Żadna malina, truskawka, czy śliwka. Wykorzystaj kwiaty
Konfitury to przysmaki, które wykorzystuje się do wielu dań i przekąsek. Można nimi posmarować kromki chleba, gofry, a także naleśniki. W okresie jesienno-zimowym świetnie sprawdzą się jako dodatek do herbat, bowiem dodają im lepszego smaku. Aby w...
-
Ciasto z dżemem. Spodziewacie się gości? Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy!
Ciasto z dżemem może wydawać się pospolitym wypiekiem, który nie zaskoczy nas smakiem. Jednak nic bardziej mylnego! Przed Wami przepisy, które są bardzo proste i z pewnością zaskoczą Waszych gości przepysznym smakiem.
-
Konfitura z wiśni - przepis mojego pradziadka spod Tarnowa. "Bogaty był, to cukrem szastał"
Dawno temu, kiedy jeszcze żyła moja babcia, opowiadała mi, że jej teść słynął z fantastycznych wyrobów i przetworów, a dziadek, jeszcze przed ślubem dał jej przepis na najpyszniejszą konfiturę z wiśni, o której w tamtych czasach ludzie mogli tylko...
-
Dżem z czarnej i czerwonej porzeczki. Sekretem idealnej konsystencji jest odpowiedni sposób gotowania
Dżem z czarnej i czerwonej porzeczki to nie lada przysmak! Można używać go do kanapek, ciast czy innych deserów. Ma wyrazisty i charakterystyczny smak. Sprawdź, jak łatwo go przygotować i wzbogacić nasze zimowe spiżarnie.
-
Przepis na dżem z wiśni. Najlepsza receptura babci na domowe przetwory. Będą idealnym wspomnieniem lata
Kiedy latem drzewa uginają się od owoców, szukasz pomysłu, aby wykorzystać bogate plony. Przepis na dżem z wiśni to najlepsza kompozycja smakowa, która łączy w sobie słodycz i lekką cierpkość. Aby dżem wyszedł idealny, istotne są odpowiednie...
-
Puszyste, słodkie i o delikatnej konsystencji. Przepis na domowe buchty. Ślinka cieknie na sam widok
Przepis na domowe buchty to pomysł na niezwykle smaczną słodką przekąskę, która sprawdzi się w różnych okolicznościach. Jej przygotowanie jest dość proste, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Z takim nadzieniem będzie miała wyjątkowy smak.
-
Dżem z czarnej porzeczki to słodko-kwaśna rozkosz. Idealnie pasuje i na kanapkę i do naleśników
Nie ma nic lepszego niż spiżarnia pełna domowych rarytasów. Na półkach królują kiszonki, trunki i kolorowe sałatki, jednak nie może zabraknąć także słodkiego akcentu. Dżem z czarnej porzeczki to bezkonkurencyjne smarowidło w sezonowych owoców. Jes...
-
Jak zrobić dżem truskawkowy bez mieszania? Będzie słodziutki i gesty dzięki temu urządzeniu
Latem wszyscy jak jedne mąż parzymy słoiki po majonezie i upychamy w nie pyszne dżemy. Jednak zanim zejdziemy do piwnicy i ułożymy w szeregi słoiczki z przetworami, warto wiedzieć, jak zrobić najlepszy dżem z truskawek. Dziś mamy dla was przepis,...
-
Przepis na najlepszy dżem truskawkowy. Zapomnij o konserwantach, sezonowy rarytas to pestka
Właśnie o tej porze roku sezonowe owoce smakują najlepiej, dlatego warto przygotować wyśmienity dżem truskawkowy. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, a jak radzi babcia wystarczą trzy produkty. Domowy rarytas świetnie zastąpi sklepowy produkt ...
-
Prosty przepis na dżem z czereśni? Wyjdzie nieziemsko smaczny, a będą potrzebne tylko trzy składniki
Taki smakołyk będzie idealny do kanapek. Przedstawiamy jeden z najprostszych przepisów na dżem z czereśni. Przygotowany w ten sposób wyjdzie pyszny. Będą potrzebne tylko trzy składniki, drylownica i słoiki.
-
Jak zrobić dżem z truskawek? Babcia robi go już tak 60 lat i nie dodaje cukru żelującego. Jest gęsty i słodziutki
W końcu mamy wyczekane lato i jak okiem sięgnąć, wszędzie aż czerwono od truskawek. Jaka jest najlepsza rzecz, jaką można zrobić z tych boskich owoców? Oczywiście dżem i chociaż zazwyczaj jemy go z naleśnikami lub na tostach, dzisiejszy przepis na...
-
Jak zagęścić dżem? Produkty, które sprawią, że będziesz się cieszyć idealną konsystencją przetworów
Jak zagęścić dżem? Czy zdarzyło Ci się przygotować dżem, który okazał się zbyt rzadki? Nie musisz się martwić! Istnieje kilka prostych sposobów, aby zagęścić dżem. Oto kilka praktycznych wskazówek, które pomogą Ci uzyskać idealną konsystencję i...
-
Dżem z truskawek. Zrobiłam taki rok temu - teściowa obrażona do dziś, bo był lepszy niż jej. Dodałam tylko kilka kulek
Jak zrobić dżem z truskawek? Cóż, to nie jest żadna magia - świeże i soczyste owoce gotuje się na wolnym ogniu z dodatkiem cukru. Jednak rok temu postanowiłam ulepszyć recepturę i niechcący ściągnęłam na siebie krzywe spojrzenia teściowej. Był tak...
-
Jak zrobić dżem truskawkowy? Najlepiej szybko! Sezon trwa, więc nie czekaj i wymieszaj te składniki
Jak zrobić dżem truskawkowy? To pytanie zadają sobie i miłośnicy tych sezonowych owoców, i fani słodkości. Przepis na dżem z truskawek warto wykorzystać już teraz, bo owoce zebrane w szczycie sezonu mają najwięcej aromatu.
-
Czereśnie słodkie, soczyste i bogate w witaminę C. Sprawdź przepisy, które wzbogacą letnie przyjęcie w ogrodzie
Czereśnie od zawsze cieszyły się bardzo dużą popularnością. Nie tylko ze względów smakowych. Warto wiedzieć, że z czereśni możemy wykonać mnóstwo przepysznych deserów, soków, czy też wypieków. W artykule znajdziesz kilka ciekawych i prostych...
-
Dżem truskawkowy z tym dodatkiem jest tak pyszny, że nie będziesz spać po nocach. Uważaj, bo sezon się kończy
Dżem truskawkowy - przepis, który dziś ci zaprezentujemy, śmiało może nosić miano króla wśród owocowych smarowideł. Jest pyszny, gęsty, ma rubinowy kolor, a swój niepowtarzalny smak zawdzięcza dodatkowi, który właśnie kwitnie. Jeśli jednak chcesz...
-
Słodki jak diabli i bez konserwantów. Moja babcia robi go każdego lata od 40 lat i zawsze jest tak samo pyszny
Czy istnieje smak, który kojarzy się z latem bardziej niż truskawki? Słodki kompot, makaron z owocowym sosem lub znakomity dżem z truskawek to kwintesencja wakacji i wie o tym również każda babcia, która swoje wnuki częstuje domowymi przetworami z...
-
Nadzienie do pączków - jak je zrobić? Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji
Nadzienie do pączków to bardzo ważna kwestia. To od niego w dużej mierze będzie zależeć smak pączków. Pączkowe nadzienie możemy przygotować w wielu smakach. Może to być budyń, marmolada, ulubiony dżem lub adwokat.
-
Słodkie przetwory z dyni dla miłośników jesiennych smaków. Dwa pyszne przepisy na warzywne dżemy
Przetwory z dyni to prawdziwy symbol jesieni i obowiązkowy element w spiżarni miłośników dżemów. Są pyszne i bardzo zdrowe, świetnie nadadzą się nie tylko do słodkich kanapek. Te dwie receptury powinni sobie zapisać wszyscy, którzy lubią dynię.
-
Smażone zielone pomidory. Przepis na słodki dżem i mus warzywny do słoików - palce lizać!
Smażone zielone pomidory są wykorzystywane między innymi do wykonywania przetworów na zimę. Jesienią, gdy temperatura spada, pomidory już nie dojrzewają, jednak w dalszym ciągu możemy je wykorzystać. Przygotowaliśmy dwa sprawdzone przepisy na...
-
Dżem ze śliwek to prawdziwy rarytas! Jak zrobić pyszne domowe przetwory? Aronia lub kakao podkręcą smak
Dżem ze śliwek to kultowy przysmak, który pozwala nam cieszyć się smakiem owoców nawet zimą. Śliwkowe przetwory sprawdzą się jako składnik wielu dań, będą doskonałym dodatkiem do serów, kanapek czy słodkich wypieków.
-
Dżem z moreli - poznaj trzy banalnie proste przepisy, które przygotujesz w kilka chwil
Dżem z moreli to doskonały dodatek nie tylko do chleba i wypieków, ale także mięsa. Doskonale sprawdzi się w przypadku pieczonej kaczki lub schabu. Dżem charakteryzuje się wyrazistym kolorem i słodko-kwaskowatym smakiem. Poznaj wyjątkowe przepisy ...
-
Dżem z fig to doskonały dodatek do mięsa lub kanapek. Sekretem receptury są odpowiednie proporcje
Dżem z fig jest bardzo prosty w wykonaniu, a do tego przepyszny! Przekonaj się sam, jakie to proste. Poniżej przepisy na znakomite przetwory idealne do mięsa, chleba czy słodkich wypieków.
-
Przetwory z gruszek - sezon na gruszki w pełni. Mamy sprawdzony przepis siostry Anastazji i nie tylko
Przetwory z gruszek to słodki przysmak, który smakuje każdemu. Początek jesieni jest idealnym momentem na wykonanie zimowych zapasów. Dowiedz się, co możesz zrobić z gruszek i rozkoszuj się ich smakiem!
-
Dżem ze śliwek - przepis na nietypowe przetwory. Z tą przyprawą będzie świetnym dodatkiem do piernika
Przetwory to najlepsze rozwiązanie na wykorzystanie nadmiaru owoców - pozwalają bowiem cieszyć się ich smakiem także zimą. W piwnicach i spiżarniach warto mieć także dżem ze śliwek. Jest bowiem świetnym dodatkiem do kruchych ciast, czy naleśników.
-
Turecki przysmak na zimne polskie wieczory. Ten owoc rozgrzeje każdego
Rewelacyjny przysmak prosto z Turcji wzbogaci nie tylko poranne kanapki, a także naleśniki podawane na kolację. Serwowany zarówno na zimno jak i na ciepło rozgrzeje nie jeden zimniejszy wieczór swoim aromatem i przyprawami.
-
Dżem z dyni i jabłek - przepis. Doskonały dodatek do naleśników i gofrów na chłodne jesienne dni
Dżem z dyni i jabłek to jeden z najlepszych dżemów, jakie istnieją. Chcesz się o tym przekonać? Koniecznie wypróbuj tego przepisu, a gwarantujemy, że nie pożałujesz. Ale pamiętaj - przygotuj od razu podwójną porcję, bo znika błyskawicznie!
-
Dżem z wiśni - poznaj staropolskie przepisy na przetwory z wiśni. Babcina receptura najlepsza
Dżem z wiśni to jeden ze słodkich specjałów, który jest znakomitym dodatkiem do chleba, ciast czy deserów. Kulinarna historia wiśniowych przetworów sięga dawnych czasów. Poznaj staropolskie przepisy na wiśniowe konfitury i dżemy.
-
Dżem z truskawek - zamknij letnie smaki w słoikach. Mamy kilka banalnie prostych przepisów
Dżem z truskawek to dla wielu obowiązkowy element codziennego śniadania. Sprawdzi się także jako słodki dodatek do ciast i deserów. Wypróbuj banalnie proste i szybkie przepisy na przetwory z truskawek.
-
Dżem z borówek bez cukru - wypróbuj zdrowe przepisy na przetwory. Wanilia sekretnym składnikiem
Dżem z borówek bez cukru to znakomity dodatek do chleba, słodkich bułek, ciast i innych słodkich przysmaków. Dżem wykonany z ekologicznych owoców to samo zdrowie! Sprawdź znakomite przepisy, które zachwycą niejednego smakosza.