ogórki
-
Sadzenie i uprawa ogórków gruntowych. Jak często powinniśmy je podlewać?
Uprawa ogórków gruntowych jest bardzo popularna w przydomowych ogródkach warzywnych. To delikatne i orzeźwiające warzywo jest lubiane i stanowi idealny dodatek do wielu dań. Właśnie dlatego warto poznać podstawowe zasady uprawy i wygospodarować...
-
Jak rośnie ogórek? Jak obierać ogórka, żeby nie był gorzki? Wszystko, co musicie wiedzieć
Ogórek jest niesamowitym warzywem, ponieważ cieszy się zainteresowaniem nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Ogórek jest niskokaloryczny, zawiera właściwości prozdrowotne, a jego uprawą mogą zająć się nawet początkujący ogrodnicy. Ogórek:...
-
Zapomnij o mleku. Namocz śledzie w tej zalewie, a znikną z talerza w okamgnieniu
Śledzie to klasyka polskiej kuchni i kulinarna tradycja, którą kultywujemy od pokoleń. Ryby goszczą na stołach w wielu smacznych wersjach, jednak klasyka z zalewą jest bezkonkurencyjna. Jak się okazuje można wykorzystać do tego nietypowy produkt -...
-
Przepis na mizerię. Prosta i szybka surówka do obiadu. Zamień śmietanę na jogurt i przygotuj wersję light
Surówka to obowiązkowy element obiadu. Nie zawsze jest jednak czas na przygotowywanie pracochłonnych kompozycji. W takich awaryjnych sytuacjach najlepiej sprawdzają się szybkie rozwiązania. Przepis na mizerię wykonamy, zanim podgrzeje się mięso.
-
Kiedy solić mizerię? Przez jeden błąd będzie zbyt wodnista. Kluczowa jest kolejność
Tradycyjny obiad nie smakowałby tak wyśmienicie, gdyby nie dodatki - mowa tu o sałatkach, warzywach w różnej postaci i surówkach. Mizeria to klasyka, która często towarzyszy wszelakim kotletom, mięsom czy jarskim daniom. Kluczowe w przygotowaniu...
-
Sałatka z ogórków Kaliny Jędrusik. Magda Gessler wspomina legendarny przepis na zieloną misę witamin
Sałatka z ogórków Kaliny Jędrusik to prawdziwy rarytas, który wspomina w jednym odcinku "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler. Kultowy przepis to prawdziwa bomba zielonych witamin, ale także smaczny kąsek doskonały na każdą okazję. Kluczem do sukce...
-
Dlaczego ogórki i inne warzywa w sklepach są owinięte folią? Powód jest nie jeden, a pięć. Nie wszystkie oczywiste
Z pewnością nie raz zauważyliście w sklepie ogórki szklarniowe czy inne warzywa (np. brokuły) lub owoce, które zostały zapakowane w folię. Wiele osób ten widok może niepokoić, biorąc pod uwagę wszelkie doniesienia o tym, jak nasze życie zdominowan...
-
Większość Polaków popełnia błąd, przyrządzając mizerię. Przez to traci cały smak. Kluczowa jest kolejność
Mizeria jest jednym z ulubionych dodatków Polaków, niestety wiele osób przygotowuje ją niepoprawnie i na pokrojone ogórki od razu wylewa śmietankę. Jak się okazuje, żeby w pełni cieszyć się smakiem, kluczowa jest kolejność składników.
-
Przepis na zupę ogórkową. Świetnie rozgrzewa podczas jesiennych chłodów. Podpowiadamy, z czym warto ją jeść
Przepis na zupę ogórkową - tradycyjne polskie danie, które rozgrzeje jesienią po powrocie do domu. Podpowiadamy, co warto dodać, aby miała jeszcze bogatszy smak i aromat. Jak przygotować klasyczną ogórkową? Przedstawiamy przepis.
-
Przetwory na zimę - sprawdź, jakie zapasy warto mieć w spiżarni [kapusta, cukinia, gruszki, ogórki]
Przetwory na zimę przygotowuje się od końca czerwca do października. Jest to więc już ostatnia chwila na to, aby zapełnić swoją spiżarnię. Podpowiadamy kilka prostych i sprawdzonych przepisów.
- Nowa królowa stołu. Sałatka, która zrobi furorę i zastąpi jarzynową
- Na święta zrobię sałatkę z makaronem. Rodzina woli ją od jarzynowej
- Prezent dla chłopca? Od wielu lat bezkonkurencyjne. O nich mówią wszystkie dzieciMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Oszustwo na jarmarku. Oto jak klienci są nabijani w butelkę
- Lista najgorszych mięs z możliwych. Polski specjał zajął drugie miejsce
- Jak zrobić najlepszą kapustę z grochem? Prosty przepis na udaną Wigilię
- Zamiast karpia na Wigilię? Mało tłuszczu, kalorii i tańsza niż dorsz
- Ten quiz kulinarny spierze was na kwaśne jabłko. 13/13 graniczy z cudem!
- Ten quiz kulinarny spierze was na kwaśne jabłko. 13/13 graniczy z cudem!
- Lepsza od jagnięciny? Polacy rzadko ją jedzą. Szkoda, bo jest zdrowa
-
Redaktorzy "The New York Times" nie mają łatwego życia. Dlaczego? Bo "w życiu ogórkowej nie widzieli"
"New York Times" po raz kolejny publikuje polski przepis i po raz kolejny wywołuje burzę. Opublikowana receptura na polską zupę ogórkową co prawda była doskonała, jednak problem tkwił w nieodpowiednio dobranym zdjęciu. Oburzeni internauci twierdzą...
-
Twarde ogórki konserwowe - przepis i sprawdzone triki na chrupiące ogórki do słoików na zimę
Interesuje cię przepis na twarde ogórki konserwowe, który zawsze się udaje? To już ostatnia chwila na zakup ogórków gruntowych. Dlatego przygotowaliśmy proste przepisy i sprawdzone porady na udane przetwory.
-
Mizeria na zimę do słoików - sprawdź, jak ułatwić sobie życie i mieć gotowe ogórki do śmietany zawsze pod ręką
Mizeria na zimę do słoików to idealne rozwiązanie pod wieloma względami. Gotowa mizeria to spore ułatwienie zwłaszcza kiedy mamy niespodziewanych gości na obiedzie. Sprawdź, jak zrobić taką mizerię.
-
Zupa ogórkowa będzie smaczniejsza jeśli zastosujesz ten babciny trik. Kluczem jest masło
To prawdziwy klasyk tradycyjnej kuchni, który często gości na polskich stołach. Aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca zupa ogórkowa to pyszny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Aby uzyskać tradycyjny smak, wypróbuj trik z masłem. Ta babcina metoda...
-
Dlaczego ogórki są gorzkie? To nie koniecznie znaczy, że są zepsute. Możliwe, że... źle je obrałeś
Dlaczego ogórki są gorzkie? Powodem goryczy są niewłaściwe warunki uprawy. Czasami w ogórkach wytwarzają się kukurbitacyny - czym są te tajemnicze związki? Podpowiadamy, jak uniknąć gorzkiego smaku ogórków.
-
Ogórki kanapkowe w wyjątkowej zalewie. By wyszły idealne, powinny mieć te trzy cechy
Próbowaliście kiedyś ogórków w zalewie z curry? To ciekawa alternatywa dla innych przetworów, która pasuje do różnych dań obiadowych. Ogórki kanapkowe wyróżniają się wyrazistym smakiem. Jeśli chcesz by wyszły idealne, musisz zwrócić uwagę na trzy...
-
Ogórki kiszone na zimę - przepis na chrupiącą przekąskę. To już ostatni dzwonek na ich przygotowanie!
Ogórki kiszone na zimę to idealna forma przekąski, która nie tylko jest wyjątkowo smaczna, ale także wzmacnia naszą odporność. Choć sezon na te warzywa dobiega końca, to nadal możemy zrobić domowe przetwory. Zdradzamy prosty przepis.
-
Jak zrobić chrupiące i pyszne kiszone ogórki? Sprawdzony przepis, dzięki któremu nie będą puste w środku
Przepis na kiszone ogórki to klasyka wśród polskich przetworów. Są pyszne i bardzo zdrowe, a do tego nietrudno je zrobić. Najlepiej według tradycyjnej receptury. Zobaczcie sami.
-
Jak zrobić ogórki kiszone? Zalewa to klucz do sukcesu. Proste triki na smaczne przetwory
Jak zrobić ogórki kiszone? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które planują zasilić spiżarnię w te przepyszne przetwory. Okazuje się, że to wcale nie takie proste, a kluczem do sukcesu jest idealna zalewa i sposób układania ogórków w słoiku.
-
Ogórki konserwowe - przepis. Jaką temperaturę powinna mieć zalewa? Wyjaśniamy
Ogórki konserwowe to moje ulubione przetwory z ogórków i latem oraz wczesną jesienią moja kuchnia tonie w zielonych słoikach. Jak je zrobić, żeby wyszły idealne? Ogórki oczywiście są ważne - powinny być świeżo zerwane i niewielkie. Ale kluczowa je...
-
Czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować Wyjaśniamy, jak postępować z domowymi przetworami
Gdy przyrządzamy przetwory, nie raz trafiamy na informację w przepisie, że po wypełnieniu słoików i ich zamknięciu należy poddać je pasteryzacji. Jednak ta zasada nie dotyczy każdego typu weków. Odpowiadamy zatem, czy ogórki kiszone trzeba...
-
Ogórki kiszone z miodem - nietypowe połączenie smakowe. Szybko zapomnisz o tradycyjnych przetworach
Czy ogórki kiszone z miodem to dobre połączenie? Może wydawać się dziwne, ale wiele przepisów udowadnia, że nawet najbardziej osobliwe smaki mogą ze sobą idealnie współgrać. Tak jest i w tym przypadku.
-
Nie wylewaj wody po ogórkach. Wykorzystasz ją jako dodatek do zup i drinków
Ogórki kiszone znajdziemy w spiżarniach wielu polskich domów. Sezon na ich robienie trwa, a mało kto wie, jak wykorzystać wodę, która zostaje po ich zjedzeniu. Sposobów jest wiele, ale nie każdy jest oczywisty.
-
Ogórki kwaszone a kiszone - jaka jest różnica? Sprawdź, zanim sięgniesz po nie w sklepie
Ogórki kwaszone a kiszone, jaka jest różnica pomiędzy nimi? Jak się okazuje zasadnicza. Jedne z nich są wyjątkowo zdrowe, drugie nieco mniej. Analizujemy obydwa rodzaje. Sprawdź, dlaczego są inne, zanim sięgniesz po nie w sklepie.
-
Ogórki tarte na zupę ogórkową na zimę. Dodaj korzeń chrzanu, by wzmocnić ich smak
Przygotowania do zimy idą pełną parą. Na półkach układamy kolejne słoiki z korniszonami, małosolnymi czy kiszonymi ogórkami. Warto, by w waszej piwnicy znalazły się także inne przetwory. Dzisiaj radzimy, jak zrobić ogórki tarte na zupę ogórkową na...
-
Ogórki kanapkowe, czyli szybki przepis na danie, które wzmocni naszą odporność
Ogórki kanapkowe to doskonały wybór, kiedy szukamy alternatywy dla nudnych i mało sycących śniadań. Przygotowanie ich to dosłownie chwila, która co ważne - zaowocuje jesienią i zimą. Jedzenie tego typu potraw, które zawierają kiszonki, wzmocni nas...
-
Przepis na ogórki w zalewie musztardowo-miodowej. Nie może ich zabraknąć w twojej spiżarni
Przepis na ogórki w zalewie musztardowo-miodowej musisz wypróbować jeszcze w te wakacje. Ogórki nie tylko obłędnie smakują, ale są też twarde i chrupiące. Jak je więc przygotować? Podpowiadamy.
-
Ogórki po cygańsku. Przepis na nietypowe przetwory, które pokochają wszyscy domownicy
Ogórki po cygańsku, to przepis na nietypowe przetwory. Ich smak jest wyjątkowy i podbija kubki smakowe wszystkich miłośników dań słodko-kwaśnych. Wszystko za sprawą dodanych do nich pomidorów. Ta kompozycja jest wyjątkowo trafna i lubiana. Jeśli...
-
Surówka z ogórków małosolnych do obiadu. Przepis na szybki i zdrowy dodatek do mięsa lub ryby
Surówka z ogórków małosolnych do obiadu to bardzo szybka w przygotowaniu przekąska, która wzbogaci smak naszego dania. Dzięki niej nasz posiłek będzie rześki, smaczny i soczysty. Przedstawiamy najlepszy przepis, który wykonasz w kilka minut.
-
Ogórki z musztardą francuską. Przepis na przekąskę o lekko słodkim smaku. Zwróć uwagę na ogórki
Sezon na pikle, kiszonki i inne przetwory w pełni i choć najbardziej popularne są te tradycyjne wersje, to jednak coraz chętniej sięgamy po nowe smaki. Idealną propozycją zatem będą ogórki z musztardą francuską. Mają totalnie inny charakter niż...
-
Jak zrobić ogórki małosolne? Zastosuj się do tego przepisu, a będą pyszne i chrupiące
Ogórki małosolne przygotowane według tego przepisu będą smakować obłędnie. Kluczem do sukcesu jest zachowanie odpowiednich proporcji. Jak zrobić ogórki małosolne? Podpowiadamy.
-
Ogórki kiszone. Dlaczego są mętne i gazują? Skąd bierze się biały osad? Kiedy nie należy ich jeść? Wyjaśniamy
Kiszone ogórki to dla wielu z nas nie tylko tradycyjny przysmak, lecz także źródło zdrowia. Nie od dziś wiadomo, że kiszonki mają zbawienny wpływ na układ trawienia. Żywe kultury bakterii wzmacniają naszą florę jelitową i wpływają pozytywnie na...
-
Mizeria - idealny dodatek do mięsa. Ten sekretny składnik sprawi, że będzie smakować jeszcze lepiej
Mizeria to idealny dodatek do mięsa. I choć najczęściej przygotowujemy ją według jednego schematu, to zdecydowanie warto spróbować ją w wersji z tym jednym nietypowym składnikiem. Jakim? Sprawdź!
-
Jak długo przechowywać ogórki kiszone? Pamiętaj o tych zasadach, a uchronisz je przed szybkim zepsuciem
Ogórki to najbardziej popularne przetwory, które robimy latem. Całkowicie wykorzystujemy te warzywa i zamykamy je w słoikach, które latami stoją w spiżarniach. Jednak nie każdy wie, jak długo tak naprawdę można je przechowywać. My wiemy i...
-
Co zrobić z przerośniętych ogórków? Na pewno nie kiszone. Poznaj trzy pyszne sposoby na wykorzystanie turboogórów
Turboogóry - tak pieszczotliwie nazywam duże i przerośnięte ogórki, które nie nadają się do kiszenia i piklowania. Przerabiam je dość często i dziś z chęcią podpowiem, jak je najlepiej wykorzystać. "Osól i zjedz" - to sposób mojego taty. Ja jednak...
-
Zjadłeś ogórki kiszone? Nie wylewaj zalewy. Połącz ją z tym obiadowym składnikiem, a danie nabierze smaku
Ogórki kiszone to jeden z ulubionych przetworów Polaków. Jemy je jako dodatek do obiadów, zakąska na imprezach czy przekąska w ciągu dnia. Jednak nie wszyscy wiedzą, że wiele zastosowań może mieć także zalewa. Dlaczego nie powinniśmy jej wylewać i...
-
Krokodylki - przepis na wyjątkowe ogórki w słoikach. Ich smak podkreśla jeden ważny składnik
Sierpień to idealny czas na przygotowanie przetworów na zimę. Choć w Polsce najbardziej popularne są ogórki kiszone oraz pikle, to jednak warto przygotować inną wersję tych warzyw. Krokodylki - przepis na tę wyjątkową przekąskę wzbudza coraz więks...
-
Pikle - przepis siostry Anastazji. Sprawdzona i prosta receptura na udane ogórki
Sierpień to idealny moment na przygotowywanie różnego rodzaju przetworów. Jeśli chcemy zatrzymać smaki lata oraz mieć w zasięgu ręki smaczne przekąski, warto przygotować pikle z przepisu siostry Anastazji. Ta prosta receptura i zachowanie...
-
Oprysk z sody na ogórki i pomidory to skuteczna ochrona przed chorobami. Dzięki niemu plony będą owocne
Oprysk z sody na ogórki i pomidory chroni rośliny przed szkodnikami i często występującymi chorobami. Mało tego, tak przygotowany roztwór sprawi, że warzywa będą smaczne, a plony bardzo owocne.
-
Co zrobić z przerośniętymi ogórkami? Te przepisy sprawią, że sezonowe warzywa będą pełne smaku
Co zrobić z przerośniętymi ogórkami? Duże sztuki sezonowych warzyw, które nie spełniają warunków na kiszone lub małosolne można wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Wśród nich warto wyróżnić sałatkę w aromatycznej zalewie. Ta metoda sprawdzi s...