domowe sposoby
-
Ten jeden składnik sprawi, że kluski śląskie będą cudownie lśniące. Uchronisz je też przed sklejeniem
Kluski śląskie to tradycyjny przysmak kuchni polskiej. Choć przygotowanie ich nie jest trudnym zadaniem, to może nastręczyć pewnych trudności. Poniżej znajdziecie sprawdzony patent na niesklejające się i błyszczące kluski śląskie. Wystarczy dodać...
-
Zamroź pieczywo w ten sposób. Unikniesz porannego rozczarowania, a chleb i bułki będą jak z piekarni
Marzysz o świeżym, miękkim i smacznym pieczywie o poranku, ale nie zawsze masz chęć biec do piekarni? Z tą sprawdzoną metodą mrożenia, chleb czy bułki zawsze będą smakować idealnie. Kluczem do sukcesu jest jednak zasada - bez niej ani rusz.
-
Większość osób popełnia ten błąd podczas gotowania ziemniaków. Tracą przez to cenne wartości odżywcze
Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw. Wiele tradycyjnych potraw kuchni polskiej nie istniałoby bez nich. Choć warzywa te pojawiają się na naszych stołach niemal codziennie, większość osób popełnia istotny błąd podczas gotowania ich. Jak...
-
Dlaczego przetwory z pigwy są gorzkie? Popełniasz ten fatalny błąd. Musisz zrobić to przed ugotowaniem
Wiele osób zastanawia się, dlaczego przetwory z pigwy są gorzkie. Te osoby nie mają pojęcia o tym, że popełniają poważny błąd. A robią go jeszcze przed gotowaniem owoców. Sprawdź, czego nigdy więcej nie robić, by cieszyć się najlepszymi przetworam...
-
Rozgrzewa lepiej niż grzejnik i smakuje jak świetny koktajl. Z oxymelem przeziębienie minie szybciej
Oxymel brzmi niemal egzotycznie, ale spokojnie, nie ma w tym przepisie niczego niezwykłego. Jeśli czujesz, że łamie cię przeziębienie lub rozkłada inne choróbsko, już jeden łyk tej mikstury może sprawić, że poczujesz się lepiej. Nasze babcie...
-
Co na karaluchy w domu? Rozłóż to w szafkach, a szybko pozbędziesz się niechcianych lokatorów
Nadprogramowi lokatorzy to duży problem. Wiele osób chce więc pozbyć się szkodników ze swojego domu. Mówi się, że karaluchy są jednymi z najtrudniejszych do przegonienia. Ale ten sposób rzeczywiście działa. Co na karaluchy w domu? Odpowiadamy.
-
Dlaczego żółkną liście ogórków? My też tego nie wiemy, ale mamy skuteczne rozwiązanie. I to za grosze
Dlaczego żółkną liście ogórków? Odpowiedzi na to pytanie może być wiele. Nie każdy z nas jest jednak w stanie trafnie rozpoznać przyczynę. Warto więc sięgnąć po rozwiązania, które mają szerokie działanie. Podpowiadamy, jak poradzić sobie z...
-
Pokazali, jak zrobić kanapkę Poncyljusza. Internauci drwią. "Instrukcja niejasna, spaliłem kuchnię"
Internet zachwyca wieloma treściami, jednak przepis na kanapkę Poncyljusza to już hit nad hity. Polityk związany z wieloma partiami podzielił się w jednym z tabloidów recepturą, która rozbawiła setki czytelników, ale i szybko stała się memem w...
-
Brzmi jak najgłupszy trik świata, ale rzeczywiście działa. Po prostu włóż jajka do piekarnika
Wspaniałych trików na szybkie gotowanie jajek nie brakuje w internecie. Ten, choć brzmi jak najgłupszy trik świata, rzeczywiście działa. Co zrobić, by ugotować jajka w piekarniku? Odpowiadamy.
-
Masz dość żmudnego krojenia grzybów nożem? Wypróbuj ten trik. Odmienił już życie wielu osobom
Wielu z nas nie znosi tracenia czasu na żmudne czynności, które, chcąc nie chcąc, należy wykonać. Do jednych z tych czynności należy krojenie grzybów przed suszeniem czy mrożeniem. Jest jednak sposób na to, by zrobić to o wiele, wiele szybciej.
- Babka cytrynowa siostry Anastazji to niebo w gębie. Zniknie w dzień
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Pamiętacie serial "Przyjaciele"? Ta Polka użyczyła swojego głosu Monice GellerMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Postaw ją na stole, a zostanie uznana za lepszą niż gyros
- Czym można zagęścić sos bez mąki? Przyda ci się jedna rzecz
- Ta biała kiełbasa zawsze gości u mnie na Wielkanoc. Jej sekretem jest sos
- Kilka zasad wystarczy, aby cebula rosła bujna i zdrowa. Poznaj je
- Biała kiełbasa nie tylko do żurku. Zapiecz ją w tym sosie
- Ta sałatka smakuje o niebo lepiej niż jarzynowa. Idealna na Wielkanoc
- Woda z kiełbasy jest źródłem aromatu! Nie wylewaj jej, tylko wykorzystaj
-
Jak doczyścić przypaloną i brudną patelnię? Z tym trikiem będzie lśnić nowością, wszystko tanio i eko
Na ratunek przypalonej i brudnej patelni! Wykorzystaj tanie i ekologiczne składniki, a pozbędziesz się nawet najgorszych zanieczyszczeń. Obejdzie się też bez monotonnego szorowania - wszystko ładnie schodzi, a wszystko dzięki patentowi z domową...
-
Syrop z cebuli w dzieciństwa stawał nam w gardle. Z tymi dodatkami smakuje i działa dużo lepiej
Na pewno pamiętacie, jak w dzieciństwie mama albo babcia, kiedy tylko usłyszały, że kaszlecie, chwytały za nóż i siekały cebulę na syrop. Nie dla każdego to miłe wspomnienie, ale trzeba przyznać, że syrop z cebuli naprawdę działa świetnie. Dziś...
-
Ten domowy medykament to płynne złoto na jesień. Zabije wirusy i bakterie, a także wspomaga stawy
Domowe przetwory z sezonowych dóbr to must have każdej spiżarni, który pomoże w wielu dolegliwościach, a także uraczy gości niebanalnym smakiem. Przepis na imbirówkę znacznie się wyróżnia na tle innych specjałów. To nie tylko płynne złoto, ale i...
-
Coś słodkiego na szybko - przepisy na mega łatwe desery. Niektóre mogą Was zaskoczyć
Każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego na szybko. Co jednak zrobić kiedy nie mamy pod ręką żadnych słodyczy? W artykule znajdziesz kilka prostych przepisów na słodkości domowej roboty, które przygotujesz w kilka chwil.
-
Przygotuj nocny rosół Tomasza Strzelczyka, a obejdzie się bez pilnowania wywaru czy ściągania szumowin
Zastanawiasz się, jak przygotować pyszny, tradycyjny obiad, ale goni cię czas? Postaw na rosół nocny, czyli obłędną zupę, która dosłownie przygotuje się sama. Obejdzie się bez pilnowania wywaru, ściągania szumowin i stania godzinami przy kuchence....
-
Zapomnij o przypalonej, brudnej patelni. Z tym patentem naczynia zyskają dawny blask nowości
Twoja patelnia zarosła brudem i przypaleniami? Zamiast wydawać krocie na chemię czy inwestować w nowy sprzęt postaw na sprytny patent z wykorzystaniem zaledwie kilku kropel płynu do naczyń. Produkt sprawdzi się znakomicie w duecie z innymi...
-
Jak pozbyć się goryczki w brukselce? Tego sposobu latami używała moja babcia. Zawsze się sprawdzał
Trwa właśnie sezon na brukselkę. Warzywo to, choć niezwykle zdrowe, rzadko kiedy pojawia się na naszych stołach. Wiele osób skarży się na gorzki smak, nie wiedząc jednak, że istnieje prosty sposób na pozbycie się goryczki. Poniżej dzielimy się...
-
Ten składnik z pewnością masz w lodówce. Nasmaruj nim schab, a mięso po upieczeniu będzie rozpływać się w ustach
Miękka pieczeń ze schabu idealna na kanapki i do obiadu. Brzmi wyśmienicie, jednak nie każdy potrafi upiec mięso tak, by było delikatne i wyśmienite. Kluczem do sukcesu jest nietypowa marynata z jednego składnika. Efekty pozytywnie cię zaskoczą.
-
Zrób smaczny dodatek do obiadu z zaledwie trzech składników. Połącz, wrzuć na wrzątek i gotowe
Jednym z prostszych i jednocześnie smaczniejszych przepisów na dodatek do obiadu jest babcina metoda robienia klusek kładzionych. Ten trzyskładnikowy banał, smakuje rewelacyjnie na wiele sposobów - można serwować go z sosami, na słodko lub jako...
-
Udaj się na zbiory do ogródka i przygotuj domowe wino z polskich winogron. Pamiętaj o jednej ważnej zasadzie
Posiadasz w ogródku polskie winogrona? Pod żadnym pozorem nie pozwól im się marnować. Poza słodkimi dżemami możesz przygotować z nich również aromatyczne wino. Taki trunek nada się idealnie do domowych deserów, a także dań obiadowych.
-
Jak marynowany czosnek, to tylko ten z przepisu siostry Anastazji. Jej tajny składnik to dwie łyżeczki tych przypraw
Siostra Anastazja słynie z doskonałych i sprawdzonych przepisów, a wiele gospodyń traktuje ją jak kulinarny autorytet. Przedstawiamy przepis na wyśmienity czosnek marynowany. Sekretem idealnego smaku jest dodatek, który siostra Anastazja dodaje od...
-
Co zrobić, gdy kiszone buraki nie wychodzą? Na pewno popełniasz ten błąd i nie masz o tym pojęcia
Kiszone buraki to istna bomba witaminowa i najlepszy z najlepszych dodatek do obiadu. Często jednak zdarza się tak, że nie smakują w taki sposób, jak sobie byśmy tego życzyli. Okazuje się, że problem tkwi nie w samych burakach, ale w dodatku do nich.
-
Co zrobić, by na zamrażarce nie osiadał lód? Wystarczy prosta czynność. Ale trzeba działać od razu
Lód osiadający w zamrażarce, który utrudnia jej domknięcie, to coś, co spędza sen z powiek wielu z nas. Zamrażarkę należy regularnie rozmrażać, jednak trzeba robić to umiejętnie, by później oszczędzić sobie wysiłku z usuwaniem lodu. Podpowiadamy, ...
-
Prosta sztuczka z wykałaczką, którą musi poznać każdy miłośnik sadzonych jajek. Efekt zaskakuje
Jajka często pojawiają się na naszych talerzach. Można je jeść o każdej porze dnia, ale większość osób preferuje podawać je do śniadania. Popularne są jajka na miękko, twardo, w formie jajecznicy czy omletu, jednak nic nie przebije popularnością...
-
Zapomnij o suchej wątróbce. Z tym sprytnym trikiem mięso wyjdzie aksamitne i soczyste
Wątróbka to obiekt kulinarnych sporów - jedni ją kochają, inni zaś nienawidzą. Jak się jednak okazuje wszystko to kwestia partii mięsa, a najczęściej właściwego przygotowania. Zamiast zatem pośpiesznie doprawiać podroby, lepiej poznaj kilka złotyc...
-
Jak zrobić prażoną cebulkę? Wypróbuj ten prosty sposób, a wyjdzie nieziemsko chrupiąca i złocista
Prażona cebula to smakowity dodatek do różnych dań. Wiele osób decyduje się kupić w sklepie "gotowca", nie wiedząc, że przygotowanie jej w domu jest banalnie proste i szybkie. Poniżej przedstawiamy sprawdzony sposób na prażoną cebulkę oraz...
-
Jak zagęścić sos? Tego niezawodnego sposobu nauczyła mnie babcia. Zawsze z niego korzystam
Sos to istotny element wielu potraw. Potrafi wzbogacić smak lub wydobyć z dania zupełnie nowe, aromatyczne nuty. Idealny sos to taki, który ma kremową, gęstą konsystencję. W jaki sposób ją uzyskać? Przychodzimy z pomocą i prezentujemy najlepsze...
-
Zalewa octowa na trzy sposoby. Inna pasuje do grzybów, inna do ogórków, a jeszcze inna do ryb. Klucz to proporcje
Jesień to idealna pora na przetwory. Wiele gospodyń właśnie w tym czasie uruchamia domową produkcję słoików z dobrociami. Trafiają do nich marynowane grzybki, ogórki w curry, czy słodkie dżemy idealne na śniadanie. Jednymi z najpopularniejszych...
-
Jak przyrządzić cielęcinę żeby była miękka? To luksusowe mięso wymaga odpowiedniej obróbki. Trzymaj się tych zasad
Cielęcina to zdecydowanie produkt luksusowy. Mięso to zawiera mniej tłuszczów niż wołowina, a do tego jest o wiele zdrowsze. Wszystko za sprawą licznych aminokwasów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Trzeba jednak wiedzieć, jak...
-
Lasowiackie gołąbki według przepisu Magdy Gessler. Nie uwierzysz co wchodzi w skład pysznego farszu
Magda Gessler to popularna polska restauratorka, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Jej restauracje cieszą się uznaniem, a rewolucje, które przeprowadza w ramach swojego programu telewizyjnego to często strzał w dziesiątkę. Celebrytka dzieli s...
-
Nie marnuj, tylko wsadź do zamrażarki. Mrożone winogrona będą równie pyszne i zdrowe, o ile nie popełnisz tego błędu
Winogrona są nie tylko pyszne, ale i szalenie zdrowe. Te niewielkie owoce są cennym źródłem witaminy C, A i E, a do tego bogate są w miedź, żelazo, czy selen. Ich obecność w diecie powinna być więc obowiązkowa. Jak jednak cieszyć się smakiem...
-
Masz dość zacieków na naczyniach po myciu w zmywarce? Przekrój ten owoc na pół i włóż go do środka
Wielu z nas nie wyobraża już sobie życia bez zmywarki. Urządzenia te potrafią nas jednak czasem zdenerwować. Pojawiające się na naczyniach zacieki nie są w końcu czymś pożądanym. Można jednak pozbyć się tego problemu w szybki i łatwy sposób.
-
Wyrzucasz krzaki pomidorów, gdy skończą owocować? To fatalny błąd. Zdziałają cuda w ogrodzie
Większość z nas wyrzuca krzaki pomidorów, kiedy tylko te skończą owocować. Okazuje się jednak, że to fatalny błąd, bo można je jeszcze wykorzystać. Potrafią zrobić w ogrodzie prawdziwą magię.
-
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę. Będzie pyszna i chrupiąca, ale zapamiętaj zasadę 1:3
Dziś podpowiemy, jak zrobić najpyszniejszą surówkę na zimę do słoików. Będzie bosko chrupać i idealnie podrasuje każdy posiłek. Oczywiście główną rolę gra tu czerwona kapusta, ale nie wolno zapominać o trzech dodatkach. Jednego z nich dotyczy ważn...
-
Smażysz pieczarki w ten sposób? Nie dziw się, że puszczają wodę. Jest sposób, by były złociste i chrupiące
Smażone pieczarki to prawdziwy rarytas. Najlepiej smakują, gdy są idealnie złociste i delikatnie chrupiące. Niestety zamiast takiego efektu, często otrzymujemy uduszone we własnych sokach grzyby, które nadają się bardziej na sos, niż do...
-
Jak wyczyścić piekarnik? 3 sprawdzone sposoby, które jeszcze nigdy mnie nie zawiodły
Nieodłącznym elementem przygotowywania jedzenia jest... sprzątanie. Nie chodzi tu tylko o zmywanie naczyń czy zamiatanie kuchennej podłogi z mąki i okruszków. Regularnie należy również dbać o wszelkie sprzęty. Największą zmorą zwykle wydaje się...
-
ABC suszenia grzybów. Tych lepiej nie wkładaj do suszarki. Mogą wydzielać toksyczne substancje szkodliwe dla zdrowia
Rozpoczęła się ulubiona pora roku grzybiarzy. W polskich lasach pojawia się coraz więcej grzybów, które następnie wsadzamy do piekarników i suszarek, by zachować ich aromat na długie tygodnie. Jak się jednak okazuje, nie wszystkie grzyby należy...
-
Po smakowitych gofrach przyszedł czas na obowiązki. Jak prawidłowo i skutecznie wyczyścić gofrownicę? To proste
Niemal każdy kocha gofry. Można jeść ja na tysiące sposobów, z najróżniejszymi dodatkami i w różnych smakach. Niezależnie od tego, jakie mamy preferencje kulinarne, jedno jest pewne - ktoś będzie musiał wyczyścić gofrownicę. To niewdzięczne zajęci...
-
Przepis mojego dziadka na wyśmienity sok z winogron. Wystarczą trzy składniki i odrobina wolnego czasu, by wyczarować to cudo
Gdy mój dziadek przygotowuje ten sok, wiadomo już, że koniec lata zbliża się wielkimi krokami. Sok z czarnych winogron jest wyśmienitym dodatkiem do wody mineralnej i herbaty. Co więcej, jest naprawdę zdrowy i warto spożywać go całą zimę.
-
Nie znosisz, gdy papier do pieczenia nie pasuje do blachy? Ten trik sprawi, że dopasuje się w kilka sekund
Jesień coraz bliżej, a nie ma lepszego sezonu na pieczenie ciast. Unoszący się aromat i zajadanie się obłędnymi wypiekami to coś, co wielu z nas kocha najbardziej. Ale najpierw trzeba dopasować papier do pieczenia do blachy. A to bywa nie lada...