obiady domowe
-
Polacy uwielbiają to warzywo, a w zupie jest najlepsze. Mama zawsze gotowała na obiad w czerwcu
Czasami najprostsze przepisy okazują się tymi, które rodzą wspomnienia, Tak właśnie jest z tą zupą. Niektórzy kojarzą ją z przedszkolem, inni z babciną kuchnią. Prawda jest taka, że zupa koperkowa zawsze przywołuje miłe wspomnienia. Jak ją zrobić?...
-
Do jajek, mięs i ziemniaków. Poznaj najlepszy sos koperkowy, który w moim domu jest synonimem wiosny
Nie wiesz, jak podrasować wiosenny obiad? Zamiast serwować suche mięso lub klasyczne, nudne ziemniaki postaw na sos koperkowy, który doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Banalnie prosty w przygotowaniu dodatek sprawi, że danie szybko...
-
Kluski śląskie wychodzą mi idealne. Wybieram konkretne ziemniaki, a rodzina całuje mnie po rękach [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Jak zrobić kluski śląskie, które są idealne - mięciutkie i sprężyste? Ja opanowałam ten przepis do perfekcji. Nie ma w tym niczego skomplikowanego, ale niektórzy dziwią się, z czym je podałam. Tak, czy siak - cała rodzina je uwielbia. Tego patentu...
-
Zupę rybną robię jak babcia znad morza. Smakuje jak z tawerny, a liczy się wywar - wcale nie na mięsie
Zupa rybna nie jest tak popularna jak zupa pomidorowa lub pieczarkowa, a to wielka szkoda. Przepis na zupę rybną jest naprawdę prosty, a jeśli zadbasz o dwie rzeczy, będzie smakowała jak z nadmorskiej tawerny. Chodzi między innymi o wywar - zrób g...
-
Odchudzone mielone i to bez grama mięsa? Alternatywa tradycyjnych kotletów robi w moim domu furorę
Zapomnij o ociekających tłuszczem i ciężkostrawnych mielonych i postaw na odchudzone kotlety w wiosennej odsłonie. Ten przepis zagościł w moim menu na dobre - nie trzeba mięsa, by przygotować obłędne kotleciki - tu sprawdzi się inny składnik, któr...
-
Gołąbki będą pyszne, ale tylko z tym sosem. Mało kto zna ten przepis
Sos do gołąbków domowej roboty jest o niebo lepszy od tego zakupionego w sklepie. Nie tylko ze względu na sam smak, ale i niski poziom przetworzenia. Sprawdź, jak wykonać domowej roboty sos idealny do gołąbków.
-
Na tę zupę czekam cały rok. Żeby była smaczniejsza, podsmażam główny składnik
Zupa szczawiowa zdecydowanie należy do najlepszych wiosennych potraw. Nie każdy jednak podziela moje zdanie, ale wiem, że wszystkie osoby, które nie przepadają za zupą szczawiową, nie robiły jej tak, jak ja. Przepis na zupę szczawiową jest banalni...
-
Mój przepis na gołąbki. Stawiam na te mięsa, a mąż zawsze prosi o więcej
Przepis na gołąbki większość z nas zna, a to danie ma całe mnóstwo sympatyków. Nie ma się co dziwić - gołąbki z mięsem i ryżem to istota polskiej kuchni i pasują na każdą okazję. Z racji tego, że mamy sezon na młodą kapustę, podpowiem z ochotą, ja...
-
Ta surówka z młodej kapusty jest smaczniejsza nawet od mizerii. Zawsze gdy ją serwuję, znika w mig
Szukasz pomysłu na orzeźwiającą, lekką i kolorową surówkę do obiadu? Zamiast po raz kolejny serwować klasyczną mizerię lub colesław postaw na sezonowe smaki. Młoda kapusta w połączeniu z tymi składnikami to rarytas obok, którego żaden smakosz nie...
-
Zupa neapolitańska to włoska klasyka w najprostszym wydaniu. Gotuje ją w każdy majowy weekend
Ciepłe dni stają się powoli codziennością, dlatego oklepane menu warto zamienić na nieco lżejsze. Tu włoska kuchnia zda egzamin śpiewająco, a szczególnie ta obłędna zupa neapolitańska. Połączenie tych smaków jest prawdziwym mistrzostwem, a kolejka...
- Tak delikatny, że głowa mała. Nie opada, a przepis zostanie z tobą na lata
- Choć znany składnik psuje szarlotkę, dodajemy go na potęgę. To duży błąd
- 5 prostych zmian, dzięki którym sprawisz, że świat będzie czystszy i piękniejszyMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jaka jest najstarsza restauracja w Polsce? Znajdziesz ją we Wrocławiu
- Babcie robiły pierogi tylko z tej mąki. Ciasto jest miękkie i elastyczne
- To naprawdę słodki quiz. Wynik 12/12 rezerwujemy największym łasuchom
- To naprawdę słodki quiz. Wynik 12/12 rezerwujemy największym łasuchom
- Kremowa i aksamitna. Jajecznica z grzybami, której nikt się nie oprze
- Wrzuciłam je do mięsa i zrobiłam obiad. Znajdziesz je w każdym lesie
- Rozpoznasz grzyby na zdjęciach? 10/10 zbierze do koszyka tylko grzybiarz!
-
Milion razy lepsze od ziemniaczanych. Te chrupiące placuszki robię co dwa dni, a ważne jest jajko
Placki z cukinii są naprawdę lepsze od ziemniaczanych - tak twierdzi cała moja rodzina i nie dziwię się wcale. Zawsze wychodzą mi chrupiące i delikatne, a najlepiej smakują z sosem jogurtowym. Jak zrobić placki z cukinii, żeby były tak dobre? Z...
-
Latem mogę jeść tylko to. Najlepszy przepis na chłodnik litewski mam od sąsiadki
Jak zrobić chłodnik litewski? Przepis na tą zupę jest banalnie prosty, jednak kluczowy nie jest jogurt czy buraki, a dodatki. Moja sąsiadka robi najlepszy chłodnik - dziś podzielę się jej przepisem na idealny obiad na ciepłe dni.
-
Co na obiad szybko i tanio? Ekspresowy przepis na danie z tego, co masz w lodówce
Co na obiad szybko i tanio? Zdecydowanie postaw na prezentowane przez nas ekspresowe danie. Jest pożywne i przygotujesz je w bardzo prosty sposób. Wystarczą ziemniaki, cebula, żółty ser i przyprawy. Gotowi na mega obiad? Zaczynamy!
-
Tradycyjny śląski specjał zna każdy, ale klasykę warto zamienić na obłędną zapiekankę kluskową
Tradycyjne kluski śląskie to obłędny dodatek do zrazów, pieczeni i kremowych sosów. Zdaje się, jednak, że ziemniaczany rarytas może grać też główne skrzypce, a wystarczy zapiec kluchy w sosie. Tak powstaje zapiekanka idealna, której nie oprze się...
-
Czerwony barszcz zabielany lepszy niż niedzielny rosół? Tu nie oszczędzam na kolorowych dodatkach
Wiosenna zupa to nie tylko krem ze szparagów, pomidorowa czy ogórkowa. Klasykiem w moim domu jest czerwony barszcz zabielany serwowany z solidną porcją kolorowych dodatków. Tego smaku i aromatu nie da się zastąpić! Wszystko przez tajny sekret, któ...
-
Ziemniaczki po francusku to symfonia chrupnięć. Zrób je zamiast placków, a nie pożałujesz
Polska kuchnia ziemniakiem stoi, jednak ten przepis jest raczej mało znany. Mowa tu o ziemniakach po francusku, które z pewnością zastąpią w wielu domach klasyczne placki, frytki czy inne specjały z tych obłędnych warzyw. Specjał przyjemnie chrupi...
-
Śląski kucharz zdradził przepis na pierogi z wyjątkowym farszem. Takiego dodatku się nie spodziewasz
Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz i restaurator, podzielił się jakiś czas temu przepisem na pierogi. Nie są to jednak pierogi zwykłe, klasyczne. Za ich wyjątkowy smak odpowiada przede wszystkim farsz jajeczny oraz dodatek... sera pleśniowego.
-
To obiadowe bóstwo. Jak zrobić kapustę zasmażaną? Metodę na "pasek od spódnicy" zdradziła mi stryjenka
Jak Bolek i Lolek, jak Muminek i Włóczykij, jak Staś i Nel, tak samo w kulinariach idealnym duetem jest schabowy i kapusta zasmażana. Tylko jak zrobić idealną kapustę zasmażaną? Moja ulubiona stryjenka zdradziła mi sekret, który wydawał mi się...
-
Doprawiona i chrupka. Taka będzie młoda kapusta, jeśli przyrządzisz ją w odpowiedni sposób
Sezon na młodą kapustę nie trwa długo, dlatego wykorzystać ten czas najlepiej jak się da. Pyszne warzywo doskonale sprawdzi się jako główny dodatek do dań obiadowych. W połączeniu z kilkoma prostymi składnikami smakuje wyśmienicie - świeżo, chrupk...
-
Skosztowałam i zapomniałam, jak się nazywam. Tak pysznych kotletów ziemniaczanych w życiu nie jadłam
Kotlety ziemniaczane z cukinią, sosem grzybowym lub marchewką i porem to idealna propozycja na obiad! Sycące, nietuzinkowe i ciekawe w smaku - czego chcieć więcej? Jeżeli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad, to zdecydowanie zajrzyj do artykułu....
-
Placki ziemniaczane są dalekie od ideału? Wykorzystuję czeski przepis i wychodzą obłędnie chrupiące
Marzysz o idealnie chrupiących i złocistych plackach ziemniaczanych, jednak każde podejście kończy się kuchenną katastrofą? Wystarczy zamienić klasyczny przepis na ten rodem z Czech. Zawiera on aż trzy tajne składniki, które podkręcają smak i...
-
Zawijam soczysty farsz w to warzywo i składam w trójkątne sakiewki. To lepsze niż babcine gołąbki
Klasyczne gołąbki odejdą do lamusa, jeśli postawisz na nieco inny kształt i soczyste nadzienie. Ta wariacja kultowego dania przypomina bardziej zielone, trójkątne sakiewki. Przepis jest naprawdę spektakularny, a na dodatek łatwy i przepyszny -...
-
Do ogórków dodaję te dwa składniki. To przepis, który przywiozłam od szwedzkiej przyjaciółki
Surówką, która bez dwóch zdań króluje na wiosennym, stole jest oczywiście tradycyjna mizeria. Klasyka doczekała się wielu ciekawych wersji, jednak ta nie ma konkurencji, bo smakuje wręcz wyśmienicie. Mowa tu o szwedzkiej mizerii, którą poznałam...
-
Zrób tak łososia, a rodzina będzie cię nosić na rękach. Prosty przepis, a efekt jak z restauracji
Choć Polacy jedzą stosunkowo niewiele ryb, to gdy już po nie sięgają, bardzo często decydują się na łososia. Nic dziwnego, bo ta ryba ma wspaniały smak i bardzo łatwo ją przyrządzić. My chcemy polecić przepis na łososia, który doda mu jeszcze więc...
-
Babcia zawsze robiła ten obiad na 3 Maja. Bitki wychodziły perfekcyjnie miękkie dzięki ważnym zasadom
Obiad na Trzeciego Maja to dla wielu osób okazja, żeby przygotować coś specjalnego. W moim rodzinnym domu tradycją były bitki wołowe w sosie. Niby nic niezwykłego, ale jak zrobiła je babcia, to nie było słów do powiedzenia. Wiele osób boi się robi...
-
Pokrój mięso i zapiecz z ziemniakami i cebulą. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Wszyscy by chcieli, żeby każdy obiad robiło się szybko i przyjemnie. Nie z każdą potrawą jest to możliwe, ale na szczęście są przepisy, dzięki którym gotowanie staje się zupełnie bezproblemowe. Te plastry polędwicy wieprzowej zapieczone razem z...
-
Zawsze szykuję strogonow, gdy pogoda nieco się psuje. To danie rozgrzewa i pobudza wszystkie zmysły
Strogonow to danie, które w pochmurne dni gości w wielu domach. Z naszym przepisem klasyka wystrzeli na wyżyny smaku, a wszystko to za sprawą najlepszej jakości mięsa i aromatycznych dodatków. Tu nie ma miejsca na oszczędzanie - w garnku musi...
-
Wiosną smakuje bosko. Intensywna, esencjonalna i delikatnie kremowa - każdy wyliże talerz
Zupa szczawiowa to dla jednych przysmak nie z tej ziemi, dla innych - przykre wspomnienie z dzieciństwa. Z tym przepisem każdy sceptyk zmieni zdanie - zupa jest wyrazista, kremowa i smakuje jak spod ręki najlepszego szefa kuchni. Nie sposób nie...
-
Łączę serek z jajkami. Z tej prostej masy powstają najlepsze placuszki na świecie, są obłędnie puszyste
Brakuje pomysłu na szybki i smaczny obiad? Zamiast kombinować wymyślnymi przepisami lepiej postawić na klasykę. Placuszki z serka wiejskiego sprawdzą się idealnie jako deser czy ekspresowy posiłek. Wystarczy wszystko wymieszać, uformować estetyczn...
-
Młoda kapusta zasmażana to najlepszy dodatek do obiadu. Poza dorodną główką stawiam też na dodatki
Królowa wiosny jest tylko jedna - mowa tu oczywiście o młodej kapuście zasmażanej, która każdy obiad zmieni w poezję smaków. Dorodna główka to jednak nie wszystko, a cały sekret obłędnego smaku tkwi w szczegółach oraz dodatkach. Sprawdź, co zatem...
-
Kiedyś jadła ją biedota, dziś króluje w karczmach. Ta zupa przyjmie wszystko
Są takie przepisy, którymi lata temu raczyli się nasi dziadowie i pradziadowie, a które ostatnio wracają do łask. Jest tak między innymi w przypadku kartoflanki, którą dawno temu raczyli się biedniejsi ludzie. Dziś większość szanujących się karczm...
-
Tak delikatnego mięsa jeszcze nie jedliście. Teściowej skoczyło ciśnienie, a to zasługa sosu
Mięso na obiad to nie tylko klastyczne schabowe lub pieczone pałki z kurczaka. Dziś przychodziły do was z przepisem, który na dobre odmieni twoje obiady, nie tylko te w większym gronie, lecz także codzienne. Jak zrobić najdelikatniejsze mięso w...
-
Prosty przepis na gołąbki. Zmiana kapusty to strzał w 10. Już nie zrobisz inaczej [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Mogłoby się wydawać, że gołąbki to typowo polskie danie, jednak okazuje się, że w wielu krajach istnieje rodzima wersja tej klasycznej potrawy. Nawet w dalekiej Azji odnajdziemy wiele przepisów na mięsno-kapuściane roladki. Co ciekawe, zarówno w...
-
Wygląda jak zupa dla dzieci, ale smakuje jak z restauracji. Wiosną jest najlepsza i gotowa w kilka chwil
Zupa koperkowa wielu z nas nie kojarzy się z wykwintnym posiłkiem, raczej z codziennym obiadem ugotowanym "na prędce", lub posiłkiem dla dzieci. Nie z tym przepisem. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić zupę koperkową, żeby byłą po prostu kulinarnym...
-
Tata jej nienawidził, teraz uwielbia. W przepisie na szczawiową zmieniłam jedną rzecz
Zupa szczawiowa to jedna z najlepszych wiosennych zup. Oczywiście zupę szczawiową można przygotować także w zimie, używając szczawiu ze słoika, ale umówmy się - to nie to samo. Mój tata od dziecka nie znosił jej, ale ja postanowiłam przepis na zup...
-
Takie leczo serwuje moja teściowa. Przepis opiera się słodkich warzywach i solidnej wkładce mięsnej
Klasyczne leczo w zestawieniu z naszą polską wariacją to dwa zupełnie inne dania. Klasyczny obiad mojej teściowej to jednak prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a wszystko przez kolorową kompozycję warzyw i solidną wkładkę mięsną. Przepis jest...
-
Ten przepis jest w mojej rodzinie od prawie 100 lat. Zrób, a będą ulubionym przysmakiem w twoim domu
Każda rodzina ma własne przepisy, które są znane od wielu lat. U mnie jest podobnie, a smak tej potrawy pamiętam z dzieciństwa. Babcia Teresa robiła je przy każdej możliwej okazji, a wszyscy się nimi zachwycali. Do dziś z sentymentem wracam do tej...
-
Pampuchy puszyste jak chmurka. Te lekkie kluski na parze wychodzą tak, że o mamo!
Przepis na pampuchy powinien znać każdy miłośnik kuchni polskiej. Te puszyste i lekkie kluski gotowane na parze pasują niemal do wszystkiego - można je zjeść zarówno z mięsem, jak i w wersji na słodko. Przygotowanie ich jest banalnie proste.
-
Biorę ziemniaki i kilka prostych składników, a po chwili mam gotowy pyszny dodatek do obiadu
Zapiekane ziemniaki doskonale urozmaicą domowy obiad. Przyrządzone z dodatkiem cebuli, czosnku i marchewki, a także aromatycznych przypraw wprost oszałamiają intensywnym i wyśmienitym smakiem. Przygotowanie ich zajmie ci tylko kilka krótkich chwil.
-
Tak pulpety robiła moja babcia 50 lat temu. Odtworzyłam przepis i nie mogłam wyjść z szoku [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Pulpety w moim domu nie są robione tak często, jak choćby kotlety mielone, ale czuję, że to się zmieni po ostatnim obiedzie, który zrobiłam, gdy wróciłam na dłużej w rodzinne strony. Miałam ochotę na danie, które dawano, dawno temu często robiła...