obiady domowe
-
Kapuśniak - przepis na najbardziej rozgrzewającą zupę. To mięso jest podstawą smaku
Kapuśniak to bez wątpienia jednak z ulubionych zup Polaków. Kwaśna i aromatyczna zupa świetnie rozgrzewa w zimowe dni, a kiszona kapusta dostarcza wielu drogocennych składników odżywczych. Jak przygotować pyszny kapuśniak? Przepis jest prosty, a...
-
Co na obiad w chłodne dni? Grochówka! Sprawdzony przepis na sycącą, domową zupę
Planujecie obiady na cały tydzień? Zróbcie grochówkę! Pyszna i sycąca zupa będzie doskonała na chłodną porę, a z naszego przepisu wyjdzie wielki garnek na kilka dni. Sprawdźcie, jak ją przyrządzić.
-
Zupa klopsowa - przepis na pyszny i szybki obiad. Ten dodatek idealnie połączy smaki
Jeśli jesteś wielbicielem zup oraz prostych przepisów, na pewno pokochasz zupę klopsową. Jest delikatna i świetnie pieści nasze podniebienia. Przepis na zupę klopsową jest prosty i pozwala na dużą swobodę w doborze dodatków. Co zatem zrobić, by by...
-
Krupnik - przepis na zupę, którą możemy jeść codziennie. Co zrobić, by był klarowny? Sposób jest bardzo prosty
Krupnik uwielbiamy nie tylko za fantastyczny smak, ale także za właściwości rozgrzewające i dużą zawartość witamin, potrzebnych szczególnie zimą. Przepis na tę zupę jest prosty, ale czasami krupnik wychodzi mętny i odbiera nam chęci do jedzenia. C...
-
Zupa gulaszowa - przepis na sycący i rozgrzewający obiad. Kluczowy jest dobór mięsa
Zupa gulaszowa to według mnie absolutny hit obiadowy. Sycąca i aromatyczna zupa to idealna propozycja na wyjątkowe okazje, jak również na codzienny, domowy obiad. Jak zrobić pyszną gulaszową? Przepis jest łatwy, ale musisz zwrócić uwagę na mięso -...
-
Zupa warzywna - przepis na łatwy i pyszny obiad. Trik z masłem podkreśli jej smak
Zupa warzywna to prosty przepis na obiad, który smakuje każdemu. Nie ma wątpliwości, że zupa jarzynowa najlepiej smakuje w sezonie, kiedy warzywa są świeże, ale nasz przepis na zupę warzywną z pewnością przypadnie ci do gustu - znamy pewien trik,...
-
Pieczone pierogi? Proszę bardzo. Podpowiadamy, jak zrobić ciasto i z jakim farszem je podać
Pieczone pierogi to bardzo smaczna alternatywa dla tych tradycyjnych. Można je podać na wigilię, będą też doskonałe na świąteczny obiad lub kolację. Mamy dziś dla was przepis na pieczone pierogi - sprawdźcie, jak przygotować ciasto i z jakim farsz...
-
Krupnik na żeberkach wieprzowych może mieć jeszcze głębszy smak. Dodaj do niego typowo świąteczny składnik
Krupnik to idealna zupa na zimowe dni. Świetnie syci i rozgrzewa, a krupnik ugotowany na wywarze z żeberek zyskuje nowy, głębszy smak. Przepis na krupnik na żeberkach jest bardzo prosty, a jeden dodatek świetnie go podrasuje - dodaj kilka grzybków...
-
Flaki - przepis na prawdziwie rasowe danie. Istotą smaku jest połączenie kilku gatunków mięs
Flaki to danie, które zdecydowanie zasługuje na miano "kultowego". Staropolski przysmak do dziś króluje w restauracjach i podczas uroczystości rodzinnych i choć ma wielu sceptyków, miłośników flaków jest zdecydowanie więcej. Jak zrobić idealne...
-
Grudzień to idealny moment na kapustę! Podpowiadamy, jak ją przyrządzić na trzy sposoby
Co smacznego można przygotować z kapusty? W grudniu jemy oczywiście kiszoną, ale także świeżą - zarówno białą jak i czerwoną. Mamy dla was trzy przepisy na pyszne dania z kapustą w roli głównej. Sprawdźcie.
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Najczęstsze błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Zła sól to nie wszystko
-
Najłatwiejszy sposób na parzenie liści kapusty. Zajmuje mniej niż pół godziny
-
Zupa szczawiowa - przepis. Nie będzie smaczna, jeśli zapomnisz o kremowym serze
- Jak zrobić zakwas na chleb? Wystarczą trzy składniki, aby cieszyć się aromatycznym wypiekiem
- Ciasto na weekend. TOP 3 najlepszych i najprostszych przepisów
- Zupa pieczarkowa. Przepis babci na kremowe i pożywne danie. Obficie posyp ją pieprzem
- Babeczki idealne od góry do dołu. Wystarczy zastosować trik z ryżem
- Wyjazd na wakacje, dłuższa nieobecność w domu? Włóż złotówkę do zamrażarki
-
Kopytka - domowy przepis na przepyszne kluseczki z ziemniaków. Smakują jak u babci
Kopytka to zdecydowanie jedne z najpyszniejszych kluseczek, jakie istnieją. Podane z sosem pieczarkowym, podsmażoną cebulką czy solo, zawsze smakują obłędnie i w mig znikają z talerzy. Jak zrobić kopytka, by smakowały tak jak u babci? Przepis jest...
-
Pierogi leniwe - przepis. Te pyszne, delikatne kluseczki z 3 składników zabiorą cię w podróż do smaków dzieciństwa
Pierogi leniwe, lub jak ktoś woli leniwe kopytka to delikatne twarogowe kluseczki podawane na słodko. Najpyszniejsze kluseczki robiły nam w dzieciństwie mamy i babcie a ten przepis na pierogi leniwe zabierze cię w podróż do smaków dzieciństwa. Jak...
-
Obiad na niedzielę. Pomysły na szybkie dania również bez mięsa [PRZEPISY]
Brakuje wam pomysłu na niedzielny obiad? Mamy dla was trzy propozycje, które mogą rozwiązać problem. Te dania są proste w przygotowaniu, szybkie i bardzo smaczne. Zapraszamy po przepisy.
-
Kotlety mielone, czyli obiadowa klasyka. Wypróbuj trik z wodą, a będą pyszne i puszyste
Kotlety mielone to danie, które bardzo często gości na naszych stołach. Mimo tego, że przepis na kotlety mielone w wielu domach jest identyczny, wszędzie smakują nieco inaczej. Co zrobić, by nasze kotlety były puszyste i absolutnie przepyszne?...
-
Ciasto na pierogi Magdy Gessler zrobisz z jedynie trzech składników! [PRZEPIS]
Idealne ciasto na pierogi bez jajka jest możliwe. Wystarczy skorzystać z przepisu przygotowanego przez Magdę Gessler, do którego potrzebujecie jedynie trzech składników dostępnych w każdej kuchni.
-
Przepis na bigos staropolski. Jeden dodatek jest kluczowy. Wzbogaci smak
Bigos staropolski to niekoronowany król królów polskiej kuchni. To bez wątpienia jedna z ulubionych potraw Polaków. Smak bigosu zależy od tego, w jakich proporcjach użyjemy składników. Trzeba pamiętać, że jeden dodatek potrafi odmienić smak potraw...
-
Prosty przepis na schab w sosie pieczarkowym. Jeden składnik zmieni smak - na lepsze
Te roladki schabowe z pieczarkami zaserwowanymi w formie sosu zachwycą smakiem podczas rodzinnego obiadu, ale i wystawnych uroczystości. Wystarczy, że dodasz jeden składnik, który nada tej potrawie wyjątkowego smaku.
-
Przepis na domowe kluski lane na rosole. Potrzebujesz jedynie dwóch składników
Domowe kluski lane to idealny zamiennik makaronu, który doskonale komponuje się z rosołem. Do ich zrobienia potrzebne są jedynie dwa składniki. Podpowiadamy, jak zrobić lane kluski do rosołu w szybki i prosty sposób.
-
Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Prosty przepis na tradycyjny sos z pomidorów
Sos pomidorowy do gołąbków to absolutna tradycja. Gołąbki z dodatkiem sosu to najbardziej klasyczna forma tego dania. To połączenie można zakwalifikować jako kolejny smak z dzieciństwa każdego z nas. Trudno wyobrazić sobie, by wtedy gołąbki były...
-
Na jaką wodę wrzucać mięso, by zrobić doskonały rosół? Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcecie uzyskać
Rosół to chyba najbardziej klasyczna polska zupa. Mimo że bywa dość regularnie w niemal każdym domu, jego przygotowanie wciąż wzbudza sporo emocji. Jedną z problematycznych kwestii jest to, czy mięso wkładać do gorącej, czy do zimnej wody....
-
Przepis na mielone Magdy Gessler jest banalny. Wiele osób pomija jednak ważny krok
Przepis na tradycyjny kotlet mielony jest banalny, dlatego tak go uwielbiamy. Od wielu lat kotlet mielony to obowiązkowa pozycja w niedzielnym menu wielu polskich rodzin, najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami. Magda Gessler zdradza swój...
-
Pyzy z mięsem - prosty przepis. Podstawą jest odpowiednie mięso
Pyzy z mięsem to smak dla wielu kojarzący się z dzieciństwem. Mamy dla was prosty sposób na odtworzenie tego przysmaku w domu. Oto pomysł na pyszne pyzy z mięsem.
-
Kluski leniwe z serem. Przepis jest prosty, ale uwaga na ilość mąki
Kluski leniwe, albo inaczej leniwe pierogi, to przepyszne kluseczki z twarogu, mąki i jajek. Kluski leniwe uwielbiamy od dzieciństwa, a najlepsze są kluski leniwe babci. Ten przepis na kluski leniwe jest banalny, kluski wychodzą delikatne, puszyst...
-
Krokiety na trzy sposoby. Wystarczy jedna zmiana, a smakują zupełnie inaczej
Krokiety to pomysł na pyszny tradycyjny polski obiad. Świetnie smakują solo oraz w towarzystwie czerwonego barszczu. Pyszne ciasto naleśnikowe i farsz sprawiają, że krokiety zjadamy z prawdziwą przyjemnością. Istnieje jednak sposób, by całkowicie...
-
Jaka zupa na obiad? Rozgrzewająca zupa jarzynowa to smak dzieciństwa! Ten przepis jest bardzo prosty
Zastanawiasz się jaka zupa na obiad? Idealna na tę porę roku będzie rozgrzewająca zupa jarzynowa. Przygotujesz ją z idealnie dobranych warzyw, które razem tworzą kompozycję, która przypomni ci smaki dzieciństwa. Poznaj prosty przepis na zupę...
-
Pyszna i szybka potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem. Ta zasmażka odmieni tę potrawę
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem to pyszny i szybki pomysł na obiad. Delikatny smak tego dania ma wielu fanów zarówno wśród dorosłych jak i dzieci. Jeśli nie masz dużo czasu an gotowanie, wypróbuj ten przepis, a Twoja rodzina na pewno...
-
Szukasz pomysł na obiad z kurczaka? Postaw na szybki tani obiad! Oto pierś z kurczaka w ziołach
Szukasz pomysłu na szybki tani obiad? Pierś z kurczaka na obiad w ziołach, to sprawdzone i smaczne danie, które przygotujesz w okamgnieniu! Ten pomysł na obiad z kurczaka brzmi nieco banalnie, ale przy odpowiednim połączeniu przypraw smakuje po...
-
Klasyczny pomysł na obiad w wersji "po królewsku". Kotlet szwajcar zachwyci gości!
Kotlet szwajcar, to po prostu potoczna nazwa kotleta po szwajcarsku. Inaczej nazywany cordon bleu to znakomite danie, które zachwyci twoich gości. Królewska wersja tradycyjnego obiadu wręcz rozpływa się w ustach. Poznaj przepis, który nie wymaga...
-
Przepisy na pieczonego łososia - 3 sposoby na łososia z piekarnika
Łosoś pieczony w piekarniku to doskonały pomysł na zdrowy, smaczny i szybki obiad. Bardzo trudno to danie zepsuć, wystarczy jedynie postępować zgodnie z kilkoma wskazówkami, by z pieca wyszła pyszna, soczysta ryba.
-
Sałatka z kiszonej kapusty, czy kapusta kiszona zasmażana z boczkiem? Oba przepisy są smaczne i proste!
Dodatek do obiadu to najczęściej sałatka. Może być na ciepło lub na zimno, ale wykonana z kapusty niemal zawsze jest smaczna! Sałatka z kiszonej kapusty pasuje na przykład do ryb. Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem znakomicie uzupełni niedzielny...
-
Jajka w sosie musztardowym, czyli zapomniany pomysł na obiad bez mięsa
Jajka w sosie musztardowym to dla wielu wspomnienie z dzieciństwa. Nierzadko robiło się je w domach, a w szkolnych stołówkach stanowiły całkiem popularny pomysł na obiad bez mięsa, który podawano szczególnie w piątek. Jak zrobić jajka w sosie...
-
Kotlet jajeczny, to szybkie i smaczne danie. Spróbuj go z tym sosem!
Prosty i pyszny obiad wegetariański, to kotlet jajeczny. Brzmi banalnie, ale nie każdy wie jak urozmaicić to danie, aby było pełne smaku i aromatu. Wystarczy odpowiedni sos i przyprawy. Oto przepis na kotlet jajeczny, który jest idealnym pomysłem ...
-
Zupa kalafiorowa przepis na lekki obiad. Ten trik zajmuje chwilę, a pogłębia jej smak
Przepis na lekki, jesienny obiad to ciepła i smaczna zupa. Dobrym wyborem będzie zupa kalafiorowa, uwielbiana przez dorosłych i dzieci. Jeśli uważasz, że smak kalafiora jest nieco "mdły" to jesteś w błędzie. Pogłębisz go za pomocą jednego triku,...
-
W czym tkwi sekret na udany kotlet de volaille? Nie chodzi tylko o masło
Jeśli znasz doskonale przepis na kotlet schabowy, kotlet mielony i sznycel z kurczaka, to czas poznać przepis na kotlet de volaille. Wiele osób myśli, że jedyny sekret to wypływające ze środka masło. Znamy tajemny składnik, który uczyni to danie...
-
Chodzi za tobą zupa fasolowa? Jeden składnik zapewni aromat wędzonki. Przepis babci
Zupa fasolowa to jeden ze smaków dzieciństwa. Pyszne i tradycyjne danie, które jest smaczne i bardzo pożywne. Przyrządzisz je bez trudu z przepisu babci. Znamy tą tajemną recepturę.
-
Nadziewany kalafior - genialny patent na efektowny obiad [PRZEPIS]
Jeśli należycie do tych osób, które krzywią się na widok kalafiora, prawdopodobnie nie jedliście go dobrze przyrządzonego! Dobrze, czyli jak? Przede wszystkim kalafior powinien być odpowiednio przyprawiony. No i ciekawy! Taki jest nasz przepis.
-
Pomysł na obiad z mięsem mielonym? Papryka faszerowana to najlepsza metoda na głoda [PRZEPIS]
Obiad przygotowany z mięsa mielonego wcale nie musi się ograniczać do klasycznych kotletów mielonych. Dziś przepis na paprykę faszerowaną, którą przygotujesz w kilka minut. Czego będziesz potrzebować?
-
"Leczy niestrawność, przeziębienie i smutki". Kuroń zdradza przepis na rosół idealny
Jak zrobić perfekcyjny rosół? Ilu kucharzy, tyle metod. Jakub Kuroń zdradził, w jaki sposób przygotowuje to tradycyjne danie. Zapraszamy po przepis.
-
Zupa pomidorowa z rosołu to oszczędny pomysł na obiad. Przepis na kluski lane świetnie ją podkręci
Zupa pomidorowa z rosołu z wczoraj, to dobrze znany trik na oszczędność i niezwykły smak. Klasyczna zupa często przechodzi tą transformację, ale jeśli znudziły ci się klasyczne dodatki, podaj ją z czymś wyjątkowym. Kluski lane świetnie podkręcą to...
-
Kotlet pożarski to proste danie z PRL-u, które smakuje po królewsku. Jest pyszny!
Ten kotlet odmieni twoje obiadowe menu. Przysmak PRL-u smakuje po królewsku i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Poznaj przepis na kotlet pożarski z najlepszych barów mlecznych.