ogórki
-
Ta sałatka z ogórkowych kiszonych jest po prostu miodzio. Wszystko za sprawą jednego słodkiego dodatku
Choć to, co najprostsze, jest najsmaczniejsze, to warto czasem eksperymentować. Doskonałym tego przykładem jest ta sałatka z ogórków kiszonych, która zawdzięcza smak wyjątkowemu dodatkowi. O jakim składniku mowa i jak ją przygotować? Odpowiadamy.
-
Orzeźwiająca sałatka idealna na kolację. Ten zestaw ziół i warzyw to przepyszna bomba witaminowa
Geniusz tej sałatki tkwi w jej prostocie. W końcu połączenie ogórka i pomidora jest stare jak świat, a mimo to za każdym razem zachwyca kubki smakowe. Tym przysmakiem ucieszysz również wegan i wegetarian oraz osoby na diecie bezglutenowej.
-
Wylewasz wodę z ogórków kiszonych? Więcej tego nie rób. Możesz ją wykorzystać na sto różnych sposobów
Wiele osób po zjedzeniu wszystkich ogórków kiszonych ze słoika po prostu wylewa wodę. Jest to jednak duży błąd, ponieważ jest ona bardzo zdrowa, a ponadto można wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. Co z nią zrobić, by wykorzystać w pełni tę...
-
Gotowa w 5 minut i tysiąc razy lepsza od mizerii. Zrobisz raz i będziesz powtarzać ten przepis codziennie
Mizeria jest na tyle tradycyjną sałatką, że dodaje się ją do prawie każdego dania. Latem cieszy się jeszcze większą popularnością, a to dzięki swojej lekkości. Jednak jestem przekonana, że po spróbowaniu tej propozycji już nigdy nie wrócisz do...
-
Ogórki z tym dodatkiem mają jeszcze lepszy smak. Będziesz zaskoczony, o jaki składnik chodzi
Sezon na ogórki trwa, dlatego podpowiadamy, co można dodać do domowych przetworów. Jak przyrządzić idealne ogórki kiszone? Warto pamiętać o jednym specjalnym składniku, dzięki któremu będą miały wyjątkowo dobry smak.
-
Kisisz ogórki na zimę? To świetnie, ale możesz zrobić to lepiej. Na wierzch połóż plasterek tego owocu
Kiszone ogórki to niekwestionowani królowie polskiej kuchni. Trudno bowiem wyobrazić sobie bez nich wiele posiłków. Pasują idealnie na kanapkę, do sałatki i jako chrupiący dodatek do obiadu. Na całe szczęście te popularne wśród Polaków przetwory...
-
Przepis na ogórki kiszone. Babcie naszych babć dodawały ten składnik. Ogórki smakowały wtedy obłędnie
Spiżarnia bez regału ze słoikami kiszonych ogórków to nie spiżarnia. Lato to z kolei idealny czas na przygotowywanie pysznych przetworów, które umilą nam posiłki w sezonie jesienno-zimowym. Szczególnie warto wtedy kisić ogórki. Jak to zrobić, żeby...
-
Zrobiłam ogórki w zalewie curry. Wyszły tak pyszne, że odpuszczam w tym roku kiszone i korniszony
Ogórki w tym roku wyjątkowo obrodziły i szczerze mówiąc, już sama nie wiedziałam, jak je przerabiać. Postanowiłam wypróbować przepis, który dawno temu dostałam od sąsiadki i zrobiłam ogórki w zalewie curry. Dodałam do nich jednak pewien nieoczywis...
-
Domowe przetwory na zimę - pomysły na pyszną cukinię, gruszki i ogórki do słoików
Przetwory na zimę stanowią doskonały sposób na zachowanie świeżości i smaku sezonowych produktów przez długie miesiące. Domowe metody konserwacji żywności, takie jak kiszenie, marynowanie, dżemy czy suszenie, umożliwiają cieszenie się ulubionymi...
-
Jak zrobić dobre ogórki kiszone na zimę? Oto trzy sprawdzone przepisy na pyszne przetwory
Ogórki kiszone to nie tylko zdrowa alternatywa dla sklepowych wersji, ale także satysfakcjonujący proces przygotowania własnych przetworów. Czasami najlepszym sposobem na zachowanie smaku letnich ogórków przez całą zimę jest ich kiszenie....
-
Nadchodzą upały więc lepiej się przygotuj. Chłodnik z ogórków może okazać się jedynym wybawieniem w gorący dzień
W czasie upalnych, letnich dni trudno cieszyć się gorącymi, czy pikantnymi potrawami. Większość z nas szuka wówczas ukojenia we wszystkim, co zimne i orzeźwiające, jednak same lemoniady to zdecydowanie za mało. Warto więc przygotować niezastąpiony...
-
Włóż kilka do słoika z ogórkami, a nie pożałujesz. Wyjdą lepsze niż zwykle
Do słoika z ogórkami kiszonymi wszyscy wkładamy mniej więcej te same składniki. Zazwyczaj lądują tam chrzan, czosnek i koper. Warto jednak sięgnąć po jeszcze jeden dodatek. Chodzi o liście dębu. Dzięki nim ogórki kiszone smakują sto razy lepiej....
-
Opublikowali zdjęcie mizerii. "Wszyscy mówimy NIE". W komentarzach zawarzało. "Nie znacie się!"
Wszelkiego rodzaju rankingi kulinarne zawsze budzą dużo emocji. Osoby z kraju, którego kuchnia została źle oceniona, zwykle ruszają wtedy z odsieczą swoim narodowym potrawom. Podobnie reagują, gdy tradycyjny przepis zostanie w nietypowy sposób...
-
Sałatka z kiszonych ogórków to idealny dodatek do letniego obiadu. Wystarczy połączyć kilka składników
Czasami najprostsze duety są tymi najsmaczniejszymi i najchętniej zjadanymi, dlatego, zamiast kombinować z dodatkami do obiadu postaw na prostotę! Sałatka z kiszonych ogórków jest bardzo łatwa, zdrowa oraz obłędnie smakowita. Wystarczy połączyć...
-
Koniec z mętnymi ogórkami, buzującymi w słoju. Z tym sposobem przetwory wyjdą smaczne i bez skazy
Po raz kolejny partia ogórków kiszonych nie wyszła? Jeśli przetwory znowu są mętne, nabuzowane, a na powierzchni widać nawet minimalne oznaki pleśni, pora na zmianę przepisu i poprawę kilku mankamentów. Przygotuj kiszonki według kilku kroków babci...
-
Pasuje do mięs i kanapek. Takiego smakołyka z ogórków kiszonych jeszcze nie robiłeś. To pyszna nowość
Ogórki kiszone każdy zna, uwielbia i wykonuje latem. Ich przygotowanie nie jest niczym skomplikowanym, a gdy są już gotowe, można je podawać z różnymi produktami. Jednak w takiej odsłonie kojarzy je niewiele osób. Czym się wyróżniają? Konsystencją...
-
Jak zrobić tarte ogórki na zupę? Będą kwaśne i przepyszne, ale uważaj na sól - liczy się jakość i ilość
Wśród przetworów z ogórków nie może zabraknąć przecieru na zupę. Oczywiście nikt nam nie broni ścierać kiszonych ogórków, ale po co, kiedy możemy zrobić domowy przecier i tym samym ulepszyć każdą ogórkową? Jak zatem zrobić tarte ogórki do słoików ...
-
Jaka sól jest najlepsza do ogórków? W ten sposób przyrządzisz najsmaczniejsze przetwory na zimę
Planujesz przyrządzić przetwory na zimę i nie wiesz, który rodzaj soli będzie najlepszy? Podpowiadamy, o czym warto pamiętać przed przygotowaniem słoików i na co zwracać uwagę przy wyborze soli do przetworów.
-
Włóż je do słoików, a zimą każdy ci podziękuje. Świeżość letnich warzyw poczujesz nawet w grudniowe przymrozki
Lato charakteryzuje się soczystymi i świeżymi owocami i warzywami. Jemy je prawie codziennie, by się ochłodzić i nawodnić. Na naszych talerzach nie brakuje również sałatek. Aby móc dalej cieszyć się ich smakiem, warto zamknąć je na dłużej. Dzielim...
-
Zbawienie w upał, czyli chłodnik. Nie botwina, nie buraczki - główny składnik jesz na kanapce
Upały nie odpuszczają, dlatego głowimy się, co ugotować na obiad, żeby nie męczyć się w nagrzanej kuchni, a do tego, żeby zjeść coś smacznego i orzeźwiającego. Oczywiście na myśl od razu przychodzi nam chłodnik i dziś właśnie pokażemy wam, jak...
-
Tak przyrządzisz przepyszny dodatek do obiadu. Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe
Jak przyrządzić klasyczną sałatkę szwedzką? Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników. Wystarczy połączyć ogórki z przyprawami i zalać je zalewą. Taka mieszanka sprawdzi się jako dodatek do obiadu.
-
Mizeria z nietypowym składnikiem to czysta perfekcja. Wystarczy dodać do ogórków iście polski smak
Klasyczną mizerię zna niemal każdy - to obłędny dodatek do wakacyjnego obiadu w wersji mięsnej, jak i tej wegetariańskiej. Co jednak gdyby do obłędnej surówki dodać jeden, nietypowy i nieco kontrowersyjny składnik? Zapewniamy, że będzie smacznie,...
-
W tej wersji ogórkowa zyskuje nowy smak. Składnik, który jest do niej dodawany kocha cała Polska
Przepis na zupę ogórkową zna każdy. Nie jest to żadna tajemnica, jak się ją przygotowuje, jednak klasyczny przepis można nieco zmodyfikować. My to zrobiliśmy, a efekt był porażający. Trudno uwierzyć, ale dzięki jednej zmianie tradycyjna potrawa...
-
Te składniki wystarczą do przyrządzenia sałatki o wyśmienitym smaku. Będzie idealna na zimę
Sałatka szwedzka to idealny pomysł na smaczną przekąskę. Do jej przyrządzenia nie potrzeba wielu składników i można ją przygotować w bardzo prosty i szybki sposób. Będzie numerem jeden podczas zimowych obiadów.
-
Zrobiłam ogórki burgerowe. Są tak pyszne, że nie tknę już żadnych innych pikli
Ogórki to warzywo, które daje nam ogromne możliwości, jeśli chodzi o przetwory. Oczywiście wszyscy kochamy kiszone, lubimy korniszony lub mizerię na zimę, ale ostatnio rzucił mi się w oczy przepis na ogórki burgerowe. Zrobiłam i przepadłam. Są...
-
Ogórki kiszone inaczej, czyli odrobina tradycji i szaleństwa w jednym. Takie słoje są idealne na zimę
Zastanawiasz się nad aromatycznymi przetworami na zimę? Dodaj do klasycznych kiszonych jedno warzywo, a smak będzie o niebo lepszy. Wystarczy dodać do połowy słoików z ogórkami ten zielony dodatek i całość zalać tradycyjną zalewą. Taki duet to...
-
Co dodaje do mizerii Karol Okrasa? Już niewielka ilość tego składnika sprawi, że wyjdzie wyśmienita
Mizeria to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Karol Okrasa przyrządza ją w specjalny sposób i dodaje do niej składnik, który idealnie podkreśla jej smak. Taka sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu.
-
Zachowaj te proporcje, a ogórki kiszone już nigdy nie będą sflaczałe. Będą chrupać i mieć piękny kolor
Ogórki kiszone to doskonały przysmak na każdą porę roku. Ważne jest jednak, by zachować odpowiednie proporcje, by mogły smakować obłędnie. Wystarczy jeden mały błąd, a ogórki, zamiast chrupać będą sflaczała i zgniłe.
-
Przygotuj ogórki kiszone w ten sposób, a będą idealnie twarde i chrupiące. Sekret tkwi w tym składniku
Domowa spiżarnia wraz z końcem lata powoli zapełnia się smakowitymi przetworami. Jednym z prawdziwych rarytasów są oczywiście ogórki. Jak je zatem ukisić, by były przyjemnie chrupkie, twarde i pełne aromatu? Sekret tkwi w prostym dodatku, który...
-
Takiej ogórkowej jeszcze nie jadłeś. Wrzuć ten owoc i dodaj miód, a będzie lepsza niż z przepisu mamy
Zupa ogórkowa to klasyk nad klasykami. Zna ją chyba każdy, jednak nie wszyscy jednakowo mocno do niej wzdychają. Ci, którzy wolą wybrać inną zupę, zmienią zdanie po spróbowaniu ogórkowej z tego przepisu. Niecodzienne dodatki podkręcą jej smak.
-
Nie masz tych ogórków w spiżarni? To wielki błąd! Zalewa wyróżnia się na tle innych, a smak trudno określić słowami
Z pewnością ogórki kiszone, konserwowe i małosolne znajdują się w domowych piwnicach i spiżarniach. Ale założymy się, że tylko w klasycznych wersjach. Jednak tych przetworów na pewno nie masz w swojej kolekcji. Zalewa zapiera dech w piersiach.
-
Przyrządzasz ogórki kiszone i nie wiesz, czy można dolewać do nich wodę? W ten sposób je uratujesz
W sierpniu wiele osób zabiera się za przyrządzanie tradycyjnych ogórków kiszonych. Czasami może się zdarzyć, że po przygotowaniu słoików wypływa z nich woda. Co można zrobić w takiej sytuacji? Czy ogórki można uratować?
-
Tych kilka składników wystarczy do przyrządzenia pysznej zupy krem na lato. Będzie gotowa w 30 min
Lato w pełni, dlatego przedstawiamy przepis na zupę, która idealnie sprawdzi się o tej porze roku. Będzie wyglądała i smakowała doskonale, a nikt nie odejdzie od stołu bez dokładki. Warto podawać ją ze specjalnymi dodatkami.
-
Pokazał przepis na marynowane ogórki. Ten przysmak bezlitośnie deklasuje krokodylki. "Prawdziwa petarda"
Czym byłoby lato bez ogórków? Na całe szczęście na brak tych warzyw najpewniej nikt nie narzeka. Wręcz przeciwnie. Wakacje to doskonały czas na przygotowywanie przetworów domowych, które otworzone jesienią lub zimą przypomną nam o słonecznych...
-
Przepis na najlepsze ogórki kanapkowe na świecie. Z tą prostą metodą zwykłe śniadanie będzie ucztą
Szukasz przepisu na przetwory z sezonowych warzyw? Ogórki kanapkowe są o niebo lepsze od kiszonych czy klasycznych pikli. Zrobisz je ekspresowo, a smak będzie wyborny jak nigdy. Kluczem jest jednak aromatyczna i pełna przypraw zalewa.
-
Bardziej aromatyczne niż sałatka szwedzka, łagodniejsze od krokodylków. Dla tych ogórków stracisz głowę
Sezon ogórkowy trwa w najlepsze, a idąc na rynek można zaobserwować ludzi wychodzących z całymi workami tych pysznych warzyw. Nie każdy jednak będzie je kisił, bowiem pomysłów na przetwory jest od groma. Bezkonkurencyjnym hitem okazały się ogórki ...
-
Ogórki w musztardzie bez obierania. Uwaga, bo po jednej porcji będziesz robić kolejne i kolejne
Lato to czas, kiedy zamykamy w słoikach smaki tej pory roku. Uruchamiamy produkcję dżemów, soków i różnorodnych przetworów. W tym roku warto postawić m.in. ogórki w musztardzie. Przygotowuje się je szybko, ponieważ nie wymagają obierania.
-
Ogórki po warszawsku są tak dobre, że mogą nie dotrwać do zimy. Ze słoików znikną błyskawicznie
Ogórki po warszawsku to nic innego, jak doskonale znane i przez wiele osób uwielbiane ogórki konserwowe. Odpowiednio dobrane składniki sprawiają, że przetwory mają wyrazisty smak, który skradł serca Polaków. Bez takich ogórków trudno czasem...
-
Przygotuj coś lepszego niż kiszone. Pikantne ogórki krokodylki skradną twoje serce i zajmą półki w spiżarni
Sposobów na ogórkowe przetwory jest co niemiara. Można je kisić, doprawiać orientalnymi przyprawami, lub marynować w najróżniejszych zalewach, a i tak zawsze będą wyśmienite. Jeśli jednak znudziły ci się łagodne przetwory, wypróbuj przepis na ogór...
-
Sałatka ogórkowa jakiej jeszcze nie było! Włóż warzywa do woreczka, przyszykuj tłuczek i voila!
Klasyczne surówki i sałatki smakują tak samo i nie robią już na tobie wrażenia? Weź ogórki, woreczek i tłuczek. Tak powstaje najlepszy dodatek do obiadu! Ważne jest jednak dokładne ubicie sezonowych warzyw - wtedy smakują najlepiej i o dziwo także...