kluski
-
Zapomnij o klasycznych kopytkach. Przedwojenne kluchy są o niebo lepsze, jednak skład nieco inny
W tradycyjnej polskiej kuchni nie brakuje smacznych kąsków i dodatków do obiadu. Ziemniaczane rarytasy to klasyka, jednak warto czasami nieco urozmaicić domowe menu - przedwojenne kluski sprawdzą się w tej roli doskonale. Są o niebo smaczniejsze o...
-
Domowe kluski z przepisu dziadka. W dzieciństwie każdy się nimi zajadał, a teraz o nich nie pamiętamy
Domowe kluski z kaszy manny - wielu z nas uśmiecha się na ich wspomnienie. Odkąd pamiętamy, robiły je nasze babcie, a my zajadaliśmy się nimi w najlepsze. W mojej rodzinie to jednak dziadek robił najlepsze kluski kładzione łyżką. Jak zrobić je w...
-
Już nigdy nie wrócisz do klasycznych kopytek. Te są lepsze, dzięki jednemu składnikowi
Myśląc o kopytkach, przed oczami mamy tradycyjny przepis, który znany jest od lat. Okazuje się jednak, że można zrobić je inaczej. Kluski z tej receptury wyróżniają się wyglądem, a przede wszystkim głównym składnikiem. Tego przepisu nie zna żadna...
-
Żelazne kluchy robiła kiedyś każda babcia. Jak je zrobić, żeby przypominały dzieciństwo? Przyda się pokrywka
Kluchy żelazne, szare kluski, kluski kładzione albo kładzioki. Te wszystkie nazwy określają jedną, niesamowitą potrawę, która jeszcze niedawno co drugi dzień gościła w każdym polskim domu. Jak zrobić pyszne, ziemniaczane kluchy, żeby smakiem...
-
Jak zrobić lane kluski, aby smakowały tak jak te babcine? Prosty przepis na delikatny, letni obiad
Szukasz pomysłu na letni obiad i nie wiesz, jak zrobić lane kluski? Ich zaletą jest to, że można je podawać zarówno na słono jak i na słodko. Zatem przyrządzając przysmak z dzieciństwa, masz szansę zaserwować kilka dań za jednym razem.
-
Ten składnik sprawi, że knedle będą miękkie i wyraziste. To zapomniany produkt, o którym warto przypomnieć
Knedle z owocowym nadzieniem to letni przysmak, po który sięga wiele osób, gdy tylko zrobi się cieplej. Wersja bez ziemniaków nie dla każdego może być oczywista, ale zastąpienie tego składnika innym tylko nadaje wyjątkowości tej potrawie. Wachowic...
-
Ślązacy złapią się za głowę gdy zobaczą te kluski. Sezam, papryka i ocet. To nie koniec dziwactw w tym daniu
Kluski śląskie to dobro narodowe, a każda próba zmieniania tradycyjnego przepisu kończy się małą przychylnością większości. Jednak te kluski zdobyły popularność. Pomimo dziwnych dodatków okazuje się, że są naprawdę smaczne. Co się do nich dodaje?...
-
Przepis na kluski na słodko. Leniwe podane z tymi dodatkami zachwycą podniebienie małych i dużych
Przepis na kluski na słodko to bez dwóch zdań jedna z lepszych propozycji na letnio obiad. Smak rodem z dzieciństwa to oczywiście leniwe podane z sezonowymi dobrami i swojskimi skarbami jak palone masło czy gesty nabiał. Przygotujesz je w mgnieniu...
-
Kluski łyżką kładzione. Przysmak rodem z babcinej kuchni to idealny dodatek do zup lub słodki deser
Nie ma nic lepszego niż prosta, domowa kuchnia. Przepiśnik babci aż pęka w szwach od znakomitych rarytasów i specjałów, a jednym z nich są kluski kładzione łyżką. Wyśmienity i banalne prosty smakołyk idealnie komponuje się z wieloma zupami, sosami...
-
Smaczniejsze od pierogów i pyz razem wziętych. Babcia robiła je co 2 dni. Wychodzą miękkie i elastyczne
Polacy uwielbiają dania zrobione z mąki. Zachwycamy się pyzami, pierogami, makaronem czy pizzą. Domowe menu przepełnione jest potrawami, które tworzone są na jej bazie. Do kolekcji dodajemy jeszcze jeden specjał, który idealnie wpasowuje się letni...
- Na święta zrobię sałatkę z makaronem. Rodzina woli ją od jarzynowej
- Nie znajdziesz go w każdym domu. Ma w sobie mak, ale to nie makowiec
- Czy bulion warzywny może odmienić wasze gotowanie? Mamy wyniki testu konsumenckiegoMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Przed pieczeniem ziemniaków robię jedno. Skórka idealnie chrupie
- Został uznany za najgorsze mięso. Polacy masowo dodają go do kanapek
- Rozwiąż mistrzowski quiz kulinarny na literę A. Pobijesz 7/11?
- Rozwiąż mistrzowski quiz kulinarny na literę A. Pobijesz 7/11?
- Waga stoi w miejscu? Szybko ruszy z kopyta. Napar pij każdego ranka
- Ciasta na Boże Narodzenie. Gdy serwuję 3 blachy, znikają nawet okruszki
- Najlepsza sałatka śledziowa. Francuskie przyprawy dodają jej pazura
-
Te kopytka robiła mi babcia. Ten sos sprawiał, że prosiłam nawet o trzy dokładki. To kipi aromatem
Tradycyjna kuchnia polska opiera się na daniach ziemniaczanych. Na liście najpopularniejszych potraw nie powinno więc zabraknąć kultowych kopytek. Ich sposób podawania zależy od domu i kucharza, który je serwuje. Moja babcia robiła je z konkretnym...
-
Ten przepis przekazywany jest od pokoleń. My poznaliśmy jego sekret. Chodzi o jeden składnik
Tradycyjnych polskich dań można zasmakować w każdym domu. Jednak co przepis to inne proporcje i smaki. My poznaliśmy najlepszą recepturę na kluski. Wszystkie inne nie mają z nimi szans. Są tak dobre i miękki dzięki jednemu składnikowi. Pożałujesz...
-
Sos z truskawek do klusek na parze, czyli przepis w sam raz na letnią przekąskę!
Sos z truskawek do klusek na parze to kombinacja soczystych owoców i sycących klusek. Ta prostota w przygotowaniu, ale jednocześnie bogactwo smakowe sprawiają, że danie staje się prawdziwą gwiazdą letniego menu.
-
Kluski leniwe z dedykacją dla leniwych. Prostszego przepisu niż ten, nie uświadczysz w żadnej książce
Kluski leniwe to jedno z najbardziej popularnych dań na słodko w kuchni polskiej. Te niewielkie kluseczki, podawane z bułką tartą lub owocami smakują absolutnie obłędnie. Niestety niektórzy twierdzą, że ich przygotowanie jest zbyt pracochłonne. Na...
-
Jak kluski ziemniaczane to tylko z przepisu babci Stasi. Zawsze dodawała do nich jeden tajny składnik
Nic nie smakuje tak dobrze jak obiady z babcinych przepisów. Kluski ziemniaczane można jeść zarówno z mięsnymi i grzybowymi sosami, jak i z okrasą z cebulki i boczku. To uniwersalne danie wielu z nas kojarzy z dzieciństwem, dlatego też warto...
-
Szpecle, czyli kluchy do zadań specjalnych. Pamiętaj o tym dodatku, a nie będziesz wyobrażać sobie bez nich życia
Szpecle to klasyka kuchni niemieckiej i nie bez powodu nazwałam je kluchami do zadań specjalnych - zastąpią makaron w zupie, będą idealne do gulaszu, a podane z podsmażoną cebulką sprawią, że można oddać za nie dusze. Jak zrobić najpyszniejsze...
-
Ciocia Krysia robi je od 50 lat, a cała wieś prosi o ten przepis. Z tym dodatkiem nawet rosół staje się smaczniejszy
Makarony i kluski to dodatki, które świetnie smakują nie tylko z zupami, ale też domowymi sosami. Zazwyczaj kupuje się je w sklepie, lecz te zrobione samodzielnie smakują jeszcze lepiej. Przedstawiamy przepis na kluski, które zwalają z nóg. Tylko ...
-
Prawdziwy rosół jest tylko z tego mięsa. Strzelczyk nie ma wątpliwości, że babciny się przy nim chowa
Niektórzy nie wyobrażają sobie niedzieli bez rosołu. My również, dlatego dzielimy się przepisem na zupę, która jest bardziej aromatyczna niż każda inna. Strzelczyk pokazał jakie mięso pasuje do niej najlepiej. Dodatkowo zaskoczył wszystkich...
-
Danie rodem z dzieciństwa. Zwróć uwagę na jeden składnik, bo inaczej potrawa trafi do kosza
Chcesz zrobić szybki obiad, ale pustka w głowie ci to uniemożliwia? Mamy na to sposób. Wystarczy wykorzystać ten przepis, a problem sam się rozwiąże. Pamiętaj jednak o dobrym wyborze składników. Jeśli to zlekceważysz, danie może się nie udać.
-
Jak przygotować i ile gotować kluski śląskie? Zasada dwóch minut to sprytny sposób babć na idealnie mięciutkie kluseczki
Kluski śląskie są tradycyjnym, polskim daniem obiadowym. Są niezwykle uniwersalne i smakują obłędnie zarówno z sosem mięsnym, warzywnym, a także wyłącznie z okrasą z boczku i cebuli. Ich przygotowanie nie powinno sprawić wiele kłopotu, jednak wart...
-
Kopytka z przepisu Magdy Gessler to przysłowiowe niebo w gębie. Wystarczy tylko zagnieść 4 składniki
Kopytka to jeden z prostszych pomysłów na obiad. Tradycyjny rarytas lubuje się w odpowiednim gatunku ziemniaków oraz złotych proporcjach. Magda Gessler zdradza mistrzowski patent, który gwarantuje smaczny, miękki i jędrny efekt. Tu króluje prostot...
-
Jak zrobić kluski śląskie? Zapamiętaj zasadę ćwiartki, a już nigdy nie wyjdą twarde i gumowate
Kluski śląskie to dla wielu z nas miłość od pierwszego kęsa. Ich wykonanie jest banalne - niestety w teorii. O ile śląscy mistrzowie doskonale wiedzą, jak je przyrządzić, tak większość z nas głowi się, co zrobić, by kluski śląskie nie wyszły tward...
-
Kluski śląskie dla niejadków i nie tylko. Dodaj ten składnik i wyczaruj kolorowe i apetyczne kluchy
Kluski śląskie to pyszne danie, które kochają w szczególności dzieci. W tradycyjnej wersji potrafią się jednak znudzić. Jest jednak sposób na to, by nadać im całkowicie nowy wygląd, ale i wzbogacić smak. Podpowiadamy, jak to zrobić.
-
Jak zrobić kluski kładzione łyżką? Mój dziadek zdradza odpowiednie proporcje. Żadne nie są tak dobre
Jak zrobić kluski kładzione łyżką? Zastanawiają się nad tym szczególnie ci, którzy chcą odwzorować smak z dzieciństwa. W końcu wielu z nas zajadało się tym prostym, a jakże pysznym daniem. Mój dziadek zdradza, jak dostosować proporcje, by smakował...
-
Kluski wychodzą twarde, a placki się paćkają? Pewnie wybierasz złe ziemniaki. Jakie są typy i do czego służą? Wyjaśniamy
Polska kuchnia ziemniakiem stoi i chociaż na nasze stoły weszły zaledwie 340 lat temu, to aktualnie nie ma bez nich naszego gotowania. Jednak ziemniak ziemniakowi nie jest równy i na pewno mieliście okazję się o tym przekonać, robiąc rozciapane...
-
To przepis, na który warto wykorzystać grzybowe zapasy. Sos jest aromatyczny, a kluseczki lepsze niż u mamy
Przygotowanie tego dania nie będzie wymagać od ciebie wielu godzin gotowania. Musisz jednak zajrzeć do spiżarni i wykorzystać trochę swoich zapasów zrobionych jesienią. Połączenie miękkich kluseczek i sosu grzybowego będzie strzałem w dziesiątkę.
-
Pyzy ziemniaczane, czyli domowy klasyk z farszem. Kluchy podane z tymi dodatkami to niebo na talerzu
W domowym menu nie może zabraknąć ziemniaczanych klasyków - mowa tu o wszelakich kluskach, które obłędnie smakują niemal w każdej wersji. Pyzy to idealny pomysł na tradycyjny obiad, szczególnie te hojnie wypełnione mięsnym farszem. Zaserwowane z...
-
Kluseczki z miseczki - najprostszy obiad świata. Kładzione leniwe zrobisz w 8 minut
Jeśli szukasz szybkiego, łatwego i taniego pomysłu na obiad, kultowe kluseczki z miseczki będą idealne. To po prostu leniwe łyżką kładzione. Jak je zrobić, żeby były idealne? Odpowiedni twaróg i proporcje to klucz.
-
Czy kluski śląskie można mrozić? Tak, ale trzeba stosować się do tej jednej zasady. Będą tak smaczne, jak świeże
Sos mięsny z obiadu czy pozostałe leczo możemy z łatwością zamrozić i zaoszczędzić na kolejnym obiedzie. Jest to rozwiązanie równie wygodne co dobre dla środowiska. Jednak jak jest w przypadku rzeczy mącznych? Czy tak samo, jak sos możemy zamrozić...
-
Kopytka - przepis na ekspresowy domowy obiad. Dodatek tej mąki sprawi, że będą jędrne i miękkie
Kopytka to smaczne i banalnie proste w przygotowaniu danie obiadowe, który niemal każdy kojarzy z beztroskimi latami dzieciństwa. Wówczas babcia ekspresowo ugniatała ziemniaki, łączyła je z pozostałymi produktami i gotowe. Kluczem do sukcesu są...
-
Jak zrobić kopytka? Wybierz odpowiednie ziemniaki, a kluseczki będą jędrne i smaczne
Mięciutkie kluseczki polane masełkiem i posypane cukrem. Kto z nas choć raz nie jadł obiadu przyrządzonego przez babcię. Jednak czy wiemy, jak zrobić kopytka, aby nie wyszły twarde? Wiele zależy od rodzaju ziemniaków.
-
Kluski zakopiańskie, czyli bananie prosty rarytas rodem z Podhala! Swojski skład podkreśli owczy ser
Regionalna kuchnia rodem z Podhala to esencja smaków, treściwych przysmaków i ciekawych połączeń. Idealnym przykładem są kluski zakopiańskie, które bazują na prostym, swojskim składzie. Receptura bazuje na ugotowanych ziemniakach, mące i bryndzy,...
-
Kluski leniwe - ekspresowy obiad w domowym stylu. Wystarczy tylko połączyć twaróg, jajka i mąkę
Jeśli szukasz przepisu na ekspresowy i smaczny obiad, przygotuj tradycyjne kluski leniwe. Słodki klasyk bazuje na twarogu, mące i jajkach, a podany z palonym masłem, cukrem, cynamonem czy śmietaną podbije kubki smakowe nawet największych smakoszy.
-
Szare kluski - przepis na tani i szybki obiad. Żeby się nie rozpadały, zachowaj proporcje mąki do ziemniaków
Szare kluski kiedyś były typowym daniem biedoty, dzisiaj uwielbia je każdy i na samą myśl o ziemniaczanych kluchach kładzionych łyżką, cieknie nam ślinka. Jak zatem zrobić pyszne kluski szare, żeby były jędrne i nie rozpadały się podczas gotowania...
-
Przepis na kopytka ziemniaczane. Wystarczą cztery łyżki tego składnika, a kluski wyjdą pulchne i mięciutkie
Uwielbiane przez Polaków kopytka to niezwykle uniwersalne danie. Mogą posłużyć zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielnie być daniem głównym. Choć ich przygotowanie nie jest trudne, ciasto potrafi wyjść bardzo twarde. Z tego powodu...
-
Przepis na kopytka - lekkie i delikatne kluseczki lubią dobry skład. Sukcesem są proporcje i ziemniaki
Przepis na idealne kopytka warto zaczerpnąć z babcinej receptury, która bazuje na prostocie i swojskich składnikach. Domowe kluseczki ziemniaczane wyjdą perfekcyjne, jeśli zadbamy o dobre proporcje i właściwy gatunek bulw. Później tylko wystarczy ...
-
Pierogi leniwe - przepis na tradycyjne danie rodem z dzieciństwa. Zaledwie cztery składniki i gotowe
Jednym z dań, które przypomina beztroskie lata dzieciństwa, bez dwóch zdań są pierogi leniwe. Proste i smaczne danie przygotujemy z zaledwie czterech składników, ważny jest jednak swojski ser i słodkie dodatki. Wówczas efekt będzie rozpływał się w...
-
Pampuchy. Przepis babci na danie z czasów PRL. Lekkie, puszyste. Podaj na słodko lub wytrawnie
Pampuchy, przysmak z dawnych lat, który przyrządzano niemal w każdym domu. Te wyjątkowe kluski na parze są lekkie, puszyste i delikatne. Można podawać je z sosem, owocami lub innymi dodatkami. Jak je przyrządzić? Przygotowaliśmy sprawdzony przepis.
-
Miękkie i puszyste kluseczki leniwe z twarogiem. Zrobisz je z trzech ogólnodostępnych składników
Gdy wyczerpują się pomysły na smakowite posiłki, z pomocą przychodzą sprawdzone przepisy. Kluski leniwe zrobisz z zaledwie trzech składników i to w mniej niż 15 minut. Ten tani i szybki przepis kochają wszystkie gospodynie.
-
Przepis na pampuchy. Przysmak z PRL-u wraca do łask. W każdym regionie ma inną nazwę, ale znają go wszyscy
Przepis na pampuchy, czyli nieco zapomniany przysmak z dzieciństwa, znów odzyskuje popularność. Te puszyste kluski były prawdziwym rarytasem, któremu nikt nie był w stanie się oprzeć. Jak je przygotować, by zaznać choćby namiastkę dawnych czasów?...