przetwory
-
Ogórki z tym dodatkiem mają jeszcze lepszy smak. Będziesz zaskoczony, o jaki składnik chodzi
Sezon na ogórki trwa, dlatego podpowiadamy, co można dodać do domowych przetworów. Jak przyrządzić idealne ogórki kiszone? Warto pamiętać o jednym specjalnym składniku, dzięki któremu będą miały wyjątkowo dobry smak.
-
Zacznij kisić te owoce, a nie pożałujesz. Smakują lepiej niż oliwki i wychodzą o wiele taniej
Kiszenie winogron nadal może dziwić, choć gospodynie coraz częściej eksperymentują z tym przepisem. Wiele osób jest zdania, że odpowiednio przygotowane przetwory z winogron mogą nawet zastąpić zielone oliwki. Taki przysmak to więc nie tylko samo...
-
Pomidory w słoikach są banalnie proste i zaskakująco szybkie w przygotowaniu. Sprawdzą się zimą
Trwa sezon na pomidory, dlatego warto wypróbować przepis na słoiki pełne tych soczystych warzyw. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt może zaskakiwać. Jeden składnik będzie kluczowy dla uzyskania idealnego smaku.
-
Surówka z kapusty do słoików. Zrobisz ją w kilka chwil, ale smakiem nacieszysz się o wiele dłużej
Ogórki ukiszone, papryka zamarynowana, przyszedł więc czas na surówkę z białej kapusty do słoików. Przepis na nią jest banalnie prosty, a całe wykonanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Taka surówka świetnie nadaje się na dodatek do obiadu, kiedy nie...
-
Przepis na ogórki kiszone. Babcie naszych babć dodawały ten składnik. Ogórki smakowały wtedy obłędnie
Spiżarnia bez regału ze słoikami kiszonych ogórków to nie spiżarnia. Lato to z kolei idealny czas na przygotowywanie pysznych przetworów, które umilą nam posiłki w sezonie jesienno-zimowym. Szczególnie warto wtedy kisić ogórki. Jak to zrobić, żeby...
-
Sok z tych sezonowych owoców sprawdzi się zimą. Można go przyrządzić jedynie z trzech składników
Jak zrobić sok z aronii? Przedstawiamy przepis, z którym można przyrządzić ten domowy medykament. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne warto mieć go w kuchennej szafce. Do jego przygotowania wystarczą trzy składniki.
-
Przecier z dodatkiem cukinii. Wyśmienity sos, który smakuje o niebo lepiej niż klasyczna wersja
Wśród domowych przetworów nie brakuje kolorowych sałatek, kiszonek, dżemów i owocowych akcentów. W tym sezonie warto postawić także na niebanalny przecier z dodatkiem cukinii, który jest o niebo lepszy od znanej nam klasyki! Taki duet świetnie...
-
Tarte jabłka ze słoika na szarlotkę. Nie zapomnij o dwóch przyprawach a będą słodziuteńkie
Nie oszukujmy się - szarlotka to jedno z najlepszych ciast. Ile domów, tyle przepisów, ale zawsze najważniejsze są jabłka. Jak zrobić tarte jabłka na zimę do szarlotki? Powiedzieć, że to łatwe, to nie powiedzieć nic. Przydadzą się dwie przyprawy, ...
-
Te trzy fikuśne sałatki do słoików, zrobisz w mgnieniu oka. Zamknięte smaki lata wypadają wybornie
Domowej roboty przetwory wypadają mistrzowsko i bezkonkurencyjnie, szczególnie w porównaniu ze sklepowymi produktami. W spiżarni nie może jednak zabraknąć kilku fikuśnych sałatek w słoikach na zimę, które pozwolą wrócić do smaków lata i zadbać o...
-
Dżem z pigwy - słodko-kwaśna nuta na jesienne i zimowe popołudnia. Prosty przepis
Dżem z pigwy. Wśród jesieni, gdy przyroda obdarza nas swoimi skarbami, jednym z najcenniejszych darów jest pigwa. Ten niepozorny owoc skrywa w sobie niezliczone zdrowotne właściwości i niepowtarzalny smak. Kiedy więc szare dni i chłodne wieczory...
- Babka cytrynowa siostry Anastazji to niebo w gębie. Zniknie w dzień
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Pamiętacie serial "Przyjaciele"? Ta Polka użyczyła swojego głosu Monice GellerMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak zredukować wodę w sosie? Wypróbuj ten prosty sposób
- Postaw ją na stole, a zostanie uznana za lepszą niż gyros
- Chwila nieuwagi i po zupie. Kiedy dodawać liście laurowe do rosołu?
- W tym QUIZIE pytamy o wielkanocne przysmaki! Czy uda Ci się zgarnąć tu 10/10?
- Jajka w sosie ze staropolskiego przepisu. Lepsze od faszerowanych
- Podróż po świecie kawowym szlakiem. Poznaj różne oblicza kawy
- Pyszna sałatka idealna na Wielkanoc i każdą imprezę. Ważny jest kurczak i konkretny makaron
-
Dżem z aronii i jabłek - samo dobro z natury. Przepis na przysmak, którego trzeba spróbować!
Dżem z aronii to przysmak z niepozornych, cierpkich jagód, które skrywają w sobie potężną dawkę korzyści dla zdrowia. Jego niepowtarzalny smak i bogactwo składników odżywczych sprawiają, że dżem z aronii to prawdziwa uczta dla podniebienia i ciała...
-
Fasolka szparagowa do słoika - jak ją zrobić? 7 przepisów na domowy przysmak
Fasolka szparagowa do słoika pozwoli ci cieszyć się pysznym smakiem sezonowych warzyw przez cały rok. Proste w przygotowaniu, pełne aromatu i witamin fasolki szparagowe są świetnym dodatkiem do wielu dań. Poniżej znajdziesz siedem przepisów na...
-
Podobno do kiszenia nadaje się prawie wszystko. Te sezonowe owoce też można ukisić, a nawet warto!
Kiszonki to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych, które dostarczają organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Przedstawiamy przepis na kiszone śliwki. Będą doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych.
-
Zrobiłam ogórki w zalewie curry. Wyszły tak pyszne, że odpuszczam w tym roku kiszone i korniszony
Ogórki w tym roku wyjątkowo obrodziły i szczerze mówiąc, już sama nie wiedziałam, jak je przerabiać. Postanowiłam wypróbować przepis, który dawno temu dostałam od sąsiadki i zrobiłam ogórki w zalewie curry. Dodałam do nich jednak pewien nieoczywis...
-
Mus śliwkowy do słoików z przepisu Ewy Wachowicz. Jest o niebo lepszy niż dżem i powidła
Mus śliwkowy to smaczny i słodki pomysł na szybką przekąskę. Można go użyć np. jako smarowidła na pieczywo. Smakuje o wiele lepiej niż dżem, powidła czy konfitury, a jest znacznie prostszy w wykonaniu. Sprawdźcie, jak przygotowuje go polska guru...
-
Domowe przetwory na zimę - pomysły na pyszną cukinię, gruszki i ogórki do słoików
Przetwory na zimę stanowią doskonały sposób na zachowanie świeżości i smaku sezonowych produktów przez długie miesiące. Domowe metody konserwacji żywności, takie jak kiszenie, marynowanie, dżemy czy suszenie, umożliwiają cieszenie się ulubionymi...
-
Jak zrobić dobre ogórki kiszone na zimę? Oto trzy sprawdzone przepisy na pyszne przetwory
Ogórki kiszone to nie tylko zdrowa alternatywa dla sklepowych wersji, ale także satysfakcjonujący proces przygotowania własnych przetworów. Czasami najlepszym sposobem na zachowanie smaku letnich ogórków przez całą zimę jest ich kiszenie....
-
Nalewka z aronii to przepis na domowy medykament. Z recepturą dziadka wyjdzie po mistrzowsku
Nalewka z aronii, czyli aroniówka, to domowej roboty medykament, który pomoże w wielu dolegliwościach. Przede wszystkim jednak chodzi o doskonały smak - nie da się ukryć, ze receptura dziadka w tym wypadku błędzie bezkonkurencyjny. Po mistrzowsku...
-
Przecier pomidorowy na zimę do słoików. Dobra wiadomość jest taka, że potrzebne będą tylko trzy składniki
Przecier pomidorowy na zimę domowej roboty to samo zdrowie! Nie ma nic lepszego, niż przecier z ekologicznych pomidorów. Najlepiej z własnej szklarni. Przedstawiamy proste i sprawdzone przepisy na przetwory dla początkujących kucharzy i nie tylko.
-
Pomaga schudnąć i dostarcza mnóstwa witamin. Szkoda, że tak mało osób robi tę kiszonkę
Na potęgę kisimy ogórki. Kisimy także kapustę, pomidory, a nawet rzodkiewki. Jednak bardzo niewiele osób wie, że zdecydowanie najzdrowsze są kiszone buraki. Jednak ich wartości zdrowotne to nie jedyna ich zaleta. Zrobisz z nich tak pyszny barszczy...
-
Słodki dżem bez grama cukru i słodzików - to możliwe! Wystarczy sprytna, prosta metoda
Dżem bez cukru to idealna propozycja dla osób, które w pełni chcą wykorzystać potencjał dojrzałych owoców. Dzięki starannie dobranym składnikom i zachowaniu naturalnego smaku owoców bezcukrowy dżem staje się ulubionym wyborem dla tych, którzy prag...
-
Wyśmienity dżem z jeżyn babcinej receptury. Zrób go po mistrzowsku, tona cukru nie będzie potrzebna
Owoce leśne to nie tylko bogactwo obłędnego smaku, ale i spory zastrzyk witamin. Dżem z jeżyn jest na to idealnym przykładem - to wyśmienity dodatek do słodkich śniadań, ale także wypieków, ciast i ciasteczek. Jak się okazuje, obejdzie się bez...
-
Papryka do słoików na zimę. Użyj piekarnika, a będzie dużo pyszniejsza
Jeśli lubisz domowe przetwory, na pewno często robisz marynowaną paprykę. Ten przepis jest świetny, ale mamy coś jeszcze lepszego. Co powiesz na pieczoną paprykę na zimę? Ten przepis całkowicie odmieni twoje myślenie o przetworach i sprawi, że już...
-
Sok z malin z przepisu mojej babci jest idealny na zimę. Dziś nie wyobrażam sobie, by nie zrobić zapasów
Sok z malin jak żaden inny sprawdza się na chłodne jesienne wieczory i zimowe dni. Pamiętam, jak po powrocie ze spacerów, babcia serwowała całej gromadce wnuków szklankę pysznego, gorącego soku z tych owoców. Był nie tylko pyszny, ale też świetnie...
-
Włóż kilka do słoika z ogórkami, a nie pożałujesz. Wyjdą lepsze niż zwykle
Do słoika z ogórkami kiszonymi wszyscy wkładamy mniej więcej te same składniki. Zazwyczaj lądują tam chrzan, czosnek i koper. Warto jednak sięgnąć po jeszcze jeden dodatek. Chodzi o liście dębu. Dzięki nim ogórki kiszone smakują sto razy lepiej....
-
Pomidory do słoika - w sam raz na zimę. Jak je zrobić? Prosty przepis
Przechowywanie pomidorów w słoiku to łatwy i skuteczny sposób zatrzymanie odrobiny lata na jesienne i zimowe dni. Przygotowane tak pomidory doskonale sprawdzą się m.in. jako dodatek do dań obiadowych. Jak zrobić pomidory w słoikach? Co warto zrobi...
-
Przepis na domowy ketchup. Nie kupisz takiego w żadnym sklepie, a smak podkręci kwaśny dodatek
Jeśli uwielbiasz ketchup i nie wyobrażasz sobie bez niego codziennych posiłków, mamy dla ciebie coś ekstra. Przepis na domowy ketchup jest banalnie prosty, wcale nie zajmuje dużo czasu, a sos smakuje genialnie. Wystarczy, że dodasz do niego trochę...
-
Sok pomidorowy z tego przepisu to hit w mojej rodzinie. Wszystko za sprawą dwóch przypraw i jednego owocu
Jako dziecko nie przepadałam za sokiem pomidorowym i kiedy mama kupowała go na kartony, nie mogłam na niego patrzeć. Zmieniło się to dopiero wtedy, kiedy sama postanowiłam zrobić sok z pomidorów. Pierwsza próba wyszła świetnie, ale następnym razem...
-
Buraczki do słoików - na zimę i nie tylko. Dwa sprawdzone przepisy
Buraczki do słoików to idealny sposób na przechowywanie swoich ulubionych warzyw na dłużej. Te pyszne i aromatyczne buraczki zachowują swoją świeżość i smak przez wiele tygodni, pozwalając ci cieszyć się nimi nawet poza sezonem. Zobacz, jak łatwo...
-
Gdzie najlepiej przechowywać domowe przetwory? Smakowite słoje i butelki lubią odpowiednie warunki
Przełom lata i jesienie to doskonały moment na przegotowanie zimowych zapasów i wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców. To jednak nie wszystko - jak się okazuje, prawidłowe przechowywanie przetworów jest równie ważne. Poukładane na blacie słoje...
-
Powidła śliwkowe zrobione w ten sposób smakują bosko. Przyda się składnik, który kocha każdy człowiek na świecie
Uwaga. Ten przepis na powidła nie ma nic wspólnego z babcinymi recepturami na przetwory ze śliwek, ale smakiem przewyższa wszystkie dżemy i konfitury. Jak zrobić najpyszniejsze powidła, idealne do kanapek, ciasteczek i naleśników? Za najważniejszy...
-
Sok z jeżyn to przepis na domowy medykament i znakomity dodatek do herbaty czy deseru
Zastanawiasz się jak wykorzystać sezonowe owoce? Przepis na sok z jeżyn to znakomity pomysł pod wieloma względami. Jest nie tylko niebywale zdrowy i bogaty w cenne witaminy, ale też smaczny i słodziutki! To domowe remedium na przeziębienie, ból...
-
Papryka konserwowa - przepis dla każdego miłośnika przetworów. Smak i aromat lata zamknięty w słoiku
Trwa obecnie zał na przetwory. Przygotowujemy się na sezon jesienno-zimowy, zbierając zapasy, które przypomną nam w chłodny wieczór o słonecznym lecie i ciepłej, wakacyjnej aurze. Warto w tym czasie poświęcić chwilę na zamarynowanie niektórych...
-
Dżem z jeżyn z dodatkiem chilli lub brandy? Przepisy na urozmaicenie klasycznego przetworu
Dżem z jeżyn to idealny sposób na zachowanie smaku owoców przez całą zimę. To smak lata w najczystszej postaci, kuszący swoją intensywnością i bogactwem. Dżem z jeżyn to zaproszenie do odkrycia prawdziwego smaku natury, które cieszy podniebienia i...
-
Przepis na najlepszą zalewę do marynowanych grzybków. Dorzuć kilka kuleczek, a maślaki i podgrzybki będą boskie
Nic chyba tak nie cieszy, jak mnóstwo maleńkich, pięknych grzybków, które nieśmiało wyłaniają swoje główki z mchu. Jeśli szczęście nam dopisało, aż prosi się, by te grzybki włożyć do słoiczków i zalać marynatą. Tylko jak zrobić zalewę do...
-
Sałatka z kiszonych ogórków to idealny dodatek do letniego obiadu. Wystarczy połączyć kilka składników
Czasami najprostsze duety są tymi najsmaczniejszymi i najchętniej zjadanymi, dlatego, zamiast kombinować z dodatkami do obiadu postaw na prostotę! Sałatka z kiszonych ogórków jest bardzo łatwa, zdrowa oraz obłędnie smakowita. Wystarczy połączyć...
-
Przecier pomidorowy z tym dodatkiem to mistrzostwo. Wystarczą dwie gałązki, żeby podkręcić smak
Przecier pomidorowy to obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia latem. Przepis na domowy przecier jest banalny, a ja od lat dodaję do niego swój sekretny składnik. Wychodzi tak pyszny, że można go jeść łyżeczką prosto ze słoika, a zup...
-
Ketchup z cukinii to fenomenalny sos i must have w spiżarni. Ta wersja bije klasykę na głowę
Schyłek lata jest urodzajny w wiele smacznych kąsków. W sierpniu królują pomidory, które chętnie przetwarzamy na wiele sposobów, w tym na popularne sosy. Warto poznać jednak ciekawą alternatywę - mowa tu o ketchupie z cukinii, która właśnie teraz...
-
Jak zrobić obiad z letnich warzyw? Jedna przyprawa będzie kluczowa podczas przyrządzania tego dania
Jak przyrządzić danie z sezonowych warzyw, które będzie miało wyjątkowy smak i zniknie z talerzy w mgnieniu oka? Wystarczy połączyć paprykę, cukinię, pomidory i dodać do nich kilka specjalnych przypraw.
-
Koniec z mętnymi ogórkami, buzującymi w słoju. Z tym sposobem przetwory wyjdą smaczne i bez skazy
Po raz kolejny partia ogórków kiszonych nie wyszła? Jeśli przetwory znowu są mętne, nabuzowane, a na powierzchni widać nawet minimalne oznaki pleśni, pora na zmianę przepisu i poprawę kilku mankamentów. Przygotuj kiszonki według kilku kroków babci...