przetwory
-
Moja najlepsza kiszonka. Zrywam, kroję i upycham w słoiki. Przekąska w wersji luks
Nie uwierzysz, że istnieje kiszonka lepsza od ogórków lub kapusty. A jednak! Ja przez wiele lat nie mogłam się do niej przekonać, ale kiedy włożyłam do słoików to warzywo, zarówno ja, jak i moja rodzina, przepadliśmy. Co dwa dni chodzimy do ogrodu.
-
Trochę liści, wody i cukru - tak zrobisz najlepszy sok na lato. Pasuje do wszystkiego
Gdy za oknem jest niekończący się upał, chcemy jak najbardziej się ochłodzić i nadać naszym napojom więcej smaku. W tym mogą pomóc smaki o różnych smakach. Najlepiej wykorzystać te, które można robić samodzielnie w domu. Jeśli nie wiesz, jak to...
-
Robię ją od 4 lat i za każdym razem robi wrażenie. Wystarczy zamknąć je w słoikach i zalać zalewą
Mizeria to sałatka, którą dodaje się do prawie każdego obiadu. A jakby umieścić ją w słoiku i mieć ją przez cały rok na wyciągnięcie ręki? Jeśli taka wizja cię przekonuje, to musisz poznać ten przepis. Jest prosty i za każdym razem robi niesamowit...
-
Dodasz je do sałatek i ciast. Zrobisz raz, a w słoikach będą stać przez cały rok
Przyrządzanie przetworów pełną parą, a to oznacza, że każdy z nas chce wykorzystać smak owoców i warzyw jak najlepiej. W tym celu wymyślamy rozmaite przepisy, które zimą będą cieszyć nas swoim aromatem. Jeśli nie masz pomysłu na gruszki, to poniżs...
-
Buraczki na zimę robię najlepsze w rodzinie. Zanim je zetrę, robię ważną rzecz
Latem i jesienią robimy najróżniejsze przetwory na zimę i wśród nich nie może zabraknąć tego najlepszego. Buraczki na zimę to prawdziwy majstersztyk wśród zimowych zapasów, ale trzeba wiedzieć, jak je zrobić. Ja wiem doskonale - przygotowanie dzie...
-
Nie z ogórków i nie z pomidorów. Najlepsze pikle robię z warzywa, o którym nie pomyślisz
Wszyscy kochamy pikle wszelkiego rodzaju. Najczęściej robimy pikle z ogórków, czasami też z pomidorów lub rzodkiewek. Jednak są też takie, które mogą wydawać się nietypowe, ale smakują obłędnie. Do mięs, kanapek i domowych burgerów nie ma nic...
-
Postaw ją zaraz obok kiszonych ogórków i soków. Przyda się zimą na kanapki i do herbat
Lato to najlepszy czas, aby w pełni wykorzystać dary, które daje nam natura. Robimy więc słodkie i pyszne soki, a także dżemy, które otworzymy dopiero zimą. Przydadzą się one nie tylko do robienia kanapek, a także ciast, deserów i innych pyszności...
-
Pomidory do słoików w najlepszej wersji. Nie przecier i nie passata, a pyszna przekąska
Przepisów na przetwory z pomidorów jest całe mnóstwo. Najczęściej stawiamy na przeciery, koncentraty i passaty, rzadziej na soki z pomidorów. Dziś jednak mamy dla was przepis na pomidory do słoika, które smakiem mogą konkurować z najlepszymi...
-
To najgorszy błąd podczas robienia przetworów, jaki można popełnić. Przez niego się psują
Lato to najlepszy czas na robienie przetworów. Warto więc zakasać rękawy i brać się do pracy. Zimą ogórki, dżemy i sałatki ze słoików będą smakować po prostu obłędnie. Na co jednak zwrócić uwagę, by się nie zmarnowały? Ten błąd popełnia wiele...
-
Pomidory na kanapkach to przeszłość. Teraz układa się na nich to warzywo ze słoika
Robiąc kanapki, oprócz wędliny i sera chcemy jeszcze na nich ułożyć jakieś warzywo. Pomimo że mamy wiele wyborów, zazwyczaj i tak sięgamy po pomidora. Jednak okazuje się, że można do nich dodać coś innego. Jest to przysmak ze słoików.
-
W tym roku nie robię ani jednego słoika ogórków. Zamiast nich do naczyń wkładam to warzywo
Lato to idealny czas na przyniesienie z piwnicy pustych słoików i włożenie do nich nowych smakołyków. Większość z nas postawi z pewnością na ogórki, jednak w tym roku zamiast nich, zrób coś innego. To warzywo sprawdzi się idealnie, a zimą...
-
Za chwilę będę robić ogórki po kozacku. Kiszone i korniszony przy nich to marnota
Kto mnie zna, ten wie, że uwielbiam robić przetwory. Oczywiście najwięcej robię przetworów z ogórków. W sezonie na bieżąco robię kiszone, krokodylki i najlepsze moim zdaniem ogórki po kozacku. Są wyraziste zupełnie wyjątkowe tak jak miłość Bohuna ...
-
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę. Bez cebuli ani rusz, ale i tak zalewa najlepsza
Wszyscy kochamy pomidory i najróżniejsze przetwory z pomidorów. Jednak nie każdy wie, że z zielonych, niedojrzałych jeszcze pomidorów można zrobić coś naprawdę pysznego. Ta sałatka na zimę jest obłędna, ale liczą się dodatki. Zapamiętaj proporcje,...
-
Marynowana papryka przeszła do lamusa. Zamknij w słoikach to zielone warzywo, a będą piać z zachwytu
Choć tradycyjne przepisy są znane i lubiane, to warto czasem postawić na coś zgoła innego. Dostałam od teściowej przepis na marynowaną cukinię, a w gratisie tych kilka wielkich warzyw, więc nie miałam wyboru. Przekonałam się jednak, że wyszło mi t...
-
Konserwowe odchodzą w zapomnienie. Zrób ogórki w miodzie. Są tak pyszne, że aż chce się śpiewać
Podczas gdy jedni debatują, czy lepsze są ogórki kiszone, korniszony, ogórki małosolne, czy konserwowe, inni eksperymentują i przygotowują kilka rodzajów przetworów. Jednym z przepisów, po który warto sięgnąć, są ogórki w miodzie. Pyszne, proste i...
-
To najlepsza rzecz, jaką możesz zrobić z pomidorów. Włosi będą zazdrościć tego smaku
Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez pomidorów. Nie mówię jedynie o zupie pomidorowej, lecz także o najróżniejszych sosach, przetworach i oczywiście sałatkach. Dziś jednak skupimy się na przetworach z pomidorów, a dokładniej na passacie....
-
Dodałam do ogórków słodki składnik. Teraz cała rodzina prosi tylko o nie. O małosolnych już zapomnieli
Ogórki kiszone, ogórki małosolne, ogórki konserwowe. Tych w szafkach i spiżarniach Polaków nie brakuje. Czasem można trafić jeszcze na ogórki w zalewie gyros albo ogórki krokodylki. My chcemy zaproponować jeszcze coś innego - tak, to nie koniec...
-
Sos tzatziki robię jak gospodyni z Korfu. Mizeria nie ma podjazdu
Mizeria wypada przy tym blado. Przecież sos z ogórków to marzenie nie tylko Polaków, lecz także Greków. Greckie tzatziki to idealny dodatek do grillowanych mięs i wszelkich obiadów. Tzatziki robię po mistrzowsku, a sprytny trik mam od pani z Korfu...
-
Cukinia w tej wersji smakuje najlepiej. Włóż w słoiki i zapomnij o ogórkach
Wszyscy kochamy cukinię i to warzywo aż się prosi, by je zjeść. Tylko jak zjeść cukinię? Opcji jest wiele, możemy zrobić placki, leczo i zapiekanki. A co, gdyby włożyć cukinię do słoików? Wiem, co się wtedy stanie - najlepsza kiszonka.
-
Ciotka dodaje do ogórków zaskakujący składnik. W mojej rodzinie strąciły z podium nawet kiszone
Lato to idealny czas, aby przygotować się na długie zimowe miesiące. W mojej rodzinie każdy ma swój sposób na robienie przetworów. Najbardziej jednak zaskoczył mnie dodatek, który ciocia wkłada do słoika wraz z ogórkami.
-
Leczo do słoików robię tak. Uważam na kiełbasę i wytrzymuje cały rok
Leczo do słoików to idealny pomysł na to, żeby zrobić coś pysznego i zawsze mieć pod ręką gotowy obiad. Przepis jest banalny, ale uważaj na kiełbasę. Mam wyrobione zdanie na ten temat - jak wekować leczo, to bez kiełbaski. Zawsze można ją dodać...
-
Małosolne, gyros, a nawet kiszone nie są tak dobre. To najsmaczniejszy sposób na zimowe ogórki
Przyrządzanie pysznych przetworów na zimę trwa w najlepsze. Robimy do słoików pełno przepysznych rzeczy, które później podamy, gdy za oknem nie będzie już tak ciepło. Jeśli zastanawiasz się, co możesz przygotować, to te ogórki są najlepsze. Ich sm...
-
Sałatka z kapusty na zimę jest przepyszna. Robię ją na tony i dodaję trzy składniki
Sałatka z kapusty na zimę to mój ulubiony przetwór, który latem robię w kilku partiach. Ta sałatka jest banalna w wykonaniu, pasuje do każdego obiadu, ale jest tak pyszna, że niektórzy moi bliscy jedzą ją prosto ze słoika. Jak ją zrobić? Sama...
-
Fasolkę na zimę robię jak nikt. Zalewa sprawia, że każdy chce przepis
Fasolka szparagowa to jeden z najlepszych darów, jakie ofiaruje nam lato. W wakacje zajadamy się nią na potęgę i część z nas wkłada ją także do słoików, by zimą cieszyć się pyszną przekąską. Ja także robię fasolkę szparagową do słoików, jednak...
-
Robię je co roku, a wszystkie słoiki znikają jeszcze przed zimą. Lepiej zrób ich więcej
Przygotowywanie przetworów mamy już we krwi i o tej porze roku robimy ich najwięcej. W ten sposób chcemy zamknąć najsmaczniejsze smaki lata, by wrócić do nich, gdy za oknem będzie szaro i buro. Ja co roku przygotowuję te pomidorki i zawsze cieszą...
-
Małosolne i kiszone przegrywają z tymi ogórkami. Wystarczy jedna przyprawa
Szał na przyrządzanie domowych przetworów trwa i wiele osób pragnie zrobić ich jak najwięcej. Do słoików wkładamy nie tylko warzywa, ale również i owoce tworząc niezapomniane smaki, do których będziemy mogli wrócić zimą. Jeśli zastanawiasz się, co...
-
Nie kupuj jej w sklepie, tylko zrób samodzielnie. To potrzebuje kilku dni, by nabrać smaku
Bigos, kapuśniak, lub sałatka. Właśnie to można zrobić z przysmaku, który wychodzi z tego przepisu. Trzeba jednak pamiętać, że jego smak będzie najlepszy i głęboki, gdy odczekasz parę dni. Nie wiesz co to takiego? Przekonaj się i zrób to...
-
Zrobiłam nietypowy ketchup, bo nie z pomidorów. Zaskoczył mnie smak tego warzywa
Sezon na cukinię w pełni i z tej okazji mamy dla ciebie coś naprawdę świetnego. Ostatnio koleżanka dała mi przepis na ketchup. Ale bynajmniej nie na ketchup z pomidorów - użyła właśnie cukinii. Byłam w szoku, kiedy się dowiedziałam, że można go...
-
Kurki - grzyby, które Polacy wielbią. Jak je marynować? To najłatwiejszy przepis
Grzybiarze w końcu mogą odetchnąć z ulgą - w lasach zaczęły pojawiać się grzyby. Chociaż w wielu miejscach jest dość sucho, kurkom to niestraszne i na Mazowszu, Pomorzu i Śląsku można zebrać ich całkiem sporo. Jak zrobić najlepsze kurki? Sposobów...
-
Ciocia Helenka co roku daje mi swój podrasowany dżem gruszkowy. Niedawno zdradziła mi też przepis
Dżem gruszkowy doskonale uchwyca słodycz lata i pozwala cieszyć się nią nawet wtedy, kiedy za oknem słota. Przetwory nigdy nie były moją smykałką, ale dzięki recepturze cioci Helenki, nawet ja stałam się dżemową mistrzynią. Jak w prosty sposób...
-
Ciocia z Wrocławia pokazał mi ten przepis na ogórki. Potrzebujesz tylko woreczka
Sezon na robienie przetworów jest otwarty. Teraz każdy z nas zamyka się w kuchni, by zapakować do słoików wiele pyszności i cieszyć się nimi jesienią i zimą. To również idealny czas na przetestowanie nowych patentów na przetwory. Jeden z nich...
-
Co zrobić z przerośniętych ogórków? Nie kiś i nie marynuj - zrób na zimę coś lepszego
Zdarzyło ci się przegapić dobry moment i twoje ogórki przerosły? Przerośnięte ogórki nie nadają się do kiszenia, do marynowania też nie są najlepszym wyborem. Nie musisz jednak jeść ich na siłę. Możesz zrobić z nich pyszny dodatek do obiadu na zimę.
-
Babcia zrywała je z krzaka i wkładała do słoików. Mówiła, że to czyste źródło witamin
Przygotowywanie zapasów na jesień i zimę trwa. Każdy chce zamknąć w słoikach jak najwięcej smaku, a to nic dziwnego, bo zimą takie smakołyki smakują nam najlepiej. Oprócz znanych wszystkim ogórków, cukinii i innych warzyw, warto zrobić również to....
-
Sos pomidorowy wzbogacam dwoma dodatkami. Kiedy nikt nie patrzy, jem prosto ze słoika
Sos pomidorowy każdy powinien zrobić latem, jeśli chce mieć zawsze pod ręką gotową bazę do pysznej zupy, makaronu, pulpetów, a nawet pizzy. Przepis jest banalny, jednak ja postanowiłam poszaleć. Do pomidorów dodałam dwa składniki. Słoik wychodzi z...
-
Posiekaj cebulę, włóż do słoika i zalej tym. Tak zrobisz najlepszy dodatek do sałatek i burgerów
Od jakiegoś czasu wielu z nas może zastanawiać się, co można włożyć do słoika, by zimą mieć coś dobrego. Ostatnio natknęłam się na ten przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę. Później możesz dodać ten przysmak do sałatek, mięs i pizzy.
-
Zalewa na ogórki kiszone to tylko dwa składniki. Jednak większość w kółko robi jeden błąd
Lato w pełni, a zatem czas na przetwory z ogórków także w pełni. Oczywiście najlepszą przekąską z ogórków są kiszone - niech rękę podniesie ten, kto uważa, że nie są pyszne. Oczywiście całym kluczem ich smaku jest zalewa. Jak zrobić zalewę do...
-
To najlepszy pomysł na przetwory z borówki amerykańskiej. U teściowej są hitem. Lepsze niż dżemy
Co zrobić z borówki amerykańskiej? Lipiec i sierpień to czas zbiorów tych owoców. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób wykorzystać je w kuchni, wypróbuj ten przepis na pyszny sok. Z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom.
-
Ogórki małosolne. Jak je zrobić najlepiej? Oto stary przepis
Jak zrobić ogórki małosolne? To chyba najłatwiejszy przepis świata. Nasze prababki tak robiły, nasze babki tak robiły i każde pokolenie korzysta z tego przepisu na ogórki małosolne. Jaki jest sekret? Poznaj patent starszego pana.
-
Jak zrobić fasolkę szparagową na zimę? Ten krok jest kluczowy. Inaczej się zepsuje i wyląduje w koszu
Jak zrobić fasolkę szparagową na zimę? Sezon na to warzywo zaczyna się od czerwca i trwa do września, dlatego warto zrobić zapas, aby móc cieszyć się nim także zimą. Oto przepis na doskonałą fasolkę, którą wykorzystasz np. do obiadu.
-
Biedronka rozdaje cukier za darmo? Gratka dla fanów przetworów. Podobne oferty w Kauflandzie i Dino
Latem cukier przydaje się w znacznie większych ilościach, bo wiele osób robi na zimę dżemy i inne przetwory. Naprzeciw tym oczekiwaniom wyszła Biedronka, która przyszykowała dla klientów ciekawą promocję. Podobne oferty znajdziesz też w Kauflandzi...