przetwory
-
To najlepsza rzecz, jaką możesz zrobić z pomidorów. Włosi będą zazdrościć tego smaku
Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez pomidorów. Nie mówię jedynie o zupie pomidorowej, lecz także o najróżniejszych sosach, przetworach i oczywiście sałatkach. Dziś jednak skupimy się na przetworach z pomidorów, a dokładniej na passacie....
-
Dodałam do ogórków słodki składnik. Teraz cała rodzina prosi tylko o nie. O małosolnych już zapomnieli
Ogórki kiszone, ogórki małosolne, ogórki konserwowe. Tych w szafkach i spiżarniach Polaków nie brakuje. Czasem można trafić jeszcze na ogórki w zalewie gyros albo ogórki krokodylki. My chcemy zaproponować jeszcze coś innego - tak, to nie koniec...
-
Sos tzatziki robię jak gospodyni z Korfu. Mizeria nie ma podjazdu
Mizeria wypada przy tym blado. Przecież sos z ogórków to marzenie nie tylko Polaków, lecz także Greków. Greckie tzatziki to idealny dodatek do grillowanych mięs i wszelkich obiadów. Tzatziki robię po mistrzowsku, a sprytny trik mam od pani z Korfu...
-
Cukinia w tej wersji smakuje najlepiej. Włóż w słoiki i zapomnij o ogórkach
Wszyscy kochamy cukinię i to warzywo aż się prosi, by je zjeść. Tylko jak zjeść cukinię? Opcji jest wiele, możemy zrobić placki, leczo i zapiekanki. A co, gdyby włożyć cukinię do słoików? Wiem, co się wtedy stanie - najlepsza kiszonka.
-
Ciotka dodaje do ogórków zaskakujący składnik. W mojej rodzinie strąciły z podium nawet kiszone
Lato to idealny czas, aby przygotować się na długie zimowe miesiące. W mojej rodzinie każdy ma swój sposób na robienie przetworów. Najbardziej jednak zaskoczył mnie dodatek, który ciocia wkłada do słoika wraz z ogórkami.
-
Leczo do słoików robię tak. Uważam na kiełbasę i wytrzymuje cały rok
Leczo do słoików to idealny pomysł na to, żeby zrobić coś pysznego i zawsze mieć pod ręką gotowy obiad. Przepis jest banalny, ale uważaj na kiełbasę. Mam wyrobione zdanie na ten temat - jak wekować leczo, to bez kiełbaski. Zawsze można ją dodać...
-
Małosolne, gyros, a nawet kiszone nie są tak dobre. To najsmaczniejszy sposób na zimowe ogórki
Przyrządzanie pysznych przetworów na zimę trwa w najlepsze. Robimy do słoików pełno przepysznych rzeczy, które później podamy, gdy za oknem nie będzie już tak ciepło. Jeśli zastanawiasz się, co możesz przygotować, to te ogórki są najlepsze. Ich sm...
-
Sałatka z kapusty na zimę jest przepyszna. Robię ją na tony i dodaję trzy składniki
Sałatka z kapusty na zimę to mój ulubiony przetwór, który latem robię w kilku partiach. Ta sałatka jest banalna w wykonaniu, pasuje do każdego obiadu, ale jest tak pyszna, że niektórzy moi bliscy jedzą ją prosto ze słoika. Jak ją zrobić? Sama...
-
Fasolkę na zimę robię jak nikt. Zalewa sprawia, że każdy chce przepis
Fasolka szparagowa to jeden z najlepszych darów, jakie ofiaruje nam lato. W wakacje zajadamy się nią na potęgę i część z nas wkłada ją także do słoików, by zimą cieszyć się pyszną przekąską. Ja także robię fasolkę szparagową do słoików, jednak...
-
Robię je co roku, a wszystkie słoiki znikają jeszcze przed zimą. Lepiej zrób ich więcej
Przygotowywanie przetworów mamy już we krwi i o tej porze roku robimy ich najwięcej. W ten sposób chcemy zamknąć najsmaczniejsze smaki lata, by wrócić do nich, gdy za oknem będzie szaro i buro. Ja co roku przygotowuję te pomidorki i zawsze cieszą...
- Już nie robię jarzynowej. Mam lepszą sałatkę, która zachwyca gości
- Mniej ości niż karp i niższa cena niż dorsz. Polacy rzadko wybierają
- Gotujesz i segregujesz? Sprawdź, czy robisz to prawidłowo!MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Dodaj coś innego do pieczarek zamiast kapusty. Wyjdą obłędne
- Sałatka makaronowa na święta. Ważne są pomidory i składnik z patelni
- Rozpoznasz te egzotyczne owoce na zdjęciach? To wcale nie jest łatwe!
- Rozpoznasz te egzotyczne owoce na zdjęciach? To wcale nie jest łatwe!
- Wigilijna kapusta z grochem. Zaskocz rodzinę wyjątkową potrawą
- Ten quiz kulinarny spierze was na kwaśne jabłko. 13/13 graniczy z cudem!
- Ten quiz kulinarny spierze was na kwaśne jabłko. 13/13 graniczy z cudem!
-
Małosolne i kiszone przegrywają z tymi ogórkami. Wystarczy jedna przyprawa
Szał na przyrządzanie domowych przetworów trwa i wiele osób pragnie zrobić ich jak najwięcej. Do słoików wkładamy nie tylko warzywa, ale również i owoce tworząc niezapomniane smaki, do których będziemy mogli wrócić zimą. Jeśli zastanawiasz się, co...
-
Nie kupuj jej w sklepie, tylko zrób samodzielnie. To potrzebuje kilku dni, by nabrać smaku
Bigos, kapuśniak, lub sałatka. Właśnie to można zrobić z przysmaku, który wychodzi z tego przepisu. Trzeba jednak pamiętać, że jego smak będzie najlepszy i głęboki, gdy odczekasz parę dni. Nie wiesz co to takiego? Przekonaj się i zrób to...
-
Zrobiłam nietypowy ketchup, bo nie z pomidorów. Zaskoczył mnie smak tego warzywa
Sezon na cukinię w pełni i z tej okazji mamy dla ciebie coś naprawdę świetnego. Ostatnio koleżanka dała mi przepis na ketchup. Ale bynajmniej nie na ketchup z pomidorów - użyła właśnie cukinii. Byłam w szoku, kiedy się dowiedziałam, że można go...
-
Kurki - grzyby, które Polacy wielbią. Jak je marynować? To najłatwiejszy przepis
Grzybiarze w końcu mogą odetchnąć z ulgą - w lasach zaczęły pojawiać się grzyby. Chociaż w wielu miejscach jest dość sucho, kurkom to niestraszne i na Mazowszu, Pomorzu i Śląsku można zebrać ich całkiem sporo. Jak zrobić najlepsze kurki? Sposobów...
-
Ciocia Helenka co roku daje mi swój podrasowany dżem gruszkowy. Niedawno zdradziła mi też przepis
Dżem gruszkowy doskonale uchwyca słodycz lata i pozwala cieszyć się nią nawet wtedy, kiedy za oknem słota. Przetwory nigdy nie były moją smykałką, ale dzięki recepturze cioci Helenki, nawet ja stałam się dżemową mistrzynią. Jak w prosty sposób...
-
Ciocia z Wrocławia pokazał mi ten przepis na ogórki. Potrzebujesz tylko woreczka
Sezon na robienie przetworów jest otwarty. Teraz każdy z nas zamyka się w kuchni, by zapakować do słoików wiele pyszności i cieszyć się nimi jesienią i zimą. To również idealny czas na przetestowanie nowych patentów na przetwory. Jeden z nich...
-
Co zrobić z przerośniętych ogórków? Nie kiś i nie marynuj - zrób na zimę coś lepszego
Zdarzyło ci się przegapić dobry moment i twoje ogórki przerosły? Przerośnięte ogórki nie nadają się do kiszenia, do marynowania też nie są najlepszym wyborem. Nie musisz jednak jeść ich na siłę. Możesz zrobić z nich pyszny dodatek do obiadu na zimę.
-
Babcia zrywała je z krzaka i wkładała do słoików. Mówiła, że to czyste źródło witamin
Przygotowywanie zapasów na jesień i zimę trwa. Każdy chce zamknąć w słoikach jak najwięcej smaku, a to nic dziwnego, bo zimą takie smakołyki smakują nam najlepiej. Oprócz znanych wszystkim ogórków, cukinii i innych warzyw, warto zrobić również to....
-
Sos pomidorowy wzbogacam dwoma dodatkami. Kiedy nikt nie patrzy, jem prosto ze słoika
Sos pomidorowy każdy powinien zrobić latem, jeśli chce mieć zawsze pod ręką gotową bazę do pysznej zupy, makaronu, pulpetów, a nawet pizzy. Przepis jest banalny, jednak ja postanowiłam poszaleć. Do pomidorów dodałam dwa składniki. Słoik wychodzi z...
-
Posiekaj cebulę, włóż do słoika i zalej tym. Tak zrobisz najlepszy dodatek do sałatek i burgerów
Od jakiegoś czasu wielu z nas może zastanawiać się, co można włożyć do słoika, by zimą mieć coś dobrego. Ostatnio natknęłam się na ten przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę. Później możesz dodać ten przysmak do sałatek, mięs i pizzy.
-
Zalewa na ogórki kiszone to tylko dwa składniki. Jednak większość w kółko robi jeden błąd
Lato w pełni, a zatem czas na przetwory z ogórków także w pełni. Oczywiście najlepszą przekąską z ogórków są kiszone - niech rękę podniesie ten, kto uważa, że nie są pyszne. Oczywiście całym kluczem ich smaku jest zalewa. Jak zrobić zalewę do...
-
To najlepszy pomysł na przetwory z borówki amerykańskiej. U teściowej są hitem. Lepsze niż dżemy
Co zrobić z borówki amerykańskiej? Lipiec i sierpień to czas zbiorów tych owoców. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób wykorzystać je w kuchni, wypróbuj ten przepis na pyszny sok. Z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom.
-
Ogórki małosolne. Jak je zrobić najlepiej? Oto stary przepis
Jak zrobić ogórki małosolne? To chyba najłatwiejszy przepis świata. Nasze prababki tak robiły, nasze babki tak robiły i każde pokolenie korzysta z tego przepisu na ogórki małosolne. Jaki jest sekret? Poznaj patent starszego pana.
-
Jak zrobić fasolkę szparagową na zimę? Ten krok jest kluczowy. Inaczej się zepsuje i wyląduje w koszu
Jak zrobić fasolkę szparagową na zimę? Sezon na to warzywo zaczyna się od czerwca i trwa do września, dlatego warto zrobić zapas, aby móc cieszyć się nim także zimą. Oto przepis na doskonałą fasolkę, którą wykorzystasz np. do obiadu.
-
Biedronka rozdaje cukier za darmo? Gratka dla fanów przetworów. Podobne oferty w Kauflandzie i Dino
Latem cukier przydaje się w znacznie większych ilościach, bo wiele osób robi na zimę dżemy i inne przetwory. Naprzeciw tym oczekiwaniom wyszła Biedronka, która przyszykowała dla klientów ciekawą promocję. Podobne oferty znajdziesz też w Kauflandzi...
-
Przepis na korniszony. Takich ogórków ze świecą szukać, możesz nam zaufać
Co zrobić z ogórków? Kiszone, małosolne każdy zna. Jak zatem zrobić ogórki najlepsze na każdą kanapkę? To nie jest tak trudne, jak ci się wydaje. Przepis na korniszony jest banalny, ale uważaj z cukrem.
-
Uważaj, bo babcia się obrazi za ten przepis. Dżemu nie rób z owoców - to najlepszy dodatek do mięs
Dżemy kojarzą się nam z owocami, ze słodkościami i dodatkami do naleśników i gofrów. To zasadniczo w porządku, ale przecież dżemu nie trzeba robić jedynie z owoców. Babcia zdębieje, dziadek pójdzie na spacer, a teściowa w myślach cię przeklnie. Ja...
-
Nie dodawaj cukru do gotowania dżemu. Borówka amerykańska żeluje się sama. A smak? Niebo w gębie
Borówki amerykańskie właśnie dojrzewają na krzaczkach. To świetny moment, żeby zaplanować zrobienie pysznych dżemów. Jeśli zastanawiasz się nad zdrowszą wersją przysmaku, zrezygnuj z dosładzania owoców. Jak zrobić dżem z borówki bez dodatku cukru?...
-
Leć po dojrzałe owoce, póki na nie sezon. Zrobisz z nich boski dżem. Bez ulepszaczy i konserwantów
Czarne porzeczki to małe, ale pełne intensywnego smaku owoce, którymi można cieszyć się przez cały rok. Zbiory dojrzałych egzemplarzy zaczynają się z początkiem lipca, dlatego właśnie teraz jest najlepszy czas na przygotowanie pysznych przetworów....
-
Mam patent, co zrobić z przerośniętych ogórków. "Zośkowa" sałatka to rarytas w słoiku
Co zrobić z przerośniętych ogórków? Jeśli przegapiłaś pierwsze zbiory i na krzaczkach wiszą zielone olbrzymy, niczym się nie martw. Możesz zrobić z nich świetną sałatkę do słoików, która zasmakuje wszystkim domownikom. Przepis mam od cioci Zosi i...
-
Kup je już dziś, by zrobić najsmaczniejsze przetwory na zimę. Znajdziesz je w Lidlu, Biedronce i Ikea
Robienie przetworów opanowało już wiele domów. Duża część z nas już od jakiegoś czasu przyrządza pyszności na jesień i zimę. Jednak to nie byłoby możliwe, gdyby nie odpowiednie przedmioty. Bez tego na pewno ich nie zrobisz, dlatego pędź do sklepu ...
-
Chwyć za tę turecką przyprawę i wsyp do słoików. Cukinia będzie chrupka i wyjątkowo pyszna
Cukinia jest wdzięcznym warzywem, które idealnie nadaje się na przetwory. Łagodna i delikatna w smaku chłonie marynaty, stając się charakterną przekąską. Może być świetnym dodatkiem do obiadu lub "zagrychą" podczas zakrapianych spotkań. Jak zrobić...
-
Półki w mojej spiżarni uginają się od niego. Leć na targ i kup kilka kilogramów, by go zrobić
Obecnie jest taka pora roku, że wiele osób zastanawia się nad tym, co może przygotować, by zima była smaczniejsza. Nasza pierwsza myśl zazwyczaj jest kierowana w stronę ogórków i sałatek, jednak to nie wszystko. Warto również postawić na słodkie...
-
Kiszone ogórki. Jak zalewać, żeby były chrupiące? Woda to nie wszystko
Jak zrobić ogórki kiszone, żeby smakowały jak u babci, były chrupiące, jędrne i pełne smaku? Ogórki i solanka są ważne, ale to nie wszystko. Ważna jest letnia solanka. Oczywiście ważne są takie dodatki jak chrzan, koper, czosnek, ale liczy się coś...
-
Pierwsze pomidory już się czerwienią. Poznaj przepis na najlepszy przecier, nie zapomnij o dwóch dodatkach
Lato w pełni więc top czas przetworów wszelakich. Ogórki robimy już od dłuższego czasu i właśnie teraz na krzaczkach zaczęły czerwienić się pierwsze pomidory. Dziś mamy dla was przepis na domowy, przepyszny i gęsty przecier pomidorowy z dwoma...
-
Latem robię ogórki po cygańsku. Zalewa jest najlepsza, a ja już nie pamiętam o korniszonach
Przetwory z ogórków to nie tylko kiszone, małosolne i korniszony. Jest pewien przepis, który moja rodzina niemal ubóstwia i robię te ogórki latem na potęgę. Jak zrobić ogórki po cygańsku? Są chrupiące, wyraziste, a to dzięki czerwonej zalewie.
-
Ogórki na zimę robi się tak od stu lat. Liczy się ciekawa metoda babci
Mizeria na zimę to bardzo łatwy przepis i zdziwisz się, jak szybko możesz ją przygotować. Od wielu lat tak się ją przygotowywało i moja babcia zna ten przepis od swojej babci. Wiedziała ile soli potrzeba, by mizeria na zimę smakowała wyśmienicie.
-
Nawet moja babcia nie chce już robić klasycznych ogórków. Powtarza, że te są milion razy lepsze
Przyrządzanie przetworów to wyjątkowy czas w roku. Każdy, kto ma swoją spiżarnię na pewno już się za to zabrał. W słoikach lądują nie tylko owoce, ale również ogórki. Te z poniższego przepisu będą hitem tegorocznej jesieni i zimy. Jeden dodatek...
-
Polskie są pyszne, ale orientalne dużo lepsze. Ogórki po japońsku zrobisz bez wydumanych składników
Niektórzy obawiają się przygotowywania orientalnych specjałów ze względu na niedostępność produktów. Nic bardziej mylnego. Aby wyczarować ogórki po japońsku, nie potrzeba żadnych wydumanych składników. Większość z nich na pewno masz już w domu.
-
Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku? Wykonaj trzy rzeczy po kolei, a problem zniknie
Znasz ten ból? Otwierasz słoik pełen pysznych ogórków kiszonych z zeszłego sezonu, wyjmujesz jednego z nich, kroisz, a on trysnął ci sokiem prosto w oko i na dodatek okazał się pusty? Takie coś potrafi popsuć humor. Dlaczego ogórki kiszone są pust...