ogórki
-
Już nie robię małosolnych i korniszonów. Ten przepis na ogórki w zalewie mam od sąsiadki - petarda
Przepis na ogórki małosolne już znacie. Na pewno znacie też przepis na korniszony. Jednak ten przepis na ogórki jest po prostu mistrzowski. Są idealne do kanapek, sałatek i jako dodatek do obiadu. Ważna jest azjatycka przyprawa.
-
Masz chęć na ogórki, ale rosną marnie? Zastosuj japońską metodę, a grządki będą pełne plonów
Ogórki to jedne z chętnie uprawianych warzyw w Polsce. Tradycyjne metody mogą jednak nie zawsze dawać owocne plony. Na szczęście japoński sposób zdradza ważny szczegół, dzięki któremu grządki będą pełne warzyw - na dodatek zdrowych i smakowitych.
-
Już nie robię klasycznej mizerii. Nie dodaję śmietany, ale dokładam zielone coś. Smakuje lepiej
Mizeria to dla wielu Polaków ulubiona surówka do obiadu, zwłaszcza latem, kiedy ogórki są najsmaczniejsze. Przepis na mizerię może się różnić i każdy robi ją nieco inaczej. Jedni dodają śmietanę, inni majonez, jeszcze inni dodają szczypiorek zamia...
-
Jeden składnik odmieni na zawsze twoją mizerię. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, to masz czego żałować
Sezon grillowy nadal trwa w najlepsze. Pogoda sprzyja weekendowemu pichceniu na świeżym powietrzu. Przy najbliższej okazji zaskocz rodzinę sałatką z sekretnym składnikiem z dodatkiem gorczycy, który najczęściej dodawany jest do mięs prosto z rusztu.
-
Chrzan do ogórków kiszonych? Już nawet o nim nie pamiętam. Inne składniki lepiej podbijają smak
Dorzucasz do swoich ogórków kiszonych chrzan? Okazuje się, że taki dodatek potrafi nieraz zdominować smak przetworów. Da się jednak tego uniknąć, zamieniając go na inny składnik. Dzięki takiej zamianie podkreślimy smak tych warzyw, a nie go ukryjemy.
-
Małosolne z przepisu Ewy Wachowicz mają tajny składnik. Dodaj ten produkt do słoika, a nie pożałujesz
Ogórki małosolne to klasyka, której ciężko się oprzeć. Sezonowy rarytas można jednak przygotować nieco inaczej. Ewa Wachowicz ma sprytny patent na podrasowanie tradycyjnego smaku - wystarczy dodać do słoja jeden niepozorny składnik.
-
Wkładam do słoika nietypowy składnik i mam najlepsze ogórki małosolne na świecie. Nic ich nie pobije
Sezon na wczesne przetwory można uznać za rozpoczęty. Niektóre piwnice i spiżarnie już się wzbogaciły o nowy dobytek w postaci słoików z ogórkami małosolnymi. Jak zaprawić te warzywa, aby były intensywne w smaku i zarazem chrupiące? Wystarczy doda...
-
Zrobiłam pyszną zupę z ogórków małosolnych. Jeden składnik cię zszokuje [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Wiosenne i letnie miesiące to ukochany czas dla wielbicieli ogórków małosolnych, do których niewątpliwie się zaliczam. Ogórki małosolne wszystkim smakują jako dodatek do obiadu, składnik surówek lub kanapek. Ja postanowiłam pójść o krok dalej i...
-
Wrzuć kawałek do zalewy, a ogórki nie będą sflaczałe. Babcia miała rację. Wychodzą chrupiące jak nigdy
Lato to idealny czas na robienie przetworów. Mowa nie tylko o dżemie truskawkowym i wiśniowej konfiturze, lecz także ogórkach. Nie masz pojęcia, jak zrobić zalewę? Spieszymy z pomocą! Oto najprostszy przepis na ogórki kiszone.
-
Tzatziki - grecki klasyk idealny do grilla i pieczywa. Błąd z ogórkami sprawi, że wyjdzie ci paćka
Tzatziki to coś, co kojarzy się z grecką kuchnią niemal jak sałatka grecka lub dolmades. Polacy traktują sos tzatziki jak coś w rodzaju mizerii i jeśli zabierają się za ten przepis - zwykle im wychodzi średnio. Mnie też wychodziło to średnio, dopó...
- Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
- Wilgotne ciasto czekoladowe? To nie zasługa oleju
- To już ten czas! Doskonała zabawa i wymarzone trasy narciarskie gwarantowaneMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Najbardziej niedoceniany grzyb w polskich lasach. Poznasz go po zapachu
- Tę sałatkę ryżową robię co piątek i znika do wieczora. Dodaję pyszny składnik z puszki
- Przepis na biszkopt, który nie opadnie. Będzie rósł jak szalony, a to dzięki temu składnikowi
- Treściwa sałatka sprawdzi się na obiad. Teściowa będzie prosić o przepis
- Kulinarny quiz wiedzy na literę G. O komplecie punktów pomarzą nieliczni!
- Kulinarny quiz wiedzy na literę G. O komplecie punktów pomarzą nieliczni!
- Kotlety z pęczaku pokochała teściowa. Robię je zamiast mielonych i schabowych
-
Masz dość tradycyjnej mizerii? Nic dziwnego. W końcu ile można jeść to samo. Spróbuj tej, jest obłędna
Mizeria to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Doskonale komponuje się z kotletami czy sosami z mięsem. Jest obłędnie chrupiąca, świeża i po prostu pyszna. Ale to nie znaczy, że nie może się znudzić. Postanowiłam trochę poeksperymentow...
-
Jak zrobić ogórki małosolne? Najlepiej jak najprościej. I tak będzie. Ale pamiętaj o ważnej zasadzie
Jak zrobić ogórki małosolne? Sezon na tą pyszną przekąskę już wystartował. Warto więc zakasać rękawy i brać się do pracy. Ale od czego w ogóle zacząć? Podpowiadamy.
-
Zupa, którą zrobisz w 10 minut. Potrzebujesz tylko kilku składników, a będzie letnim hitem
Lato to czas kiedy nie zawsze mamy ochotę na długie stanie w kuchni, by przygotować obiad. Wolimy te chwile spędzić na świeżym powietrzu i cieszyć się promieniami słońca. Jednak coś musimy jeść, dlatego wtedy najlepiej sprawdzają się przepisy, któ...
-
Mizeria po koreańsku zostawia polską klasykę daleko w tyle. W składzie na próżno szukać śmietany
Klasyczna mizeria ze śmietaną i toną koperku odchodzi do lamusa. W mojej kuchni króluje teraz orientalna wersja prosto z kuchni koreańskiej. Taka wariacja idealnie pasuje do tradycyjnych, polskich obiadów, a także rarytasów prosto z grilla.
-
Tak oszukują na warzywach. Kontrolerzy znaleźli poważne błędy
W 10 na 17 skontrolowanych podmiotów, które sprzedają warzywa i owoce, urzędnicy dopatrzyli się rażących błędów. Przede wszystkim chodziło o złe oznakowanie lub jego brak. W jednym przypadku trafiono również na pleśń. Wobec tych podmiotów zostaną...
-
Jak zrobić ogórki małosolne? Unikaj tych trzech błędów, kiedyś popełniłam ten z łyżką - wyrzuciłam cały słoik
Ogórki małosolne to smak polskiego lata i jak tylko na straganach i w marketach zaczynają pojawiać się pierwsze gruntowe ogórki, szalejemy ze szczęścia. Przepis na ogórki małosolne jest łatwy, jednak trzeba wystrzegać się kilku błędów, dziś skupim...
-
Rosyjskie toksyczne ogórki zatrzymane na granicy. RASFF bije na alarm
Na granicy zatrzymano dostawę rosyjskich ogórków. Kontrola na granicy polsko-rosyjskiej wykazała obecność niebezpiecznych substancji w ogórkach importowanych z Rosji. RASFF opublikował raport wskazujący na znaczne przekroczenie norm pestycydów, co...
-
Przepis na ogórki, które zjesz w kilka sekund. Zrobienie ich to momencik
Przepisów na ogórki jest multum, ale tego z pewnością nie znasz. Zrobienie ich to krótka chwila, a zjedzenie ich potrwa jeszcze krócej. Nawet się nie obejrzysz, a już nie będzie ich na stole.
-
Ogórki kiszone odchodzą do lamusa. Do słoików dorzuć te dwie przyprawy. Zajadam się nimi od lat
Jak zrobić ogórki po meksykańsku? Nutka ostrości to coś, co od razu nada im charakteru i sprawi, że zasmakują każdemu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, ale również i jako przekąska podczas domowej imprezy. Kilka składników, słoiki i o...
-
Kiszone i korniszony nie mają z nimi szans. Nazywają się uroczo, a ich smak uświetni każdą uroczystość
Przetwory z ogórków to dla Polaków rzecz święta i jak tylko w marketach i na straganach zaczynają pojawiać się pierwsze gruntowe ogórki, kisimy i marynujemy je na potęgę. Oczywiście ogórki kiszone i korniszony są pyszne, jednak jest jeszcze jeden...
-
Do słoika z małosolnymi dorzucam kawałek chleba. Od tamtej pory nie robię ich inaczej
Chrupiące, o wyrazistym smaku czosnku, kopru i chrzanu ogórki małosolne nie bez powodu uważane są za prawdziwy rarytas. Domowej roboty przetwory będą jeszcze lepsze, jeśli sięgniesz po banalny patent. Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Wrzuć do...
-
Chrupiące i lekko pikantne ogórki kiszone będą hitem tego sezonu. Wystarczy dodać do nich ten składnik
Ogórki kiszone to smakołyk, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Zaprawione samodzielnie warzywa nie tylko smakują obłędnie, ale i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Aby dodać do nich nieco pikanterii, polecamy umieścić w słoiku jeden...
-
Przepis na ogórki małosolne babci. Proporcje soli są ważne, ale dwa składniki dodają smaku
Ogórki małosolne to chyba najlepsza rzecz, jaką może ofiarować nam lato. Przepis nikomu nie powinien sprawiać problemu, ale pewnie większość zastanawia się, jak zrobić je perfekcyjnie. Nie jest niczym nowym, że podstawą idealnego smaku ogórków...
-
Babcia mnie wyśmiała, ale miała rację. To najlepszy przepis na ogórki małosolne - musisz spróbować
Jeśli pierwszy raz zabierasz się za najlepszą letnią chrupajkę, mamy dla ciebie złoty sposób na to, żeby ogórki były pyszne, chrupiące i smakowały dokładnie tak, jak lata temu na wakacjach u babci. Do małosolnych moja babcia ma specjalną łyżkę,...
-
Otwierasz ogórki i syczą na ciebie ze słoika? Lepiej uważaj. W jednym przypadku od razu je wyrzuć
Najczęstszym dodatkiem do obiadów w polskich domach są kiszonki. Obecne w książkach kucharskich od zawsze, dlatego sposób ich przygotowania opanowaliśmy do perfekcji. Czasami jednak procesy kiszenia nas niepokoją i nie wiemy, czy z przetworami...
-
Egzotyczne małosolne detronizują klasyczny przepis babci. Wystarczy dodać do słoika kwaśny owoc
Sezon na ogórki małosolne trwa w najlepsze. Klasykę warto jednak nieco urozmaicić, a chrzan, który zazwyczaj ląduje w słoiku z innymi składnikami zamienić na nieco egzotyczny owoc, który na pierwszy rzut oka dla wielu będzie totalną abstrakcją....
-
Nazwał ten przepis "pogromcą mizerii". Spróbujesz i będziesz dodawać do każdego obiadu
Mizeria to klasyk wśród polskich dodatków obiadowych. Polacy mają do niej duży sentyment. W zależności od rodzinnych tradycji robi się ją na słodko lub na słono. Mało kto jednak pomyśli, by przyrządzić ogórki w zupełnie inny sposób. Tiktoker o...
-
Nawóz do ogórków cioci Kasi to hit. Wyrosną ogromne i nie nadążysz zbierać. Tylko 2 składniki
Ogórki na podporach mogą rosnąć bujne, zdrowe i naturalne. Recepturę na idealny nawóz zdradziła mi ciocia Kasia. Mieszka na wsi na Roztoczu i uprawia ogrody od wielu lat. Każdy z rodziny zazdrości jej upraw.
-
Ogórki małosolne z woreczka robię co tydzień. Prostszego i wygodniejszego przepisu po prostu nie ma
Kocham ogórki małosolne, jednak ich tradycyjne przygotowywanie spędzało mi sen z powiek. Miałam dość kombinowania ze słoikami i glinianymi naczyniami. Wiecznie było coś nie tak. Do czasu, aż poznałam sposób z woreczkiem.
-
Ogórki małosolne. Jak zrobić solankę? Wstydź się, jeśli nie znasz tych proporcji
Ogórki małosolne kochamy chyba wszyscy i pewnie też wszyscy zgodzimy się z tym, że najlepsze są te zrobione samodzielnie. Jak zrobić ogórki małosolne, żeby były smakowite, chrupiące i po prostu idealne? Ważne są dobrej jakości, świeże ogórki, ale...
-
Pierwszy raz spróbowałam w Chinach i przepadłam. Odwzorowałam przepis i teraz robię je w domu
Jak zrobić ogórki po azjatycku z czosnkiem? Nie potrzebujesz wielu składników, by odkryć niezapomniany smak. Taką potrawę możesz podać zarówno do mięsa na grilla, jak i do tradycyjnego polskiego obiadu. Przygotowanie zajmie mniej niż 30 minut....
-
Do ogórków dodaję te dwa składniki. To przepis, który przywiozłam od szwedzkiej przyjaciółki
Surówką, która bez dwóch zdań króluje na wiosennym, stole jest oczywiście tradycyjna mizeria. Klasyka doczekała się wielu ciekawych wersji, jednak ta nie ma konkurencji, bo smakuje wręcz wyśmienicie. Mowa tu o szwedzkiej mizerii, którą poznałam...
-
Robisz ogórki małosolne? Trzymaj się zasady 3x1, a goście na grillu będą pisać ody na ich cześć
Ogórki małosolne są uwielbiane przez wielu. Kojarzą się ze słońcem, urlopem i ciepłymi dniami. Idealnie sprawdzają się nie tylko do obiadu, lecz także na grilla. Co ważne, z tym trikiem będą gotowe w jeden dzień i zawsze się udadzą. Jak zrobić...
-
Kremowy i gęsty sos tzatziki? Przepis zdradziła mi babcia. Mówi, że przywiozła go z greckich wakacji
Jak przygotować najlepsze tzatziki? Przepis przed laty zdradziła mi babcia. Od tego czasu przygotowuję go na każde przyjęcie. Ze stołu znika zawsze cała miska. Skąd jego wyjątkowy smak? Najważniejsze są odpowiednie proporcje składników.
-
Kiedy ogórki do gruntu? Doświadczony ogrodnik zawsze czeka na tę datę. Inaczej ze zbiorów nici
Kiedy ceny warzyw w sklepach zaczynają przerażać, warto skupić się na własnej uprawie. Wyhodowanie małego ogródka nie jest zbyt skomplikowane. Warto jednak wiosną uważać na przymrozki. Jednej daty unikaj w szczególności. Odpowiadamy więc dziś na...
-
Klasyczne tzatziki to w mojej kuchni przeszłość. Dodaję do nich to warzywo i powstaje różowy obłęd
Klasyczne tzatziki smakują rewelacyjnie, jednak warto spróbować przygotować naszą nieco zwariowaną wersję. Wystarczy do tradycyjnego przepisu dodać to zdrowe i kolorowe warzywo, by otrzymać różowy, znakomity sos, który idealnie pasuje do dań z...
-
Jaki nawóz do ogórków zaraz po posadzeniu? Użyj tego, a będą rosły jak szalone. Uzbierasz pełne kosze
Jaki nawóz do ogórków zaraz po posadzeniu? Zdecydowanie warto postawić na domową miksturę. Dzięki niej ogórki będą rosły jak szalone, a my będziemy dumni z zebranych plonów.
-
Koleżanka dała mi przepis na mizerię bez śmietany. Najpierw myślałam, że oszalała, teraz sama tak robię
Jak zrobić mizerię, żeby nie była znów banalnym dodatkiem do schabowego? Przepis na mizerię zna chyba każdy i większość z nas robi ją podobnie. Moja koleżanka jednak ostatnio podzieliła się ze mną swoim przepisem na mizerię. Nie daje śmietany, za ...
-
Ta surówka do obiadu przyćmi nawet najlepsze mielone czy schabowe. Łącze trzy warzywa i jest rewelacja
Czasami najprostsze rozwiązania są tym najsmaczniejszymi, właśnie dlatego zdradzamy dziś przepis na najlepszą surówkę do obiadu. W składzie znajdziemy jedynie cztery składniki, jednak kompozycję wiosennych warzyw podrasuję kremowy i wyrazisty sos....
-
Anna Lewandowska gotuje ogórkową na tym mięsie. Jest lekka, a mieszanka smaków jest bezbłędna
Zupa ogórkowa to klasyczne i bardzo pospolite danie, które każdy dobrze zna. Anna Lewandowska również je przyrządza dla swojej rodziny. Jej przepis jest prosty i bardzo smakowity. To wszystko zasługa mięsa.