buraki
-
Buraki na zimę do słoików. Będą idealne do zasmażania, ale nie dodawaj octu. Inny składnik lepiej się sprawdzi
Buraki do słoików na zimę można robić na wiele różnych sposobów, ale dziś zdradzimy wam przepis, który jest absolutnie genialny i bardzo stary - tak już robiły nasze mamy i babcie. Buraczki będą perfekcyjne - wyraziste i aromatyczne i to bez octu....
-
Jak zrobić buraczki do obiadu? Dodaj do nich jeden prosty składnik, a będą miały doskonały smak
Jak zrobić buraczki do obiadu? Ta klasyczna potrawa kuchni polskiej jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie potrzeba do niej wielu składników. Najważniejsze to dodać do niej odpowiednie przyprawy i... odrobinę miodu.
-
Letni przysmak na upalne dni, czyli zupa buraczana z przepisu Tomasza Sekielskiego. Smakuje wybornie również na zimno
Popularny dziennikarz Tomasz Sekielski przeszedł niesamowitą przemianę. Dzięki zmianie nawyków żywieniowych, które wprowadził po przejściu operacji bariatrycznej udało mu się zgubić aż 90 kilogramów. Podzielił się przepisem na zupę, którą zajadał...
-
Pomaga schudnąć i dostarcza mnóstwa witamin. Szkoda, że tak mało osób robi tę kiszonkę
Na potęgę kisimy ogórki. Kisimy także kapustę, pomidory, a nawet rzodkiewki. Jednak bardzo niewiele osób wie, że zdecydowanie najzdrowsze są kiszone buraki. Jednak ich wartości zdrowotne to nie jedyna ich zaleta. Zrobisz z nich tak pyszny barszczy...
-
Buraczki do słoików - na zimę i nie tylko. Dwa sprawdzone przepisy
Buraczki do słoików to idealny sposób na przechowywanie swoich ulubionych warzyw na dłużej. Te pyszne i aromatyczne buraczki zachowują swoją świeżość i smak przez wiele tygodni, pozwalając ci cieszyć się nimi nawet poza sezonem. Zobacz, jak łatwo...
-
Taki zakwas to czyste złoto. Ten "napój mocy" reguluje ciśnienie krwi i dodaje energii
O burkach mówi się niewiele. Częściej wspomina się o pomidorach, ogórkach czy ziemniakach. Buraki swój czas mają raz w roku, w grudniu, gdy przygotowuje się barszcz czerwony na Boże Narodzenie. Tymczasem to jedne z najzdrowszych warzyw, które...
-
Buraki z papryką na zimę - przetwory, które idealnie pasują do zimowych obiadów i nie tylko
Buraki z papryką na zimę są proste w przygotowaniu. Co ważne, buraki i papryka są łatwo dostępne, dlatego często można kupić je w promocyjnej cenie. Sprawdź, jak przygotować ciekawe przetwory na zimę i nie tylko.
-
Botwinkę ugotuj na tym mięsie. Będzie bardziej aromatyczna niż tradycyjna. Wystarczy ten składnik
Botwinka to niezaprzeczalny smak lata. Pyszna i zdrowa zupa z dodatkiem ziemniaków to zawsze dobry pomysł na wakacyjny obiad. Co zrobić, by jeszcze ulepszyć jej smak? Niektóre gospodynie przygotowują ją na tym rodzaju mięsa. Dzięki temu zyskuje...
-
Carpaccio z młodych buraków - zdrowa przystawka w kilka chwil. Potrzeba tylko kilku składników
Carpaccio z buraka to alternatywne danie dla tradycyjnego carpaccio wykonanego z wołowiny. Z każdym rokiem carpaccio z buraka zyskuje popularność i coraz częściej gości na polskich stołach. Sprawdź, jak je przyrządzić.
-
Porównał ceny i wygląd botwiny z dyskontu i warzywniaka. "O losie, tragedia"
Botwina to typowo wiosenna przekąska, którą dodaje się do sałatki albo przyrządza z niej zupy i chłodnik. Jednak ceny nowalijek od zawsze były dość wysokie, a inflacja sprawiła, że częściej poszukuje się warzyw i owoców na lokalnych warzywniakach....
-
Chłodnik z buraka o wyśmienitym smaku. Dodaj to do zupy, a zniknie z talerzy w okamgnieniu
Chłodnik z buraka to danie, które zaskakuje wyjątkowym smakiem. Jak go przyrządzić? Wystarczy połączyć wszystkie składniki i wstawić zupę do lodówki. Takie danie nie tylko smakuje, ale też dostarcza wielu cennych składników odżywczych.
-
To ostatnia chwila, aby zrobić to danie. Będziesz zwlekać, a na główny składnik poczekasz cały rok
Znane nam placki ziemniaczane to nie jedyna odsłona takiego dania. Okazuje się, że inne warzywo smakuje w takiej odsłonie lepiej, co w swoim przepisie pokazuje Kinga Paruzel. Aby nacieszyć się tym smakiem, nie zwlekaj z wykonaniem tej potrawy....
-
Najlepszy dodatek do kawy to nie cukier, lecz... warzywo. Będziecie zaskoczeni jej smakiem
Codziennie rano pijesz kawę i słodzisz ją cukrem? Warto skorzystać z innego, zdrowego produktu, który nie tylko wzbogaci jej smak, ale też podkręci kolor i aromat. Najlepszy dodatek do kawy to sok z popularnego warzywa.
-
Te mielone je Robert Lewandowski. Żona na nich nie oszczędza, a dodatek tego składnika nadaje im charakteru
Kotlety mielone to smaczny i treściwy dodatek do głównego dania, który zaraz za schabowym jest ulubieńcem Polaków. Zrobienie go nie jest czarną magią, lecz Anna Lewandowska postanowiła trochę urozmaicić jego przepis. Do masy dodaje mało oczywisty...
-
Ćwikła z chrzanem. Tylko trzy składniki sprawią, że wielkanocne potrawy będą o niebo lepsze
Niedługo Wielkanoc, dlatego warto przygotować wyśmienity dodatek do potraw mięsnych i sałatek. Ćwikła z chrzanem podkreśli smak każdej potrawy. Do jej przyrządzenia będą niezbędne: buraki ćwikłowe, korzeń chrzanu i ocet winny.
-
Mało kto robi go w ten sposób. Żurek z buraczanym twistem jest nowym smakiem Wielkanocy
Wielkanocny żurek to klasyk nad klasykami. Jego brak na świątecznym stole wywołuje pustkę i niedosyt. Aby w tym roku tego nie poczuć, a przy tym zaskoczyć rodzinę wypróbuj ten przepis. Połączenie tradycyjnej zupy z burakami to nieoczywiste podanie...
-
Staropolska ćwikła z chrzanem. Trik z burakami sprawi, że będzie głęboka i smaczniejsza niż gotowiec ze słoika
Ćwikła z chrzanem to obowiązkowy dodatek do wielkanocnych mięs i pasztetów. Przepis jest prosty, ale żeby uzyskać głęboki i lepszy smak, należy odpowiednio potraktować buraki. Wyszoruj, zawiń i upiecz, a twoja ćwikła z chrzanem pobije każdy gotowi...
-
Piękna, rumiana i apetyczna - taka właśnie powinna być ćwikła. Dodaj ten składnik, a buraki nie zszarzeją
Wielkanocne mięsiwa bez ćwikły? No nie żartujmy - akurat tego dnia na stole ćwikła i chrzan muszą być. Jednak umówmy się - ćwikła ze sklepu jest okej, ale ta domowa jest najpyszniejsza. Niestety, czasem buraki szarzeją i przez to wizualnie potrawa...
-
Barszcz ukraiński przepis babci Marysi na tradycyjny obiad. Kluczowym składnikiem są buraczki
Czasami mamy ochotę na obiad w tradycyjnym stylu. Wówczas najlepiej przyrządzić barszcz ukraiński. Przepis babci zawsze się sprawdza i oparty jest na prostych składnikach. Kluczową rolę oczywiście odgrywają buraczki. Jak przyrządzić zupę w kolorze...
-
Buraczki zasmażane - przepis z babcinego przepiśnika. Nic tak nie komponuje się z kotletem mielonym
Buraczki zasmażane - przepis z babcinego przepiśnika świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. I choć nasze babcie serwowały je tak często, jak mogły, my decydujemy się na ten dodatek głównie przy kotletach mielonych bądź sosach z mięsem i kas...
-
Buraki jeszcze się nie znudziły? To dobrze. Zupa buraczkowa z tym dodatkiem to przełamanie smaku
Buraki już od świąt są produktem, po który chętniej sięgamy. Co zrobić z tego warzywa oprócz tradycyjnego barszczu? Naszą propozycją jest zupa buraczkowa. Z tym dodatkiem będzie smakować lepiej.
-
Świąteczny krem z pieczonych buraków. Ciekawa i oryginalna zupa w sam raz na Sylwestra
Krem z pieczonych buraków to przepis na świąteczny rarytas i ciekawą alternatywę dla tradycyjnego barszczu. Oryginalna zupa jest prosta w przygotowaniu, a smak i wizualne doznania będą niezapomniane. Kluczem do sukcesu są aromatyczne dodatki - mow...
-
Katarzyna Bosacka opowiedziała nam, co zrobić z buraków, które zostały po barszczu. "Cudowne"
W świątecznym wywiadzie, którego Katarzyna Bosacka udzieliła Haps.pl, znalazło się sporo porad dla osób, które zastanawiają się, co zrobić z resztkami jedzenia po świętach. Bosacka zaproponowała sposoby na wykorzystanie m.in. pozostałości sałatki...
-
Barszcz czerwony według przepisu Roberta Makłowicza. Smak idealny uzyskamy, dzięki dwóm wywarom
Barszcz czerwony to prawdziwa klasyka gatunku, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Robert Makłowicz zdradził przepis na perfekcyjną zupę pełną smaków i aromatów. Kluczowe są dwa treściwe wywary i dodatek leśnych rarytasów.
-
Jak zrobić zakwas z buraków? Przepis na aromatyczną bazę barszczu. Skład musi być bogaty w przyprawy
Wśród wigilijnych rarytasów nie może zabraknąć barszczu z uszkami. Chociaż gotowanie bulionu może wydawać się sporym wyzwaniem, to z dobrą bazą okaże się to bardzo łatwe. Jak zatem przygotować zakwas z buraków? Kluczowe są składniki - na liście...
-
Wigilijny barszcz gotowy w 20 minut. Ekspresowy przepis na tradycyjne danie. Zapomnij o gotowcu
Przepis na barszcz wigilijny dla zapominalskich. Tradycyjne danie będzie gotowe w zaledwie 20 minut. Zapomnij o sklepowych gotowcach i przygotuj aromatyczną zupę. Kluczowe są świeże buraki i domowy bulion - reszta robi się praktycznie sama.
-
Kiszone buraki - przepis i do barszczyku i na zagrychę. To tylko pięć składników, ale lepiej się pospiesz
Kiszone buraki to nie tylko zdrowa przekąska, ale także sposób na podkręcenie smaku wigilijnego barszczu i ciekawy dodatek do sałatek. Przepis na kiszone buraki jest banalny i wymaga minimum wysiłku, jednak jeśli chcesz zdążyć do świąt, lepiej się...
-
Zakwas buraczany to idealna baza wigilijnego barszczu. W składzie dużo więcej niż warzywa i przyprawy
Flagowym daniem, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole, jest oczywiście barszcz czerwony. Zupę należy odpowiednio przygotować, a idealną bazą będzie domowy zakwas z buraków. W składzie poza warzywami i przyprawami jest znacznie więcej...
-
Ekspresowy przepis świąteczny. To sałatka buraczana od babci Kasi. Zrobisz ją w 10 minut
Czas do świątecznych przygotowań zbliża się wielkimi krokami. Proste i szybkie przepisy na wigilijne dania są na wagę złota. Ta receptura z pewnością taka jest, a smak tej sałatki jest nie do zapomnienia.
-
Przepis na tradycyjny barszcz wigilijny. Magda Gessler zdradza sekretną recepturę - kluczowy jest owoc
Barszcz czerwony to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, ale i lubiane danie obiadowe. Magda Gessler zdradziła przepis na idealny wywar. Kluczowe są składniki, brak pośpiechu i nietypowy dodatek, który w połączeniu z burakami tworzy łodko-kwaś...
-
Przepis na barszcz czerwony od Magdy Gessler. Ważne jest odpowiednie warzywo, by przywołać smak dzieciństwa
Przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler to kwintesencja wspomnień kulinarnej gwiazdy. Autorka powraca myślami do czasów wczesnego dzieciństwa, które ściśle są związane z niezapomnianymi smakami. Okazuje się, że aby przyrządzić pyszną potrawę...
-
Zupa krem z buraków kiszonych - takiej zupy na pewno jeszcze nie jadłaś/jadłeś. Lepsza niż klasyczny barszcz
Zupa krem z buraków nie gości często na stołach. Co ciekawe, taką zupę można również przygotować z kiszonych buraków. Jak to zrobić? Podajemy sprawdzony przepis.
-
Buraczki siostry Anastazji. Przepis na klasyczny dodatek do obiadu. Przydadzą się do kotletów mielonych
Buraczki siostry Anastazji to idealne dopełnienie rodzinnego obiadu. Znane w polskiej kuchni od lat, najlepiej komponują się z kotletami mielonymi i ziemniakami. Jak je przyrządzić? Przepis jest prosty i przyda się w każdej kuchni.
-
Klienci Biedronki sięgają po tańszy cukier. Nie jest produkowany z buraków i nie pochodzi z Polski
Podwyżki cen żywności nie ominęły także cukru. W jednym z dyskontów pojawiła się jednak oferta, która zwróciła uwagę klientów. Sprowadzony z Portugalii cukier co prawda nie został wyprodukowany z buraków, ale ze względu na niską cenę szybko zyskał...
-
Barszcz czerwony. Przepis na tradycyjną, aromatyczną zupę o głębokiej barwie. Smakuje nieziemsko
Barszcz czerwony to doskonała propozycja na jesienny obiad. Jego kolor przyciąga wzrok, a aromat rozbudza apetyt. Jak zrobić idealny barszcz? To prostsze niż myślisz. Przedstawiamy przepis, z którym stworzysz wspaniałą zupę.
-
Sałatka z burakiem - najlepsza na imprezy. Kolorowy melanż smaków zachwyci niejedno podniebienie
Sałatka z burakiem świetnie sprawdzi się na imprezach. Będzie lekka i niezwykle smakowita. Jej przygotowanie nie należy do najtrudniejszych - po nasz przepis mogą sięgać też początkujący kucharze. Poniżej podajemy przepis.
-
Zakwas buraczany - przepis, z którym przygotujesz bazę do idealnego barszczu. Łatwy w wykonaniu
Podajemy przepis na zakwas buraczany. Będzie on idealną bazą do barszczu. Warto dodać, że jest on bardzo zdrowym napojem probiotycznym i zaleca się jego codzienne spożywanie. Podajemy tradycyjny przepis.
-
Sok z buraka - pij go jesienią a poprawisz zdrowie i urodę. Przepisy na najsmaczniejszy sok i zakwas z buraka
Sok z buraka to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu. W okresie jesieni powinniśmy szczególnie zadbać o nasze zdrowie, dlatego warto wtedy sięgnąć po warzywne soki. Zwłaszcza te, które są wykonane na bazie buraków.
-
Buraczki zasmażane do obiadu. Przepis babci na dodatek do kotletów mielonych
Buraczki zasmażane to znany od lat dodatek do obiadu. Nasze babcie serwowały go przy każdej najbliższej okazji. Jednak najczęściej lądowały na stole w towarzystwie kotletów mielonych. Choć dziś przyrządzamy różnego rodzaju surówki, czy sałatki, to...
-
Buraki z papryką na zimę od najlepszej kucharki świata. Przepis wygrzebałam z kredensu babci
Domowe przetwory to duma każdego kucharza. Wśród kiszonek, dżemów, sosów czy nalewek nie może zabraknąć smacznych produktów z sezonowych warzyw. Buraki z papryką to prawdziwy hit na zimę. Rarytas świetnie smakuje podany do obiadu lub jako zdrowa...