buraki
-
Barszcz ukraiński przepis babci Marysi na tradycyjny obiad. Kluczowym składnikiem są buraczki
Czasami mamy ochotę na obiad w tradycyjnym stylu. Wówczas najlepiej przyrządzić barszcz ukraiński. Przepis babci zawsze się sprawdza i oparty jest na prostych składnikach. Kluczową rolę oczywiście odgrywają buraczki. Jak przyrządzić zupę w kolorze...
-
Buraczki zasmażane - przepis z babcinego przepiśnika. Nic tak nie komponuje się z kotletem mielonym
Buraczki zasmażane - przepis z babcinego przepiśnika świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. I choć nasze babcie serwowały je tak często, jak mogły, my decydujemy się na ten dodatek głównie przy kotletach mielonych bądź sosach z mięsem i kas...
-
Buraki jeszcze się nie znudziły? To dobrze. Zupa buraczkowa z tym dodatkiem to przełamanie smaku
Buraki już od świąt są produktem, po który chętniej sięgamy. Co zrobić z tego warzywa oprócz tradycyjnego barszczu? Naszą propozycją jest zupa buraczkowa. Z tym dodatkiem będzie smakować lepiej.
-
Świąteczny krem z pieczonych buraków. Ciekawa i oryginalna zupa w sam raz na Sylwestra
Krem z pieczonych buraków to przepis na świąteczny rarytas i ciekawą alternatywę dla tradycyjnego barszczu. Oryginalna zupa jest prosta w przygotowaniu, a smak i wizualne doznania będą niezapomniane. Kluczem do sukcesu są aromatyczne dodatki - mow...
-
Katarzyna Bosacka opowiedziała nam, co zrobić z buraków, które zostały po barszczu. "Cudowne"
W świątecznym wywiadzie, którego Katarzyna Bosacka udzieliła Haps.pl, znalazło się sporo porad dla osób, które zastanawiają się, co zrobić z resztkami jedzenia po świętach. Bosacka zaproponowała sposoby na wykorzystanie m.in. pozostałości sałatki...
-
Barszcz czerwony według przepisu Roberta Makłowicza. Smak idealny uzyskamy, dzięki dwóm wywarom
Barszcz czerwony to prawdziwa klasyka gatunku, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Robert Makłowicz zdradził przepis na perfekcyjną zupę pełną smaków i aromatów. Kluczowe są dwa treściwe wywary i dodatek leśnych rarytasów.
-
Jak zrobić zakwas z buraków? Przepis na aromatyczną bazę barszczu. Skład musi być bogaty w przyprawy
Wśród wigilijnych rarytasów nie może zabraknąć barszczu z uszkami. Chociaż gotowanie bulionu może wydawać się sporym wyzwaniem, to z dobrą bazą okaże się to bardzo łatwe. Jak zatem przygotować zakwas z buraków? Kluczowe są składniki - na liście...
-
Wigilijny barszcz gotowy w 20 minut. Ekspresowy przepis na tradycyjne danie. Zapomnij o gotowcu
Przepis na barszcz wigilijny dla zapominalskich. Tradycyjne danie będzie gotowe w zaledwie 20 minut. Zapomnij o sklepowych gotowcach i przygotuj aromatyczną zupę. Kluczowe są świeże buraki i domowy bulion - reszta robi się praktycznie sama.
-
Kiszone buraki - przepis i do barszczyku i na zagrychę. To tylko pięć składników, ale lepiej się pospiesz
Kiszone buraki to nie tylko zdrowa przekąska, ale także sposób na podkręcenie smaku wigilijnego barszczu i ciekawy dodatek do sałatek. Przepis na kiszone buraki jest banalny i wymaga minimum wysiłku, jednak jeśli chcesz zdążyć do świąt, lepiej się...
-
Zakwas buraczany to idealna baza wigilijnego barszczu. W składzie dużo więcej niż warzywa i przyprawy
Flagowym daniem, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole, jest oczywiście barszcz czerwony. Zupę należy odpowiednio przygotować, a idealną bazą będzie domowy zakwas z buraków. W składzie poza warzywami i przyprawami jest znacznie więcej...
- Nazywają go "królem owoców". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
- Ludzie chodzą po nie do lasu z grabiami. To najlepsze grzyby na zupę
- Gra o zdrowie. Jak dzieci i młodzież przyciągnąć do sportu?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Szarlotka bez niego nie istnieje. Ciasto kruche wyjdzie tylko dzięki tym proporcjom
- Po 100 latach znów pojawił się w Polsce. Płacą nawet 8500 zł za kilogram
- Łapie cię przeziębienie? Zrób tę podhalańską zupę. Pyszna i rozgrzewa jak termofor
- Teściowa robi najlepszy farsz do pierogów. Każdy otwiera oczy, kiedy mówię, co do niego dodaje
- Na kruchym cieście, ale to nie szarlotka. Przetrzesz oczy i nie uwierzysz
- Do obiadu i do słoików, ta sałatka gotowa jest w 15 minut. Już ślinka leci
- Trwa jesienna odsłona Restaurant Week. Odkryj najlepsze debiuty tej edycji
-
Ekspresowy przepis świąteczny. To sałatka buraczana od babci Kasi. Zrobisz ją w 10 minut
Czas do świątecznych przygotowań zbliża się wielkimi krokami. Proste i szybkie przepisy na wigilijne dania są na wagę złota. Ta receptura z pewnością taka jest, a smak tej sałatki jest nie do zapomnienia.
-
Przepis na tradycyjny barszcz wigilijny. Magda Gessler zdradza sekretną recepturę - kluczowy jest owoc
Barszcz czerwony to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, ale i lubiane danie obiadowe. Magda Gessler zdradziła przepis na idealny wywar. Kluczowe są składniki, brak pośpiechu i nietypowy dodatek, który w połączeniu z burakami tworzy łodko-kwaś...
-
Przepis na barszcz czerwony od Magdy Gessler. Ważne jest odpowiednie warzywo, by przywołać smak dzieciństwa
Przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler to kwintesencja wspomnień kulinarnej gwiazdy. Autorka powraca myślami do czasów wczesnego dzieciństwa, które ściśle są związane z niezapomnianymi smakami. Okazuje się, że aby przyrządzić pyszną potrawę...
-
Zupa krem z buraków kiszonych - takiej zupy na pewno jeszcze nie jadłaś/jadłeś. Lepsza niż klasyczny barszcz
Zupa krem z buraków nie gości często na stołach. Co ciekawe, taką zupę można również przygotować z kiszonych buraków. Jak to zrobić? Podajemy sprawdzony przepis.
-
Buraczki siostry Anastazji. Przepis na klasyczny dodatek do obiadu. Przydadzą się do kotletów mielonych
Buraczki siostry Anastazji to idealne dopełnienie rodzinnego obiadu. Znane w polskiej kuchni od lat, najlepiej komponują się z kotletami mielonymi i ziemniakami. Jak je przyrządzić? Przepis jest prosty i przyda się w każdej kuchni.
-
Klienci Biedronki sięgają po tańszy cukier. Nie jest produkowany z buraków i nie pochodzi z Polski
Podwyżki cen żywności nie ominęły także cukru. W jednym z dyskontów pojawiła się jednak oferta, która zwróciła uwagę klientów. Sprowadzony z Portugalii cukier co prawda nie został wyprodukowany z buraków, ale ze względu na niską cenę szybko zyskał...
-
Barszcz czerwony. Przepis na tradycyjną, aromatyczną zupę o głębokiej barwie. Smakuje nieziemsko
Barszcz czerwony to doskonała propozycja na jesienny obiad. Jego kolor przyciąga wzrok, a aromat rozbudza apetyt. Jak zrobić idealny barszcz? To prostsze niż myślisz. Przedstawiamy przepis, z którym stworzysz wspaniałą zupę.
-
Sałatka z burakiem - najlepsza na imprezy. Kolorowy melanż smaków zachwyci niejedno podniebienie
Sałatka z burakiem świetnie sprawdzi się na imprezach. Będzie lekka i niezwykle smakowita. Jej przygotowanie nie należy do najtrudniejszych - po nasz przepis mogą sięgać też początkujący kucharze. Poniżej podajemy przepis.
-
Zakwas buraczany - przepis, z którym przygotujesz bazę do idealnego barszczu. Łatwy w wykonaniu
Podajemy przepis na zakwas buraczany. Będzie on idealną bazą do barszczu. Warto dodać, że jest on bardzo zdrowym napojem probiotycznym i zaleca się jego codzienne spożywanie. Podajemy tradycyjny przepis.
-
Sok z buraka - pij go jesienią a poprawisz zdrowie i urodę. Przepisy na najsmaczniejszy sok i zakwas z buraka
Sok z buraka to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu. W okresie jesieni powinniśmy szczególnie zadbać o nasze zdrowie, dlatego warto wtedy sięgnąć po warzywne soki. Zwłaszcza te, które są wykonane na bazie buraków.
-
Buraczki zasmażane do obiadu. Przepis babci na dodatek do kotletów mielonych
Buraczki zasmażane to znany od lat dodatek do obiadu. Nasze babcie serwowały go przy każdej najbliższej okazji. Jednak najczęściej lądowały na stole w towarzystwie kotletów mielonych. Choć dziś przyrządzamy różnego rodzaju surówki, czy sałatki, to...
-
Buraki z papryką na zimę od najlepszej kucharki świata. Przepis wygrzebałam z kredensu babci
Domowe przetwory to duma każdego kucharza. Wśród kiszonek, dżemów, sosów czy nalewek nie może zabraknąć smacznych produktów z sezonowych warzyw. Buraki z papryką to prawdziwy hit na zimę. Rarytas świetnie smakuje podany do obiadu lub jako zdrowa...
-
Zupa buraczkowa z sekretnym składnikiem. Ten dodatek zaważy na całym smaku
Wśród jesienny inspiracji kulinarnych nie może zabraknąć dań przygotowanych z sezonowych produktów. Wrzesień to przede wszystkim marchew, cebula, cukinia i buraki. Zupa buraczkowa to przepis idealny na chłodne dni. Syci, pysznie smakuje i dostarcz...
-
Przepis na buraczki w occie, który przekazała moja prababcia. Zdobyła nim serce pradziadka
Buraczki w occie to ciekawa przystawka do dań obiadowych. Idealnie pasuje do mięs i ziemniaczków. Prababcia zawsze powtarzała, że buraki warto jeść, bo są bardzo zdrowe i smaczne.
-
Sałatka z burakiem i serem feta. Obłędnie pyszny duet to zdrowy posiłek z sezonowymi warzywami
Zdrowa żywność i sałatki wcale nie muszą być nudne i ubogie w składniki. Wręcz przeciwnie! Sezonowe warzywa to świetna baza dla wielu smacznych dań. Sałatka z burakiem i serem feta to uczta smaków. Podana z aromatycznym sosem na bazie oliwy i miod...
-
Jak zrobić zakwas buraczany? Nie ma łatwiejszej rzeczy. Pamiętaj o pianie i wodzie
Zakwas z buraków to zarówno baza dobrego barszczu czerwonego, jak i mikstura, którą możemy pić bez niczego. To dlatego, że ma szereg właściwości zdrowotnych, np. zawiera w sobie cenne antyoksydanty, wiele witamin, potas, magnez czy żelazo. Jak...
-
Jak zrobić buraczki tarte do słoików bez octu? Oto tradycyjny przepis babci Krysi
Kiedy przypominamy sobie smaki dzieciństwa, często do głowy przychodzi nam aromatyczny obiad przyrządzany przez nasze babcie. Jednak dawniej dodatkiem rzadko bywały sałatki ze świeżych warzyw. Najlepszym przykładem jest kotlet mielony podawany z...
-
Ketchup z buraka smakuje lepiej niż tradycyjny. Pewien składnik nada mu nieziemskiego aromatu
Ketchup z buraka może zastąpić tradycyjny sos pomidorowy. Jego delikatny smak pasuje do burgerów, frytek i zapiekanek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek z serem i szynką. A papryka sprawi, że aromat sosu będzie delikatnie pikantny.
-
Siostra Anastazja to mistrzyni kulinariów. Jej sałatka na zimę z buraków i cukinii robi furorę
Siostra Anastazja opracowuje przepisy, których wspólnym mianownikiem jest tradycja i klasyka. Ostatnio pokazała przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Idealnie będzie pasować do mięsnego obiadu i szybko zniknie z talerza.
-
Eliksir młodości Anny Popek. Napój za grosze, który przygotujesz w domu
Anna Popek bez wątpienia zaskakuje nie jedną osobę swoim młodym wyglądem. Prezenterka twierdzi, że zawdzięcza to zdrowemu trybowi życia oraz kilku produktom. W rozmowie z Twoim Imperium opowiedziała o swojej diecie i zdradziła, jaki napój często...
-
Jak zrobić buraczki w słoiku na zimę? Bomba witaminowa, której nie może zabraknąć w twojej spiżarni
Jak zrobić buraczki w słoiku na zimę? Głowi się nad tym wiele osób, które dopiero rozpoczynają przygodę z robieniem przetworów na zimę. Okazuje się jednak, że to jeden z najłatwiejszych przepisów. Jak więc przygotować pyszną bombę witaminową, któr...
-
Kotlety z buraka to pyszna, zdrowa i bezmięsna wersja klasyki. Zasmakują weganom i mięsożercom
Kotlety z buraka są pyszne, sycące i bardzo zdrowe. Na pewno zadowolą zarówno wegan, jak i zdeklarowanych mięsożerców. To dobry sposób na urozmaicenie codziennej diety. Przekonajcie się sami.
-
Buraczki zasmażane - babciny przepis na tradycyjne domowe buraczki. Tajny składnik odmieni smak
Buraczki zasmażane to bardzo tradycyjny dodatek do obiadu. Co ważne, przygotowanie buraczków nie jest skomplikowane, a są one smaczne i pełne dobrych składników odżywczych. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować buraczki zasmażane z cebulą.
-
Brak cukru w sklepach? Nie panikuj - z łatwością zrobisz zamiennik w swojej kuchni. Potrzebne będą buraki
Ostatnio Polacy wykupują cukier na masową skalę, co spowodowało limity nałożone na klientów oraz wstrzymanie dostaw do wielu dyskontów. Na szczęście nie ma powodów do paniki - cukier bez problemu zrobisz w swojej kuchni, wykorzystując bardzo stary...
-
Barszcz ukraiński - przepis babci na tradycyjny obiad. Podstawą jest dobór składników
Barszcz ukraiński - przepis babci zawsze się sprawdza kiedy mamy ochotę na coś pysznego. Choć danie to możemy przygotować na wiele sposobów, najsmaczniejszy jest ten gotowany tradycyjnie. Sekretem jest pyszny bulion i świeże dodatki.
-
Przetestowałyśmy przepis na obłędną sałatkę z burakiem. O sos będą cię pytać wszyscy
Upalne dni to najlepszy czas na wypróbowanie lekkich, świeżych sałatek. Oprócz tego, że doskonale będą wyglądały na talerzach, są też pełne zdrowych warzyw i ziaren, i wspomogą nasze starania o smukłą sylwetkę. Jakby tego było mało - większość...
-
Przepis na chłodnik z buraków kiszonych według Ewy Wachowicz. Idealny obiad na lipcowe upały
Przepis na chłodnik z buraków kiszonych to szybki i smaczny obiad na gorące dni. Wspaniałe chłodzi i jest bardzo zdrowy. Z receptury Ewy Wachowicz jest też naprawdę wyjątkowy.
-
Chłodnik - przepis na różową, letnią zupę. Idealne danie na obiad w upalne dni
Chłodnik to zupa podawana na zimno i choć na całym świecie serwowana jest w bardzo różnym stylu, to w Polsce myśląc o tej potrawie, od razu kojarzy się nam danie o lekko różowej barwie. Swój wyjątkowy kolor zawdzięcza botwince, która jest...
-
Chłodnik. Przepis na zimną zupę z buraków. Świetnie ochłodzi w upalny dzień
Jak ugotować idealny chłodnik? Przepis pomoże wam w przygotowaniu orzeźwiającej zupy, która ochłodzi w gorące dni. Danie jest pełne witamin i innych składników odżywczych.
-
Botwinka przepis Magdy Gessler. Jest prosty, ale będziesz potrzebować szklanki ostrego dodatku
Późna wiosna to zdecydowanie najlepszy czas na przyrządzanie aromatycznych potraw. Z pomocą przychodzą pierwsze nowalijki, które podkreślą smak każdej potrawy. Botwinka, to młode liście buraków, z których można ugotować pyszną zupę. Mamy dla was...