deser
-
Coś pysznego bez użycia piekarnika? Tak! Ciasta i desery bez pieczenia, które oczarują każdego
Nie zawsze mamy ochotę lub możliwość by upiec ciasto. Jak zatem przygotować coś pysznego, bez użycia piekarnika? Znamy co najmniej 9 przepisów na desery i ciasta bez pieczenia. Wypróbujcie koniecznie!
-
Dla fanów białej czekolady - pyszne ciasta i desery
Przez to, że brak w niej kakao, nie wszyscy uznają ją za czekoladę. Jej mleczny smak i słodycz świetnie sprawdzą się jednak w ciastach i deserach - zwłaszcza musach.
-
Tort tiramisu - doskonały na małe i duże okazje [PRZEPIS]
Tort tiramisu zasmakuje każdemu miłośnikowi najbardziej znanego włoskiego deseru. Będzie również świetnym urodzinowym podarunkiem dla amatorów kawy i kawowych przysmaków. Jest idealnie zbalansowany smakowo - ani za słodki, ani zbyt wytrawny. Jak...
-
Kasza manna niebanalnie - 5 przepisów na pyszne i sycące śniadania oraz desery
Kasza manna jest dobra tylko dla dzieci? Nic bardziej mylnego! Możesz z niej wyczarować prawdziwe pyszności, które zasmakują całej rodzinie.
-
Bajaderka - przepis na ciasto i porada, jak zrobić pyszne ciasteczka. Doskonały kulinarny zero waste
Bajaderka to ciastko, które doskonale jest znam znane z cukierni. Ciemne kulki obtoczone w wiórkach kokosowych lub oblane polewą czekoladową - kto ich nie jadł! Po bajaderki nie musisz wybierać się jednak specjalnie do cukierni, bardzo łatwo bowie...
-
Królewski szef kuchni zdradza, jak przyrządzić jeden z ulubionych deserów Kate Middleton
Czy ktoś z nienagannie szczupłą sylwetką może być również entuzjastą deserów? Kate Middleton udowadnia, że owszem, może. Małżonka księcia Williama słynie ze swojego skromnego stylu życia - sama wykonuje swój makijaż, kilkukrotnie zakłada te same...
-
Makówki śląskie, czyli prosty makowiec. Deser wigilijny z makiem, rodzynkami i wiórkami kokosowymi
Makówki to tradycyjne danie świąteczne ze Śląska. Nie są znane w całej Polsce, ale na Śląsku przyrządza się je już od dawna. Makówki sprawdzają się świetnie jako wigilijny deser.
-
Jabłka w cieście z cynamonem, czyli smacznie jak u babci!
Dziś w kuchni Hapsa porwiemy was wehikułem czasu do babcinej kuchni pełnej aromatu jabłek w cieście. Niepowtarzalny smak i nostalgiczna podróż każdemu poprawi humor i wprawi w błogi nastrój. Smacznego!
-
Pojedynek dań - na słono: chałka z pastą jajeczną vs słodka babka z majonezem
Czas na trzecie starcie! W dzisiejszym odcinku naprzeciw siebie staną: słodka chałka z pastą jajeczną i czarnuszką Adriany oraz babka majonezowa Tomasza. Które danie wygra? Przekonajcie się sami!
-
Masa do wafli na kilka sposobów - domowy deser gotowy w kilka chwil
Masa do wafli może być przygotowana na różne sposoby - wszystko zależy od tego, jakie składniki masz pod ręką i jakie smaki preferujesz. Pischinger, czyli najprostsze "ciasto" z wafli tortowych to pyszna przekąska, która nie ustępuje w smaku słodk...
- Najbardziej niedoceniany grzyb w polskich lasach. Poznasz go po zapachu
- Gotujesz tak wodę na makaron? To błąd. Spowalniasz cały proces
- Gra o zdrowie. Jak dzieci i młodzież przyciągnąć do sportu?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jesienią zawsze ją robię. Mogłabym jeść co weekend
- Takiej szarlotki nie robi babcia, ani teściowa. Potrzebujesz 3 szklanek
- Owoce cenne jak rubiny, choć zupełnie zapomniane. Zrób z nich konfiturę
- Przepis dostałam kiedyś od babci. Marynowane rydze są naprawdę pyszne
- Myślisz, że ogórki małosolne są pyszne? Spróbuj tego i zrób dużo słoików
- Kochasz kuchnię włoską? Rozwiąż nasz quiz kulinarny dla łasuchów!
- Kochasz kuchnię włoską? Rozwiąż nasz quiz kulinarny dla łasuchów!
-
Omlet na słodko - pyszny sposób na śniadanie. Dwa przepisy
Omlet na słodko to doskonały pomysł na pyszne śniadanie, które dostarczy energii na długo. Można go podać jako śniadanie do łóżka, można przygotować dzień wcześniej i pocięty na kawałki spakować jako lunch do szkoły lub pracy. Jak zrobić omlet na...
-
Babcine desery, jak za dawnych lat, które łatwo zrobisz samodzielnie - mamy przepisy!
Każdy z nas wspomina potrawy przygotowywane przez babcię. Myśląc o nich, czujemy zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego, smak konfitur czy chrupkość faworków. Wracamy pamięcią do tamtych dni i przypominamy przepisy na przysmaki, które robiły...
-
Babeczki bananowe, czyli jak wykorzystać dojrzałe banany, których nikt nie chce jeść?
Babeczki bananowe to doskonały pomysł na przyjęcie lub słodki deser. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a większość składników mamy na co dzień w domu. To także doskonały pomysł na wykorzystanie przejrzałych bananów. Chociaż są proste i niepozorn...
-
Masa kajmakowa do ciast i deserów na trzy sposoby. Jak ją przygotować?
Masa kajmakowa dobrze znana jest wszystkim miłośnikom ciast i innych wyrobów cukierniczych. Doskonale komponuje się z czekoladą i orzechami, jest niezastąpiona do wafli i kruchego ciasta. Masa kajmakowa w puszce dostępna jest w wielu sklepach,...
-
Karmel i kajmak - jak to się robi?
Karmel i kajmak to dla wielu osób synonimy. Tymczasem, choć smakują podobnie, są to dwie różne rzeczy. Czym się różnią, jak je przygotować i do czego wykorzystać?
-
Marcepan, król słodyczy. Skąd pochodzi marcepan, z czego się składa i jak go zrobić? [PRZEPIS]
Marcepan - popularny przysmak, który możemy dostać w niemalże każdym sklepie. Batoniki, cukierki, ciasta, polewy, nadzienia - sposobom na wykorzystanie marcepanu nie ma końca. Wielu z nas marcepan kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia.
-
Pischinger, czyli deser dla niezapowiedzianych gości
Pischinger to bardzo łatwy, ale pyszny deser, który pochodzi z terenów dawnej Galicji. To po prostu wafle przekładane masą kakaową z dodatkiem orzechów. Jeśli goście zapowiedzieli, że wpadają za pół godziny, przygotuj pischingera! Będzie doskonale...
-
Batoniki cytrynowe, czyli szybki i smaczny deser na każdą okazję
Gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz pomysłu, co przygotować, nasze proste i smaczne batoniki cytrynowe będą idealnym rozwiązaniem! Słodycz i delikatna nutka kwaskowej cytryny to para wręcz idealna i z pewnością zadowoli kubki smakowe...
-
Jak zrobić idealnie puszysty omlet? Przedstawiamy kilka trików
Omlety mogą być różne - wytrawne, na słodko, duże lub w postaci niewielkich placków, cienkie albo grube. Dla wszystkich fanów tych ostatnich mamy kilka trików na to, by wasze omlety nabrały wyjątkowej puszystości.
-
Metrowiec na dwa sposoby, czyli pyszne ciasto warte zachodu
Metrowiec to bardzo popularne i pyszne ciasto. Dla wielu osób to prawdziwy przysmak z dzieciństwa - warto go odtworzyć przy najbliższej okazji, gdy złapie was ochota na coś słodkiego! Jak zrobić ciasto metrowiec? Polecamy zarówno wersję tradycyjną...
-
Ryż na mleku - danie dzieciństwa
Ryż na mleku to potrawa najczęściej kojarzona z dzieciństwem. Mamy i babcie chętnie serwowały ją dzieciom i wnukom na śniadania czy kolację. Smak dzieciństwa możemy przywołać w bardzo prosty sposób. Jak zrobić ryż na mleku z pysznymi dodatkami?...
-
Polewa czekoladowa do tortów, ciastek i innych deserów
Polewa czekoladowa na tort, chrupiące ciasteczka, tłuściutkie oponki i wiele innych słodkości - to najlepszy sposób na wykończenie różnego rodzaju wypieków. Wszystko będzie doskonale smakować polane polewą czekoladową. Jak ją przygotować?
-
Panna cotta - przepis na wyśmienity deser na upalne dni
Panna cotta to gratka rodem z Włoch dla wszystkich miłośników deserów. Jeśli masz ochotę spróbować czegoś innego niż kolejne ciasto czy nowy rodzaj ciasteczek, podaj na deser prawdziwą panna cottę i zachwyć wszystkich tym niesamowitym przysmakiem!...
-
Jak zrobić bitą śmietanę? Domowe sposoby, by wyszła idealna
Jak zrobić bitą śmietanę, która jest ważnym elementem wielu przepisów, m.in. kremu do tortu, innych ciast, deserów czy lodów? Czy jedynym sposobem na sztywną i pyszną bitą śmietanę jest dodanie mieszanki ze sklepu lub kupienie gotowego produktu?...
-
Tiramisu bez jajek - jak je przygotować?
Tiramisu bez jajek - czy da się je przygotować w taki sposób? Pewnie! To doskonała opcja dla tych, mają obawy przed jedzeniem surowych jajek, będących składnikiem dania. Jak zrobić tiramisu bez jajek? Zobaczcie receptury na pyszny deser w pucharku...
-
Sernik na zimno - garść porad na idealny sernik
Sernik na zimno bywa kapryśnym deserem. Biszkopty, zamiast pozostać na spodzie, wypłynęły na wierzch, masa serowa się nie ścięła, a galaretka rozpłynęła na boki? Oto sposoby na to, jak przygotować sernik na zimno i uniknąć potknięć.
-
Jak zrobić blok czekoladowy? Przepis na kultowe ciastko rodem z PRL-u
Blok czekoladowy przeżywa obecnie renesans popularności. Jest coraz łatwiej spotykany w cukierniach oraz kawiarniach. To pyszne ciasto czekoladowe z herbatnikami to doskonała pozycja na małą słodką przekąskę lub dodatek do południowej kawy....
-
Jak zrobić ciasto czekoladowe? Prosty przepis na pyszny deser z czekolady
Ciasto czekoladowe to smakołyk, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Desery z czekolady są jednymi z najpopularniejszych i też jednymi z najbardziej ulubionych przez nas. Nie ma co się dziwić. Takim ciastem z pewnością zaskoczycie swoich...
-
Wielkanocna pascha waniliowa - przepis na pyszny świąteczny deser jak spod igły
Wielkanocna pascha waniliowa to doskonały świąteczny deser. Pyszna, kremowa, poznaczona drobnymi ziarenkami z laski wanilii, nie tylko świetnie smakuje, ale też stanowi wspaniałą dekorację stołu na Wielkanoc. Przedstawiamy wam przepis na paschę...
-
Kluski z makiem na wigilię - tradycyjny przysmak
Kluski z makiem pojawiają się na wielu stołach w wigilijny wieczór. W niektórych domach nie ma tradycji ich przygotowywania. Jeśli chcesz poznać to danie lub samodzielnie odtworzyć smak wigilijnego przysmaku z rodzinnego domu, zapraszamy po przepi...
-
Krem budyniowy do tortu i innych wypieków
Krem budyniowy to idealny dodatek do wielu ciast. To jeden z tych przepisów, które każdy cukiernik powinien znać. Krem budyniowy można przygotować samodzielnie od początku do końca lub posłużyć się gotowym budyniem i kilkoma dodatkami. Jak zrobić...
-
Frużelina - pyszny dodatek do ciast i deserów. Jak ją zrobić, by była najlepsza? Nie zapomnij o żelatynie!
Frużelina to jeden z tych dodatków do ciast, które przydadzą się wszystkim cukiernikom. Z jej dodatkiem można przygotować zarówno pyszne skomplikowane wypieki, jak i proste ciasta i gofry. Jak zrobić frużelinę? Sprawdź przepis!
-
Jak zrobić tiramisu? Łatwy przepis na najsłynniejszy tradycyjny włoski deser - nie tylko dla zakochanych
Tiramisu to najbardziej znany włoski deser. Zna go już cały świat i przez to jest podawany na wiele sposobów, a przy tym jest obecny w menu prawie każdej włoskiej restauracji. Swoim pysznym kawowym smakiem przekonuje do siebie każdego smakosza. To...
-
Suflet - wypiek mistrzów
Suflet uchodzi za jeden z trudniejszych, bardziej wykwintnych, ale także najsmaczniejszych deserów. Czy da się go przygotować w warunkach domowych? Czy to trudne zadanie? Sprawdź, jak zrobić suflet czekoladowy i suflet serowy!
-
Kogel-mogel - deser z dzieciństwa
Kogel-mogel - kto nie jadł go w dzieciństwie! To najprostszy deser, jaki można sobie wyobrazić. Składniki prawie zawsze były w domu, a jego przygotowanie było bardzo proste. Co więcej - zawsze wychodził przepyszny! Jak się robi kogel mogel? Sprawd...
-
Mus czekoladowy - doskonały deser lub dodatek do ciasta
Mus czekoladowy można wykorzystać do ciasta lub zjeść na deser. W każdej formie będzie doskonały - aksamitny, aromatyczny i idealnie słodki. Jak go przygotować? Czy można go zrobić w wersji wegańskiej? Zobacz, jak się robi mus czekoladowy!
-
Jak zrobić ciasto ze śliwkami? Przepis na pyszne ciasto sezonowe z owocami
Ciasto ze śliwkami przywołuje wiele wspomnień. Gości zazwyczaj na naszych stołach w letnie niedzielne popołudnia.To doskonały deser dla najmłodszych. Śliwki nadają się świetnie do domowych wypieków. Poza pysznym smakiem mają również wiele cennych...