ogórki
-
Jak się robi ogórki watykańskie? Kluczem jest jeden nieoczywisty dodatek
Niewiele osób wie, że istnieje coś takiego jak ogórki watykańskie. Przepis na ten nietypowy przysmak jest dość prosty, dlatego coraz chętniej sięgają po niego wszystkie gospodynie. Kluczem jest jeden nieoczywisty składnik, który całkowicie odmieni...
-
Najlepsze ogórki kiszone siostry Anastazji. Wypróbuj ten przepis, a nie będą puste w środku
Kiszone ogórki to jedna z najlepszych polskich przekąsek. Jednak wiele razy mimo wszelkich prób coś pójdzie nie tak i ostatecznie przetwory wcale nie są takie smaczne. Najlepszym rozwiązaniem jest poszukiwanie sprawdzonego przepisu. Siostra...
-
To jedne z najlepszych ogórków. Sięgnij po nie, a się nie zawiedziesz. Są skarbnicą smaku i zdrowia
Ogórki śremskie to jedna z najpopularniejszych odmian ogórków. Swoją dobrą sławę zawdzięczają temu, że są odporne na wiele chorób, świetnie sprawdzają się w kuchni i są źródłem cennych witamin i minerałów. Choć powoli zaczyna je wypierać odmiana...
-
Czemu ogórki małosolne nie chcą się ukisić? Sprawdź, czy popełniasz popularny błąd
Ogórki małosolne to przysmak, po który sięga wiele osób. Sekret tkwi w prostocie i odpowiedniej fermentacji. Czasem jednak coś pójdzie nie tak i zamiast pysznej przekąski wychodzi totalna klapa. Wówczas zastanawiasz się, czemu ogórki małosolne nie...
-
Sałatka szwedzka to kultowy przysmak, który pasuje na grilla i do obiadu. Zrobisz ją z kilku produktów
Sałatka szwedzka to klasyczny dodatek do domowych obiadów. Jest banalna w przygotowaniu, prosta w smaku i zarazem wyśmienita. Kluczem do sukcesu są obłędnie chrupiące ogórki, a także pełna aromatów zalewa. Przysłowiową wisienką na torcie są...
-
Jak zrobić chłodnik? Przepis jest banalnie prosty. Te dwa składniki będą kluczowe
Szukasz przepisu na chłodnik? Przedstawiamy recepturę na doskonałe danie, które sprawdzi się wiosną. Do jego przygotowania wystarczą ogórki gruntowe, kefir, jogurt i przyprawy. Najlepiej smakuje podawany ze specjalnymi dodatkami.
-
Chrupiące ogórki małosolne w kilka godzin? To możliwe, ale nie rób ich w słoiku. Wykorzystaj sposób "na sucho"
Ogórki małosolne to przysmak, który przygotowujemy, gdy tylko na targach pojawią się pierwsze zbiory. Tradycyjnie ogórki "dochodzą" w słoiku, ale okazuje się, że małosolne można przygotować także "na sucho". Jak to zrobić?
-
Planujesz zasadzić ogórki do gruntu? Ogrodnicy ostrzegają, by nie robić tego w pobliżu tych roślin
Uprawa ogórków we własnym ogródku jest banalnie prosta i może robić to absolutnie każdy, nawet totalny amator ogrodnictwa. Wystarczy odrobina pracy i cierpliwości, a po kilku tygodniach będziemy cieszyć się pysznymi warzywami. Warto jednak wiedzie...
-
Przepis na mizerię, którego nikt nie zna. Nie ma śmietany ani cebuli, a jest najpyszniejsza
Mizeria wszystkim kojarzy się z kotletem mielonym albo schabowym no i oczywiście z latem. Przepis na mizerię jest banalny i na pewno wszyscy robimy ją podobnie - posiekane górki mieszamy ze śmietaną, dodajemy cebulę, sól i pieprz. Okazuje się...
-
Tak ogórki robią śląskie gospodynie. Za ten smak można dać się pokroić. "Wyjątkowe, obiecuję"
Rączka gotuje to popularny kanał na YouTubie, który prowadzi śląski kucharz Remigiusz Rączka. W jednym z odcinków swojego programu pokazał, jak zrobić ogórki w musztardzie, czyli tzw. zymft ogórki. To sposób śląskich gospodyń na już nieco...
- Sałatka makaronowa na święta. Ważne są pomidory i składnik z patelni
- Lista najgorszych mięs z możliwych. Polski specjał zajął drugie miejsce
- Małe serca, wielkie emocje. Sekrety rozwoju emocjonalnego najmłodszychMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Nie znajdziesz go w każdym domu. Ma w sobie mak, ale to nie makowiec
- Rozwiąż mistrzowski quiz kulinarny na literę A. Pobijesz 7/11?
- Rozwiąż mistrzowski quiz kulinarny na literę A. Pobijesz 7/11?
- Co daje codzienne picie cynamonu? Pożegnaj zbędne kilogramy
- Ciasta na Boże Narodzenie. Gdy serwuję 3 blachy, znikają nawet okruszki
- Weź śledzie, grzyby i francuskie przyprawy. Ta sałatka uzależnia
-
Kiedy siać ogórki do gruntu? O tych zasadach nie wolno zapominać. Dzięki nim zbierzesz obfite plony
Zastanawiasz się, kiedy siać ogórki do gruntu, aby rosły zdrowo i w dużych ilościach? Ta pora będzie na to najlepsza. Warto pamiętać, że istnieje jeszcze kilka innych ważnych reguł, których powinno się trzymać podczas ich uprawy.
-
Klasyczna i orzeźwiająca mizeria jak u babci. Sekretem smaku jest banalny trik na pozbycie się goryczy
Jednym ze smaczniejszych warzyw sezonowych są oczywiście ogórki, które szczególnie latem królują w kuchni w rozmaitych postaciach. Na piedestale znajdziemy także mizerię, czyli królową wśród surówek i dodatków obiadowych. Warto poznać jednak trik...
-
Prosty trik Magdy Gessler na wyśmienitą mizerię. Jeden składnik podkręci jej smak
Szykujesz lekką surówkę z ogórków do obiadu? Mizeria jest bardzo łatwa w przygotowaniu i komponuje się doskonale z wieloma daniami. Najczęściej przyrządza się ją np. z dodatkiem jogurtu, śmietany i koperku, ale niektórzy dodają do niej jeszcze kil...
-
Koniecznie podlej tym ogórki. Będą rosły jak na drożdżach, a wydasz tylko dwa złote
Jak dbać o ogórki w przydomowym ogrodzie? Ich pielęgnacja nie jest trudna. Należy pamiętać przede wszystkim o właściwym nawożeniu. Podpowiadamy, jaka pora jest na to najlepsza oraz, jak samodzielnie przygotować nawóz.
-
Te ogórki zdetronizują nawet uwielbiane małosolne. Wystarczy jedna przyprawa
Ogórki małosolne wiele osób kocha nad życie. Istnieje jednak tak wiele przepisów na przetwory z tego warzywa, że szkoda byłoby skupiać się tylko na tych jednych. Ogórki gyros czy też ogórki w zalewie gyros, to coś, co ma szansę pokonać nawet...
-
Ile soli do ogórków małosolnych, by wyszły idealne? Dobra zalewa to klucz do sukcesu, dlatego trzymaj się proporcji
Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe przetwory, a w szczególności te, nad którymi nie musieliśmy spędzać długich godzin. Przygotowanie ogórków małosolnych to na szczęście nic trudnego. Właśnie teraz zaczyna się idealny sezon na młode warzywa....
-
Magda Gessler robi ogórki kiszone lepsze niż babcia. Restauratorka ma dwa sekrety - jeden jest dziwny
Ogórki kiszone to niemal polskie dziedzictwo narodowe i nie może ich zabraknąć w żadnej spiżarni. Ogórki kiszone w zasadzie są proste do zrobienia, ale czasem wychodzą miękkie i puste w środku. Jak zrobić perfekcyjne kiszone? Przepis Magdy Gessler...
-
Jak i kiedy siać ogórki do gruntu? Lepiej zakasaj rękawy i biegnij do sklepu po nasiona, bo termin minie niebawem
Nic tak nie cieszy jak warzywa i owoce z własnego ogródka. Jedną z łatwiejszych roślin do uprawy będą ogórki. Jeśli chcesz się nimi cieszyć w tym roku, czym prędzej kupuj nasiona. Musisz jednak najpierw wiedzieć, jak i kiedy siać ogórki do gruntu....
-
Mizeria - przepis na sałatkę jak u mamy. Wyjdzie idealna, jeśli nie popełnisz tego popularnego błędu
Pewne dodatki do obiadu potrafią nas magicznie przenieść do czasów dzieciństwa. W wielu domach pojawiała się marchewka z groszkiem, a inni miło wspominają buraczki na ciepło. Jednak pewna propozycja króluje na polskich stołach do dziś - orzeźwiają...
-
Ogórki babci Jasi były najładniejsze i najsmaczniejsze w całej wsi. Podlewała je tanią mieszanką
Co zrobić, by nasze ogórki były najładniejsze, najokazalsze w całym powiecie (a na pewno bardziej niż te u sąsiadów)? Odpowiedź jest prosta - podlewać. Ale sama woda nie zapewni ogórkowego efektu wow, przyda się coś jeszcze. Babcia Jasia zawsze...
-
Ogórki kiszone wychodzą mętne i się gazują? Sposoby babci z Podhala dadzą swojski smak i brak pleśni
Nie ma nic lepszego niż domowej roboty przetwory. Na półkach niemal każdej spiżarni królują kiszonki, które są flagowym produktem w wielu domach. Warto jednak pamiętać o kilku szczegółach, które gwarantują nie tylko obłędny, swojski smak, ale takż...
-
Przepis na ogórki lepsze od kiszonych i małosolnych? Te należy zamarynować, tyle że bez octu
Przetwory z ogórków są bardzo uniwersalne. Większość z nich pasuje zarówno do kanapek, dań mięsnych, jako zakąska czy element imprezowych koreczków. Jedni wolą kiszone, inni małosolne, a jeszcze niektórzy nie mogą oprzeć się marynowanym. Ten przep...
-
Przesolone małosolne? Nigdy z tym kulinarnym patentem. Zasady solenia są jasne i proste
Ogórki małosolne to jeden z wielu wiosennych i letnich symboli kulinarnych. Ich świeży i mocny smak idealnie pasuje do lekkich sałatek czy wyśmienitych kanapek. Co jednak zrobić, by ich nie przesolić? Stosując ten trik, skazujesz się jedynie na...
-
Domowy nawóz dla ogórków z zaledwie tych dwóch składników. Chroni przed zarazą i zwiększa plony
Sezon na ogórki gruntowe już za pasem. Dla hodowców - profesjonalnych, jak i tych działkowych - oznacza to okres wzmożonych przygotowań. W jaki sposób wesprzeć swoje warzywa, aby obficie w tym roku obrodziły? Wystarczy prosty nawóz domowej roboty....
-
Ogórki małosolne - przepis. Metoda "na sucho" jest łatwa i szybka, wystarczy worek, przyprawy i jutro są gotowe
Ogórki małosolne to najprościej mówiąc ogórki, które są krótko kiszone, stąd ich delikatny smak. W tradycyjnym przepisie, ogórki małosolne "dojrzewają" w zalewie kilka dni, w zależności od warunków. A jeśli podpowiemy, że możesz mieć pyszne...
-
Co zrobić, by ogórki lepiej rosły? Przyda się coś, co zawsze wyrzucasz po śniadaniu do kosza
Czy istnieje magiczny sposób, by ogórki rosły zdrowe i okazałe? Cóż, to nie żadna magia, a domowy nawóz, który sprawdzi się również pod inne warzywa lu do kwiatów. Lubisz na śniadanie jeść jajka? A jeśli podpowiem, że wrzucanie skorupek to spory...
-
Zachowaj czujność i sprawdź miąższ ogórków. Ta niespodzianka może skończyć się kiszoną katastrofą
Chociaż do zbiorów ogórków pozostało jeszcze kilka długich tygodni, warto przypomnieć o ważnej zasadzie, która nadal dla niektórych pozostaje tajemnicą. Mowa tu o dokładnym sprawdzeniu miąższu zielonych warzyw. Jak się okazuje, gąbczaste wnętrze...
-
Już nigdy nie dodasz chrzanu do ogórków kiszonych. Jest znacznie pyszniejszy sposób na podbicie smaku
Chrzan dodawany do ogórków kiszonych sprawia, że stają się one twardsze i bardziej jędrne. Chociaż dodaje się go przetworów w większości domów, to nie jest on niezbędny, aby ogórki wyszły pyszne i chrupiące.
-
Kiedy i jak siać ogórki do gruntu? Pamiętaj o "zimnej Zośce"! Kalendarz to klucz do udanych zbiorów
Odpowiednie wysiewanie ogórków ma duży wpływ na późniejsze zbiory. Warto zaznaczyć, że są to warzywa, które źle znoszą niską temperaturę. Dlatego tak istotny jest kalendarz oraz obserwowanie pogody. Warto przypomnieć o tzw. zimnej zośce i...
-
Domowy nawóz do ogórków cioci Ali. Będą rosły jak szalone i nie tknie ich żadna zaraza. To tylko trzy składniki
Jaki powinien być idealny ogórek? Zielony, okazały, soczysty oraz nietknięty przez szkodniki i wszelkie zarazy. Jeśli chcesz mieć stuprocentową pewność, że twoje ogórki urosną idealne, mam dla ciebie sposób, który zdradziła ciocia z Bełchatowa. Te...
-
Zapomnij o mizerii czy małosolnych. Przygotuj ogórki w ten sposób, a goście zaniemówią z wrażenia
Mizerię, małosolne czy domowe surówki z ogórkami w roli głównej zna niemal każdy. Warto zatem nieco urozmaicić menu i przygotować kiszonki w niecodziennej wersji. Kiszone podane w ten sposób sprawią, że nawet teściowa zaniemówi z zachwytu. A...
-
Rewelacyjna mizeria w szwedzkim wydaniu. Spróbuj raz, a nie wrócisz do tradycyjnej odsłony
Mizeria to jedna z klasycznych surówek, która smakuje obłędnie szczególnie wiosną i latem, gdy warzywa są świeże i dojrzałe. Warto jednak nieco urozmaicić tradycyjny smak i przekonać się do szwedzkiej wersji. W składzie królują ciekawe dodatki,...
-
Ogórki małosolne z foliówki? Zapomnij o zalewie, sposób na sucho jest o niebo lepszy i łatwiejszy
Ogórki małosolne to doskonały dodatek do wszelkich wiosennych dań, ze względu na swój świeży, intensywny smak. Tradycyjna fermentacja w zalewie zajmuje jednak kilka dni. Gdy najdzie cię ochota na ten słony, czosnkowy smak warto przygotować je... w...
-
Mizeria - przepis i do mielonego i do schabowego. Jeden dodatek może zszokować, ale gwarantuje pyszny smak
Mizeria to uniwersalny dodatek do obiadu, który pasuje do prawie każdej potrawy. Może się wydawać, że mizeria to po prostu starte ogórki wymieszane ze śmietaną, czasem z dodatkiem cebuli. Błąd - mizeria może smakować jak ogórkowe arcydzieło, a dzi...
-
Samodzielnie kisisz ogórki? Tych kilka popularnych błędów może cię słono kosztować
Wiele gospodyń przygotowuje kiszonki samodzielnie. Niestety, łatwo jest popełnić błąd, który całkowicie zepsuje smak ogórków kiszonych i sprawi, że będą mętne oraz "gazowane". Aby przetwory się nie zepsuły, należy kiszonki przygotować w odpowiedni...
-
Kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Babcia z Podlasia radzi: ten mały błąd spowoduje katastrofę
Zupa ogórkowa to królowa polskich zup. Tradycyjne danie często gości na naszych stołach, jednak jak się okazuje, by uzyskać idealny efekt, należy przestrzegać kilku istotnych zasad. Babcia z Podlasia radzi, kiedy dodawać ogórki do zupy. Ten mały...
-
Kiedy siać i sadzić ogórki? Rolnik Marek radzi: Liczy się nie tylko termin wysiewu
Kiedy najlepiej sadzić i siać ogórki? Jak się okazuje, warzywa te są dość kapryśne, więc z pierwszym wysiewem trzeba poczekać na cieplejsze dni lub zaopatrzyć się w tunele foliowe lub nasłonecznione tereny. Co trzeba wiedzieć?
-
Biały nalot na ogórkach kiszonych? To wcale nie oznacza złej jakości - wręcz przeciwnie
Domowej roboty ogórki kiszone to klasyka, która nigdy się nie znudzi. Swojski produkt to przysłowiowa bomba witaminowa, która na dodatek obłędnie smakuje. Czasem jednak pojawia się na nich biały nalot, który kryje swoje znaczenie. Wyjaśniamy, czy...
-
Widzisz tanie ogórki na targu? Uważaj, bo mogą być rosyjskie. "Nikt z tym nic nie zrobił"
Po agresji Rosji na Ukrainę Unia Europejska wprowadziła liczne sankcję, które miały uderzyć w rosyjską gospodarkę. Okazuje się jednak, że w Polsce nadal można kupić importowane z Rosji warzywa, m.in. ogórki, ponieważ nie zostało na nie wprowadzone...
-
Słodko-kwaśna surówka z kiszonych ogórków według przepisu babci. To idealny i zdrowy dodatek do obiadów domowych
Kwaśno-słodka surówka z ogórków kiszonych to idealny dodatek do domowych obiadów. Spokojnie zastąpi mizerię lub surówkę z kapusty, a przygotujesz ją w kilka minut. Wystarczy mieć pod ręką te podstawowe warzywa i przyprawy.