grzyby
-
To jedne z najzdrowszych grzybów, a sięga po nie tylko garstka Polaków. Można wyczarować z nich cuda
Polacy rzadko sięgają po te grzyby, czym popełniają naprawdę duży błąd. W końcu zaliczają się do jednych z najzdrowszych grzybów, więc warto dodać je do jadłospisu. O jakich grzybach mowa i jakie dania można z nich wyczarować? Odpowiadamy.
-
Kapusta z grzybami to przepis babci nie tylko na Wigilię. Moja rodzina zajada się nią cały rok
Kapusta z grzybami to w mojej rodzinie totalny hit. Uwielbiamy ją, bo babcia zawsze świetnie ją przygotowuje. Robi to z własnego przepisu i za każdym razem wychodzi idealnie kwaśna i pieprzna. Oto sposób babci na kapustę z grzybami.
-
Śledzie z tego przepisu to wymarzona przekąska na każdą okazję. Kluczowy jest jesienny przetwór
Polacy uwielbiają śledzie i bardzo dobrze, bo to jedna z najzdrowszych ryb, dodatkowo względnie tania i łatwodostępna. Dziś mamy dla was przepis, który pokochacie za smak i prostotę wykonania. Jak zrobić śledzie proboszcza? Przyda się słoiczek...
-
Gospodynie na Kresach robią tego zawijasa na święta. Jak zrobić najlepszy kulebiak? Ciasto to połowa sukcesu
Kulebiak to danie charakterystyczne dla kuchni kresowej i okolic Lubelszczyzny. Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak makowiec bez lukru, ale to coś dużo, dużo lepszego. To proprostu "zawijas" z ciasta drożdżowego z mnóstwem pysznego farszu....
-
Zupa pierogowa robi poważną konkurencję dla świątecznego barszczu. Odpowiednio przygotuj grzyby
Zupa pierogowa - bo tak ją nazwałam, to dla mnie coś w rodzaju rozłożenia klasycznych pierogów na czynniki pierwsze. Danie jest pyszne, pożywne i treściwe i możesz je zrobić zarówno na wywarze mięsnym, jak i również warzywnym. Najważniejsze jednak...
-
Pokroiłam grzyby i podałam z tymi kluskami. Już nigdy nie zrobię tego dania inaczej
Proste dania obiadowe kocha chyba każdy. Można je przygotować bardzo szybko, a do tego nie wybrudzić całej kuchni. Tak właśnie jest z tą potrawą. Wystarczy połączyć kilka produktów, a cała reszta zrobi się sama. Najlepiej smakuje z domowymi...
-
Zrobili zagadkę dla grzybiarzy. Łatwo nie było. Odpowiedź znało kilka osób. "Nie o tej porze"
Królestwo grzybów, choć sukcesywnie odkrywane, wciąż ma przed nami wiele tajemnic. Niektóre gatunki są do siebie tak bardzo podobne, że trzeba dużego doświadczenia, by je odróżnić. Nadleśnictwo Baligród zabiło ćwieka swoim obserwatorom, publikując...
-
Przepis na boczniaki, czyli wyśmienity strogonow w wersji grzybowej. Goście padną z zachwytu gdy podasz to na stół
Żadne kotlety, nuggetsy i wegańskie flaki. Z boczniaków koniecznie przygotuj wege strogonowa. Takiego dania nie powstydziłby się żaden szef kuchni. Będzie pysznie, sycąco i bardzo wykwintnie. Goście nie uwierzą, że nie ma tam grama mięsa.
-
To najlepsza jesienna zupa. Jak zrobić zalewajkę z pecłonkami? Przyda się sporo jednej przyprawy
Zalewajka z pecłonkami, lub jak to woli - peconkami, to najlepsza zupa grzybowa, jaką można sobie wyobrazić. Jest bardzo aromatyczna, pięknie pachnie i szybko nasyci każdy brzuch. Jak ją zrobić i co to właściwie są pecłonki? Już mówimy.
-
Brzydkie kaczątko wśród grzybów. Wodnicha późna właśnie zaczęła pojawiać się w lasach
W świadomości wielu z nas istnieje przekonanie, że listopad to miesiąc, w którym grzyby raczej się kończą, niż zaczynają pojawiać. Są jednak niektóre "przekorne" gatunki, które właśnie zaczynają rosnąć w listopadzie. Jednym z takich grzybów jest...
- Już nie robię jarzynowej. Mam lepszą sałatkę, która zachwyca gości
- Sałatka makaronowa na święta. Ważne są pomidory i składnik z patelni
- Małe serca, wielkie emocje. Sekrety rozwoju emocjonalnego najmłodszychMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Została oszukana na jarmarku. Za kiełbasę i kapustę zapłaciła 70 zł
- Został uznany za najgorsze mięso. Polacy masowo dodają go do kanapek
- Jak zrobić najlepszą kapustę z grochem? Prosty przepis na udaną Wigilię
- Mniej ości niż karp i niższa cena niż dorsz. Polacy rzadko wybierają
- Ten quiz kulinarny spierze was na kwaśne jabłko. 13/13 graniczy z cudem!
- Ten quiz kulinarny spierze was na kwaśne jabłko. 13/13 graniczy z cudem!
- Kozina rzadko bywa na stole. Niesłusznie, bo jest bardzo smaczna
-
Biegnij do sklepu po ten składnik. Z nim placki ziemniaczane są milion razy lepsze
Placki ziemniaczane to bardzo popularne danie obiadowe, które w polskich domach robione jest bardzo często. Najczęściej trzymamy się jednego, dobrze nam znanego przepisu. Jednak od czasu do czasu nawet najbardziej tradycyjne potrawy warto...
-
Ten schab z piekarnika wręcz rozpływa się w ustach. Nie zliczysz, ile razy usłyszysz "dokładkę proszę"
Schab z piekarnika to pyszny obiad, ale zdecydowanie można jeszcze bardziej podkręcić jego smak. Niewiele osób przygotowuje to danie z farszem, a to spory błąd, ponieważ dzięki niemu kubki smakowe mogą wręcz eksplodować. Rodzina i goście będą...
-
Pan Tomasz poszedł na grzyby i znalazł okaz, w który trudno uwierzyć. Wygląda jak z Czarnobyla
Ostatnio na jednej z facebookowych grup, która zrzesza miłośników grzybów, pojawił się post, w który aż trudno uwierzyć. Pan Tomasz, jeden z najbardziej aktywnych członków, pochwalił się swoim znaleziskiem. Na pierwszy rzut oka na załączonym zdjęc...
-
Placków ziemniaczanych w tej odsłonie jeszcze nie jedliście. Pędź do lasu i zbieraj grzyby na aromatyczne nadzienie
Placki ziemniaczane zna każdy. Niektórzy jedzą je z cukrem, inni za śmietaną, a jeszcze inni tylko i wyłącznie z mięsnym sosem. Wszystkie popularne wersje chowają się jednak przy odsłonie z grzybami. Tradycyjne placki nadziej leśnymi skarbami, a...
-
Czy są grzyby? Poszłam się przekonać i byłam w szoku - mogłam przyjechać tirem
Listopad to miesiąc, kiedy w naszej świadomości już nie ma za bardzo po co iść do lasu na grzyby, ale jako że w tym roku nie jestem dostatecznie "grzybowo dopieszczona", postanowiłam nie zwracać uwagi na deszcz i wybrałam się do lasu, by przekonać...
-
Czy są jeszcze grzyby? Wystarczy spojrzeć na to zdjęcie. Inni też chwalą się pełnymi koszami
Tegoroczny sezon grzybowy nie był łaskawy. Bardzo skąpe opady deszczu sprawiły, że dla grzybów było za sucho, nie było ich więc w lasach zbyt wiele. Na szczęście dla grzybiarzy sytuacja poprawiła się pod koniec października. Przekonali się o tym...
-
Najlepsza zalewa do marynowanych grzybków. Proporcje łatwo zapamiętać
Marynowane grzybki to idealna zakąska podczas spotkań w większym gronie, składnik wielu sałatek lub dodatek do mięs i kanapek. Jak zrobić grzyby marynowane? Oprócz odpowiednich gatunków grzybów zadbaj o odpowiednią zalewę octową. Najważniejsze są...
-
W tych regionach spodziewaj się wysypu grzybów. Pełne kosze gwarantowane, ale "trzeba się nachodzić"
Chociaż zima nieubłaganie zbliża się coraz większymi krokami, w niektórych lasach można znaleźć jeszcze grzyby. Gdzie wciąż trwa prawdziwy wysyp leśnych skarbów? Tam najlepiej udać się, by wrócić do domu z koszem pełnym rarytasów.
-
Nigdy więcej nie zabielaj zupy pieczarkowej śmietaną. Ten popularny składnik pasuje o wiele lepiej i podkręca smak grzybów
Zupa pieczarkowa to doskonałe danie na jesień. Z odrobiną pieprzu będzie rozgrzewająca, a jednocześnie nadal delikatna w smaku. Wiele gospodyń zabiela ją jednak śmietaną i choć nie jest to błąd, to zupa pieczarkowa smakuje o wiele lepiej z innym...
-
Boczniaki - przepis na prosty i smaczny obiad z grzybami w roli głównej. W panierce smakują obłędnie
Panierowane boczniaki to świetna propozycja smacznej i prostej w wykonaniu przekąski. Złocista, chrupiąca panierka w połączeniu z miękkim, rozpływającym się w ustach środkiem sprawia, że trudno im się oprzeć. Najlepiej smakują podane z sosem...
-
Te smakowite, jadalne grzyby można łatwo pomylić. Dla jednych to rarytas, dla innych szkodnik
Chociaż sezon na grzybobranie powoli się kończy, w lasach nadal można znaleźć wiele smakowitych gatunków. Jednym z nich są opieńki, które występują nawet do końca listopada. Niestety, zdania na temat tego rarytasu są podzielone - jedni je kochają,...
-
Smażone grzyby z cebulą to wymarzona jesienna kolacja. Podpowiemy, na czym je smażyć i co dodać, żeby były mniam
Grzyby smażone z cebulą to wymarzony obiad każdego miłośnika jesiennych smaków. Wystarczy dodać trochę kopytek, makaron, ziemniaki lub pajdę chleba i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Jak zatem zrobić smażone grzyby? Wybierz odpowiedni tłuszcz.
-
Miały być suszone, a są spleśniałe. Jakie błędy popełniamy, susząc grzyby? Unikaj ich, by nie zmarnować zbiorów
Jesień to ulubiona pora roku grzybiarzy. To właśnie wtedy w polskich lasach rośnie najwięcej aromatycznych grzybków, które następnie używane są do przygotowywania domowych przetworów lub trafiają na suszenie. Jak prawidłowo suszyć grzyby, by przez...
-
Ten farsz na pierogi to mistrzostwo. Łączy smaki jesieni i jest lepszy niż znana klasyka. Pamiętaj, by ten składnik upiec wcześniej
Pierogi to wyśmienita propozycja o każdej porze roku. Jesienią kończą się jednak sezonowe owoce, którymi chętnie nadziewamy pierogi w środku lata. Czym je zastąpić? Proponujemy farsz bazujący na dwóch składnikach, których smaki definiują jesień w...
-
Domowa pieczeń, bez której nie ma rodzinnych obiadów. Jeden dodatek podkręca smak mięsa
Przygotowując obiad naszą myślą przewodnią jest to, by był przede wszystkim smaczny i szybki w przyrządzeniu. Na szczęście znamy kilka takich przepisów, które zasmakują każdemu i które będą głośnym tematem do rozmowy. Jednym z nich jest ta pieczeń...
-
Jak smażyć pieczarki, żeby nie ściemniały? Wystarczy kilka kropel i po kłopocie
Pieczarki to prawdopodobnie najpopularniejsze grzyby. Są dostępne w sklepach przez cały rok, więc nic dziwnego, że to właśnie po nie sięgamy najczęściej. Zwykle obrabiamy je, smażąc na patelni. Często dochodzi wtedy do sytuacji, że pieczarki brzyd...
-
Ten przepis na grzyby w śmietanie powinien poznać cały świat. Prostszego nie znajdziesz
Grzyby, grzyby, grzyby. Czasem żałujemy, że większością gatunków możemy cieszyć się tylko jesienią. Można je oczywiście ususzyć lub zamrozić, ale to nie to samo, co jedzenie ich na świeżo. Dlatego jeżeli jest ku temu okazja, trzeba wycisnąć z...
-
Popełniasz wielki błąd, nie wykorzystując tak grzybów. W tej formie będziesz prosić o trzy dokładki
Grzyby to jeden z najpopularniejszych produktów jesieni. Zapaleni grzybiarze przynoszą ich całe kosze, a później nie wiadomo, co z nimi zrobić. My znaleźliśmy sposób, który zadowoli kubki smakowe wielu osób. O ten przepis poprosi każdy.
-
Fioletowy grzyb, który rośnie w polskich lasach. Wygląda podejrzanie, ale jest jadalny
Przywykliśmy do tego, że grzyby jadalne zazwyczaj występują w różnych odcieniach brązu. Gdy zatem widzimy grzyb w zupełnie innym, na dodatek rzadko spotykanym kolorze, od razu wydaje nam się, że na pewno jest trujący. Tymczasem w polskich lasach...
-
Ktoś poszedł do lasu i złamał prawo. Za zerwanie tego grzyba grozi mandat z dwóch powodów
Ostatnio wybrałam się w Bieszczady, by nacieszyć się widokiem jesiennych połonin. Część trasy prowadziła przez las, a ściślej mówiąc przez las w Bieszczadzki. Parku Narodowym. W pewnym momencie mój wzrok przyciągnęło coś, co przypominało...
-
Czy są jeszcze grzyby? W listopadzie wciąż można się nieźle obłowić. Wypatruj tych gatunków
Listopad lada dzień, więc wiele osób zadaje sobie pytanie, czy warto jeszcze chodzić na grzyby. W wybranych regionach Polski pogoda dalej sprzyja wycieczkom do lasu. Choć z niektórymi gatunkami przyjdzie nam się wkrótce żegnać, to nic straconego -...
-
Domowe krokiety z soczystym nadzieniem. Daj się zaskoczyć i zstąp klasyczną kapustę tym duetem
Zapomnij o nudnych obiadach i postaw na smakowite zawijasy. Krokiety z tym dodatkiem urozmaicą domowe menu i zaskoczą nawet najwybredniejszych. Kluczem do sukcesu są sprężyste naleśniki, jednak to farsz gra tu główną rolę. Grzybowo-serowy duet...
-
Na Wszystkich Świętych siadaliśmy do stołu, by zjeść to danie. Po jednej porcji byliśmy pełni
Wszystkich Świętych to czas zadumy, który spędzamy w rodzinny gronie. Siadamy wtedy przy obiedzie z najbliższymi i smakujemy najbardziej klasycznych dań. W moim domu, co roku pojawia się ta potrawa, na którą wszyscy się rzucają. Kilka kęsów sprawi...
-
Idealnie kremowa jajecznica Magdy Gessler. Z tymi dodatkami śniadanie nabierze nowego wyrazu
Chociaż przepis na jajecznicę może dla wielu zdawać się śmiesznym żartem, tak czasami warto poznać nieco inną wersję klasyki. Dzięki temu może okazać się, że do tej pory nasze śniadania dalekie były do ideału. Magda Gessler zdradza przepis na...
-
To najlepszy przepis na kaszotto z grzybami. Przepis doskonale zda egzamin na jesienny, sycący obiad
Kaszotto z grzybami to znakomity przepis na jesienny, rozgrzewający i zdrowy obiad. Danie jest proste w przygotowaniu, a potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wymagających smakoszy. Idealny smak i aromat gwarantuje połączenie odpowiedniej kaszy,...
-
Na Wszystkich Świętych robimy gar gołąbków. Mama i babcia robiły je pyszne, ale ja dodaję coś jeszcze
Zapewne w wielu domach, z okazji dnia Wszystkich Świętych, przygotowuje się tradycyjne przysmaki. W moim domu rodzinnym zawsze przed tym dniem ruszała produkcja gołąbków (kiedyś z pięciu główek, dziś już z trzech). Babcia i mama robiły je po...
-
Jak mrozić grzyby na zimę, żeby nie były gorzkie? Czy grzyby przed zamrożeniem się myje? Mini poradnik
Jak mrozić grzyby w sposób prawidłowy? Mrożenie grzybów umożliwia nam ich dłuższe przechowywanie. Mrożenie pozwala też na dłuższe zachowanie aromatu i smaku grzybów. Sprawdź, jak należy przygotować grzyby do mrożenia.
-
We Wszystkich Świętych poczęstuj nim gości. Wilgotny pasztet z leśnych grzybów pochwalą wszystkie ciotki
Pasztet to nie byle co i przyzna mi rację każdy, kto chociaż raz zjadł taki kremowy, domowy i aromatyczny. Dziś zdradzimy wam przepis na pasztet, ale nie taki zwykły, jaki zawsze piecze się z mięsa z rosołu - dziś wykorzystamy leśne grzyby. Coś na...
-
Boczniaki - przepis na najprostsze danie z udziałem smażonych grzybów. Idealne na jesienny lunch
Boczniaki to grzyby, które warto wprowadzić do swojego domowego jadłospisu. Są bowiem nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i zdrowe - stanowią źródło witamin i minerałów, a także białka i błonnika. Jak najprościej wykorzystać potencjał kulinarny...
-
Smażona kiełbasa z warzywami i grzybami. Prosty pomysł na smaczny i sycący obiad jednogarnkowy
Smażona kiełbasa z warzywami i grzybami to świetny pomysł na wyśmienity i sycący obiad dla całej rodziny. Całość przygotowuje się na jednej patelni, co znacznie skraca i ułatwia porządki kuchenne. Jeśli szukasz prostego przepisu na smaczne i pożyw...