obiady domowe
-
Ryba zalega ci po świątecznych przygotowaniach? Nie wyrzucaj jej i stwórz ten obiad
Pozostałości z okresu świątecznego dalej można znaleźć w lodówkach. Najwięcej problemu może przysporzyć niewykorzystana ryba. Aby nie miała możliwości zmarnowania się przygotuj to danie obiadowe. Posmakuje każdemu.
-
Bigos staropolski - tradycyjny rarytas, którego nie może zabraknąć w święta. Kluczowe są dodatki
Bigos staropolski to przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej, któremu ciężko dorównać. Kluczem smaku jest kilka rodzai mięsa, kiszona kapusta domowej roboty i aromatyczne dodatki. Na liście składników nie może zabraknąć grzybów czy suszonych...
-
Karol Okrasa wykorzystuje myk z piekarnikiem podczas gotowania rosołu. Dzięki temu aromat jest nie do opisania
Tradycyjny rosół kocha każdy. Jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Przepis jest prosty, a smak niezapomniany. Karol Okrasa dla wydobycia głębszego aromatu wykorzystuje piekarnik. Co z nim robi? Zobacz przepis.
-
Wrzuć to warzywo do ziemniaków, a później natrzyj nim schabowe. Smak zaskoczy podniebienie
Sposobów na przyrządzanie kotletów schabowych jest wiele. Kluczowe jest jednak mięso i odpowiedni dobór przypraw. Przedstawiona przez nas metoda to innowacyjne spojrzenie na to danie. Podkręci nie tylko smak kotletów, a także podawanych do nich...
-
Bieszczadzkie placki biją na głowę te ziemniaczane. W cieście znajdziesz kiszony przysmak
Placki warzywne to przysmaki niejednego domu. Nie są skomplikowane w przygotowaniu, za to ich smak jest powalający. To bieszczadzkie danie według wielu osób jest nawet lepsze od placków ziemniaczanych. Dlaczego? Wszystko za sprawą kiszonego dodatku.
-
W którym momencie powinno się solić wodę na ziemniaki? Ten sposób pozwoli zmniejszyć rachunki za gaz
Gotowanie ziemniaków to tylko z pozoru bardzo proste zadanie. Warto pamiętać, że moment solenia wody, w której będziemy przygotowywali warzywa, ma bardzo duże znaczenie. Zależy od niego między innymi to, ile czasu potrwa ich gotowanie.
-
Zupa ziemniaczana będzie smaczniejsza, jeśli zastosujesz trik znany z ogórkowej. Przyda się także korzenna przyprawa
Zupa ziemniaczana to prosty sposób na smaczny i tani posiłek, zwłaszcza kiedy znienacka złapie nas mały lub większy głód. Przepis jest bardzo prosty, ale trik z podsmażeniem warzyw na maśle wydobędzie mnóstwo ukrytych smaków. Warto także pamiętać,...
-
Szybki i sycący obiad dla całej rodziny? Zupa ziemniaczana! Przepis, który warto wypróbować
W wielu domach zupa ziemniaczana to stały element obiadowego menu. Nic dziwnego, ponieważ jest to niezwykle pyszne i sycące danie, które można przygotować w kilka chwil. Jak smakuje najlepsza zupa ziemniaczana? Przepis, który jest tak wyśmienity, ...
-
Wywar z resztek i brak tradycyjnych klusek. Rosół Ewy Wachowicz to rewolucja kulinarna. Pokochasz tę wersję
Tradycyjny rosół kocha każdy. Jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Przepis jest prosty, a smak niezapomniany. Ewa Wachowicz proponuje jednak nieco inną jego wersję. Znajdziesz w niej obierki, ale nie zasmakujemy go z kluskami. Z czym...
-
Mielone z sekretnym składnikiem - wystarczy zetrzeć na tarce i dodać do mięsa. Będą delikatniejsze niż kiedykolwiek
Kotlety mielone to klasyk polskich stołów i jedno z najchętniej przygotowywanych posiłków z okazji różnych uroczystości. Przepis możemy modyfikować na różne sposoby i dziś mamy dla ciebie coś ekstra - mielone z sekretnym składnikiem, dzięki którem...
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Szarlotka z patelni. Ciasto bez pieczenia. Wyjątkowo prosty przepis
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Teściowa robi je najlepiej. Tą metodą chrust będzie pulchny i chrupiący
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Jest dużo lepsza metoda
- Zupa krem z pomidorów. Prosty, tradycyjny przepis podkręcisz jednym dodatkiem
- Przepis na miękkie i puszyste faworki. Sekret smaku tkwi w swojskich jajkach
- Dlaczego nie mogę zamówić z Pyszne.pl? Strajkują kurierzy, chcą podwyżek
- Pizza w kształcie serca. Danie idealne nie tylko na Walentynki
- Czy da się ugotować jajko na twardo bez wody? Oczywiście, że tak, ale uważaj na czas
-
Fasolka po bretońsku może być jeszcze smaczniejsza. Wystarczy, że zrezygnujesz z kiełbasy na rzecz innego składnika
Fasolka po bretońsku to uwielbiane przez Polaków danie jednogarnkowe, które jest proste w wykonaniu i na długo syci. Przepis jest prosty, ale jeśli lubisz eksperymenty i próbowanie nowych smaków, zamień kiełbasę na mięso mielone. Ten smak z...
-
To ulubiona zapiekanka córki Arnolda Schwarzeneggera. Składniki masz już w domu, bo jest w niej wszystko
Katherine Schwarzenegger, wspominając czasy z dzieciństwa lubi wracać do chwil gdy mogła zasmakować kuchni swojej mamy. To ona przygotowywała potrawę, którą jej córka odtwarza dla swojej rodziny. Co znajduje się w rodzinnym przepisie?
-
Kluski śląskie Ewy Wachowicz. Tradycyjny przepis na ciasto z dodatkiem sezonowego owocu
Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni polskiej, które ma wielu zwolenników. Ewa Wachowicz zdradza przepis, który mocno się wyróżnia na tle pozostałych. Poza bazowymi składnikami dodaje do masy nietypowy produkt - odrobinę sezonowych owoców!...
-
Zupa grochowa taka, że "łycha stoi". Będzie gęsta i aromatyczna, ale mięso nie może być byle jakie
Zupa grochowa ma być gęsta, aromatyczna i pyszna, że aż strach. Wielu kojarzy się z czasami wojska, innym - z gminnymi festynami. Jednak bez wątpienia wszystkim z nas w taki zimny, jesienny dzień, rozgrzewająca grochówka poprawi humor. Jak zrobić...
-
Makaron domowy - oryginalny przepis włoskiej babci. Sekret tkwi w prostocie - wystarczą cztery składniki
Przepis na domowy makaron to niemały rarytas. Nikt inny nie zna się na rzeczy jak włoska babcia. Wystarczą cztery proste produkty i odpowiednie wyrabianie ciasta, a idealna pasta jest gotowa. Teraz wystarczy wybrać ulubiony kształt i gotowe!
-
Zupa gołąbkowa - przepis, który sprawi, że odlecisz. Oprócz mięsa i kapusty ważny jest rodzaj bulionu
Zupa gołąbkowa to przepis, który musi znać każdy szanujący się zupoholik. Przepis jest bardzo prosty, a smak potrawy naprawdę wystrzela z kapci. W liście składników znajdziemy wszystkie produkty, z których robimy tradycyjne gołąbki, ale tu będzie...
-
Zupa ziemniaczana - przepis. Jeden dodatek odczaruje zwykłą polewkę i zamieni ją w arcydzieło
Zupa ziemniaczana wydaje się być zwykłą, codzienną strawą. Jednak w bardzo prosty sposób możesz zamienić ją w danie godne najlepszej restauracji. Jak się do tego zabrać? Oczywiście smak podkręcą chipsy z boczku, ale nie tylko. Do zupy krem z...
-
Jak zrobić gołąbki, żeby smakowały jak u babci? Najważniejsze jest połączenie dwóch mięs i trik z kapustą
Gołąbki najlepiej smakują mi jesienią, ale tylko takie, jakie dawno temu robiła moja babcia. Były pyszne, dobrze doprawione, a sekretem ich smaku było oczywiście mięso - musiały być koniecznie dwa rodzaje. No i kapusta - do jej parzenia zawsze...
-
Kluski śląskie - przepis. Ostatnio robiłam je z mamą dla siostry na studia. "Daj tyle mąki, ile ziemniak zabierze"
Kluski śląskie to chyba najlepszy dodatek do sztuki mięsa, gulaszu lub sosu grzybowego. Te ziemniaczane kluseczki są banalnie proste w wykonaniu, ale żeby wyszły idealne, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Moja mama zawsze powtarza, że oprócz...
-
Obiad z makaronem - zrobisz go tak szybko, że nawet nie zdążysz pomyśleć o deserze. Ominie cię też zmywanie
Obiad z makaronem to najlepszy sposób na to, by się w kuchni za bardzo nie namęczyć i nie pobrudzić zbyt wielu naczyń. Taki posiłek możesz bowiem przygotować w mgnieniu oka i użyć do tego tylko jednego garnka. Jak zrobić obiad z makaronem...
-
Wątróbka z sezonowym dodatkiem. Sprawdzony przepis, a danie wychodzi soczyste i aromatyczne
Przepis na wątróbkę ma wielu zwolenników - jest nie tylko zdrowa i pożywna, lecz także wyjątkowo smaczna. Przygotowując ją według sprawdzonego przepisu, możesz spodziewać się uczty smaków, ale i pewnego, naprawdę nietypowego składnika. Bowiem...
-
Tani obiad, czyli kotlety z kaszy gryczanej. Inflacyjna uczta z sześciu składników
Tani obiad nie musi być nudny. Dziś mamy dla was przepis na kotlety z kaszy gryczanej, które nie tylko świetnie smakują, ale także nie nadwyrężą portfela. Jak je zrobić? Założę się, że wszystkie potrzebne składniki masz w kuchni.
-
Zupa kalafiorowa już nigdy nie będzie nudna. Pomoże trik z żółtkiem i indyjska przyprawa
Zupa kalafiorowa to jesienny klasyk obiadowy. Jest prosta i szybka w wykonaniu, ale niektórzy uważają, że jest mdła i nijaka. Dziś zerwiemy z tym błędnym przekonaniem i udowodnimy, że zupa kalafiorowa może być kulinarnym arcydziełem. Trik z żółtki...
-
Przepis na pizzę z szynką parmeńską, mozzarellą i rukolą. Ważny jest rodzaj drożdży
Przepis na pizzę nie musi być trudny. Aby zawsze uzyskać idealną konsystencję ciasta, które po upieczeniu będzie delikatne i chrupiące, warto zwrócić uwagę na rodzaj użytych drożdży. Przygotowaliśmy przepis, dzięki któremu przyrządzenie domowej...
-
Jak zrobić obiad z niczego? Prosty patent na posiłek dla zabieganych. Weź tylko to, co masz pod ręką
Jak zrobić obiad z niczego? To pytanie zadaje sobie wiele osób, gdy zorientują się, że niespecjalnie mają z czego przygotować posiłek. Na szczęście jest rozwiązanie - szybkie, proste danie z minimum składników. Jest też pyszne i naprawdę sycące.
-
Karkówka na obiad? Dodaj pomidory i miód, nie zapomnij o kapuście. Karol Okrasa poleca ten przepis
Mięsożercy będą zachwyceni miodowo - pomidorowo - kapuścianą karkówką na obiad z przepisu Karola Okrasy. Danie jest bardzo aromatyczne, pyszne i sycące. W sam raz na chłodne jesienno - zimowe dni.
-
Knedle - przepis w sam raz na obiad na piątek. Żeby wyszły idealne, ważne są proporcje ziemniaków
Knedle ze śliwkami zawsze kojarzyły mi się z wczesną jesienią. Jako mała dziewczynka, z radością wracałam ze szkoły, kiedy wiedziałam, że na obiad babcia zrobi słodkie knedle. Dziś sama je robię i wypracowałam proporcje, które sprawiają, że...
-
Zupa ogórkowa będzie smaczniejsza jeśli zastosujesz ten babciny trik. Kluczem jest masło
To prawdziwy klasyk tradycyjnej kuchni, który często gości na polskich stołach. Aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca zupa ogórkowa to pyszny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Aby uzyskać tradycyjny smak, wypróbuj trik z masłem. Ta babcina metoda...
-
Zupa fasolowa na jesienne chłody. Niezwykłego maku doda wędzonka i aromatyczna przyprawa
Zupa fasolowa to chyba jeden z najlepszych wyborów, jeżeli chodzi o obiad na jesień. Gęsta, aromatyczna zupa nie tylko błyskawicznie rozgrzewa, ale także dodaje energii i zapewni przyjemne uczcie sytości. Jak ją zrobić, żeby była przepyszna?...
-
Jak zrobić pulpety, by były soczyste i aromatyczne? Babcia radzi co dodać do mięsa, by nie było suche
Jak zrobić pulpety? Babcia Zosia radzi jak przygotować mięso, by uzyskać rozpływający i delikatny efekt. Kluczowe są składniki dobrej jakości i tradycyjna, domowe receptura. Mięsne kulki najlepiej smakują w aromatycznym sosie z sezonowych produktów.
-
Jak zrobić wątróbkę, żeby była soczysta? Jeden niepozorny błąd skutecznie pozbawi ją smaku
Jak zrobić wątróbkę, żeby była soczysta? To pozornie banalna czynność, ale zły moment dodania soli nie tylko pozbawi ją smaku, ale też sprawi, że będzie twarda jak podeszwa. Dziś podpowiemy, jak zrobić idealną wątróbkę z cebulką.
-
Jak zrobić sos do gołąbków? Potrzebujesz kilku minut i aromatycznego dodatku, a smak cię oczaruje
Jak zrobić sos do gołąbków w wersji błyskawicznej? Przepis jest bardzo prosty - wystarczy wywar z gotowania gołąbków, koncentrat lub passata pomidorowa i pewien dodatek, który zdradziła mi ciocia. Odrobina świeżego lubczyku to niepozorny składnik,...
-
Jak zrobić placki ziemniaczane? Dzięki babcinej recepturze wyjdą złociste, chrupiące i delikatne
Jak zrobić placki ziemniaczane, by były chrupiące i delikatne w środku? Klasyczne danie polskiej kuchni najlepiej smakuje przygotowane według niezawodnej, babcinej receptury. Kluczowe są odpowiednie składniki, proporcje i proces smażenia. Te metod...
-
Kluski śląskie, czyli obiadowa klasyka. Będą jędrne i delikatne dzięki metodzie 1:4
Kluski śląskie to coś, co każdy z nas kocha i jeśli ktoś odpowie: "nie, kluski śląskie to nie moja bajka" to najprawdopodobniej nie jadł ich z naszego przepisu. Jak zrobić kluski śląskie, żeby były idealne, sprężyste i delikatne zarazem? Kluczem s...
-
Zupa z cukinii już zawsze będzie rarytasem na twoim stole. Wszystko dzięki aromatycznemu serowi
Zupa z cukinii może smakować jak z najlepszej restauracji. Jak to osiągnąć? Odpowiedź jest prosta - dodaj ser. Ale nie byle jaki ser. Do zupy z cukinii najlepiej sprawdzi się włoska gorgonzola. Ten niepozorny dodatek zupełnie odmieni smak i sprawi...
-
Kopytka z domowego przepisu babci. Potrzebujesz tylko czterech składników, które na pewno masz w kuchni
Koptyka - domowy przepis babci zaskakuje swoją prostotą! Przede wszystkim do ich wykonania potrzebujesz zaledwie czterech składników. Są proste, smaczne i świetnie komponują się z mięsami oraz warzywami.
-
Placki ziemniaczane - z czym najlepiej podawać? Te dodatki wzbogacą nie tylko smak, ale i estetykę
Placki ziemniaczane - z czym najlepiej podawać? To klasyczne danie polskiej kuchni można przygotować na wiele sposobów, a odpowiednio dobrane dodatki nie tylko stworzą smaczny duet, ale i sprawią, że całość będzie się pięknie prezentować. Na liści...
-
Szybka zupa z kukurydzy na inflacyjny obiad. Będzie kremowa i aromatyczna, jeśli nie zapomnisz o korzennej przyprawie
Zupa z kukurydzy to nie tylko prosty i szybki przepis na obiad, ale także przykład tzw. kuchni inflacyjnej, czyli najogólniej rzecz mówiąc - nie obciążającej portfela. Zupa krem z kukurydzy smakuje wybornie dzięki kompozycji przypraw, wśród któryc...
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym, czyli obiadowy hit. Pewien meksykański dodatek podkręci smak
Cukinia faszerowana to ostatnio obiadowy hit moim domu. Niezależnie, czy nafaszeruję ją ryżem i pieczarkami, czy papryką i kaszą pęczak, zawsze znika momentalnie z talerzy. Jednak w mojej opinii, cukinia faszerowana najlepiej smakuje z mięsem...
-
Zupa kalafiorowa idealna na wrześniowy obiad. Smak podkręci dodatek sera i sprytny trik z marchewką
Zupa kalafiorowa od zawsze kojarzyła mi się z wrześniowymi obiadami, kiedy biegiem wracałam ze szkoły, by smutek końca wakacji utopić w talerzu przepysznej, kremowej zupy. Do szkoły nie chodzę od dawna, jednak uwielbienie kalafiorowej zostało, a...