obiady domowe
-
Siekam, dodaję warzywa i smażę. To kotlety lepsze od mielonych i schabowych
Te kotlety robi się w moim domu dużo częściej niż schabowe i mielone. Fakt, są nieco pracochłonne, ale smak wynagradza każda minutę poświęconą na ich przygotowanie. Kotlety siekane, bo o nich mowa, są bajeczne - pyszne i kolorowe. Dodatki robią...
-
Zupa grzybowa z leśnych grzybów to moje popisowe danie. Nie zapominam o zielonym dodatku
Zupa grzybowa z leśnych grzybów to wymarzony obiad, kiedy tylko pojawiają się w lasach pierwsze okazy. Na tę chwilę nie możemy mówić o wysypie, ale nie brakuje miejsc w Polsce, skąd grzybiarze wracają z pełnymi koszami. Przepis na zupę grzybową je...
-
Zupa pieczarkowa na szybko. Weź dwa sery, a każdy zakocha się w smaku
Zupa pieczarkowa to idealny pomysł na obiad, kiedy nie masz dużo czasu na gotowanie, a ochota na coś pysznego nie odpuszcza. Przepis na zupę pieczarkową jest banalny, jednak ostatnio postanowiłam go nieco podrasować. Dodałam dwa sery - jeden greck...
-
Zupa buraczkowa, czyli smak naszego dzieciństwa. Bez jednego dodatku nie będzie tak pyszna
Zupa buraczkowa to przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy gotowały nam ją nasze mamy i babcie. Przepis na zupę buraczkową jest bardzo łatwy, ale warto dodać do niej coś, co podrasuje smak i jednocześnie sprawi, że potrawa będzie miała...
-
Makaron z cukinią gotowy w kwadrans. Nie zapomnij o dwóch serach, a będzie najpyszniejszy
Szukasz pomysłu na szybki, pożywny i naprawdę pyszny obiad? Dziś mamy dla ciebie przepis na makaron, w którym z miejsca się zakochasz. Wystarczy pokroić i poddusić cukinię, i przerobić to warzywo na pyszny, kremowy sos. Kluczem do smaku są dwa ser...
-
Potrójnie mięsny krupnik. Tego smaku nie zapomnisz do grobowej deski. Przyda się kwaśny dodatek
Krupnik to jedna z najpopularniejszych zup, które Polacy serwują na codzienne obiady. To potrawa, którą albo się uwielbia, albo wręcz przeciwnie. Jednak dzisiejszy przepis na krupnik przekona do siebie nawet największego sceptyka. Będzie...
-
Nie znam lepszego przepisu na rybę. Biorę mleko i kilka dodatków, wychodzi mi coś niesamowitego
Ryba na obiad nie musi być nudna i nijaka. Polacy nie jedzą tak dużo ryb, jak choćby drobiu i wieprzowiny, jednak jak już się decydują na rybę, stawiają na klasyczne filety smażone w mące. Nie ma w tym niczego złego, ale istnieją inne, moim zdanie...
-
Najlepsza zupa z cukinii. Dodasz ten składnik, a rodzina przepadnie
Zupa krem z cukinii to wymarzony obiad w dni, kiedy nie masz czasu stać w kuchni, a jednak przydałoby się zjeść coś smacznego. Przepis na zupę krem z cukinii jest banalnie prosty i każdy bez problemu sobie z nim poradzi. Poszukaj blendera, kup...
-
Bardzo chrupiące i milion razy lepsze od ziemniaczanych. Te placki robię co kilka dni
Gdy do naszej głowy wpada pomysł na zrobienie placków, zazwyczaj wykorzystujemy przepis na te zrobione z ziemniaków. Tylko garstka osób pomyśli o użyciu innego warzywa, które równie dobrze sprawdzi się w tej roli. Osobiście bardzo lubię...
-
Mięciutkie jak poduszka kluseczki, które robiła mi babcia. Główny składnik dodajesz do pierogów
Lubię wracać do przepisów, które przypominają mi dzieciństwo. Wtedy dopada mnie nostalgia i mam ochotę wykonać wszystko to, co jadłam gdy byłam dzieckiem. Ten przepis znam od najmłodszych lat i zawsze robiła go babcia. Po dziś dzień wykonuje go dl...
- Przed pieczeniem ziemniaków robię jedno. Skórka idealnie chrupie
- Nie znajdziesz go w każdym domu. Ma w sobie mak, ale to nie makowiec
- Czy bulion warzywny może odmienić wasze gotowanie? Mamy wyniki testu konsumenckiegoMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Na święta podam tego łososia. Znajomi pytają o niego już w listopadzie
- Mąka, serek wiejski i zero drożdży. Chwila i masz furę racuchów
- Waga stoi w miejscu? Szybko ruszy z kopyta. Napar pij każdego ranka
- Został uznany za najgorsze mięso. Polacy masowo dodają go do kanapek
- Ciasta na Boże Narodzenie. Gdy serwuję 3 blachy, znikają nawet okruszki
- Najlepsza sałatka śledziowa. Francuskie przyprawy dodają jej pazura
- Mistrzowski quiz kulinarny. Masz 3 składniki, co z nich ugotujesz?
-
Robię najlepsze kotlety drobiowe. Dzięki tej mieszance są soczyste, a panierka chrupiąca
Na niedzielny obiad już rzadko robię schabowe - ostatnio w moim domu hitem są soczyste kotlety drobiowe. Nie robię ich jednak tak jak każdy. Zanim położę je na patelni, dokładnie zanurzam w gęstej mieszance. Musicie spróbować, bo to najlepsze...
-
Ruskie i mięsne przy nich wypadają blado. Jak zrobić pierogi tatarskie? Użyj takich ziemniaków
Wszyscy kochają pierogi i w Polsce najpopularniejsze są ruskie lub z farszem mięsnym albo grzybowym. Jednak dziś mamy dla was przepis na pierogi, które zachwycają smakiem i prostotą. Jak zrobić tatarskie kartoflaniki? Farsz składa się z trzech...
-
Mój dziadek mógł jeść tylko takie pierogi. Pochodził z Kresów i dodawał ten składnik
Pierogi ruskie są uwielbiane przez większość Polaków, a ich farsz zwykle jest przewidywalny: ser, ziemniaki i cebula oraz dużo pieprzu. Mój dziadek spod Ukrainy zapamiętał inny smak. Do farszu dodawał zawsze jeszcze jeden składnik. Muszę przyznać,...
-
Lepsza od pomidorowej, a Polacy jej nie znają. Najpyszniejsza zupa na rosole. Zdziwi cię główny składnik
Polacy uwielbiają zupy, ale raczej są mocno przywiązani do znanych sobie smaków. Rosół, pomidorowa, żurek - to lubią najbardziej. Jednak czasami warto wyjść poza listę swoich preferencji kulinarnych i spróbować czegoś nowego. Zupa, o której dziś...
-
Mało kto robi tak pyszne buraczki. Siostra Anastazja dodaje do nich specjalny składnik
Buraczki siostry Anastazji nie mają sobie równych. Znana i lubiana zakonnica po raz kolejny podzieliła się obłędnym przepisem na dodatek do obiadu. Kluczowe jest dodanie konkretnych składników. Czym doprawić buraczki, żeby były pyszne? Wyjaśniamy...
-
Zapiekanka z cukinii tak mi zasmakowała, że zjadłam pół brytfanny. To zasługa dwóch dodatków
Sezon na cukinię trwa w najlepsze i niemal codziennie robię jakiś przepis z tym warzywem w roli głównej. Robiłam placuszki z cukinii, leczo, zupę z grzankami i pyszny sos do spaghetti. Jednak jakiś czas temu wpadł mi w ręce przepis na zapiekankę z...
-
Letnie kotlety mielone kocha cała rodzina. Są soczyste, bo stawiam na trzy dodatki
Lubisz kotlety mielone? Jeśli tak, to te polubisz jeszcze bardziej. Nazwałam je letnimi kotletami mielonymi, bo do masy dodałam iście letnie składniki. Są tak soczyste i aromatyczne, że od miesiąca muszę robić te kotlety co trzy dni i rodzina nie ...
-
Zupa toskańska to mój ulubiony obiad. Robię ją szybko i dodaję sezonowe warzywo
Przepis na zupę toskańską znam od koleżanki, która przez dwa lata pracowała we Florencji. W tamtych okolicach robi się ją na kilka sposobów, jednak poniższy przepis moim zdaniem jest najlepszy. Zupa jest pyszna, pełna aromatu i naprawdę pożywna -...
-
Gniotę i dodaję do mięsa. Tak soczystych mielonych jeszcze nie było
Jak zrobić kotlety mielone, żeby były delikatne, soczyste i po prostu bajeczne? Mięso i sposób smażenia są ważne, nie da się ukryć. Ale odkąd poznałam przepis na kotlety mielone z pysznym, choć nietypowym dodatkiem, wiedziałam, że muszę ich...
-
Gdy mam dość schabowych, robię te kotlety. To panierka wszystko zmienia
Trudno to sobie wyobrazić, ale niewiele trzeba, aby klasyczny przepis zamienić na coś nowego, a przy tym wyjątkowego. Ta receptura wyszła z przypadku, a okazała się lepsza od klasyków. Takie kotlety są lepsze od schabowych babci i mamy.
-
Przepis na tę zupę wymyśliła moja mama. Jest genialna. Składniki wzięła ze... ściereczki do naczyń
Przepisów na zupę rybną jest niezliczona ilość. To trochę tak jak z tradycyjnym rosołem - każdy robi go trochę inaczej. Mój przepis pochodzi ze ściereczki do naczyń, którą wiele lat temu moi rodzice kupili na targu w Prowansji. Znajdują się na nie...
-
Zwykłe mielone nie są w połowie tak smaczne. Zdziwisz się, co jest bazą tych soczystych kotletów
Kotlety mielone z wieprzowiny mają silną konkurencję. Przepis na soczyste kotlety, który dziś wam zaprezentujemy, jest spełnieniem marzeń o pysznym, wartościowym i odżywczym obiedzie, a robi się go błyskawicznie. Na pewno nie masz pojęcia, co jest...
-
Robię chrupiące kotlety najlepsze w rodzinie. Zdziwicie się, co jest głównym składnikiem
Moja miłość do gotowania jest słynna w całej rodzinie i bliscy uwielbiają robione przeze mnie rosół, bigos i kotlety. Do niedawna numerem jeden były schabowe z kością, ostatnio jednak zabolało mnie serce, kiedy spojrzałam na kuchenny blat i...
-
Zupa rybna łatwiejsza niż rosół. Smakuje bosko, a to dzięki potencjalnym śmieciom
Zupa rybna to nie jest ulubiona potrawa Polaków, a ja wciąż nie wiem, dlaczego tak się sprawy mają. To przecież pyszna, lekka i pożywna zupa, ale jej esencja nie pochodzi z filetów. Bynajmniej! Żeby zupa rybna była pyszna, trzeba użyć śmieci....
-
Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym. Tego przepisu nie zrobi nawet Gessler, a jest łatwy
Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym to obiad nad obiady. Zamówisz go w wielu dobrych restauracjach, mogą podać ci go na weselu lub innych imprezach, a jego wykonanie jest banalnie proste. O co trzeba zadbać? O ser. Nie każdy wie, że kurki z tym...
-
Kotlety mielone jak od babci. Soczyste i pełne smaku za sprawą podsmażonego składnika
Jak zrobić kotlety mielone, żeby były pyszne, soczyste i idealne, zupełnie tak, jak babcine? Przepis na kotlety mielone jest łatwy i każdy może go dowolnie modyfikować. Jednak jeden składnik zapewnia sukces. Jeden składnik wcześniej warto podsmaży...
-
Papryka faszerowana jak od szefa kuchni. Grzybki tu zagrają i dodadzą smaku
Pyszny obiad bez mięsa? Porzuć kotlety sojowe, smażone boczniaki i ryż z warzywami. Ten obiad na pewno zawojuje ci w głowie i zdziwisz się, jak łatwo się go robi. Tu kluczem są pezyprawy.
-
Zupa neapolitańska wywoła ekstazę. Żadna polska zupa nie ma z nią szans
Zupa na lato powinna być lekka i pyszna, rzecz jasna. W Polsce mamy chłodniki, lekkie zupy z warzyw, jednak we Włoszech robią coś innego. Zupa neapolitańska może i wygląda jak kluski z mlekiem, ale smakuje jak z najlepszej restauracji. Zdziwisz si...
-
Co zrobić z mięsem z rosołu? Nie krokiety i nie pierogi - oszalejesz na punkcie tego sosu
Co zrobić z mięsa z rosołu? Pierwsze co nam przychodzi do głowy to farsz do krokietów albo pierogów lub pasztet. To pyszne potrawy, jednak dość znane i troszkę oklepane. Jeśli chcesz zrobić z mięsa z rosołu coś zaskakującego, poszukaj patelni i...
-
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Te placki zrobisz bez ścierania, ale nie zapomnij o dwóch dodatkach
Placki ziemniaczane to jeden z najlepszych comfort foodów świata. Nie musisz jednak mozolnie ich ścierać na tarce - wystarczy, że zostało ci ich trochę z obiadu. Dodaj do nich kilka dodatków, a będą przeboskie.
-
Pyszne i chrupiące kotlety bez grama mięsa? Biorę jedno warzywo, ale nie to, o którym myślisz
Kotlety to jedna z flagowych potraw kuchni polskiej. Choć zwykle przyrządzamy je w wersji mięsnej, to warto czasem sięgnąć po coś nowego. Warzywne kotlety z przepisu pewnej blogerki robią furorę w moim domu. Są na bazie dość nietypowego warzywa.
-
Obiad z cukinii to nie tylko leczo i placki. Ten przepis na sos jest idealny do makaronu i ryżu
Sezon na cukinię w pełni i na potęgę robimy z niej pyszne placki, aromatyczne leczo i faszerujemy ją mięsem. To zdecydowanie najpopularniejsze dania z cukinii, jednak mało osób wie, jak zrobić sos z cukinii do makaronu. To prosty przepis na obiad,...
-
Szybka zupa z młodej kapusty jak ze stołówki. Wystarczy bulion i kilka dodatków
Młoda kapusta to jedno z najlepszych warzyw, które oferują nam letnie i wiosenne miesiące. Smakuje wyśmienicie bez większego znaczenia, jak ją przyrządzamy, jednak dzisiejszy przepis jest naprawdę wyjątkowy. Zupa z młodej kapusty to rzecz, którą...
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym może być jeszcze lepsza. Nie zapomnij o serze i pikantnym dodatku
Cukinia na obiad to nie tylko leczo i placki. Cukinia faszerowana mięsem mielonym to obiadowe objawienie i warto wprowadzić ten przepis do codziennego menu. Jednak żeby cukinia faszerowana była naprawdę pyszna, mięsny farsz warto wzbogacić o dwa...
-
Grażyna robi najlepsze kotlety mielone. Dodaje składnik, który jest w każdym sklepie
Kotlety mielone są uważane za klasykę polskich obiadów i słusznie. Można je zrobić jednak nieco inaczej, a zarazem dużo smaczniej. Twoje mielone już nigdy nie będą suche, będą zawsze soczyste i pełne smaku dzięki dodatkowi, który uwielbiasz.
-
Zupa buraczkowa jak ze starej kantyny. Weź botwinkę i wyczaruj pyszny obiad
Lato to sezon na botwinkę, a co za tym idzie - zupę buraczkową z młodych buraków. Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub chcesz trochę rozpieścić swoich bliskich, ta zupa sprawdzi się idealnie. Jak zrobić botwinkę twojego życia? Oto nasz sprawdzony...
-
Rodzina i znajomi całe zeszłe wakacje suszyli mi głowę o tę sałatkę. Podaję ją z "polskimi tzatzikami"
Sałatka warzywno-mięsna z sosem jogurtowo-ogórkowym doskonale sprawdzi się na sezon wakacyjny. Można ją podać do niemal każdej potrawy obiadowej. To także jeden z najlepszych dodatków do grilla. Co więcej, przygotowanie jest proste i bardzo szybkie.
-
Latem jem ją kilogramami. To warzywo zyskuje na smaku dzięki panierce. Smaku nie da się opisać
Lato jak każda pora roku ma swoje specjały i smakołyki, które właśnie wtedy smakują najlepiej. Jedną z tych pyszności podałam ostatnio do obiadu. Zniknęła szybciej niż ziemniaki i mięso. Za każdym razem robi największą furorę.
-
Niedzielną surówkę serwuję też w tygodniu, a nawet do dań z grilla. Jej sekretem są chrupiące warzywa
Masz dosyć mizerii, buraczków i marchewki z groszkiem do obiadu? Zapomnij o tych oklepanych specjałach i postaw na niedzielną surówkę z sezonowych warzyw. Kolorowe połączenie przyjemnie chrupie i jest zwieńczone obłędnym oraz kremowym dressingiem....
-
To idealna surówka do letniego obiadu. Jest lepsza niż mizeria, podstawą są ulubione ogórki Polaków
Surówka do obiadu na lato? Mamy najlepszy przepis. Nie jest to mizeria, nie jest to colesław ani nawet sałata ze śmietaną i rzodkiewką. To idealne połączenie kilku składników sprawia, że znika z talerzy dużo wcześniej niż mięso. W roli głównej nas...