obiady domowe
-
Kremowy i aromatyczny sos kurkowy. Idealny do makaronu, mięsnych smakołyków i rozmaitych kluseczek
Sierpień to sezon na wiele warzyw, owoców no i oczywiście grzyby. Leśne skarby smakują wyśmienicie w wielu odsłonach, jednak sos kurkowy nie ma sobie równych. Wbrew pozorom to łatwizna, jednak zalanie smakołyków śmietaną nie wystarczy. Tu króluje...
-
Te kotlety wyglądają jak klasyczne mielone, ale przygotujesz je z tartej cukinii. To hit tego sezonu
Wśród sezonowych dań nie może zabraknąć obłędnie chrupiących kotlecików z tarte cukinii! Ten banalnie prosty i jednocześnie wybornie smaczny pomysł na obiad, sprawdzi się, gdy brakuje nam czasu lub mamy ochotę na warzywną alternatywę schabowych!...
-
Kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler to wyznacznik dobrego smaku. Tu króluje prostota i tradycja
Kotlety mielone to jedno z topowych polskich dań, które króluje na stołach nader często. Idealny soczysty efekt uzyskamy jednak tylko dzięki odpowiednim proporcjom, dobrym jakościowo mięsie i kilku ważnym szczegółom. Klasyka w wydaniu Magdy Gessle...
-
Babka ziemniaczana to sprytny, tani i smakowity sposób na obiad. Z tymi dodatkami nie ma konkurencji
W czasach PRL-u to danie królowało na stołach, a teraz powraca w obłędnie smacznej wersji. Mowa tu oczywiście o babce ziemniaczanej, której smak ciężko podrobić. Regionalna receptura rodem z Podlasia smakuje najlepiej. To ekspresowy, smaczny i...
-
Wymarzony obiad na lato, czyli knedle ze śliwkami. Podrasuj babciny przepis i przygotuj owoce w ten sposób
Kto w dzieciństwie nie zajadał się knedlami ze śliwkami, bardzo dużo stracił. Nasze mamy i babcie często robiły je latem, a ten smak przywodzi na myśl same miłe chwile. Jak zrobić knedle ze śliwkami, żeby smakowały jeszcze lepiej niż te babcine? Z...
-
Sałatka z kiszonych ogórków to idealny dodatek do letniego obiadu. Wystarczy połączyć kilka składników
Czasami najprostsze duety są tymi najsmaczniejszymi i najchętniej zjadanymi, dlatego, zamiast kombinować z dodatkami do obiadu postaw na prostotę! Sałatka z kiszonych ogórków jest bardzo łatwa, zdrowa oraz obłędnie smakowita. Wystarczy połączyć...
-
Obiad w stylu PRL? Nic prostszego. Weź sztukę mięsa i przygotuj ją według tych wskazówek
Choć PRL-owska kuchnia bazowała na pospolitych produktach, gospodynie robiły wszystko, by wyczarować z nich smaczne potrawy dla całej rodziny. Jeśli na talerze trafiało mięso, to często właśnie w takiej odsłonie: z przepysznym pieczeniowym sosem i...
-
Koniec z obiadową nudą! Przepis na letnią zupę jarzynową z tym babcinym dodatkiem nie ma sobie równych
W domowym, wakacyjnym menu nie może zabraknąć tradycyjnych smaków i sezonowych produktów. Przepis na zupę jarzynową to esencja kolorów, aromatów, a także idealny pod każdym względem duet. Klasyczną recepturę warto jednak nieco podrasować. Pomoże w...
-
Zapomnij o klasycznych kopytkach. Przedwojenne kluchy są o niebo lepsze, jednak skład nieco inny
W tradycyjnej polskiej kuchni nie brakuje smacznych kąsków i dodatków do obiadu. Ziemniaczane rarytasy to klasyka, jednak warto czasami nieco urozmaicić domowe menu - przedwojenne kluski sprawdzą się w tej roli doskonale. Są o niebo smaczniejsze o...
-
To danie pamiętają nieliczni, a szkoda. Wystarczy pięć składników i wyczarujesz wyśmienity obiad. Smakuje jak u babci
Ziemniaki to jedno z bardziej lubianych warzyw. W końcu można przyrządzić je na wiele sposobów, dzięki czemu nigdy nie mają szansy się znudzić. Choć dziś najczęściej robimy z nich domowe frytki, purée lub kopytka, kiedyś babcie gotowały mięciutkie...
-
Jak zrobić sok z winogron na zimę? Stara metoda zawsze się sprawdzi
-
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę. Będzie pyszna, ale zapamiętaj zasadę 1:3
-
Sernik z tym składnikiem jest o niebo lepszy. Klasyczny przepis się chowa
-
Sycący, ciepły posiłek? Pomysły na obiad z mięsa mielonego
-
W życiu nie miałam lepszego przepisu na naleśniki. Pycha jakich mało
- Gdzie wyrzucić wytłaczanki po jajkach? Upewnij się, czy nie popełniasz błędu, segregując śmieci
- Zupa idealna na jesienne wieczory. Rozgrzeje, a grzanki są obowiązkowe
- Nie dodawaj tych części tuszy do rosołu. Możesz nabawić się dolegliwości
- Janusz Piechociński poszedł na grzyby. "Kiepsko"
- Ten grzyb tworzy czarcie kręgi. Nadaje się do pierogów, ale pod jednym warunkiem
-
Zapomnij o mielonych i schabowych. Te kotlety to źródło cennych witamin i wybornego smaku
Zapomnij o mięsnych rarytasach i przygotuj aromatyczne, zdrowe kotlety w tej lekkiej, wakacyjnej wersji. W składnie samo zdrowie, a mianowicie rybka! Takie danie nie tylko obłędnie smakuje, ale i dostarcza wielu cennych składników i minerałów....
-
Fałszywe kotlety w złocistej, chrupiącej panierce. Raz spróbowane, błyskawicznie znikają z talerza
Kotlety nieodmiennie kojarzą nam się z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Obecnie sztuka gotowania jest na tyle zaawansowana, że pozwala nam na cieszenie się z klasycznych dań w zupełnie nowej odsłonie. Ostatnimi czasy wiele się słyszy o kotletach z...
-
Twoja babcia zaczęłaby płakać, gdyby wiedziała jak przygotowujesz rosół. Tych błędów unikaj jak ognia
Rosół jako zupa urósł do rangi legendy. Kojarzymy go z dzieciństwem i niedzielnymi obiadami u babci, a także z weselami i hucznymi imprezami rodzinnymi. Jedni jedzą go z makaronem, inni z ziemniakami, a jeszcze inni piją go ochoczo z kubka. Jak...
-
Alternatywa dla kapuścianych zawijasów. Gołąbki kresowe są bez mięsa i ryżu, jednak smakują wybornie
Kapuściane zawijasy to klasyka tradycyjnej, polskiej kuchni. Co, jednak gdyby, pozbawić je mięsa i ryżu? Wówczas otrzymamy obłędnie smaczne gołąbki kresowe, które nadziane są po brzegi zupełnie innym farszem. Jest smacznie, domowo no i znacznie...
-
Sałatka ogórkowa jakiej jeszcze nie było! Włóż warzywa do woreczka, przyszykuj tłuczek i voila!
Klasyczne surówki i sałatki smakują tak samo i nie robią już na tobie wrażenia? Weź ogórki, woreczek i tłuczek. Tak powstaje najlepszy dodatek do obiadu! Ważne jest jednak dokładne ubicie sezonowych warzyw - wtedy smakują najlepiej i o dziwo także...
-
Przepis na kotlety imperial. Hojnie nadziane, mięsne sakiewki to obłędny pomysł na elegancki obiad
Szukasz przepisu na łatwy i jednocześnie zjawiskowy obiad? Kotlety imperial to smakowita wersja popularnych cordon blue, w tym przypadku warto jednak zrezygnować z drobiu i sięgnąć po wieprzowinę. To jednak nie koniec - sekretem jest hojnie nadzia...
-
Takich leniwych nie serwuje nawet babcia. Zrób je bez gotowania za to z orzeźwiającym twistem
Kluchy leniwe to kultowe danie, które w tradycyjnej wersji jest gotowe w ekspresowym tempie. Warto jednak spróbować nowej odsłony bez gotowania. To jednak nie wszystko - do twarogu dodaj także słodki i jednocześnie orzeźwiający składnik, a na koni...
-
Zupa kalafiorowa, czyli przepis na szybki obiad bez wysiłku. Jeden składnik świetnie ją podkręci
Zupa kalafiorowa to świetny pomysł na obiad, kiedy nie mamy czasu albo ochoty stać wiele godzin przy garach. Przepis na zupę kalafiorową jest bardzo prosty, jednak istnieje pewien sposób, którym podkręcisz jej smak. Chodzi o kremowy dodatek - będz...
-
Dobry, bo śląski? Też, ale kluczem do smaku tego rosołu jest jeden składnik. Daje dużo aromatu i kolor
Rosół to flagowa potrawa kuchni polskiej, jednak ten z przepisu rodem ze śląska nie ma ze sobą równych. Wszystko dzięki składnikom, które nadają kultowej zupę obłędnych aromatów, pięknego koloru, klarowności i smaku, którego nie da się zapomnieć!...
-
Niezawodna surówka, która pasuje do każdego obiadu. Jest lekka, kolorowa i obłędnie smaczna
Proste, zdrowe i pełne smaków dodatki obiadowe nie mają sobie równych. To właśnie dlatego przykładowa mizeria czy kapustka zasmażana obnoszą taki sukces! Kluczem do sukcesu są bowiem niewymyślne i łatwo dostępne składniki - propozycja bazująca na...
-
Zupa nic - przepis, ale nie na słodko. Babcia robiła ją zawsze, gdy zostało jej trochę rosołu. Ważna była kasza
Zupa nic wszystkim kojarzy się ze słodkim deserem sprzed lat. Jednak w moim rodzinnym domu to była nazwa pysznej i gęstej zupy, którą babcia gotowała zawsze, kiedy zostało trochę rosołu z niedzieli lub rodzinnych świąt. Była gotowa w kilka minut i...
-
Klopsiki lepsze niż babcine pulpety. Z tym dodatkami wyjdą rewelacyjnie
Nie ma nic smaczniejszego i jednocześnie prostszego na obiad niż kultowe klopsiki. Mięsne kulki zatopione w aromatycznym sosie to idealna propozycja, która spełni oczekiwania niemal każdego podniebienia. Jeśli chcesz, by wyszły jedwabiście miękkie...
-
Kiedyś jedzono je na potęgę, dziś nikt nie kojarzy przepisu. To odsłona jajek, która jest jeszcze lepsza
Masz ochotę na błyskawiczny i tani obiad, który dodatkowo jest lekki, lecz sycący? Mamy przepis, który spełnia wszystkie te kryteria. Patrząc na recepturę, nawet się nie spodziewasz, że z tego może wyjść właśnie taki smakołyk. Ta zupa jest tak...
-
"Odchudzone" kotlety mielone, czyli lekkie, wakacyjne danie bez grama mięsa. W składzie za to... nabiał
Kotlety mielone w odchudzonej, fit wersji to zarówno perfekcyjne danie na upały, jak i ciekawa pozycja w domowym menu. Chociaż na pierwszy rzut oka skład ma niewiele wspólnego z klasykiem, wspólnym mianownikiem jest tu obłędny smak! Zachwycą się n...
-
Jak smakuje najlepsza młoda kapusta? Przepis babci na letni przysmak z kiełbaską
Kiedy wokół panuje upał, szukasz prostych sposobów na przygotowanie obiadu. Świetnym rozwiązaniem będzie młoda kapusta. Przepis jest banalny i sprawi, że przyrządzisz go bez żadnych problemów. Dodatek pomidorów podkręci smak i zakochasz się w...
-
Chłopski garnek to przy tym nic. Hiszpański obiad jest sto razy lepszy i gotowy w 15 minut
Polacy uwielbiają konkretne i pożywne obiady. Dla wielu obowiązkowym punktem jest mięso, którego nie może w nim zabraknąć. Nasza kuchnia ma wiele potraw, które się tym charakteryzują, jednak każda z nich ma solidną konkurencję. To hiszpańskie dani...
-
Botwinkę ugotuj na tym mięsie. Będzie bardziej aromatyczna niż tradycyjna. Wystarczy ten składnik
Botwinka to niezaprzeczalny smak lata. Pyszna i zdrowa zupa z dodatkiem ziemniaków to zawsze dobry pomysł na wakacyjny obiad. Co zrobić, by jeszcze ulepszyć jej smak? Niektóre gospodynie przygotowują ją na tym rodzaju mięsa. Dzięki temu zyskuje...
-
Mdła zupa kalafiorowa? W ten sposób tego unikniesz. Ewa Wachowicz dodaje kremowy i delikatny składnik
Zupa kalafiorowa to prawdziwa klasyka w letnim menu. Przepis warto jednak odrobinę podrasować - Ewa Wachowicz ma na to sprawdzony sposób. Zamiast śmietany dodaje inny, kremowy składnik. Wówczas danie jest delikatne, aksamitne i o niebo lepsze....
-
Jak zrobić zasmażkę? Zrób to, co każda babcia, a kultowy dodatek do zupy wyjdzie aksamitny i delikatny
Twojej zupę brakuje "tego czegoś", a może sos wyszedł za rzadki? Babcie znają doskonały sposób na podkręcenie smaku i podreperowanie konsystencji. Wystarczy przygotować zasmażkę z kilku bazowych składników - efekt jest rewelacyjny pod każdym...
-
Koniec z suchym, rozpadającym się na patelni mięsem. Mielone z piekarnika są "odchudzone" i smaczne
Kotlety piją tłuszcz z patelni jak szalone? Zapomnij o kaloryczne wersji pełnej cholesterolu i postaw na mielone z piekarnika! To nie wymysł nowej mody kulinarnej, a sprytny sposób, który pozwoli przygotować kultowe danie w nieco zdrowszej i...
-
Przepis na leniwe, które wręcz rozpływają się w ustach. Ania Starmach ma na nie niezawodny sposób
Marzysz o rozpływających się w ustach kluskach leniwych? Ania Starmach podzieliła się niezawodnym przepisem, który gotowy jest w zaledwie kilkanaście minut. To idealna propozycja na szybki i lekki obiad. Potrzebny jest tylko twaróg i kilka dodatków.
-
Przepis wygrzebałam z zeszytu babci. Zrobiłam go w 30 minut, a smak... Lepiej zrobić i spróbować
Najbardziej skrywane przepisy okazują się najsmaczniejsze. Miałam okazję niedawno jednego spróbować, a to, co poczułam na ustach sprawiło, że zabrakło mi słów. Zupa z receptury babci sprawiła, że zapomniałam o innych potrawach. Jest tak sycąca, że...
-
W przedszkolu każdy się krzywił, a dziś tęsknimy. Jak ugotować zupę grysikową? "Bezwysiłkowo"
Zupa grysikowa to dla wielu z nas niezbyt przyjemne wspomnienie z przedszkolnej stołówki, ale to tylko i wyłącznie dlatego, że była gotowana "na odwal się". Zupa grysikowa odpowiedni przyrządzona jest pyszna, a dziś podpowiemy ci, jak ją zrobić,...
-
Zupa włóczęgów, która smakuje lepiej, niż się nazywa. Kluczem są grzyby i malutkie kuleczki
"Babciu, a dlaczego ta zupa nazywa się dziadowska? - Kochanie, bo jak chodził dziad od chałupy do chałupy, to mu ktoś coś tam rzucił, a to ziemniaka, a to trochę mąki, a to grzybka. I zrobił z tego zupę". Tę zupę kochałam nad życie, a kiedy babcia...
-
Strzelczyk zrobił najlepszą surówkę. Nie wybrudzisz nawet rąk, bo gotowa jest w 3 minuty. Idealna na lato
Gdy za oknem żar leci z nieba trzeba posiłkować się jedzeniem, które jest lekkie i dzięki któremu nieco się ochłodzimy. Tomasz Strzelczyk pokazał surówkę, dzięki której jest to możliwe. Wymieszał kilka składników, polał domowym sosem i podał do...
-
Nie mielone czy schabowe. Siekane kotlety to mistrzowskie danie, które zachwyci nawet teściową
Nie ma nic lepszego niż obiadowa klasyka. W domowym menu królują schabowe, mielone i np. dewolaje. Warto jednak postawić na kotlety siekane, które są ciekawą alternatywą, a także obłędnie smacznym kąskiem. Danie idealne na niedzielny obiad, rodzin...
-
Mięso bez tego sosu będzie do niczego, a znakomity sos koperkowy do pulpetów zrobisz w 15 minut. Będzie palce lizać
Sos koperkowy do pulpetów to doskonałe rozwiązanie zamiast typowego sosu pomidorowego. Takie rozwiązanie będzie nie tylko powiewem świeżości w kuchni. Aktualnie rozpoczął się sezon na świeże i dorodne zioła, a piękne pęczki koperku zdobędziesz na...
-
Fasolka po bretońsku. Przepis w tej wersji jest jeszcze łatwiejszy niż zwykle. Smakuje nadal nieziemsko
Tradycyjne dania w wersji roślinnej? Nie ma nic prostszego. Łatwa do zweganizowania jest zdecydowanie fasolka po bretońsku. Przepis nie wymaga wielu zmian, a efekt końcowy będzie równie pyszny, co tradycyjna wersja słynnej potrawy. Choć składników...
-
Jak zrobić zupę koperkową? Mistrzowskie danie gotowe w 30 minut, a potrzeba jedynie letnich rarytasów
Nie ma lata bez kultowych, babcinych dań i lekkich domowych obiadów. Warto zatem sięgnąć po sezonowe dobra od których półki w warzywniakach niemal się uginają. Jak więc zrobić zupę koperkową? Kultowy smak wraca na salony, a wystarczy pół godziny w...
-
Przepis na kluski na słodko. Leniwe podane z tymi dodatkami zachwycą podniebienie małych i dużych
Przepis na kluski na słodko to bez dwóch zdań jedna z lepszych propozycji na letnio obiad. Smak rodem z dzieciństwa to oczywiście leniwe podane z sezonowymi dobrami i swojskimi skarbami jak palone masło czy gesty nabiał. Przygotujesz je w mgnieniu...