obiady domowe
-
Ekspresowe ziemniaki do obiadu ze słoika. Mogą spędzić w spiżarni nawet kilka lat
Ziemniaki ze słoika to doskonały dodatek do niemal każdego obiadu. Świetnie komponują się z kotletem schabowym i mielonym, a także rybą. W połączeniu ze świeżą surówką tworzą zdrowy, pożywny i wyśmienity posiłek. Jak zawekować ziemniaki? To bardzo...
-
Przetestowałam przepis na naleśniki od Ani Starmach. Zaskoczenie, bo w składzie nietypowy dodatek
Ciasto na naleśniki to jeden z najprostszych przepisów, jednak by uniknąć grubych i nieestetycznych placków, warto skupić się na odpowiednim składzie. Metoda Ani Starmach może początkowo szokować, jednak ciasto wychodzi perfekcyjne. Kluczem do...
-
Ta zapiekanka pochłonie wszystkie resztki z lodówki. Obłędny "śmietniczek" będzie gotowy w niecałe 30 minut
Resztki jedzenia znowu zalegają lodówce? Daj im drugie życie - wykorzystaj je do prostej i obłędnie smacznej zapiekanki. To nie tylko przepis na szybki obiad, ale i sposób na zaoszczędzenie pieniędzy czy działanie w duchu zero waste. Ziemniaczany...
-
Zamień tradycyjny obiad na jednogarnkowy gulasz z indyka i pieczarek. Suche mięso to przeszłość
Marzysz o szybkim, sycącym obiedzie, ale brakuje pomysłu? Zamiast po raz kolejny szykować nudne kotlety i suche pieczenie, postaw na soczysty gulasz z indyka oraz pieczarek. Danie jednogarnkowe nie tylko nasyci i rozgrzeje w chłodne popołudnia, al...
-
Smażona ryba w wersji premium. Nie obejdzie się bez chrupiącej panierki i... oryginalnego siekania
Podanie ryby na obiad nadal w wielu domach spędza sen z powiek. Wszytko jednak zależy od gatunku i odpowiedniego przygotowania - z naszą metodą, nawet największy sceptycy ryb poproszą o dokładkę. Sekretem są charakterystyczne nacięcia, a także...
-
Zupa meksykańska wygrywa z gulaszową i rosołem. Liczy się przede wszystkim mięso i pewien trunek
Zupa meksykańska to wymarzony obiad, kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Już sam wygląd potrawy poprawia humor, a jej smak jest głęboki i intensywny. Jednak nie jest tak za sprawą czarodziejskiej różdżki, a odpowiedniego mięsa i pewnego...
-
To nie jest zwykły obiad z pieczarkami, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Czapki pospadają z głów
Obiad z pieczarkami bez mięsa to świetna opcja zwłaszcza dla osób, które są na specjalnych dietach, ale nie tylko. Mamy wyjątkowe przepisy na ciekawy posiłek z aromatycznymi grzybami. Bliscy będą Ci prawić same komplementy po takim obiedzie.
-
Kartoflanka podjeżdża nudą, ale "Sytocha z podwarszawskiego Urzecza" to prawdziwe arcydzieło
Polska kuchnia ziemniakiem stoi, jednak to danie pokonuje konkurencję na każdej płaszczyźnie. Oto "Sytocha z podwarszawskiego Urzecza", czyli regionalne danie, które wymaga jedynie kilku swojskich składników. Przepis uczestniczki MasterChefa...
-
Wystarczy bukiet kolorowych warzyw i solidna wkładka mięsna. Tak powstaje najlepsza na świecie zupa
Przepis na krupnik lepszy od klasycznego rosołu i babcinej pomidorówki? Ta znakomita zupa to przede wszystkim połączenie doskonałej bazy na mięsnej wkładce z kolorowymi warzywami i zdrową kaszą. Nie trzeba wiele by uzyskać smak doskonały - warto...
-
Połącz ugotowany ryż, ziemniaki i cebulę. Z tego miksu powstanie najlepszy i najtańszy obiad
Domowe klasyki cię już znudziły? Zamiast po raz kolejny kombinować z wymyślnymi daniami postaw na prostotę, która kosztuje grosze. Wystarczy połączyć ziemniaki, ugotowany ryż i cebulę. Wszystko mieszamy, a później dzieje się prawdziwa magia!
- Babka cytrynowa siostry Anastazji. Goście nie zostawiają nawet okruszka
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak zredukować wodę w sosie? Wypróbuj ten prosty sposób
- Sałatka lepsza od gyrosa. Można się kłócić, ale deklasuje wszystkie inne
- Ciasta jak za dawnych lat. Jeśli pamiętasz PRL, na pewno je rozpoznasz!
- Gwarancją dobrego żurku jest to. Goście spadną z krzesła na jego widok
- Wielkanocne słodycze bez długiego pieczenia. Wystarczą trzy składniki
- Wielkanocny majonez własnej roboty. Obłędnie podbija smak potraw
- Jajka na Wielkanoc w nowym wydaniu. Nikt nie spodziewa się tak ich podanych
-
Najlepsze kotlety to nie schabowe i mielone. Ta wersja wymiata, a znajdziesz w nich ulubione składniki
Kotlety to zawsze dobry pomysł na obiad. Jednak schabowe i zwykłe mielone mogą się znudzić, mimo że je uwielbiamy. Dziś postaramy się zerwać z obiadową nudą i przedstawimy przepis na soczyste, kolorowe i przepyszne kotlety, w których tylko dziada ...
-
Zupa ogórkowa może być smaczniejsza. Zamień ziemniaki na inny składnik, a nawet babcia cię pochwali
Zupa ogórkowa to klasyki polskiej kuchni i wątpię, że istnieje nawet niewielkie grono osób, które za nią nie przepadają. Przepis na zupę ogórkową jest naprawdę prosty, ale dziś odrobinkę podrasujemy przepis. Robisz ogórkową z ziemniakami? Od dziś...
-
Góralska kwaśnica prosto z Podhala. Z tym przepisem wyjdzie obłędna i rozgrzewająca zupa
Zupa idealna na mroźne i ponure dni? Kwaśnica to klasyka rodem z Podhala, która króluje w zimowym menu. Góralski specjał to przede wszystkim dobra baza - nie obejdzie się bez wędzonych żeberek i solidnej porcji kiszonej kapusty.
-
Co na obiad w piątek? Przygotuj najdelikatniejszą rybę w sosie po mazursku - 20 minut i gotowe
Co na obiad w piątek? Na myśl przychodzi nam mnóstwo pysznych pomysłów, ale wielu Polaków na piątkowy obiad wybiera rybę. Dziś zdradzimy wam przepis na rybę, która jest delikatna, aksamitna i naprawdę przepyszna, a to za sprawą sosu. Ten przepis m...
-
Kotlety mielone w tej wersji wprawią cię w zachwyt. Będą soczyste i aromatyczne i to bez... mięsa mielonego
Kotlety mielone to absolutna klasyka polskich obiadów i robimy je bardzo często. W niektórych domach na tyle często, że niektórym mogły nieco spowszednieć. Jednak nasz dzisiejszy przepis na kotlety mielone sprawi, że na nowo je pokochacie. Co w ni...
-
Zupa pieczarkowa, która będzie ci się śnić po nocach. Jest smaczniejsza i kremowa, dzięki włoskiemu dodatkowi
Zupa pieczarkowa to pomysł na obiad, który ma szereg zalet. Oczywiście nie chodzi tylko o smak - zupę pieczarkową bardzo łatwo i szybko się robi i możesz podawać ją z różnymi dodatkami. Dziś jednak mamy dla was przepis na zupę pieczarkową, którą...
-
Z czym podać włoskie gnocchi, by nie smakowały jak polskie gniotki? Te dodatki pasują znakomicie
Kuchnia włoska bazuje na prostocie i świeżych, dobrych jakościowo składnikach. Jednym z prostszych przepisów są rozkoszne gnocchi, czyli ziemniaczane poduszeczki. Podaj je w oryginalny sposób, a z klasyki otrzymasz mistrzowskie i absolutnie smaczn...
-
Moja mama zajadała się tymi kluskami w dzieciństwie. Zawsze powtarza mi, że ten składnik to obowiązek
Żelazne kluski, nazywane również stalowymi lub szarymi, to dla wielu smak dzieciństwa. Są proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie zarówno z domowymi sosami, jak i polane masłem i okraszone cebulką. Jak je zrobić, by smakowały jak za dawnych...
-
Zupa ogórkowa z przepisu kucharki baru mlecznego. "Jak nie podsmażysz na maśle, to zapomnij o smaku"
Idealna zupa ogórkowa to nic trudnego, wystarczy trzymać się sprawdzanego przepisu i zadbać o dobre, swojskie produkty. Kucharka baru mlecznego zdradza, co jest sekretem doskonałego smaku i wyważonej kwasowości. "Jak nie podsmażysz na maśle, to...
-
Gołąbki z mielonym mają poważną konkurencję. Zrobiłam je, a znajoma kucharka zapytała o przepis
Gołąbki pojawiają się na naszych obiadowych stołach bardzo często. Są wymagające, ale ich smak jest warty każdej minuty przygotowywania. Tym razem zamiast klasycznej wersji zrób tę i zaskocz smakiem całą rodzinę. Są naprawdę wyjątkowe.
-
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i szpinakiem, czyli obiad dla całej rodziny na dwa dni
Zapiekanka ziemniaczana z szynką wieprzową i szpinakiem to doskonały pomysł na szybki i prosty obiad dla całej. Danie to jest nie tylko wyjątkowo smaczne i aromatyczne, lecz także pożywne - nasyci głód na wiele godzin. Jak przygotować zapiekankę n...
-
Klasyczny obiad w soczystym, domowym wydaniu. Takiego kurczaka nie zjesz w żadnej restauracji
Marzysz o obłędnym obiedzie, ale chcesz wykorzystać tanie składniki, które zalegają w lodówce? Przepis na kurczaka w tym obłędnym sosie nie tylko obłędnie smakuje, ale i kusi już samym wyglądem i zapachem. Sekret tkwi w nabiale połączonym z...
-
Naleśniki bez grama mleka? Tak przygotowane ciasto jest mistrzowsko puszyste i sprężyste
Naleśniki to kulinarny banał, jednak jak się okazuje, nie każdy zna przepis na wersję idealną. Okazuje się, ze w składzie nie musi być ani grama mleka, by ciasto było lekkie, puszyste i delikatne. Nabiał można łatwo zastąpić - w naszym przepisie...
-
Odświętny obiad z piekarnika. Co przygotować dla gości lub domowników na Trzech Króli?
Dobry obiad z piekarnika można przygotować w mniej więcej 30 minut. Praca, obowiązki, życie prywatne, rodzina są dla wielu priorytetem, dlatego pokaże Wam dzisiaj jak zadbać o swój żołądek bez zbędnego stania w kuchni.
-
Pomysł na obiad z kurczakiem. Biorę kilka składników i zawijam w mięso - rodzina liże talerze
Pomysł na obiad z kurczakiem to zawsze dobry pomysł, niezależnie, czy masz w planach pieczone pałki, czy może sznycelki. Ja jakiś czas temu postanowiłam zrobić kurczaka na obiad w inny sposób. Wzięłam szpinak, ser i zawinęłam w mięso i to był błąd...
-
Niby zwyczajny obiad z ryżem może zaskoczyć. Jak wyczarować coś cudownego z kilku składników?
Obiady z ryżem są genialne pod wieloma względami. Dania charakteryzują się nie tylko świetnym smakiem, ale także są mega treściwe i uniwersalne. Przed nami kilka wariacji na temat ryżu, kurczaka i różnych dodatków.
-
Makaron z mięsem mielonym nie musi być nudny. Zobacz, jak przygotować ulubiony obiad całej rodziny
Makaron z mięsem mielonym to najprostszy i najszybszy posiłek, jaki możesz stworzyć. Atutem tego dania jest także niski koszt przygotowania. Jak zrobić pyszny makaron z mięsem? Podpowiadamy sprawdzone przepisy.
-
Czarne kluski to żadna nowość, a wymysł naszych babć. Nie obejdzie się bez ziemniaków w dwóch wersjach
Śląski rarytas zna niemal każdy, jednak co powiesz na kluski czarne zwane też przez niektórych szarymi? Ten babciny specjał to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a wszystko za sprawą złotych proporcji i ziemniaków w dwóch wersjach. Taki duet da...
-
To smaczna odmiana po świątecznych zupach. Zrobisz ją w kilka chwil, a kremowa konsystencja zachwyca
Zupy to dania, które uwielbiamy robić. Ich wykonanie jest zazwyczaj ekspresowe, dodatkowo można do nich wykorzystać wszystkie składniki, które mamy w lodówce. W zależności od naszych upodobań smakowych można je zrobić na wiele różnych sposobów. Ty...
-
Do śledzi w śmietanie dodaj "białe złoto", a wyjdą fenomenalnie. To stara sztuczka z Podhala
Śledzie w śmietanie to przysmak, który Polacy znają i uwielbiają. Zajadamy się nim w święta oraz na co dzień. Danie to wyjdzie wyjątkowo pysznie, jeśli dodamy do niego pewien nietypowy składnik. "Białe złoto" nie tylko wzbogaci smak dania, ale i...
-
Gospodarz bez kapusty miewa brzuch pusty. Dlatego zrób obłędne gołąbki z niestandardowym farszem
Kto powiedział, że gołąbki nie pasują na wigilijny stół? Wystarczy zmodyfikować nieco tradycyjną recepturę i zamienić składniki farszu na postne, i o wiele smaczniejsze. Takie kapuściane zawijasy doskonale podkreśli sos grzybowy.
-
Błyskawiczna zupa pieczarkowa. Jeden dodatek sprawi, że będzie kremowa i jeszcze pyszniejsza
Zupa pieczarkowa to jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach, czemu absolutnie nie powinniśmy się dziwić. Jest smaczna, pożywna i bardzo szybka w przygotowaniu. Dziś właśnie mamy dla was błyskawiczny przepis na zupę pieczarkową. Jeden...
-
Surówka z kiszonej kapusty Strzelczyka to prawdziwy hit. Dodatkowe dwa składniki podrasują jej smak
Surówka z kiszonej kapusty to klasyczny dodatek obiadowy. Jest uniwersalny i pasuje do wielu dań. Tomasz Strzelczyk dla urozmaicenia smaku dodaje do surówki dwa nietypowe składniki. Wzmacniają aromat nawet kilkukrotnie. Jej przygotowanie zajmie ci...
-
Prosta i smaczna sałatka ziemniaczana w mniej niż 10 minut. Doskonały dodatek do każdego obiadu
Sałatka ziemniaczana to prosty, acz smaczny i pożywny dodatek do obiadu. Pasuje do dań mięsnych, ryb, a nawet grilla. Jej przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie dłużej niż kilka minut. Poniżej znajdziesz uniwersalną recepturę, która przy...
-
Pieczone kotlety mielone bez grama tłuszczu. Dodaj te śniadaniowe produkty, a wyjdą soczyste i pyszne
Klasyczne mielone są suche, piją tłuszcz z patelni jak szalone i daleko im do ideału? Postaw na alternatywę z piekarnika, jednak to nie koniec niespodzianek, które sprawią, że mięso dosłownie rozpłynie się w ustach. Warto zwrócić uwagę także na...
-
Gulasz w takiej wersji jest nam nieznany. Soczyste mięso i kiszona kapusta to najlepsza kombinacja
Gulasze są popularnym daniem obiadowym, który w wielu domach robi się bardzo często. Głównym składnikiem jest mięso, które powinno wyjść miękkie i soczyste. Pomimo że znamy wiele receptur, ta może być dla niektórych nowością. To za sprawą kombinac...
-
To najlepsza zupa na zimowe mrozy. Weź wędzonkę, fasolę oraz niespodziewany dodatek
Kiedy za oknem mróz, i ciało i duszę rozgrzewają gorące, treściwe zupy. Dziś mamy dla was przepis na zimowy klasyk - esencjonalną, aromatyczną zupę fasolową. Jednak zrobimy ją nieco inaczej. Spokojnie, będzie fasola, będzie wędzonka, ale będzie co...
-
Klasyczne krokiety to już przeszłość. Ten cukierniczy zamiennik odmieni smak wigilijnej potrawy
Wigilijne krokiety już nigdy nie sprawią ci problemu. Zamiast robić je według klasycznego przepisu z naleśnikami w roli głównej, sięgnij po ciekawą i równie smaczną alternatywę. Zamiennik króluje w kuchni raczej w słodkiej formie, ale z dodatkiem...
-
Kotlety mielone znów wyszły za suche? Łyżka tego sosu załatwi sprawę raz na zawsze. Z tego triku korzystam od lat
Kotlety mielone, najlepiej podane z ziemniakami i domową surówką, to obiadowa klasyka, która możliwe, że nigdy się nie znudzi. Dobrze przyrządzone kotlety są chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Jak osiągnąć taki efekt? O tym triku nie mówi s...
-
Zapiekanka gyros z patelni, czyli ekspresowy obiad jednogarnkowy na kilka porcji. Prosto i smacznie
Zapiekanka gyros z patelni to doskonały pomysł na szybki, prosty i wyjątkowo smaczny obiad na ciepło. Połączenie soczystego mięsa, kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw to prawdziwa uczta dla podniebienia. Taki posiłek nie tylko dostarczy...