obiady domowe
-
Zupa szpinakowa z jajkiem lepsza od szczawiowej i ogórkowej. To przez dodatek ze słoiczka
Doskonale wiemy, że w dzieciństwie szpinak był dla wielu z nas złem koniecznym. Zielona paćka pozbawiona smaku nie ma jednak nic wspólnego z pyszną zupą szpinakową, którą możesz przygotować w mniej niż pół godziny. Jej smak niesamowicie podrasuje...
-
Kurczak po toskańsku, czyli obiad w 20 minut. Zakochasz się w tym kremowym sosie
Kurczak po toskańsku to wymarzony pomysł na obiad, kiedy czas cię goni, a chęć na pyszny posiłek nie daje za wygraną. Tego kurczaka zrobisz w zaledwie dwadzieścia minut, a będzie tak pyszny, że padniesz z zachwytu. Oprócz soczystego mięsa robotę...
-
Warmińskie pierogi lepsze od ruskich i z mięsem. Przydadzą się hreczka i skrzeczki
Na Warmii znają je wszyscy, w innych regionach Polski są prawie nieznane. Dzyndzałki z hreczką to nie lada przysmak, chociaż wielu z was może zaskoczyć lub zaciekawić ich nazwa. Co to jest hreczka, co to takiego skrzeczki i dlaczego w zasadzie...
-
Tę zupą znają tylko na Śląsku. Jest z taniego warzywa i rozgrzewa jak babciny rosołek
Polska kuchnia jest niezwykle barwna i bogata, w zasadzie każdy region może pochwalić się swoimi wyjątkowymi przepisami, które w innych częścią naszego kraju są niemal nieznane. Kuchnia śląska obfituje w takie potrawy, a dziś skupimy się na zupie,...
-
Tradycyjna fasolka po bretońsku. Babcia robiła ją tylko z tym mięsem
Fasolka po bretońsku to typowo polskie danie i zawiera wszystko, co kochamy najbardziej. Będzie kiełbaska, będzie fasolka i coś, o czym nasze babcie nigdy nie zapominały. Jak zrobić fasolkę po bretońsku jak od babci? Bez wędzonki i zasmażki ani rusz.
-
To najlepsze kotlety na obiad w piątek. Tak soczyste, że zapomnisz o zwykłych mielonych
Jeśli szukasz inspiracji na obiad w piątek lub po prostu najzwyczajniej w świecie znudziły ci się klasyczne kotlety z wieprzowiny albo drobiu, mamy dla ciebie świetny przepis. Te kotleciki wychodzą delikatne, soczyste i aromatyczne, a zrobisz je z...
-
Byłam we Włoszech i przypomniałam sobie o rarytasie z PRL-u. Mój tata smażył go w chrupiącej panierce
Polska mortadela lata świetności miała w czasach PRL-u, ale jej historia sięga korzeniami do włoskiej tradycji. Co ciekawe, tam do dziś cieszy się niesłabnącą popularnością. Choć nasza wersja różni się od oryginału, dalej jest przysmakiem, po któr...
-
Nie panieruj tylko zanurz w tym sosie. Tak delikatnej ryby nie zjesz w żadnej restauracji
Jak zrobić rybę, żeby każdy dosłownie wylizał talerze i prosił o dokładkę? Mamy na to sprawdzony przepis. Jak tylko wypróbujesz przepis na rybę w kremowym, jasnym sosie, na dobre zapomnisz o panierowanych i smażonych filetach. To zaledwie chwila...
-
Jak zrobić lasagne? Najlepiej jak włoska babcia. Najważniejsze są dwa sosy. Uczta murowana
Lasagne to absolutna klasyka włoskiej kuchni. Pyszny makaronowy przekładaniec jest słynny na całym świecie. Przepis na lasagne nie jest skomplikowany, ale żeby zrobić ją jak obrotna włoska nonna, musisz znać podstawę smaku, czyli dwa sosy. Tak -...
-
Kopytka. Z tym przepisem osiągniesz perfekcję, ale nie popełnij błędu z ziemniakami
Jak zrobić kopytka, żeby były mięciutkie i sprężyste jednocześnie? Przepis na kopytka jest jednym z najłatwiejszych i jak już nie raz i nie dwa życie nas nauczyło, właśnie najłatwiejsze przepisy najłatwiej zepsuć. Ale nie ten. Kopytka zawsze będą...
-
Przez tę zupę, tę zupę czerwoną, oszalałam. Ważny jest piekarnik i smaczne warzywo
Wśród klasycznych polskich zup takich jak rosół, pomidorowa czy krupnik, powinno znaleźć się miejsce na smaki, które są dla nas nowe i nie do końca oczywiste. Dziś właśnie mamy dla was taki przepis na zupę krem o głębokim czerwonym kolorze i...
-
Zupa z mięsem mielonym to nie tylko meksykańska. Przyda się szpinak i kilka dodatków
Zupa z mięsem mielonym to w naszych wyobrażeniach zazwyczaj meksykańska. Oczywiście to świetny przepis, ale mamy lepszy. Nasza propozycja to pyszna, kremowa i rozgrzewająca zupa, która w mroźne dni sprawdzi się lepiej niż termofor. Potrzebne będą...
-
Zupa kalafiorowa wychodzi mi lepiej niż babci. To przez dwa żółte dodatki
Zupa kalafiorowa to jeden z tych przepisów, który nigdy nie zawodzi. To zupa pyszna, bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się w zimne, leniwe dni. Ostatnio postanowiłam zupę kalafiorową zrobić po swojemu i chociaż babciny...
-
Ulubiona surówka mojego męża. To tylko trzy składniki, a pasuje do każdego obiadu
Typowy, sztandarowy polski niedzielny obiad to rosół, wiadomo, oraz drugie danie - pyszne mięsko, ziemniaczki i oczywiście surówka. W niedzielę długo głowiłam się, jaką surówkę zrobić do duszonej karkówki, bo mizeria się przejadła, buraczki wyszły...
-
Gdy zostaje mi rosół z niedzieli, nie robię pomidorowej. Inna zupa jest lepsza i w dzieciństwie ją kochaliśmy
Rosół na niedzielę to już nasza narodowa tradycja i wielu z nas nie wyobraża sobie ostatniego dnia tygodnia bez rozgrzewającego, złocistego przysmaku na stole. Bywa jednak, że zostaje nam sporo rosołu na kolejny dzień i mamy zagwozdkę, co pysznego...
-
Zupę porową udoskonaliłam dwoma prostymi dodatkami. Od teraz każdy chce przepis
Zupa porowa to zdecydowanie jeden z tych przepisów, które warto znać, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie, a bliscy domagają się czegoś pysznego. Jest naprawdę łatwa do wykonania, a dwa dodatki sprawią, że będzie bardziej kremowa i...
-
Przepis na krupnik opanowałam do perfekcji. Stawiam na konkretne mięsa i dwa nietypowe dodatki
Krupnik to zdecydowanie jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach i chociaż nie każdy ma z nią dobre wspomnienia, trzeba przyznać, że jest sycąca i dodaje energii. Jednak mój przepis na krupnik ma niewiele wspólnego z gęstą breją, którą...
-
Pyzy drożdżowe kiedyś robiono w każdym domu. Ten przepis przeniesie cię wprost do babcinej kuchni
Pyzy drożdżowe, parowańce, pampuchy, kluchy na parze - wszystko to nazwy pysznego dania, które kiedyś królowało niemal w każdym domu, teraz niektórzy już o nim trochę zapomnieli. Możesz podawać je na różne sposoby, ale muszą być delikatne i...
-
Zupa fasolowa bez tego dodatku nie ma prawa smakować. Ten stary przepis zasługuje na medal
Zupa fasolowa to klasyka kuchni polskiej i na pewno mamy z nią związane same miłe wspomnienia. Najlepszą fasolową robiła moja babcia, która trzymała się żelaznej zasady. Mawiała, że dobra fasolówka powinna być "z dymem". Co miała na myśli? Chodził...
-
Wydrąż ziemniaki i nafaszeruj. Za taki obiad będą cię nosić na rękach
Szukasz łatwego, ale jednocześnie wyjątkowego pomysłu na obiad? Wystarczy, że weźmiesz ziemniaki i mielone mięso. Nie, nie będą to kotlety, a pyszne faszerowane ziemniaki zapiekane z serem. Za ten obiad rodzina będzie cię wychwalać pod niebiosa.
-
Robię gar tej zupy i mam obiad na dwa dni. Jest najlepsza, bo stawiam na te dwa mięsa
Zupa gulaszowa to zdecydowanie jeden z najlepszych wyborów obiadowych, kiedy chcemy porządnie się nasycić i zarazem zatracić w nieziemskim smaku i aromacie. Przepis na zupę gulaszową jest bardzo prosty, pamiętaj jednak o mięsie. Najlepsza wyjdzie ...
-
Smak polskiej wsi. Zalewajka wygrywa z barszczem i żurkiem, a przepis jest banalny
Zalewajka to zdecydowanie zupa, do której wracamy i chętnie gotujemy, by powrócić do smaków dzieciństwa. To potrawa, która w zasadzie przyjmie dużo, ale jak sama nazwa wskazuje, trzeba ją zalać. Tylko czym? A no wybór jest jeden i jest pyszny....
-
Co na obiad w Nowy Rok? Te żeberka są najlepsze na świecie, a ważna jest kapusta
Co podać na obiad w Nowy Rok? Jeśli chcesz, by obiad w pierwszy dzień nowego roku był wyjątkowy, mamy dla ciebie przepis, który cię nie zawiedzie. Te żeberka to spełnione marzenie każdego, kto lubi treściwe, pyszne i zarazem łatwe potrawy....
-
Zrobiłam wieniec z ciasta francuskiego. Wyszedł tak pyszny, że podam go na święta
Przekąski z ciasta francuskiego już nieraz uratowały mnie, kiedy nagle zjawili się niespodziewani goście lub brakowało mi pomysłów na to, co podać na stół podczas imprezy. Ostatnio jednak postanowiłam zrobić z ciasta francuskiego danie na obiad i...
-
Zupa cebulowa, czyli wymarzony obiad na chłody. Dodaj biały napój, a będzie najpyszniejsza
Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, która na dobre rozgościła się także na naszych stołach. Jest nie tylko przepyszna, lecz także świetnie rozgrzewa i jest naprawdę łatwa w wykonaniu. Jak ją zrobić po mistrzowsku? Nie zapomnij podlać cebu...
-
Błyskawiczna, kremowa i najlepsza na świecie. Zupa porowa musi mieć te dwa dodatki
Zupa porowa to jeden z tych przepisów, które powinien poznać każdy zapracowany miłośnik pysznych, domowych dań. Przepis nie wymaga czasu ani specjalnych uzdolnień osoby gotującej, a smaku nie powstydziłby się nawet dobry szef kuchni. Tutaj kluczem...
-
Zaskakująca i tania zupa krem. Weź dwie puszki i chrupiącą przekąskę - zniknie co do kropli
Wszyscy na całym świecie uwielbiają zupy, a Polacy są narodem, który wręcz słynie z miłości do tego typu dań. Jednak wierni jesteśmy klasycznym recepturom i większość z nas z rezerwą podchodzi do nowych przepisów. Dzisiejszy przepis z całą pewnośc...
-
Ryba w śmietanie jak z restauracji. Dodaj tę przyprawę, a będziesz robić ją non stop
Ryba w śmietanie to jeden z takich przepisów, który przetrwał lata i wciąż chętnie do niego wracamy. To danie naprawdę wyjątkowe i to z trzech powodów. Po pierwsze, robi się je ze względnie tanich i łatwo dostępnych składników. Po drugie, jest...
-
Te kotlety pokochasz od pierwszego kęsa. Soczyste i delikatne, ale panierka zgarnia wszystko
Wszyscy uwielbiamy kotlety i na naszych stołach lądują najczęściej klasyczne mielone lub pyszne schabowe. Jednak wciąż mało osób zna przepis na kotlet pożarski, a ten gościł na polskich stołach już dziesiątki lat temu. Jest delikatny, soczysty, al...
-
Rozpadająca się i pełna aromatu. To najlepszy przepis na golonkę. Klucz to marynata
Golonka to spełnienie marzeń każdego miłośnika treściwych, mięsnych dań i wielu z mięsożerców śni po nocach o soczystym, delikatnym, lekko klejącym mięsie zamkniętym w wypieczonej skórce. Dziś mamy dla was przepis na golonkę, która właśnie taka...
-
Dodałam dwie łyżki tego produktu do pomidorowej. Wyszła tak pyszna, że już nie zrobię inaczej
Zupę pomidorową można zrobić na wiele sposobów i możemy się kłócić o to, czy lepsza jest na rosole, czy na żeberkach, zabielana śmietaną, czy nie. Jednak mój pomysł na pomidorową na pewno was zadziwi, a możliwe że nawet zszokuje. Ostatnio dodałam ...
-
Indyk w kremowym sosie. Mąż użył sera, którego nigdy nie dodawałam do mięs. Wyszło przepysznie
Indyk to mięso, które nie jest tak popularne jak kurczak, ale dużo zdrowsze i właśnie dlatego często przyrządzamy je z mężem na obiady lub kolacje. Ostatnio zrobiliśmy indyka, o którym do dziś nie mogę przestać myśleć. Mięso było soczyste i...
-
Weź makaron i trzy składniki. To najszybsze spaghetti, ale zrób tę rzecz z pieprzem
Jak zrobić spaghetti? Odpowiedź brzmi - najprościej, jak się da. Dziś mamy dla was klasyczny włoski przepis na obłędny makaron z zaledwie trzech składników. Bolognese i carbonara przegrywają w starciu z tym smakiem. Potrzebujesz zaledwie kilku min...
-
Kiedyś jedli biedniejsi, dziś zapomniana. Jak zrobić zapalankę? Nie zapomnij o "tłuścioszkach"
Zapalanka to zupa, którą lata temu raczyli się biedniejsi. Oczywiście wówczas przepis wyglądał nieco inaczej, mięsa było próżno szukać, a jak była słonina, to można było mówić o uczcie. Dziś mamy dla was przepis na zapalankę na bogato. Nie zabrakn...
-
Nie rozklepuję mięsa na zrazy. Idę na łatwiznę, a rodzina się zajada. To numer jeden wśród obiadów
Zrazy zajmują szczególne miejsce wśród klasyków kuchni polskiej i trudno się temu dziwić. Pyszne mięso hojnie nadziane dodatkami i uduszone w sosie to marzenie chyba każdego. Jednak ze zrazami jest taki problem, że trzeba je zawinąć i szczelnie...
-
Zupa serowa najlepsza na jesienną chandrę. Trik z cebulką dodaje jej niezwykłej głębi
Zupa serowa ma potencjał stać się ulubioną jesienną zupą Polaków, a to nie tylko ze względu na swój boski smak. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego świetnie rozgrzewa i otula niczym ciepły kocyk. Jeśli chcesz dodać jej głębi i...
-
Najlepsza zupa z kaszą to nie krupnik. Zrobisz ją na tanim i zdrowym mięsie
W jesienne, chłodne i ponure dni mamy ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego, więc na naszych stołach niemal codziennie pojawiają się zupy. Dziś przypomnimy wam przepis na treściwą zupę, o której większość zapomniała. Trochę przypomina krupnik,...
-
Francuska zupa ziemniaczana to mistrzostwo. Za kilka złotych masz obiad jak z restauracji
Prosty i smaczny obiad, który kosztuje niewiele i robi się go szybciutko? To wcale nie musi być jajko sadzone z ziemniakami, chociaż ziemniaki są tutaj bardzo ważne. Dziś mamy dla was przepis na zupę ziemniaczaną, ale nie taką, jaką jadało się lat...
-
Zupę meksykańską robię na dwóch mięsach. Tak pyszna, że w listopadzie jem na okrągło
Zupa meksykańska to wymarzony obiad dla wszystkich zmarzluchów i miłośników wyrazistych potraw. To danie błyskawicznie rozgrzewa, a połączenie smaków gwarantuje kulinarną ekstazę. Bardzo ważne jest mięso. Żeby uzyskać moc smaku, połącz dwa rodzaje.
-
Najlepszy przepis na zupę ogórkową. Ten trik znam od kucharki, chodzi o ziemniaki
Zupa ogórkowa - przepis, który z pewnością każdy doskonale zna z rodzinnych obiadów, szkolnych stołówek lub barów mlecznych. To obiadowy klasyk, który idealnie wpasował się w polskie gusta - w końcu uwielbiamy kwaśne potrawy. Od lat gotowałam zupę...