potrawy wielkanocne
-
Zerwij je z drzewa i zagotuj. Tak zrobisz napój, który pokocha nawet teściowa. Nie uwierzysz, z czego jest zrobiony
Co roku w okolicach zbliżających się świąt wielkanocnych można spostrzec miękkie kotki, które pojawiają się na gałęziach. Uznawane są jako symbol wiosny i wykorzystywane do dekoracji. Jednak mają też inne zastosowanie. Zerwij ich trochę i zrób...
-
Nigdy nie przygotowywałeś wielkanocnego śniadania? No to pożegnaj się z punktami
Ten quiz zweryfikuje, kto pomaga w przygotowaniach do świąt, a kto tylko opycha się pysznościami!
-
Oto quiz kulinarny o Wielkanocy dla długodystansowców! Dasz radę pobić średnią?
Wielkanoc tuż-tuż, więc pora odświeżyć swoją wiedzę kulinarną!
-
Przed tobą najtrudniejszy quiz o jajkach. Na komplet mogą liczyć tylko smakosze!
To najtrudniejszy quiz o jajkach, jaki kiedykolwiek zrobisz. Średnia to tylko 7/13!
-
Wielkanoc w brytyjskim stylu. Zaskocz wszystkich i na święta przygotuj bułeczki drożdżowe hot cross buns
W Wielki Piątej na Wyspach Brytyjskich wypiekane są słodkie, drożdżowe bułeczki. To, co je wyróżnia na tle innych wypieków to charakterystyczny krzyżyk widniejący na ich wierzchu. Tak zwane hot cross buns sprawdzą się doskonale zamiast tradycyjnej...
-
Potrawy wielkanocne: tradycyjne, nietypowe, regionalne i nowoczesne pomysły na świąteczny stół
Potrawy wielkanocne to nieodłączny element świętowania. Powinny znaleźć się na stole, by cieszyć oko i podniebienie. Nie oznacza to jednak, że zawsze musimy wybierać tylko dania tradycyjne.
-
Przepis na wielkanocny żurek finalistki "MasterChefa". Orientalny twist, czyli jaja wytaplane w marynacie
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych dań i klasyków takich jak żurek. Warto jednak nieco udoskonalić dotychczasową, babciną wersję. Martyna Chomacka - finalistka 7. edycji "MasterChefa" ma na to sprawdzony sposób. Wystarczy dodać ...
-
Śniadanie Wielkanocne - czego nie powinno zabraknąć na stole? Sprawdź tradycyjne dania
Śniadanie wielkanocne jest wyjątkowym okresem w roku. To właśnie z tego powodu dania, które zostaną postawione na stole powinny być przygotowane z najwyższą dokładnością. Co więc przygotować, aby rodzinny czas spędzić miło i smacznie? Przedstawiam...
-
Dodaj to warzywo do jarzynowej, a będzie lepsza niż ta z zeszytu babci. Wystarczą tylko 2 łyżki
Sałatka jarzynowa to dobro narodowe, które pojawia się na każdej zbliżającej się okazji. Nieprzygotowanie jej skutkuje zerwaniem rodzinnej tradycji i niedosytem. Aby kultowy przysmak nabrał nowego smaku dodaj do niego to warzywo. Tylko 2 łyżki mog...
-
Wielkanocne sosy na dwa sposoby. Idealne do jajek i wędlin. To one nadadzą świeżości na stole
Wielkanocne przekąski podawane z sosami zawsze smakują lepiej. Obok chrzanu i majonezu dobrze postawić też coś innego, co zaskoczy kubki smakowe. My proponujemy aż 2 sosy, które podkręcą smak dodatków. Takich połączeń możesz się nie spodziewać.
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- "Tańczący" Thermomix. "Czasami muszę go trzymać". Firma ma radę
- Pod tą nazwą znamy sałatkę i kebaby. Jednak zupa też jest przepyszna
- Masz ochotę na kotleta? Zapomnij o schabowym i wybierz ten przepis
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Tego mięsa używa Lewandowska do zrobienia ogórkowej. Jest smaczna i lekka
- Biorę ziemniaki i kilka prostych składników, a po chwili mam gotowy obiad
- Ciasto, które jest idealne na weekend. Lekkie, szybkie i bardzo proste
- Kiedy pikować pomidory? Kalendarz ogrodnika zna najlepszy termin
- Za ten dawno niewidziany gatunek grzyba możemy dostać niemałą sumkę
-
Wielkanocna pascha z przepisu Ani Starmach. "Nie tylko pięknie wygląda, ale też wspaniale smakuje"
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć także tradycyjnych wypieków jak babka czy mazurek. Warto jednak przygotować także paschę, czyli nic innego jak kultowy, świąteczny deser. Ania Starmach zdradza swój przepis, który opiera się na odpowiednio...
-
Faszerowane jajka to przeżytek, teraz robi się ten przysmak. Podaj go na ciepło, a goście oniemieją z wrażenia
Wielkanocne jajka mogą w końcu się przejeść, dlatego aby mieć coś w zanadrzu proponujemy ten ciepły przysmak. Zapieczony i podawany z sosem zwali z nóg każdego gościa. Może konkurować z faszerowanym jajkiem o najlepszą przystawkę.
-
Co wkładamy do wielkanocnego koszyczka? Czas na quiz o świątecznych potrawach!
Lepiej nie rób tego quizu na głodniaka!
-
Przepis na mazurek kajmakowy. Wielkanocne ciasto lubi kruchą bazę, jednak to dodatki są najważniejsze
Nie ma Wielkanocy bez mazurka - warto zatem przygotować prawdziwą klasykę, czyli kruche ciasto z dodatkiem kajmaku. Przepis nie tylko jest dziecinnie prosty, ale i gwarantuje obłędny smak i piękną prezencję na odświętnym stole. Tu królują słodkie...
-
Domowy pasztet na Wielkanoc z grzybami i wątróbką. Nie dodawaj bułki, nietypowy składnik sprawi, że będzie pyszniejszy
Pasztet na Wielkanoc to absolutny obowiązek każdej szanującej się gospodyni i gospodarza. Wbrew pozorom pasztet nie jest trudny do wykonania, jednak nieco czasochłonny. Dziś podpowiemy wam jak sprawnie zrobić staropolski klasyk z mnóstwem mięsa i...
-
Sos tatarski - tradycyjny przepis na wielkanocny sos. Doskonały do jajek i mięsa
Sos tatarski to obowiązkowy dodatek do wielkanocnego stołu. Podajemy go nie tylko do świątecznego śniadania, ale i na przykład do mięsa lub pasztetu. Sprawdź, jak wykonać klasyczny przepis na wystrzałowy sos tatarski. Jajko w sosie tatarskim to sa...
-
Majonez domowy Magdy Gessler - przepis. Trzeba pamiętać o jednej kluczowej zasadzie
Majonez domowy będzie smakować dużo lepiej niż gotowy produkt. Sprawdzi się w przypadku wielu wielkanocnych potraw, można dodawać go do sałatek, jajek faszerowanych czy wędlin. Sprawdź, jak wykonuje go znana restauratorka.
-
Jajka faszerowane pieczarkami - ciekawe inspiracje na proste wielkanocne potrawy
Jajka faszerowane pieczarkami to popularny pomysł na wielkanocne danie. Smażone grzyby z cebulką połączone z żółtkiem stanowią wyjątkowo smaczny farsz. Jajka faszerowane są świetną przystawką nie tylko na święta, ale i w przypadku innych okazji.
-
Wrzuć szczyptę do gotujących się warzyw na sałatkę jarzynową. Efekt przerośnie najśmielsze oczekiwania
Warzywa na sałatkę jarzynową - solić, czy nie solić? Te i inne z pozoru błahe dylematy mogą zasądzić o smaku wielkanocnego rarytasu. Babcine rady zdradzają jednak wszystkie tajemnice - poza przyprawami ważne jest też obieranie czy krojenie.
-
Jak udekorować jajka faszerowane? Proste przepisy na farsz i ciekawe dekoracje wielkanocnych jajek
Jak udekorować jajka faszerowane na Wielkanoc? Pomysłów jest całe mnóstwo. Przedstawiamy inspiracje na najpiękniejsze proste dekoracje i pyszne przepisy na farsz do jajek.
-
Pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler lub Ewy Wachowicz. Które smakują lepiej?
Pierogi z białą kiełbasą mogą zaskakiwać. Chociaż pierogi w Polsce jada się nader często, to jednak farsz w postaci kiełbasy nie jest, aż tak popularny. Sprawdź, jak wykonać nadzienie do pierogów z białej kiełbasy.
-
Wielkanocna zupa naszych sąsiadów. Przebije nasze specjały? Przez jeden składnik jest to możliwe
Zagraniczna kuchnia coraz częściej gości na polskich stołach. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem tamtejsze specjały pełne są nietuzinkowych smaków, które w naszych regionalnych potrawach często nie są znane. Aby spróbować jak najciekawszych dań,...
-
Jajka z czerwonej zalewy będą wielkanocnym hitem. Wyrazisty krem uzupełni ich smak
Kolorowe jajka faszerowane aromatycznym kremem to nietuzinkowa propozycja na świąteczny stół. Dzięki zabarwieniu będą wszystkich kusić do zjedzenia. Aby uzyskać oryginalny kolor, wykorzystaj popularne warzywo. Z dodatkiem wyrazistego kremu znikną...
-
Ta wielkanocna zalewajka jest lepsza od niejednego żurku. Dodanie mrożonego składnika to cały jej sekret
Wybór dań na ucztę wielkanocną nie jest łatwym zadaniem. Oczywiste jest, że niektóre potrawy muszą się na niej pojawić. Jednak w tym roku możesz postawić na oryginalny wybór potraw. Ewa Wachowicz zamiast żurku i białego barszczu proponuje zalewajk...
-
To ciasto je się tylko raz w roku. Pascha wielkanocna nie wyjdzie, jeśli popełnisz błąd z twarogiem
Oprócz babek i mazurków, wśród wielkanocnych słodkości nie może zabraknąć paschy. To ciasto tradycyjnie robi się jeden jedyny raz w roku, dlatego jeśli na etapie przygotowań coś pójdzie nie tak, płacz i lament będą miały swoje uzasadnienie. Jak...
-
Słodka przyjemność w sam raz na Wielkanoc. Ten przepis na babkę przetrwał pokolenia
Święta bez klasycznej babki nie mogą mieć miejsca. Dlatego proponujemy wypiek, który zawsze wychodzi odpowiednio słodki i wilgotny. Wszystko za sprawą jednego składnika. Wlej całą szklankę, a później posmakuj efektu. Na pewno nie pożałujesz.
-
Jak zrobić żurek, by smakował jak mistrzowskie danie babci? Naturalny skład i zakwas to podstawa
Przepis na mistrzowski żurek to przysłowiowa bułka z masłem. Z odpowiednim składem wielkanocna zupa będzie gotowa w mgnieniu oka. Sekret tkwi jednak w kolorowych dodatkach i szklance swojskiego produktu. Babcina receptura gotowa jest w zaledwie...
-
Wielkanoc u Gessler nie na każdą kieszeń. Żur za 75 zł, a pasztet jeszcze droższy. Cena połówki jajka też zwala z nóg
Zbliżająca się Wielkanoc zmusza nas do zastanowienia się, co postawić na świątecznym stole. Jeśli nie po drodze wam z gotowaniem, można sięgnąć po gotowe dania. W Delikatesach "U Fukiera" Magdy Gessler jest już dostępna wielkanocna oferta. Ceny ni...
-
To jest dopiero prawdziwy żur. Siostra Anastazja używa oryginalnego przepisu, który trudno przebić
Wielkanoc przed nami, a to oznacza, że najwyższy czas odgrzebać najbardziej tradycyjne przepisy na klasyczne dania. Barszcz biały lub żurek muszą pojawić się na świątecznych stołach, dlatego przedstawiamy propozycję od siostry Anastazji. Jej przep...
-
Mięsa na obiad wielkanocny. Kluczem do wyjątkowego charakteru dania jest nadzienie i kompozycja przypraw
Mięsa na obiad wielkanocny? Chociaż w tym czasie stół ugina się od rozmaitych potraw, to warto zaserwować również wyjątkowy obiad. Co zrobić, aby smakował domownikom nawet wtedy, gdy zdążyli już nacieszyć się innymi smakołykami?
-
Wielkanocny żurek to nie twoja bajka? "Jajowa ze szczawiem" to najlepsza receptura od Magdy Gessler
Klasyczny żurek to wielkanocna tradycja, jednak ciekawą alternatywą może być nieco bardziej oryginalne połączenie. Magda Gessler poleca przepis na "jajową ze szczawiem", która kusi aromatem i obłędnym smakiem. Sekretem jest odpowiednie przygotowan...
-
Pasztet wielkanocny - przepis na idealną konsystencję i doskonały smak. Co uratuje przesuszony pasztet?
Pasztet wielkanocny jest jednym z tych dań, które bezsprzecznie kojarzą się ze świątecznym stołem. Jego zalety są liczne: dobrze przygotowany pasztety może być serwowany na zimno lub na ciepło.
-
Buraczki z chrzanem na Wielkanoc. Sekretem potrawy jest uchwycenie dobrych proporcji
Buraczki z chrzanem na Wielkanoc, czyli popularna ćwikła, to jeden z tradycyjnych dodatków. Nadaje się idealnie do świątecznych mięs. Na szczęście jej przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne.
-
Sałatka na Wielkanoc z chrzanem. Najważniejszy składnik uchodzi za symbol siły i dobrego zdrowia
Sałatka na Wielkanoc z chrzanem? Na świątecznym stole nie może zabraknąć przystawek, które swoim składem nawiązują do najbardziej popularnych wielkanocnych składników. Smaczna sałatka też znajdzie tu miejsce.
-
Żurek Makłowicza musi mieć ten składnik. "Jeśli nie czuję intensywnego smaku, to taki żur mam za nic"
Wielkanocny żurek musi wyróżniać się intensywnym smakiem i aromatem. Robert Makłowicz coś o tym wie i sam podkreśla jak istotne są proporcje. Jeden składnik szczególnie musi pojawić się w dużych ilościach. Bez niego zupa będzie nijaka.
-
W Wielkanoc bez jajka i białej kiełbasy ani rusz! Ta zapiekanka łączy najlepsze smaki. Śmiało podaj ją na świątecznym stole
W Święta Wielkanocne większość osób stawia na tradycyjne i klasyczne przepisy. Jednak w tak wyjątkowy czas, warto zasmakować czegoś innego, co nada świeżości świętowaniu. Ta zapiekanka jest idealnym połączeniem smaków, które kojarzą się z Wielkanocą.
-
Babka wielkanocna Magdy Gessler. Ciasto palce lizać! Rumowy specjał z malinowym lukrem
Babka wielkanocna Magdy Gessler to obowiązkowy deser, który powinien znaleźć się na stole podczas Wielkanocy. Przepis kulinarnej ekspertki jest idealny na ważne okazje, dlatego doskonale sprawdzi się podczas tegorocznych świąt.
-
Niektórym taki żurek może zmrozić krew w żyłach. Jeden składnik może okazać się niedopuszczalny
Przepis na tradycyjny żurek zna każdy. Nic dziwnego, ponieważ ten polski specjał znany jest w całym kraju. A co, jeśli dodać do niego coś, o czym w życiu byś nie pomyślał? Może wtedy wyjść nowa wersja klasycznego dania. Odważysz się spróbować?
-
Żurek będzie o niebo lepszy, gdy podasz go z tym produktem. Zrobi efekt wow i rozpieści podniebienie
Żurek to danie, które królować będzie na stołach już w nadchodzące Święta Wielkanocne. Standardowo podany będzie w talerzu, w towarzystwie świeżego pieczywa. Aby jednak zrobić na swoich gościach efekt zaskoczenia i podkręcić smak dania, proponujem...
-
Wielkanocny barszcz chrzanowy - stary przepis z mazowieckiej wsi. Gotuje się go dwa dni, a najważniejsze są żeberka
Barszcz chrzanowy może nie jest tak popularny w Wielkanoc jak żurek, ale smakiem z pewnością mu nie ustępuje. W moim rodzinnym domu barszcz chrzanowy gotuje się dwa dni - zaczyna się w Wielki Piątek po południu, a kończy wieczorem w Wielką Sobotę....