barszcz
-
Barszczyk wigilijny bez zakwasu. Prosty, pyszny i aromatyczny
Aromatyczny barszcz jest jedną z tradycyjnych potraw na świątecznych stołach. W dodatku z krokiecikami, pasztecikami czy uszkami stanowi absolutny klasyk okresu świąt Bożego Narodzenia. Jak go przygotować bez zakwasu?
-
Magda Gessler podzieliła się przepisem, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Ważny składnik to konkretne owoce
Magda Gessler to jedna z najpopularniejszych w Polsce osób związanych ze środowiskiem kulinarnym. Wiele osób chętnie korzysta z jej przepisów przez cały rok, a przed świętami to zainteresowanie jeszcze się wzmaga. A jaki jest jej ulubiony przepis ...
-
Najprostszy przepis na barszcz czerwony. Nie potrzebujesz zakwasu, by wyszedł idealny, ale przyda się piekarnik
Barszcz czerwony to w większości polskich domów obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole i to właśnie od niego zaczyna się uroczysta wieczerza. Niestety, w ferworze przedświątecznych przygotowań mogliśmy zapomnieć o zakwasie - teraz już za późno, b...
-
Barszcz czerwony na święta i nie tylko: zdradzamy najlepsze przepisy w całym internecie
Barszcz czerwony to jedna z potraw, które kojarzą się z Wigilią Bożego Narodzenia. Choć można go jeść przez cały rok, zarówno pod postacią czystą, jak i w wersji zabielanej, to jednak najczęściej pojawia się on na wigilijnym stole.
-
Jak usunąć plamę z barszczu? Nie fatyguj pana Chajzera, sprytny trik rozwiąże problem. Przyda się biały proszek
Barszczyk. Któż go nie kocha? To jedna z tych potraw, które obowiązkowo muszą pojawić się na świątecznym stole. Niestety barszczyk chyba też się do nas przywiązał i lubi zostać z nami na dłużej w postaci plam na obrusie, koszuli, krawacie. Jak łat...
-
Dlaczego należy zaoctować barszcz? Bynajmniej nie dla smaku - ten trik zamieni barszcz w klejnot wigilijnego stołu
Na świątecznym stole nie może zabraknąć aromatycznego barszczu czerwonego. Przepis na barszcz sam w sobie nie jest skomplikowany, ale w trakcie warzenia można się potknąć na jednej rzeczy i przez zwykłe niedopatrzenie zamiast pięknego, rubinowego...
-
Jak zrobić zakwas z buraków, żeby zdążyć do Wigilii? Sprytny trik sprawi, że będzie gotowy już w cztery dni
Do świąt już rzut beretem, a tobie zapomniało się nastawić zakwas? Jeśli myślisz, że teraz czeka cię już tylko barszcz z torebki, śpieszymy z przepisem na zakwas z buraków last minute. Trik z kwaśnym sokiem sprawi, że aromatyczna baza do wigilijne...
-
Rączka gotuje - przepis na krokiety i barszcz. Śląski kucharz zdradza trik na wzmocnienie smaku farszu
Rączka gotuje to popularny program kulinarny emitowany na antenie TVP Katowice oraz na YouTube. W jednym z odcinków sympatyczny kucharz pokazał swój przepis na pyszny barszcz z krokietami, który przyda się zwłaszcza przed świętami. Farsz do...
-
Uszka z przepisu Magdy Gessler. Razem z barszczem stworzą prawdziwie świąteczną atmosferę
Barszcz z uszkami to jedno z podstawowych wigilijnych dań. Przedstawiamy przepis na uszka, które przygotowuje Magda Gessler. Gwiazda przygotowuje je w bardzo łatwy sposób z prostych składników. Do farszu dodaje suszone borowiki, liść laurowy i zie...
-
Kiszone buraki - przepis i do barszczyku i na zagrychę. To tylko pięć składników, ale lepiej się pospiesz
Kiszone buraki to nie tylko zdrowa przekąska, ale także sposób na podkręcenie smaku wigilijnego barszczu i ciekawy dodatek do sałatek. Przepis na kiszone buraki jest banalny i wymaga minimum wysiłku, jednak jeśli chcesz zdążyć do świąt, lepiej się...
- Gdy ją robię, teściowa się nią zachwyca. Jest miękka i soczysta
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- Zrób je, bo nie zrobisz lepszych flaków. Nie ma w nich ani grama mięsa
- Na jakim mięsie gotować rosół? Zdradzamy najgorszy wybór
- Tego dżemu prawie nikt nie zna, a jest lepszy niż truskawkowy. Idealny do gofrów
- Podpatrzyłam ten przepis u mamy. Już nie robię wątróbki inaczej
- Szakszuka - przepis, który syci i zachwyca kolorami. Smakuje jak marzenie i pomaga schudnąć
- Szparagi na grilla z takimi dodatkami potrafią trafić z żołądka prosto do serca. Zaimponujesz każdemu
- Może się nie wydawać, ale smakiem przebija pomidorową. Ta zupa to złoto
-
Tak sprawdzisz, czy zakwas na barszcz jest już dobry. Wystarczą zaledwie 3 elementy
Domowy zakwas buraczany jest produktem wymagającym, lecz wartym każdej pracy. Aby nie zmarnować poświęconego mu czasu, warto wcześniej upewnić się, czy jest już dobry do spożycia. Te trzy elementy podpowiedzą ci, czy możesz go użyć, czy lepiej...
-
Co zrobić, żeby zakwas buraczany nie zapleśniał? Oto prosty sposób, który temu zapobiegnie
Jeśli w twoim słoiku z zakwasem pojawiła się pleśń, niestety nie będzie on już dobry do użycia i należy go wyrzucić. Co zrobić, żeby zakwas buraczany nie zapleśniał? Podajemy metodę, dzięki której unikniesz kuchennej porażki.
-
Babcia Krysia robi najlepsze uszka z grzybami. Jej przepis to hit koła gospodyń wiejskich
Wigilijny barszcz nie ma dla wielu z nas sensu, jeśli nie jest serwowany z miękkimi, aromatycznymi uszkami. Niestety gotowe produkty nie smakują tak dobrze, jak te, które pamiętamy z dzieciństwa. Jeśli zdecydujemy się przygotować je samodzielnie,...
-
Przepis na barszcz czerwony od Magdy Gessler. Ważne jest odpowiednie warzywo, by przywołać smak dzieciństwa
Przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler to kwintesencja wspomnień kulinarnej gwiazdy. Autorka powraca myślami do czasów wczesnego dzieciństwa, które ściśle są związane z niezapomnianymi smakami. Okazuje się, że aby przyrządzić pyszną potrawę...
-
To przepis starych górali. Takiego barszczu spod samiuśkich Tater nie da się podrobić. Kluczowe jest mięso
Góralskie przysmaki cieszą za każdym razem, gdy wyprawa w góry kończy się w prawdziwej karczmie. A co jeśli ma się ochotę na takie danie, a góry daleko? Można przyrządzić je w domu. Barszcz spod samiuśkich Tater to najlepszy przykład. Nie zapomnij...
-
Przepis na postny barszcz czerwony z książki kucharskiej z 1985 roku. Jego sekretem jest szklanka aromatycznego soku
Nasz redakcyjna koleżanka znalazła ostatnio starą książkę kucharską "Dobra kuchnia", wydaną w 1985 roku. Oprócz przepisów na charakterystyczne dania PRLu, na pożółkłych kartach widnieje przepis na postny barszcz czerwony. Ten smak z pewnością...
-
Czy barszcz na święta można zrobić wcześniej i zamrozić? Zwróć uwagę na składniki - możesz się zatruć
Przed świętami mamy na głowie mnóstwo gotowania i żeby ze wszystkim zdążyć i nie zwariować, niektóre potrawy wcześniej mrozimy. O ile mrożenie pierogów i uszek jest jak najbardziej w porządku, tak sprawa się komplikuje, kiedy chcemy zamrozić barsz...
-
Staropolski barszcz grzybowy Gessler. Najlepszy przepis wigilijne danie z aromatycznych leśnych zbiorów
Staropolski barszcz grzybowy Magdy Gessler to propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Zapach, jaki towarzyszy tej potrawie urzeka wszystkich domowników. Wszystko za sprawą leśnych grzybów, których aromat w trakcie gotowania roznosi się...
-
Barszcz królewski. Tak jadał Tadeusz Soplica. Podajemy przepis na staropolską zupę
Barszcz królewski to rodzaj zupy, którą przyrządza się w Polsce od wieków. Z dodatkiem odpowiednich przypraw uzyskuje wyjątkowo głęboki aromat. Taki barszcz rozgrzeje i doda energii jesienią i zimą. Podajemy prosty przepis.
-
Barszcz Danuty Martyniuk nie ma sobie równych. Gwiazda zdradziła jego największy sekret
Barszcz ukraiński to idealna propozycja na jesienny zimniejszy dzień. Nie tylko zachwyci swoim smakiem, ogrzeje, a także zaspokoi żołądek na długi czas. Syta potrawa w wykonaniu Danuty Martyniuk wychodzi rewelacyjnie. To wszystko dzięki pewnej...
-
Barszcz czerwony - przepis cioci Ali z ciekawym dodatkiem. Będzie głęboki i esencjonalny, i to bez wywaru mięsnego
Barszcz czerwony to jedna z ulubionych potraw Polaków i chętnie jemy ją cały rok, nie Tylko w Wigilię. Przepis na barszcz czerwony jest bardzo prosty, tym bardziej że nie musisz go gotować na wywarze mięsnym. Jak zatem osiągnąć głęboki i...
-
Barszczyk czerwony dobry nie tylko w Wigilię. Koniecznie sprawdźcie genialny przepis poniżej!
Barszczyk czerwony to zupa, która gości na stołach zazwyczaj w okresie świąt Bożego Narodzenia. Warto jednak skorzystać z jesiennych zbiorów i zachwycić domowników pysznym i zdrowym barszczem.
-
Jak zrobić barszcz ukraiński? Tradycyjny przepis prosto z Połtawy. Są w nim nieoczywiste składniki
Odkąd w Polsce mieszka z nami wielu obywateli Ukrainy, coraz częściej nadarza się okazja pozyskać nowych przyjaciół z obcego kraju. Choć nasze kultury czy języki są do siebie zbliżone, a sama kuchnia ma wiele punktów wspólnych, to jednak warto...
-
Barszcz ukraiński - przepis Karola Okrasy. Sekret pysznej zupy? Dwie łyżki koncentratu pomidorowego
Barszcz ukraiński z przepisu Karola Okrasy jest dobrym pomysłem na pyszną, aromatyczną i sycącą zupę. Jej przygotowanie nie jest trudne, więc z pewnością każdy sobie poradzi. Zobaczcie sami.
-
Barszcz ukraiński - przepis babci na tradycyjny obiad. Podstawą jest dobór składników
Barszcz ukraiński - przepis babci zawsze się sprawdza kiedy mamy ochotę na coś pysznego. Choć danie to możemy przygotować na wiele sposobów, najsmaczniejszy jest ten gotowany tradycyjnie. Sekretem jest pyszny bulion i świeże dodatki.
-
To już oficjalnie jedyny słuszny przepis. "Barszcz ukraiński został zderusyfikowany"
Barszcz ukraiński chroniony przez UNESCO. Komitet postanowił, że zupa zostanie wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego wymagającego pilnej ochrony. Choć w obliczu wojny może się to wydawać błahostką, dla Ukraińców ma znaczenie...
-
Barszcz czerwony - przepis na tradycyjny obiad. Trik Magdy Gessler sprawi, że nabierze intensywnego smaku i koloru
Zazwyczaj jest podawany w towarzystwie uszek na Wigilię. Ale śmiało można go jeść przez cały rok. Nie wymaga wielkich umiejętności kuchennych, samo przygotowanie zajmuje nie więcej niż dwa-trzy kwadranse. Jego smak jest wyrazisty, aromatyczny, a...
-
Barszcz ukraiński - poznaj przepisy na wyjątkową zupę. Wersja z fasolą i bez
Barszcz ukraiński to zupa, którą jada się zwłaszcza na wschodzie. Jest pożywna, treściwa, a przy tym smakuje wybornie. Sprawdź, jak należy wykonać barszcz po ukraińsku i zachwyć się jego niepowtarzalnym smakiem.
-
Barszcz biały a żurek. Różnice, które powinien znać każdy, kto uważa, że zna się na gotowaniu
Barszcz biały i żurek - niby dwie podobne zupy, a jednak przepisy zdecydowanie się różnią. Obie są na zakwasie, obie obowiązkowo podawane z kiełbaską i obie najlepiej smakują na Wielkanoc. Ale musisz wiedzieć zdecydowanie więcej, by nazywać siebie...
-
Bardzo pożywna, wieloskładnikowa zupa, czyli barszcz ukraiński z przepisu babci
Sycąca zupa z wielu warzyw to barszcz ukraiński, a z przepisu babcinego smakuje jak żadna inna. Nietrudno ją zrobić samemu z naszej receptury. Przekonajcie się sami.
-
Barszcz ukraiński - przepis na danie ze wschodu. Użyj tłustego mięsa, a smak będzie wyśmienity
Kuchnia ukraińska jest pełna rozmaitych smaków. Stamtąd pochodzą, chociażby wareniki, czy uwielbiany w naszym kraju barszcz ukraiński. Przepis na to danie może być inspiracją do zrobienia wyjątkowego obiadu. Zupa jest mięsno-warzywną mieszanką...
-
Barszcz ukraiński - co zrobić, żeby wyszedł idealny? Mamy kilka wskazówek
Gotowaliście już samodzielnie barszcz ukraiński? Tę pyszną i pożywną zupę można bez problemu zrobić samodzielnie. Mamy dla was kilka wskazówek co zrobić, by barszcz wyszedł jeszcze lepszy.
-
Dania na Wielkanoc 2022 - wszystkie pozycje w menu. Bez tych potraw nie ma prawdziwych świąt
Dania na Wielkanoc 2022 to zazwyczaj tradycyjne potrawy. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole? Sprawdź listę dań dla całej rodziny.
-
Barszcz ukraiński - przepis babci. Odkryj prosty sposób, by zupa miała piękny czerwony kolor
Jeśli szukacie pysznej i bardzo bogatej w warzywa i mięso zupy, to tradycyjny barszcz ukraiński, przepis babci (według receptury sprzed lat) będzie bardzo dobrym wyborem. To jedna z ciekawszych zup, w której skład wchodzi tak duża ilość warzyw. No...
-
Barszcz czerwony - przepis nie tylko na święta. Wywar to klucz do smaku, podpowiemy, na czym będzie najlepszy
Barszcz czerwony to zdecydowanie jedno z ukochanych dań Polaków. Aromatyczna i esencjonalna zupa gości na naszych stołach nie tylko w święta a my dziś podpowiemy, co zrobić, by barszcz czerwony był idealny. Kluczem smaku jest wywar, a najlepszy...
-
Żurek a barszcz biały - czym różnią się te dwie zupy? Którą z nich wybrać na Wielkanoc? Podpowiadamy
Żurek a barszcz biały? Wybór zupy na Wielkanoc może być trudny, ale jeśli poznamy bliżej skład oraz smak każdej z propozycji, z pewnością łatwiej będzie podjąć właściwą decyzję. Wszelkie przydatne informacje znajdziecie w naszym tekście.
-
Barszcz czerwony - przepis. Esencjonalny wywar od Magdy Gessler. Zupa idealna nie tylko na Wigilię
Szukasz pomysłu na smaczną i zdrową zupę? A może potrzebujesz receptury na barszcz wigilijny? W obu przypadkach polecamy barszcz czerwony - przepis od samej Magdy Gessler. Wypróbujcie koniecznie!
-
Barszcz czerwony, czyli coś, co wszyscy uwielbiamy. Ten dodatek wzmocni jego smak
Barszcz czerwony kochają wszyscy i nie ma się co sprzeczać. Barszczyk świetnie smakuje zawsze i nie musisz czekać do świąt, by cieszyć się swoją ulubioną zupą. Dziś mamy dla ciebie bardzo prosty przepis na barszcz czerwony, którego smak...
-
Barszcz ukraiński - przepis babci. Pamiętaj o ważnej zasadzie dotyczącej buraków
Barszcz ukraiński to jedna z najbardziej lubianych przez Polaków zup. W oryginalnej wersji jest serwowany z małymi placuszkami - pampuchami, natomiast w wariacji spolszczonej - z białą fasolą. Nie ulega wątpliwości, że to danie niezwykle pożywne i...
-
Barszcz biały wigilijny - przepis na wyjątkowe danie. Jeden dodatek gwarantuje głęboki smak
Biały barszcz wigilijny często gości na naszych świątecznych stołach. Suszone grzyby i zakwas nadają temu daniu wyjątkowego smaku, a jeden nieoczywisty dodatek świetnie wydobywa ukryte aromaty. Jak zrobić biały barszcz wigilijny, żeby był absolutn...