kapusta
-
Kulebiak - przepis na ciasto drożdżowe z wytrawnym farszem. Będzie alternatywą dla pierogów
Kulebiak - przepis na pieczone drożdżowe ciasto z farszem z kapusty i grzybów to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Kulebiak świetnie smakuje zarówno podany na ciepło, jak i w formie zimnej przystawki. Wypróbuj swoją ulubioną wersję tego przysmaku.
-
Fuczki, czyli przepis na placki z kiszonej kapusty. Kroisz, mieszasz, smażysz i gotowe
Uwielbiacie placki, ale już trochę nużą was ziemniaczane albo z cukinii? Przybywamy z pomocą. Spróbujcie fuczków, czyli placków z kapusty kiszonej. Robi się je megaprosto i megaszybko. Wystarczy pokroić, zamieszać i usmażyć. Do dzieła!
-
Kapusta zasmażana - przepis na smaczny dodatek do obiadu. Dodając chrupiący boczek uwydatnisz jej smak
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny dodatek do obiadu zasmażana, młoda kapusta sprawdzi się idealnie. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut i jest bardzo proste. Dodając aromatyczny i chrupiący boczek, wzbogacisz smak, jednak nic nie stoi na...
-
Czy bigos jest zdrowy i ma wartości odżywcze? Obalamy mity związane z tą potrawą
Bigos to potrawa z bogatą historią, ale czy też z bogatymi właściwościami? Jest znany już od kilkuset lat i w tym czasie przepis na niego ulegał wielu modyfikacjom. Powszechnie uważany jest za danie ciężkostrawne. Czy jednak jest to potrawa zdrowa...
-
W roli głównej kapusta czerwona - surówka, która urozmaici obiad. Dodaj jeden tajemniczy składnik
Warzywa stanowią podstawę każdej diety. Powinniśmy jeść je jak najczęściej. Dzisiaj na stół wjeżdża kapusta czerwona. Surówka z nią w roli głównej sprawdzi się jako jeden z elementów posiłku.
-
Modra kapusta - przepis na śląski rarytas do obiadu. Sekretem smaku jest pewien owoc
Chcesz wprowadzić trochę koloru do swojego obiadu? Czerwona kapusta jest źródłem potasu, siarki, wapnia, sodu i magnezu. Warto wspomnieć, że ma więcej witaminy A i C od białej kapusty. Sprawdź, jak przygotować kapustę modrą i cieszyć się smakami...
-
Bigos - przepis na smak polskiej tradycji. Wyjdzie jeszcze lepszy, gdy dodasz ten składnik
Zobacz, jak smakuje prawdziwy bigos tradycyjny. Poznaj sprawdzony przepis na bigos z dużą ilością różnych mięs, z suszonymi grzybami, śliwkami i idealnie dobranymi przyprawami. To danie, które Cię zachwyci.
-
Przepis na kapuśniak idealny. Klasyczna polska zupa na chłodne dni. W czym tkwi sekret tego przepisu?
Kapuśniak z kiszonej kapusty to idealny pomysł na obiad w ostatnie chłodne dni zimy. Bez wątpienia to jedna z ulubionych zup Polaków. Kwaśna i aromatyczna - rozgrzeje i zaspokoi nawet wilczy głód. Przygotowanie jest proste i nie zajmie wiele czasu...
-
Kapusta z grochem na Wigilię. Proste przepisy na aromatyczną kapustę wigilijną
Kapusta z grochem pojawia się na polskich stołach jako podstawowe danie wigilijne. Głównymi składnikami są groch i średnio kwaśna kiszona kapusta. Według staropolskiej tradycji kapusta jest symbolem siły i życiowej energii, a jej połączenie z...
-
Grudzień to idealny moment na kapustę! Podpowiadamy, jak ją przyrządzić na trzy sposoby
Co smacznego można przygotować z kapusty? W grudniu jemy oczywiście kiszoną, ale także świeżą - zarówno białą jak i czerwoną. Mamy dla was trzy przepisy na pyszne dania z kapustą w roli głównej. Sprawdźcie.
-
Bez grama oleju, dalej złociste i chrupkie. Takie są faworki z piekarnika
-
Koniec z nudnym schabowym. Ten kotlet jest lepszy, a różni się małym szczegółem
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Jeden składnik sprawi, że smażona cebula będzie miała doskonały smak
-
Co zrobić, żeby ciasto na pączki było jeszcze bardziej puszyste? Pomoże trik z jajkiem
- Zapiekanka z ziemniaków. Dodaj do niej tych kilka przypraw
- De volaille Magdy Gessler. Rozpływa się w ustach.
- W tym roku faworki to produkt luksusowy. Nie będzie na nie stać każdego
- Przepis na makaron z kurczakiem. Tani i smaczny obiad w 30 minut
- W tym quizie sprawdzamy, co wiesz o pomidorach! Uda Ci się zgarnąć komplet?
-
Kulebiak - przepis tradycyjny. Kulebiak z kapustą i grzybami czy kulebiak z mięsem?
Kulebiak to w wielu domach pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Przekładany mięsnym lub wegetariańskim farszem zaspokoi kubki smakowe każdego podczas wigilijnej wieczerzy. Kulebiak to bardzo smaczna i sycąca potrawa, a do tego bardzo prosta d...
-
Przepis na "prawdziwy" bigos Magdy Gessler. Sekret tkwi w pominięciu jednego kroku
Trudno wyobrazić sobie bardziej polskie danie niż bigos. Ta potrawa jest obowiązkową pozycją w świątecznym menu i w każdym domu smakuje inaczej. Jak zrobić prawdziwy bigos? Magda Gessler podpowiada, by pominąć jeden krok.
-
Przepis na bigos staropolski. Jeden dodatek jest kluczowy. Wzbogaci smak
Bigos staropolski to niekoronowany król królów polskiej kuchni. To bez wątpienia jedna z ulubionych potraw Polaków. Smak bigosu zależy od tego, w jakich proporcjach użyjemy składników. Trzeba pamiętać, że jeden dodatek potrafi odmienić smak potraw...
-
Blogerka podzieliła się przepisem na obłędne kapuśniaczki. Dodajemy do świątecznej listy
Kapuśniaczki to bardzo dobry dodatek do czerwonego barszczu. Bułeczki są pyszne i proste do upieczenia. Popularna blogerka poleca łatwy przepis na drożdżowe bułeczki z kapustą. Jak je zrobić?
-
Gołąbki - przepis tradycyjny. Jak zrobić farsz do gołąbków? Wyjaśniamy
Gołąbki to jedno z ulubionych tradycyjnych dań. Aby były pyszne i sycące, należy nie tylko wybrać dobrą kapustę, ale także przygotować farsz do gołąbków. Podpowiadamy dziś, jak je zrobić.
-
Bigos z kiszonej kapusty. Tradycyjna receptura idealnie sprawdzi się na świątecznym stole
Bigos z kiszonej kapusty jest nieodłącznym i swoistym symbolem polskiej kuchni. Potrawa wywodząca się z kuchni szlacheckiej, swoją prostotą i głębokim smakiem, uwodzi podniebienia Polaków od wielu pokoleń. Wyjątkowości temu daniu nadaje szczególne...
-
Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić wigilijne krokiety?
Przepis na krokiety z pieczarkami i kapustą jest bardzo często wykorzystywany w okresie świątecznym. Krokiety z kapustą i pieczarkami to potrawa, która doskonale wpisuje się w polską tradycję kulinarną. Jest sycąca, wyrazista, a przy tym niezwykle...
-
Kiszenie kapusty w słoikach. Jak się za to zabrać? Ile soli do kiszenia kapusty? Wyjaśniamy
Kiszenie kapusty w słoikach napawa was skrajnymi emocjami? To takie trudne? Ile soli do kiszenia kapusty dodać? To też pytania, przed którymi stoicie? Przejdziemy przez to razem! Kiszenie kapusty w słoikach naprawdę nie jest skomplikowane. Nie ma...
-
Golonka pieczona w kapuście. Sprawdź gorący przepis na zimne popołudnie
Golonka pieczona to wyjątkowy smak zamknięty w kruchej skórce. Sprawdź prosty i szybki patent na pyszny obiad skąpany w piwie w towarzystwie kapusty.
-
Sprawdzone przepisy na obiad? Gołąbki bez zawijania zaoszczędzą twój czas
Gołąbki bez zawijania to sposób na szybki i aromatyczny obiad. Smakują jak tradycyjne, ale nie poświęcisz im aż tyle czasu. Czego będziesz potrzebować?
-
Gołąbki Magdy Gessler to hit. Potrzebna kapusta i mięso mielone - obiad gotowy
Gołąbki Magdy Gessler smakują wybornie! To ponoć najlepsze danie, jeśli nie wiesz co na obiad. Farsz na gołąbki przygotowuje się szybko i prosto. Mięso mielone na obiad w takiej formie, to pomysł, który pokochasz. Zwłaszcza, że kapusta jest teraz...
-
Bigos z młodej kapusty - przepis na każdą okazję. Aż grzech nie wykorzystać jej w sezonie
Bigos z młodej kapusty to tradycyjne polskie danie, które idealnie pasuje zarówno do niedzielnego obiadu jak i meczu przed telewizorem. Szukasz przepisu na pyszny bigos z młodej kapusty? Sprawdź poniższą propozycję.
-
Modro kapusta - szykuj się na śląskie smaki [PROSTY PRZEPIS]
Modro kapusta to przysłowiowa kropka nad i na śląskim stole. Chcesz wprowadzić trochę koloru do letnich potraw? Sprawdź ten prosty i pyszny przepis.
-
Były krzywe buraki, pora na sfatygowaną kapustę. Sieciówka odkupi warzywa po gradobiciu
Pogoda to jednocześnie największy sprzymierzeniec i najgorszy wróg rolników. Niesprzyjające warunki mogą spowodować ogromne straty finansowe, a także zmusić ich do wyrzucenia niekiedy całkiem dobrych, a jedynie lekko pokiereszowanych warzyw czy...
-
Idealne gołąbki? Zwarte, miękkie, dogotowane. Źle sparzona kapusta może wszystko popsuć
Gołąbki to jedno z naszych sztandarowych dań narodowych. Ich przygotowanie wymaga trochę pracy i cierpliwości, ale to zdaje się nie mieć znaczenia, bo na polskich stołach goszczą naprawdę często. Choć to potrawa prosta, łatwo ją zepsuć. Czym? Twar...
-
Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
Kiszenie ogórków i kapusty to jedna z metod na przechowywanie warzyw. Kiedy najlepiej zaplanować przygotowywanie zdrowych kiszonek? Podpowiadamy.
-
Gołąbki bez zawijania czy tradycyjne? Podpowiadamy, jak zabrać się za jedno z najbardziej polskich dań
Gołąbki to jedno z najbardziej lubianych dań, które pojawia się na polskich stołach. Można je przygotować na dwa sposoby - tradycyjne, zawinięte w liście kapusty, oraz bez zawijania. Mamy dla was przepisy na gołąbki na dwa sposoby.
-
Wspomnij ostatni wyjazd w góry. Jak? Przygotuj wspaniałą kwaśnicę [PRZEPIS]
Kwaśnica jest tradycyjną potrawą kuchni góralskiej, którą można dostać w większości tamtejszych restauracji, jadłodajni i schronisk. Chcecie przyrządzić ją samodzielnie? Sprawdźcie przepis. Podpowiadamy, jak zrobić kwaśnicę.
-
Nie jesteś ze Śląska? To słowo może wydawać się zabawne, ale ciapkapusta to świetny dodatek do dań. Jak ją zrobić?
Jeśli nie jesteście ze Śląska, słowo "ciapkapusta" może wydawać wam się zabawne. Jeżeli jednak wiecie coś niecoś o tradycyjnej śląskiej kuchni, na pewno wiecie, że jest to nazwa pysznego dodatku do obiadu. Dziś przybliżymy wam tę potrawę - co to...
-
Królowa polskich upraw, kulinarny majstersztyk, gwiazda na stole. Mimo to bigos traktujemy jak "śmietnik"
Podobno - głowa pusta. A tak naprawdę pełna słodkiego kaczana i kolejnych warstw, które różnią się od siebie smakiem, kolorem i konsystencją liści. Jednocześnie delikatna i pieprzna. Syta i niebojąca się trudnych warunków. Wiele jej zawdzięczamy, ...
-
Krokiety z kapustą i grzybami - rewelacyjne solo i do barszczu czerwonego. Mamy przepis i porady
Nasmażyliście mnóstwo naleśników, a domownicy nie chcą ich jeść kolejny dzień z rzędu? Macie ochotę na pyszny dodatek do barszczu czerwonego? Zróbcie krokiety z kapustą i grzybami. To pyszne danie jest bardzo proste w przygotowaniu i doskonale...
-
Młoda kapusta ze śmietaną. Jak zrobić?
Młoda kapusta ze śmietaną to symbol wiosny i obowiązkowe danie w wielu polskich domach. Podajemy sprawdzony i prosty przepis na kapustę ze śmietaną.
-
Młoda kapusta z koperkiem. Lepsza z boczkiem czy z kiełbasą?
Młoda kapusta z koperkiem. Lepsza z boczkiem czy z kiełbasą? Dla każdego odpowiedź będzie inna. Jedno jest pewne: młoda kapusta to pozycja obowiązkowa na naszych wiosennych stołach!
-
Kapusta pak choi. Przepisy na pyszne dania z egzotyczną kapustą
Kapusta pak choi staje się coraz bardziej popularnym składnikiem dań w Polsce. Jest to warzywo bardzo chrupkie, charakteryzuje się lekko goryczkowym posmakiem i dużą soczystością. Jest jadalna w całości, a więc idealnie wpasowuje się w trend zero...
-
Kapuśniak z młodej kapusty - przepis na pyszną zupę
Kapuśniak z młodej kapusty to jedno z najpyszniejszych dań, które możemy przygotować, gdy wreszcie zacznie się sezon na jego główny składnik. Młoda kapusta pojawia się na straganach i w sklepach wiosną. Sprawdźcie nasz przepis na kapuśniak z młode...
-
Jak zagotować słoiki z bigosem, by zachowały świeżość i smak jak najdłużej?
Jak zagotować słoiki z bigosem, aby móc później cieszyć się jego smakiem w dowolnym momencie? Ile czasu może być przechowywany prawidłowo pasteryzowany bigos? Podpowiadamy.
-
Surówka z młodej kapusty. Przepis na prosty dodatek do niedzielnego obiadu
Idealna w towarzystwie schabowego na talerzu. Idealna w kebabie. Idealna na grilla. Taka jest surówka z młodej kapusty. Jej przygotowanie jest proste i nie wymaga dużo czasu. Potrzeba jedynie kilku składników, które są dostępne w każdym sklepie....
-
Nie umiesz zrobić gołąbków, nawet bez zawijania? Jest łatwiejszy sposób - zupa gołąbkowa! [PRZEPIS]
Gołąbki, podobnie jak schabowego, lubi większość z nas. Co zrobić, jeśli nie potrafisz ich zwijać, a masz na nie ochotę? Już nie musisz liczyć na rodzinę ani kupować ich w sklepie. Świetnie zastąpi je... zupa gołąbkowa! Mamy przepis.
-
Boczniaki na sześć zaskakujących sposobów. Tak ich jeszcze nie jadłeś!
Boczniaki można obecnie kupić przez cały rok w supermarketach i dyskontach a także - jeśli macie zacięcie ogrodnicze i trochę miejsca w ogrodowej altanie lub piwnicy - również wyhodować samodzielnie. Dzięki temu, że są zwarte i nie rozpadają się w...
-
Kapusta pekińska - nie tylko w surówce. Kilka pysznych pomysłów
Chrupiące liście kapusty pekińskiej najczęściej goszczą w surówkach i sałatkach. Można je jednak przyrządzać podobnie, jak inne kapusty czy szpinak, a więc: smażyć, dusić i gotować.