kapusta
-
Gospodarz bez kapusty miewa brzuch pusty. Dlatego zrób obłędne gołąbki z niestandardowym farszem
Kto powiedział, że gołąbki nie pasują na wigilijny stół? Wystarczy zmodyfikować nieco tradycyjną recepturę i zamienić składniki farszu na postne, i o wiele smaczniejsze. Takie kapuściane zawijasy doskonale podkreśli sos grzybowy.
-
Goście spadną z krzeseł, gdy spróbują tych pierogów. Prosty dodatek zamiast grzybów podkręca smak kiszonej kapusty
Pierogi z kapustą i grzybami nikogo nie zaskoczą. Niezależnie od proporcji farszu i dodanych przypraw, jest to smak, z którym wszyscy przez lata zdążyliśmy się obyć. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, zamiast grzybów dodaj ten składnik. Taka...
-
Bigos wigilijny z niespodzianką. Dodaj suszony rarytas, a kapuściane danie nabierze charakteru
Wigilijny bigos wieje nudą? Zamiast szykować po raz kolejny przepis babci, postaw na nieco większą ilość dodatków. Jeden szczególnie podkreśli smak kapuścianego rarytasu, a grzyby to jedynie połowa sukcesu. Sprawdź naszą listę składników i zaskocz...
-
Pewnie popełniasz błąd, za który Magda Gessler zdzieliłaby cię szczotką. Kapusta przez to traci smak i właściwości
Polskie Boże Narodzenie bez kapusty kiszonej nie może istnieć, a jeżeli ktoś się ze mną nie zgadza, zapraszam do dyskusji. Nie używamy jej jedynie do pierogów, ale także do uszek, kapusty wigilijnej oraz pasztecików i najróżniejszych potraw. Jedna...
-
Niegdyś zawsze stał na stole z okazji świąt. Dziś ten kapuściany rarytas jest nieco zapomniany
Jednym ze smaczniejszych dań, które niegdyś królowało na świątecznych stołach, był oczywiście obłędny bigos. Kapuściany specjał królował w latach 60., a bez nieco rodzinne spotkania, wigilia czy imieniny zwyczajnie by się nie odbyły. Poznaj przepi...
-
Kapusta wigilijna. To najłatwiejsza potrawa świąteczna, ale nie możesz zapomnieć o konkretnym oleju
Karp, pierogi i barszcz. Jednak do najlepszych potraw wigilijnych musimy także dołączyć kapustę wigilijną, która jest chyba najłatwiejszą potrawą na święta. Przepis zajmuje tyle, ile moczą się grzyby. W moim rodzinnym domu każdy czeka na tę potraw...
-
Robisz w tym roku bigos? Lepiej mieć się na baczności. Jak babcia zobaczy, że popełniasz te błędy, rozpęta się kłótnia
Wigilia już za pasem, a więc nadeszła pora, by myśleć o bożonarodzeniowych potrawach. Na wielu stołach pojawią się nie tylko pierogi, czy barszcz z uszkami, ale także staropolski bigos. Jak go przyrządzić, by smakował perfekcyjnie? Przede wszystki...
-
Do tych gołąbków nie musisz parzyć kapusty. Smakują obłędnie, a zyskujesz połowę czasu
Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które cieszy się ogromną popularnością, zarówno w Polsce, jak i za jej granicami. Kapuściana potrawa z farszem jest wyjątkowo smaczna i pożywna, jednak jej przygotowania są dość czasochłonne. Jak przyspieszyć...
-
Przepis na łazanki z kapustą i grzybami. Idealne na wigilijną wieczerzę. Z tym dodatkiem zrobią furorę
Łazanki z kapustą i grzybami to proste, a jednocześnie niezwykle smaczne i pożywne danie. Najczęściej przygotowuje się je w czasie świąt Bożego Narodzenia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się nim również w innych terminach. Poniższy...
-
Danie z kapusty i mięsa mielonego, ale to nie gołąbki. W tej odsłonie nie robi tego prawie nikt
Połączenie kapusty i mięsa mielonego jest bardzo popularne. Przede wszystkim robi się z niego smaczne gołąbki, które mają specjalne miejsce w sercu każdego z nas. Można również wykonać zupę gołąbkową, która jest równie smaczna. Tym razem stawiamy...
-
Przepis na rozpływającą się w ustach kapustę zasmażaną. Dodaj mięsną wkładkę, a będzie jak u babci
Nic nie podkreśli tradycyjnego, polskiego obiad tak jak solidna porcja zasmażanej kapusty. Swojski klasyk warto jednak odpowiednio przygotować - nie obejdzie się bez mięsnej wkładki i kilku przypraw. Tę recepturę stosują najlepsze kucharki i...
-
Babunia nauczyła mnie tego przepisu i powtarzała, że mięso to klucz. Do dziś się do tego stosuję
Polska kuchnia bogata jest w dania pełne smaku i aromatu. Dodatkowo można w niej znaleźć ciekawe połączenia smakowe, które później co jakiś czas powtarzane są w naszych domach. W dużej liczbie receptur powtarza się jeden składnik, a mianowicie...
-
Jak zrobić wigilijną kapustę z grzybami, aby nie była gorzka? Mamy na to sprawdzone sposoby
Kapusta z grzybami i grochem to typowa potrawa wigilijna. Przed Wami dwa przepisy na świąteczną kapustę. W artykule wyjaśnimy także symbolikę dania i przypomnimy, dlaczego ją serwowano i jakie miała znaczenie.
-
To ulepszona wersja kapuśniaku babci. Gdy go jej podasz spadnie z krzesła. Jest znakomity!
Zupa wykonana z kiszonej kapusty jest nam bardzo dobrze znana. Dodaje się do niej wiele przypraw, a także swoją kiełbasę. Ten oto przepis został zmodyfikowany, co okazało się być bardzo dobrym ruchem. Teraz ta zupa zyskała na smaku i jest obłędna.
-
Kapusta z grzybami to przepis babci nie tylko na Wigilię. Moja rodzina zajada się nią cały rok
Kapusta z grzybami to w mojej rodzinie totalny hit. Uwielbiamy ją, bo babcia zawsze świetnie ją przygotowuje. Robi to z własnego przepisu i za każdym razem wychodzi idealnie kwaśna i pieprzna. Oto sposób babci na kapustę z grzybami.
-
Po co lepić kotlety, jeśli z tego mięsa możesz zrobić błyskawiczne danie. Nie narobisz się, a jedzenia starczy na kilka dni
Masz dosyć lepienia i smażenia kotletów mielonych? Przygotowywanie tego dania to zmora niejednej gospodyni. Nie dość, że kosztuje to sporo pracy, to na dodatek robi się przy tym niezły bałagan. Postaw lepiej na zapiekankę z mięsa mielonego. Smak...
-
O tym nietypowym farszu do pierogów będzie głośno przy stole. Każdy zapomni o ziemniakach i serze
Aromatyczne nadzienie zamknięte w elastycznym cieście, a to wszystko ugotowane we wrzątku. Tak właśnie można opisać pierogi. Sposobów na ich przyrządzenie jest wiele, a my poznaliśmy kolejny. O nim będzie głośno wśród rodziny, więc przygotuj się n...
-
Surówka lepsza niż w chińskiej restauracji. Wystarczy połączyć te składniki z dodatkiem obłędnego sosu
Zamiast po raz kolejny szykować nudne, pozbawione aromatu dodatki do obiadu, postaw na klasykę rodem z chińskiej restauracji. Przepis na surówkę z białej kapusty jest niebywale łatwy, jednak prostota kryje obłędny smak i bogactwo witamin. Wisienka...
-
Gdy stawiam ją na stole, rodzina walczy o każdą łyżkę. Zrób od razu dwie miski, bo jedna to za mało
Sałatki to przekąski, które przygotowywane są zawsze, niezależnie od okazji. Podajemy je samodzielnie, z dodatkiem pieczywa lub jako część obiadu. Ta sałatka również może zostać zaserwowana na kilka różnych sposobów, a każdy z nich jest równie...
-
Tradycyjna kapusta zasmażana jak u mamy. Pokrój w kostkę to mięso i dodaj do potrawy. Smak zwali cię z nóg
Zasmażana kapusta, to jedno z tych dań, które jest gotowe już w kwadrans. Przygotowanie zdrowego, kiszonego dodatku do obiadu nie wymaga więc ani ogromnego nakładu pracy, ani wyjątkowych zdolności kulinarnych. Podaj zasmażaną kapustę z tradycyjnym...
-
Swojskie mięso pieczone na kiszonej kapuście to danie tej jesieni. Gdy trafia na stół, nie pozostaje nawet okruszek
Jesień rządzi się swoimi prawami, z którymi nie powinniśmy dyskutować. W tym czasie królują na stołach cięższe i bardziej wyraziste dania. Dodatkowo mają one za zadanie rozgrzać nas od środka. By tak się stało, proponujemy obiad, który może stanow...
-
Chcesz kisić kapustę jak mistrz? Musisz wiedzieć o tym szczególe. Bez niego przetwory będą niesmaczne
Kiszona kapusta to królowa kiszonek, a w polskiej kuchni wykorzystywana jest na wiele sposobów. Przygotowujemy z niej aromatyczny bigos, gotujemy na niej zupę, faszerujemy nią pierogi, czy używamy jako bazę do znakomitej surówki. Nie musisz jednak...
-
Bigos to już przeżytek i lepiej o nim zapomnieć. Za to ta kapusta robi szał na rodzinnych imprezach
Bigos to danie, bez którego Polacy nie wyobrażają sobie świąt i wielu rodzinnych imprez. Okazuje się jednak, że jest coś znacznie lepszego i mniej pracochłonnego. Przy tym daniu tradycyjny bigos powinien się schować. Oto przepis na pyszną kapustę.
-
Ta surówka na dobre odmieni obiad. Te warzywa i obłędnie kremowy sos to duet idealny
Jesienny obiad powinien zawierać solidną dawkę witamin i przy okazji cieszyć oko bogatą paletą kolorów. Idealnym przepisem będzie zatem surówka z czerwonej kapusty, która doskonale pasuje do mięs, ale i jarskich potraw. Jej sekretem jest kremowy s...
-
Moi dziadkowie zawsze to stawiali na stole we Wszystkich Świętych. Staropolski klasyk nie ma sobie równych
Zapewne w każdej rodzinie jest takie danie, które najmocniej kojarzy się z określonym świętem lub wydarzeniem. Z okazji Wszystkich Świętych od wielu, wielu lat na moim rodzinnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej kapusty z grochem. Przepis jest...
-
Takich gołąbków nie robi nawet babcia! Kapuściane zawijasy z sekretnym dodatkiem przypominają kotlety
Przepis na klasyczne gołąbki zna niemal każdy. Co jednak gdyby tradycyjne danie nieco udoskonalić? Uczestniczka MasterChefa zna się na rzeczy i przygotowuje kapuściane zawijasy w oryginalny i smakowity sposób. Klucz do sukcesu tkwi w... panierce!
-
Tradycyjny bigos w słoikach na zimę. Jak go wekować, by nie stracił zdrowotnych i smakowych właściwości?
Bigos to tradycyjna potrawa nie tylko kuchni polskiej, ale również kuchni litewskiej i białoruskiej. Choć przygotowuje się go na bazie kiszonej kapusty i mięsa, to można dodać do niego również grzyby, śliwki, a nawet powidła. Smak końcowy zależy o...
-
Bigos babci Stasi. Był najpyszniejszy, bo używała trzech mięs i jednego nieoczywistego składnika
Bigos to klasyka polskich stołów i każdy zgodzi się ze mną, że nie ma tradycyjnych polskich świąt bez miski gorącego, treściwego bigosu. Przepis na bigos jest banalny, dziś jednak podpowiemy, jak zrobić go po babcinemu. Moja babcia przykładała się...
-
Najzdrowsze kiszonki i ich właściwości. Sprawdź, dlaczego powinniśmy po nie sięgać i poznaj proste przepisy
Kiszonki często są nazywane naturalnymi probiotykami. Ich wszechstronne właściwości są niezwykle pomocne przy wielu schorzeniach. Dowiedz się więcej na temat właściwości kiszonek i sprawdź przepisy na domowe przetwory, które ubogacą Twoją spiżarnię.
-
Gołąbki w tym wydaniu to iście jesienna uczta dla podniebienia. Z trikiem babci zrobisz je lada moment
Nic nie może się równać z obłędnym smakiem domowych gołąbków serwowanych w kremowym sosie. To kultowe danie polskiej kuchni może wydawać się czasochłonne, jednak z naszą recepturą przygotowania pójdą jak z płatka. Kluczem do sukcesu są tu składnik...
-
Bez grama ziemniaków, a dalej są pyszniejsze od klasycznych placków. To przysmak prosto z Bieszczad
Kuchnia polska może zaskoczyć nawet tych, którzy są w niej bardzo zakochani. Jednak jak wiemy, nie każdy ma pojęcie o mniej znanych regionalnych potrawach. Te placki są tego przykładem, ponieważ pomimo swojego świetnego smaku, niewiele osób o nich...
-
Kapusta kiszona z tym dodatkiem jest o niebo smaczniejsza. Mało kto docenia te liście
Kiszona kapusta to jedna z ulubionych kiszonek Polaków i podstawą naszych ulubionych dań. Przecież nasze życie byłoby dużo smutniejsze bez bigosu, kwaśnicy oraz najlepszej na świecie surówki. Jednak najpierw trzeba zrobić dobrą kapustę kiszoną i...
-
Nikt nie robi lepszej surówki na zimę, niż moja babcia. Sekretem wybornego smaku jest odrobina tej przyprawy
Jesień to idealna pora, by usiąść do robienia przetworów. Warzywa znacząco potaniały, a zbliżająca się wielkimi krokami zima dodatkowo zachęca, by zaopatrzyć się w domowe przetwory. Surówka z kapusty to doskonała propozycja przede wszystkim dla...
-
Kapusta kiszona w ten sposób będzie idealna na surówkę i do pierogów. Ciocia Bożenka dodaje dwa składniki
Właśnie rozpoczął się sezon na kiszoną kapustę i chociaż kapustę można kisić cały rok, to najczęściej zabieramy się za to jesienią. Moja ciocia kisi kapustę jednak nieco inaczej, ale muszę przyznać, że wychodzi przepyszna. Bez beczki, czy kamionki...
-
Kiszenie kapusty w warunkach domowych nigdy nie było tak proste. Oto najkrótszy przepis świata
Kiszenie kapusty odbywa się co roku w wielu polskich domach. Najbardziej optymalny czas na to przypada na przełomie października i listopada. Niektórzy żyją w błędnym przekonaniu, że do ukiszenia kapusty potrzebna jest drewniana beczka czy...
-
Kapusta zasmażana - przepis. Najlepsze kucharki stosują patent "na dwa palce" - wychodzi przepyszna
Kapusta zasmażana to wymarzony dodatek do schabowego, pieczonej golonki lub żeberek. Teoretycznie sposób wykonania wydaje się łatwy, ale dziś podpowiemy wam, jak zrobić ją idealnie. Doświadczone kucharki nie popełniają błędu z wodą i stosują metod...
-
To warzywo jadł każdy, ale mało kto zdobędzie 7/7! Pytamy o kapustę!
.
-
Idealny obiad dla leniwych i tych, co nie mają czasu. Koniec ze żmudnym i czasochłonnym procesem
Idealna propozycja dla leniwych, czyli gołąbki bez zawijania. Zapomnij o żmudnym siedzeniu i wyciąganiu gorącej kapusty z garnka. Ten sposób zaoszczędzi ci czasu i nerwów, a smakiem nie odbiega od tradycyjnej wersji. Goście będą prosić cię o...
-
Chłopski garnek z ziemniakami, kapustą i kiełbasą. Najesz się za wszystkie czasy, a i tak zostanie
Chłopski garnek z warzywami i kiełbasą to świetny pomysł na szybki obiad. Dzięki dużej zawartości pożywnych składników jest smaczny i sycący. To jedno z najprostszych dań, które możesz wykonać w zaledwie pół godziny. Jedyne, czego potrzebujesz to...
-
Domowa kapusta kiszona do słoików. Potrzebujesz dwóch składników i zero beczek - prościej się nie da
Przepis na kapustę kiszoną do słoików jest tak prosty, że aż trudno w to uwierzyć. Jedyne, czego potrzebujesz to dwa, łatwo dostępne produkty. Jeśli będziesz podążać za naszymi wskazówkami, już wkrótce będziesz się cieszyć pysznym smakiem domowej...