kluski
-
Nie wyciągaj garnka i zapomnij o gotowaniu. Te kluski leniwe robi się całkowicie inaczej
Kluski leniwe to tak kultowe danie, że ich smak z pewnością jest znany w każdym domu. W klasycznym przepisie, po ich uformowaniu lądują one do garnka z wrzątkiem i tam nabierają smaku. Tym razem ich przyrządzenie różni się od tego sposobu. Przyda...
-
Przez pyzy "zero waste" sama będę wyglądać jak pyza. Niby "z odzysku", ale nie da się im oprzeć
Pyzy to pyszne mięciutkie kluseczki, którym nie sposób się oprzeć. Można przygotować je w duchu "zero waste", co jest doskonałym sposobem na dojedzenie obiadu z poprzedniego dnia. Jak zatem przygotować pyzy z mięsem w ten sposób? Podpowiadamy.
-
Przepis stryjka na obiad, którego nikt nie zapomni. Soczyste mięso to nic przy tych kluskach i sosie
Przyrządzając obiady często kierujemy się smakami i przepisami, której już bardzo dobrze znamy. Nie za często sięgamy po receptury, które mogą nas czymś zaskoczyć lub są dla nas nowością. Pomimo tego i tak zachęcamy po sięgnięcie po ten smakołyk....
-
Kluski śląskie metodą czwórki zawsze wychodzą. Babcia spojrzy z niedowiarzaniem
Kluski śląskie to fantastyczny dodatek do obiadu i wcale nie tylko do tradycyjnej rolady wołowej. Niektórzy jednak nie robią ich z obawy, że coś im się nie uda. Na szczęście wiemy, co robić, by na twoim talerzu wylądowały udane kluski śląskie....
-
Pierogi, bigos i kluski - w tym quizie sprawdzamy znajomość polskiej kuchni!
Dacie radę zdobyć komplet punktów?
-
Przelewam to kremowe ciasto przez łyżkę cedzakową. Obłędne i pomysłowe danie zasługuje na aplauz
Domowe przepisy wieją nudą i daleko im do tych oryginalnych z mediów społecznościowych? Z naszą recepturą nie trzeba wymyślnych składników, zaawansowanych umiejętności i godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy, że zanurzysz łyżkę cedzakową w cieście...
-
Podhalańskie halyszki to smak, którego nie da się podrobić. Podawaj je z tą oryginalną okrasą
Polska kuchnia regionalna jest pyszna, pożywna i sycąca. Gdzie się nie wybierzesz, możesz tam zajadać się różnymi specjałami. Podhale również ma na swoim koncie same pyszności i właśnie po nie warto tam pojechać. Jeśli nie masz jednak takiej...
-
Kluski ziemniaczane w kilka minut. Tani obiad, gdy do wypłaty daleko, a na koncie nie ma ani grosza
Kluski ziemniaczane to świetna propozycja na obiad, gdy budżet nie pozwala nam poszaleć. Świetnie smakują też, kiedy nasza sytuacja jest nieco lepsza, ale mamy chęć na smaki dzieciństwa. Jak zatem błyskawicznie zrobić kluski kładzione łyżką? Oto...
-
Sos robi tu największą robotę. Dodaj do niego te kluseczki, a każdy oszaleje z zachwytu
Kluseczki z sosem to bardzo proste danie, które zachwyci nawet najbardziej wybredne osoby. Oprócz dobrego smaku mogą wyróżnić się także prostym przygotowaniem, który tylko zachęca do zrobienia. Ten przepis wyróżnia się na tle innych smakiem i krót...
-
Kluseczki z miseczki, które każdy kochał w dzieciństwie. Najważniejsze są proporcje jajek i mąki
Kluski lane to idealny dodatek do rosołu lub innych zup. Świetnie smakują także na mleku, ale najlepsze są z masłem i odrobiną pieprzu. Przepis na kluseczki z miseczki pamięta każdy, ale zazwyczaj jedliśmy je na słodko. Jednak ten przepis na obiad...
- Sałatka makaronowa na święta. Ważne są pomidory i składnik z patelni
- Oszustwo na jarmarku. Oto jak klienci są nabijani w butelkę
- Wymarzony prezent każdej dziewczynki. Te zabawki rozwijają wyobraźnię, inspirują do kreatywnej zabawy, pobudzają empatię i pokazują, że warto marzyć MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Został uznany za najgorsze mięso. Polacy masowo dodają go do kanapek
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Rozwiąż mistrzowski quiz kulinarny na literę A. Pobijesz 7/11?
- Rozwiąż mistrzowski quiz kulinarny na literę A. Pobijesz 7/11?
- Waga stoi w miejscu? Szybko ruszy z kopyta. Napar pij każdego ranka
- Ciasta na Boże Narodzenie. Gdy serwuję 3 blachy, znikają nawet okruszki
- Weź śledzie, grzyby i francuskie przyprawy. Ta sałatka uzależnia
-
Niby leniwe, a jednak dodają energii. Pracownik baru mlecznego zdradził swój przepis
Kluski leniwe to dla wielu smak dzieciństwa. Podawane z masłem, bułką tartą czy śmietaną - do wyboru, do koloru. Jak je zrobić, by smakowały tak jak u babci lub w barze mlecznym? Podpowiadamy.
-
Najlepsze do zupy i do gulaszu. Te pyszne kluseczki zrobisz bez mąki
Rosół, pomidorowa, sos grzybowy i gulasz muszą mieć najlepszego przyjaciela. Chodzi oczywiście o kluski. Te, które dziś wam opiszemy, są pyszne, delikatne i nie mają w sobie mąki. Jak zrobić kluseczki z kaszy manny?
-
Metoda 3:1 to najlepszy sposób na delikatne kluski śląskie. Gospodynie uwielbiają je tak robić
Kluski śląskie to przysmak kuchni polskiej. Najlepiej smakują, gdy są miękkie i elastyczne, a do tego polane aromatycznym sosem. Sekretem, który sprawia, że są właśnie takie, jest metoda 3:1. Moja ciocia używała jej za każdym razem i wychodziły...
-
Jak zrobić kluski lane bez grama mąki? Metoda włoskich mam stawia na jeden, obłędny produkt
Smak lanych klusek albo się kocha, albo nienawidzi. Klasykę rodem z dzieciństwa można jedna nieco urozmaicić i nadać im obłędny, włoski klimat. Wystarczy zrezygnować z mąki i zastąpić ją innym, aromatycznym produktem. Takie zestawienie idealnie...
-
Kopytka z serem i ziemniakami podawane z roztopionym masełkiem i cynamonem to prawdziwy smak dzieciństwa
Kopytka z serem i ziemniakami to dla wielu kulinarne wspomnienie z czasów dzieciństwa. Podawane z roztopionym masełkiem i cynamonem sprawiały radość nie tylko najmłodszym. Sprawdź, jak zrobić najlepsze kopytka z serem.
-
Lane kluski w wersji luksusowej. Dużo lepsze od tradycyjnych, dzięki serowi
Przepis na lane kluski zna każda gospodyni i każdy gospodarz. Jednak nie tylko w kraju nad Wisłą uwielbiamy te pyszne kluseczki lane na rosół, mleko lub wodę. Włosi także uwielbiają lane kluski, ale robią je inaczej i naszym zdaniem - dużo lepiej.
-
Kluski ziemniaczane to nie tylko śląskie czy kopytka. Zrób przecieraki, a nie pożałujesz
Kluski to nie tylko ekspresowy przepis na obiad, ale także obłędne danie, które zasmakuje każdemu. Zamiast jednak stawiać na czasochłonne śląskie czy oklepane kopytka, zrób przecieraki. Ten ziemniaczany rarytas zachwyci nawet najbardziej wymagając...
-
Niby śląskie, ale nie do końca. Oto obłędne kluski grzybki z przepisu uczestniczki MasterChefa
Kluski śląskie to klasyka z którą na próżno konkurować. Jak się jednak okazuje, tradycyjny specjał można nieco podrasować, nadając charakterystyczny kształt. Tak powstają ziemniaczane grzybki, które skąpane w ciemnym, aromatycznym sosie wyglądają ...
-
Przepis na te kluski dostałam od kuzynki. Powiedziała, że koniecznie muszę dodać do nich ten składnik
Ziemniaki to ukochane warzywo wielu z nas. Można z nich zrobić wiele smacznych potraw, które nigdy nam się nie znudzą. Jedną z nich są miękkie kluseczki podawane z domowym sosem. Ostatnio kuzynka mi poradziła, by do masy dodać jeden aromatyczny...
-
Szybkie kluski ziemniaczane na obiad za grosze. To zaledwie cztery składniki i woda
Kto z nas nie kocha ziemniaków? Prawda jest taka, że każda ich postać jest pyszna, ale dzisiejszy przepis na tani obiad z ziemniaków to prawdziwy hicior rodem z babcinej kuchni. Wiecie, jak zrobić kładzioki? Jeśli nie, to za chwilę się dowiecie.
-
Kluski ziemniaczane z tym składnikiem to bajka nad bajki. Ten owoc wszystkich zdziwi
Jak zrobić perfekcyjne kluski ziemniaczane? Do masy z ziemniaków warto dodać starte jabłko. Ciasto będzie soczyste i dużo smaczniejsze. Za ten trik będziecie wysyłać nam listy do redakcji.
-
Kluski ziemniaczane na słodko. Z twarogiem i dżemem owocowym smakują wręcz nieziemsko
Kluski ziemniaczane z twarogiem to doskonały pomysł na prosty, szybki i wyjątkowo pożywny obiad. Z dodatkiem śmietany lub ulubionego dżemu smakują wręcz obłędnie. Delikatne, miękkie ciasto w połączeniu ze słodyczą owoców sprawia, że trudno...
-
Kluseczki w wydaniu którego nie znasz. Dodaj do ciasta ten mrożony składnik i polej je sosem
Klasyczne przepisy o kluskach nie wyróżniają się zazwyczaj niczym szczególnym. To później my musimy kombinować i wymyślać dodatki, którymi zmienimy ich smak. Ten przepis pokazał, że można je zrobić inaczej i eksperymentowanie wychodzi na dobre.
-
Szare kluski - przepis z mojego rodzinnego domu. Podstawą są konkretne ziemniaki - wybór jest tylko jeden
Kuchnia polska ziemniakami stoi i z tego warzywa możemy wyczarować całe mnóstwo pyszności. Oprócz placków i frytek, szczególne miejsce w moim sercu zajmują szare kluski, które w moim domu goszczą bardzo często. Nauczyłam się, że podstawą smaku są...
-
Ten przepis zasługuje na wszystkie nagrody świata. Wystarczy nadziać drożdżowe kluski farszem, który Polacy kochają
Pampuchy, nazywane też pyzami drożdżowymi lub kluchami na parze, idealnie komponują się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Choć często podaje się je polane mięsnym sosem lub śmietaną z cukrem, rzadko kiedy są... nadziewane. Postaw na...
-
Moja mama zajadała się tymi kluskami w dzieciństwie. Zawsze powtarza mi, że ten składnik to obowiązek
Żelazne kluski, nazywane również stalowymi lub szarymi, to dla wielu smak dzieciństwa. Są proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie zarówno z domowymi sosami, jak i polane masłem i okraszone cebulką. Jak je zrobić, by smakowały jak za dawnych...
-
Czarne kluski to żadna nowość, a wymysł naszych babć. Nie obejdzie się bez ziemniaków w dwóch wersjach
Śląski rarytas zna niemal każdy, jednak co powiesz na kluski czarne zwane też przez niektórych szarymi? Ten babciny specjał to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a wszystko za sprawą złotych proporcji i ziemniaków w dwóch wersjach. Taki duet da...
-
Koniec z twardymi jak skała leniwymi. Po prostu przestań popełniać ten banalny błąd, a będą pyszne
Kluski leniwe, które przez niektórych nazywane są również pierogami, to jeden z przepisów, które idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad, kolację, a przede wszystkim deser. W czym jednak tkwi sekret tej potrawy? Aby były pyszne, muszą być też...
-
Wymieszałam 4 składniki i wrzuciłam do wrzątku. Wyszło z tego coś, o czym codziennie mówili moi bliscy
Okazuje się, że nie trzeba wiele, by w domowym zaciszu zrobić coś bardzo dobrego. Nie trzeba również za wielu umiejętności, bo robi się je błyskawicznie. Takim przysmakiem podzieliłam się z moją rodziną, a oni przepadli. Teraz chcą, bym robiła je...
-
Kluski śląskie wychodzą rozmemłane i sklejone? Ratunkiem na to jest sprytna metoda 4:1
Kluski śląskie to regionalny przysmak, którym Polacy zajadają się od lat. Przyrządzone odpowiednio, wychodzą niesamowicie miękkie i delikatne. Taki efekt nie zawsze się jednak udaje. Jak przygotować pyszne kluski, aby nie stały się posklejaną papk...
-
Kluski z makiem może i są proste, ale mogą zachwycić gości nietuzinkowym smakiem
Kluski z makiem to jedno z podstawowych dań wigilijnych. W artykule podpowiemy Wam, jak zrobić kluski z makiem w różny sposób. Pamiętajcie, że kluski z makiem najlepiej smakują na ciepło.
-
Zagnieć ziemniaki z tym kremowym składnikiem. Dzięki temu kluski śląskie wyjdą pierwsza klasa
Klusek śląskich chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Te idealnie sprężyste, ziemniaczane kuleczki to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Warto je jednak nieco podrasować, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze. Wystarczy sięgnąć po łyżkę kremoweg...
-
Mama robiła je, gdy w lodówce hulał wiatr. Wystarczą trzy składniki i boczek, a wyczarujesz cudo
Przecieraki to jedno z tych dań, którym kiedyś zajadała się biedota, a dziś na jego punkcie szaleją wszyscy. Proste w wykonaniu, tanie i obłędnie smaczne kluski ziemniaczane będą świetną propozycją na obiad. Nie musisz się nawet martwić robieniem...
-
Rozgrzewająca zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka. Sekretem smaku są obłędnie mięciutkie kluseczki
W chłodne dni nic nie rozgrzeje i nie nasyci tak jak obłędna zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka. Zamiast skomplikowanych specjałów warto wrócić do prostych produktów i tradycji - smak gwarantują dwa dodatki, które dosłownie rozpływają się w ustach.
-
Jakie ziemniaki najlepsze do klusek? O tym wie każda mama i babcia. "Przypatrz się im już w warzywniaku"
Kto nie kocha klusek? Choć pewnie znajdą się tacy, którzy w menu wolą inne pozycję, to jednak domowe polskie kluchy nie mają sobie równych. W czym tkwi sekret ich wybornego smaku? To nie tylko sos lub okrasa, ale przede wszystkim samo ciasto. Aby...
-
Idealne kartacze, to te domowej roboty. Jak złapać proporcje? Moja ciocia twierdzi, że wystarczy odjąć zero
Kartacze są nieodłączną częścią tradycyjnej kuchni podlaskiej, choć równie ważne są również w kuchni litewskiej i ukraińskiej. Ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale nie ma się czego obawiać. Jeśli zapamiętasz te proporcje, kartacze...
-
Niebiańsko mięciutkie kopytka. Trik z mlekiem całkowicie odmieni ich smak, pamiętaj też o proporcjach
Zastanawiasz się przygotować kopytka idealne? To prostsze niż mogłoby się wydawać, jednak warto pamiętać o kilku szczegółach. Dobrze dobrane ziemniaki to połowa sukcesu - dodatek mleka także zrobi swoje. Wlej nabiał w odpowiednim momencie, a...
-
Pokroiłam grzyby i podałam z tymi kluskami. Już nigdy nie zrobię tego dania inaczej
Proste dania obiadowe kocha chyba każdy. Można je przygotować bardzo szybko, a do tego nie wybrudzić całej kuchni. Tak właśnie jest z tą potrawą. Wystarczy połączyć kilka produktów, a cała reszta zrobi się sama. Najlepiej smakuje z domowymi...
-
Kluski leniwe tak pyszne, że nawet babcia poprosi o przepis. Wszystko przez jeden niepozorny dodatek
Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być najlepsze - dotyczy to także gotowania i domowych obiadów. Zamiast zatem kombinować z wymyślnymi specjałami postaw na klasykę, jaką są kluski leniwe. Przepis gwarantuje obłędnie delikatny i puszysty...
-
Szare kluski - przepis, który pokoloruje twój obiad. Zadbaj o odpowiedni typ ziemniaków, a będą lepsze niż u babci
Są takie przepisy, które nigdy się nie zestarzeją i zawsze będą nam przypominać same dobrze chwile. Jednym z takich przepisów są szare kluski, które pewnie kojarzymy z babciną kuchnią. Jak zrobić szare kluski, żeby były jędrne i pyszne? Sukces...