kluski
-
Lasowiackie kacapoły poznałam, będąc na weselu w Kolbuszowej. Te kluski rozpływają się w ustach
Będąc na weselu w Kolbuszowej, miałam okazję spróbować obłędnego dania rodem z regionalnej kuchni. Lasowiackie kacapoły, o których mowa, to obłędne kluski, których wnętrze wypełnia swojski nabiał. Już po kilku kęsach uświadomiłam sobie, że to będz...
-
Na to danie czekały wszystkie dzieciaki. Prosty przepis na kluski, które przypomną ci lata dzieciństwa
W latach młodości czekało się na to danie przebierając nogami. Robiły je nasze babcie, mamy, mogliśmy spróbować go również w przedszkolu. Ugotowany makaron ze słodkim sosem truskawkowym, zawsze zjadany był do ostatniego kęsa. Choć nie jest to...
-
Takich klusek jeszcze nie kulałeś. Zamiast mięsa wykorzystaj twaróg i połącz go ze świeżym szpinakiem
W cieplejsze dni bywa ochota na trochę lżejszy obiad. Ciężkie sosy czy potrawy mięsne, to dania preferowane głównie w okresie jesienno-zimowym. Dobrym zamiennikiem tradycyjnego schabowego czy dań z kurczakiem, mogą być lekkie i proste w...
-
Nie wierzyłam w metodę czwórki, ale ją sprawdziłam. Tak pysznych klusków nie robił nawet mój dziadek
Mój dziadek był mistrzem w robieniu klusków śląskich. Żadne inne nie smakowały tak dobrze jak jego. Okazuje się jednak, że te robione metodą czwórki są dla nich poważną konkurencją - smakują nawet lepiej. Na czym więc polega metoda czwórki i jak...
-
Kluski śląskie wychodzą mi idealne. Wybieram konkretne ziemniaki, a rodzina całuje mnie po rękach [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Jak zrobić kluski śląskie, które są idealne - mięciutkie i sprężyste? Ja opanowałam ten przepis do perfekcji. Nie ma w tym niczego skomplikowanego, ale niektórzy dziwią się, z czym je podałam. Tak, czy siak - cała rodzina je uwielbia. Tego patentu...
-
Sto lat temu te kluchy były w każdej chałupie. Kosztują grosze, a smakują z każdym dodatkiem
Żelazne kluski to klasyka tak zwanej kuchni biedoty, jednak w smaku wcale nie są biedne. To pomysł na tani i sycący obiad, który zrobisz za grosze. Moja świętej pamięci babcia wspominała, że "na tygodniu" w każdym domu od zawsze gotowało się żelaz...
-
Jeśli kochasz ziemniaki, koniecznie spróbuj zrobić tarcioki. To najlepsze kluski na Podhalu
Od północy na południe Polska stoi ziemniakami, a dokładniej kluskami ziemniaczanymi. Jedne z najsmaczniejszych przyniosła regionalna kuchnia Podhala, która bazuje na lokalnych składnikach i bogatej historii kulinarnej tego regionu. To tradycyjne...
-
Tradycyjny śląski specjał zna każdy, ale klasykę warto zamienić na obłędną zapiekankę kluskową
Tradycyjne kluski śląskie to obłędny dodatek do zrazów, pieczeni i kremowych sosów. Zdaje się, jednak, że ziemniaczany rarytas może grać też główne skrzypce, a wystarczy zapiec kluchy w sosie. Tak powstaje zapiekanka idealna, której nie oprze się...
-
Tak smakował koszmar mojego dzieciństwa, a dziś za nim szaleję. Babcia robiła ją na obiad i kolacje
Nie wszystkie dania mogą nam się dobrze kojarzyć. Dla mnie koszmarem była ta zupa, a babcia robiła ją bardzo często. To połączenie smaków nigdy do mnie nie przemawiało, ale gdy dorosłam, to się zmieniło. Teraz robię ją bardzo często i dziwię się,...
-
Przepis na te słoweńskie pierogi przywiozłam z majówki. Są ogromną konkurencją dla polskich
Struklji to jeden z największych przysmaków w Słowenii. Można porównać go do naszych pierogów, choć różni się nieco sposobem zlepiania ciasta. Muszę jednak przyznać, że to danie jest dla nich poważną konkurencją. Spróbujcie koniecznie.
-
Kluski, którymi naje się cała rodzina. Bardzo smaczne, szybkie, a na dodatek tanie w przygotowaniu
Kluski to idealne danie dla całej rodziny. Przygotowanie go jest dość tanie, co dla wielu osób jest ogromną korzyścią. Prezentujemy więc przepis na kluski, ale dość nietypowe, bo z twarogiem. Jak je przygotować? Podpowiadamy.
-
Kluski leniwe w takiej odsłonie zaskoczą nawet najbardziej wytrawnych koneserów kuchni polskiej
Przepis na kluski leniwe z batatami to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Danie wychodzi lekkie, pachnące przyprawami korzennymi i niebiańsko miękkie. Przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jak je przygotować? Bardzo prosto.
-
Przepis na kluski śląskie z zeszytu mojej babci. Zawsze dodawała jeden, sekretny składnik
Kluski z dziurką w środku to smak szczęśliwego dzieciństwa. Każda pani domu posiada na nie swoją własną recepturę. Często podawane ze słodką, modrą kapustką i sztuką mięsa tworzą doskonałą kompozycję na niedzielny obiad. Poznaj przepis na kluski...
-
Tylko zasada czwórek sprawia, że kluski śląskie są smaczne. Od lat ją stosuję i nigdy nie zawodzi
Kluski śląskie można zjeść w wielu restauracjach, ale tylko zrobione własnoręcznie mogą być najsmaczniejsze. Jeśli dalej nie znalazłeś idealnego przepisu na to danie, to zapisz naszą propozycję. Zasada czwórek gwarantuje, że kluski będą delikatne ...
-
Ciepło myślę o wszystkich kluskach, ale te smakują absolutnie najlepiej. Zna je każdy prawdziwy Ślązak
Któż z nas nie kocha kluseczek? Czy to pływające zupie, czy podane na niedzielny śląski obiad z roladą i modrą kapustą, są po prostu wspaniałe. Przyrządzamy je na wiele różnych sposobów w każdym domu. Te jednak zostały wpisane na listę produktów...
-
Kluski nie takie oczywiste? Z tym śniadaniowym składnikiem są o niebo lepsze od śląskich i leniwych
Klasyczne kluski zna chyba każdy, jednak ten przepis to prawdziwa rewolucja w kuchni. Wszystko przez główny składnik, który zazwyczaj króluje podczas lekkich i zdrowych śniadań. Jeśli dodasz go do naszych klusek, gwarantujemy, że wyjdą równie...
-
Kluski leniwe bez twarogu - da się? Da się. W opcji dla leniwych można wszystko. I tak będą pyszne
Kluski leniwe w opcji dla leniwych brzmią naprawdę kusząco. W tym przepisie chodzi o to, by pozbyć się twarogu i użyć innego składnika. Może się to wydawać nieco kontrowersyjne, jednak naprawdę działa!
-
Zrobiłam je z przepisu Makłowicza i nawet babcia zaniemówiła. Delikatne, a zarazem z charakterem
Robert Makłowicz jest ikoną gastronomii i wiele osób lubi odtwarzać przepisy, którymi się dzieli. Ja również postanowiłam to zrobić i to był strzał w dziesiątkę. Wiem, że będę te pyzy przyrządzać częściej, bo ich smak jest naprawdę świetny.
-
Kluski leniwe robię bez tego składnika. Mam przez to na pieńku z babcią, ale obiad wychodzi boski
Leniwe to jedna ze sztandarowych potraw kuchni polskiej. Miękkie, delikatne kluski można podać zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Choć przyrządzenie ich nie jest trudne, to wymaga użycia konkretnych składników. Mało kto jednak wie, że...
-
Kochaliśmy gdy w dzieciństwie babcia polewała je truskawkami. Najpyszniejsze kluchy świata
Te kluchy znane są podróżnymi nazwami w zależności od regionu. Jednak bez względu na to, czy mówimy na nie pampuchy, parowańce, pyzy drożdżowe, czy kluski na parze, zawsze smakują idealnie. Przepis na pampuchy natychmiast przypomni ci dzieciństwo ...
-
Nie wyciągaj garnka i zapomnij o gotowaniu. Te kluski leniwe robi się całkowicie inaczej
Kluski leniwe to tak kultowe danie, że ich smak z pewnością jest znany w każdym domu. W klasycznym przepisie, po ich uformowaniu lądują one do garnka z wrzątkiem i tam nabierają smaku. Tym razem ich przyrządzenie różni się od tego sposobu. Przyda...
-
Przez pyzy "zero waste" sama będę wyglądać jak pyza. Niby "z odzysku", ale nie da się im oprzeć
Pyzy to pyszne mięciutkie kluseczki, którym nie sposób się oprzeć. Można przygotować je w duchu "zero waste", co jest doskonałym sposobem na dojedzenie obiadu z poprzedniego dnia. Jak zatem przygotować pyzy z mięsem w ten sposób? Podpowiadamy.
-
Przepis stryjka na obiad, którego nikt nie zapomni. Soczyste mięso to nic przy tych kluskach i sosie
Przyrządzając obiady często kierujemy się smakami i przepisami, której już bardzo dobrze znamy. Nie za często sięgamy po receptury, które mogą nas czymś zaskoczyć lub są dla nas nowością. Pomimo tego i tak zachęcamy po sięgnięcie po ten smakołyk....
-
Kluski śląskie metodą czwórki zawsze wychodzą. Babcia spojrzy z niedowiarzaniem
Kluski śląskie to fantastyczny dodatek do obiadu i wcale nie tylko do tradycyjnej rolady wołowej. Niektórzy jednak nie robią ich z obawy, że coś im się nie uda. Na szczęście wiemy, co robić, by na twoim talerzu wylądowały udane kluski śląskie....
-
Pierogi, bigos i kluski - w tym quizie sprawdzamy znajomość polskiej kuchni!
Dacie radę zdobyć komplet punktów?
-
Przelewam to kremowe ciasto przez łyżkę cedzakową. Obłędne i pomysłowe danie zasługuje na aplauz
Domowe przepisy wieją nudą i daleko im do tych oryginalnych z mediów społecznościowych? Z naszą recepturą nie trzeba wymyślnych składników, zaawansowanych umiejętności i godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy, że zanurzysz łyżkę cedzakową w cieście...
-
Podhalańskie halyszki to smak, którego nie da się podrobić. Podawaj je z tą oryginalną okrasą
Polska kuchnia regionalna jest pyszna, pożywna i sycąca. Gdzie się nie wybierzesz, możesz tam zajadać się różnymi specjałami. Podhale również ma na swoim koncie same pyszności i właśnie po nie warto tam pojechać. Jeśli nie masz jednak takiej...
-
Kluski ziemniaczane w kilka minut. Tani obiad, gdy do wypłaty daleko, a na koncie nie ma ani grosza
Kluski ziemniaczane to świetna propozycja na obiad, gdy budżet nie pozwala nam poszaleć. Świetnie smakują też, kiedy nasza sytuacja jest nieco lepsza, ale mamy chęć na smaki dzieciństwa. Jak zatem błyskawicznie zrobić kluski kładzione łyżką? Oto...
-
Sos robi tu największą robotę. Dodaj do niego te kluseczki, a każdy oszaleje z zachwytu
Kluseczki z sosem to bardzo proste danie, które zachwyci nawet najbardziej wybredne osoby. Oprócz dobrego smaku mogą wyróżnić się także prostym przygotowaniem, który tylko zachęca do zrobienia. Ten przepis wyróżnia się na tle innych smakiem i krót...
-
Kluseczki z miseczki, które każdy kochał w dzieciństwie. Najważniejsze są proporcje jajek i mąki
Kluski lane to idealny dodatek do rosołu lub innych zup. Świetnie smakują także na mleku, ale najlepsze są z masłem i odrobiną pieprzu. Przepis na kluseczki z miseczki pamięta każdy, ale zazwyczaj jedliśmy je na słodko. Jednak ten przepis na obiad...
-
Niby leniwe, a jednak dodają energii. Pracownik baru mlecznego zdradził swój przepis
Kluski leniwe to dla wielu smak dzieciństwa. Podawane z masłem, bułką tartą czy śmietaną - do wyboru, do koloru. Jak je zrobić, by smakowały tak jak u babci lub w barze mlecznym? Podpowiadamy.
-
Najlepsze do zupy i do gulaszu. Te pyszne kluseczki zrobisz bez mąki
Rosół, pomidorowa, sos grzybowy i gulasz muszą mieć najlepszego przyjaciela. Chodzi oczywiście o kluski. Te, które dziś wam opiszemy, są pyszne, delikatne i nie mają w sobie mąki. Jak zrobić kluseczki z kaszy manny?
-
Metoda 3:1 to najlepszy sposób na delikatne kluski śląskie. Gospodynie uwielbiają je tak robić
Kluski śląskie to przysmak kuchni polskiej. Najlepiej smakują, gdy są miękkie i elastyczne, a do tego polane aromatycznym sosem. Sekretem, który sprawia, że są właśnie takie, jest metoda 3:1. Moja ciocia używała jej za każdym razem i wychodziły...
-
Jak zrobić kluski lane bez grama mąki? Metoda włoskich mam stawia na jeden, obłędny produkt
Smak lanych klusek albo się kocha, albo nienawidzi. Klasykę rodem z dzieciństwa można jedna nieco urozmaicić i nadać im obłędny, włoski klimat. Wystarczy zrezygnować z mąki i zastąpić ją innym, aromatycznym produktem. Takie zestawienie idealnie...
-
Kopytka z serem i ziemniakami podawane z roztopionym masełkiem i cynamonem to prawdziwy smak dzieciństwa
Kopytka z serem i ziemniakami to dla wielu kulinarne wspomnienie z czasów dzieciństwa. Podawane z roztopionym masełkiem i cynamonem sprawiały radość nie tylko najmłodszym. Sprawdź, jak zrobić najlepsze kopytka z serem.
-
Lane kluski w wersji luksusowej. Dużo lepsze od tradycyjnych, dzięki serowi
Przepis na lane kluski zna każda gospodyni i każdy gospodarz. Jednak nie tylko w kraju nad Wisłą uwielbiamy te pyszne kluseczki lane na rosół, mleko lub wodę. Włosi także uwielbiają lane kluski, ale robią je inaczej i naszym zdaniem - dużo lepiej.
-
Kluski ziemniaczane to nie tylko śląskie czy kopytka. Zrób przecieraki, a nie pożałujesz
Kluski to nie tylko ekspresowy przepis na obiad, ale także obłędne danie, które zasmakuje każdemu. Zamiast jednak stawiać na czasochłonne śląskie czy oklepane kopytka, zrób przecieraki. Ten ziemniaczany rarytas zachwyci nawet najbardziej wymagając...
-
Niby śląskie, ale nie do końca. Oto obłędne kluski grzybki z przepisu uczestniczki MasterChefa
Kluski śląskie to klasyka z którą na próżno konkurować. Jak się jednak okazuje, tradycyjny specjał można nieco podrasować, nadając charakterystyczny kształt. Tak powstają ziemniaczane grzybki, które skąpane w ciemnym, aromatycznym sosie wyglądają ...
-
Przepis na te kluski dostałam od kuzynki. Powiedziała, że koniecznie muszę dodać do nich ten składnik
Ziemniaki to ukochane warzywo wielu z nas. Można z nich zrobić wiele smacznych potraw, które nigdy nam się nie znudzą. Jedną z nich są miękkie kluseczki podawane z domowym sosem. Ostatnio kuzynka mi poradziła, by do masy dodać jeden aromatyczny...
-
Szybkie kluski ziemniaczane na obiad za grosze. To zaledwie cztery składniki i woda
Kto z nas nie kocha ziemniaków? Prawda jest taka, że każda ich postać jest pyszna, ale dzisiejszy przepis na tani obiad z ziemniaków to prawdziwy hicior rodem z babcinej kuchni. Wiecie, jak zrobić kładzioki? Jeśli nie, to za chwilę się dowiecie.