ogórki
-
Ogórki babci Jasi były najładniejsze i najsmaczniejsze w całej wsi. Podlewała je tanią mieszanką
Co zrobić, by nasze ogórki były najładniejsze, najokazalsze w całym powiecie (a na pewno bardziej niż te u sąsiadów)? Odpowiedź jest prosta - podlewać. Ale sama woda nie zapewni ogórkowego efektu wow, przyda się coś jeszcze. Babcia Jasia zawsze...
-
Ogórki kiszone wychodzą mętne i się gazują? Sposoby babci z Podhala dadzą swojski smak i brak pleśni
Nie ma nic lepszego niż domowej roboty przetwory. Na półkach niemal każdej spiżarni królują kiszonki, które są flagowym produktem w wielu domach. Warto jednak pamiętać o kilku szczegółach, które gwarantują nie tylko obłędny, swojski smak, ale takż...
-
Przepis na ogórki lepsze od kiszonych i małosolnych? Te należy zamarynować, tyle że bez octu
Przetwory z ogórków są bardzo uniwersalne. Większość z nich pasuje zarówno do kanapek, dań mięsnych, jako zakąska czy element imprezowych koreczków. Jedni wolą kiszone, inni małosolne, a jeszcze niektórzy nie mogą oprzeć się marynowanym. Ten przep...
-
Przesolone małosolne? Nigdy z tym kulinarnym patentem. Zasady solenia są jasne i proste
Ogórki małosolne to jeden z wielu wiosennych i letnich symboli kulinarnych. Ich świeży i mocny smak idealnie pasuje do lekkich sałatek czy wyśmienitych kanapek. Co jednak zrobić, by ich nie przesolić? Stosując ten trik, skazujesz się jedynie na...
-
Domowy nawóz dla ogórków z zaledwie tych dwóch składników. Chroni przed zarazą i zwiększa plony
Sezon na ogórki gruntowe już za pasem. Dla hodowców - profesjonalnych, jak i tych działkowych - oznacza to okres wzmożonych przygotowań. W jaki sposób wesprzeć swoje warzywa, aby obficie w tym roku obrodziły? Wystarczy prosty nawóz domowej roboty....
-
Ogórki małosolne - przepis. Metoda "na sucho" jest łatwa i szybka, wystarczy worek, przyprawy i jutro są gotowe
Ogórki małosolne to najprościej mówiąc ogórki, które są krótko kiszone, stąd ich delikatny smak. W tradycyjnym przepisie, ogórki małosolne "dojrzewają" w zalewie kilka dni, w zależności od warunków. A jeśli podpowiemy, że możesz mieć pyszne...
-
Co zrobić, by ogórki lepiej rosły? Przyda się coś, co zawsze wyrzucasz po śniadaniu do kosza
Czy istnieje magiczny sposób, by ogórki rosły zdrowe i okazałe? Cóż, to nie żadna magia, a domowy nawóz, który sprawdzi się również pod inne warzywa lu do kwiatów. Lubisz na śniadanie jeść jajka? A jeśli podpowiem, że wrzucanie skorupek to spory...
-
Zachowaj czujność i sprawdź miąższ ogórków. Ta niespodzianka może skończyć się kiszoną katastrofą
Chociaż do zbiorów ogórków pozostało jeszcze kilka długich tygodni, warto przypomnieć o ważnej zasadzie, która nadal dla niektórych pozostaje tajemnicą. Mowa tu o dokładnym sprawdzeniu miąższu zielonych warzyw. Jak się okazuje, gąbczaste wnętrze...
-
Już nigdy nie dodasz chrzanu do ogórków kiszonych. Jest znacznie pyszniejszy sposób na podbicie smaku
Chrzan dodawany do ogórków kiszonych sprawia, że stają się one twardsze i bardziej jędrne. Chociaż dodaje się go przetworów w większości domów, to nie jest on niezbędny, aby ogórki wyszły pyszne i chrupiące.
-
Kiedy i jak siać ogórki do gruntu? Pamiętaj o "zimnej Zośce"! Kalendarz to klucz do udanych zbiorów
Odpowiednie wysiewanie ogórków ma duży wpływ na późniejsze zbiory. Warto zaznaczyć, że są to warzywa, które źle znoszą niską temperaturę. Dlatego tak istotny jest kalendarz oraz obserwowanie pogody. Warto przypomnieć o tzw. zimnej zośce i...
-
Domowy nawóz do ogórków cioci Ali. Będą rosły jak szalone i nie tknie ich żadna zaraza. To tylko trzy składniki
Jaki powinien być idealny ogórek? Zielony, okazały, soczysty oraz nietknięty przez szkodniki i wszelkie zarazy. Jeśli chcesz mieć stuprocentową pewność, że twoje ogórki urosną idealne, mam dla ciebie sposób, który zdradziła ciocia z Bełchatowa. Te...
-
Zapomnij o mizerii czy małosolnych. Przygotuj ogórki w ten sposób, a goście zaniemówią z wrażenia
Mizerię, małosolne czy domowe surówki z ogórkami w roli głównej zna niemal każdy. Warto zatem nieco urozmaicić menu i przygotować kiszonki w niecodziennej wersji. Kiszone podane w ten sposób sprawią, że nawet teściowa zaniemówi z zachwytu. A...
-
Rewelacyjna mizeria w szwedzkim wydaniu. Spróbuj raz, a nie wrócisz do tradycyjnej odsłony
Mizeria to jedna z klasycznych surówek, która smakuje obłędnie szczególnie wiosną i latem, gdy warzywa są świeże i dojrzałe. Warto jednak nieco urozmaicić tradycyjny smak i przekonać się do szwedzkiej wersji. W składzie królują ciekawe dodatki,...
-
Ogórki małosolne z foliówki? Zapomnij o zalewie, sposób na sucho jest o niebo lepszy i łatwiejszy
Ogórki małosolne to doskonały dodatek do wszelkich wiosennych dań, ze względu na swój świeży, intensywny smak. Tradycyjna fermentacja w zalewie zajmuje jednak kilka dni. Gdy najdzie cię ochota na ten słony, czosnkowy smak warto przygotować je... w...
-
Mizeria - przepis i do mielonego i do schabowego. Jeden dodatek może zszokować, ale gwarantuje pyszny smak
Mizeria to uniwersalny dodatek do obiadu, który pasuje do prawie każdej potrawy. Może się wydawać, że mizeria to po prostu starte ogórki wymieszane ze śmietaną, czasem z dodatkiem cebuli. Błąd - mizeria może smakować jak ogórkowe arcydzieło, a dzi...
-
Samodzielnie kisisz ogórki? Tych kilka popularnych błędów może cię słono kosztować
Wiele gospodyń przygotowuje kiszonki samodzielnie. Niestety, łatwo jest popełnić błąd, który całkowicie zepsuje smak ogórków kiszonych i sprawi, że będą mętne oraz "gazowane". Aby przetwory się nie zepsuły, należy kiszonki przygotować w odpowiedni...
-
Kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Babcia z Podlasia radzi: ten mały błąd spowoduje katastrofę
Zupa ogórkowa to królowa polskich zup. Tradycyjne danie często gości na naszych stołach, jednak jak się okazuje, by uzyskać idealny efekt, należy przestrzegać kilku istotnych zasad. Babcia z Podlasia radzi, kiedy dodawać ogórki do zupy. Ten mały...
-
Kiedy siać i sadzić ogórki? Rolnik Marek radzi: Liczy się nie tylko termin wysiewu
Kiedy najlepiej sadzić i siać ogórki? Jak się okazuje, warzywa te są dość kapryśne, więc z pierwszym wysiewem trzeba poczekać na cieplejsze dni lub zaopatrzyć się w tunele foliowe lub nasłonecznione tereny. Co trzeba wiedzieć?
-
Biały nalot na ogórkach kiszonych? To wcale nie oznacza złej jakości - wręcz przeciwnie
Domowej roboty ogórki kiszone to klasyka, która nigdy się nie znudzi. Swojski produkt to przysłowiowa bomba witaminowa, która na dodatek obłędnie smakuje. Czasem jednak pojawia się na nich biały nalot, który kryje swoje znaczenie. Wyjaśniamy, czy...
-
Widzisz tanie ogórki na targu? Uważaj, bo mogą być rosyjskie. "Nikt z tym nic nie zrobił"
Po agresji Rosji na Ukrainę Unia Europejska wprowadziła liczne sankcję, które miały uderzyć w rosyjską gospodarkę. Okazuje się jednak, że w Polsce nadal można kupić importowane z Rosji warzywa, m.in. ogórki, ponieważ nie zostało na nie wprowadzone...
-
Słodko-kwaśna surówka z kiszonych ogórków według przepisu babci. To idealny i zdrowy dodatek do obiadów domowych
Kwaśno-słodka surówka z ogórków kiszonych to idealny dodatek do domowych obiadów. Spokojnie zastąpi mizerię lub surówkę z kapusty, a przygotujesz ją w kilka minut. Wystarczy mieć pod ręką te podstawowe warzywa i przyprawy.
-
Sadzenie i uprawa ogórków gruntowych. Jak często powinniśmy je podlewać?
Uprawa ogórków gruntowych jest bardzo popularna w przydomowych ogródkach warzywnych. To delikatne i orzeźwiające warzywo jest lubiane i stanowi idealny dodatek do wielu dań. Właśnie dlatego warto poznać podstawowe zasady uprawy i wygospodarować...
-
Jak rośnie ogórek? Jak obierać ogórka, żeby nie był gorzki? Wszystko, co musicie wiedzieć
Ogórek jest niesamowitym warzywem, ponieważ cieszy się zainteresowaniem nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Ogórek jest niskokaloryczny, zawiera właściwości prozdrowotne, a jego uprawą mogą zająć się nawet początkujący ogrodnicy. Ogórek:...
-
Zapomnij o mleku. Namocz śledzie w tej zalewie, a znikną z talerza w okamgnieniu
Śledzie to klasyka polskiej kuchni i kulinarna tradycja, którą kultywujemy od pokoleń. Ryby goszczą na stołach w wielu smacznych wersjach, jednak klasyka z zalewą jest bezkonkurencyjna. Jak się okazuje można wykorzystać do tego nietypowy produkt -...
-
Przepis na mizerię. Prosta i szybka surówka do obiadu. Zamień śmietanę na jogurt i przygotuj wersję light
Surówka to obowiązkowy element obiadu. Nie zawsze jest jednak czas na przygotowywanie pracochłonnych kompozycji. W takich awaryjnych sytuacjach najlepiej sprawdzają się szybkie rozwiązania. Przepis na mizerię wykonamy, zanim podgrzeje się mięso.
-
Kiedy solić mizerię? Przez jeden błąd będzie zbyt wodnista. Kluczowa jest kolejność
Tradycyjny obiad nie smakowałby tak wyśmienicie, gdyby nie dodatki - mowa tu o sałatkach, warzywach w różnej postaci i surówkach. Mizeria to klasyka, która często towarzyszy wszelakim kotletom, mięsom czy jarskim daniom. Kluczowe w przygotowaniu...
-
Sałatka z ogórków Kaliny Jędrusik. Magda Gessler wspomina legendarny przepis na zieloną misę witamin
Sałatka z ogórków Kaliny Jędrusik to prawdziwy rarytas, który wspomina w jednym odcinku "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler. Kultowy przepis to prawdziwa bomba zielonych witamin, ale także smaczny kąsek doskonały na każdą okazję. Kluczem do sukce...
-
Przepis na zupę ogórkową. Świetnie rozgrzewa podczas jesiennych chłodów. Podpowiadamy, z czym warto ją jeść
Przepis na zupę ogórkową - tradycyjne polskie danie, które rozgrzeje jesienią po powrocie do domu. Podpowiadamy, co warto dodać, aby miała jeszcze bogatszy smak i aromat. Jak przygotować klasyczną ogórkową? Przedstawiamy przepis.
-
Przetwory na zimę - sprawdź, jakie zapasy warto mieć w spiżarni [kapusta, cukinia, gruszki, ogórki]
Przetwory na zimę przygotowuje się od końca czerwca do października. Jest to więc już ostatnia chwila na to, aby zapełnić swoją spiżarnię. Podpowiadamy kilka prostych i sprawdzonych przepisów.
-
Redaktorzy "The New York Times" nie mają łatwego życia. Dlaczego? Bo "w życiu ogórkowej nie widzieli"
"New York Times" po raz kolejny publikuje polski przepis i po raz kolejny wywołuje burzę. Opublikowana receptura na polską zupę ogórkową co prawda była doskonała, jednak problem tkwił w nieodpowiednio dobranym zdjęciu. Oburzeni internauci twierdzą...
-
Twarde ogórki konserwowe - przepis i sprawdzone triki na chrupiące ogórki do słoików na zimę
Interesuje cię przepis na twarde ogórki konserwowe, który zawsze się udaje? To już ostatnia chwila na zakup ogórków gruntowych. Dlatego przygotowaliśmy proste przepisy i sprawdzone porady na udane przetwory.
-
Mizeria na zimę do słoików - sprawdź, jak ułatwić sobie życie i mieć gotowe ogórki do śmietany zawsze pod ręką
Mizeria na zimę do słoików to idealne rozwiązanie pod wieloma względami. Gotowa mizeria to spore ułatwienie zwłaszcza kiedy mamy niespodziewanych gości na obiedzie. Sprawdź, jak zrobić taką mizerię.
-
Zupa ogórkowa będzie smaczniejsza jeśli zastosujesz ten babciny trik. Kluczem jest masło
To prawdziwy klasyk tradycyjnej kuchni, który często gości na polskich stołach. Aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca zupa ogórkowa to pyszny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Aby uzyskać tradycyjny smak, wypróbuj trik z masłem. Ta babcina metoda...
-
Ogórki kanapkowe w wyjątkowej zalewie. By wyszły idealne, powinny mieć te trzy cechy
Próbowaliście kiedyś ogórków w zalewie z curry? To ciekawa alternatywa dla innych przetworów, która pasuje do różnych dań obiadowych. Ogórki kanapkowe wyróżniają się wyrazistym smakiem. Jeśli chcesz by wyszły idealne, musisz zwrócić uwagę na trzy...
-
Ogórki kiszone na zimę - przepis na chrupiącą przekąskę. To już ostatni dzwonek na ich przygotowanie!
Ogórki kiszone na zimę to idealna forma przekąski, która nie tylko jest wyjątkowo smaczna, ale także wzmacnia naszą odporność. Choć sezon na te warzywa dobiega końca, to nadal możemy zrobić domowe przetwory. Zdradzamy prosty przepis.
-
Jak zrobić chrupiące i pyszne kiszone ogórki? Sprawdzony przepis, dzięki któremu nie będą puste w środku
Przepis na kiszone ogórki to klasyka wśród polskich przetworów. Są pyszne i bardzo zdrowe, a do tego nietrudno je zrobić. Najlepiej według tradycyjnej receptury. Zobaczcie sami.
-
Jak zrobić ogórki kiszone? Zalewa to klucz do sukcesu. Proste triki na smaczne przetwory
Jak zrobić ogórki kiszone? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które planują zasilić spiżarnię w te przepyszne przetwory. Okazuje się, że to wcale nie takie proste, a kluczem do sukcesu jest idealna zalewa i sposób układania ogórków w słoiku.
-
Ogórki konserwowe - przepis. Jaką temperaturę powinna mieć zalewa? Wyjaśniamy
Ogórki konserwowe to moje ulubione przetwory z ogórków i latem oraz wczesną jesienią moja kuchnia tonie w zielonych słoikach. Jak je zrobić, żeby wyszły idealne? Ogórki oczywiście są ważne - powinny być świeżo zerwane i niewielkie. Ale kluczowa je...
-
Czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować Wyjaśniamy, jak postępować z domowymi przetworami
Gdy przyrządzamy przetwory, nie raz trafiamy na informację w przepisie, że po wypełnieniu słoików i ich zamknięciu należy poddać je pasteryzacji. Jednak ta zasada nie dotyczy każdego typu weków. Odpowiadamy zatem, czy ogórki kiszone trzeba...
-
Ogórki kiszone z miodem - nietypowe połączenie smakowe. Szybko zapomnisz o tradycyjnych przetworach
Czy ogórki kiszone z miodem to dobre połączenie? Może wydawać się dziwne, ale wiele przepisów udowadnia, że nawet najbardziej osobliwe smaki mogą ze sobą idealnie współgrać. Tak jest i w tym przypadku.