przetwory
-
Tak zrobisz najlepszy przecier pomidorowy. Sklepowy nawet nie ma do niego podjazdu
Gdy raz zrobisz domowy przecier pomidorowy, więcej nie kupisz sklepowego. Odpowiednio przygotowany jest gęsty i pełen aromatu. Doskonale wzbogaca smak wielu dań. Ważne, by wybrać świeże, soczyste i mięsiste pomidory. Nie bez znaczenia są również...
-
Tylko 4 składniki i mam coś, co będę pić przez całą zimę. Zamykam w butelkach i rozdaję rodzinie
Zbliżająca się jesień to dobra motywacja, by zaopatrzyć swoje domy w przepyszne, a do tego bardzo zdrowe przysmaki. Zaliczają się do tego nie tylko kiszone ogórki, przetwory z cukinii i pomidorów, a także domowej roboty soki. To właśnie je można...
-
Ciotka Jadzia zawsze tak robiła śliwki w occie. Będą twarde, jędrne, a ty się nie narobisz
Przetwory ze śliwek kojarzą się przede wszystkim z powidłami, choć pomysłów nie brakuje. Kiedyś w każdej spiżarce musiały się znaleźć także śliwki w occie. Przepis jest banalnie prosty, a proporcje łatwe do zapamiętania. Zrobisz je bez...
-
Nie uwierzysz, z czym łączę jabłka, by zrobić dżem. Zerwałam je i od razu wrzuciłam do garnka
Zima tuż tuż, a to oznacza, że już od dawna powinniśmy zajmować się przyrządzaniem domowych smakołyków. To właśnie one zostaną przez nas wyciągnięte, gdy tylko zrobi się chłodniej, by przypomnieć najlepsze smaki lata. Jeśli w twoim domu produkcja...
-
Włóż dwie sztuki do suszonych grzybów. Postoją nawet do kolejnych wakacji. Mole ich nie tkną
Jednym ze sposobów na wykorzystanie grzybów jest ich suszenie. To świetny sposób na to, żeby nawet w środku zimy móc delektować się smakiem leśnych skarbów. Jeśli chcesz przedłużyć ich trwałość, wrzuć do słoika jedną przyprawę.
-
Jak zrobić buraczki do słoików? Babcia Aniela zdradziła mi przepis. Ani kropli octu, a smak rewelacja
Tarte buraczki to jeden z wielu uwielbianych smaków dzieciństwa. Często serwowane są do obiadu w towarzystwie kotletów mielonych i ziemniaczków, choć pasują do wielu dań. Co ważne, możesz z nich zrobić przetwory na zimę. Jak zrobić buraczki tarte ...
-
Już nie marynowana. Na zimę zrób cukinię w tym sosie. Jeden słoik nie wystarczy
Końcówka lata to idealny czas na robienie przetworów. Dzięki temu nawet w środku zimy będziesz mógł delektować się pysznymi sezonowymi warzywami. Jeśli chcesz spróbować zaskakującego połączenia smaków, zrób cukinię w zalewie musztardowej.
-
Najlepsze powidła na świecie. Dodaj 3 łyżki do gotujących się śliwek. Teściowa będzie prosić o przepis
Powidła są prawdziwym "must have" każdej gospodyni domowej. Dodajemy je do pączków, placków czy herbaty, dzięki czemu możemy cieszyć się smakiem jesieni w zimowe dni. Nie wiesz, jak się robi powidła ze śliwek? Z tego przepisu wyjdą genialne....
-
Nie ogórki i nie grzybki. Marynowana cebula jest najlepsza, ale pamiętaj o słodkim dodatku
W sezonie na potęgę marynujemy ogórki, cukinię i jak sezon dopisze, także grzybki. Marynowaną cebulę można robić cały rok, a przepis jest bardzo prosty. To idealny dodatek do mięs, kanapek i sałatek, ale ważny jest słodki dodatek.
-
Lekko pikantna, aromatyczna przekąska na zimę. Pachnie tak, że można schrupać cały słoik na raz
Co można zrobić z papryki na zimę? Jeśli masz pod ręką nieco chili oraz przypraw, koniecznie wypróbuj przepis na marynowaną papryczkę w słoikach. W sezonie jesienno-zimowym przyda ci się jako dodatek do wielu dań, a także jako przekąska.
-
Mięciutkie i kleiste. Na Wielkanocny obiad podam szlachecki przysmak
-
Koniec z wodnistymi, ciemnymi pieczarkami. Złote triki odmienią smażenie
-
Sałatka z szynką, ryżem i korniszonami. Majonez wymieszaj z tym sosem
-
Smaruję, faszeruję i owijam. Tak dobre, że nie starczyło nawet na 2 dni
-
Flaki dla koneserów. Będą pyszne i kleiste, ale zadbaj o wywar
- Co dodać do sosu tatarskiego, żeby był jeszcze lepszy? Lista jest długa
- Działa na odporność, kości i mięśnie. Zjedz na surowo lub dodaj do zupy
- Metoda "na chleb" działa cuda. Przy krojeniu cebuli nie uronisz łzy
- Kotlety mielone z indyka lepsze od wieprzowych. Postaw na dwa dodatki
- Olejomaty będą hitem? Pierwsze urządzenia już stanęły
-
Musisz zrobić tę dynię na zimę. Do obiadu i sałatek lepsza od korniszonów
Zaczyna się sezon na jedno z najsmaczniejszych warzyw i za chwilę na naszych talerzach dynia będzie lądować regularnie. Oprócz pysznej zupy puree oraz najróżniejszych makaronów i klusek, z dyni można zrobić jeszcze coś fantastycznego. Jak zrobić...
-
Lata temu zbierałam z mamą jarzębinę. Ja na plastykę w szkole, a mama - na pyszny dodatek do mięs
Mało kto wie, że jarzębina stanowi doskonałą bazę do wielu przetworów. Można z niej zrobić pyszne i zdrowe soki, nalewki, a także konfitury. Na co pomagają owoce jarzębiny? To istna skarbnica witamin i minerałów.
-
Jak zrobić suszone pomidory? Zapisz ten przepis i nie przepłacaj w sklepie
Suszone pomidory z pewnością znajdą się w większości polskich lodówek lub kuchennych szafek. To pyszny dodatek do sałatek, wrapów, burgerów oraz mięs i makaronów. Oczywiście najczęściej kupujemy je w sklepie, ale wierzę, że po poznaniu tego przepi...
-
Masz zapas papryki? Zrób włoskie leczo. Tradycyjne z cukinii do pięt mu nie dorasta
Co można zrobić z papryki do słoików? Leczo to częsty, ale niejedyny wybór. Na zapas tego warzywa idealnym rozwiązaniem jest włoskie leczo. Sprawdzi się do makaronu, ryżu, gulaszu, mięsa, na śniadanie, obiad, kolację... Nic tylko robić i wekować.
-
Leczo do słoików na zimę. Kiełbaska jest spoko, ale tylko pod tym warunkiem
Leczo jest w oryginale typowo węgierską potrawą, ale Polacy ukochali ją tak bardzo, że powstała iście polska wariacja na temat tego dania. Kiedy lato się kończy, ale sezon na cukinię i pomidory oraz paprykę trwa, robimy leczo, jakby jutra miało ni...
-
Nie masz miejsca w piwnicy na nową porcję słoików? Kup to w Ikea i Jula za mniej niż 100 zł
Domyślam się, że w wielu domach może aktualnie brakować miejsca na nowe słoiki z przetworami. Jednak można temu szybko zaradzić, a to za sprawą odpowiednich sprzętów. Ikea, Lidl i Jula mają w swojej ofercie coś, co na pewno się przyda. Niektóre z...
-
Pod koniec wakacji zawsze robię te pomidory do słoika. Są przepyszne, bo nie zapominam o dwóch dodatkach
Wszyscy kochamy pomidory i kiedy trwa sezon, zajadamy się nimi do woli i robimy najróżniejsze przetwory. Wśród mich nie może zabraknąć passat, przecierów oraz soków. Nie każdy jednak robi taką sałatkę, a szkoda, bo jest pyszna i pasuje do wielu da...
-
Mama nie robi małosolnych i sałatek z ogórków. Do zalewy wsypuje tę przyprawę, a słoiki znikają od razu
Każdy się ze mną zgodzi, że teraz jest ostatni moment na zrobienie aromatycznych przetworów na zimę. Warzywa są soczyste i pełne smaku, a my mamy ochotę zamknąć je w słoikach. Jeśli nie masz pomysłu, co jeszcze możesz zrobić z ogórkami, to my mamy...
-
Nie ma dnia bym ich nie jadła. Muszę dorobić kilka słoików, bo mogą nie doczekać zimy
Jesień i zima zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza, że w naszych kuchniach powstała wielka fabryka przetworów. W domowym zaciszu przygotowujemy pyszne smakołyki, które otworzymy, gdy za oknem nie będzie już tak przyjemnie ciepło. Oprócz...
-
Tylko 4 składniki i trochę pracy. Ten dżem jest smaczniejszy od truskawkowego i malinowego
W wielu domach przyrządzanie przetworów w pełni. Każdy gospodarz i gospodyni chce jak najlepiej przygotować się do zimy, dzięki czemu robi bardzo dużo przysmaków. Jednym z nich są dżemy, które połączone ze świeżym pieczywem tworzą niezapomniany...
-
Klopsy wrzuciłam do słoika i zalałam tym. Tak powstał przysmak, który znika w kilka minut
Przepis na soczyste klopsy zna chyba każdy, bo nie jest za bardzo skomplikowany. Założę się jednak, że takiej wersji nie poznał prawie nikt. Wysmażone pulpety wrzuca się do słoika, a później zalewa tą mieszanką. Po czasie wychodzą z tego pyszne...
-
Lepiej zrób od razu kilka słoików. Te obłędne przetwory z pomidorów znikają ze spiżarni w okamgnieniu
Masz dużo pomidorów koktajlowych i zastanawiasz się, co z nich zrobić, aby cieszyć się ich smakiem jeszcze dłużej? Mamy rozwiązanie. A nawet dwa. Jakie? Koniecznie sprawdźcie poniższe przepisy na przetwory, a na pewno nie pożałujecie.
-
Przepis na ogórki tarte do słoików. Będą kwaśne, jak lubisz, ale uważaj na sól
Ośmielę się powiedzieć, że wszyscy kochamy zupę ogórkową. Robimy ją często, a jak wiadomo, gwarancją smaku są pyszne, kwaśne, domowe ogórki kiszone. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić ogórki tarte na zupę ogórkową. Ten przepis jest tak prosty, że nie...
-
Fasolka szparagowa na zimę. Robię specjalną zalewę i jest najlepsza na świecie
Jak zrobić fasolkę szparagową na zimę do słoików? Łatwiejszy przepis chyba nie istnieje. Wystarczy po prostu oczyszczoną fasolkę włożyć do słoików i zalać zalewą. I właśnie zalewa jest w tym przepisie najważniejsza. Dwie przyprawy dodają jej powera.
-
Sałatka z ogórków na zimę: stary przepis. Pamiętaj o jednej czynności, bo inaczej ogórki będą miękkie
Przepis na sałatkę z ogórków na zimę jest w mojej rodzinie od dekad. Ta sałatka jest po prostu idealna i pasuje do każdego obiadu. Liczą się proporcje i jedna czynność. Przed pokrojeniem i włożeniem do słoików, musisz zrobić z ogórkami jedną rzecz.
-
Nie tylko grzybki. Jak zrobić śliwki w occie? Sekret tkwi w zalewie i tych dodatkach
Sezon na śliwki trwa w najlepsze, ale powidła to niejedyny pomysł na te owoce. Śliwki w occie to doskonały dodatek nie tylko do mięs, pieczeni, pasztetów czy sałatek. Na słodko, z garścią aromatycznych przypraw, ani się obejrzysz, a znikną ze...
-
Sok z aronii wykręca twarz? Cierpkości owoców nie chowaj pod cukrem. Przed gotowaniem zrób jedno
To prawdziwy polski superowoc, który z roku na rok bije rekordy popularności. Coraz częściej sięgamy po aronię przy okazji produkcji domowych przetworów, gdyż doceniamy jej smakowe i zdrowotne właściwości. Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był...
-
Siostra Anastazja wrzuciła je do słoika i zalała tym. Przetrwają całą zimę, ale i tak zjesz je jako pierwsze
Robienie przetworów to nie tylko robienie sałatek, ogórków i innych warzyw. To również wykorzystywanie owoców, by zrobić z nich pyszne i pełne smaku smakołyki. Siostra Anastazja wie, jak je zrobić i podzieliła się przepisem. Nie dość, że jest...
-
Powidła śliwkowe bez mieszania i tylko z 3 składników. Dzięki tej metodzie nie przypalą się
Lubisz przyrządzać pyszne smarowidła w swoim domowym zaciszu? A masz może śliwki, z którymi nie wiesz, co zrobić? Jeśli tak, to koniecznie wykonaj powidła, którymi będziesz się rozkoszować przez długi czas. Jeśli zastosujesz się do tej zasady, nie...
-
Zbieram w sadzie, smażę i wekuję. To najlepsze jabłka ze słoika na szarlotkę
Późne lato i wczesna jesień to czas najróżniejszych przetworów. Na potęgę robimy dżemy, soki, powidła i marmolady. Wśród przetworów nie może zabraknąć także jabłek do słoika. Jak zrobić najlepsze jabłka idealne do szarlotki i innych ciast? Nie...
-
Naliczyłam, że w tym roku zrobiłam aż 40 słoików tego przetworu. Zimą będę jeść tylko to
Przyrządzanie przetworów w pełni. W wielu domach już od dłuższego czasu panuje szał na przyrządzanie różnego rodzaju smakołyków. Do słoików wkładamy więc cukinię, papryki ogórki, a także owoce, by zimą kosztować ich smaku. W moim domu popularny je...
-
Moja ciotka to mistrzyni weków. Poskarżyłam się jej na pleśń w dżemie i od razu zgadła, co robię źle
Przygotowywanie przetworów w wielu domach jest już tradycją. Dzięki nim możemy cieszyć się smakiem warzyw i owoców, kiedy nie mamy dostępu do świeżych produktów z ogrodu. Zdarza się, że weki po otwarciu są zapleśniałe. Dlaczego przetwory się psują...
-
Tylko 2 składniki, a będziesz to pić całą zimę. Zrób już dziś i schowaj w piwnicy
Przygotowywanie się na zimę to nie tylko robienie sałatek, a także ogórków, ale również zamykanie w słoikach pysznej słodkości owoców. Wiele osób zamyka więc owoce w postaci dżemów, a ja polecam zrobić z nich sok. Można go później wykorzystać do...
-
Te ogórki potrzebują czasu, ale są warte każdej minuty przygotowania. Słoiki znikają jeden za drugim
Czas ogórkowy w pełni i prawie każdy zapełnia słoiki tymi warzywami. Wiele osób zrobiło już niemałe zapasy, ale nie ma jeszcze dość. Jeśli zaliczasz się do tej grupy, to poniższy przepis musisz od razu wykorzystać. Te ogórki są wymagające, ale ich...
-
Na zimę robię przynajmniej trzydzieści słoików. Dynia w tej wersji jest idealna do obiadu
Dynia kojarzy nam się z jesiennymi smakołykami, jednak w tym roku pierwsze dynie zaczęły pojawiać się już pod koniec lipca. To powód do prawdziwej radości dla wielbicieli tego warzywa oraz miłośników przetworów. Dziś podpowiemy, jak zrobić dynię d...
-
Kolejny słoik do wyrzucenia? Babcia miała patent na miękkie i gorzkie ogórki. Chodzi o wodę
Nie ma nic pyszniejszego od świeżego, kruchego ogórka kiszonego wyjętego prosto ze słoika. Zdarza się jednak, że warzywa nie dość, że źle wyglądają, to jeszcze nie smakują tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Dlaczego ogórki wyszły miękkie i gorzkie?
-
Nigdy nie słyszałam, by ktoś dodawał to do dżemu. Ja to zrobiłam, a słoiki znikają jeden za drugim
Niedawno odkryłam ten przepis, zrobiłam go, a cała rodzina była wniebowzięta. Wszystko to za sprawą tego jednego dodatku, o którym pewnie nie pomyślisz. Dzięki niemu klasyczne przetwory nabiorą dodatkowego smaku, a ty będziesz je dodawać do...
-
Na zimę nie robię tylko ogórków i cukinii. Do słoików wkładam to mięso i otwieram pod koniec roku
W wielu domach obecnie trwa przyrządzanie pysznych smakołyków na zimę. Przygotowujemy więc aromatyczne warzywa, a także owoce, które później zamkniemy w słoikach i otworzymy gdy za oknem będą niższe temperatury. Oprócz standardowych przepisów możn...
-
Jak zrobić paprykę konserwową? Dodaj żółtą przyprawę, a będzie najpyszniejsza
Jak zrobić paprykę konserwową, żeby była najpyszniejsza na świecie? Przepis na marynowaną paprykę jest banalny, ale papryka bynajmniej banalnie nie smakuje. Ostatnio dodałam do zalewy nową przyprawę. Moje przetwory wyszły tak pyszne, że musiałam...
-
Twarde i jędrne. Takie będą twoje ogórki, jeśli będziesz pamiętać o ważnym kroku. To klucz do sukcesu
Sezon na ogórki zaczyna się w lipcu i trwa aż do jesieni. To czas, kiedy warto przygotować zapasy słoików na zimę. W końcu nie ma nic lepszego niż soczyste kiszone do obiadu. Trzeba jednak wiedzieć, jak porządnie się za to zabrać. Jak długo moczyć...