przetwory
-
Przetwory z aronii są najlepsze, jednak łatwo popełnić błąd i stają się gorzkie. Ale ten trik je uratuje
Domowe przetwory z aronii smakują wyśmienicie. Są też bardzo zdrowe, więc zdecydowanie warto zakasać rękawy i brać się do roboty. Jeśli jednak popełnimy błąd, mogą stać się gorzkie. Jak temu zapobiec? Podpowiadamy.
-
Buraki na zimę do słoików. Będą idealne do zasmażania, ale nie dodawaj octu. Inny składnik lepiej się sprawdzi
Buraki do słoików na zimę można robić na wiele różnych sposobów, ale dziś zdradzimy wam przepis, który jest absolutnie genialny i bardzo stary - tak już robiły nasze mamy i babcie. Buraczki będą perfekcyjne - wyraziste i aromatyczne i to bez octu....
-
Dlaczego przecier pomidorowy się rozwarstwia? Odpowiada za to książkowy błąd - uważaj podczas gotowania
Pomidory ci obrodziły i już pól piwnicy zapełniły przeciery i soki z pomidorów? Moje gratulacje. Jednak schodzisz do piwnicy i widzisz, ze przecier się rozwarstwił - na dnie osadziła się gęsta, ciemniejsza warstwa, na górze - niemal sama woda. Czy...
-
Cukinia po meksykańsku to idealny przepis na przetwory. Raz zrobisz i już nie sięgniesz po inną wersję
Cukinia po meksykańsku to doskonały pomysł na marynatę na zimę. Sezonowe warzywo w tym anturażu smakuje wyśmienicie i idealnie zasili spiżarnie. Przepis jest prosty, nadaje się do obiadów, przekąsek, tapasów i sałatek.
-
Szok i niedowierzanie, co można zrobić ze skórek arbuza. Ogórki i kapusta schowają się w cień
Kto z nas nie kocha słodkiego arbuza, który orzeźwia, zastępuje lody w upalny dzień i aż tryska pysznym sokiem? Jeśli jednak po zjedzeniu różowego miąższu wyrzucasz skórki, od razu przestaniesz, kiedy dowiesz się, co fantastycznego można z nich...
-
Półki w piwnicy aż uginają się od tego smarowidła. Sekretem jest odpowiedni sposób gotowania
Słodkie smarowidła to nie lata przysmak, który musi się znaleźć w każdej spiżarni i piwnicy. Teraz jest odpowiedni czas na jego przygotowanie, bo krzaki aż uginają się od owoców. Przygotowanie to banalna sprawa, ale nie zapomnij o odpowiednim...
-
Przetwory z gruszek na zimę. Wypróbuj sprawdzone przepisy i ciesz się smakami lata na dłużej
Przetwory z gruszek to jeden ze sposobów na zamknięcie w słoikach ulubionych smaków lata. Dżem z gruszek, gruszki w syropie, mus gruszkowy - to wszystko brzmi bardzo pysznie. Jak zrobić te smakowite przetwory? Sprawdź sprawdzone przepisy na...
-
Strzelczyk zrobił grzyby, o których długo nie zapomnisz. Zalewa to majstersztyk
Czas grzybobrania w pełni. Wiele osób wybiera się na przechadzki do lasu, by nazbierać okazy, które później wykorzystają w kuchni. Tomasz Strzelczyk pokazał, co on robi z zebranymi grzybami. Jego propozycja może przypaść do gustu wielu osobom.
-
Zamknij jesień w słoiczku i przygotuj wyśmienite powidła śliwkowe bez grama cukru. Będą smakowały jak za dawnych lat
Koniec lata i początek jesieni to czas, w którym śliwki królują na straganach. Najlepiej zamknąć je w słoiczku i cieszyć się ich smakiem całą zimę, a nawet dłużej. Powidła śliwkowe będą doskonałym dodatkiem do ciast, świeżego pieczywa, a nawet mię...
-
Marynowane kurki to specjał mojej babci. Zdradziła mi, że dodaje do słoiczków ten kluczowy składnik
Nic nie smakuje tak wybornie jak babcine przetwory. Moja babcia słynęła z doskonałych grzybków marynowanych. Przez wiele lat wystawiała je na stół na każdym rodzinnym spotkaniu, a te znikały w mgnieniu oka. Wszystko za sprawą tajnego składnika,...
-
Miodownik - przepis, o który sąsiadki będą się bić. Słodkie ciasto to hit
-
Co zrobić z ziemniaków z obiadu? Takiego placka nie umie nawet Gessler
-
Znalazła rzadki w Polsce gatunek grzyba. "Widziałam go tylko dwa razy w życiu"
-
Moja siostra szybko obiera jajka. Trik z łyżką jest genialny
-
Wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe. Dla lepszego smaku dodaj ten owoc
- Wyrazisty smak, a to nie żaden kurczak, czy schab. Posmakują każdemu
- Tak wrócisz z pełnym koszem borowików. Mykolożka radzi, na co patrzeć w lesie
- Łazanki - przepis babci na tanie, ale obłędnie pyszne danie
- Jak wyczyścić zmywarkę? Użyj tego niezawodnego produktu. Masz go w kuchni
- Mało znana zupa, która smakiem przebija rosół. Pokochasz ją
-
Tym babcia Stasia zapełniała piwnicę na zimę. Przepis krąży w rodzinie od lat i nigdy nie zawodzi
Lato to czas, kiedy zajmujemy się przygotowaniem najlepszych przetworów, które chętnie będziemy wyciągać w okresie jesiennym i zimowym. Babcine przepisy na te przysmaki jeszcze nigdy nie zawiodły, dlatego przedstawiamy recepturę prosto z zeszytu...
-
Smażone zielone pomidory to niebanalna i szybka przekąska. Sprawdź, jakie przetwory przyrządzisz z zielonych pomidorów
Smażone zielone pomidory to smaczna przekąska, która zrobisz w mniej niż pół godziny. To przysmak, którym zajadają się Amerykanie. Jak zrobić smażone zielone pomidory i inne ciekawe dania z wykorzystaniem zielonych pomidorów? Sprawdź nasze przepisy.
-
Grzybki marynowane idealne do zimowej spiżarni. Te dwa sposoby pokochasz niemal od razu
W domowej spiżarni nie może zabraknąć rarytasów rodem z lasów. Grzybki marynowane sprawdzą się w tej roli znakomicie, a szczególnie jeśli zrobisz je na dwa sposoby. Zawsze się udają i smakują obłędnie - cały sekret tkwi w kultowej zalewie i...
-
Konfitura z płatków róży to doskonałe nadzienie do pączków i innych domowych słodkości. W czym tkwi sekret jej smaku?
Konfitura z płatków róży to obowiązkowa pozycja na półce w spiżarni dla wszystkich smakoszy pączków. Kto bowiem wyobraża sobie tłusty czwartek bez pączka z różą? Konfiturę z płatków róży wykorzystasz z resztą także do innych domowych deserów....
-
Mamy dla was przepis, o którym mało osób słyszało. Jak zrobić kiszone pomidory? Wszystko pokażemy
Sezon na pomidory w pełni i aż żal nie wykorzystywać świeżych, aromatycznych dojrzałych w słońcu owoców. Przepisów na przetwory z pomidorów jest mnóstwo, ale o tym, który wam dziś pokażemy, wciąż wie niewiele osób, a szkoda. Jak zrobić kiszone...
-
Najlepsze grzyby na zimę. Zrób je w ten sposób i nie zapomnij o cebuli - będziesz wylizywać słoiki
Jak przygotować grzyby na zimę? Cóż, wszyscy je suszymy, często mrozimy lub zalewamy marynatą octową. Dziś jednak chcemy wam pokazać przepis na grzyby na zimę, które wystarczy jedynie podgrzać i dodać do mięsa, makaronu lub na zapiekankę. Jak zrob...
-
Jak pasteryzować słoiki na zimę? Te banalnie proste triki sprawią, że przetwory wyjdą idealnie
Planujesz zrobić przetwory, ale nie wiesz, jak pasteryzować słoiki na zimę? Przedstawiamy kilka bardzo prostych sposobów, dzięki którym domowe dżemy będą zakonserwowane i przez długi czas pozostaną świeże.
-
Cukinia po cygańsku to przepis na aromatyczne warzywa w słodko-kwaśnym sosie. Świetna do mięs i sosów
Przygotowywanie przetworów to już w wielu domach tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Cukinia po cygańsku to jednak dla wielu nowość, o której wcześniej nie miało pojęcia. Tymczasem to obłędny przepis na zamknięcie lata w słoikach w...
-
Jest mięsista, wyrazista i dużo lepsza niż ogórki. Jak zrobić kiszona paprykę? Przyda się "zaszczepka"
Wszyscy kisimy ogórki, kapustę, niektórzy kiszą także pomidory i cytryny. Ale czy słyszał ktoś może o kiszonej papryce? Jeśli nie, czas nadrobić tę zaległość. Jak zrobić kiszonkę lepszą od ogórków? Przepis jest bardzo prosty, ale jeden składnik...
-
Przygotuj się na zimę i zrób gołąbki w słoikach. Kapuściany rarytas jest równie smaczny co klasyczny
Domowe, proste obiady to esencja najlepszych smaków i aromatów. Niestety nie zawsze mamy wystarczająco dużo czasu na takie przygotowania - wówczas warto mieć w zanadrzu gołąbki w słoikach. Ta sprytna metoda pozwoli w dowolnym momencie podgrzać...
-
To nie gruszki na wierzbie, a znakomity deser Ewy Wachowicz. Owoce w tej zalewie to niebo w gębie
Gdy ci smutno, gdy ci źle... zjedz słodką gruszkę w zalewie od Ewy Wachowicz! Ten doskonały i mistrzowski przepis na owoce w słodkiej zalewie nie ma sobie równych i jest elementem obowiązkowym każdej spiżarni! Wystarczy odrobina cierpliwości, kilk...
-
Najlepsza zalewa do kurek w occie teścia. Jeden składnik zaskakuje. "Trochę złota nikomu nie zaszkodziło"
Złote, a skromne. I do tego jakie pyszne! Kurki to zdecydowanie jedne z naszych ulubionych grzybów, a w zalewie smakują jak żadne inne grzyby. Jaka jest najlepsza zalewa do kurek? Mamy sprawdzony przepis. Jest naprawdę najlepszy, ale jeden ze...
-
Pomidory w galarecie - przepisy na zimowe przetwory dla zabieganych. Szybkie i łatwe receptury
Pomidory w galarecie nie są zbyt popularne. Warto jednak wiedzieć, że są bardzo proste w przygotowaniu i smakują obłędnie. Dodatkowo pomidory w galarecie to świetny dodatek przy wielu kulinarnych okazjach. Sprawdź, jak łatwo możesz je zrobić.
-
Leżą na chodniku, a my po nich depczemy. Pozbieraj je i zrób aromatyczny przysmak. Jest przez wielu niedoceniany
Niektóre produkty pomimo swoich walorów smakowych są bardzo niedocenione. Dobrym przykładem jest ten owoc, który mijamy każdego dnia. Przez wiele osób jest on omijany i deptany, lecz gdy tylko się go spróbuje można oniemieć z zachwytu. Lepiej go...
-
Jak szeroka Polska cała, tak cebuli cześć i chwała! Znasz przepis na marynowaną cebulę? Najlepsza jest z miodem
Doskonale znamy przepis na marynowane ogórki. Nie jest obca nam także marynowana papryka, cukinia i grzybki. Ale czy słyszeliście o marynowanej cebuli? Jeśli nie, to najpewniej nie znacie najlepszego dodatku do kanapek, mięs i sałatek, jaki można...
-
Sok z aronii to nie tylko zastrzyk zdrowia, ale i smaku. Z tą metodą obejdzie się bez goryczy owoców
Sok z aronii to zastrzyk sporej porcji witamin, ale i medykament na wiele dolegliwości. Możesz przygotować go samodzielnie w domu, wówczas warto jednak pamiętać o złotej zasadzie, która gwarantuje, że sok nie wyjdzie gorzki i cierpki. Sekretem...
-
Taka papryka będzie doskonała na zimę. Sprawdzi się jako smaczna przekąska i dodatek do obiadu
Papryka konserwowa smakuje świetnie sama, ale można ją dodawać do potraw i kanapek. Jak ją przygotować, aby miała wyrazisty smak? Niezbędnych będzie kilka przypraw oraz ocet. Jej wykonanie nie zajmuje wiele czasu.
-
Jest lepszy niż dżem i klasyczna konfitura. Przepis na mus malinowy skradnie serce każdego
W domowej spiżarni nie może zabraknąć owocowych akcentów. Obok klasycznych dżemów, soków i powideł warto postawić także obłędny w każdym szczególe mus malinowy. Taka słodycz przygotowana z sezonowych rarytasów nie ma sobie równych - jest doskonały...
-
Ogórki z tym dodatkiem mają jeszcze lepszy smak. Będziesz zaskoczony, o jaki składnik chodzi
Sezon na ogórki trwa, dlatego podpowiadamy, co można dodać do domowych przetworów. Jak przyrządzić idealne ogórki kiszone? Warto pamiętać o jednym specjalnym składniku, dzięki któremu będą miały wyjątkowo dobry smak.
-
Zacznij kisić te owoce, a nie pożałujesz. Smakują lepiej niż oliwki i wychodzą o wiele taniej
Kiszenie winogron nadal może dziwić, choć gospodynie coraz częściej eksperymentują z tym przepisem. Wiele osób jest zdania, że odpowiednio przygotowane przetwory z winogron mogą nawet zastąpić zielone oliwki. Taki przysmak to więc nie tylko samo...
-
Pomidory w słoikach są banalnie proste i zaskakująco szybkie w przygotowaniu. Sprawdzą się zimą
Trwa sezon na pomidory, dlatego warto wypróbować przepis na słoiki pełne tych soczystych warzyw. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt może zaskakiwać. Jeden składnik będzie kluczowy dla uzyskania idealnego smaku.
-
Surówka z kapusty do słoików. Zrobisz ją w kilka chwil, ale smakiem nacieszysz się o wiele dłużej
Ogórki ukiszone, papryka zamarynowana, przyszedł więc czas na surówkę z białej kapusty do słoików. Przepis na nią jest banalnie prosty, a całe wykonanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Taka surówka świetnie nadaje się na dodatek do obiadu, kiedy nie...
-
Przepis na ogórki kiszone. Babcie naszych babć dodawały ten składnik. Ogórki smakowały wtedy obłędnie
Spiżarnia bez regału ze słoikami kiszonych ogórków to nie spiżarnia. Lato to z kolei idealny czas na przygotowywanie pysznych przetworów, które umilą nam posiłki w sezonie jesienno-zimowym. Szczególnie warto wtedy kisić ogórki. Jak to zrobić, żeby...
-
Sok z tych sezonowych owoców sprawdzi się zimą. Można go przyrządzić jedynie z trzech składników
Jak zrobić sok z aronii? Przedstawiamy przepis, z którym można przyrządzić ten domowy medykament. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne warto mieć go w kuchennej szafce. Do jego przygotowania wystarczą trzy składniki.
-
Przecier z dodatkiem cukinii. Wyśmienity sos, który smakuje o niebo lepiej niż klasyczna wersja
Wśród domowych przetworów nie brakuje kolorowych sałatek, kiszonek, dżemów i owocowych akcentów. W tym sezonie warto postawić także na niebanalny przecier z dodatkiem cukinii, który jest o niebo lepszy od znanej nam klasyki! Taki duet świetnie...
-
Tarte jabłka ze słoika na szarlotkę. Nie zapomnij o dwóch przyprawach a będą słodziuteńkie
Nie oszukujmy się - szarlotka to jedno z najlepszych ciast. Ile domów, tyle przepisów, ale zawsze najważniejsze są jabłka. Jak zrobić tarte jabłka na zimę do szarlotki? Powiedzieć, że to łatwe, to nie powiedzieć nic. Przydadzą się dwie przyprawy, ...
-
Te trzy fikuśne sałatki do słoików, zrobisz w mgnieniu oka. Zamknięte smaki lata wypadają wybornie
Domowej roboty przetwory wypadają mistrzowsko i bezkonkurencyjnie, szczególnie w porównaniu ze sklepowymi produktami. W spiżarni nie może jednak zabraknąć kilku fikuśnych sałatek w słoikach na zimę, które pozwolą wrócić do smaków lata i zadbać o...
-
Dżem z pigwy - słodko-kwaśna nuta na jesienne i zimowe popołudnia. Prosty przepis
Dżem z pigwy. Wśród jesieni, gdy przyroda obdarza nas swoimi skarbami, jednym z najcenniejszych darów jest pigwa. Ten niepozorny owoc skrywa w sobie niezliczone zdrowotne właściwości i niepowtarzalny smak. Kiedy więc szare dni i chłodne wieczory...
-
Dżem z aronii i jabłek - samo dobro z natury. Przepis na przysmak, którego trzeba spróbować!
Dżem z aronii to przysmak z niepozornych, cierpkich jagód, które skrywają w sobie potężną dawkę korzyści dla zdrowia. Jego niepowtarzalny smak i bogactwo składników odżywczych sprawiają, że dżem z aronii to prawdziwa uczta dla podniebienia i ciała...
-
Fasolka szparagowa do słoika - jak ją zrobić? 7 przepisów na domowy przysmak
Fasolka szparagowa do słoika pozwoli ci cieszyć się pysznym smakiem sezonowych warzyw przez cały rok. Proste w przygotowaniu, pełne aromatu i witamin fasolki szparagowe są świetnym dodatkiem do wielu dań. Poniżej znajdziesz siedem przepisów na...