grzyby
-
Kurki w śmietanie - letni przepis na nadchodzące jesienne dni. Kremowe i pyszne, aż się uszy trzęsą
Kurki w śmietanie to wyjątkowe połączenie smaków, któremu nie sposób się oprzeć. Przepis jest banalnie prosty, a gotowe danie będzie smakowało każdemu bez żadnych wyjątków. Jak przygotować kurki w śmietanie? Oto niezastąpiony przepis.
-
Z nich zrobisz najlepszy farsz do pierogów. Biegnij do lasu, wrzuć je na patelnię i sam się przekonaj
Sezon na grzybobranie został już rozpoczęty. Wiele osób chwali się swoimi zbiorami, a także tym, co z nich można przygotować. My również podpowiadamy, jakie pyszności można wyczarować z darów lasu. Na liście znalazł się farsz do pierogów, lecz do...
-
Niby prosta rzecz, a jednak nie do końca. Ile smażyć kurki? Andrzej Polan robi to ekstremalnie krótko
Gdy kurki pojawiają się w lasach, a zaraz potem w sklepach i na bazarach, wpadamy w kurkowy amok. Chcemy przyrządzać z nimi wszystko, co tylko się da: jajecznice, makarony, sosy, risotto. Jeżeli przepisu nie mamy dobrze przetestowanego i robimy co...
-
Krem z pieczarek to przepis na jedwabistą, smaczną zupę. Klasyka to jednak nie tylko same grzyby
Przed nami jesień, a co za tym idzie, pora idealna na obiady pełne obłędnych aromatów i leśnych akcentów. Zupa krem z pieczarek sprawdzi się w tej roli wybornie. Przepis pójdzie jak z płatka, jeśli sięgniesz po odpowiednie produkty i kilka...
-
W tym quizie lepiej mieć komplet! Należy rozpoznać trujące grzyby na zdjęciach!
Lepiej wiedzieć, czego nie zrywać!
-
To najlepsza jesienna zupa. Podstawą są kurki i coś jeszcze. "Zjadłam dwa talerze, leżę, i nie wierzę"
Zupa kurkowa brzmi jak spełnienie obiadowych marzeń? Pewnie tak, ale jeśli dodamy do niej dwa tajemnicze składniki, to każdy będzie wręcz błagał o dokładkę. Jak zrobić zupę z kurek, żeby była jeszcze smaczniejsza? Ten przepis jest banalny, ale...
-
Quiz o grzybach. Są tu jacyś grzybiarze? O punkty powalczą tylko ci najlepsi
W tym quizie nie wystarczą strzały. Komplet punktów wymaga wiedzy i doświadczenia!
-
W tym quizie lepiej mieć komplet! Należy rozpoznać trujące grzyby na zdjęciach!
.
-
Mój chłopak przyniósł kurki i zaczął obtaczać je w mące. Nie wiedziałam, co się dzieje. Okazało się, że to działa
Istnieją takie triki, które mogą wydawać się idiotyczne, ale naprawdę działają i miałam okazję ostatnio się o tym przekonać. Mój chłopak przyniósł do domu kilogram kurek. Grzyby były całe w piachu i igliwiu. Niechętnie poszłam do kuchni, by...
-
Jak długo gotować grzyby? Myślisz, że wiesz, ale tak naprawdę nie wiesz. I psujesz ich smak
Jak długo gotować grzyby? Głowi się nad tym wiele osób, ponieważ odpowiedzi jest kilka. Jednak tylko jedna z nich jest prawidłowa. Jeśli zastosujemy się do tego sposobu na gotowanie grzybów, będziemy zadowoleni i zawsze wyjdą takie, jakie chcemy.
- Babka cytrynowa siostry Anastazji. Goście nie zostawiają nawet okruszka
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak zredukować wodę w sosie? Wypróbuj ten prosty sposób
- Postaw ją na stole, a zostanie uznana za lepszą niż gyros
- Na to patrz, gdy kupujesz białą kiełbasę. Katarzyna Bosacka radzi, którą wybrać. "Coś za coś"
- Jajka grzybki to hit Wielkanocy. Wyglądają obłędnie i ekspresowe
- Chwila nieuwagi i po zupie. Kiedy dodawać liście laurowe do rosołu?
- W tym QUIZIE pytamy o wielkanocne przysmaki! Czy uda Ci się zgarnąć tu 10/10?
- Jajka w sosie ze staropolskiego przepisu. Lepsze od faszerowanych
-
Dostałam ten przepis od emerytowanego leśnika. Kurki w tej wersji są najpyszniejsze, a wystarczy trochę soli
Przepisów na grzyby jest bez liku, a ostatnio do mojego obszernego już przepiśnika wpadła nowa receptura. Kurki w tym wydaniu są pyszniejsze, niż wszystkie przetwory tego świata, a wystarczy tylko kilka dodatków i sól.
-
Nie smaż pieczarek w ten sposób, bo na patelni pojawi się woda. To fatalny błąd większości Polaków
Smażenie pieczarek mogłoby należeć do najbanalniejszych czynności w kuchni, gdyby nie woda, która pojawi się na patelni. Jest niezwykle problematyczna, ponieważ nie zawsze zdąży odparować w porę i sprawia, że nasze potrawy stają się wodniste. W te...
-
To danie z kurek zrobisz ekspresowo, a smak zapamiętasz na długo. Jest smacznie i bez kombinowania
Szukasz pomysłu na ekspresowy obiad? Zamiast przygotowywać klasyczne, nudne potrawy postaw na eleganckie i znakomite w smaku danie z kurkami. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - jest smacznie, kolorowo i co najważniejsze ekspresowo.
-
Przepis na kremowy sos ze świeżych grzybów. Klasyka gatunku w jesiennej odsłonie
Jeśli zastanawiasz się jak urozmaicić swoje jesienne menu, poznaj przepis na idealny sos ze świeżych grzybów. Przepis to prawdziwy majstersztyk, a co najważniejsze obejdzie się bez kombinowania i wyszukanych składników. Jest smacznie, domowo i...
-
Przepis na lekką i aromatyczną zupę kurkową. Wyjdzie po mistrzowsku, jeśli zadbasz o te składniki
Szukasz pomysłu na szybki, smaczny obiad z jesiennym twistem? Przepis na zupę kurkową zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia, a to wszystko z prostych składników i to w ekspresowym tempie. Kluczem do sukcesu są świeże rarytas i...
-
Zamiast kotleta schabowego na talerzu połóż inny przysmak. Strzelczyk użył tego produktu i zszokował smakiem
Na naszych obiadowych talerzach można znaleźć naprawdę wszystko. Zaczynając od mięs, a kończąc na nietuzinkowych wariacjach warzywnych. Tomasz Strzelczyk również postanowił dodać coś do tego zestawienia. Połączył ciasto naleśnikowe z grzybem i...
-
Kiedyś nikt ich nie zbierał, bo bano się sił nieczystych. Ja zbieram pół koszyka dziennie i diabli mnie nie biorą
Grzybiarze z zapartym tchem czekają na wysyp i chociaż grzybowy sezon w zasadzie trwa cały rok, to wraz ze schyłkiem lata w lasach (i nie tylko) zaczynają pojawiać się większe ilości przepysznych okazów. Jednak istnieją pewne gatunki, które są...
-
Przełam klasyczną zupę składnikiem, który znajdziesz w lesie. Na stole nie zagrzeje długo miejsca
Niektórym zupom bardzo trudno się oprzeć i można je wykonywać prawie codziennie. Gdy spróbujesz tej wersji znanego dania też będziesz miał ochotę jeść ją każdego dnia. Teraz jest idealny czas na jej wykonanie, ponieważ w lasach możemy znaleźć wiel...
-
Strzelczyk zrobił grzyby, o których długo nie zapomnisz. Zalewa to majstersztyk
Czas grzybobrania w pełni. Wiele osób wybiera się na przechadzki do lasu, by nazbierać okazy, które później wykorzystają w kuchni. Tomasz Strzelczyk pokazał, co on robi z zebranymi grzybami. Jego propozycja może przypaść do gustu wielu osobom.
-
Aksamitna i sycąca zupa pieczarkowa. Zjedz ją tak jak lubisz - z makaronem lub chrupiącymi grzankami
Zupa pieczarkowa to błyskawiczny przepis na tani i prosty obiad. Wystarczy pięć składników, by wyczarować to przepyszne danie. Pamiętaj, by na koniec dodać natkę pietruszki. Jej smak dodatkowo podkręci aromat pieczarek.
-
Risotto z grzybami, czyli flagowe danie kuchni włoskiej z polskim akcentem. Ten smak skrada serca
Risotto z grzybami to danie, któremu trudno się oprzeć. Delikatna, kremowa konsystencja ryżu w połączeniu ze smakowitymi grzybami leśnymi oraz nutą białego wina sprawią, że poczujesz się jak we włoskiej restauracji. Tego obiadu domownicy nie zapom...
-
Marynowane kurki to specjał mojej babci. Zdradziła mi, że dodaje do słoiczków ten kluczowy składnik
Nic nie smakuje tak wybornie jak babcine przetwory. Moja babcia słynęła z doskonałych grzybków marynowanych. Przez wiele lat wystawiała je na stół na każdym rodzinnym spotkaniu, a te znikały w mgnieniu oka. Wszystko za sprawą tajnego składnika,...
-
Koźlarz - co można z niego zrobić? Przepisy w sam raz na powitanie jesieni
Koźlarz zwany też kozakiem lub koźlakiem to jeden z popularniejszych grzybów, jakie możemy znaleźć w polskich lasach. Kozaki są idealne do marynowania, sosów, zup czy jako drobna przekąska. Sprawdź przepisy na koźlaki w różnych odsłonach.
-
Grzyby tracą kolor podczas gotowania? Wystarczy odrobina jednego dodatku. Tak robią grzybiarze
Grzyby przyrządzamy na dziesiątki sposobów. Suszymy je, proszkujemy, marynujemy, smażymy. Czasem musimy je też obgotować i zdarza się, że wtedy te ciemniejsze tracą kolor. Co zrobić, by temu zapobiec? Istnieje bardzo proste rozwiązanie, po które...
-
Grzybki marynowane idealne do zimowej spiżarni. Te dwa sposoby pokochasz niemal od razu
W domowej spiżarni nie może zabraknąć rarytasów rodem z lasów. Grzybki marynowane sprawdzą się w tej roli znakomicie, a szczególnie jeśli zrobisz je na dwa sposoby. Zawsze się udają i smakują obłędnie - cały sekret tkwi w kultowej zalewie i...
-
Mistrzowski sos grzybowy doskonały do makaronu, mięs i kluch. Z takim składem wyjdzie gęsty i kremowy
Przed nami koniec wakacji i początek jesieni, a co za tym idzie rusza sezon na poszukiwania leśnych skarbów! Dzięki temu domowe menu powiększy się o wiele smacznych kąsków, jednym z nich jest przepis na sos grzybowy. Z naszą recepturą wyjdzie gęst...
-
Wygląda jakby uciekł z pożaru i wprawia grzybiarzy w zdumienie. Szyszkowiec łuskowaty to grzyb jak żaden inny
Grzyb, który wygląda, jakby miał poparzenia trzeciego stopnia. Szyszkowiec łuskowaty to okaz bardzo trudny do wypatrzenia, ale również nie da się go pomylić z żadnym innym grzybem. Jak wygląda grzyb jak z pożaru i czy śmiało można go wkładać do...
-
Brak ci pomysłu co zrobić z kurek? Moja przyjaciółka łączy je z ryżem. Aromatyczne i kremowe risotto zasmakuje każdemu
My Polacy uwielbiamy kurki. Gdy tylko pojawiają się na rynku i w lasach, od razu przygotowujemy pyszne, grzybowe sosy, jajecznice z dodatkiem kurek, a część z nich marynujemy na zimę. Te wszystkie propozycje, choć wyśmienite, szybko mogą się...
-
Najlepsze grzyby na zimę. Zrób je w ten sposób i nie zapomnij o cebuli - będziesz wylizywać słoiki
Jak przygotować grzyby na zimę? Cóż, wszyscy je suszymy, często mrozimy lub zalewamy marynatą octową. Dziś jednak chcemy wam pokazać przepis na grzyby na zimę, które wystarczy jedynie podgrzać i dodać do mięsa, makaronu lub na zapiekankę. Jak zrob...
-
Poszła do lasu. Znalazła grzyb, którego nigdy tam nie widziała. "Miałam oczy jak kot ze Shreka"
Miłośnicy grzybobrania uwielbiają dzielić się z innymi zdjęciami swoich zbiorów. Zwłaszcza jeśli wyróżniają się czymś szczególnym. Do takich szczęśliwych wypraw należy z pewnością grzybobranie, na które poszła pani Ewa z Koszalina. Autorka...
-
Przepis na sos pieczarkowy. Zapomnij o mdłych grzybach bez smaku, z tym trikiem będzie po mistrzowsku
Nie ma nic gorszego niż rozwarstwiony, mdły i niesmaczny sos pieczarkowy. Niestety ten popularny przepis często nie wychodzi, a wszystko przez nieodpowiednia kolejność dodawanych składników, zbędny pośpiech czy półprodukty. Z naszym trikiem sos...
-
Kaszubski przysmak, o którym przypominamy sobie raz w roku. Zrób już dziś i zapisz przepis na później. Nie pożałujesz
Potrawy regionalne bardzo często zostają zapomniane. To wielki błąd, bo często może się okazać, że są smaczniejsze od najpopularniejszych dań. Dla smakoszy nietuzinkowych i tradycyjnych połączeń smakowych mamy więc coś wyjątkowego. To, co zebrałeś...
-
Najlepsza zalewa do kurek w occie teścia. Jeden składnik zaskakuje. "Trochę złota nikomu nie zaszkodziło"
Złote, a skromne. I do tego jakie pyszne! Kurki to zdecydowanie jedne z naszych ulubionych grzybów, a w zalewie smakują jak żadne inne grzyby. Jaka jest najlepsza zalewa do kurek? Mamy sprawdzony przepis. Jest naprawdę najlepszy, ale jeden ze...
-
Zaczął się sezon na boczniaki. Przepis na te pyszne grzyby w azjatyckiej marynacie podbije twoje serce
Boczniaki od kilku lat stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Są doskonałą alternatywą dla mięsa, docenianą przez wielu wegan i wegetarian. Nawet restauracje zaczęły serwować chrupiące kotlety z tych delikatnych grzybów. Choć to pyszna wersj...
-
Tak przyrządzona zupa kurkowa smakuje niewiarygodnie. Wystarczy połączyć ze sobą tych kilka składników
Zupa kurkowa to wyjątkowo aromatyczne danie, które można przyrządzić w kilku prostych krokach. W czym tkwi tajemnica jej dobrego smaku? Przedstawiamy przepis, dzięki któremu można przygotować przepyszny obiad.
-
Wygląda jak obierki z ołówka albo papierek po cukierku. Dzieżki pomarańczowej nie sposób pomylić z innym grzybem
Jakiż ten grzybowy świat różnorodny i niesamowity. Oczywiście wciąż wielu z nas słysząc słowo "grzyb", od razu widzi przed sobą borowiki, kurki lub nieestetyczne plamy na ścianach. Ale dzisiejszy grzybek jest śliczny, uroczy, ma piękny kolor i co...
-
Takiej rezerwacji nikt jeszcze nie widział. Koło grzybów wbił tabliczkę, potem... dostał niespodziewanego SMS-a
Ten wpis rozbawił setki internautów. Rezerwacja dorodnych kani w jednym z polskich lasów sama w sobie jest zabawna. W połączeniu z żartem, który powstał na podstawie zdjęcia, cała sytuacja stała się powielanym w internecie memem. O co dokładnie...
-
Wygląda jak twaróg, a za granicą jest niezwykle ceniony. Tymczasem znajdziesz go w każdym polskim lesie
Polskie lasy kryją wiele tajemnic. Choć botanicy i specjaliści doskonale wiedzą, czym jest samotek zmienny, tak dla zwykłych ludzi może być on niemałym odkryciem. Często mylony z hubą lub innymi naroślami, ten okaz łączy w sobie cechy grzyba,...
-
To wtedy najlepiej iść na grzyby. Gdy są takie warunki, z lasu wrócisz z pełnymi koszami
Każdy, kto marzy o tym, by wrócić z lasu z pełnymi koszami, zastanawia się, kiedy rosną grzyby. Ich pojawienie się jest bowiem ściśle związane z porą roku oraz konkretnymi warunkami pogodowymi. Jeśli więc zależy nam na owocnych zbiorach, a zapewne...
-
Pomyłka smakowitego grzyba z trującym sobowtórem może mieć opłakane skutki. W lesie patrz na szczegóły
Czubajka kania uchodzi za jeden z najsmaczniejszych grzybów, a grzybiarze znający się na rzeczy twierdzą, że to doskonały materiał na wege kotlety. Niestety, smakołyk ma morderczego sobowtóra - muchomora sromotnikowego. Wybierając się na grzyby,...