kluski
-
Jak zrobić kluski kładzione łyżką? Mój dziadek zdradza odpowiednie proporcje. Żadne nie są tak dobre
Jak zrobić kluski kładzione łyżką? Zastanawiają się nad tym szczególnie ci, którzy chcą odwzorować smak z dzieciństwa. W końcu wielu z nas zajadało się tym prostym, a jakże pysznym daniem. Mój dziadek zdradza, jak dostosować proporcje, by smakował...
-
Kluski wychodzą twarde, a placki się paćkają? Pewnie wybierasz złe ziemniaki. Jakie są typy i do czego służą? Wyjaśniamy
Polska kuchnia ziemniakiem stoi i chociaż na nasze stoły weszły zaledwie 340 lat temu, to aktualnie nie ma bez nich naszego gotowania. Jednak ziemniak ziemniakowi nie jest równy i na pewno mieliście okazję się o tym przekonać, robiąc rozciapane...
-
To przepis, na który warto wykorzystać grzybowe zapasy. Sos jest aromatyczny, a kluseczki lepsze niż u mamy
Przygotowanie tego dania nie będzie wymagać od ciebie wielu godzin gotowania. Musisz jednak zajrzeć do spiżarni i wykorzystać trochę swoich zapasów zrobionych jesienią. Połączenie miękkich kluseczek i sosu grzybowego będzie strzałem w dziesiątkę.
-
Pyzy ziemniaczane, czyli domowy klasyk z farszem. Kluchy podane z tymi dodatkami to niebo na talerzu
W domowym menu nie może zabraknąć ziemniaczanych klasyków - mowa tu o wszelakich kluskach, które obłędnie smakują niemal w każdej wersji. Pyzy to idealny pomysł na tradycyjny obiad, szczególnie te hojnie wypełnione mięsnym farszem. Zaserwowane z...
-
Kluseczki z miseczki - najprostszy obiad świata. Kładzione leniwe zrobisz w 8 minut
Jeśli szukasz szybkiego, łatwego i taniego pomysłu na obiad, kultowe kluseczki z miseczki będą idealne. To po prostu leniwe łyżką kładzione. Jak je zrobić, żeby były idealne? Odpowiedni twaróg i proporcje to klucz.
-
Czy kluski śląskie można mrozić? Tak, ale trzeba stosować się do tej jednej zasady. Będą tak smaczne, jak świeże
Sos mięsny z obiadu czy pozostałe leczo możemy z łatwością zamrozić i zaoszczędzić na kolejnym obiedzie. Jest to rozwiązanie równie wygodne co dobre dla środowiska. Jednak jak jest w przypadku rzeczy mącznych? Czy tak samo, jak sos możemy zamrozić...
-
Kopytka - przepis na ekspresowy domowy obiad. Dodatek tej mąki sprawi, że będą jędrne i miękkie
Kopytka to smaczne i banalnie proste w przygotowaniu danie obiadowe, który niemal każdy kojarzy z beztroskimi latami dzieciństwa. Wówczas babcia ekspresowo ugniatała ziemniaki, łączyła je z pozostałymi produktami i gotowe. Kluczem do sukcesu są...
-
Jak zrobić kopytka? Wybierz odpowiednie ziemniaki, a kluseczki będą jędrne i smaczne
Mięciutkie kluseczki polane masełkiem i posypane cukrem. Kto z nas choć raz nie jadł obiadu przyrządzonego przez babcię. Jednak czy wiemy, jak zrobić kopytka, aby nie wyszły twarde? Wiele zależy od rodzaju ziemniaków.
-
Kluski zakopiańskie, czyli bananie prosty rarytas rodem z Podhala! Swojski skład podkreśli owczy ser
Regionalna kuchnia rodem z Podhala to esencja smaków, treściwych przysmaków i ciekawych połączeń. Idealnym przykładem są kluski zakopiańskie, które bazują na prostym, swojskim składzie. Receptura bazuje na ugotowanych ziemniakach, mące i bryndzy,...
-
Kluski leniwe - ekspresowy obiad w domowym stylu. Wystarczy tylko połączyć twaróg, jajka i mąkę
Jeśli szukasz przepisu na ekspresowy i smaczny obiad, przygotuj tradycyjne kluski leniwe. Słodki klasyk bazuje na twarogu, mące i jajkach, a podany z palonym masłem, cukrem, cynamonem czy śmietaną podbije kubki smakowe nawet największych smakoszy.
-
Szare kluski - przepis na tani i szybki obiad. Żeby się nie rozpadały, zachowaj proporcje mąki do ziemniaków
Szare kluski kiedyś były typowym daniem biedoty, dzisiaj uwielbia je każdy i na samą myśl o ziemniaczanych kluchach kładzionych łyżką, cieknie nam ślinka. Jak zatem zrobić pyszne kluski szare, żeby były jędrne i nie rozpadały się podczas gotowania...
-
Przepis na kopytka ziemniaczane. Wystarczą cztery łyżki tego składnika, a kluski wyjdą pulchne i mięciutkie
Uwielbiane przez Polaków kopytka to niezwykle uniwersalne danie. Mogą posłużyć zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielnie być daniem głównym. Choć ich przygotowanie nie jest trudne, ciasto potrafi wyjść bardzo twarde. Z tego powodu...
-
Przepis na kopytka - lekkie i delikatne kluseczki lubią dobry skład. Sukcesem są proporcje i ziemniaki
Przepis na idealne kopytka warto zaczerpnąć z babcinej receptury, która bazuje na prostocie i swojskich składnikach. Domowe kluseczki ziemniaczane wyjdą perfekcyjne, jeśli zadbamy o dobre proporcje i właściwy gatunek bulw. Później tylko wystarczy ...
-
Pierogi leniwe - przepis na tradycyjne danie rodem z dzieciństwa. Zaledwie cztery składniki i gotowe
Jednym z dań, które przypomina beztroskie lata dzieciństwa, bez dwóch zdań są pierogi leniwe. Proste i smaczne danie przygotujemy z zaledwie czterech składników, ważny jest jednak swojski ser i słodkie dodatki. Wówczas efekt będzie rozpływał się w...
-
Pampuchy. Przepis babci na danie z czasów PRL. Lekkie, puszyste. Podaj na słodko lub wytrawnie
Pampuchy, przysmak z dawnych lat, który przyrządzano niemal w każdym domu. Te wyjątkowe kluski na parze są lekkie, puszyste i delikatne. Można podawać je z sosem, owocami lub innymi dodatkami. Jak je przyrządzić? Przygotowaliśmy sprawdzony przepis.
-
Miękkie i puszyste kluseczki leniwe z twarogiem. Zrobisz je z trzech ogólnodostępnych składników
Gdy wyczerpują się pomysły na smakowite posiłki, z pomocą przychodzą sprawdzone przepisy. Kluski leniwe zrobisz z zaledwie trzech składników i to w mniej niż 15 minut. Ten tani i szybki przepis kochają wszystkie gospodynie.
-
Przepis na pampuchy. Przysmak z PRL-u wraca do łask. W każdym regionie ma inną nazwę, ale znają go wszyscy
Przepis na pampuchy, czyli nieco zapomniany przysmak z dzieciństwa, znów odzyskuje popularność. Te puszyste kluski były prawdziwym rarytasem, któremu nikt nie był w stanie się oprzeć. Jak je przygotować, by zaznać choćby namiastkę dawnych czasów?...
-
Metoda 3:1 to sposób gospodyń na kluski śląskie. Dzięki niej będą rozpływać się w ustach
Kluski najlepiej smakują, gdy są miękkie i elastyczne. Sekretem, który sprawia, że są właśnie takie, jest metoda 3:1. To dzięki niej to tradycyjne danie wprost rozpływa się w ustach.
-
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Na liście królują tradycyjne kluski, ale i oryginalne przekąski
Gotowane ziemniaki to częsty dodatek do obiadu, niestety zdarza się, że porcja jest zbyt duża. Jeśli chcesz żyć w duchu zero waste i przy okazji wypróbować smaczne dania, koniecznie przygotuj jeden z tych makołyków. Na liście tradycyjne kluski,...
-
Przepis na kopytka. Co zrobić, aby były miękkie i delikatne? Sekret tkwi w ziemniakach
Przepis na kopytka warto wypróbować, jeśli mamy ochotę na miękkie i delikatne kluseczki. Choć ich przyrządzenie nie jest trudne, to jednak istotne znaczenie ma rodzaj ziemniaków. Wiemy, jak je przygotować, aby nie były twarde, lecz smakowały niczy...
-
Kluski kładzione babci Marysi to smak dzieciństwa. Wyjdą tylko dzięki tym proporcjom
Kluski kładzione polane skwarkami lub roztopionym masełkiem, a do tego cebulka. Inni zaś pamiętają te obsypane cukrem i oblane śmietaną. Taki obraz tego dania na pewno przypomina wakacyjne chwile u dziadków. Babcia Marysia zdradziła jak zrobić ten...
-
Co można zrobić z ugotowanych ziemniaków? Lista przepisów jest długa i bogata w oryginalne rarytasy
Ugotowane ziemniaki zalegają po obiedzie? Aby zapobiec marnowaniu żywności, przygotuj z nich znakomite obiady lub oryginalne przekąski. Na liście nie brakuje tradycyjnych smaków takich jak kluski czy domowe zapiekanki, ale także rarytasów -...
-
Domowe kluski śląskie - wyjdą jędrne, miękkie i delikatne dzięki tradycyjnej metodzie czwórki
Kluski śląskie do już kultowe danie, które znane jest w całym kraju. Ich niepowtarzalny smak gwarantują odpowiednie składniki oraz proporcje. Jak radzą lokalne gospodynie, kluczem do sukcesu jest metoda czwórki. Później wystarczy już tylko wykonać...
-
Kopytka - przepis na idealne ciasto ziemniaczane. Sekret tkwi w temperaturze i mące
Babcie wiedzą najlepiej, jak zrobić idealne kopytka - przepis opiera się na prostych składnikach, ale także odpowiednich proporcjach i przygotowaniu. Zdradzamy, jak zrobić kluski, żeby nie wyszły gumowate, tylko miękkie i delikatne.
-
Kluski z serem. Przepis na obiadowy sukces bez użycia mięsa!
Kluski z serem to jeden z najstarszych pomysłów kulinarnych. Poznaj najpyszniejsze receptury, które z pewnością przypadną do gustu domownikom.
-
Kluski z makiem - wigilijny rarytas wraca do łask. Odczaruj zapomniany przepis i podaj w nowej wersji
Kluski z makiem to przepis na wigilijny rarytas. Przepyszne danie jarskie przez lata królowało na świątecznym stole, teraz rzadko jest podawane. Warto zatem przywrócić do łask dawną recepturę i przygotować w nowej i oryginalnej wersji. Podane ze...
-
Jeśli lubisz ziemniaki, musisz spróbować ich w tej wersji. Czarne kluski to śląski rarytas
Czarne kluski to prawdziwy rarytas kuchni śląskiej i przysmak dla miłośników ziemniaków. Chociaż nie są tak popularne, jak swój biały odpowiednik, zdecydowanie powinny zagościć na stołach do obiadu.
-
Przepis na szybki i tani obiad, czyli obłędne kładzioki. Podaj je z kleksem śmietany i odśwież smaki dzieciństwa
Kładzioki, lub - jak kto woli - kluski kładzione to świetny pomysł na szybki i tani obiad. Przepis jest banalny, a same kluchy można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakują z kwaśną śmietaną, ale są smaczne również ze skwarkami lub podane w...
-
Dlaczego szare kluski są twarde? Pewnie popełniasz ten błąd. Zdradzamy sposób na idealny przysmak z Wielkopolski
Szare kluski to przysmak pochodzący z Wielkopolski. Zarówno starsi, jak i młodsi ze smakiem zajadają się tym pysznym daniem z ziemniaków. Zdarza się jednak, że chcąc przygotować je samodzielnie, rezultat nie jest taki, jakbyśmy chcieli. Co zrobić,...
-
Pyzy - przepis na ziemniaczane kluski z aromatycznym farszem. Tradycyjne danie w oryginalnej odsłonie
Przepis na pyzy to tradycja, która gości w polskich domach od lat. Ziemniaczane kluski nadziewane najczęściej mięsem lub grzybami smakują obłędnie w klasycznej wersji. Warto jednak nieco poeksperymentować i podać je z nieoczywistymi dodatkami....
-
Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami. Klasyka gatunku w smacznym wydaniu
Przepis na kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami to smaczny pomysł na domowy obiad. Klasyka gatunku wraca na salony, a połączenie prostych składników daje wyśmienity efekt. Kluczowa jest masa ziemniaczana i odpowiednio przygotowane dodatki.
-
Kluski śląskie Ewy Wachowicz. Tradycyjny przepis na ciasto z dodatkiem sezonowego owocu
Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni polskiej, które ma wielu zwolenników. Ewa Wachowicz zdradza przepis, który mocno się wyróżnia na tle pozostałych. Poza bazowymi składnikami dodaje do masy nietypowy produkt - odrobinę sezonowych owoców!...
-
Pierogi leniwe - przepis na miękkie, delikatne kluseczki. Cztery składniki i smaczny obiad gotowy
Smacznym i ekspresowym pomysłem na obiad są pierogi leniwe. Domowa, babcina receptura z trzech składników gwarantuje smaczny efekt. Kluseczki wyjdą delikatne i mięciutkie, a podane z ulubionymi składnikami skradną serca domowników i wpiszą się na...
-
Delikatne pyzy z mięsem według Roberta Makłowicza. Pyszny i prosty przepis na polską klasykę obiadową
Delikatne pyzy z mięsem według Makłowicza. To pyszne i proste danie należy do polskiej klasyki obiadowej. Znany kucharz dobrze dopracował tradycyjną recepturę, więc danie zawsze się uda.
-
Kluski śląskie - przepis. Ostatnio robiłam je z mamą dla siostry na studia. "Daj tyle mąki, ile ziemniak zabierze"
Kluski śląskie to chyba najlepszy dodatek do sztuki mięsa, gulaszu lub sosu grzybowego. Te ziemniaczane kluseczki są banalnie proste w wykonaniu, ale żeby wyszły idealne, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Moja mama zawsze powtarza, że oprócz...
-
Zacierki kraszone. Poznaj proste przepisy, wypróbuj tradycyjne smaki i wróć do czasów dzieciństwa
Zacierki kraszone to tradycyjne kluseczki ze skwarkami wywodzące się z Kujaw i Pomorza. Zacierki wykonuje się z mąki, jajek i wody. Nierzadko podaje się je z mlekiem bądź jako dodatek do warzywnej zupy.
-
Szybkie i pyszne kluski lane - przepis ciotki pozwoli na smakową podróż do czasów dzieciństwa
Kluski lane - przepis ciotki jest bajecznie prosty i zawsze się uda. To smakowa podróż do czasów dzieciństwa. Kluski są idealnym dodatkiem zarówno do mleka, jak i dowolnej zupy.
-
Przepis na kluski śląskie prosto od babci Krysi. Metoda 1:4 gwarantuje sprężyste i jędrne ciasto
Tradycyjny przepis na kluski śląskie opiera się na prostych produktach, ale kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji. Jeśli chcesz, by ciasto wyszło sprężyste, delikatne i miękkie wypróbuj metodę 1:4. Efekt rozpływa się w ustach, a smak nie...
-
Jak zrobić kluski leniwe? Przepis babci Krysi na ekspresowy obiad. Wystarczy mieć w domu twaróg
Gotowanie nie musi być okupione wieloma godzinami spędzonymi w kuchni. Wystarczy wiedzieć, jak zrobić kluski leniwe, aby w krótkim czasie przyrządzić syty obiad dla całej rodziny. Kiedy polejemy je masełkiem i oprószymy cukrem, chętnie zjedzą je...
-
Kluski śląskie, czyli obiadowa klasyka. Będą jędrne i delikatne dzięki metodzie 1:4
Kluski śląskie to coś, co każdy z nas kocha i jeśli ktoś odpowie: "nie, kluski śląskie to nie moja bajka" to najprawdopodobniej nie jadł ich z naszego przepisu. Jak zrobić kluski śląskie, żeby były idealne, sprężyste i delikatne zarazem? Kluczem s...