zdrowe jedzenie
-
Odgrzewany makaron jest zdrowszy i mniej tuczący od świeżo ugotowanego. Naukowcy potwierdzają
Spaghetti po bolońsku, carbonara, zapiekanki... Kto nie uwielbia dań z makaronem? Jednocześnie wiele osób, które dbają o dietę, stara się ograniczać jedzenie takich potraw, bo są kaloryczne. Czy da się sprawić, by były mniej tuczące? Okazuje się, ...
-
Jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych mięs. Dlaczego tak rzadko jemy gęsinę? Pytamy dietetyczkę
Cudze chwalimy, swego... się pozbywamy. Polska jest jej największym eksporterem w Europie, mimo to sami jemy ją rzadko. O tym, że dla gęsiny warto czasem nagiąć dietę oraz dlaczego szczególnie teraz warto ją jeść, rozmawiałam z dietetyczką kliniczną.
-
Kiszonki to już od dawna nie są tylko ogórki i kapusta, czyli o tym, co kisić i co z tym potem robić [WYWIAD]
Gdy mówimy "kiszonki" na myśl przychodzą ogórki i kapusta. Nie mniej, nie więcej. A świat kiszonek jest znacznie bogatszy, bowiem kisić można praktycznie wszystko - i warzywa, i owoce. Ba! W słoikach można zamknąć nawet odpadki, jak ogryzki czy...
-
Skąd brać witaminy, skoro sezon na świeże owoce i warzywa już się kończy? Kiszonki? Jasne! Soki? I tak, i nie
Jesienią w sklepach i na bazarach coraz mniej dorodnych, świeżych owoców i warzyw. Czym więc się wspomagać? Czy mrożonki są zdrowe? Dlaczego warto jeść kiszonki, ale świeżo wyciskane soki to nie zawsze dobry pomysł? Pytam o to dietetyczkę Agatę...
-
Skwarki z tofu i ziemniaki z roślinnym gzikiem, czyli wegański comfort food [PRZEPISY]
Weganizm szybko stał się jednym z najpopularniejszych stylów jedzenia i życia. Mimo to wielu wciąż nie może się do niego przekonać - "a bo to sama zielenina, a bo nie idzie się tym najeść, a bo to niesmaczne". Okazuje się, że wszystkie te zarzuty...
-
Dania zbawienne dla twoich jelit. Kisiel z siemienia znasz, a azjatyckie congee?
Zarówno krótkie problemy żołądkowe, jak i zdiagnozowanie poważniejszej dolegliwości układu pokarmowego wymagają - przynajmniej na jakiś czas - zmiany w diecie. Co przyrządzać w takich sytuacjach? Sprawdź przepisy na dania zbawienne dla twoich jelit.
-
Zjadasz na raz paczkę żelków i wypijasz butelkę coli? Okazuje się, że sugerowane porcje są znacznie mniejsze
Paczka czipsów na raz nie wzbudza specjalnych emocji. Może jednak zdziwić fakt, że to zdecydowanie nie jest porcja rekomendowana przez producentów ani (tym bardziej!) dietetyków. To samo dotyczy butelki coli lub żelków. Jak więc wyglądają liczby w...
-
Gotując ziemniaki, dorzuć marchewkę, a nie stracą witamin - tak radzą ludzie. Prawda? Zapytaliśmy dietetyczkę
W sieci krąży pogłoska, że dodanie marchewki do gotujących się ziemniaków chroni zawartą w nich witaminę C przed wysoką temperaturą. Zapytaliśmy dietetyczkę, czy to prawda.
-
Nie bez powodu docenili ją rodzice i dziadkowe. Aronia to polski superfood: m.in. podnosi odporność
Sok z aronii to dla wielu nieprzyjemne wspomnienie z dzieciństwa. Owoc ten ma specyficzny smak i jest dość kwaśny. Jednak rodzice i dziadkowie chętnie przygotowywali z niej dżemy, soki czy domowe nalewki. Do wielu smaków, fakt, trzeba "dorosnąć",...
-
Jedna korzyść z pandemii? Polacy nauczyli się gotować. Wyniki badania
Jeśli w całej sytuacji związanej z pandemią koronawirusa mielibyśmy szukać pozytywów, jeden zdecydowanie rzuca się w oczy. Okazuje się, że dzięki niej Polacy zaczęli się zdrowiej odżywiać. Świadczą o tym badania przeprowadzone na zlecenie firmy...
- Przebija jajecznicę i omlet i staje się najlepszym śniadaniem. Połącz te warzywa
- Choć znany składnik psuje szarlotkę, dodajemy go na potęgę. To duży błąd
- Pierwsze kroki w bankowości. Bezpieczny start dla Twojego dzieckaMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Maślak pstry nie cieszy się uznaniem. Jest lepszy od podgrzybków
- Naleśniki mogą się schować. Placuszki z wkładką są 100 razy lepsze
- Są o niebo lepsze od klasycznych cynamonek. Mięciutkie i aromatyczne
- Babciny sposób na kaszel. Syrop z cebuli stawał nam w gardle, z tym dodatkiem jest nawet smaczny
- Jak jeść topinambur? Pomysłów jest bez liku. Od puree do surówki
-
Smak jesieni zamknięty w słoiku. Najlepszy przepis na kompot z dyni
- Nie dodaję makaronu do rosołu. Przyrządzam to i wrzucam od razu do bulionu
-
Orzeźwiające sałatki z arbuza, które przygotujesz łatwo i błyskawicznie. Nie tylko na słodko [PRZEPISY]
Arbuza najchętniej je się solo, ale można go też wykorzystać do orzeźwiających napojów czy słodkich deserów. My proponujemy kilka letnich sałatek - na słono, ale też w wersji słodkiej. Przygotujcie listę zakupów.
-
Jak przyrządzić zieloną fasolkę szparagową? Jest pyszna nie tylko z bułką tartą! Mamy 5 prostych przepisów na ten sezon
Zielona fasolka to obok cukinii, bobu i kalafiora, jedno z najlepszych letnich warzyw. Tylko dlaczego tak często traktujemy ją po macoszemu i serwujemy tylko z bułką? Przecież można ją przyrządzić na tyle pysznych sposobów!
-
Latem śniadania smakują najlepiej. Oto garść przepisów, by dobrze rozpocząć dzień
Podczas letnich urlopów oraz wakacji mamy trochę więcej czasu, aby jeść pyszne i zdrowe śniadania. To świetna okazja, by wykorzystać poranki i zamiast łapać kanapkę w biegu, przyrządzić coś pysznego. Mamy dla was kilka propozycji, które pozwolą...
-
Jedzenie kiszonek wzmacnia odporność na Covid-19? Naukowcy wskazują możliwe powiązanie
Od początku pandemii wiele osób zastanawia się i snuje domysły, co wspomaga odporność na nowego koronawirusa powodującego chorobę Covid-19. Tym razem naukowcy przedstawili nowe badania na temat kiszonek.
-
Co zjeść, gdy dopadnie nas wieczorny głód? Najlepsze przekąski do jedzenia przed snem według dietetyczki
Choćbyśmy nie wiadomo jak się starali, czasami wieczorem - już po kolacji - dopada nas straszny głód. Co jeść, żeby było zdrowo i w miarę lekko? Zapytaliśmy dietetyczkę.
-
Truskawki to nie zawsze "samo zdrowie". W jakich sytuacjach mogą zaszkodzić? Wyjaśniamy
Truskawki są niskokaloryczne i pełne witamin. To jednak wcale nie znaczy, że zawsze i "z automatu" są zdrowe. Kiedy mogą zaszkodzić? W całkiem codziennych sytuacjach.
-
Słodkie i zdrowe jednocześnie? Wszystko się da! Przygotujcie wyjątkowe słodycze dla siebie i swoich pociech
Nie oszukujmy się - wszyscy uwielbiamy słodycze. Po obiedzie czekamy na obowiązkowy deser. Do kawy idealnie pasuje krucha tarta z aksamitnym kremem patissiere i polskimi truskawkami. To kropka nad i, wisienka na torcie, pyszne zwieńczenie...
-
Lekkie śniadanie dla maturzysty - doda energii i rozbudzi mózg. Mamy kilka przepisów
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Warto więc zadbać o to, by było nie tylko smaczne, lecz także pożywne. Odpowiednio skomponowane potrawy dodadzą energii i pobudzą mózg do pracy. Zatem przed zbliżającymi się maturami,...
-
Nakarm swój mózg. Co jeść, by jego praca była wydajniejsza? Podpowiadamy
Niektóre produkty i składniki mają zbawienny wpływ na układ nerwowy i pobudzają szare komórki. Stres, zmęczenie, brak koncentracji mogą być niwelowane odpowiednią dietą. Co jeść, by praca mózgu była wydajniejsza?
-
Czy zdrowsze dania i desery w restauracjach fast food naprawdę są takie zdrowe? Pytamy dietetyczkę
Restauracje szybkiej obsługi mają często w swojej ofercie "zdrowsze" opcje. Czy sałatka i panierowany kurczak naprawdę są lepszym wyborem niż burger? Na nasze pytania odpowiada dietetyczka kliniczna.
-
Badania: Kawa jest zdrowa, ale trzeba ją odpowiednio zaparzyć. Jak? Wyjaśniamy
Długoterminowe badania szwedzkich naukowców ujawniły, że kawa wykazuje działanie prozdrowotne, a osoby, które ją piją, cieszą się dłuższym życiem. Jest jeden warunek - kawa musi być przygotowana w odpowiedni sposób. Sprawdźcie, jaki!
-
Ksylitol, miód, a nawet banany. Zamiast białego cukru - siedem zdrowszych zamienników
Lubisz słodkie, ale nie chcesz słodzić niezdrowym białym cukrem? Sięgnij po zamienniki. Wyjaśniamy, czym różnią się od "białej śmierci" oraz jak i do czego używać ich w kuchni.
-
Święta wielkanocne tak, jak lubisz: Lekkie potrawy świąteczne dla osób, które dbają o zdrową dietę
Zdrowa dieta jest dla ciebie ważna? Nie zarzucaj jej w święta! Niezależnie czy to stan zdrowia, czy styl życia sprawia, że to, co jesz, jest dla ciebie bardzo istotne. W Wielkanoc też możesz jeść smacznie i zdrowo.
-
Mrożonki zdrowsze od świeżych warzyw? Doniesienia badaczy
O tym, czy mrożone warzywa i owoce są tak samo zdrowe jak świeże, dyskusje trwają już od dawna. Naukowcy z Uniwersytetu Sheffield Hallam przeprowadzili badania, które wskazują, że mrożonki mogą być zdrowsze od świeżych owoców i warzyw!
-
Polscy immunolodzy radzą, by na czas epidemii zrezygnować z jedzenia mięsa
Epidemia koronawirusa sprawiła, że wiele osób zaczęło zastanawiać się, jak zwiększyć odporność organizmu. Polscy immunolodzy zalecają aktywność fizyczną oraz przejście na dietę roślinną.
-
Zdrowsza od kiszonek i czosnku. Mimo to niewielu Polaków zna rukiew wodną
Ma więcej zdrowotnych właściwości niż jakiekolwiek inne warzywo. Mimo to Polacy wciąż najczęściej wybierają czosnek i ogórki kiszone. Dlaczego warto sięgać także po rukiew wodną?
-
Brakuje ci w diecie świeżych warzyw? Zobacz, w jakich jeszcze produktach znajdziesz błonnik i witaminy
Świeże warzywa zdecydowanie wzbogacają codzienną dietę, nie tylko pod względem smakowym, lecz także odżywczym. Zawierają sporo substancji korzystnych dla zdrowia, dlatego warto włączać je do jadłospisu. Co jednak, gdy mamy utrudniony dostęp lub, g...
-
Galaretka drobiowa, czyli nóżki w galarecie w odchudzonej wersji [PRZEPIS]
Pyszna galaretka drobiowa to świetna przekąska. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale również zdrowa. Możemy zajadać się nią w ciągu dnia albo postawić na stole, gdy urządzamy przyjęcie. Na pewno skusi nie tylko fanów klasycznych zimnych nóżek....
-
Jak zrobić mango lassi? Przedstawiamy przepis na ten orzeźwiający napój rodem z Indii
Mango lassi to jogurtowy napój zyskujący coraz większą popularność. Stanowi doskonałą alternatywę dla lemoniady, koktajli owocowych czy soków. Dzięki zawartości jogurtu, pomaga nam poradzić sobie ze zbyt ostrymi potrawami. Plusy możemy wymieniać b...
-
Pierś z indyka w sosie, czyli pomysł na obiad w wersji nieco bardziej fit
Pierś z indyka w sosie to rewelacyjny pomysł na obiad. Poza samym pieczeniem, jej przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu i wysiłku. To danie możemy zaserwować zarówno jako obiad, jak i podczas imprezy w postaci kąsków na raz. Dlatego...
-
Domowy karmel lub kajmak, który nigdy się nie przypali i nie trzeba go gotować. Gotowy w pół godziny! [PRZEPIS]
Przygotowanie domowego karmelu lub kajmaku to długotrwały proces. W dodatku słodka masa bardzo łatwo się przypala. Jest jednak prosty sposób by zrobić go szybko i bez gotowania. Wystarczy użyć... daktyli.
-
Zupa miso jak z japońskiej restauracji. Wystarczy tylko kilka składników!
Zupa miso, jedno z najbardziej znanych tradycyjnych dań japońskich, bardzo często oferowana jest w barach z tamtejszą kuchnią. Czy jednak wycieczka do Japonii lub odwiedziny w najbliższej restauracji to jedyna opcja, by skosztować zupy miso? Nie!...
-
Kasza manna na mleku - przepis na pyszny posiłek, nie tylko dla niemowlaka
Kasza manna na mleku to pomysł na szybki powrót do krainy dzieciństwa. To danie często jadało się w domu, ale przygotowywane też było w przedszkolach czy na koloniach. Jak zrobić kaszę mannę - grysik - na mleku? Przypominamy tradycyjny przepis!
-
Czy da się przesadzić ze zdrowym jedzeniem? Dietetyk: Nadmierne skupienie na zdrowym odżywianiu może mieć negatywne skutki
Z każdym rokiem coraz więcej mówimy o zdrowym stylu życia. Zalecenia dietetyczne wciąż są aktualizowane, pojawiają się - i znikają - różne modne diety. Czy na tym polu można przesadzić i jeść "zbyt zdrowo"?
-
Tłusty czwartek bez białego cukru i glutenu? Co można przygotować? Podpowiadamy
Tłusty czwartek to jeden z ważniejszych dni w roku każdego łasucha. Jeśli jednak jesteście na diecie odchudzającej czy zdrowotnej, przeżycie tego święta bez uszczerbku na zdrowiu psychicznym może być trudne. Dlatego przygotowaliśmy dla was garść...
-
Koktajle warzywne - doskonały przepis na zdrową przekąskę na każdy dzień
Koktajle warzywne są idealnym uzupełnieniem codziennej diety. Zdrowe, pyszne i kolorowe koktajle to dobry pomysł na przekąskę lub lekką kolację. Wypróbuj je nie tylko w przypadku, gdy liczysz kalorie! Sprawdź, jakie koktajle są najsmaczniejsze!
-
Ciastka z pestkami i nasionami - pysznie i zdrowo [4 PRZEPISY]
Smaczne i chrupiące - ciastka z pestkami lub nasionami to doskonała przekąska na co dzień i od święta. I pięknie się prezentują! Oto nasze przepisy.
-
Masło orzechowe w przepisach fit - na pewno takie zdrowe? Pytamy dietetyka
W wielu przepisach na fit słodkości znajdziemy masło orzechowe. Ale czy naprawdę jest dla nas takie zdrowe? W jakich ilościach powinniśmy je jeść, żeby nam nie zaszkodziło? Zapytaliśmy dietetyka.
-
Ile czasu po obudzeniu się powinniśmy zjeść śniadanie? Dietetyk wyjaśnia i podaje ważny powód
Wielu z nas swój pierwszy posiłek zjada dopiero po dotarciu do szkoły lub pracy. Czy jednak zjedzenie śniadania kilka godzin po obudzeniu to dobry pomysł? Zapytaliśmy o to dietetyka.
-
Kolacja do 18 czy na trzy godziny przed snem? Dietetyk wyjaśnia, a my mamy zdrowe przepisy
Niektórzy przekonują, że żeby żyć zdrowiej i szybciej chudnąć, powinniśmy zrezygnować z kolacji? Czy to prawda? A jeśli jednak jeść, to o jakiej porze najlepiej - wcześniej czy później? I co w ogóle jeść na kolację? Zapytaliśmy dietetyka.