gołąbki
-
Ta faszerowana papryka smakuje jak domowej roboty gołąbki. Sekretem jest obłędny farsz z grzybami
Kultowe gołąbki nie mają sobie równych, jeśli chodzi o smak. Niestety babcine zawijasy często pochłaniają dużo czasu. Zamiast więc rolować je w nieskończoność, warto postawić na ciekawą alternatywę. Faszerowana papryka będzie ciekawie udawać...
-
Zapomnij o klasycznym farszu z ryżu. Gołąbki jesienne to kapuściane zawijasy w obłędnym wydaniu
Przepis na gołąbki to obiadowa klasyka, która niemal zawsze obłędnie smakuje. Co jednak powiesz na nieco udoskonaloną, jesienną wersję pełną aromatów i nietypowych składników? Zapewniamy, że nudno nie będzie - tak przygotowany farsz dosłownie...
-
Usuń z przepisu mięso i ryż i zastąp to czymś lepszym. Gołąbki zdobędą nowy smak i nikt im się nie oprze
Gdyby moja babcia zobaczyła ten przepis, z pewnością złapałaby się za głowę i nie mogła uwierzyć. W mojej rodzinie taka wersja nie wychodziła w grę, a sos, z którym podaje się gołąbki od lat jest niezmieniony. Jednak po spróbowaniu okazuje się, że...
-
Gołąbki po staropolsku. Wychodzą tak pyszne, że można by je jeść na okrągło. Bardzo proste wykonanie
Jak przyrządzić gołąbki po staropolsku? To danie zachwyca smakiem i aromatem. Aby wyszły idealnie, wystarczy ugotować kapustę i połączyć kilka składników na farsz. Kluczem do doskonałego smaku będzie jeden specjalny składnik.
-
Gołąbki bez zawijana - przepis Katarzyny Bosackiej. Tani i szybki obiad dla całej rodziny
Gołąbki bez zawijania to totalny hit wielu polskich domów. Robi się je o wiele szybciej niż te zawijane w kapuście z tradycyjnej receptury. Katarzyna Bosacka w swojej książce podzieliła się jednak wyjątkowym przepisem, który jest nie tylko szybki,...
-
Przygotuj się na zimę i zrób gołąbki w słoikach. Kapuściany rarytas jest równie smaczny co klasyczny
Domowe, proste obiady to esencja najlepszych smaków i aromatów. Niestety nie zawsze mamy wystarczająco dużo czasu na takie przygotowania - wówczas warto mieć w zanadrzu gołąbki w słoikach. Ta sprytna metoda pozwoli w dowolnym momencie podgrzać...
-
Przepis na klasyczne gołąbki w domowej wersji. Kapuściane zawijasy z tym farszem to mistrzostwo
Jeśli brakuje inspiracji na smaczny obiad, wszystkie inne przepisy się już najzwyczajniej przejadły, pora na powrót do korzeni! Babcine gołąbki to prawdziwa klasyka, z którą na próżno konkurować. Swój obłędny smak zawdzięczają miękkiej kapuście...
-
Zamiast kapusty zawiń je w inne, nietypowe liście. Smak tych gołąbków zapamiętasz na dłużej
Gołąbki to klasyczna potrawa, a jej receptura jest zmieniana bardzo rzadko. Zazwyczaj robi ię je z jednego przepisu, jednak czasem warto wyjść poza schematy. Aby to zrobić, przedstawiamy nowy smak tego dania. Zamiast liści kapusty użyj czegoś...
-
Dolmades: greckie gołąbki, które z łatwością można przyrządzić w domu
Dolmades to rodzaj gołąbków znanych w kuchni greckiej. Od naszych rodzimych gołąbków różnią się jednak przede wszystkim rozmiarem, ponieważ zawija się je w liście winogron.
-
Alternatywa dla kapuścianych zawijasów. Gołąbki kresowe są bez mięsa i ryżu, jednak smakują wybornie
Kapuściane zawijasy to klasyka tradycyjnej, polskiej kuchni. Co, jednak gdyby, pozbawić je mięsa i ryżu? Wówczas otrzymamy obłędnie smaczne gołąbki kresowe, które nadziane są po brzegi zupełnie innym farszem. Jest smacznie, domowo no i znacznie...
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Jakie jest najgorsze mięso do rosołu? Może być skupiskiem pasożytów
- Najlepszy przepis na kapuśniak. Inne schowaj na dnie szuflady
- Gdy ją robię, teściowa się nią zachwyca. Jest miękka i soczysta
- Na pizzę, do chleba i do ogrodu. Naturalne rozwiązanie dla roślin w twoim ogrodzie
- Leniwe robię w ten sposób od lat. Główny składnik zamieniłam na inny
- Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Inne receptury się chowają
- Ludzie narzekają, że Thermomix "tańczy". Odwróciła się i usłyszała huk. "Czasami muszę trzymać"
- Już nigdy nie zrobisz gołąbków inaczej. Sparzona kapusta w 10 minut
-
Jak ugotować idealnie miękki ryż do gołąbków? Nasze babcie stosowały niezawodną metodę "pod pierzynką"
Nie ma to jak obiad u babci, a już szczególnie dania z tradycyjnej kuchni polskiej. W końcu niemal każdy uwielbia mięciutkie i aromatyczne gołąbki zalane gęstym, pomidorowym sosem. Niestety główny składnik gołąbków potrafi sprawić niemały kłopot...
-
Strzelczyk znów zaskakuje. Te gołąbki? Rewelacja i nowość na stołach. Panierka to podstawa
Gołąbki to tradycyjne danie, na które istnieje wiele przepisów. Jednak gdy chcemy je przyrządzić, zazwyczaj wybieramy ten jeden, z którego korzystają mama i babcia. Tomasz Strzelczyk postanowił odejść od reguły, a gołąbki, które zrobił, wywołały...
-
Jest szybsza od zwykłych gołąbków, a do tego smaczniejsza. Ta zapiekanka zawróci ci w głowie
Wiele osób wykorzystuje w kuchni przepisy, które nie wymagają długiego czasu przygotowania. Dzięki temu nie tylko oszczędzają czas, a także sprawiają, że posiłek pojawia się na stole w ekspresowym tempie. Szybkim i pożywnym daniem są zapiekanki. T...
-
Lewandowska nie gotuje i nie piecze gołąbków. Babcie łapią się za głowę i nie wierzą
Anna Lewandowska uwielbia zaskakiwać swoimi przepisami. Niektóre z nich są tak oryginalne, że wiele osób łapie się za głowę. Tym razem udostępniła recepturę na gołąbki, których nie zna nikt. Do ich przygotowania nie używa piekarnika, a także ich n...
-
Kotlety mielone jak gołąbki? Połącz te składniki, ugnieć i usmaż. Domownicy będą zachwyceni
Gołąbki to jedno z uwielbianych przez Polaków dań. Ich przygotowanie jest jednak nieco czasochłonne. Warto więc pokusić się o przygotowanie kotletów mielonych a'la gołąbki. Gwarantujemy, że każdy poprosi o dokładkę.
-
W życiu nie jadłeś takich gołąbków. To sekretny przepis gospodyni z Biłgoraja, który będziesz robić co tydzień
Gołąbki to danie, które jedzone jest przez wszystkich. Nie ma w nich nic skomplikowanego, a przepis zna prawie każdy. Jednak ta wersja różni się od klasyka. Mięso zawinięte w liście kapusty podawane jest inaczej, niż podaje tradycyjny przepis. Naw...
-
Ta wersja gołąbków bije klasyk na głowę. Jak zrobić gołąbki po poznańsku? Dużo szybciej niż tradycyjne
Gołąbki po poznańsku, czy też gołąbki poznańskie to wariacja na temat nieśmiertelnej klasyki, czyli mięsnego farszu zawiniętego w liście kapusty. Od razu uprzedzamy - gołąbki poznańskie są przepyszne i dużo szybsze, i łatwiejsze w wykonaniu niż te...
-
Bez zbędnego zawijania, czyli gołąbki dla zabieganych. Zrobisz je w 30 minut i wystarczą na kilka dni
Gołąbki to przysmak, który zachwalany jest nawet poza granicami Polski. Ten sycący obiad jest odtwarzany od lat i dodatkowo zdobył wiele wersji smakowych. Każdy, kto zabiera się za jego przygotowanie coś do niego dodaje, dlatego możemy poznać nowe...
-
Bez kapusty i zawijania. Te gołąbki powalą teściową na kolana. Po spróbowaniu będzie błagać o przepis
Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które ma szczególne miejsce w sercach Polaków. Uwielbiamy je przygotowywać i jeść. Odchodzenie od klasycznego przepisu to nie nowość, ale my mamy niezwykłą bombę! Danie bez grama kapusty również smakuje...
-
Przepis na gołąbki po krakowsku. Są tak smaczne, że cała rodzina będzie się nimi zajadać
Gołąbki po krakowsku to nic innego jak regionalna odsłona klasycznej kuchni polskiej. Czasem wystarczy zmienić region, aby przekonać się, że tradycyjne potrawy smakują zupełnie inaczej. Tym razem kluczem jest jeden zamiennik, który może ucieszyć...
-
Takich gołąbków nie zrobi ani Gessler, ani Makłowicz. Babcina receptura rodem z Podhala to mistrzostwo
Nie ma nic lepszego niż gołąbki z babcinego przepisu, szczególnie te "spod samiuśkich Tater". Kapuściane zawijasy to niemalże kultowe danie, a najprostsza wersja uchodzi za najlepszą. Opiera się na farszu z mięsa mielonego, ryżu i przypraw. Całość...
-
W tych gołąbkach nie ma mięsa i ryżu. Strzelczyk zamienił to na coś lepszego. "To wariactwo"
Gołąbki w wykonaniu Tomasza Strzelczyka mogą podbić niejedno serce. Nie są podobne do klasycznej wersji, a swoją oryginalnością zachwycają na każdym stole. Trudno uwierzyć, że taka kombinacja smakowa może tak pysznie smakować. Co dodał do farszu, ...
-
Strzelczyk pokazał jak zrobić zupę po mistrzowsku, a internet oszalał. "Rozwalone i rozgotowane"
Zupy dobre są o każdej porze roku. Odpowiednio zrobione powinny nie tylko rozgrzać, lecz także zapełnić brzuch na wiele godzin. Przykładem właśnie takiego dania jest zupa zrobiona przez Tomasza Strzelczyka. Nie każdy o niej słyszał, a to wielki...
-
Co zrobić z mięsa mielonego? Najlepsze przepisy z dodatkiem sezonowych warzyw. Jest prosto i smacznie
Mięso mielone ma ogromny potencjał w kuchni - można wykorzystać je na wiele smacznych sposobów. Wystarczy zerknąć, które sezonowe dobra mamy pod ręką i je sparować. Efekt? Wyjątkowe kartacze, gołąbki w wersji luksusowej czy wiele innych domowych i...
-
Podkarpackie gołąbki to przysłowiowe niebo w gębie! W składzie na próżno szukać mięsa czy ryżu
Wśród kultowych, polskich dań nie sposób pominąć gołąbki, czyli kapuściane zawijasy hojnie wypełnione farszem. W klasycznej wersji smakują obłędnie, jednak te przygotowane według przepisu rodem z Podkarpacia, wypadają bezkonkurencyjnie. Mięso i ry...
-
Polacy pokochali ten rodzaj gołąbków. Pochodzą z Rumunii, ale smakiem przebijają nasz klasyk
Gołąbki to bez wątpienia potrawa, która szczyci się popularnością nie tylko w kuchni polskiej. Jej wersji jest wiele, a kombinacji smakowych nie da się zliczyć. W Rumunii również można znaleźć to danie, lecz sposób, w jaki jest podane, może bardzo...
-
Teściowa złapie się za głowę, gdy zobaczy to danie. Podobne do gołąbków, lecz coś je wyróżnia
W mięsie mielonym zawiniętym w liściach kapusty jest zakochana całą Polska i nie tylko. Wiele osób próbuje zmodyfikować tradycyjny przepis, by zrobić danie, które będzie równie smaczne, lecz inne. Ten przepis pokazuje, że to możliwe. Mięsne kąski...
-
Zapomnij o ryżu i kapuście. Te gołąbki to coś znacznie lepszego. Gospodynie złapią się za głowę
Klasyczne gołąbki znane są na całym świecie. My poznaliśmy recepturę, która różni się od tradycyjnego dania, ale smakiem dorównuje przepisom babci. Nie ma w niej klasycznej kapusty, a o ryżu można zapomnieć. To kulinarna rewolucja.
-
Gołąbki z młodej kapusty - przepis. Babcia się zasmuci, że nie dodawała wcześniej tego składnika do farszu
Gołąbki to klasyk nad klasyki, a te z młodej kapusty są absolutnie przepyszne. Jak je zrobić, żeby były tak pyszne, że babcia zapłacze z zazdrości? Kluczem jest oczywiście farsz. Dziś podpowiemy, co do niego dodać, żeby jego smak wywołał ekstazę...
-
Zapomnij o żmudnym zawijaniu gołąbków, wrzuć składniki do garnka i zrób z nich... obłędną zapiekankę
Przepis na gołąbki jest chętnie wykorzystywany w naszych kuchniach. Nic dziwnego, tradycyjne smaki są uwielbiane przez domowników, a ta potrawa bazuje na łatwo dostępnych składnikach. Jeśli jednak nie przepadacie za żmudnym zawijaniem roladek,...
-
W tej wersji młoda kapusta wyjdzie wyśmienicie. Poszatkuj ją i połącz z tymi składnikami
Jeśli lubisz gołąbki, to danie na pewno pokochasz. Wystarczy poszatkować kapustę i zapiec ją z mięsem, ryżem i sosem pomidorowym. Kluczową rolę odegrają przyprawy takie jak majeranek, liść laurowy i ziele angielskie.
-
Zdradzam patent babci Haliny na soczyste gołąbki. Do farszu dodaje łyżkę domowej mieszanki
Domowe dania dzięki swojemu smakowi mogą być pożądane nie tylko w rodzinnych kręgach. Tak właśnie jest z tym przepisem. Babcia Halina sławna jest w rodzinie i okolicy ze swojego kulinarnego talentu. Dziś zdradza trik na pyszne i soczyste gołąbki....
-
Zapiekanka a'la gołąbki, czyli kapuściana rozkosz z soczystym farszem z mięsa mielonego i ryżu
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, którego nie sposób nie lubić. Warto jednak nieco urozmaicić klasyczną wersję i przygotować ucztę zwaną zapiekanką a'la gołąbki. To znacznie prostsza metoda, a smak jest równie wybitny i nasycony swojski...
-
Zapomnij o mięsie i ryżu. Gołąbki z tym składnikiem wyjdą tak dobre, że babcia poprosi o przepis
Farsz na gołąbki zwykle kojarzy się z mięsem, czasem wymieszanym z ryżem. Jest jednak znacznie lepszy przepis na faszerowanie kapuścianych liści. Ta wegetariańska wersja klasyki zasmakuje nawet babci, która będzie prosić o przepis.
-
W takiej formie gołąbki są jeszcze lepsze. Bez zbędnego zawijania i gotowania kapusty zaoszczędzisz dużo czasu
Polacy zachwycają się daniem, jakim są gołąbki. Wymagają dużo czasu i cierpliwości, lecz ich smak może zrekompensować wszystko. Aby zrobić je jeszcze szybciej, warto wykorzystać ten przepis. Dzięki niemu robią się prawie same.
-
Robert Makłowicz przygotowuje je tylko z tym składnikiem. Jego przepis na gołąbki jest prosty i wyśmienity
Wystarczy spróbować ich raz, a przekonacie się, że lepsze gołąbki nie istnieją. Robert Makłowicz zdradził recepturę na udany, domowy i tradycyjny obiad, idealny na każdą okazję. Ten przepis na gołąbki jest niezwykle prosty, a z pewnością zachwyci...
-
Zupa gołąbkowa Ewy Wachowicz. Brzmi absurdalnie, ale można z nią odlecieć - i to w kosmos
Zupa gołąbkowa Ewy Wachowicz to dla wielu ogromne zaskoczenie. Nic dziwnego, ponieważ tradycyjne gołąbki, które znamy, wyglądają całkiem inaczej. Warto jednak dać szansę także zupie. Ty i cała twoja rodzina będziecie zaskoczeni jej smakiem.
-
Zero zawijania i wycinania głąba z kapusty. Przepis na zupę gołąbkową uratuje cię od straconego czasu i sił
Trudno znaleźć kogokolwiek kto nie uwielbia tradycyjnych, polskich gołąbków, jednak ich przygotowanie jest dość pracochłonne i zajmuje więcej czasu niż ugotowanie... zupy z tych samych składników. Przepis na zupę gołąbkową jest banalnie prosty, a...
-
Zrób kotleciki z kapustą i zaoszczędź dużo czasu. Tak powstaną... gołąbki bez zawijania!
Gołąbki bez zawijania to idealny pomysł na obiad dla dużej rodziny. Dlatego jeśli spodziewasz się gości na Wielkanoc i nie masz ochoty stać godzinami w kuchni, to nasz przepis sprawdzi się idealnie. Połączenie mięsa, ryżu i kapusty w prosty sposób...
-
Kapusta na gołąbki gotowa w 10 minut. To niezawodny trik na sparzanie liści
Gołąbki to przysmak niejednego z nas. Niestety odpowiednie sparzenie kapusty potrzebnej do przygotowania tego dania potrafi zajmować dużo czasu. Istnieje jednak banalny trik, dzięki któremu zrobisz to w 10 minut. Dowiedz się, jak przygotować...