pieczenie
-
Te sylwestrowe przekąski zrobisz w kilka minut. Goście będą o nich mówić przez całą noc
Sylwester to czas zabawy, hucznych imprez, a także smacznego jedzenia. Podczas zabaw nie może zabraknąć przekąsek, które wrzucimy na ząb. Jednak nikt z nas nie chciałby spędzić za dużo czasu na ich przygotowaniu. Na szczęście istnieją przepisy,...
-
Zrobiłam ją na święta, a rodzina kłóciła się o każdy kawałek. W Sylwestra zniknie jeszcze szybciej
Przygotowania do Sylwestra to nie tylko wybór stroju, makijażu, czy fryzury. To również wybór odpowiednich dań, które pojawią się na imprezowym stole. Jedną z naszych propozycji jest ta rolada, która przyciągnie do siebie swoim wyglądem. Wyróżnia...
-
Postaw je na sylwestrowym stole, a zniknie jeszcze przed północą. Ono zawsze wychodzi
O tym cieście robi się głośno, gdy spodziewamy się gości. Każdy chce bym je zrobiła, bo jego smak przebija wszystkie znane nam klasyki. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Połączenie smaków i banalnie proste przygotowanie. Dopełnieniem smaku jest...
-
Ziemniaki w takiej wersji odmienią każdy obiad. Połącz je z tymi produktami i zrób danie jednogarnkowe
Ziemniaki jadamy na wiele różnych sposobów, jednak nie wszyscy znają ten oto przepis. W takiej wersji te warzywa smakują jeszcze lepiej i są świetnym dopełnieniem dań obiadowych. Wystarczy połączyć je z kilkoma składnikami, by zrobić najpyszniejsz...
-
Jarzynowa dalej leży w lodówce? Włóż ją do piekarnika i zrób całkowicie nowe danie
Każdy się ze mną zgodzi, że resztki po Wigilii zjadane są długo po świętach. Niektóre smakołyki, które przetrwały, mogą nawet posłużyć jako poczęstunek na sylwestra. Jednak nie wszystko może tak długo postać. Jeśli pozostała ci sałatka jarzynowa,...
-
Jak odgrzać karpia, aby nie był suchy jak wiór? Zapomnij o patelni i wykorzystaj ten patent
Już niebawem w naszych lodówkach z pewnością będą zalegały smakołyki, które przyrządzaliśmy na święta. Chcąc je odgrzać, możemy mieć obawy, że wyjdą pozbawione smaku lub suche jak wiór. Jednak istnieją sposoby, które pomogą w tym problemie. Odgrza...
-
Nie ma prostszego sposobu na makowiec. 100 razy lepszy od klasyka i każdy sięga po kolejne porcje
Święta to taki festiwal jedzenia, na którym można znaleźć wiele smakołyków. Do nich zalicza się makowiec, który zazwyczaj wykonywany jest w tradycyjny sposób. Jednak z nim jest dużo roboty i nie każdy ma na niego czas. Ta receptura rozwiązuje te...
-
Te piernik nie są twarde jak kamień. Za sprawą bazy pozostaną miękkie i smaczne przez wiele tygodni
Świąteczne szaleństwo dziś może sięgać zenitu. Ostatnie zakupy, nocne pieczenie i gotowanie, by tylko wyrobić się przed Wigilią. Każdy z nas zna ten scenariusz, który powtarza się co roku. Na ostatnią chwilę można sobie nawet przypomnieć o...
-
Zapomnij o panierce, teraz tak robi się karpia. Rodzina spadnie z krzeseł, gdy podasz go na Wigilię
Karpia podaje się na wiele różnych sposobów. Większość z nas spotkała się jednak z jego panierowaną i wysmażoną wersją. Ta metoda zaserwowania jest całkiem inna i z pewnością znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Każdy zapyta o przepis, bo n...
-
To pierwsze ciasto, które jem, gdy siadam do świątecznego stołu. Odkryłam jego przepis
Na wigilijnej kolacji można zasmakować wielu smacznych potraw i deserów. Zazwyczaj mamy wielki wybór co do ciast, a sernik, makowiec i piernik uśmiechają się do nas z talerzy. Mimo wszystko i tak nie sięgam po te klasyki. Ten deser jest dla mnie...
-
Moim zdaniem to najlepsze świąteczne ciasto. Łączy w sobie to, co najlepsze
Na świątecznym stole można znaleźć wiele wypieków, jednak ten wyróżnia się spośród wszystkich. Placki przekładane słodkim nadzieniem, a do tego orzechy to coś, o czym będziesz śnił po nocach. Jedna blacha to zdecydowanie za mało.
-
Stryjek robi go na drugi dzień świąt. Ten składnik za 2 zł dodaje smaku i głębokiego aromatu
Wędliny pojawiają się na świątecznym stole już pierwszego dnia świąt. Oprócz dobrze znanych kiełbas można również wyróżnić smakołyki, których nigdy wcześniej się nie widziało. W tym roku warto podać to mięso, które przypadnie wszystkim do gustu. W...
-
Co roku na święta robię te ciasteczka. Są tak piękne, że aż żal je jeść. Zawsze znikają najszybciej
Ciasteczka są nie tylko słodką przekąską, mogą być także świąteczną ozdobą. Niektóre z nich są tak piękne, że aż szkoda je zjadać. Wypiekiem, po który zawsze sięgam i który jest mi żal jeść, są ciasteczka z witrażem. Kolorowe wypełnienie kruchych...
-
Myślałam, że nic nie przebije babki cytrynowej, a byłam w błędzie. Ta jest o wiele lepsza
Babka kojarzyć się może z Wielkanocą, jednak w wielu domach pojawia się na wigilijnym stole. Zazwyczaj trzymamy się klasycznych przepisów, ten jednak jest wyjątkowy. Łączy w sobie słodkie i kwaśne smaki, co tylko wychodzi jej na dobre.
-
Lukier z pierników rozlewa się po talerzu? Pewnie popełniasz ten popularny błąd
Lukier jest idealną polewą nie tylko do pierniczków, lecz do także strucli czy babek. Odpowiednio przygotowany może nie tylko dodać wypiekom uroku, lecz także smaku. Jednak czasem zdarza się, że wyjdzie za rzadki i rozlewa się po wszystkich...
-
Żaden królewski czy z rosą. Ten sernik skradnie serca całej rodziny. Jeden składnik jest kluczowy
Sernik to bez wątpienia ciasto, którego nie może zabraknąć w święta i podczas karnawału. Wielcy fani tego wypieku już przebierają nogami na samą myśl o zjedzeniu go. W tym roku proponujemy zrobić nieco inną jego wersję. Smak jest niepowtarzalny, a...
-
Zamiast zawijać farsz w kapustę, zrób rozgrzewającą zupę. Na drugi dzień świąt jest jak znalazł
Drugi dzień świąt to dla wielu równie wyjątkowy czas jak Wigilia. Zbieranie się przy stole również obowiązuje, a wtedy warto podać jakieś nowe i świeże potrawy. By nie zaserwować odgrzewanych potraw, proponujemy zrobię tę zupę. Po jednej misce każ...
-
Wujek zawsze mówił, że pasztet musi mieć głęboki smak. Uzyskasz go dzięki tej mieszance mięs
Święta to wyjątkowy czas nie tylko dla tych, którzy uwielbiają chwile z rodziną. Osoby, które kochają gotować, również mogą się niesamowicie wykazać. Gaba różnych smakołyków, aż krzyczy, by je wykonać. Jednym z nich jest pasztet, lecz nie jest on...
-
W tym roku na święta robię ten piernik. Dzięki temu, co znajduje się na wierzchu każdy zje aż 3 porcje
Piernik to najbardziej klasyczny wypiek, który musi pojawić się na świątecznym stole. Jego brak z pewnością zostanie zauważony, a tego byśmy nie chcieli. By w tym roku nieco zmienić jego podanie, zachęcamy do wykorzystania tego przepisu. Piernikow...
-
Soczyste i miękkie mięso sprawiło, że robię ten obiad kilka razy w miesiącu. Trudno o lepszy smak
Każdy z nas lubi dania, przy których nie trzeba się za bardzo napracować. Na szczęście istnieje wiele takich receptur, które sprawiają, że obiad wykonywany jest w mgnieniu oka. Takim pomysłem jest ta potrawa. Mięso z tego przepisu samo rozpływa si...
-
Zamiast uszek i pasztecików do barszczu podaj to. Wszystkim opadną szczęki, gdy je zobaczą
Barszcz czerwony przygotowujemy na wiele różnych sposobów. Jednak podajemy go z dodatkami, które z roku na rok są takie same. Paszteciki, krokiety, a przede wszystkim uszka są już przez nas dobrze znane. By tym razem nie powtarzać bardzo utartych...
-
Magda Gessler wie, co zrobić, by sernik był zawsze puszysty. Chodzi o odpowiednie ubicie
Sernik to ciasto, które musi pojawić się na świątecznym stole. Jednak przed jego przygotowaniem wiele osób ma obawy, że nie wyjdzie, opadnie lub nie będzie puszysty. Magda Gessler postanowiła temu zaradzić i zdradziła, co zrobić, by wypiek był...
-
Dziadek Heniek robił ją na święta. Aromat było czuć w całym domu, a znikała szybciej niż krokiety i gołąbki
Na wigilijnym stole możemy znaleźć wiele smacznych różnorodności. Królują przede wszystkim kapusta, krokiety, paszteciki i barszcz czerwony. Na moim rodzinnym stole stawia się jeszcze coś. To mięso znika w mgnieniu oka, a przepis nie jest wcale...
-
To Shinkansen wśród ciastek. Zrobisz je szybko i z trzech składników. Lepiej od razu upiecz więcej
Każdego czasem nachodzi chęć na coś słodkiego. Można oczywiście pójść wtedy do sklepu, ale po co jeść coś, co w składzie ma często całkowicie zbędne dodatki. Lepiej zrobić słodkości w domu i wcale nie musi to trwać godzinami. Te ciastka czekoladow...
-
Domowa pieczeń, bez której nie ma rodzinnych obiadów. Jeden dodatek podkręca smak mięsa
Przygotowując obiad naszą myślą przewodnią jest to, by był przede wszystkim smaczny i szybki w przyrządzeniu. Na szczęście znamy kilka takich przepisów, które zasmakują każdemu i które będą głośnym tematem do rozmowy. Jednym z nich jest ta pieczeń...
-
Dziadek robił to mięso co niedzielę i każdy chciał przepis. Odkryłam sekret tego soczystego smaku
Przyrządzając mięso każdy z nas chce, by wyszło soczyste i pełne smaku. Jednak nie zawsze możemy na to liczyć, szczególnie gdy korzystamy z nowego przepisu. W tym przypadku nie ma się czego obawiać, bo schab z tej receptury to niebo w gębie. By...
-
Przepis na klasyczny sernik wyrzuć do kosza. Ta wersja jest smaczniejsza, a na główny składnik jest teraz sezon
Sernik to ulubione ciasto wielu osób. Przygotowuje się go na wiele okazji, a także na wiele sposobów. Każdy jednak ma swój jeden sprawdzony przepis, którego używa od lat. Tym razem nie będzie on potrzebny, bo mamy znacznie lepszą recepturę. To, co...
-
Dynia już nigdy nie będzie nudna i mdła. Włóż do piekarnika i dodaj biały składnik - smak nie do opisania
Sezon na dynię w pełni i szkoda tego nie wykorzystać. Przepis na zupę dyniową już znacie, przepis na kompot z dyni także. Dziś jednak będzie prosto, szybko i smacznie. Jak zrobić pieczoną dynię? Cóż, kilka przypraw, biały dodatek i mamy ucztę, że ...
-
Nie znosisz, gdy papier do pieczenia nie pasuje do blachy? Ten trik sprawi, że dopasuje się w kilka sekund
Jesień coraz bliżej, a nie ma lepszego sezonu na pieczenie ciast. Unoszący się aromat i zajadanie się obłędnymi wypiekami to coś, co wielu z nas kocha najbardziej. Ale najpierw trzeba dopasować papier do pieczenia do blachy. A to bywa nie lada...
-
Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić zapiekane jabłka z serem i żurawiną. Takiego deseru jeszcze nie jedliście
Jesień to idealna pora na korzenne i słodkie potrawy. Poza licznymi przetworami i aromatycznymi ciastami, warto znaleźć czas na przygotowanie jabłek w tej odsłonie. Zapomnij o szarlotce lub jabłkach z ryżem. Przepis Ewy Wachowicz deklasuje...
-
Przepis na muffinki z mojego zeszytu. Najchętniej zjedlibyśmy je prosto z piekarnika
Przepis na muffinki zawsze dobrze mieć pod ręką. Ja uwielbiam je robić, zwłaszcza wtedy, gdy mam mało czasu lub dużą ochotę na coś słodkiego, a niewielką na to, by stać w kuchni... Muffiny robi się szybko i nie jest to skomplikowane, bo w gruncie...
-
O tych owocach rzadko się pamięta. Ona dodała je do ciasta, które robi w 3 minuty. "Obłędne"
Są takie owoce, o których pamiętamy zawsze, na które czekamy z utęsknieniem i które masowo wykorzystujemy w kuchni. Nie ma w tym nic złego, ale przez to często zapominamy o innych, które są równie smaczne i pełne cennych składników. Zapewne po...
-
Przepis na krem do tortu, który zawsze się udaje. Tylko z 3 składników! Goście będą prosić o dokładkę
Utarło się, że przygotowanie domowego kremu do tortu to nie lada wyzwanie. Nic bardziej mylnego. Wystarczą tylko trzy składniki i odpowiednia technika, by udał się nawet osobie początkującej. Jak przygotować śmietankowy krem do tortu, który można...
-
Cukinia w tym wykonaniu zaskoczy smakiem każdego, kto po nią sięgnie. Wystarczy dodać jeden składnik
Cukinia to jedno z uniwersalnych warzyw, które można przyrządzać zarówno gotowane, smażone, jak i z piekarnika. Co zrobić, aby pieczona cukinia miała idealny smak i aromat? Najważniejsze to połączyć ją z odpowiednimi składnikami.
-
Pora na coś słodkiego! Jak dobrze znasz się na ciastkach?
Kruche, miękkie i z nadzieniem - w tym quizie pytamy o same słodkości!
-
Cukinia faszerowana Ani Starmach. Gwiazda korzysta ze specjalnej metody. Łączy te składniki
Cukinia faszerowana Ani Starmach to idealny pomysł na obiad z piekarnika. Gwiazda przyrządza ją, korzystając z kilku specjalnych składników. Na liście znajdują się takie produkty jak orzechy pekan i pestki granatu. Jak smakuje to połączenie?...
-
Soczyste mięso, które samo odchodzi od kości. Jest lepsze, gdy upieczesz je z tym napojem
Soczyste, miękkie i pełne smaku kawałki kurczaka marzą się chyba każdemu. Jednak nie zawsze łatwo uzyskać taki efekt. Aby tym razem wszystko poszło po naszej myśli, zalej go tym napojem i zapiecz. Mięso samo będzie odrywać się od kości, a w ustach...
-
Świeży chleb bez piekarnika i spaceru do piekarni. Zrobisz go szybciej niż niejeden obiad
Gdy myślimy o przyrządzeniu chleba zapewne mamy przed oczami długi czas przygotowywania. Jednak istnieją sposoby, aby zrobić to znacznie szybciej. Jeden z nich postanowiliśmy zdradzić i pokazać, że to naprawdę proste. Do niego nie potrzebujesz...
-
Soczysta karkówka, do której wrócisz nie raz. Swój smak zawdzięcza tej marynacie
Mięso pełni ważną funkcję w kuchni polskiej. To właśnie ono występuje w prawie każdym tradycyjnym daniu, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niego obiadu. Jak zrobić soczyste i miękkie kawałki mięsa bez większego wysiłku? Zdradzamy nasz patent.
-
Zakalec może nam zaszkodzić. Zamiast zajadać się nieudanym ciastem, znacznie lepiej jest go unikać
Czasami nawet najlepszym potrafi coś zniweczyć wypiek. Wówczas zamiast idealnego ciasta czy babcinego placka wychodzi... zakalec! Niedopieczone, surowe, czy najzwyczajniej nieudane ciasto lepiej jest jednak omijać szerokim łukiem. Nawet niewielka...