pieczenie
-
Cukinia w tym wykonaniu zaskoczy smakiem każdego, kto po nią sięgnie. Wystarczy dodać jeden składnik
Cukinia to jedno z uniwersalnych warzyw, które można przyrządzać zarówno gotowane, smażone, jak i z piekarnika. Co zrobić, aby pieczona cukinia miała idealny smak i aromat? Najważniejsze to połączyć ją z odpowiednimi składnikami.
-
Pora na coś słodkiego! Jak dobrze znasz się na ciastkach?
Kruche, miękkie i z nadzieniem - w tym quizie pytamy o same słodkości!
-
Cukinia faszerowana Ani Starmach. Gwiazda korzysta ze specjalnej metody. Łączy te składniki
Cukinia faszerowana Ani Starmach to idealny pomysł na obiad z piekarnika. Gwiazda przyrządza ją, korzystając z kilku specjalnych składników. Na liście znajdują się takie produkty jak orzechy pekan i pestki granatu. Jak smakuje to połączenie?...
-
Soczyste mięso, które samo odchodzi od kości. Jest lepsze, gdy upieczesz je z tym napojem
Soczyste, miękkie i pełne smaku kawałki kurczaka marzą się chyba każdemu. Jednak nie zawsze łatwo uzyskać taki efekt. Aby tym razem wszystko poszło po naszej myśli, zalej go tym napojem i zapiecz. Mięso samo będzie odrywać się od kości, a w ustach...
-
Świeży chleb bez piekarnika i spaceru do piekarni. Zrobisz go szybciej niż niejeden obiad
Gdy myślimy o przyrządzeniu chleba zapewne mamy przed oczami długi czas przygotowywania. Jednak istnieją sposoby, aby zrobić to znacznie szybciej. Jeden z nich postanowiliśmy zdradzić i pokazać, że to naprawdę proste. Do niego nie potrzebujesz...
-
Soczysta karkówka, do której wrócisz nie raz. Swój smak zawdzięcza tej marynacie
Mięso pełni ważną funkcję w kuchni polskiej. To właśnie ono występuje w prawie każdym tradycyjnym daniu, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niego obiadu. Jak zrobić soczyste i miękkie kawałki mięsa bez większego wysiłku? Zdradzamy nasz patent.
-
Zakalec może nam zaszkodzić. Zamiast zajadać się nieudanym ciastem, znacznie lepiej jest go unikać
Czasami nawet najlepszym potrafi coś zniweczyć wypiek. Wówczas zamiast idealnego ciasta czy babcinego placka wychodzi... zakalec! Niedopieczone, surowe, czy najzwyczajniej nieudane ciasto lepiej jest jednak omijać szerokim łukiem. Nawet niewielka...
-
Zapomnij o suchym jak wiór mięsie. Dzięki tej mieszance będzie miękkie i soczyste. Nie zostanie nawet kawałeczek
Mięso to dodatek, które układa się nie tylko na kromkach chleba, a także często można je zobaczyć na obiadowym talerzu. Jednak wykonanie tego składnika w odpowiedni sposób nie jest dla wszystkich takie proste. Aby w tym pomóc podajemy przepis, któ...
-
Tak chrupiących ziemniaków jeszcze nie jadłeś. Mamy aż trzy sposoby na to, jak przygotować idealną przekąskę do grilla
Trudno o smaczniejszy i łatwiejszy do przygotowania dodatek do obiadu. Pieczone ziemniaki będą hitem każdego dania, pod warunkiem, że wyjdą idealnie chrupiące. Jak to osiągnąć? Należy zastosować kilka drobnych trików, dzięki którym skórka ziemniak...
-
Folia aluminiowa - która strona do pieczenia mięsa? Sprawdź koniecznie przed majówką
Folia aluminiowa to dzisiaj jeden z podstawowych materiałów przydatnych w kuchni. Wykorzystamy ją także w trakcie majowego grillowania. Jak zrobić to w odpowiedni sposób? Podpowiadamy.
- Na święta zrobię sałatkę z makaronem. Rodzina woli ją od jarzynowej
- Świąteczny wypiek, który wyróżnia się wśród klasyki. Zniknie pierwszy
- Czy bulion warzywny może odmienić wasze gotowanie? Mamy wyniki testu konsumenckiegoMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Lista najgorszych mięs z możliwych. Polski specjał zajął drugie miejsce
- Rozwiąż mistrzowski quiz kulinarny na literę A. Pobijesz 7/11?
- Rozwiąż mistrzowski quiz kulinarny na literę A. Pobijesz 7/11?
- Co daje codzienne picie cynamonu? Pożegnaj zbędne kilogramy
- Ciasta na Boże Narodzenie. Gdy serwuję 3 blachy, znikają nawet okruszki
- Weź śledzie, grzyby i francuskie przyprawy. Ta sałatka uzależnia
-
Już nigdy nie usmażysz mielonych w tradycyjny sposób. Obłędny trik gwarantuje soczyste i kruche mięso
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i rarytas, który często gości w porze obiadowej. Chociaż mięso zazwyczaj smażymy na oleju, jest znacznie lepszy patent na obróbkę. Mała zmiana nawyków gwarantuje soczysty, kruchy i znacznie lżejszy efekt....
-
Zapomnij o zakalcu. Babcina metoda gwarantuje cukiernicze arcydzieło, a domowy placek wyjdzie puszysty
Jeśli domowe ciasto z owocami nie udało się i wyszedł nieapetyczny zakalec, pora na przetestowanie babcinego triku. Wystarczy połączyć dwa składniki i wysmarować nimi blaszkę. Obłędny placek jest gwarantowany, a wnętrze będzie lekkie, puszyste i...
-
Prosty przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku. Będzie smaczniejszy niż z pobliskiej piekarni
Domowy chleb pieczony w piekarniku to doskonała alternatywa dla pieczywa z piekarni. Samodzielne wypieki cieszą podwójnie, szczególnie gdy są udane i wszystkim smakują. Ten przepis nada się doskonale dla osób, które będą piec chleb po raz pierwszy...
-
Nie babka ani mazurek. Magda Gessler zdradza przepis na najlepsze ciasto na Wielkanoc
Zastanawiasz się, jakie ciasta i desery przygotować w tym roku na Wielkanoc, by zaskoczyć swoich bliskich ciekawymi smakami? Poza babką i tradycyjnym mazurkiem zdecyduj się na przygotowanie paschy wielkanocnej z przepisu polecanego przez Magdę...
-
Sekret chrupiącej skórki golonki tkwi w specjalnej metodzie. Usłyszysz tylko "ochy" i "achy"
Przedstawiamy prosty przepis na golonkę z chrupiącą skórką. To tradycyjne danie kuchni polskiej można przygotować w kilku prostych krokach. Co zrobić, żeby miała doskonały smak? Warto trzymać się kilku zasad.
-
Zapomnij o tradycyjnej zupie. Rosół pieczony według tego przepisu babci będzie o wiele smaczniejszy
Według tradycji co niedzielę na polskich stołach powinien gościć tłusty, sycący rosół. Jednakże, dla niektórych zupa ta jest mdła i nieciekawa. Jak przygotować staropolski posiłek tak, by smakował wyśmienicie? Wystarczy przyrządzić rosół pieczony,...
-
Bułeczki cynamonowe, czyli cynamonki - przepis na pulchniutkie słodkości. Nie ma opcji, żeby się nie udały
Bułeczki cynamonowe to moim zdaniem jedne z najlepszych wypieków, jakie kiedykolwiek zostały wymyślone. Pulchne, puszyste i słodkie - mają wszystko to, co słodkości mieć powinny. Co prawda trzeba poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie, ale sm...
-
Jak piec bezę, by wyszła idealna? Najważniejsza jest odpowiednia temperatura. Inaczej zamiast bezy wyjdzie karmel
Choć pieczenie bezy wbrew pozorom nie jest trudne, wiele osób obawia się, że ciasto nie wyjdzie i rezygnują z podjęcia próby upieczenia tego kruchego i znakomitego deseru. Oczywiście, trzeba zwrócić uwagę na jeden ważny szczegół, jednak gdy będzie...
-
Po co dodajemy sól do ciasta? Metoda jest wszystkim znana, jednak powód dla wielu pozostaje tajemnicą
Nie jest tajemnicą, że szczypta soli w niemal każdym cieście to element obowiązkowy. Nieważne czy jest to drożdżowe, na pierogi, pizzę, kruche czy naleśnikowe - do każdego z nich dodajemy tradycyjną już szczyptę. Niewiele osób zna jednak konkretny...
-
Właścicielka sklepu poprosiła klientów o... pieczenie ciast w domu. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę
Właścicielka sklepu w Wielkiej Brytanii znalazła złoty środek na szalejącą inflację i podwyżki za energię, które w krótkim czasie poszybowały w górę. Kobieta postanowiła poprosić klientów o... samodzielne pieczenie ciast w ich własnych domach. Jak...
-
Przepis na chleb sprzed 100 lat! Upiecz go w domu, a już nigdy nie sięgniesz po sklepowe produkty
Przepisów na chleb jest wiele. Co rusz używamy innej mąki, czy przyrządzamy domowy zakwas. Jednak tym razem sięgniemy daleko w przeszłość. Receptura, z której przygotujemy pyszny chleb, wywodzi się sprzed 100 lat. Jak upiec staropolskie pieczywo?
-
Chleb bananowy o rewelacyjnym smaku. Podajemy prosty przepis. Z tymi dodatkami wyjdzie jeszcze lepszy
Chleb bananowy to amerykańskie ciasto, które formą przypomina chleb. Można łączyć je z różnymi dodatkami - orzechami, kandyzowanymi owocami i czekoladą. Ten słodki wypiek jest bardzo smaczny i niezwykle prosty w wykonaniu.
-
Soczyste, chrupiące i aromatyczne żeberka. Prosty przepis Jakuba Kuronia. Goście będą prosić o dokładkę
Żaden grill nie może obyć się bez pieczonych żeberek. Niestety, na sezon grillowy musimy jeszcze trochę poczekać. Nie oznacza to jednak, że nie możemy równie aromatycznych i soczystych żeberek przyrządzić w domowych piekarniku. Jakub Kuroń doskona...
-
Andrzej Polan wspomina smaki dzieciństwa. Duszaki, czyli pyszny przepis na danie z ziemniaków
Niewątpliwie niektóre smaki potrafią wywołać w nas ogrom emocji. Ulubione słodkości czy dania z dzieciństwa to niewiarygodna podróż w czasie. W taką podróż ostatnio udał się także Andrzej Polan, który wrócił myślami do czasów młodości i wspominał...
-
Ten składnik wyrzucasz do kosza, a sprawdzi się jako marynata. Mięso wyjdzie kruche i mięciutkie
Marynaty sprawiają, że nie tylko aromat i smak mięsa się zmienia, lecz także jego miękkość i kruchość. Ten składnik trafiłby do kosza, lecz nie wyrzucaj go. Dzięki niemu przygotowana pieczeń będzie rozpływać się w ustach.
-
Jak piec mięso, by było soczyste i miękkie? Te proste triki sprawią, że wyjdzie naprawdę doskonałe
Jak piec mięso, by było soczyste i miękkie? Będzie miało znakomitą strukturę, jeśli podczas jego przyrządzania będziecie trzymali się poniższych zasad. Chodzi głównie o właściwe przygotowanie i odpowiednia temperaturę pieczenia.
-
Bułki - przepis na szybkie i aromatyczne pieczywo idealne na śniadanie. Dodatek cebulki to game changer
Domowe pieczywo to prawdziwy rarytas, który wbrew pozorom często jest bardzo prosty w przygotowaniu. Bułki z cebulką i oregano to przepis idealny na śniadanie lub wytrawną przekąskę. Wystarczy kilka składników, krótkie wyrastanie i puszyste, pełne...
-
Sernik królewski tak pyszny, że błyskawicznie zniknie ze stołu. Nie zapomnij o jednym szczególe, a będzie obłędnie puszysty
Sernik to król wszystkich świątecznych stołów. Najwybitniejszy jest ten królewski, który smakuje każdemu. Ten przepis podpowiada co zrobić, aby był puszysty jak chmurka. Po zrobieniu go zniknie szybko ze stołu.
-
To może zrujnować wszystkie twoje wypieki. Lista błędów nie ma końca. Niektóre z pewnością robiłeś
Z pewnością każdy chociaż raz popełnił cukierniczy błąd, z którego wyszła mała katastrofa. Na szczęście można poznać wszystko to, czego nie powinno się robić podczas pieczenia, a sukces będzie murowany. Dowiedz się tego, zanim zaczniesz piec. Te...
-
Magda Gessler zdradziła sekret obłędnie dobrego wypieku. "Najpyszniejsze kruche ciasto"
Okres jesienno-zimowy wyjątkowo kojarzy się z wypiekami, piernikami i innymi smakołykami. Niektórzy nawet przygotowują się już na święta i pieką domowe kruche ciasta, aby zaoszczędzić czas w grudniu. Magda Gessler również zaprezentowała swój...
-
Strony folii aluminiowej mają dwie różne funkcje. Nie każdy zna ich właściwe zastosowanie
Folia aluminiowa ma wiele różnych zastosowań w kuchni. Po jej rozwinięciu można zauważyć, że posiada ona dwie różne strony - jedna jest matowa, druga błyszcząca. Mają one dwie różne funkcje, dlatego warto znać ich prawidłowe zastosowanie.
-
Przepis na idealną bezę. Jeden nieoczywisty składnik uratuje wypiek
Przez jednych uznawana za banalny wypiek, a przez innych za ciasto, które nigdy nie wychodzi. Jak się okazuje, beza nie musi być taka straszna, jak się o niej mówi. Aby wyszła jak najlepiej, wystarczy zastosować się do prostych wskazówek.
-
Jak zrobić soczysty schab? Pieczenie w odpowiedniej temperaturze nie wystarczy. Kluczem jest marynata
Jak zrobić soczysty schab? Nad tym zagadnieniem wiele osób już się zastanawiało, szczególnie gdy mięso wychodziło suche i gąbczaste. Na szczęście możemy tego uniknąć i upiec najlepszy na świecie schab.
-
Kotlety mielone pieczone w piekarniku będą soczyste i delikatne. Dodaj warzywo, które teraz jest na czasie
Kotlety mielone pieczone w piekarniku to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów smażonych w głębokim tłuszczu. Przygotowanie jest banalne, ale pewnie niektórzy będą się obawiać, ze takie mielone wyjdą suche i wirowate. Dziś mamy dla was...
-
Błyskawiczny przepis na ciasto z wiśniami. Wystarczy siedem składników
Sezon na wiśnie start! Na bazarkach pojawiły się już skrzynki z tymi owocami i nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać je do wyśmienitych, słodkich przepisów. Jednym z najlepszych pomysłów jest błyskawiczne ciasto, które zachwyci was swoją...
-
Co zrobić, żeby mięso wychodziło mięciutkie? Przyda się m.in. tropikalny owoc
Soczyste, mięciutkie mięso, które rozpływa się w ustach przy każdym kęsie... Brzmi jak marzenie? Dziś mamy dla ciebie garść wskazówek, dzięki którym to marzenie się spełni i każda twoja pieczeń zawsze będzie idealnie soczysta. Pomoże w tym między...
-
Błyskawiczne ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Potrzebujesz tylko siedmiu składników
Ciasta drożdżowe zazwyczaj kojarzą się z dość skomplikowanymi procedurami - robienie zaczynu, odstawianie do wyrośnięcia, ponowne wyrabianie, ugniatanie, dzielenie na części... Wobec złożoności procesu jego przygotowania, wielu z nas decyduje się ...
-
Jak przygotować chleb z garnka? Ten przepis sprawi, że będzie smakować jak wypiek z najlepszej piekarni
Domowy chleb z garnka jest równie smaczny i chrupiący, co ten dostępny w piekarniach. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać garnek żeliwny, ale chleb będzie smakował wyśmienicie także wtedy, gdy użyjemy do jego wypieku zwykłych emaliowanych...
-
Perfekcyjne ziemniaczki pieczone. Potrzebny będzie konkretny tłuszcz
Pieczone ziemniaki odpowiednio przyrządzone z powodzeniem mogą stanowić samodzielne danie. Aby przygotować idealne ziemniaki pieczone, będziesz jednak potrzebować składnika, o którym raczej nie myśli się jako o dodatku do ziemniaków. Konkretny...
-
Przepis na chleb pieczony w piekarniku. Czujesz już ten zapach, który unosi się w powietrzu?
Przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku, może wydaje się skomplikowany, jednak tak naprawdę jest bardzo prosty w przygotowaniu. Prostota składników, niepowtarzalny smak i zapach - wszystko to sprawia, że uwielbiamy domowy chleb pieczony prze...