potrawy wielkanocne
-
Faszerowane jajka to przeżytek, teraz robi się ten przysmak. Podaj go na ciepło, a goście oniemieją z wrażenia
Wielkanocne jajka mogą w końcu się przejeść, dlatego aby mieć coś w zanadrzu proponujemy ten ciepły przysmak. Zapieczony i podawany z sosem zwali z nóg każdego gościa. Może konkurować z faszerowanym jajkiem o najlepszą przystawkę.
-
Co wkładamy do wielkanocnego koszyczka? Czas na quiz o świątecznych potrawach!
Lepiej nie rób tego quizu na głodniaka!
-
Przepis na mazurek kajmakowy. Wielkanocne ciasto lubi kruchą bazę, jednak to dodatki są najważniejsze
Nie ma Wielkanocy bez mazurka - warto zatem przygotować prawdziwą klasykę, czyli kruche ciasto z dodatkiem kajmaku. Przepis nie tylko jest dziecinnie prosty, ale i gwarantuje obłędny smak i piękną prezencję na odświętnym stole. Tu królują słodkie...
-
Domowy pasztet na Wielkanoc z grzybami i wątróbką. Nie dodawaj bułki, nietypowy składnik sprawi, że będzie pyszniejszy
Pasztet na Wielkanoc to absolutny obowiązek każdej szanującej się gospodyni i gospodarza. Wbrew pozorom pasztet nie jest trudny do wykonania, jednak nieco czasochłonny. Dziś podpowiemy wam jak sprawnie zrobić staropolski klasyk z mnóstwem mięsa i...
-
Sos tatarski - tradycyjny przepis na wielkanocny sos. Doskonały do jajek i mięsa
Sos tatarski to obowiązkowy dodatek do wielkanocnego stołu. Podajemy go nie tylko do świątecznego śniadania, ale i na przykład do mięsa lub pasztetu. Sprawdź, jak wykonać klasyczny przepis na wystrzałowy sos tatarski. Jajko w sosie tatarskim to sa...
-
Majonez domowy Magdy Gessler - przepis. Trzeba pamiętać o jednej kluczowej zasadzie
Majonez domowy będzie smakować dużo lepiej niż gotowy produkt. Sprawdzi się w przypadku wielu wielkanocnych potraw, można dodawać go do sałatek, jajek faszerowanych czy wędlin. Sprawdź, jak wykonuje go znana restauratorka.
-
Jajka faszerowane pieczarkami - ciekawe inspiracje na proste wielkanocne potrawy
Jajka faszerowane pieczarkami to popularny pomysł na wielkanocne danie. Smażone grzyby z cebulką połączone z żółtkiem stanowią wyjątkowo smaczny farsz. Jajka faszerowane są świetną przystawką nie tylko na święta, ale i w przypadku innych okazji.
-
Wrzuć szczyptę do gotujących się warzyw na sałatkę jarzynową. Efekt przerośnie najśmielsze oczekiwania
Warzywa na sałatkę jarzynową - solić, czy nie solić? Te i inne z pozoru błahe dylematy mogą zasądzić o smaku wielkanocnego rarytasu. Babcine rady zdradzają jednak wszystkie tajemnice - poza przyprawami ważne jest też obieranie czy krojenie.
-
Jak udekorować jajka faszerowane? Proste przepisy na farsz i ciekawe dekoracje wielkanocnych jajek
Jak udekorować jajka faszerowane na Wielkanoc? Pomysłów jest całe mnóstwo. Przedstawiamy inspiracje na najpiękniejsze proste dekoracje i pyszne przepisy na farsz do jajek.
-
Pierogi z białą kiełbasą Magdy Gessler lub Ewy Wachowicz. Które smakują lepiej?
Pierogi z białą kiełbasą mogą zaskakiwać. Chociaż pierogi w Polsce jada się nader często, to jednak farsz w postaci kiełbasy nie jest, aż tak popularny. Sprawdź, jak wykonać nadzienie do pierogów z białej kiełbasy.
-
Wielkanocna zupa naszych sąsiadów. Przebije nasze specjały? Przez jeden składnik jest to możliwe
Zagraniczna kuchnia coraz częściej gości na polskich stołach. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem tamtejsze specjały pełne są nietuzinkowych smaków, które w naszych regionalnych potrawach często nie są znane. Aby spróbować jak najciekawszych dań,...
-
Jajka z czerwonej zalewy będą wielkanocnym hitem. Wyrazisty krem uzupełni ich smak
Kolorowe jajka faszerowane aromatycznym kremem to nietuzinkowa propozycja na świąteczny stół. Dzięki zabarwieniu będą wszystkich kusić do zjedzenia. Aby uzyskać oryginalny kolor, wykorzystaj popularne warzywo. Z dodatkiem wyrazistego kremu znikną...
-
Ta wielkanocna zalewajka jest lepsza od niejednego żurku. Dodanie mrożonego składnika to cały jej sekret
Wybór dań na ucztę wielkanocną nie jest łatwym zadaniem. Oczywiste jest, że niektóre potrawy muszą się na niej pojawić. Jednak w tym roku możesz postawić na oryginalny wybór potraw. Ewa Wachowicz zamiast żurku i białego barszczu proponuje zalewajk...
-
To ciasto je się tylko raz w roku. Pascha wielkanocna nie wyjdzie, jeśli popełnisz błąd z twarogiem
Oprócz babek i mazurków, wśród wielkanocnych słodkości nie może zabraknąć paschy. To ciasto tradycyjnie robi się jeden jedyny raz w roku, dlatego jeśli na etapie przygotowań coś pójdzie nie tak, płacz i lament będą miały swoje uzasadnienie. Jak...
-
Słodka przyjemność w sam raz na Wielkanoc. Ten przepis na babkę przetrwał pokolenia
Święta bez klasycznej babki nie mogą mieć miejsca. Dlatego proponujemy wypiek, który zawsze wychodzi odpowiednio słodki i wilgotny. Wszystko za sprawą jednego składnika. Wlej całą szklankę, a później posmakuj efektu. Na pewno nie pożałujesz.
-
Jak zrobić żurek, by smakował jak mistrzowskie danie babci? Naturalny skład i zakwas to podstawa
Przepis na mistrzowski żurek to przysłowiowa bułka z masłem. Z odpowiednim składem wielkanocna zupa będzie gotowa w mgnieniu oka. Sekret tkwi jednak w kolorowych dodatkach i szklance swojskiego produktu. Babcina receptura gotowa jest w zaledwie...
-
Wielkanoc u Gessler nie na każdą kieszeń. Żur za 75 zł, a pasztet jeszcze droższy. Cena połówki jajka też zwala z nóg
Zbliżająca się Wielkanoc zmusza nas do zastanowienia się, co postawić na świątecznym stole. Jeśli nie po drodze wam z gotowaniem, można sięgnąć po gotowe dania. W Delikatesach "U Fukiera" Magdy Gessler jest już dostępna wielkanocna oferta. Ceny ni...
-
To jest dopiero prawdziwy żur. Siostra Anastazja używa oryginalnego przepisu, który trudno przebić
Wielkanoc przed nami, a to oznacza, że najwyższy czas odgrzebać najbardziej tradycyjne przepisy na klasyczne dania. Barszcz biały lub żurek muszą pojawić się na świątecznych stołach, dlatego przedstawiamy propozycję od siostry Anastazji. Jej przep...
-
Mięsa na obiad wielkanocny. Kluczem do wyjątkowego charakteru dania jest nadzienie i kompozycja przypraw
Mięsa na obiad wielkanocny? Chociaż w tym czasie stół ugina się od rozmaitych potraw, to warto zaserwować również wyjątkowy obiad. Co zrobić, aby smakował domownikom nawet wtedy, gdy zdążyli już nacieszyć się innymi smakołykami?
-
Wielkanocny żurek to nie twoja bajka? "Jajowa ze szczawiem" to najlepsza receptura od Magdy Gessler
Klasyczny żurek to wielkanocna tradycja, jednak ciekawą alternatywą może być nieco bardziej oryginalne połączenie. Magda Gessler poleca przepis na "jajową ze szczawiem", która kusi aromatem i obłędnym smakiem. Sekretem jest odpowiednie przygotowan...
-
Pasztet wielkanocny - przepis na idealną konsystencję i doskonały smak. Co uratuje przesuszony pasztet?
Pasztet wielkanocny jest jednym z tych dań, które bezsprzecznie kojarzą się ze świątecznym stołem. Jego zalety są liczne: dobrze przygotowany pasztety może być serwowany na zimno lub na ciepło.
-
Buraczki z chrzanem na Wielkanoc. Sekretem potrawy jest uchwycenie dobrych proporcji
Buraczki z chrzanem na Wielkanoc, czyli popularna ćwikła, to jeden z tradycyjnych dodatków. Nadaje się idealnie do świątecznych mięs. Na szczęście jej przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne.
-
Sałatka na Wielkanoc z chrzanem. Najważniejszy składnik uchodzi za symbol siły i dobrego zdrowia
Sałatka na Wielkanoc z chrzanem? Na świątecznym stole nie może zabraknąć przystawek, które swoim składem nawiązują do najbardziej popularnych wielkanocnych składników. Smaczna sałatka też znajdzie tu miejsce.
-
Żurek Makłowicza musi mieć ten składnik. "Jeśli nie czuję intensywnego smaku, to taki żur mam za nic"
Wielkanocny żurek musi wyróżniać się intensywnym smakiem i aromatem. Robert Makłowicz coś o tym wie i sam podkreśla jak istotne są proporcje. Jeden składnik szczególnie musi pojawić się w dużych ilościach. Bez niego zupa będzie nijaka.
-
W Wielkanoc bez jajka i białej kiełbasy ani rusz! Ta zapiekanka łączy najlepsze smaki. Śmiało podaj ją na świątecznym stole
W Święta Wielkanocne większość osób stawia na tradycyjne i klasyczne przepisy. Jednak w tak wyjątkowy czas, warto zasmakować czegoś innego, co nada świeżości świętowaniu. Ta zapiekanka jest idealnym połączeniem smaków, które kojarzą się z Wielkanocą.
-
Babka wielkanocna Magdy Gessler. Ciasto palce lizać! Rumowy specjał z malinowym lukrem
Babka wielkanocna Magdy Gessler to obowiązkowy deser, który powinien znaleźć się na stole podczas Wielkanocy. Przepis kulinarnej ekspertki jest idealny na ważne okazje, dlatego doskonale sprawdzi się podczas tegorocznych świąt.
-
Niektórym taki żurek może zmrozić krew w żyłach. Jeden składnik może okazać się niedopuszczalny
Przepis na tradycyjny żurek zna każdy. Nic dziwnego, ponieważ ten polski specjał znany jest w całym kraju. A co, jeśli dodać do niego coś, o czym w życiu byś nie pomyślał? Może wtedy wyjść nowa wersja klasycznego dania. Odważysz się spróbować?
-
Żurek będzie o niebo lepszy, gdy podasz go z tym produktem. Zrobi efekt wow i rozpieści podniebienie
Żurek to danie, które królować będzie na stołach już w nadchodzące Święta Wielkanocne. Standardowo podany będzie w talerzu, w towarzystwie świeżego pieczywa. Aby jednak zrobić na swoich gościach efekt zaskoczenia i podkręcić smak dania, proponujem...
-
Wielkanocny barszcz chrzanowy - stary przepis z mazowieckiej wsi. Gotuje się go dwa dni, a najważniejsze są żeberka
Barszcz chrzanowy może nie jest tak popularny w Wielkanoc jak żurek, ale smakiem z pewnością mu nie ustępuje. W moim rodzinnym domu barszcz chrzanowy gotuje się dwa dni - zaczyna się w Wielki Piątek po południu, a kończy wieczorem w Wielką Sobotę....
-
Zakwas jest kluczowym składnikiem żuru. Nie każdy wie, jak poprawnie go przygotować
Zakwas na żurek jest postrzegany jako sekretny składnik, który decyduje o wyjątkowości tej zupy. Warto więc poświęcić mu nieco miejsca na długo przed tym, nim będziemy przygotowywali wielkanocne śniadanie.
-
Siostra Anastazja zdradziła sekret udanej Wielkanocy. Żurek podaje z mało znanym dodatkiem. Bez niego to nie to samo
Wielkanoc to czas rodzinny, kiedy przy stole towarzyszy wszystkim dobre jedzenie. Siostra Anastazja zdradziła, co podaje wraz z żurkiem, aby był jeszcze smaczniejszy. To coś, co mało kto zna, a robi się z zaledwie czterech składników.
-
Szynka w galarecie w świątecznym wydaniu. Przepis, który wzbogaci wielkanocne menu
Szynka w galarecie to danie, którego nie może zabraknąć podczas Wielkanocy. Szynkę można przyrządzić na wiele różnych sposobów, z dodatkiem chrzanu będzie niezwykle wyrazista, z serkiem nieco łagodniejsza. Sprawdź, jak możesz ją przygotować.
-
Śląsk wyznacza wielkanocne trendy. Na świątecznym stole musi się znaleźć marzin. To sycący zawijas
Regionalne dania coraz częściej królują w innych częściach kraju. Zbliżające się święta wielkanocne sprawiają, że sięganie po nowe, ale dalej polskie potrawy jest coraz bardziej popularne. Śląsk wychodzi ze swoją propozycją, jaką jest marzin. Nie...
-
Sałatka na święta Ewy Wachowicz. Masz warzywa ze świątecznego rosołu? Wykorzystaj je do sałatki
Sałatka na święta to obowiązkowa pozycja, która musi znaleźć się na wigilijnym stole. Sałatkowy repertuar jest na tyle bogaty, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Poznajcie przepisy na sałatki Ewy Wachowicz - idealne propozycje na...
-
Biała kiełbasa - wielkanocne przepisy dla wyjątkowych gości. Olśnij rodzinę podczas świąt
Biała kiełbasa to wielkanocny must have. Zazwyczaj przyrządzamy ją jako dodatek do barszczu. Jednak pomysłów na jej zrobienie jest o wiele więcej. Z czosnkiem lub piwem czy nawet z miodem i musztardą. Koniecznie zajrzyj do poniższych przepisów.
-
Strzelczyk stanął przed kamerą i pokazał, jak zrobić prawdziwy żur. Zapisz ten przepis, bo przyda się na Wielkanoc
Wielkanoc obfituje w pyszne jedzenie, które czasem aż nie mieści się na stole. U jednych króluje barszcz biały, u innych żurek. Tomasz Strzelczyk postanowił podzielić się swoim przepisem na tradycyjną zupę, która będzie najlepszym daniem na...
-
Jest lepsza niż barszcz biały i żurek razem wzięte. Połączenie składników gwarantuje zachwyt rodziny
Karnawał już się kończy, a to oznacza, że warto zastanowić się nad potrawami, które znajdą się na wielkanocnym stole. U większości natrafi się na żurek lub biały barszcz, a mało kto pomyśli o tej właśnie zupie. To ona bije na głowę poprzednie...
-
Biała kiełbasa pieczona - z tego przepisu wychodzi tak dobra, jak nigdy przedtem. To sprawka dwóch dodatków
Biała kiełbasa pieczona to w wielu domach nieodzowna potrawa na Wielkanoc. Nie oznacza to jednak, że nie można jej przyrządzić także poza świętami. Jeśli jesteście miłośnikami tego typu mięs, mamy dla was przepis, z którego biała kiełbasa z...
-
Babka marmurkowa - przepis na ciasto-symbol Wielkanocy. Jadalna dekoracja wielkanocnego stołu
Babka marmurkowa, obok mazurków, paschy czy serników z kruszonką, to najbardziej charakterystyczny element słodkiego wielkanocnego menu. Stanowi smakowite połączenie jasnego i kakaowego ciasta, pięknie pachnie, jest puszyste, lekko wilgotne w doty...
-
Sałatka na Wielkanoc, która urozmaici świąteczny obiad. Sekret tkwi w odpowiednim ułożeniu składników
Sałatka na Wielkanoc doprawiona dipem chrzanowym to świetny pomysł na danie świąteczne. Poukładane warzywa i jajka tworzą ciekawą kompozycję. Smaki szybko się ze sobą łączą i bardzo dobrze do siebie pasują. Wielkanocna sałatka będzie idealnym...