potrawy wielkanocne
-
Jajka faszerowane na Wielkanoc. Sprawdź nasze propozycje podania
Jajka faszerowane stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych jajek z majonezem. Z dodatkiem mięsnym, z warzywami, ziołami, rybą, kawiorem lub innymi owocami morza - jaja faszerowane to doskonała propozycja na odświętne wielkanocne śniadanie....
-
Pasztet na wielkanocnym stole. Wszystko, co musisz o nim wiedzieć!
Pasztet to już nie tylko danie z mięsa i podrobów, ale także wegetariańskie propozycje na wielkanocny stół. Z czego jeszcze można go robić? Jaki powinien być dobry pasztet?
-
Jajka faszerowane tuńczykiem na Wielkanoc - propozycje na pyszne przekąski
Jajka faszerowane tuńczykiem z dodatkiem rzodkiewki, ogórka, kukurydzy czy pomidorów suszonych to zarówno doskonała przekąska na drugie śniadanie, jak i pomysł na szybką przystawkę. Przepisy na wielkanocne jajka z pysznym farszem - tylko u nas.
-
Jajka z chrzanem: numer 1 na wielkanocnym stole!
Jajka z chrzanem to potrawa, która pojawia się na świątecznym stole w każdym zakątku Polski. Jak je przygotować, aby smakowały wszystkim gościom?
-
Święconka 2021- sprawdź, czego nie może zabraknąć w koszyku
Święconka na Wielkanoc 2021. Wielka Sobota to dzień, w którym wyznawcy Kościoła katolickiego biorą udział we mszy świętej ze święceniem pokarmu. Czego nie może zabraknąć w wielkanocnym koszyku? Sprawdź z nami listę produktów.
-
Biała kiełbasa zapiekana z cebulką- sprawdź przepis na smaczną białą kiełbasę
Biała kiełbasa zapiekana to dobry pomysł na świąteczne śniadanie lub uroczysty obiad. Można serwować ją w duecie z żurkiem. Sprawdź szybki i prosty przepis na pyszną kiełbasę zapiekaną z cebulką.
-
Brownie z fasoli na Wielkanoc: sprawdzona receptura [przepis]
Brownie z fasoli na Wielkanoc? Nie, to nie żart. Poznaj sprawdzone sposoby na przygotowanie nietypowego brownie w sam raz dla osób na diecie.
-
Ciasto filo na Wielkanoc. Co to takiego? Jak je przygotować w domu?
Ciasto filo to produkt nieco przypominający dobrze nam znane ciasto francuskie. Jest ono jednak zdecydowanie cieńsze, przypomina wręcz kartki papieru. Do czego je wykorzystujemy?
-
Śniadanie wielkanocne- co powinno pojawić się na stole? Sprawdź świąteczne menu
Śniadanie wielkanocne występuje najczęściej w tradycyjnej formie. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole? Sprawdź nasze wielkanocne menu.
-
Żurek a barszcz biały. Czy znasz różnicę?
Żurek i barszcz biały to bardzo podobne dania po względem wizualnym, jednak nawet kuchenny laik rozpozna każdą z tych zup po smaku. Sprawdź, czym różni się żurek wielkanocny od białego barszczu.
-
Ciasto na szybko z tanich składników. Wystarczy zaledwie kilka ruchów łyżką
-
Wygląda jak sernik, ale nim nie jest. Ten wielkanocny przekładaniec jest lepszy
-
Jak w naturalny sposób zadbać o czyste drogi oddechowe i odporność? Pomogą ekstrakty ziołowe i witaminyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Soczysty schab w 15 minut. Najlepsze mięso na Wielkanoc potrzebuje tych przypraw
-
Czy można jeść czosnek z kiełkami? Nie popełniaj poważnego błędu
- Jajko na twardo - czas to nie wszystko. Zastosuj prosty trik, a nie pęknie
- Przepis na kotlety ze śledzia. Spróbuj, a będziesz robić częściej
- Poszłam do najlepszej restauracji w Polsce. Nie mogłabym tak jeść codziennie
- Tymbaliki wielkanocne to przysmak świąt. Z przepisu babci wychodzą najlepsze
- Ciasto na pierogi. Przepis Ani Starmach opiera się na prostocie i tradycji
-
Ciasto na mazurek. Jak przygotować spód pod tradycyjny mazurek wielkanocny?
Ciasto na mazurek może być wykonane według różnych przepisów. Które z nich będzie najlepsze na wielkanocny wypiek?
-
Szynka pieczona na Wielkanoc. Jak ją przyrządzić, aby rozpływała się w ustach?
Szynka pieczona to doskonały pomysł na wielkanocny obiad, ale również do podania na zimno. Odpowiednio przygotowana jest krucha i aromatyczna.
-
Chrzan to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Sprawdź, przepis na domowy chrzan
Chrzan podkręca smak wielkanocnych potraw, ale może być też skutecznym lekarstwem na ból i naturalnym środkiem na poprawę trawienia. Szukasz pomysłu jak przyrządzić chrzan? Sprawdź naszą propozycję.
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
Do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, ale o daniach, które przygotujemy na Święta warto pomyśleć wcześniej. Dziś mamy dla was garść inspiracji na świąteczny stół. Sprawdźcie, jakie dania z jajkami przygotować na Wielkanoc 2021.
-
Jak zrobić sos tatarski? To nie takie trudne [PRZEPIS]
Sos tatarski to w wielu domach obowiązkowy punkt wielkanocnego menu. Doskonale pasuje i do świątecznych mięs na zimno, i do białej kiełbasy, upieczonej z cebulką. Jak go przygotować? Mamy przepis i kilka porad.
-
Jajka, kiełbasa, żurek. Co podać na Wielkanoc i jak się za to zabrać? Podpowiadamy
Wielkanocne potrawy teoretycznie wszyscy potrafią wymienić. Jajka, kiełbasa, żurek. No właśnie, ale w jakiej formie? Jak przygotowane? Nasza lista potraw pozwoli Ci przygotować pyszne potrawy wielkanocne na słodko i słono. Z nią na pewno o niczym...
-
Jak ugotować żurek na białej kiełbasie? Przepisy na smaczne staropolskie danie
Jak ugotować żurek na białej kiełbasie, aby zachwycić całą rodzinę? Jest on w większości polskich domów, nieodłącznym elementem menu na Święta Wielkanocne. Ta niezwykle smaczna i wartościowa zupa, powinna pojawiać się na naszym stole nie tylko od...
-
Wielkanoc "na ostatnią chwilę" - o tych rzeczach nie możecie zapomnieć
Zbyt późno zaczynacie organizację świąt wielkanocnych? Przygotowaliśmy dla was szybki poradnik, by nic co ważne nie umknęło waszej uwadze.
-
Szynka gotowana na Wielkanoc. Podpowiadamy, jak ją zrobić [PRZEPIS]
Szynka gotowana na Wielkanoc będzie doskonałą alternatywą dla wędliny ze sklepu. Jeżeli chodzi za tobą myśl o przygotowaniu własnego mięsa do kanapek lub na wielkanocny stół, nadarza się idealna okazja. Sprawdź, jak ugotować szynkę - podajemy...
-
Babka wielkanocna cytrynowa - przepis na pyszne ciasto na Wielkanoc
Babka wielkanocna cytrynowa to dla nas obowiązkowa pozycja do świątecznego menu. Jest prosta do przyrządzenia, pięknie pachnie i przede wszystkim wspaniale smakuje. Bez niej nie ma Świąt! Ile piec babkę cytrynową? Czy jej przygotowanie jest trudne...
-
Pascha wielkanocna na dwa sposoby - na ciepło i na gorąco. Proste przepisy
Pascha wielkanocna to danie, które przygotowuje się raz do roku - właśnie w czasie świąt. Deser ten, oryginalnie pochodzący z Rosji, jest popularny szczególnie we wschodniej części Polski. Czym jest pascha wielkanocna? Jak ją przyrządzić? Wszystko...
-
Wielkanocna pascha waniliowa - przepis na pyszny świąteczny deser jak spod igły
Wielkanocna pascha waniliowa to doskonały świąteczny deser. Pyszna, kremowa, poznaczona drobnymi ziarenkami z laski wanilii, nie tylko świetnie smakuje, ale też stanowi wspaniałą dekorację stołu na Wielkanoc. Przedstawiamy wam przepis na paschę...
-
Rzeżucha - właściwości, jak posiać rzeżuchę, ile ona rośnie?
Rzeżucha kojarzy się przede wszystkim ze świętami Wielkanocy. Kto jej nie siał według instrukcji ze szkolnego podręcznika? Zielona, świeża i pikantna rzeżucha sprawdzi się nie tylko jako dekoracja wielkanocnego stołu, ale też składnik past, kanape...
-
Biała kiełbasa pieczona z cebulą - doskonały przysmak na wielkanocne śniadanie lub obiad
Biała kiełbasa to jeden z klasycznych wielkanocnych przysmaków. Zazwyczaj serwuje się ją na wielkanocne śniadanie lub obiad. Najczęściej serwuje się ją w żurku, ale doskonale smakuje również prosto z pieca. Przedstawiamy prosty przepis na białą...
-
Żurek wielkanocny na zakwasie - przepis na doskonałą zupę, która sprawdzi się nie tylko na święta
Żurek to jedna z naszych ulubionych zup. Sprawdzi się zwłaszcza na Wielkanoc, kiedy to serwujemy ją zazwyczaj z jajkiem na twardo i białą kiełbasą. Wielu kucharzom jego przygotowanie nastręcza jednak nieco problemów. Jak zrobić żurek, by był...
-
Jakie potrawy na Wielkanoc? Podpowiadamy, jakie dania postawić na świątecznym stole
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To okazja dla całej rodziny do zebrania się przy stole, by spędzić razem świąteczny czas i zjeść pyszny posiłek. Tylko co podać gościom? Jakie potrawy na Wielkanoc będą najlepszym wyborem? Mamy sporo propozycji.
-
Jak upiec kaczkę - przepis idealny na świąteczny obiad
Kaczka pieczona w piekarniku jest daniem, którego przyrządzenia podejmują się nieliczni. Czym nadziać mięso? Jak zamarynować? Czy moczyć przed pieczeniem? To jedne z wielu pytań, które budzą wątpliwości wśród domowych kucharzy. W rzeczywistości ni...
-
Jajka faszerowane tuńczykiem, czyli kolejna odsłona wielkanocnej przystawki
Jajka faszerowane tuńczykiem to ciekawa propozycja na Wielkanoc. Połączenie tuńczyka z majonezem jest znane i lubiane przez wielu ludzi. Taką przystawkę przygotowuje się ekspresowo, więc warto przyrządzić ją, gdy mamy niewiele czasu. Jak to zrobić...
-
Pstrąg w galarecie, czyli przepis na pyszną przystawkę nie tylko od święta
Pstrąg w galarecie jest daniem, które chętnie przyrządzamy podczas rodzinnych wizyt, szczególnie w okresie świątecznym. Ta przystawka cieszy się dużą popularnością wśród gości i szybko znika z talerza. Jej przygotowanie wydaje się być trudną sztuk...
-
Mazurki wielkanocne. Dwa przepisy dla bardziej i mniej zabieganych
Mazurek wielkanocny to nieodłączny element wielkanocnego świętowania. Wraz z paschą stanowi kluczowy świąteczny deser. Choć ciasto to można przygotować nie tylko na Wielkanoc, to właśnie z tym świętem kojarzy nam się najbardziej. Jak go zrobić?...
-
Jajka faszerowane awokado, czyli przepis na zdrową wielkanocną przystawkę
Jajka faszerowane awokado to smaczna alternatywa dla klasycznych farszy z żółtkami i majonezem. Poza walorami smakowymi, taka przystawka dostarcza nam też wielu wartości zdrowotnych. Nasza wersja faszerowanych jajek na pewno zaskoczy waszych gości...
-
Jajka faszerowane łososiem, czyli wykwintna przystawka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane łososiem to świetna przystawka na wiele uroczystości. Nieważne czy podamy je podczas kolacji ze znajomymi, czy na świątecznym stole. Przygotowuje się je szybko, a do tego mamy gwarancję, że ekspresowo znikną ze stołu, bo każdy lu...
-
Baranek wielkanocny - smaczna ozdoba stołu i koszyczka
Baranek wielkanocny to nieodłączny symbol świąt Wielkiej Nocy. Własnoręcznie przygotowany baranek będzie doskonałą ozdobą świątecznego stołu lub koszyczka. Sprawdź, jak zrobić baranka wielkanocnego!
-
Zupa chrzanowa na Wielkanoc i nie tylko
Zupa chrzanowa to doskonała propozycja na zbliżającą się Wielkanoc. Chociaż w większości domów pojawia się żurek lub barszcz biały, zupa chrzanowa też ma swoich zwolenników! Sprawdź, jak zrobić zupę chrzanową i wypróbuj ją koniecznie!
-
Babka majonezowa - pyszny wypiek na Wielkanoc
Babka majonezowa powinna znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Czy to oznacza, że sugerujemy, by zamiast tradycyjnego, aromatycznego ciasta przygotować wytrawny wypiek? Nie! Majonez to tajemniczy składnik, który sprawi, że tradycyjna babka...
-
Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami? Top 3 przepisy
Jajka faszerowane pieczarkami to doskonały pomysł na smaczną kolację lub potrawę na przyjęcie. Pięknie się prezentują, a dobrze przygotowany farsz w połączeniu z jajkiem stanowi duet idealny.
-
Jak zrobić jajka faszerowane? To efektowne danie jest prostsze niż myślisz
Nadziewane jajka? Czemu nie! To świetne danie nadające się zarówno na wielkanocny stół jak i jako przekąska na imprezę. To danie, przy którym możemy puścić wodze fantazji i utworzyć dowolne nadzienia do jajek. Samo przygotowanie jajek jest również...
-
Boczek pieczony tradycyjny, rolowany i faszerowany. Jak i ile czasu piec boczek? Mamy przepis
Pieczony boczek stanowił kiedyś jedną z ulubionych wędlin Polaków. Kiedy sklepy zapełniły się różnego typu szynkami, salami oraz kiełbasami, boczek pojawiał się na naszych stołach rzadziej, zwykle przy okazji Świąt. Dziś, gdy obawiamy się kupować...
-
Pierś z kaczki - jak przyrządzić i podawać to danie? Podajemy przepis na kaczkę w pomarańczach
Pierś z kaczki to prawdziwie popisowa potrawa. Nie bez przyczyny pojawia się tak często w konkurencjach kulinarnych! Dobrze przygotowana to wielki rarytas i niezwykłe doświadczenie dla kubków smakowych. Sprawdź, jak przyrządzić pierś z kaczki!
-
Jak zrobić pasztet z soczewicy? Przepis na pyszny pasztet idealny dla wegetarian
Pasztet z soczewicy to doskonała alternatywa dla pasztetu mięsnego. Świetnie sprawdzi się jako pyszny dodatek do kanapek lub sałatek. Pasztety roślinne wcale nie muszą być gorsze od tych mięsnych. Często są bardziej aromatyczne i smaczniejsze z...