zdrowe odżywianie
-
Sprawdzajcie "numerki" z naklejek na owocach i warzywach. Dowiecie się ważnych rzeczy
Wiele osób kupuje na co dzień warzywa i owoce z naklejkami. Większość Polaków uznaje je za irytujące dodatki, których trzeba się pozbyć przed zjedzeniem produktu. Mało kto jednak jest świadomy, jaka prawda kryje się za tymi niepozornymi etykietami...
-
Zamiast rzucać się na owoce, poznaj cenne wartości liści. Zielone części malin to skarbnica zdrowia
W sezonie letnim maliny są jednym z najbardziej rozchwytywanych smakołyków. Dojrzałe, soczyste, różowe owoce mają wiele witamin i oczywiście wybornie smakują. Jak się jednak okazuje, znacznie zdrowsze są liście z krzewu malin, które kryją cenne...
-
Zrzucił ponad 80 kg. Aktor trzyma się z dala od tych produktów. Każdy powinien ich unikać
Olaf Lubaszenko w ciągu zaledwie kilku lat zdołał zrzucić ponad 80 kg. Jak tego dokonał? Jednym z czynników, oprócz całkowitej zmiany stylu życia i zwiększonej aktywności fizycznej, było wyrzucenie z diety niektórych produktów spożywczych.
-
Ziemniaki dobre dla cukrzyków. Jak sprawić, żeby były zdrowsze i mniej tuczące? Jedna czynność to podstawa
Na samym wstępie uściślijmy: ziemniaki same w sobie nie są tuczące ani niezdrowe. Jest tak jednak w przypadku osób zdrowych - chorzy na cukrzycę typu 2, insulinooporność lub zespół metaboliczny najpewniej z nich rezygnują w obawie o skoki insuliny...
-
Placki pyszniejsze od ziemniaczanych. Mogę je jeść codziennie i wiem, że nie przytyję
Dziś mamy dla was przepis na placki, które biją na głowę ziemniaczane. Są delikatne, świetnie doprawione, nie chłoną tłuszczu i mają mniej kalorii - są więc idealne dla każdego, kto lubi dobrze zjeść. Jak zrobić placki z cukinii, marchewki, koperk...
-
Chcesz schudnąć? Tych błędów nie popełniaj. Dietetyk: To wcale nie jest tak, że trzeba jeść mało, a często
Zbliża się sezon bikini i wielu z nas usiłuje zrzucić trochę tego, co zostało po zimie lub majówkowym grillowaniu. Okazuje się jednak, że często kierujemy się mitami dietetycznymi. Zapytaliśmy znanego dietetyka doktora Michała Wrzoska o to, czy ka...
-
Azjatycki rarytas idealnym produktem dla emerytów. Wyznacznikiem jest nie tylko smak, ale i wartości
Ten produkt to prawdziwy azjatycki super food, który figuruje w wielu smacznych wersjach. Można dodać do zupy, potrawki, warzyw, sposób czy zrobić ciekawą alternatywę tradycyjnej jajecznicy. Tofu powinno znaleźć się w diecie każdego, jedna...
-
Tomasz Jakubiak schudł dzięki wyeliminowaniu dwóch rzeczy. Zdradził sekret swojej diety
Tomasz Jakubiak w jednym z postów na Instagramie napisał, jak udało mu się zgubić zbędne kilogramy. Jak tłumaczy, nie stosował żadnej diety, a jedynie wyeliminował z jadłospisu dwie rzeczy. Jedna z nich to popularna mieszanina białek, która...
-
Trudno o lepszą i prostszą surówkę na wiosnę. Wzbogaci obiad o walory zdrowotne i smakowe
Nadeszłą wiosna, a wraz z nią sezon na pyszne warzywa. Warto ten czas wykorzystać jak najlepiej i przygotować domową surówkę do obiadu lub grilla. Do kapusty, marchwi i cebuli dodaj ten kwaśny składnik, który wzbogaci świeży smak warzyw. Z dodatki...
-
Ocet jabłkowy na oponkę na brzuchu? Dietetyk: Generalnie tak, ale uważaj na zęby
Zanim zacznie się sezon bikini, wiele osób szuka "cudownych" środków na odchudzanie. Jednym z nich jest picie octu jabłkowego, które - jak się okazuje - jest znane od dziesięcioleci. Zapytaliśmy dietetyka, czy to faktycznie jest sposób na szybszą...
- Sezon na sadzenie cebuli trwa! Poznaj proste triki i ciesz się plonami
- Babka cytrynowa siostry Anastazji. Goście nie zostawiają nawet okruszka
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Chwila nieuwagi i po zupie. Kiedy dodawać liście laurowe do rosołu?
- Czym można zagęścić sos bez mąki? Przyda ci się jedna rzecz
- Jak się robi jajko panierowane? Faszerowane w panierce będą hitem
- Nie tylko do jajek, ale też do mięs. To dodatek na wielkanocny stół
- Żurek odejdzie w zapomnienie, jeśli przygotujesz tę zupę Magdy Gessler
- Wilgotna i puszysta babka wielkanocna. Taką lubię najbardziej
- Z tym deserem nie ma żartów. Zapiekane jabłka z cynamonem to istna magia
-
"W tym produkcie w ogóle nie ma mięsa!". Katarzyna Bosacka radzi, by omijać je szerokim łukiem
Katarzyna Bosacka opublikowała post w mediach społecznościowych, w którym przestrzega przed sięganiem po niektóre produkty spożywcze. Gwiazda pokazała zdjęcie listy składników, które w ogóle nie powinny znajdować się w produktach spożywczych.
-
Najlepszy dodatek do kawy to nie cukier, lecz... warzywo. Będziecie zaskoczeni jej smakiem
Codziennie rano pijesz kawę i słodzisz ją cukrem? Warto skorzystać z innego, zdrowego produktu, który nie tylko wzbogaci jej smak, ale też podkręci kolor i aromat. Najlepszy dodatek do kawy to sok z popularnego warzywa.
-
W warzywniaku wytęż wzrok. Jeśli zobaczysz, że ziemniaki są zielone, lepiej ich nie kupuj - mogą zaszkodzić
Codzienne zakupy spożywcze to prozaiczna czynność, do której wielu z nas nie przykłada większej wagi. Jak się okazuje, błąd popełnić można nawet z osiedlowym warzywniaku, jeśli dobrze nie przyjrzymy się ziemniakom, które wkładamy do torby. Co...
-
Te mielone je Robert Lewandowski. Żona na nich nie oszczędza, a dodatek tego składnika nadaje im charakteru
Kotlety mielone to smaczny i treściwy dodatek do głównego dania, który zaraz za schabowym jest ulubieńcem Polaków. Zrobienie go nie jest czarną magią, lecz Anna Lewandowska postanowiła trochę urozmaicić jego przepis. Do masy dodaje mało oczywisty...
-
Takie śniadanie doda "powera" na cały dzień. Przepis na domową granolę. Pyszna na ciepło i na zimno
Chcesz dobrze rozpocząć dzień i od rana mieć mnóstwo energii? Podajemy przepis na domową granolę. To ona pomoże poczuć się po przebudzeniu jak superbohater. Zarówno z ciepłym, jak i zimnym mlekiem smakuje fenomenalnie.
-
Tę rybę powinniśmy jeść regularnie. Jest tania i smaczna, ale nawet nie myśl o patelni
Ryby to ważny element diety. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które są niezbędne dla ludzkiego organizmu. Szczególnie warto bliżej przyjrzeć się flądrze, która ma szereg zalet. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dobrze smakuje...
-
Wyrzucasz liście rzodkiewki? Nie ma takiej potrzeby. Przyrządź z nich fit przekąskę
Rzodkiewka to warzywo, które często zostaje zjadane tylko częściowo. Większość osób wyrzuca jej liście myśląc, że nie nadają się do jedzenia. Okazuje się, że można przyrządzić z nich wspaniałą, zdrową przekąskę.
-
Tylko świadomi konsumenci mogą liczyć w tym quizie na komplet. Należysz do nich?
Prawdy i mity o zdrowym odżywianiu. Niektóre odpowiedzi z pewnością cię zaskoczą!
-
Zaskakujący przepis na zakwas na żurek. Mąka żytnia to dobry wybór, ale inna jest smaczniejsza i zdrowsza
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego już dziś warto pomyśleć o nastawieniu zakwasu na żurek. Tylko co zrobić, gdy wśród wielkanocnych gości będą osoby ograniczające gluten w swojej diecie lub chore na celiakię? Jeśli nie chcesz, by twoi...
-
Sianie rzeżuchy - rzeżucha na ligninie, czy w ziemi? Proste wskazówki
Zaletą rzeżuchy jest to, że możemy ją zasiać niezależnie od pory roku. Wystarczy kupić nasiona, wygospodarować trochę miejsca na kuchennym parapecie i możemy rozpocząć hodowlę tej bogatej we właściwości zdrowotne rośliny. Jej uprawa jest banalnie...
-
Zapomnij o naleśnikach z klasyczną mąką pszenną. Mała zmiana da smaczny i ciekawy smak
Przepis na naleśniki to klasyka, która sprawdzi się zarówno na obiad, jak i przekąskę. Warto jednak wprowadzić małą zmianę w składzie - mowa tu o alternatywie dla mąki pszennej. Pełnoziarnisty produkt nada całości oryginalnego smaku i pozwoli...
-
Bosacka porównała majonezy pod kątem składu. Podpowiedziała, na co zwrócić uwagę na zakupach
Ceny majonezu poszybowały w górę, co wielu Polaków wyprowadziło z równowagi. Wielkanoc za pasem i co za tym idzie, prawdopodobnie z bólem serca będziemy wkładać do koszyka majonez za 20 zł. Skoro już i tak przepłacamy, to chociaż wybierzmy możliwe...
-
Dietetyk poleciał do Włoch i postawił sprawę jasno - to ten makaron jest najzdrowszy. Kupisz go w każdym sklepie
Doktor dietetyki, Michał Wrzosek jakiś czas temu wybrał się do Rzymu, by pokazać swoim odbiorcom, jaki makaron jest najzdrowszy i dostarcza najwięcej wartości odżywczych. Niejeden Włoch syknie z niedowierzaniem "Mamma mia!", ale niestety - jaśniut...
-
Wiosna na talerzu - jakie produkty warto jeść w marcu? Na liście królują nowalijki i swojskie smaki
Wiosna tuż tuż, a to oznacza jedno - zmiany w domowym menu oraz spora dawka witamin i świeżych produktów. W marcu na talerzach królować będzie cała masa zieleniny, ale i warzyw korzeniowych. Na wiele produktów będziemy musieli jeszcze poczekać,...
-
Tę pyszną surówkę zrobisz zaledwie w kwadrans! Błyskawiczna i idealna do każdego obiadu
Ta prosta w wykonaniu surówka z marchwi to doskonały pomysł na zdrowy dodatek do obiadu. Większość składników z pewnością posiadasz w kuchni, a czas wykonania surówki nie przekroczy 15 minut. To prosty trik na przemycenie większej ilości warzyw do...
-
Przeprowadził eksperyment - jadł przez 90 dni w restauracji McDonald's. Efekty diety szokują
Amerykański nauczyciel postanowił na własnym ciele przeprowadzić doświadczenie, jedząc przez 90 dni w restauracji McDonald's. Fastfoodowa dieta w połączeniu z ćwiczeniami i dbałością o licznik kalorii przyniosła zaskakujący efekt.
-
Notorycznie sprawdzała świeżość pieczywa bez rękawiczek. "Na moich oczach wymacała cztery różne chleby"
Stała klientka jednego ze sklepów dużej sieci handlowej miała nawyk skrupulatnego sprawdzania świeżości pieczywa... bez rękawiczek! Kobieta zdziwiła się, gdy pewnego dnia przy kasie poniosła konsekwencje swojego zachowania. Jej przykład nie jest...
-
Ciasto bananowe - przepis na pełnowartościowy wypiek. Wystarczy wszystko zamieszać łyżką i gotowe!
Domowe wypieki kuszą nie tylko obłędnym smakiem i zapachem, ale i łatwością w przygotowaniu. Wszystkie te cechy ma ciasto bananowe, które jest zdrowszą alternatywą dla ciast i słodyczy. Wystarczy rozgnieść owoce widelcem, połączyć z resztą...
-
Jesz taki ryż? Uważaj, bo może zaszkodzić. Dietetyk zdradza, co zrobić, by się nie zatruć
Ryż to podstawa wielu potraw oraz świetny dodatek do obiadu zamiast kaszy czy ziemniaków. Jednak okazuje się, że jeden niepozorny błąd może sprawić, że ryż stanie się toksyczny. Znany dietetyk z TikToka dr Michał Wrzosek zwraca uwagę, co zrobić, b...
-
Ile kalorii ma pączek? Odpowiedź jest oczywista: to zależy. Zdradzimy, jaki pączek jest najbardziej kaloryczny
Dziś wielki dzień, na który z niecierpliwością czekał każdy łasuch. Mówi się, że łakocie w tłusty czwartek nie tuczą, ale z pewnością zastanawiacie się, ile kalorii ma pączek. Pączek pączkowi nierówny i kaloryczność pączka z cukrem pudrem będzie...
-
Eliksir młodości - wystarczy szklanka dziennie. Jak zrobić bulion kolagenowy? Odpowiednie mięso i czas to podstawa
Bulion, czy też rosół kolagenowy to sposób na to, by poprawić swoje zdrowie i oszczędzić na zabiegach medycyny estetycznej. Bardzo esencjonalny bulion, który po ostudzeniu zamienia się w galaretkę, wyprasuje zmarszczki i sprawi, że nie będzie...
-
Których warzyw nie powinno się jeść na surowo? O ziemniaku wiemy wszyscy, ale jednym z nich zajadamy się w sałatkach
Warzywa są bardzo zdrowe i powinny stanowić istotną część codziennej diety każdego z nas. Nie wszystkie jednak nadają się do spożywania na surowo. O ile skutki zjedzenia surowego ziemniaka są doskonale znane (w szczególności uczniom, którzy nie ch...
-
Szakszuka - przepis na orientalne śniadanie z kolorowymi dodatkami. Smak zależy od mieszanki przypraw
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, jednak pospiech i poranna rutyna często nie pozwalają na przygotowanie czegoś oryginalnego. Przepis na szakszukę jest nie tylko ekspresowy, ale i wyjątkowo smaczny - jaja podane w orientalnym sosie...
-
Jajecznica, dzięki której poczujesz się jak na wakacjach. Jeden dodatek sprawi, że będzie smaczniejsza i zdrowsza
Trudno wyobrazić sobie lepsze śniadanie niż delikatna, puszysta jajecznica. To danie ma wielki potencjał i dzięki zmianie dodatków lub sposobu smażenia, zawsze wychodzi trochę inne. Dziś jednak mamy dla was najlepszą jajecznicę świata, która smaku...
-
Pomysł na zdrowe śniadanie? Przygotuj babeczki! Ale nie te, o których myślisz - przyda się jajko i trochę warzyw
Uwielbiasz zacząć dzień od pysznego i pożywnego śniadania, ale jajecznica i omlety nieco ci się już znudziły? Przygotuj zdrowe śniadanie w zupełnie nowej formie. Wytrawne muffinki zrobisz bez najmniejszego problemy, a to jakich składników użyjesz,...
-
To najbardziej fałszowany produkt na świecie. Niektórzy nigdy nie jedli oryginału. Jak odróżnić podróbkę i nie dać się oszukać?
Produkt ten znajduje się na topowych miejscach list produktów najczęściej fałszowanych. Można nawet dojść do wniosku, że przez obecność licznych podróbek mało kto mógł zasmakować oryginału. Odróżnienie fałszowanego produktu nie jest proste, lecz...
-
Tym przysmakiem żony zajada się Lewandowski. Najlepiej smakuje po treningu
Anna Lewandowska to nie tylko trenerka i osobowość telewizyjna, a także osoba, która doskonale wie, co jeść. Jej przepisy są smaczne i proste, a dodatkowo pożywne. Kulki mocy w jej wykonaniu to dobra przekąska i zamiennik słodyczy.
-
Sok z aronii - przepis, który dała mi babcia, a ja dodałam mu nieco smaku. Wszystko dzięki aromatycznym gwiazdkom
Sok z aronii to remedium nie tylko na przeziębienie, ale także na choroby układu krążenia, a także na cukrzycę typu II. Zdrowotne właściwości soku z aronii są znane już od lat i w mojej rodzinie we wrześniu zawsze ruszała produkcja czarnego soku....
-
Stek z kalafiora to prawdziwy rarytas. Wegetariańska potrawa zdobywa spore uznanie
Stek z kalafiora to danie, które gości w wielu wybitnych restauracjach, coraz częściej pojawia się także na naszych stołach. Aby smakowało dobrze, potrzebne są odpowiednie składniki i przyprawy, a podanie kalafiora w tej formie jest nie tylko...
-
Czy możemy jeść jedzenie, na którym usiadła mucha? Zapytaliśmy eksperta. "Takie jedzenie jemy od zawsze"
Letnie dni sprzyjają spotkaniom w większym gronie na działkach i w ogrodach. Niestety, kiedy urządzamy piknik na świeżym powietrzu lub grilla, musimy liczyć się z tym, że zapach jedzenia przyciągnie muchy. Czy możemy zajeść kiełbaskę, na której...