dania wegetariańskie
-
Domowa uprawa boczniaków - jak się za to zabrać?
Domowa uprawa boczniaków to nowa aktywność, w którą zaangażowali się, nie tylko zagorzali grzybiarze. Zamiast robić zapasy na bazarku lub w supermarkecie, boczniaki można wyhodować samodzielnie. Domowa uprawa boczniaków - jak to zrobić? Podpowiadamy!
-
Grzyby nadają daniom głęboki smak umami. Jagna Niedzielska podpowiada, jak wykorzystywać je w kuchni
Jesień to sezon na grzyby. Lista ich wspaniałych właściwości jest naprawdę długa. Dają też niemal nieskończenie wiele kulinarnych możliwości: mają w sobie mnóstwo smaku umami, dlatego doskonale zastępują mięso. Część z nich może być jedzona na...
-
Dania ze świeżymi grzybami leśnymi
Zbliża się jesień, a to oznacza, że czas na pyszne dania ze świeżymi grzybami leśnymi! Jeśli po udanym grzybobraniu lub zakupach na okolicznym straganie z grzybami zastanawiacie się, co przygotować, sprawdźcie u nas! Mamy kilka propozycji na dania...
-
Sowa-kania - grzyb, z którego zrobicie "schabowe". Jak je zbierać?
Grzyb sowa, a właściwie czubajka kania, to prawdziwy przysmak! Podsmażony na maśle, w bułce tartej, doskonale zastąpi tradycyjnego schabowego. Wyprawę na sowy należy jednak zacząć od krótkiego szkolenia - łatwo je bowiem pomylić ze śmiertelnie...
-
Smażone marchewki na domowym labneh z sezamem, czyli trochę Bliskiego Wschodu w megaprostym wydaniu
Idealne do obiadu, na przyjęcia albo do chrupania jako przekąska. Jeśli jeszcze nie próbowaliście marchewek na domowym labneh, zdecydowanie pora to zmienić. Instrukcja poniżej.
-
Jak zrobić flammkuchen - "niemiecką pizzę"?
Flammkuchen, tarta flambee to specjał z pogranicza francusko-niemieckiego. Jeśli jeszcze nie znacie tego przepysznego wypieku, bez wątpienia zakochacie się w jego delikatnym smaku. Sprawdźcie, jak zrobić flammkuchen i czym dokładnie jest ta potraw...
-
Nie lubisz kalafiora? Jeśli zjesz tego w wersji barbecue, na stałe zagości w twoim menu [PRZEPIS]
Kalafior najczęściej podawany jest smażony lub gotowany z bułką tartą, bardzo popularna jest również zupa kalafiorowa. Tymczasem warzywo to jest doskonałą bazą do wielu różnych dań. Dziś mamy dla was nietypową przekąskę - kalafiora ? la skrzydełka...
-
Z warzyw z rosołu tylko sałatka jarzynowa? Oto przepis na genialne kotlety
Po przyrządzeniu rosołu wiele osób używa ugotowanych warzyw do przygotowania sałatki jarzynowej. To świetny pomysł, ale oczywiście nie jest to jedyna opcja. Dziś mamy dla was przepis na genialne kotlety z warzyw z rosołu. Sprawdźcie, jak je zrobić.
-
Milionerzy. "Wegańskie bezy ubijesz z cukru i..."? Jeśli znasz odpowiedź, wygrałbyś pół miliona złotych
Pytanie o wegańskie bezy pojawiło się w odcinku teleturnieju Milionerzy. Uczestnik, miał twardy orzech do zgryzienia. Czy udało mu się odpowiedzieć poprawnie?
-
Święta wielkanocne tak, jak lubisz: Nie jesz mięsa? Oto wegetariańskie potrawy na świąteczny stół
Podczas świąt wielkanocnych na stołach, tuż obok jajek, króluje mięso. Pieczenie, pasztety, kiełbasa. Wydaje się, że wegetarianie poza jajkami i ciastem nie znajdą na stole nic do zjedzenia. Można temu zaradzić! Sprawdźcie nasze przepisy na...
-
Cukinia faszerowana. Dodaj do farszu te składniki, a domownicy będą błagać o dokładkę
-
Przepis na ciasto dla leniwych - szybko, łatwo i bez pieczenia
-
Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Prosty sposób na sycący obiad i... wyczyszczenie lodówki
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką. Słodko-kwaśny smak dzieciństwa, który przygotujesz w kilka chwil
-
Ten trik przyśpieszy dojrzewanie pomidorów. Będą słodkie i czerwone owoce z pomocą prostej metody
- Lubisz placki ziemniaczane? Dodaj do nich ten składnik, a już nigdy nie zrobisz tradycyjnej wersji
- Czy 15 sierpnia będą otwarte sklepy? Długi weekend sierpniowy to ograniczone czasowo zakupy
- Puszyste i lekkie ciasto czekoladowe na szybko z dodatkiem żurawiny z przepisu Ewy Wachowicz
- Co zrobić z polędwicy wieprzowej? Przepisy na oryginalne i smaczne dania z mięsem w roli głównej
- Sałatka do grilla w trzy minuty. Błyskawiczny dodatek uwydatni smaki dań z rusztu
-
Dania postne. Przepisy na Wielki Post
Dania postne mogą być smaczne, zdrowe i korzystnie jest wprowadzić je do naszego stałego menu. I nie chodzi tu wyłącznie o kwestie religijne, ale ograniczenie spożycia mięsa ma bardzo dobry wpływ na stan naszego zdrowia.
-
Kotlety bez mięsa - równie smakowici kuzyni schabowego i mielonego. Mamy kilka inspiracji [PRZEPISY]
Królami polskich kotletów są oczywiście schabowy i mielony. Jeśli jednak mielibyście przyznać wysokie noty tym bez mięsa, jakie kotlety byście wyróżnili? Ułatwimy wam to zadanie. Oto inspiracje na pyszne i sycące wersje bezmięsne.
-
Domowy karmel lub kajmak, który nigdy się nie przypali i nie trzeba go gotować. Gotowy w pół godziny! [PRZEPIS]
Przygotowanie domowego karmelu lub kajmaku to długotrwały proces. W dodatku słodka masa bardzo łatwo się przypala. Jest jednak prosty sposób by zrobić go szybko i bez gotowania. Wystarczy użyć... daktyli.
-
KFC nie oddaje pola. Wprowadza do menu innowacyjne danie
Znane restauracje prześcigają się w podążaniu za trendami i oczekiwaniami klientów. Ostatnio bardzo modne są wersje popularnych dań w wersji wegańskiej. Na odważny krok zdecydowała się ostatnio sieć KFC i wprowadziła wegańskie "mięso".
-
Naleśniki z mąki kokosowej - przysmak dla osób, które unikają pszennej mąki
Naleśniki z mąki kokosowej to wspaniałe rozwiązanie dla osób z różnymi problemami zdrowotnymi, ale też bardzo ciekawa alternatywa dla wszystkich, którzy do tej pory nie korzystali z tej mąki. Czy ich przygotowanie różni się od smażenia zwykłych...
-
McDonald's wprowadzi na początku nowego roku vege nuggetsy. Będzie hit, jak wegańskie hot dogi w Ikea?
Wraz z nowym rokiem znana sieć McDonald's dołączy do grona restauracji, które oferują swoim klientom całkowicie wegańskie posiłki. Zestaw będzie nazywał się Veggie Dippers, a jego koszt to niecałe 5 funtów.
-
"Roślinna jajecznica" w płynie wchodzi na rynek europejski. "Ma smak, zapach oraz konsystencję prawdziwej jajecznicy"
Czy można zrobić jajecznicę, danie bazujące na jajkach, bez jajek? Można, zastępując je np. tofu. Amerykańskie przedsiębiorstwo JUST Inc. poszło o krok dalej i stworzyło butelkowaną płynną jajecznicę bez jajek. Produkt niedługo trafi na europejski...
-
Pasztet z selera - smaczna alternatywa dla pasztetu z mięsa
Pasztet z selera to jedna z potraw, od których warto zacząć, gdy oswaja się to warzywo. To jeden z tych przepisów, które na pewno dobrze znają weganie i wegetarianie, spodoba się osobom, które chcą ograniczyć mięso w diecie. Gotowy zaś, dobrze...
-
Mleko kokosowe - właściwości, zastosowanie, jak zrobić domowe mleko kokosowe?
Mleko kokosowe coraz częściej gości w naszych domach, dzięki popularności egzotycznych dań. Prawda jest jednak taka, że nie jest to żadna nowość i już od lat możemy cieszyć się potrawami z dodatkiem delikatnej słodyczy kokosowego mleczka. Jak zrob...
-
Zalewa do ryb w occie - jak to zrobić?
Zalewa do ryb to nieodłączny element każdej marynowanej ryby. Jak przyrządzić taką zalewę? Czy jest to trudne? Te pytania zadają sobie osoby, które zajmują się wędkarstwem lub mają zapalonych wędkarzy wśród najbliższych. Zamarynowanie smażonej ryb...
-
Sernik na zimno w dwóch wersjach - klasyczny, ale bez żelatyny i wegański [PRZEPISY]
Sernik na zimno to jeden z najlepszych deserów na ciepłe dni. Sprawdzi się również wtedy, kiedy nie posiadacie sprawnego piekarnika. Choć równie dobrze smakuje, przygotowany na bazie serków homogenizowanych, najlepszy jest z twarogu połączonego ze...
-
Burger King planuje wprowadzić do swojej oferty bezmięsnego burgera. Klienci nie poczują różnicy
Kolejna marka robi ukłon w stronę wegetariańskich klientów. Tym razem jest to Burger King - firma, która bynajmniej nie kojarzy się z wegetarianizmem. Popularna sieciówka testuje właśnie nowe burgery stworzone na bazie roślin. Jak zapowiada się...
-
Jak zrobić sałatkę grecką? Klasyczna sałatka do przygotowania szybko i samodzielnie
Sałatka grecka to klasyk, który znajdziemy w każdym restauracyjnym menu. To również bardzo prosta sałatka do przygotowania w domu. Jej składniki są dostępne w każdym sklepie, a jej przygotowanie nie zajmie nam więcej niż kilkanaście minut. Zachęca...
-
Jak zrobić placki ziemniaczane? Przepis na domowe placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to kolejne tradycyjne danie kuchni polskiej. Trudno wyobrazić sobie bardziej popularną formę potrawy z ziemniaków w naszej kulturze. Placki ziemniaczane są niezwykle proste w przygotowaniu, z łatwością możemy dobrać do niego...
-
Brokuły - właściwości i pomysły na podanie. Przepisy na tartę i zapiekankę z brokułami
Brokuły to przepyszne warzywo, które znajdzie wiele zastosowań w kuchni. To także prawdziwa bomba witaminowa, po którą mogą sięgać już najmłodsi smakosze. Jakich składników odżywczych dostarczają brokuły? Jakie dania z nich przygotować?