kluski
-
Niebiańsko mięciutkie kopytka. Trik z mlekiem całkowicie odmieni ich smak, pamiętaj też o proporcjach
Zastanawiasz się przygotować kopytka idealne? To prostsze niż mogłoby się wydawać, jednak warto pamiętać o kilku szczegółach. Dobrze dobrane ziemniaki to połowa sukcesu - dodatek mleka także zrobi swoje. Wlej nabiał w odpowiednim momencie, a...
-
Pokroiłam grzyby i podałam z tymi kluskami. Już nigdy nie zrobię tego dania inaczej
Proste dania obiadowe kocha chyba każdy. Można je przygotować bardzo szybko, a do tego nie wybrudzić całej kuchni. Tak właśnie jest z tą potrawą. Wystarczy połączyć kilka produktów, a cała reszta zrobi się sama. Najlepiej smakuje z domowymi...
-
Kluski leniwe tak pyszne, że nawet babcia poprosi o przepis. Wszystko przez jeden niepozorny dodatek
Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być najlepsze - dotyczy to także gotowania i domowych obiadów. Zamiast zatem kombinować z wymyślnymi specjałami postaw na klasykę, jaką są kluski leniwe. Przepis gwarantuje obłędnie delikatny i puszysty...
-
Szare kluski - przepis, który pokoloruje twój obiad. Zadbaj o odpowiedni typ ziemniaków, a będą lepsze niż u babci
Są takie przepisy, które nigdy się nie zestarzeją i zawsze będą nam przypominać same dobrze chwile. Jednym z takich przepisów są szare kluski, które pewnie kojarzymy z babciną kuchnią. Jak zrobić szare kluski, żeby były jędrne i pyszne? Sukces...
-
Kluski z serka homogenizowanego to hit nie tylko dla dzieci. Są delikatne, miękkie i obłędnie pyszne
Kluski z serka homogenizowanego to szybka i niebywale smaczna przekąska. Przygotujesz ją w kilka minut z zaledwie czterech składników. Delikatnej konsystencji nie oprą się ani mali, ani więksi smakosze. Koniecznie sprawdź, jak wykonać pyszne i...
-
Kluski kładzione łyżką. Ten przysmak przypomni ci beztroskie popołudnia spędzone w babcinej kuchni
Kluski kładzione to danie, o którym wiele osób zapomniało. Delikatne, puszyste kluski stanowią świetny dodatek do obiadu na co dzień. Można je jeść zarówno na słodko, jak i w formie wytrawnej, przygotowuje się je błyskawicznie. Koniecznie sprawdźc...
-
Powstały w Niemczech, a pokochało je pół świata. Szpecle pasują do każdego obiadu, a zrobisz je w dwie chwile
Szpecle to nic innego jak kluski kładzione, ale zupełnie inne niż nasze polskie kładzioki. Są cieńsze i przede wszystkim nie są z ziemniaków. Pasują do każdego obiadu - do zupy, do sosów lub po prostu podane z okrasą. Jak zrobić kultowe niemieckie...
-
Jak zrobić kluski lane? Będą smakowały jak u babci, a proporcje są niezmienne od lat
Kluski lane to idealny dodatek do rosołu zamiast zwykłego makaronu. W dzieciństwie na pewno zajadaliśmy się kluskami lanymi na mleku i ten smak przypomina nam same miłe chwile. Jak zatem zrobić przysmak z dzieciństwa, żeby kluseczki smakowały jak ...
-
Przepyszne kluchy z wczorajszych ziemniaków. Z czterech składników masz obiad, że ho ho!
Jeśli z wczorajszego obiadu zostało ci trochę ziemniaków i zastanawiasz się, co oprócz kopytek i klusek śląskich można z nich zrobić, spieszymy z pomocą. Weź jeszcze trzy składniki i zrób najpyszniejsze ziemniaczane kluchy. Przyda się konkretna...
-
Sezonowe kluchy w słodkim wydaniu. Wystarczy połączyć te składniki i wyśmienity obiad jest gotowy
Szukasz przepisu na znakomity jesienny obiad, ale brakuje ci pomysłu? Zamiast szykować posiłek godzinami, postaw na sprawdzoną klasykę. Oto przepis na obłędne kluski leniwe, które dosłownie rozpływają się w ustach. Kluczem do sukcesu są też swojsk...
- Pyszna surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał dwa smaczne składniki
- Zamiast kupować w sklepie, zaczęłam robić w domu. Taniej i zdrowiej
- Jak zrobić najlepsze pod słońcem ciasto na pączki? Oto sekret!
- Ten przepis odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są boskie
- Na czym smażyć jajecznicę? Zapomnij o maśle. Są lepsze alternatywy
- Niezbyt popularne, ale smakuje jak cukinia. Wspomaga metabolizm
- Quiz PRL. Co się jadło i piło w PRL-u? Trzeba było mieć mocny żołądek!
- Quiz PRL. Co się jadło i piło w PRL-u? Trzeba było mieć mocny żołądek!
- Tak pyszna, że o mamo! Lepszego obiadu w styczniu nie zjesz
- Szybkie ciasto czekoladowe. Nie potrzebujesz nawet piekarnika
-
Ten jeden składnik sprawi, że kluski śląskie będą cudownie lśniące. Uchronisz je też przed sklejeniem
Kluski śląskie to tradycyjny przysmak kuchni polskiej. Choć przygotowanie ich nie jest trudnym zadaniem, to może nastręczyć pewnych trudności. Poniżej znajdziecie sprawdzony patent na niesklejające się i błyszczące kluski śląskie. Wystarczy dodać...
-
Zapomnij o monotonnym lepieniu pierogów. Te kluski idealnie zastąpią klasykę, a są równie smaczne
Masz ochotę na domowe pierogi, ale brakuje czasu na monotonne lepienie ciasta? Zamiast klasyki postaw na szybką i równie smaczną wersję, czyli ruskie kluski! Ta smakowita alternatywa powstaje ekspresowo, a smakuje równie wyjątkowo - wystarczy...
-
Ziemniaki w takim wydaniu są o niebo lepsze niż purée. Nie znajdziesz lepszego dodatku do obiadu
Ziemniaki to jeden z najczęstszych dodatków obiadowych. Podajemy je zwykle w formie gotowanej, pieczonej lub tłuczonej. Czasem warto jednak trochę urozmaicić jadłospis i zaserwować je w nieco innej odsłonie. Kluski ziemniaczane są delikatne, miękk...
-
Smakują jak spod babcinej ręki. To miękkie i puszyste drożdżowe kluski, które zrobisz za grosze
Przyrządzając obiad, często zwracamy uwagę na to, by przepisy były tanie i szybkie w przygotowaniu. Ten przepis jest idealny, bo łączy w sobie właśnie te dwie rzeczy. Może go zrobić każdy, poradzi sobie z nim nawet ten, kto pierwszy raz widzi ten...
-
Zamiast klasycznych kopytek zrób dyniowe kluseczki. Podane w jesiennej odsłonie smakują obłędnie
Dyniowe kluseczki to ciekawa alternatywa dla klasycznych kopytek czy włoskich specjałów. Są obłędnie smaczne i proste w przygotowaniu. Najlepiej smakują w jesiennej odslonie - mowa tu o pełnym aromatów oraz obłędnie kremowym sosie grzybowym. Takie...
-
Przepis na kopytka mięciutkie jak poduszka. Uważaj na częsty błąd, który może je popsuć
Jak dobrze, że ktoś kiedyś wymyślił kopytka. Nie dość, że to jeden z najłatwiejszych obiadów do zrobienia, to jeszcze doskonale komponują się z wieloma potrawami. Marzeniem każdego jest to, by wyszły mięciutkie jak poduszka. Mamy przepis na kopytk...
-
Kluski lane - przepis na najprostszy dodatek do rosołu w trzy minuty. Wyjdą dokładnie jak te babcine
Wiele osób zapomniało już o najprostszym dodatku do rosołu. Większość osób serwuje go z makaronem, ale kluski lane są równie smaczne. Rozpływające się w ustach kluski z jajek i mąki najlepiej smakowały w dzieciństwie, zrobione przez babcię. Poniże...
-
Zrób smaczny dodatek do obiadu z zaledwie trzech składników. Połącz, wrzuć na wrzątek i gotowe
Jednym z prostszych i jednocześnie smaczniejszych przepisów na dodatek do obiadu jest babcina metoda robienia klusek kładzionych. Ten trzyskładnikowy banał, smakuje rewelacyjnie na wiele sposobów - można serwować go z sosami, na słodko lub jako...
-
Takich leniwych jeszcze nie było! Dodaj do twarogu jesienne warzywo, zapomnisz o nudnej klasyce
Szukasz przepisu na smaczny, jesienny obiad, który zrobisz w kilka minut? Leniwe z dyniowym twistem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i idealna propozycja na lekkie, jarskie danie. Ekspresowa receptura sprawdzi się w chłodne dni - wystarczy...
-
Wystarczy chwila, by zrobić ten kaszubski specjał. Takich klusek mogłeś w życiu nie jeść
Zastanawiasz się, co możesz zrobić na obiad, a dodatkowo, aby nie był on skomplikowany? Sięgnij po tradycyjne kaszubskie kluski. Zrobisz je z 5 składników, a sposób wykonania nie jest wcale taki trudny. Zrobienie ich zagwarantuje zadowolenie.
-
Kartacze, którymi zajadali się w "Znachorze". Nie popełnij błędu z ziemniakami, a będą pierwsza klasa
Jeśli pochodzisz ze wschodniej Polski, kartacze, czy też cepeliny, pewnie nie są dla ciebie odkryciem. Dziś jednak mamy dla wszystkich miłośników ziemniaków i klusek wszelakich przepis na kartacze prosto spod wschodniej granicy. Wystąpiły na ekran...
-
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Mój dziadek miał na to pytanie jedną odpowiedź. I było pysznie
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Z pewnością zadajecie sobie to pytanie, bo w każdym domu zalegające ziemniaki są problemem. Na szczęście da się z nich wyczarować prawdziwe cuda. Mój dziadek zawsze stawiał na "kluski z dziurką". Wszystkie wnucz...
-
Te kluseczki są tysiąc razy lepsze niż kopytka i leniwe. Przyda się biały napój i dwa inne składniki
Jeśli masz ochotę na szybki i pyszny obiad, koniecznie zrób te mięciutkie kluseczki. Są sto razy lepsze niż kopytka i leniwe razem wzięte, a do ich wykonania potrzebujesz jedynie trzech podstawowych składników i opcjonalnie kilka dodatków. Możesz...
-
Kluski śląskie - przepis na prosty i tani obiad tradycyjnej kuchni polskiej. Lepszego nie znajdziesz
Kluski śląskie to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie kuchnię polską. Przygotowywane z ugotowanych ziemniaków, są niezwykle delikatne i miękkie - niemal rozpływają się w ustach. Podane z ulubionymi dodatkami stanowią smaczne i niedrogie dani...
-
Leniwe w tej wersji to po prostu bomba. Dodaj dynię i dwie przyprawy, a smak wystrzeli cię z kapci
Kluski leniwe to małozaskakujący, ale zawsze smaczny pomysł na obiad. Jednak dziś mamy dla ciebie leniwe w zupełnie nowej, jesiennej wersji. Połącz dynię z twarogiem i rozpłyń się nad ich niesamowitym, lekko słodkim smakiem, ale pamiętaj o dwóch...
-
"Leniwe raz!", czyli przepis na kultowe danie. Smakuje jak z najlepszego baru mlecznego
Klasyka polskiej kuchni na talerzu? Wśród kultowych dań nie powinno zabraknąć klusek leniwych. To mączne danie jest niezwykle proste do przygotowania, a fani słodkich smaków z pewnością będą się nimi zajadać.
-
Szare kluchy w tym wydaniu nie mają sobie równych. Przepis na ideał przekazywany jest od pokoleń
Szare kluski to prostota w najlepszym wydaniu. To swojskie danie rodem z Wielkopolski może wydawać się dla wielu trudne w przygotowaniu - w rzeczywistości to jednak prostota sama w sobie! Kluczem do sukcesu są odpowiednie ziemniaki i złote...
-
Starmach zdradziła sekret swoich leniwych. Kluski z tego przepisu rozpływają się w ustach i są aksamitne
Jeśli marzą ci się delikatne i mięciutkie kluski, to dobrze trafiłeś. Ania Starmach postanowiła podzielić się swoim patentem na to danie i pokazała, jak przygotować je w odpowiedni sposób. Zdradziła również trik na zawsze pyszną okrasę. Bez niej t...
-
W każdym regionie nosi inną nazwę, lecz znają go wszyscy. To popularny przysmak rodem z PRL-u
Te miękkie i elastyczne kluski kojarzy chyba każdy Polak. W zależności od regionu można je znać pod różnymi nazwami, lecz jedno jest niezmienne, wszędzie są tak samo pyszne i cieszą się dużą popularnością. To przysmak, który może przywołać nostalg...
-
Żółte jak jesienne liście i puszyste niczym chmurka. Kopytka z dyni to hit, który cieszy oko i podniebienie
Jesień puka już do drzwi, a wraz z nią na straganach pojawiają się piękne i różnokolorowe dynie. Poza rozgrzewającą zupą i obłędnie słodkim ciastem możesz zrobić również kopytka z dyni. Będą mięciutkie, a za sprawą pewnej przyprawy będą dodatkowo...
-
Do ziemniaczanych klusek włóż to, co znalazłeś w lesie i zrób najlepszy obiad. To danie jak z babcinej kuchni
Ziemniaczane ciasto wypchane po brzegi mięsno-grzybowym nadzieniem brzmi jak idealna propozycja obiadowa. Nie da się ukryć, że tak właśnie jest. Wykonanie tego dania może trochę potrwać, lecz zrobienia ich nikt nigdy nie żałował. To uczta dla...
-
Gessler zdradziła patent na idealne kluski śląskie. Z jej przepisu zawsze wychodzą miękkie. Są lepsze niż babci
Kluski śląskie to kultowe danie, które można w łatwy sposób zepsuć. Magda Gessler pokazała jednak, jak tego nie zrobić. Zdradziła nieco na temat trików, które warto wykorzystać w swojej kuchni. Ten jeden jest kluczowy.
-
Zaguby - tradycyjne danie z Podlasia za 5 zł. Pomysł na prosty i szybki obiad dla fanów ziemniaków
Zaguby - czy też zagiby - to wyjątkowe danie kuchni regionalnej Podlasia. Jest to rodzaj klusek z farszem ziemniaczano-cebulowym otulony ciastem pierogowym zawiniętym w rulonik. Potrawa jest bardzo prosta, wymaga tylko kilku podstawowych składnikó...
-
Oszalejesz na punkcie knedli Wachowicz. Bez ziemniaków i nadzienia, za to sos jest pierwsza klasa
Takich knedli prawie nikt nie przygotowuje. Ewa Wachowicz postanowiła podzielić się nietuzinkowym przepisem na oryginalny smak. Kluseczki podaje z dwoma zachwycającymi dodatkami. To połączenie chrupiących składników ze słodkim sosem.
-
Ten przepis jest w rodzinie od 70 lat. Jeden składnik jest kluczowy i dzięki niemu to danie tak dobrze smakuje
Tradycyjne polskie dania przyrządzane są w każdym domu. Jednak w każdej rodzinie można znaleźć przepisy, które od innych różnią się proporcjami i smakiem. Ja również mam taką recepturę, którą chcę się podzielić. Danie zrobione na jej podstawie jes...
-
Lepsze kluski śląskie zjesz jedynie u babci z Raciborza. Przepis to złote proporcje i swojskie dodatki
Marzysz o idealnie sprężystych, miękkich i niemalże rozpływających się w ustach kluskach śląskich? Pora na zmianę nawyków i zastosowanie babcinych rad. Nie obejdzie się bez złotych proporcji, swojskiego składu no i obłędnej formy podania - o tej...
-
Koleżanka ze Śląska nauczyła mnie jak robić kluski z dziurką. Koniecznie pamiętaj o zasadzie czterech części
Komu można zaufać bardziej w kwestii klusek śląskich niż nie samej Ślązaczce? Koleżanka pokazała mi jak w prosty sposób przygotować te znakomite kluski ziemniaczane. Wystarczą tylko trzy składniki. Co więcej, przepis jest całkowicie wegański. Przy...
-
Kluski śląskie bez ziemniaków? Brzmi jak profanacja, lecz smakuje jak niebo w gębie. Wystarczy ten tajny składnik
Kluski śląskie to niewątpliwie nieodłączny element tradycyjnej kuchni polskiej. Te mięciutkie kluseczki z charakterystycznym wgłębieniem są lubiane w każdym zakątku kraju, a ich uniwersalność dodatkowo zachęca do ich przygotowania. W końcu równie...
-
Przepis pochodzi od babuni z Podlasia. Te kluchy z farszem zadowolą każde podniebienie i zapełnią brzuch
Miękkie ciasto, a w środku mięsny farsz to marzenie wielu gospodarzy i gospodyń. Takiemu daniu trudno się oprzeć, a dodając chrupiącą okrasę gwarantujemy zadowolenie każdego. Ten przysmak jest wymagający, lecz wszyscy docenią czas i cierpliwość,...
-
Nie ma szans, że jadłaś takie kluski. Nie ma w nich ani grama ziemniaka, a przepis pamięta jeszcze czasy przed wojną
Można pokusić się o stwierdzenie, że domowe kluski pasują do wszystkiego. Jemy je z najróżniejszymi sosami, z okrasą z cebuli i boczku, a niektórzy dodają je także do zup. Kluski przybierają również różne formy i kształty, co czyni je jeszcze...