słoiki
-
Jak zrobić przecier pomidorowy do słoików? Szybki i prosty przepis babci Halinki na zimowe przetwory
Jak zrobić przecier pomidorowy, aby móc skorzystać z niego cały rok? Warto przygotować domowe przetwory, dzięki którym nasza własna passata, posłuży nam jako dodatek do zup, sosów, pizzy czy innych dań. Mamy prosty i szybki przepis od babci Halink...
-
Papryka konserwowa z miodem do słoików. Przepis na przekąskę do słoika z nutą słodyczy. W sam raz na zimę
Późne lato, to najlepszy moment na przygotowanie przekąsek na zimę. Papryka konserwowa z miodem do słoików jest propozycją, która przełamie nieco nudne i klasyczne wersje znanych przetworów.
-
Przetwory z cukinii na zimę do słoików - przepisy, które trzeba znać. "Języki teściowej" pokocha nawet teściowa
Przetwory z cukinii na zimę to wspaniały sposób na to, aby dostarczyć sobie i swoim bliskim dodatkowej porcji witamin. Nie ma nic lepszego niż zdrowe warzywa w wersji eko, kiedy za oknem szaleje zimowa aura. Przedstawiamy proste i szybkie przepisy.
-
Robisz przetwory, ale słoiki brzydko pachną? Wykorzystaj to tanie, proste i skuteczne rozwiązanie
Przygotowujesz przetwory na zimę, ale słoiki brzydko pachną? Nawet nowe, prosto ze sklepu potrafią mieć charakterystyczną woń. Chcesz się jej pozbyć? To żaden problem! Mamy proste, tanie i skuteczne sposoby na usunięcie nieprzyjemnej woni ze słoików.
-
Też nie możesz domyć śladów po kleju na słoiku? Są na to sprytne sposoby. Nawet nie musisz szorować
Do przechowywania weków często używamy słoików, które zostały nam np. po majonezie. Ze względów estetycznych usuwamy firmowe etykiety i to przychodzi łatwo - wystarczy je namoczyć. Dużo trudniej usunąć klej ze słoików. Jak to zrobić, by nie szorow...
-
Krokodylki - przepis na wyjątkowe ogórki w słoikach. Ich smak podkreśla jeden ważny składnik
Sierpień to idealny czas na przygotowanie przetworów na zimę. Choć w Polsce najbardziej popularne są ogórki kiszone oraz pikle, to jednak warto przygotować inną wersję tych warzyw. Krokodylki - przepis na tę wyjątkową przekąskę wzbudza coraz więks...
-
Jak nakładać przetwory do słoików? Ten gadżet zaoszczędzi twój czas, a kosztuje grosze
Okres przygotowywań domowych przetworów nadal trwa. Sezonowe owoce i warzywa chętnie przetwarzamy na soki, dżemy, kiszonki czy konfitury. Praca na dużą skalę może jednak czasami okazać się uciążłiwa gdy produkt przełożony do słoika gromadzi się na...
-
Jak pasteryzować w piekarniku? Bezpieczniejsza alternatywa dla pękających we wrzątku słoików
Pasteryzacja przetworów pozwala na dłuższe przechowywanie oraz gwarantuje zachowaną świeżość i niezmienny smak. Sposobów na wekowanie jest kilka, jednak jeden z nich gwarantuje bezpieczny i szybki efekt. Pasteryzacja w piekarniku sprawi, że słoiki...
-
Jak zrobić chrzan do słoika na zimę, aby był kremowy i lekko słodki? Zdradzamy najlepszy przepis
Jak zrobić chrzan do słoika na zimę? Jego intensywny zapach może doprowadzić nas do łez podczas ucierania, znamy jednak sposób, aby ograniczyć ilość wydzielanego aromatu. Pyszny domowy chrzan warto wykonać już teraz, aby zimą cieszyć się jego...
-
Arbuz zamknięty w słoiku? Teraz możesz się cieszyć jego smakiem nawet w zimowe wieczory
Arbuz w słoiku to ciekawy sposób na zamknięcie letniego smaku w szkle. Dzięki temu będziecie mogli cieszyć się słodkim smakiem owocu przez cały rok. Któż nie chciałby spróbować arbuzowego przysmaku w zimowy wieczór?
- Przed pieczeniem ziemniaków robię jedno. Skórka idealnie chrupie
- Jak zrobić dobry farsz do krokietów? Tajemnicą jest jeden składnik
- Nauka języków to nie jest twoja mocna strona? To urzędzenie rozwiąże problemMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Coraz więcej osób je zamiast jajecznicy. Przepis na jajka po turecku
- Szybkie ciasto bez pieczenia? Łap przepis na Pociechę Proboszcza
- Taki łosoś to gratka dla smakoszy. Idealna przekąska na święta
- Jeśli rzadko jadasz owoce, nie rozwiążesz tego quizu. Pobijesz średnią?
- Jeśli rzadko jadasz owoce, nie rozwiążesz tego quizu. Pobijesz średnią?
- Nie ziemniaki, a kasza. Placki, które smakują tak dobrze, jak wyglądają
- Swojska wędlina jak za dawnych lat. Salceson zrobisz w kilku krokach
-
Pasztet w słoiku - jak go zrobić? Domowy przepis babuni wykorzystywany w dawnych czasach
Pasztet w słoiku domowej roboty to idealny dodatek do kanapek, po który sięgniemy w dowolnym momencie. Co więcej, przyrządzony przez nas mięsny specjał pozbawiony jest różnego typu konserwantów, sztucznych dodatków oraz zmielonych resztek. Choć je...
-
Sałatka z czerwonej kapusty do słoików. Wyposaż swoją spiżarnię w ten smaczny i zdrowy rarytas
Domowa spiżarnia bogata jest w letnie i sezonowe produkt, które przetwarzamy na wiele sposobów. Na półkach królują kiszonki, słodkie dżemy i konfitury, a także pikle. Jednym ze smaczniejszych przepisów, który warto przygotować, jest sałatka z...
-
Ogórki w przyprawie gyros - przepis. Najlepsza sałatka z ogórków, w której rozsmakujesz się na dobre
Ogórki w przyprawie gyros to przepis, który w tym sezonie cieszy się dużym zainteresowaniem. Nic dziwnego, ponieważ tak przygotowane ogórki smakują obłędnie. Jeśli więc planujesz przygotowanie słoików na zimę, koniecznie spróbuj tej zalewy.
-
Wyparzanie słoików w piekarniku, czyli metoda na sucho. Jak poprawnie przygotować weki?
Wyparzanie słoików w piekarniku to dobra metoda na szybkie pozbycie się bakterii. Ten zabieg jest niezbędny kiedy planujemy przygotować domowe przetwory. W przeciwnym razie może dojść do fermentacji i wyrzucimy wszystko do kosza.
-
Pasteryzacja w zmywarce? To możliwe. Weki zrobią się same, a ty zyskasz chwilę na odpoczynek
Pasteryzacja w zmywarce? Brzmi absurdalnie, ale działa! Koniec ze spędzaniem długich godzin w kuchni i skaczącymi w garnku słoikami. Ten jeden prosty trik sprawi, że już nigdy nie będziesz pasteryzować potraw w tradycyjny sposób.
-
Przepis na ogórki kanapkowe. To prawdziwy rarytas na każdą porę roku. Koniecznie zrób zapasy na zimę!
Przepis na ogórki kanapkowe jest niezwykle prosty. Warto je przygotować latem, kiedy mamy dostęp do tańszych, sezonowych warzyw, a później cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Ogórki kanapkowe to absolutny hit, który musi znaleźć się w każdym...
-
Jakie truskawki na kompot? Przepis na pyszny kompot z truskawek
Kompot z truskawek - pyszny, domowy, tradycyjny. To klasyczny smak i wspomnienie z czasów dzieciństwa. Prosty do wykonania i zdecydowanie zdrowszy od słodkich napojów ze sklepu. Podany z owocami wygląda i smakuje najlepiej. Jakie truskawki na komp...
-
Truskawki do słoików na zimę. Cieszmy się ich smakiem poza sezonem
Sezon na truskawki jeszcze trwa. Wykorzystajmy te pyszne owoce na przetwory. Jak zrobić truskawki do słoików na zimę? Przedstawiamy prosty i smaczny przepis na truskawki do słoików. Kompot z truskawek, dżem truskawkowy i truskawki w cukrze na zimę...
-
Jak pasteryzować przetwory? Technika konserwacji jest szybka i łatwa, jeśli przestrzegasz tych zasad
Lato i wakacje to czas sezonowych produktów, które chętnie przerabiamy na dżemy i soki. Jak pasteryzować przetwory, by zachowały smak i aromat przez długi czas? Pomocne mogą okazać się te metody i wskazówki.
-
Sałatki na zimę do słoików. Przepisy na rewelacyjne sałatki, których nie może zabraknąć w twojej spiżarni
Sałatki na zimę do słoików to świetna alternatywa dostarczenia sobie i bliskim dodatkowej porcji witamin. Warzywa zebrane letnią porą są bogate w różnego typu wartości odżywcze, witaminy oraz minerały. Proces pasteryzacji pomoże zachować ich...
-
Przetwory, które najlepiej zrobić już teraz. Nie może ich zabraknąć w twojej spiżarni
Lato dopiero się zaczyna, ale już teraz warto pomyśleć o tym, jak rozpieścić nasze podniebienia zimą. Najlepszym sposobem są oczywiście domowe przetwory - mamy dla ciebie kilka pomysłów na słoiki na zimę, które za kilka miesięcy przemycą na twój...
-
Przetwory domowe - jak i z czego je zrobić? Pięć ciekawych propozycji na nietypowe przetwory
Przetwory domowe kojarzą się z dżemami, kiszonymi ogórkami i kapustą. Da się jednak zrobić też dużo ciekawsze przetwory - mamy na to 6 pomysłów. Koniecznie spróbujcie!
-
Domowa wegeta. Superprosty przepis, który sprawdziłam na własnej skórze. Ubóstwiam od lat
Mieszanka warzywna to chyba jeden z najbardziej przydatnych w kuchni składników. Można korzystać z gotowych kostek, przypraw w płynie czy proszku. Można też zrobić ją samodzielnie. Przepis, który stosuję od lat jest megaprosty. A w kuchni ułatwia....
-
Grzyby w occie Gesslerowej. Jak się zabrać za grzybowy klasyk? [PRZEPIS]
Grzyby w occie Gesslerowej to klasyk. Warto w sezonie przygotować takie przetwory. Takie grzybki nadadzą się idealnie jako dodatek do obiadu, a także jako zakąska na przyjęcia. Jak zrobić grzyby w occie Gesslerowej? Sprawdźcie przepis.
-
Papryka w zalewie miodowej - genialny sposób na sałatkę do słoików [PRZEPIS]
Papryka konserwowa z miodem. Pychota! Próbowaliście już do waszych przetworów dodać odrobinę miodu? To zupełnie zmienia smak. Papryka konserwowa staje się delikatniejsza i po prostu obłędnie smakuje!
-
Ogórki kiszone są ważne, ale to, to prawdziwy hit. Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków [PRZEPIS]
Sałatka na zimę prosto ze słoika to coś, o czym będziemy marzyć w chłodne wieczory. Dobrze więc latem zadbać o przetwory. Koniecznie wypróbujcie sałatkę z pomidorów i ogórków!
-
Dżem z dyni i pomarańczy, czyli genialny dodatek do kanapek, ciast i deserów. Jak go zrobić?
Dżem z truskawek to nuda? Wypróbuj koniecznie nasz jesienny rarytas, czyli dżem z dyni i z pomarańczy. Jest idealnie kremowy, aksamitny i świetnie pasuje zarówno do naleśników, ciast, jak i gofrów. Możesz nim także posmarować kanapkę czy dodać do...
-
Ogórki kiszone - przepis sprawdzony przez redakcję. Jak się zabrać za obowiązkową pozycję w każdej spiżarni?
Chodzą za wami ogórki kiszone? Przepis sprawdzony to nie taka prosta sprawa do odnalezienia. Najlepsze są takie, które podpatrujemy u mamy czy babci, wtedy mamy pewność, że nasze ogórki także będą idealne. Jak zrobić ogórki kiszone? Przepis...
-
Jaka sałatka z ogórków? Ogórki z przyprawą gyros to najlepsza odpowiedź [PRZEPIS]
Ogórki w zalewie gyros to pyszna sałatka z ogórków, która świetnie będzie smakowała nam zimą, kiedy nie mamy świeżych warzyw. Dodatek przyprawy gyros do ogórków sprawia, że zalewa wychodzi zupełnie inna, niż ta, którą znamy z klasycznych przetworó...
-
Nie tylko Polacy kochają dżemy. Jakie przetwory robi się za granicą? [PRZEGLĄD]
Sezonowe owoce i warzywa aż proszą się o wciśnięcie w słoiki i zachowanie ich na późniejsze, mniej zasobne w te dobroci miesiące. Choć przygotowywanie przetworów to prawdziwa chluba Polaków, inne narody również słyną z własnych dżemów, konfitur i...
-
Ogórki kiszone według Magdy Gessler. Podstawa? Wybór odpowiedniej odmiany
Ogórki kiszone są w praktycznie każdej domowej spiżarni. Choć przepis jest banalnie prosty, błędy się zdarzają. A potem smutek, ból i żal, bo po otwarciu słoika ogórki są miękkie i niesmaczne. Jak tego uniknąć? Magda Gessler zdradza, że...
-
Nie dżem, nie sok. Maliny w syropie to teraz hit. Blogerka podzieliła się przepisem
Lato to czas na rozmaite przetwory. Pyszne, sezonowe owoce zwykle kończą jako dżem, sok czy nalewka, jednak zastosowań jest naprawdę sporo. Znana blogerka przypomniała obserwatorom swój przepis na maliny w syropie.
-
Jak się kisi ogórki? Będą chrupiące, niepuste w środku i bez goryczki [PORADNIK]
Jak się kisi ogórki? To pytanie pojawia się zawsze w połowie lata, gdy trwa sezon na te boskie, zielone warzywa. Nic dziwnego - chcemy zatrzymać je na dłużej niż tylko ciepłe miesiące i domowe przetwory to idealne rozwiązanie. Prezentujemy mały...
-
Ogórki krokodylki - jak je zrobić? Mamy boski przepis na ogórki z musztardą
Ogórki krokodylki wcale nie przypominają krokodylków. To pyszny przepis na ogórki z musztardą, które są pocięte w ćwiartki. Jeśli raz zrobicie te ogórki krokodylki, już zawsze będziecie do nich wracać!
-
Najsmaczniejsze ogórki kanapkowe? Ogórki szwedzkie niezmiennie w czołówce. Jak je zrobić?
Sposób na najsmaczniejsze ogórki kanapkowe? Ogórki szwedzkie nie mają sobie równych. Ich wykonanie jest szybkie, proste, a składniki masz zawsze pod ręką. To ulubiona przekąska wszystkich smakoszy! Jak ją wykonać? Nasz przepis jest niezawodny.
-
Dżem z cukinii. Jak przygotować domowe przetwory z cukinii? Podpowiadamy
Dżem z cukinii to tylko jeden ze sposobów na zamknięcie smaków, które towarzyszą nam latem, w słoiku. Jak zabrać się do przygotowania tego przetworu?
-
Ogórki z chilli i czosnkiem to spiżarniany hit. Jak je zrobić? [PRZEPIS]
Ogórki z chilli i czosnkiem to pyszny, słodko-pikantny dodatek do dań albo przekąska do chrupania. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich przygotować, pora to zmienić. Od teraz zagrzeją stałe miejsce w waszych spiżarkach. Jak zrobić ogórki z chill...
-
Jak zrobić ogórki kiszone? Zalewa to klucz do sukcesu. Mamy prosty przepis
Ogórki kiszone nie wymagają wiele pracy, a są bardzo smaczną przekąską czy też dodatkiem do kanapek. Sprawdzą się też jako urozmaicenie obiadu czy nawet jako podkreślenie smaku potraw z grilla. Jak zrobić ogórki kiszone? Najważniejsza jest zalewa ...
-
Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Czy da się tego uniknąć? Wyjaśniamy
Ogórki kiszone są w niemal każdej spiżarni. Choć to przetwór prosty i znany od zarania dziejów, podczas ich przygotowywania można popełnić kilka błędów. Przez to ogórki kiszone psują się szybciej, są gorzkie lub puste w środku. Jak tego uniknąć?
-
Konfitura z dyni i pomarańczy - wspaniały dodatek do deserów. Jak ją zrobić? [PRZEPIS]
Trudno zliczyć, ile pysznych potraw można przygotować z dyni. Zupa, wypieki, placuszki... Dziś zachęcamy was do przygotowania czegoś na słodko. Konfitura z dyni i pomarańczy - przepis. Jak zrobić pyszną konfiturę dyniową? Sprawdźcie.