sosy
-
Sos wyszedł za rzadki? Oto rozwiązanie, a nawet pięć. Proste triki, by go zagęścić
Sosy są nieodłączną częścią wielu potraw. Niestety, niekiedy wychodzą za rzadkie. Wtedy z pomocą przychodzą niezawodne sposoby na to jak go zagęścić.
-
Sos holenderski. Przepis, który zrobi furorę. Potrzebujesz kilku łatwo dostępnych składników
Już sama nazwa dipu sugeruje, że pochodzi on z Holandii. Czy tak jest w rzeczywistości? Przekonajcie się sami. Przedstawiamy wam sos holenderski. Przepis jest banalnie prosty i uporacie się z nim w kilka minut.
-
Sos chrzanowy - przepis w dwóch odsłonach. Idealny do wielkanocnych potraw i pieczonego mięsa
Sos chrzanowy to jedna z rzeczy, które są must-have na wielkanocnym stole. Przedstawiamy dwie wersje tego szybkiego sosu - na zimno i na ciepło. Wybierzcie ten, który wam bardziej pasuje!
-
Beszamel - przepis na bazowy sos. Kluczem do dobrego smaku i braku grudek jest odrobina cierpliwości
Smak sosu beszamelowego doskonale znamy z wielu potraw. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak mała pomyłka potrafi zadecydować o smaku tego kremowego sosu. W naszym przepisie podpowiadamy jak przygotować beszamel krok po kroku.
-
Sos bolognese. Jak przygotować jeden z najlepszych sosów kuchni włoskiej? Przepis zajmie min. 2,5 godz.
Sos bolognese to sos na bazie pomidorów z mięsnym dodatkiem. Włosi najczęściej serwują go w towarzystwie makaronu tagliatelle lub pappardelle. Tak przygotowane danie podbiło podniebienia ludzi na całym świecie. Już dziś przygotuj je w swojej kuchni!
-
Sos holenderski - przepis, który musisz poznać przed Wielkanocą. Wystarczą trzy składniki, które każdy ma w lodówce
Sos holenderski pasuje idealnie do jajek, wędlin i wspaniale podkreśla smak warzyw. Przepis na sos holenderski jest banalny i ciężko go zepsuć. Każdy miłośnik dobrego jedzenia powinien poznać tę recepturę, szczególnie przed Wielkanocą. Chcesz...
-
Grecki sos tzatziki - przepis tradycyjny. Idealny, gdy potrzebujesz gęstego, kremowego dipu jogurtowego
Jako dodatek do mięs i chleba - jeden z najbardziej znanych dipów, czyli grecki sos tzatziki, to rozwiązanie idealne. Przepis tradycyjny, niczym z greckiej tawerny przygotujesz bardzo szybko. Składniki? Zapewne masz je już w swojej lodówce.
-
Sos do spaghetti - składniki i przygotowanie. Do czego użyć sosu do spaghetti?
Sos do spaghetti kojarzy nam się ze smakiem pomidorów i aromatem ziół charakterystycznych dla włoskiej kuchni. Nie ma problemu, by przyrządzić go samemu. O czym warto pamiętać?
-
Sos beszamelowy. Przepis jest prosty, ale często popełniamy dwa błędy
Sos beszamelowy, czyli jeden z pięciu podstawowych sosów powinien być kremowy, gęsty i mieć aromat gałki muszkatołowej. Co zrobić, żeby za każdym razem wychodził? Sprawdź poniższe zasady.
-
Prosty przepis na schab w sosie pieczarkowym. Jeden składnik zmieni smak - na lepsze
Te roladki schabowe z pieczarkami zaserwowanymi w formie sosu zachwycą smakiem podczas rodzinnego obiadu, ale i wystawnych uroczystości. Wystarczy, że dodasz jeden składnik, który nada tej potrawie wyjątkowego smaku.
-
Sosy grzybowe - jesienne "must do". Jak zrobić sos grzybowy?
Sosy grzybowe są stałym elementem naszego polskiego menu. Zwłaszcza w okresie września, kiedy w lasach mamy istny wysyp grzybów, a grzybobranie trwa się w najlepsze. Poza sezonem na grzyby leśne warto poznać przepis na sos pieczarkowy, który...
-
Pieczona szynka wieprzowa na obiad to strzał w dziesiątkę. Ten sos podbije jej smak
Pieczona szynka wieprzowa to tradycyjne danie, które często trafia na polskie stoły od święta. Warto jednak przygotować pieczoną szynkę wieprzową na obiad. Sprawdzi się jako niedzielny posiłek z rodziną, a jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu...
-
Sos do potrawki z kurczaka albo placków potrzebny na już? Mamy genialny przepis
Sos do potrawki z kurczaka można przygotować z naprawdę wielu składników. Najczęściej wykorzystuje się śmietankę. A co do niej? To, co dodamy do takiego sosu, będzie definiowało całą potrawę. Dziś podpowiadamy wam sprawdzony przepis na sos do...
-
W sosie pojawiają się grudki? Da się tego uniknąć. Znamy kilka trików, o których mogliście nie pomyśleć
Przyrządzanie sosów nie należy do waszych ulubionych zadań? Nic dziwnego, bardzo łatwo sprawić, że wychodzą nie takie jak chcemy - na przykład pojawiają się w nich grudki. Jak przygotować sos idealny? Podpowiadamy.
-
Szparagi zapiekane. Kilka sposobów, by zaskoczyć swoich gości daniem ze szparagami
Szparagi zapiekane to zdecydowanie najszybsza i najłatwiejsza metoda przygotowania szparagów. Jak urozmaicić danie z tym warzywem?
-
Ketchup z cukinii. Znana receptura na domowy ketchup? Proszę bardzo!
Ketchup z cukinii to jeden z najbardziej popularnych typów przetworów przygotowywanych w okresie letnim. Domowa spiżarnia nie obędzie się bez tego smakowitego sosu.
-
Sos berneński? Przepis na obowiązkowy dodatek w sezonie szparagowym
Sos berneński to jeden z mniej znanych dodatków. Częściej w kuchni przygotowujemy sos holenderski i to właśnie z nim podajemy na przykład szparagi. W sezonie szparagowym warto jednak poeksperymentować i wypróbować sos berneński. Kto raz go zrobi,...
-
Zielony sos frankfurcki - dobry do pieczonych mięs i jajek. Idealny na wielkanocny stół. Jak go zrobić?
Zielony sos frankfurcki to pyszny dodatek do mięs, wędlin, ziemniaków, jajek i szparagów. W Niemczech podaje się go do mięs przygotowywanych na Wielkanoc, a coraz częściej gości on na stole w dni powszednie. Jak zrobić zielony sos frankfurcki?...
-
Sos cygański Knorra zmienia nazwę. Powód? Protesty Romów
Sos cygański marki Knorr zmieni nazwę. Trafi ponownie na półki jako "Sos paprykowy po węgiersku".
-
Dijonnaise - sos, o którym nawet nie wiedzieliście, że go potrzebujecie. Przygotujcie dwa składniki
Lubicie wieloskładnikowe kanapki? Chętnie przygotowujecie domowe burgery, robicie grilla czy pieczone warzywa? Do wszystkich tych dań najlepszym dodatkiem są pełne smaku sosy. Dziś mamy dla was pomysł na prosty sos, do którego potrzeba tylko dwóch...
-
Sos miodowo-musztardowy - pyszny dodatek do sałatki, kurczaka czy kanapek
Sos miodowo-musztardowy to jeden z przepisów, który może się przydać w wielu daniach. Z jego dodatkiem przygotujesz smaczne sałatki, wrapy lub po prostu urozmaicisz codzienne kanapki. Jak zrobić sos miodowo-musztardowy? Podpowiadamy!
-
Producent Sriracha ostrzega: Eksplodujące butelki z ostrym sosem trafiły do sklepów
Często zdarza się, że producenci wycofują partie swoich towarów lub ostrzegają przed nimi klientów. Przeważnie chodzi o obecność niedozwolonych związków chemicznych lub przedmiotów. W przypadku Sriracha sprawa dotyczy... wybuchających butelek.
-
Sos Worcestershire - doskonały dodatek do burgerów. W czym jeszcze się sprawdzi? Podpowiadamy
Sos Worcestershire znany jest dobrze wielbicielom kuchni brytyjskiej. Nie jest to jednak popularny w Polsce dodatek, więc dla wielu osób może być zagadką. Jeśli chcecie poszerzyć swoje kulinarne horyzonty, sprawdźcie, co to jest sos Worcestershire...
-
Jak zrobić domową przyprawę do zup i sosów? "To jest tak proste, że aż dziwne, że do tej pory tego nie zrobiłam"
Gotowe przyprawy do zup i sosów to duże ułatwienie dla domowych kucharzy. Wystarczy kilka kropel lub łyżeczek, a danie nabiera głębi smaku. Jednak nie wszyscy wiedzą, że można je zrobić samodzielnie. Podpowiadamy jak.
-
Borowiki - pomysły na dania z pysznymi grzybami
Borowiki jadalne to przepyszne grzyby, które można wykorzystać do wielu dań. Grzyby te występują w polskich lasach często i są bardzo chętnie zbierane przez grzybiarzy. Jeśli więc mamy do dyspozycji świeże borowiki, czas zastanowić się, do czego j...
-
Sos do ryby na 3 sposoby
Sos do ryby doskonale wykończy potrawę i połączy ją z dodatkami, z którymi rybę podajemy. Sprawdza się świetnie do ryb duszonych i pieczonych. Przedstawiamy dziś 3 pomysły na sosy, które możesz zastosować do wielu gatunków ryb - w zależności od...
-
Sos szpinakowy - najlepszy do ryby, do makaronu i wielu innych dań
Sos szpinakowy to doskonały dodatek do wielu dań - możemy go przygotować i podawać na różne sposoby. To także dobry sposób, by przemycić do diety więcej zdrowego szpinaku, zwłaszcza tym, którzy nie przepadają za takim podawanym po prostu z czosnki...
-
Sos cezar - nieodzowny do pysznej sałatki
Sos cezar, znany także jako sos cezara albo sos cesarski, to podstawowy składnik sałatki cezar - jednej z najprostszych, a zarazem charakteryzującej się jedną z najlepszych kompozycji smakowych. Jak przygotować idealny sos cezar? Sprawdźcie!
-
Sos do ryżu - propozycje i przepisy
Przygotowanie sosu do ryżu to jedna z umiejętności, którą powinien posiąść każdy - niezależnie od tego, jak bardzo interesuje się kuchnią i jak często przygotowuje posiłki. Sos do ryżu sprawi, że smaczny, choć monotonny w smaku ryż może stać się...
-
Sos pomidorowy do pizzy - jak go przygotować?
Sos pomidorowy do pizzy to jeden z najpopularniejszych dodatków do tego przysmaku. Używamy go do posmarowania ciasta przed wyłożeniem składników, polewamy nim gotową pizzę i maczamy w nim brzegi. Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy? Sprawdźcie!
-
Sos pieczarkowy do gołąbków
Sos pieczarkowy do gołąbków to jeden z najlepszych dodatków do tej potrawy, jaki można sobie wyobrazić. Jego przyrządzenie to proste zadanie, a składniki są dostępne w sklepach w zasadzie przez cały rok. Jak zrobić sos do gołąbków z pieczarek?...
-
Sos teriyaki - co to jest? Do jakich dań go wykorzystać?
Sos teriyaki zdobywa u nas coraz większą popularność wraz z wieloma innymi specjałami kuchni japońskiej. Mnóstwo osób pokochało jego charakterystyczny, orientalny smak. Jakie są składniki sosu teriyaki? Czy można go zrobić samemu w domowych...