naczynia kuchenne
-
Fińskie naleśniki to rewolucja śniadaniowa. Zero smażenia, wystarczy włożyć je do piekarnika
Ile miejsc na świecie tyle alternatyw dla klasycznych potraw. Przykładem jest fiński przepis, który pokazuje, jak zrobić naleśniki. Wyróżniają się na tle naszych, lecz dalej są smaczne i przede wszystkim puszyste i delikatne. Zrobienie ich to...
-
Ten przepis wyczyści twoją lodówkę. Wrzuć do garnka, co znajdziesz, a smak bardzo cię zaskoczy
Pustka w głowie, która nam czasem towarzyszy podczas przygotowywania posiłków może być nieznośna. Dzięki niektórym przepisom na szczęście nie trzeba się tak wysilać. Takim przykładem jest właśnie to danie. Wystarczy wrzucić to, co ma się w lodówce...
-
Najlepsze restauracje nie mają tak dobrego burgera. Bliscy ustawią się w kolejkę, gdy go zobaczą
Burgery zazwyczaj zamawiamy z lokali, którym bardzo dobrze ufamy. Mało kto sięga po przepis i postanawia wykonać je samodzielnie. To wielki błąd, bo dzięki tej recepturze wychodzi najlepszy burger, jakiego można zjeść. To zasługa mięsa, które robi...
-
Każdy, kto ich próbuje, prosi o dokładkę. Soczyste mięso i aromatyczny sos to idealne połączenie
Swego czasu to danie było podawane w moim rodzinnym domu co tydzień. Później o nim zapomniano, lecz znowu wraca do łask. Wyróżnia je aromatyczny sos, a także miękkie i pełne smaku mięso. Pamiętam, że trzeba było robić podwójną porcję, bo każdy mia...
-
To nie jest zwyczajna sałatka ziemniaczana. To, w czym skąpane są składniki to zaskoczenie dla podniebienia
Trudno o coś prostszego do przygotowania od sałatki. Tak naprawdę można w niej wymieszać wszystko to, co zalega w lodówce. Dzięki temu tworzy się smaki, których nie ma w żadnych przepisach. O tej sałatce będzie w twojej rodzinie głośno, a to przez...
-
Zrobisz raz, a później rodzina będzie się o nią upominać. To prosty i ekspresowy obiad
Zapiekanki to idealne propozycje na sycący i do tego szybki obiad. Możesz dodać do niej składniki, które zalegają od jakiegoś czasu w lodówce. Jej przygotowanie nie jest wymagające, a rodzina będzie zadowolona ze smaku.
-
Zamień schabowe na kotlety w serowym sosie. Po jednym kęsie każdy będzie błagać o przepis
Kotlety to nieodłączny element klasycznego obiadu. Robi się je z różnego mięsa, a także podaje z oryginalnymi dodatkami. Dziś chcemy pokazać, że polane aromatycznym sosem mogą przebić smakiem tradycyjne schabowe. Ten przepis jest bardzo prosty.
-
Banalnie prosty klasyk, o który będzie prosić rodzina. Zrobisz go szybciej niż rosół i schabowy
Makarony popularne są na całym świecie i każdy się nimi zachwyca. Można podawać je na wiele różnych sposobów, co sprawia, że każdego dnia jemy coś innego. Ten klasyk z pewnością zna już każdy i jest chętnie robiony w wielu domach. Nie ma szans, że...
-
Gdy nie mam w domu słodkości, zawsze sięgam po ten przepis. Te ciasteczka są obłędne i zdrowe
Połączenie zdrowych przekąsek ze słodkimi dodatkami chyba lubi każdy. Te ciasteczka łączą w sobie to wszystko, dlatego tak wiele osób postanawia je wykonać. Ja również po nie sięgam, gdy tylko mam okazję.
-
Wujek zawsze nią częstował, a ja odmawiałam. Gdy jej spróbowałam, od razu pożałowałam, że tak późno to zrobiłam
Jarzynowa, gyros, z selera naciowego i z ryżem. Sałatek jest wiele i każda z nich może wyróżnić się czymś wyjątkowym. Do tej listy proponujemy dodać jeszcze jedną pozycję. Ta sałatka wyróżnia się jednym składnikiem, a całość jest niesamowicie...
- Spróbujesz i już nigdy nie wrócisz do rosołu. Wystarczy jedna zmiana
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Te placuszki masowo kradną serca. Są delikatne jak chmurka
- Placki biedaki zawsze wychodzą chrupiące. Lepszych nie jadłam
- Na Dzień Babci zrobię to ciasto. Przepis robi furorę od lat 80.
- Mały owoc o wielkim potencjale. Zdrowie, smak i energia w każdym kęsie
- Katarzyna Bosacka zachwala. "Dzieje się magia. Wzmacniają odporność, poprawiają trawienie"
- Jakie ciasto na weekend? Kaszak wychodzi słodki i obłędnie pyszny
- Jak zrobić perfekcyjne gumiklyjzy? Zapamiętaj zasadę ćwiartki
- Prosty quiz kulinarny. Poznasz warzywa po obrysie? Uwaga na 8. pytanie
-
Zjadłam je w restauracji i musiałam odtworzyć w domu. Ten wypiek okazał się lepszy od ukochanego sernika
Wybór ciasta, które chcemy zrobić nie jest najłatwiejszy. By za dużo nie kombinować, zazwyczaj się stawia na najpopularniejsze przepisy. Jednak i taką klasyczną listę warto czasem aktualizować. Polecamy więc dorzucić do niej ten oto wypiek. Jest...
-
Jest niezastąpiona na kanapki i może postać kilka miesięcy. To domowa kiełbasa do słoików
Domowe specjały od zawsze są cenione i sprawiają, że można je jeść łyżkami. Spod naszych rąk można zasmakować nie tylko dań obiadowych, a także wędlin i kiełbas. Zrobienie ich raz gwarantuje, że nie kupi się ich nigdy więcej w sklepie. Jak więc je...
-
Smakują lepiej od mielonych, a to dzięki tej zmianie. Nie będzie osoby, która im się nie oprze
Kotlety to idealny dodatek obiadowy, który później można wykorzystać na wiele różnych sposobów. W naszej kuchni zazwyczaj wykonujemy najbardziej klasyczny przepis, który kiedyś dostaliśmy od mamy i babci. By nieco podkręcić jego smak, sugerujemy...
-
Miałam zrobić gołąbki, a wyszła zapiekanka. Rodzina uznała, że jest smaczniejsza i od dziś robię tylko ją
Gołąbki to tradycyjne danie, które kusi swoim bogatym smakiem. Niestety ich przygotowanie nie jest za łatwe i trzeba się nagimnastykować, by je przyrządzić. Jeśli więc lubisz ich smak, ale nie chcesz spędzić kilku godzin na ich przyrządzaniu,...
-
Dzięki temu śniadaniu już nigdy nie zjem kanapek. Połączenie składników na długo daje uczucie pełności
Śniadanie to ważny posiłek, którym zaczynamy nasz dzień. Właśnie przez to powinien być odpowiednio dobrze zrobiony i dać nam satysfakcję z jedzenia i uczucie nasycenia. Niestety nie zawsze kanapki lub płatki śniadaniowe mogą nam to zapewnić. Na...
-
Wrzuciłam do garnka kurczaka, warzywa i ryż i zrobiłam zupę, którą każdy zachwala. Pyszna i prosta
Zupy to dania, które dzięki naszej kreatywności mogą za każdym razem smakować inaczej. Wystarczy dodać kilka dodatkowych składników, a klasyczna potrawa zdobywa nowe życie. Dziś chcę odmienić smak tradycyjnego bulionu. Wrzuciłam więc kilka...
-
Padniesz z wrażenia, bo ten przepis ma 164 lata. Zrobiłam go, a po dokładkę ustawiła się kolejka
Pomidorowa, barszcze, ogórkowa i kalafiorowa - wszystkie te przepisy są nam bardzo dobrze znane. Nasza propozycja jest jednak nowością, na dodatek bardzo smaczną. Przepis ma 164 lata, ale okazał się ponadczasowy. Od teraz będziesz robić ten obiad...
-
Tego nie myj w zmywarce. Lista rzeczy, które nigdy tam nie powinny się znaleźć. Wiedziałaś o tym?
Czy zmywarka doczyści wszystkie brudne naczynia, kubki, garnki i patelnie? Jeśli jest odpowiednio użytkowana - nie będzie miała z tym żadnego problemu. Naczynia będą lśniły czystością, a zaoszczędzony czas na staniu przy zlewie i szorowaniu sterty...
-
Chcesz zaoszczędzić? Nie płucz naczyń przed ich umyciem. Marnujesz nie tylko czas, ale i pieniądze
Chcesz zaoszczędzić? Nie płucz naczyń przed ich umyciem w zmywarce. To mija się z celem. Jeśli boisz się, że twój sprzęt nie porodzi sobie z talerzami, na których pozostały resztki przyschniętego jedzenia, przetrzyj je kuchennym papierem. Nie musi...
-
Używasz gąbki do zmywania naczyń? Musisz wiedzieć, jak często ją wymieniać. Niektórzy za bardzo z tym zwlekają
Odpowiedz na pytanie jak często wymieniać gąbkę do zmywania nie dla wszystkich jest taka oczywista. Niektórzy mogliby to robić codziennie, inni nie widzą problemu w używaniu jej miesiącami. Naukowcy rozwiali wszelkie tajemnice i wyjaśnili kiedy...
-
To kuchenna zmora każdego. Jak pozbyć się osadu z herbaty? Kilka kropel może temu zaradzić
Zmywarka sobie z nim nie radzi, a i ręcznie trudno się go pozbyć. Jak poradzić sobie z brązowym osadem, który notorycznie brudzi nam szkło? Kilka kropel soku z cytryny może w tym pomóc. Dzięki niemu naczynia będą jak nowe.
-
Jak prawidłowo czyścić patelnię, żeby jej nie zniszczyć? Nawet spaleniznę da się usunąć
Jak doczyścić patelnię z tłuszczu i spalenizny? Podpowiemy wam dzisiaj kilka domowych sposobów na jej dokładne umycie w zależności od tego, jaką powłoką jest pokryta. Sprawdźcie, co należy zrobić.
-
Jak wyczyścić przypalone spody patelni i garnków? Domowy i szybki sposób prosto z TikToka
Czyszczenie przypalonych garnków i patelni potrafi sprawić kłopot nawet doświadczonym kucharzom. Zwłaszcza te naczynia, które są przypalone od spodu, są wyjątkowo trudne do wyczyszczenia. Jest jednak na to łatwy i ekonomiczny sposób. Sprawdź, któr...
-
Czarne spody naczyń nie do domycia? Jest pewien genialny trik - i to bez szorowania. Internet aż huczy
Brudne, przypalone spody patelni i garnków prezentują się wyjątkowo paskudnie. Chcielibyście je wreszcie skutecznie domyć? Tiktoker zaproponował rozwiązanie, które zachwyciło internautów.
-
Tęczowe plamy na garnkach - skąd się biorą? Czy są niebezpieczne? Wyjaśniamy
Na denkach twoich garnków pojawiły się tęczowe przebarwienia? To powszechny problem właścicieli naczyń zrobionych ze stali. Skąd się biorą te plamy? Czy z takich garnków można nadal korzystać? Wyjaśniamy.
-
Przypalony garnek najczęściej można odratować. A co z takim, któremu już nic nie pomoże? Korzystać czy wyrzucić?
Przypalone garnki to zmora. Nawet jeśli szybko zareagujemy i podejmiemy próbę doczyszczenia, bywa, że kończy się ona fiaskiem - a także zmęczonym przedramieniem i nieelegancką wiązanką pod nosem. A co z tymi, których nie da się doszorować? Czy moż...
-
Regularnie wciskaj do odpływu odrobinę płynu do mycia naczyń. Rury ci podziękują
Znasz to: zapchany zlew, pełno brudnej wody, gorączkowe szukanie kontaktu do hydraulika? Jeśli nie - uwierz nam na słowo - nie polecamy tego doświadczenia. Na szczęście można tego uniknąć. Mamy prosty sposób, który pomoże w oczyszczeniu rur i...
-
Patelnia do naleśników - jaką wybrać? Podpowiadamy!
Patelnia do naleśników to coś, co powinien mieć w swojej kuchni każdy smakosz tych wszystkim dobrze znanych placków. Posiadanie odpowiedniej patelni może bardzo ułatwić przygotowanie naleśników oraz sprawić, że skończą się nasze przygody z nierówn...
-
Patelnia kamienna - jaką wybrać? Jak czyścić i używać?
Patelnia kamienna to jedna z opcji, które możemy rozważać, gdy szukamy dobrej patelni mającej nam służyć przez lata. W końcu smażenie w kuchni odbywa się tak często, że warto zainwestować w dobry sprzęt! Kamienne patelnie - jakie mają właściwości?...