przetwory
-
Nie dodawaj cukru do gotowania dżemu. Borówka amerykańska żeluje się sama. A smak? Niebo w gębie
Borówki amerykańskie właśnie dojrzewają na krzaczkach. To świetny moment, żeby zaplanować zrobienie pysznych dżemów. Jeśli zastanawiasz się nad zdrowszą wersją przysmaku, zrezygnuj z dosładzania owoców. Jak zrobić dżem z borówki bez dodatku cukru?...
-
Leć po dojrzałe owoce, póki na nie sezon. Zrobisz z nich boski dżem. Bez ulepszaczy i konserwantów
Czarne porzeczki to małe, ale pełne intensywnego smaku owoce, którymi można cieszyć się przez cały rok. Zbiory dojrzałych egzemplarzy zaczynają się z początkiem lipca, dlatego właśnie teraz jest najlepszy czas na przygotowanie pysznych przetworów....
-
Mam patent, co zrobić z przerośniętych ogórków. "Zośkowa" sałatka to rarytas w słoiku
Co zrobić z przerośniętych ogórków? Jeśli przegapiłaś pierwsze zbiory i na krzaczkach wiszą zielone olbrzymy, niczym się nie martw. Możesz zrobić z nich świetną sałatkę do słoików, która zasmakuje wszystkim domownikom. Przepis mam od cioci Zosi i...
-
Kup je już dziś, by zrobić najsmaczniejsze przetwory na zimę. Znajdziesz je w Lidlu, Biedronce i Ikea
Robienie przetworów opanowało już wiele domów. Duża część z nas już od jakiegoś czasu przyrządza pyszności na jesień i zimę. Jednak to nie byłoby możliwe, gdyby nie odpowiednie przedmioty. Bez tego na pewno ich nie zrobisz, dlatego pędź do sklepu ...
-
Chwyć za tę turecką przyprawę i wsyp do słoików. Cukinia będzie chrupka i wyjątkowo pyszna
Cukinia jest wdzięcznym warzywem, które idealnie nadaje się na przetwory. Łagodna i delikatna w smaku chłonie marynaty, stając się charakterną przekąską. Może być świetnym dodatkiem do obiadu lub "zagrychą" podczas zakrapianych spotkań. Jak zrobić...
-
Półki w mojej spiżarni uginają się od niego. Leć na targ i kup kilka kilogramów, by go zrobić
Obecnie jest taka pora roku, że wiele osób zastanawia się nad tym, co może przygotować, by zima była smaczniejsza. Nasza pierwsza myśl zazwyczaj jest kierowana w stronę ogórków i sałatek, jednak to nie wszystko. Warto również postawić na słodkie...
-
Kiszone ogórki. Jak zalewać, żeby były chrupiące? Woda to nie wszystko
Jak zrobić ogórki kiszone, żeby smakowały jak u babci, były chrupiące, jędrne i pełne smaku? Ogórki i solanka są ważne, ale to nie wszystko. Ważna jest letnia solanka. Oczywiście ważne są takie dodatki jak chrzan, koper, czosnek, ale liczy się coś...
-
Pierwsze pomidory już się czerwienią. Poznaj przepis na najlepszy przecier, nie zapomnij o dwóch dodatkach
Lato w pełni więc top czas przetworów wszelakich. Ogórki robimy już od dłuższego czasu i właśnie teraz na krzaczkach zaczęły czerwienić się pierwsze pomidory. Dziś mamy dla was przepis na domowy, przepyszny i gęsty przecier pomidorowy z dwoma...
-
Latem robię ogórki po cygańsku. Zalewa jest najlepsza, a ja już nie pamiętam o korniszonach
Przetwory z ogórków to nie tylko kiszone, małosolne i korniszony. Jest pewien przepis, który moja rodzina niemal ubóstwia i robię te ogórki latem na potęgę. Jak zrobić ogórki po cygańsku? Są chrupiące, wyraziste, a to dzięki czerwonej zalewie.
-
Ogórki na zimę robi się tak od stu lat. Liczy się ciekawa metoda babci
Mizeria na zimę to bardzo łatwy przepis i zdziwisz się, jak szybko możesz ją przygotować. Od wielu lat tak się ją przygotowywało i moja babcia zna ten przepis od swojej babci. Wiedziała ile soli potrzeba, by mizeria na zimę smakowała wyśmienicie.
-
Nawet moja babcia nie chce już robić klasycznych ogórków. Powtarza, że te są milion razy lepsze
Przyrządzanie przetworów to wyjątkowy czas w roku. Każdy, kto ma swoją spiżarnię na pewno już się za to zabrał. W słoikach lądują nie tylko owoce, ale również ogórki. Te z poniższego przepisu będą hitem tegorocznej jesieni i zimy. Jeden dodatek...
-
Polskie są pyszne, ale orientalne dużo lepsze. Ogórki po japońsku zrobisz bez wydumanych składników
Niektórzy obawiają się przygotowywania orientalnych specjałów ze względu na niedostępność produktów. Nic bardziej mylnego. Aby wyczarować ogórki po japońsku, nie potrzeba żadnych wydumanych składników. Większość z nich na pewno masz już w domu.
-
Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku? Wykonaj trzy rzeczy po kolei, a problem zniknie
Znasz ten ból? Otwierasz słoik pełen pysznych ogórków kiszonych z zeszłego sezonu, wyjmujesz jednego z nich, kroisz, a on trysnął ci sokiem prosto w oko i na dodatek okazał się pusty? Takie coś potrafi popsuć humor. Dlaczego ogórki kiszone są pust...
-
Robię zalewę tylko z takiej wody. Według babci Ireny to pierwsze przykazanie kiszenia ogórków
Lato to idealny czas na robienie przetworów. W sklepach pojawiają się owoce i warzywa sezonowe, z których możesz przygotować coś pysznego. Najlepszym przykładem są ogórki kiszone. Wiele osób nie ma jednak pojęcia, jak przygotować zalewę.
-
Kiszone ogórki nie mają szans z tym. Obierz, zanurz i pozostaw na kilka dni, później są przepyszne
Zapewne większość z nas zastanawia się jakie przetwory przygotować na zimę. Wybór nie jest prosty, ponieważ dostępnych jest wiele przepisów na różne pyszności. My również dokładamy kolejną recepturę, której nie powinno się omijać. Moim zdaniem to...
-
Nie wszyscy znają ten owoc. Dżem z niego jest tak dobry, że słoik wyliżesz do dna
Jagoda kamczacka z roku na rok zyskuje coraz większą popularność, ale wciąż przetwory chętniej robimy z innych owoców. Pora to zmienić, bo ta odmiana jagody to bomba witaminowa, na dodatek przepyszna. Dżem z jagody kamczackiej umie trafić w...
-
Ten przepis zasługuje na order i to nie z ziemniaka. Wystarczy pokroić arbuza i zalać zalewą
Latem arbuzy kupujesz na potęgę, by najeść się nimi na cały rok? Już nie musisz czekać, aż zacznie się na nie sezon. Ich smak możesz zamknąć w słoiku i sięgać po nie kiedy tylko chcesz. Jak przechować arbuza na zimę?
-
Co zrobić z cukinii? Nie placki i nie zupę. Ten przepis jest lepszy niż ogórki
Cukinia to jedno z naszych ulubionych letnich warzyw. Jak tylko zaczyna się sezon, to na potęgę robimy placki z cukinii, pyszne zupy i leczo. A czy ktoś spróbował zrobić kiszoną cukinię? Jeśli nie, to czas najwyższy nadrobić tę stratę.
-
Ogórki po zbójnicku smakują wybornie. W tym roku rezygnuję z robienia kiszonych i konserwowych
Sezon na zielone warzywa trwa, więc warto zakasać rękawy i zabierać się do pracy, by zimą, ale nie tylko, móc cieszyć się pysznym dodatkiem do obiadów czy kanapek. W tym roku stawiam na ogórki po zbójnicku i innym radzę zdecydowanie to samo....
-
Każdy o nim zapomniał, a wychodzą z niego przepyszne przetwory. Ten dżem musisz mieć w piwnicy
Lato to idealny czas na to, aby przygotować swoje zapasy na okres jesieni i zimy. Wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw jest do tego idealnym sposobem, ponieważ można zamknąć w słoikach ich smak i powrócić do niego kiedy tylko będziemy mieć na ...
-
Zapomnij o kiszonych. Ogórki w zalewie z tym składnikiem to już legenda. Wszyscy wylizują talerze
Przetwory z ogórków stanowią doskonały dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzają się również jako przekąska na rodzinnych imprezach, dlatego chętnie robimy je w sezonie. Jak zrobić ogórki w zalewie? Z miodem będą smakować zupełnie inaczej i z pewnośc...
-
Stary przepis na korniszony babci Jasi. Są chrupiące i pełne smaku dzięki zmianie proporcji
Przepis na korniszony to mój ulubiony przepis na przetwory z ogórków. Nawet kiszone mi tak nie smakują, jak korniszony, a to dlatego, że robię je po mistrzowsku, czyli jak moja babcia. Robiła je całe swoje życie, ale jej korniszony smakowały inacz...
-
Teść Bogumił robi najlepsze ogórki małosolne. Jego przepis chwali pół Mazowsza
Teraz wszyscy jak jeden mąż robimy ogórki małosolne. To chyba jedna z najlepszych rzeczy, które daje nam lato, a przepis jest prosty i wystarczy tylko zadbać o ogórki. Teść Bogumił robił je tak pyszne, że okoliczne wsie zjeżdżały się po słoiki.
-
Jak zrobić najlepszą solankę? Ciotka Hela zdradziła mi sposób na twarde i jędrne ogórki kiszone
Latem spora część Polaków oddaje się robieniu przetworów na jesień i zimę. Prym wiedzie zwłaszcza kiszenie ogórków. Jak przygotować odpowiednią solankę? Liczą się nie tylko składniki, lecz także ich proporcje. Poniżej zdradzamy sposób na idealną...
-
Pokroiłam w plastry i zalałam zalewą. Ogórki kanapkowe są obłędne dzięki żółtej przyprawie
Za co kochamy lato? Między innymi za pyszne, świeże, ogórki gruntowe. Robimy z nich surówki i pyszne przetwory, ale jeden przepis na ogórki zasługuje na wyjątkową uwagę. Jak zrobić ogórki kanapkowe? Ważna jest zalewa - bez orientalnej przyprawy an...
-
W lasach złoto mimo suszy więc zdradzamy najlepszy przepis na kurki do słoika - można jeść i jeść
Grzybiarze w końcu mogą odetchnąć z ulgą - w lasach zaczęły pojawiać się grzyby. Chociaż w wielu miejscach jest dość sucho, kurkom to nie straszne i na Mazowszu, Pomorzu i Śląsku można zebrać ich całkiem sporo. Jak zrobić najlepsze kurki? Sposobów...
-
W mojej piwnicy nie znajdziesz dżemu z truskawek i malin. W tym roku robię tylko to smarowidło
Wiele osób postanawia przyrządzać dżemy, które zimą będą nam towarzyszyć na kanapkach. Wykorzystujemy wtedy najróżniejsze owoce, by przetwory były jak najlepsze. W tym roku nie używam malin, porzeczek, czy truskawek, tylko sięgam po tym konkretny...
-
Jaką wodą zalewać ogórki do kiszenia? Klasyczna kranówka nie zawsze się sprawdzi
Jaką wodą zalewać ogórki do kiszenia? Prawdopodobnie ile domów, tyle sposobów, ale my dziś podpowiemy, jak uniknąć płaczu po otwarciu zepsutego słoika. Lejesz zwykłą kranówkę? Możesz mieć później problem - nie zawsze taka woda się nadaje. Taka ze...
-
Ile dodać soli, aby kapusta wyszła znakomita? Gdy znasz odpowiednie proporcje kiszenie staje się proste
Ile dodać soli na 1 / 10 / 100 kg kapusty? Kiszenie kapusty to nie lada sztuka! Zwłaszcza jeżeli idzie o zachowanie odpowiednich proporcji. W artykule przedstawimy przepis na domową kapustę kiszoną i podpowiemy, ile dodać soli, aby wyszła znakomicie.
-
Te pikle biją na głowę wszystkie inne. Przepis zdradziła restauratorka Ewa Wachowicz
Koniec wiosny to najlepszy czas na przygotowywanie domowych przetworów. To właśnie teraz lokalne targowiska najbardziej uginają się od świeżych warzyw i ziół. Jeśli chcesz zimą cieszyć się z dobrodziejstw natury, koniecznie zacznij przygotowywać...
-
Zimą sam sobie podziękujesz za tę sałatkę. Pokrój warzywa, włóż do słoików i zalej tym
Pomimo że mamy dopiero czerwiec, wiele osób już myśli o zimowych przetworach. Do głów przychodzą nam rozmaite przepisy, które możemy wtedy wykonać. Jednym z nich na pewno jest sałatka ogórkowa, którą każdy dobrze zna. Tylko kilka składników sprawi...
-
Dodałam do ogórków jedno opakowanie i zyskały na smaku. Idealne do słoików
Domyślam się, że wiele osób już się zastanawia, jakie rzeczy może przygotować na zimę. Do głowy przychodzą rozmaite przepisy, które bardzo w prosty sposób można wykonać. Jednym z nich są te ogórki, które wykonane w odpowiedniej zalewie mogą cieszy...
-
Musisz zapełnić piwnicę tymi słoikami. Kiszone ogórki nie są tak smaczne, jak to warzywo
Polacy są mistrzami w kiszeniu warzyw i to spory powód do dumy. Najczęściej kisimy ogórki i kapustę, nieco rzadziej pomidory, ale inna kiszonka zasługuje na większą uwagę. To warzywo możesz kupić przez cały rok, ale właśnie zaczyna się sezon i jes...
-
Nie tylko w mięsie. Gdy pojawi się w przetworach domowej roboty, zadziała na organizm jak trutka
Lato to idealny czas na wykorzystanie owoców sezonowych i zrobienie przetworów. Chociaż wydaje się to banalne, trzeba pamiętać o kilku rzeczach. W innym przypadku cała rodzina może się zatruć.
-
Jak zrobić bób? Nie z masłem i nie z bułką. Ta wersja powala na kolana. Szykuj słoiki
Kiedy na straganach i w warzywniakach zaczyna pojawiać się bób, miłośnicy tego warzywa drżą z radości i podniecenia. Przed oczami mają wizję zbliżającego się łakomstwa, które latem jest absolutnie dozwolone. Jednak bób może być przepyszny nawet...
-
Ogórki małosolne na ostro to majstersztyk. Idź do lasu po jedną rzecz, a wyjdzie hit
Ogórki małosolne z papryczką to przysmak, który przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych przystawek. Idealnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i popołudniowa przekąska. Zaprawienie ich jest bardzo proste i szybkie.
-
Zalejesz ogórki małosolne taką wodą i klops. To błąd, który powtarza wiele osób
Ogórki małosolne generalnie są dość proste do zrobienia. Jeżeli jednak ktoś jeszcze nigdy ich nie robił, może wpaść w pułapkę. Nie każdy bowiem wie, jaką wodą zalewać ogórki małosolne, a to ma wpływ na ich smak. Lepiej więc poznać tę zasadę i się...
-
To najlepsze ogórki, jakie jadłam. Moja kuchnia utonęła w słoikach niczym krokodylki w zalewie
Kiedy byłam małą dziewczynką, bliscy pieszczotliwie nazywali mnie "ogórkową panienką". Latem moja dieta mogła składać się tylko z ogórków i z tej miłości nie wyrosłam. Kiedy tylko na straganach i w marketach zaczynają pojawiać się pierwsze ogórki...
-
Fasolka szparagowa w tej wersji to mistrzostwo. Upchnij ją w słoiku i dodaj żółtą przyprawę
Fasolka szparagowa to jedno z tych letnich dobrodziejstw, które spokojnie możemy przechowywać w zamrażalniku oraz w słoikach ustawionych na półkach naszych spiżarni. Dziś mamy dla was przepis na fasolkę szparagową ze słoika, która sprawdzi się jak...
-
To pyszne sezonowe warzywo, możesz zjeść również w zimę. Domowe weki zachowają smak na wiele tygodni
Tradycyjne przetwory to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie letnich smaków przez kolejne długie miesiące. To właśnie teraz jest najlepszy moment na przygotowanie domowych weków. Jeśli na targu znalazłeś botwinkę, możesz z niej zrobić masę...