przetwory
-
Robisz przetwory? Nie pomiń żadnego z tych kroków, bo może skończyć się bólem brzucha
Grillowanie, grzybobranie i robienie przetworów - to nasze trzy kulinarne sporty narodowe. Choć zazwyczaj wiążą się z przyjemnością, bo końcowy rezultat to przecież pyszne, aromatyczne potrawy, to jednak każda z tych czynności wymaga zachowania...
-
Dżem lepszy od truskawkowego i malinowego. Gotowy w 30 minut, a zimą będzie najlepszym wyborem
Okres przygotowywania przetworów na jesień i zimę trwa w najlepsze. Najczęściej do słoików wrzuca się ogórki, paprykę i inne warzywa. Wiele osób zapomina jednak o owocach. Są równie dobre, a domowe dżemy jesienią smakują najlepiej. W tym roku...
-
Tego dodatku w ogórkach kiszonych się nie spodziewasz. Będą chrupiące i rzucą cię na kolana
Ogórki kiszone można robić na wiele sposobów. Prawdopodobnie każde gospodarstwo domowe w Polsce, w którym robi się takie przetwory, korzysta z innego przepisu. Pora jednak wyjść ze strefy komfortu i spróbować czegoś zupełnie nowego. Do słoika z...
-
Marynowana cukinia z orientalnym twistem. Przepis od Ani Bardowskiej zachwyci fanów przetworów
Latem zaczyna się sezon na przetwory. W lipcu wiele osób przygotowuje dżemy malinowe, kisi ogórki i produkuje owocowe nalewki. W tym czasie warto też oprócz sprawdzonych przepisów wypróbować również te nieco bardziej eksperymentalne. Marynowana...
-
Papryka marynowana z tego przepisu nie ma sobie równych. Idealna zalewa zawiera jeden ważny dodatek
Przepis na paprykę marynowaną jest bardzo prosty i w zasadzie, jak to z warzywami konserwowymi bywa, nikomu nie powinien sprawić problemu. Jednak jakiś czas temu postanowiłam trochę poeksperymentować i dodałam do zalewy jedną z moich ulubionych...
-
Jak zrobić sok z malin, żeby smakował jak z babcinej piwnicy? Metoda 1:1 to droga do malinowej rozkoszy
Sezon na maliny właśnie ruszył pełną parą i w ogrodach i na straganach aż czerwono od malutkich i słodziutkich owoców. Co najlepszego można zrobić z malin? Oczywiście sok. Dziś zdradzimy wam przepis na sok malinowy, który jest pyszny i bardzo łatw...
-
Dżem agrestowy - do herbaty, wypieków, domowych naleśników i kanapek. Przepisy dla początkujących
Dżem agrestowy nie jest aż tak popularny. Charakteryzuje się przede wszystkim kwaskowatym smakiem. Dla jego złagodzenia można posłużyć się miodem. Poniżej kilka przepisów na dżem agrestowy.
-
Przecier pomidorowy - mój sprawdzony przepis. Najważniejsze są czas i dwa dodatki
Jak zrobić najpyszniejszy przecier pomidorowy, który będzie idealną bazą do zup, różnych sosów oraz do pizzy? Cóż, wydawać się może, że wystarczy przetrzeć pomidory i zapasteryzować. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze przetwory z...
-
Nie tylko ogórkami żyje człowiek! Kiszone zielone pomidory to obłędny przysmak, który odmieni spiżarkę
W domowej spiżarni nigdy nie brakuje ogórków, fikuśnych sałatek, sosów i owocowych smakołyków. Co jednak z nieco bardziej wymyślnymi przepisami? Przedstawicielem tej dziedziny są kiszone zielone pomidory, które wybornie smakują, a ich przygotowani...
-
Babcia nauczyła mnie jak robić obłędny syrop z mięty. To bomba witamin i słodki dodatek do herbaty
Gdy byłam mała, nie doceniałam kunsztu robienia domowych przetworów i zawsze migałam się od pracy. Jednak przepis na babciny syrop z mięty całkowicie odmienił obraz robienia podobnych łakoci! Na próżno szukać podobnego w sklepie - trzeba narwać...
-
Znalazła rzadki w Polsce gatunek grzyba. "Widziałam go tylko dwa razy w życiu"
-
Ciasto czekoladowe z owocowym twistem. Dodatek jabłek sprawdzi się idealnie
-
Wzięła dwa składniki i patelnię, i zrobiła szybki deser. "Ekspresowe, miękkie i puszyste"
-
Czekoladowa rozkosz w kilka chwil. To ciasto długo nie zagrzeje miejsca
-
Nie smaż tak pieczarek, wyjdą wodniste. Zrób to, by były chrupiące
- Wygląda jak żurek, lecz go przebija. Teściowa na pewno zapyta o przepis
- Zostały ci ziemniaki z obiadu? Dodaj ser i zrób coś fenomenalnego
- Rozmrażasz kurczaka w ten sposób? Ekspert ostrzega
- Patent na opadający biszkopt. Tak robiły babcie i zawsze działał
- Gzik z tym składnikiem jest o niebo lepszy. Magda Gessler zaszalała
-
Ogórki konserwowe mojej mamy. Przygotowuje je dla całej rodziny, bo nikt nie robi ich lepiej
Lato to idealny czas kiedy możemy przygotować się na jesień oraz zimę. Wyciąga się wtedy słoiki i chowa się w nich to, co w tym okresie najlepsze. Moja mama również tak zrobiła, a to, co z tego wyszło to prawdziwe niebo w gębie. Te ogórki znikają...
-
Przygotuj obłędny sos z malin. Doskonale podkreśli smak deserów i nieco bardziej wytrawnych kąsków
Sezon na maliny w pełni, dlatego to doskonały moment, by z dorodnych, soczystych owoców przygotować domowe przetwory. Idealnie sprawdzi się gęsty sos, który podkreśli nie tylko smak deserów czy ciast, ale także nieco bardziej wytrawnych kąsków....
-
Buraki z papryką na zimę - przetwory, które idealnie pasują do zimowych obiadów i nie tylko
Buraki z papryką na zimę są proste w przygotowaniu. Co ważne, buraki i papryka są łatwo dostępne, dlatego często można kupić je w promocyjnej cenie. Sprawdź, jak przygotować ciekawe przetwory na zimę i nie tylko.
-
Brzoskwinie w syropie: soczyste owoce w słodkim nektarze idealne do sałatek, ciast lub lodów
Brzoskwinie w syropie stają się coraz bardziej popularne. Nie ma się co dziwić, bo są idealne do wypieków lub innych deserów, można je dodać również do wytrawnych sałatek. Przedstawiamy proste przepisy na przepyszne brzoskwinie w syropie.
-
Sałatka z cukinią do słoików: 6 wyjątkowych przepisów na pyszne zimowe sałatki z różnymi dodatkami
Sałatka z cukinią do słoików to prosty i wygodny sposób na przechowywanie letnich smaków. Ta pyszna i zdrowa przekąska będzie doskonała jako dodatek do dań głównych lub lekka kolacja w połączeniu z chrupiącym pieczywem. Poznaj najciekawsze przepis...
-
Wszystkim pocieknie ślina, gdy poczuje ogórki Strzelczyka. Dodaj do nich te składniki, a będą lepsze
Letni czas to okres, kiedy wszyscy przygotowują zapasy na zimę. Wiele rzeczy zamyka się wtedy w słoikach, by w chłodniejsze dni można zasmakować ich smaku. Tomasz Strzelczyk również wykonuje przetwory i pokazał, jak przygotować je w odpowiedni...
-
Wiśnie w syropie - sezon na wiśnie w pełni. Warto to wykorzystać
Wiśnie w syropie to słodka przyjemność spotykająca się z lekko kwaśną nutą. Sezon na wiśnie przypada zazwyczaj na drugą połowę lipca i trwa do końca sierpnia. Poniżej znajdziesz przepisy na pyszne wiśnie w syropie.
-
Tego warzywa prawie nikt nie zna, ale smakuje lepiej od korniszonów. Ważna jest zalewa z zielonym dodatkiem
Latem wszyscy wkładamy do słoików ogórki, pomidory, cukinię, ale chyba zapomnieliśmy o jeszcze jednym pysznym warzywie, czyli o patisonie. Co zrobić z patisonów? Oczywiście najpyszniejsze pikle. Zdradzimy wam jeszcze jeden sekret idealnego smaku...
-
Dżem z czerwonej porzeczki: intensywna rozkosz zamknięta w szczelnym słoiku
Dżem z czerwonej porzeczki to słodki przysmak, który ucieszy nie tylko dzieci. Co ważne, czerwone porzeczki są bogate w witaminy i cenne składniki odżywcze. Sprawdź, jak zrobić pyszny dżem z czerwonej porzeczki.
-
Dżem z wiśni to must have w Twojej spiżarni. Teraz jest najlepszy moment na jego przygotowanie!
Dżem z wiśni to prawdziwy skarb kuchni, który wciąż zachwyca smakoszy na całym świecie. Jego wyjątkowy smak łączy w sobie nuty słodkiej rozkoszy z lekką kwaskowatością, tworząc niepowtarzalny i uniwersalny dodatek do różnorodnych potraw.
-
Ogórki kiszone na zimę. Jak kisić ogórki na zimę, żeby były twarde?
Ogórki kiszone na zimę cieszą się dużą popularnością. Przygotowanie kiszonych warzyw jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Sprawdź, jak zrobić pyszne i zdrowe ogórki kiszone na zimę.
-
Ciągle tylko placki i leczo, ale to w tej wersji cukinia jest bombowa. Nie zapomnij o słodkim dodatku
Cukinia to warzywo, które na szczęście można znaleźć w sklepach przez cały rok, ale umówmy się - najlepiej smakuje latem. Co zrobić z cukinii, kiedy placków mamy przesyt, leczo już nam się przejadło, a faszerowana już niczym nie zaskakuje? A co...
-
Dżem z moreli: przepis na domowy dżem. Słodki smak lata na Twoim stole!
Dżem z moreli to idealny składnik wielu deserów. Latem przychodzi pora na pyszne owoce, a jednymi z najbardziej wyczekiwanych są morele. Chcąc cieszyć się ich smakiem przez dłuższy czas, warto przygotować domowy dżem z moreli.
-
Ogórki kiszone to już przeżytek. Do słoika włóż to sezonowe warzywo i zrób kiszonki jak zawsze. Efekt powali cię na kolana
Lekarze przypominają, że kiszonki są niezwykle zdrowe, a każdy z nas powinien spożywać ich zdecydowanie więcej w codziennej diecie. Niestety większość osób je wyłącznie ogórki kiszone i to od czasu do czasu, lub kapuśniak ugotowany na kiszonej...
-
Słoiki z przetworami wstaw do zmywarki. Nawet się nie domyślasz, jakie efekty dzięki temu osiągniesz
Sezon na przygotowywanie domowych przetworów wre. Pierwsze słoiki z dżemami, konfiturami i kiszonymi ogórkami pewnie już czekają cierpliwie na półce, aż nadejdzie moment ich spałaszowania. Nieodmiennym elementem procesu "słoikowania" jest...
-
Musisz tym zapełnić swoją spiżarnię. Półki aż będą się uginać. To nie ogórki i dżemy
Piwnice i spiżarnie zapełniają się w okresie letnim coraz to większą ilością przysmaków. Postanawiamy zamknąć w słoikach nie tylko dżemy i warzywa, a także robimy nalewki i soki. Dziś chcemy przedstawić coś innego, niż to co wyżej wymieniliśmy....
-
Powidła śliwkowe - garść podpowiedzi, żeby wyszły idealne. Błąd z łyżką jest często popełniany
Czy jest coś lepszego ze śliwek, niż pyszne, gęste, niemal czarne powidła? Jeśli także uważacie, że powidła są cool, nie czekajcie, bo sezon na śliwki węgierki lada chwila wystartuje. Jak zrobić najlepsze powidła? Podpowiemy, co robić i czego...
-
Ogórki w słodkiej zalewie to nie żart, a przepis na wyborne szaleństwo. Kluczowe są pachnące dodatki
Gdy ci smutno, gdy ci źle... sięgnij po ogórki w słodkiej zalewie! To nie żarty, czy pomyłka w produkcji domowych przetworów, a wyśmienita receptura, która odmieni twoje postrzeganie klasycznych smakołyków ze spiżarni. Wystarczy odpowiednia zalewa...
-
Te ogórki lubią pływać! Zrób krokodylki w tej zalewie, a domownicy będą zachwyceni
Ruszyły wielkie przygotowania przetworów na zimę. Wśród nich nie może zabraknąć klasyków takich jak kiszone, kwaszone, sałatki czy słodkich akcentów. Warto połasić się także na ogórki krokodylki, które będą obłędną przekąską, dodatkiem do obiadu c...
-
Pomidory na zimę: sposoby na to, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok
Pomidory na zimę. Zbieranie i uprawa pomidorów w sezonie letnim jest nie tylko satysfakcjonujące, ale także pozwala cieszyć się ich świeżym smakiem. Jednak co zrobić, gdy zima nadchodzi i brakuje świeżych pomidorów? Istnieje kilka skutecznych meto...
-
Jak przyrządzić ogórki kiszone? Dodaj do słoika te składniki, a będą miały idealnie wyrazisty smak
Ogórki kiszone to produkt o szerokim zastosowaniu. Można je jeść same, podawać do drugiego dania albo wykorzystywać w różnego rodzaju sałatkach. Ich intensywny, kwaskowaty smak komponuje się doskonale z wieloma potrawami. Co do nich dodać, aby...
-
Dżem wiśniowy, słodki specjał tego lata zamknięty w słoiczku. Idealnie dopełni domowe wypieki i desery
Lato to idealna pora na przygotowanie przetworów i wyposażenie spiżarni w całą masę słoików i butelek z sokami, syropami czy nalewkami. Wśród kiszonek, ogórków czy kolorowych sałatek nie może zabraknąć słodkiego akcentu. Przepis na dżem wiśniowy t...
-
Idealna zalewa do sałatki szwedzkiej? Kluczem do sukcesu są proporcje cukru i wody. Tej zasady nauczyła mnie babcia
Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez warzywnego dodatku. Nie zawsze jednak mamy możliwość przygotowania świeżej surówki lub sałatki. W takich chwilach warto dać szanse domowym przetworom. Smakowitym przysmakiem będzie sałatka szwedzka. Jak ...
-
Dżem z malin: niezwykła przyjemność zamknięta w małym słoiku
Dżem z malin to słodko-kwaśny dodatek do kanapek, ciast, naleśników, który przyda się w każdej spiżarni. Maliny, pełne naturalnej słodyczy, zamknięte w słoiku, to nie tylko pyszność do podjadania, ale również doskonałe źródło witamin.
-
Kompot z wiśni to orzeźwiający smak lata. Jak go przygotować?
Kompot z wiśni to idealny napój na gorące, letnie popołudnia. Nic tak nie poprawia nastroju jak pyszny i orzeźwiający napój owocowy. Klasyczny kompot jest idealny, ponieważ oferuje bogactwo smaku i odrobinę słodyczy w jednym.
-
Jak zrobić dżem z agrestu? To dziecinnie proste! Wystarczy połączyć ze sobą cztery składniki
Chcesz przyrządzić dżem z agrestu na zimę? Podajemy banalnie prosty przepis, dzięki któremu można przygotować ten wyśmienity, owocowy dodatek do potraw. Będą potrzebne jedynie agrest, cytryna, woda i cukier.
-
Zamknij ją w słoiku i zalej marynatą. W swojej spiżarni nie znajdziesz lepszego warzywa
Kiszonki to świetne przysmaki, których nie może zabraknąć w twojej spiżarni. Wykonuje się je co roku, a na półkach w większości królują ogórki. Jednak ten przepis sprawi, że zapomnisz o tym warzywie na rzecz czegoś innego. Kluczowa jest zalewa,...
-
Najpyszniejszy letni przetwór. Jak zrobić truskawki w syropie? Chodź, wszystko ci pokażę
Nie raz i nie dwa mówiłam wam już, nie nie trzeba kombinować ani cudować, żeby zrobić coś pysznego. Tak jest z naszym dzisiejszym przepisem. Jak zrobić truskawki w syropie? To tak proste, że aż musicie to zobaczyć.
-
Ogórki słabo obrodziły? Wypróbuj inne warzywo i sprawdź jak smakuje w wersji marynowanej
Przepis na marynowaną cukinię to nie tylko przełamanie nudy, ale przede wszystkim możliwość wykorzystania przydomowych plonów. W ostatnim czasie coraz częściej można usłyszeć, że susza i upały wpłynęły negatywnie na ilość i jakość ogórków. Dlatego...
-
Ogórki na zimę do słoików. Będą perfekcyjne na kanapki, ale nie zapomnij o tej przyprawie
Ogórki na zimę do słoików do nie tylko kiszone i korniszony. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszne ogóreczki na kanapkę, które zasmakują każdemu. Są pyszne, lekko pikantne i podkręcą każdą potrawę, ale ważne jest, by nie bać się chili i kurkumy.