przetwory
-
Polskie są pyszne, ale orientalne dużo lepsze. Ogórki po japońsku zrobisz bez wydumanych składników
Niektórzy obawiają się przygotowywania orientalnych specjałów ze względu na niedostępność produktów. Nic bardziej mylnego. Aby wyczarować ogórki po japońsku, nie potrzeba żadnych wydumanych składników. Większość z nich na pewno masz już w domu.
-
Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku? Wykonaj trzy rzeczy po kolei, a problem zniknie
Znasz ten ból? Otwierasz słoik pełen pysznych ogórków kiszonych z zeszłego sezonu, wyjmujesz jednego z nich, kroisz, a on trysnął ci sokiem prosto w oko i na dodatek okazał się pusty? Takie coś potrafi popsuć humor. Dlaczego ogórki kiszone są pust...
-
Robię zalewę tylko z takiej wody. Według babci Ireny to pierwsze przykazanie kiszenia ogórków
Lato to idealny czas na robienie przetworów. W sklepach pojawiają się owoce i warzywa sezonowe, z których możesz przygotować coś pysznego. Najlepszym przykładem są ogórki kiszone. Wiele osób nie ma jednak pojęcia, jak przygotować zalewę.
-
Kiszone ogórki nie mają szans z tym. Obierz, zanurz i pozostaw na kilka dni, później są przepyszne
Zapewne większość z nas zastanawia się jakie przetwory przygotować na zimę. Wybór nie jest prosty, ponieważ dostępnych jest wiele przepisów na różne pyszności. My również dokładamy kolejną recepturę, której nie powinno się omijać. Moim zdaniem to...
-
Nie wszyscy znają ten owoc. Dżem z niego jest tak dobry, że słoik wyliżesz do dna
Jagoda kamczacka z roku na rok zyskuje coraz większą popularność, ale wciąż przetwory chętniej robimy z innych owoców. Pora to zmienić, bo ta odmiana jagody to bomba witaminowa, na dodatek przepyszna. Dżem z jagody kamczackiej umie trafić w...
-
Ten przepis zasługuje na order i to nie z ziemniaka. Wystarczy pokroić arbuza i zalać zalewą
Latem arbuzy kupujesz na potęgę, by najeść się nimi na cały rok? Już nie musisz czekać, aż zacznie się na nie sezon. Ich smak możesz zamknąć w słoiku i sięgać po nie kiedy tylko chcesz. Jak przechować arbuza na zimę?
-
Co zrobić z cukinii? Nie placki i nie zupę. Ten przepis jest lepszy niż ogórki
Cukinia to jedno z naszych ulubionych letnich warzyw. Jak tylko zaczyna się sezon, to na potęgę robimy placki z cukinii, pyszne zupy i leczo. A czy ktoś spróbował zrobić kiszoną cukinię? Jeśli nie, to czas najwyższy nadrobić tę stratę.
-
Ogórki po zbójnicku smakują wybornie. W tym roku rezygnuję z robienia kiszonych i konserwowych
Sezon na zielone warzywa trwa, więc warto zakasać rękawy i zabierać się do pracy, by zimą, ale nie tylko, móc cieszyć się pysznym dodatkiem do obiadów czy kanapek. W tym roku stawiam na ogórki po zbójnicku i innym radzę zdecydowanie to samo....
-
Każdy o nim zapomniał, a wychodzą z niego przepyszne przetwory. Ten dżem musisz mieć w piwnicy
Lato to idealny czas na to, aby przygotować swoje zapasy na okres jesieni i zimy. Wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw jest do tego idealnym sposobem, ponieważ można zamknąć w słoikach ich smak i powrócić do niego kiedy tylko będziemy mieć na ...
-
Zapomnij o kiszonych. Ogórki w zalewie z tym składnikiem to już legenda. Wszyscy wylizują talerze
Przetwory z ogórków stanowią doskonały dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzają się również jako przekąska na rodzinnych imprezach, dlatego chętnie robimy je w sezonie. Jak zrobić ogórki w zalewie? Z miodem będą smakować zupełnie inaczej i z pewnośc...
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Coraz więcej osób je zamiast jajecznicy. Przepis na jajka po turecku
- Wiele kobiet ma ten problem. Ten sposób zaskakuje prostotą i skutecznością MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Na święta podam tego łososia. Znajomi pytają o niego już w listopadzie
- Dodaj coś innego do pieczarek zamiast kapusty. Wyjdą obłędne
- Dasz sobie radę z tym żółtym quizem kulinarnym? 11/11 tylko dla smakoszy
- Dasz sobie radę z tym żółtym quizem kulinarnym? 11/11 tylko dla smakoszy
- Wsyp łyżkę do jogurtu albo kefiru. Jelita będą pracować pełną parą
- Tak ekspresowo usuniesz łuski z karpia. Zajmie ci to mniej niż 5 minut
- Przypomina krewetkę, ale smakuje inaczej. Dlaczego jedzono go w PRL-u?
-
Stary przepis na korniszony babci Jasi. Są chrupiące i pełne smaku dzięki zmianie proporcji
Przepis na korniszony to mój ulubiony przepis na przetwory z ogórków. Nawet kiszone mi tak nie smakują, jak korniszony, a to dlatego, że robię je po mistrzowsku, czyli jak moja babcia. Robiła je całe swoje życie, ale jej korniszony smakowały inacz...
-
Teść Bogumił robi najlepsze ogórki małosolne. Jego przepis chwali pół Mazowsza
Teraz wszyscy jak jeden mąż robimy ogórki małosolne. To chyba jedna z najlepszych rzeczy, które daje nam lato, a przepis jest prosty i wystarczy tylko zadbać o ogórki. Teść Bogumił robił je tak pyszne, że okoliczne wsie zjeżdżały się po słoiki.
-
Jak zrobić najlepszą solankę? Ciotka Hela zdradziła mi sposób na twarde i jędrne ogórki kiszone
Latem spora część Polaków oddaje się robieniu przetworów na jesień i zimę. Prym wiedzie zwłaszcza kiszenie ogórków. Jak przygotować odpowiednią solankę? Liczą się nie tylko składniki, lecz także ich proporcje. Poniżej zdradzamy sposób na idealną...
-
Pokroiłam w plastry i zalałam zalewą. Ogórki kanapkowe są obłędne dzięki żółtej przyprawie
Za co kochamy lato? Między innymi za pyszne, świeże, ogórki gruntowe. Robimy z nich surówki i pyszne przetwory, ale jeden przepis na ogórki zasługuje na wyjątkową uwagę. Jak zrobić ogórki kanapkowe? Ważna jest zalewa - bez orientalnej przyprawy an...
-
W lasach złoto mimo suszy więc zdradzamy najlepszy przepis na kurki do słoika - można jeść i jeść
Grzybiarze w końcu mogą odetchnąć z ulgą - w lasach zaczęły pojawiać się grzyby. Chociaż w wielu miejscach jest dość sucho, kurkom to nie straszne i na Mazowszu, Pomorzu i Śląsku można zebrać ich całkiem sporo. Jak zrobić najlepsze kurki? Sposobów...
-
W mojej piwnicy nie znajdziesz dżemu z truskawek i malin. W tym roku robię tylko to smarowidło
Wiele osób postanawia przyrządzać dżemy, które zimą będą nam towarzyszyć na kanapkach. Wykorzystujemy wtedy najróżniejsze owoce, by przetwory były jak najlepsze. W tym roku nie używam malin, porzeczek, czy truskawek, tylko sięgam po tym konkretny...
-
Jaką wodą zalewać ogórki do kiszenia? Klasyczna kranówka nie zawsze się sprawdzi
Jaką wodą zalewać ogórki do kiszenia? Prawdopodobnie ile domów, tyle sposobów, ale my dziś podpowiemy, jak uniknąć płaczu po otwarciu zepsutego słoika. Lejesz zwykłą kranówkę? Możesz mieć później problem - nie zawsze taka woda się nadaje. Taka ze...
-
Ile dodać soli, aby kapusta wyszła znakomita? Gdy znasz odpowiednie proporcje kiszenie staje się proste
Ile dodać soli na 1 / 10 / 100 kg kapusty? Kiszenie kapusty to nie lada sztuka! Zwłaszcza jeżeli idzie o zachowanie odpowiednich proporcji. W artykule przedstawimy przepis na domową kapustę kiszoną i podpowiemy, ile dodać soli, aby wyszła znakomicie.
-
Te pikle biją na głowę wszystkie inne. Przepis zdradziła restauratorka Ewa Wachowicz
Koniec wiosny to najlepszy czas na przygotowywanie domowych przetworów. To właśnie teraz lokalne targowiska najbardziej uginają się od świeżych warzyw i ziół. Jeśli chcesz zimą cieszyć się z dobrodziejstw natury, koniecznie zacznij przygotowywać...
-
Zimą sam sobie podziękujesz za tę sałatkę. Pokrój warzywa, włóż do słoików i zalej tym
Pomimo że mamy dopiero czerwiec, wiele osób już myśli o zimowych przetworach. Do głów przychodzą nam rozmaite przepisy, które możemy wtedy wykonać. Jednym z nich na pewno jest sałatka ogórkowa, którą każdy dobrze zna. Tylko kilka składników sprawi...
-
Dodałam do ogórków jedno opakowanie i zyskały na smaku. Idealne do słoików
Domyślam się, że wiele osób już się zastanawia, jakie rzeczy może przygotować na zimę. Do głowy przychodzą rozmaite przepisy, które bardzo w prosty sposób można wykonać. Jednym z nich są te ogórki, które wykonane w odpowiedniej zalewie mogą cieszy...
-
Musisz zapełnić piwnicę tymi słoikami. Kiszone ogórki nie są tak smaczne, jak to warzywo
Polacy są mistrzami w kiszeniu warzyw i to spory powód do dumy. Najczęściej kisimy ogórki i kapustę, nieco rzadziej pomidory, ale inna kiszonka zasługuje na większą uwagę. To warzywo możesz kupić przez cały rok, ale właśnie zaczyna się sezon i jes...
-
Nie tylko w mięsie. Gdy pojawi się w przetworach domowej roboty, zadziała na organizm jak trutka
Lato to idealny czas na wykorzystanie owoców sezonowych i zrobienie przetworów. Chociaż wydaje się to banalne, trzeba pamiętać o kilku rzeczach. W innym przypadku cała rodzina może się zatruć.
-
Jak zrobić bób? Nie z masłem i nie z bułką. Ta wersja powala na kolana. Szykuj słoiki
Kiedy na straganach i w warzywniakach zaczyna pojawiać się bób, miłośnicy tego warzywa drżą z radości i podniecenia. Przed oczami mają wizję zbliżającego się łakomstwa, które latem jest absolutnie dozwolone. Jednak bób może być przepyszny nawet...
-
Ogórki małosolne na ostro to majstersztyk. Idź do lasu po jedną rzecz, a wyjdzie hit
Ogórki małosolne z papryczką to przysmak, który przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych przystawek. Idealnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i popołudniowa przekąska. Zaprawienie ich jest bardzo proste i szybkie.
-
Zalejesz ogórki małosolne taką wodą i klops. To błąd, który powtarza wiele osób
Ogórki małosolne generalnie są dość proste do zrobienia. Jeżeli jednak ktoś jeszcze nigdy ich nie robił, może wpaść w pułapkę. Nie każdy bowiem wie, jaką wodą zalewać ogórki małosolne, a to ma wpływ na ich smak. Lepiej więc poznać tę zasadę i się...
-
To najlepsze ogórki, jakie jadłam. Moja kuchnia utonęła w słoikach niczym krokodylki w zalewie
Kiedy byłam małą dziewczynką, bliscy pieszczotliwie nazywali mnie "ogórkową panienką". Latem moja dieta mogła składać się tylko z ogórków i z tej miłości nie wyrosłam. Kiedy tylko na straganach i w marketach zaczynają pojawiać się pierwsze ogórki...
-
Fasolka szparagowa w tej wersji to mistrzostwo. Upchnij ją w słoiku i dodaj żółtą przyprawę
Fasolka szparagowa to jedno z tych letnich dobrodziejstw, które spokojnie możemy przechowywać w zamrażalniku oraz w słoikach ustawionych na półkach naszych spiżarni. Dziś mamy dla was przepis na fasolkę szparagową ze słoika, która sprawdzi się jak...
-
To pyszne sezonowe warzywo, możesz zjeść również w zimę. Domowe weki zachowają smak na wiele tygodni
Tradycyjne przetwory to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie letnich smaków przez kolejne długie miesiące. To właśnie teraz jest najlepszy moment na przygotowanie domowych weków. Jeśli na targu znalazłeś botwinkę, możesz z niej zrobić masę...
-
Tego sposobu możesz nie znać. Jest prostszy niż klasyczne wekowanie. Wykorzystaj swoją zmywarkę
Koniec wiosny to czas, kiedy targowe półki uginają się od świeżych owoców i warzyw. Jeśli chcemy zachować ich smak na długie miesiące, warto zastanowić się już teraz, aby przygotować wspaniałe przetwory. Nie ma bowiem nic lepszego niż własne...
-
Jak zrobić mizerię na zimę do słoików? Będzie pyszna i chrupiąca, ale zrezygnuj z tej czynności
Jak zrobić mizerię na zimę do słoików, żeby była chrupiąca i pyszna, niemal tak samo jak latem? Niektórym wydaje się to niemożliwe, ale mówię wam - sposób mojej babci jest niezawodny. Przetwory robione z wykorzystaniem soli nie są trudne w...
-
Zapomnij o dżemach i sokach. Z tych owoców co roku robię ocet. Wzmacnia odporność i pozbywa się oponki
Czy octy owocowe są zdrowe? Coraz więcej osób robi je samodzielnie w domu i wybiera nie tylko jabłkowe. Okazuje się, że sfermentowane mieszanki zawierają wiele dobroczynnych właściwości. Jakich? Sprawdź też, jak zrobić ocet malinowy.
-
Kisisz ogórki w ten sposób? Lepiej przestań, narażasz swoje zdrowie na przykre konsekwencje
Sezon na ogórki powoli się rozkręca, a już niedługo ruszy pełną parą. Warto w tym czasie przypomnieć, które metody kiszenia są dobre, a które mogą potencjalnie nam zaszkodzić. Chodzi zwłaszcza o jeden coraz popularniejszy sposób.
-
Dzięki temu rodzina stoczy walkę o każdy słoik. Te ogórki nie mają żadnej konkurencji
Powoli zastanawiamy się, jakie specjały możemy zamknąć w słoikach, by następnie zapełnić nimi spiżarnie oraz piwnice. Przygotowujemy się w ten sposób na okres zimowy i wykorzystujemy najsmaczniejsze smakołyki, które daje nam wiosna i lato. Jeśli...
-
Już nie robię małosolnych i korniszonów. Ten przepis na ogórki w zalewie mam od sąsiadki - petarda
Przepis na ogórki małosolne już znacie. Na pewno znacie też przepis na korniszony. Jednak ten przepis na ogórki jest po prostu mistrzowski. Są idealne do kanapek, sałatek i jako dodatek do obiadu. Ważna jest azjatycka przyprawa.
-
Jak zrobić kompot z truskawek? Będzie pyszny, ale uważaj na proporcje
Wszyscy kochamy truskawki. Robimy z nimi cuda-niewidy, ciasta wszelakie, chłodne desery i oczywiście kompoty. Jak zrobić kompot z truskawek? Ten łatwy przepis równie łatwo zepsuć. Spójrzcie, jakich błędów nie popełniać.
-
Mistrzowski kompot truskawkowy na zimę. Zrób zapas, bo jest tak dobry, że wypijesz go jeszcze w wakacje
Kilogramy truskawek leżakują w lodówce i czekają, aż je wykorzystasz? Zamiast po raz kolejny piec ciasta czy szykować koktajle, postaw na babciny napój, który doskonale zasili domową spiżarnię. Kompot z truskawek na zimę to nie lada rarytas, który...
-
Niezawodny sposób na dżem truskawkowy. Babcia zawsze robiła go z tym przepisem. To mój smak dzieciństwa
Dżem truskawkowy z przepisu babci to letni przysmak zamknięty w słoiku. Nie obejdzie się bez dorodnych owoców sezonowych - najlepiej tych z polskich upraw. Reszta dosłownie robi się sama, bo wystarczy gotować truskawki z dodatkami, zamknąć rarytas...
-
Ten syrop nie tylko smakuje, ale i działa cuda. Moja babcia zawsze szykowała zapasy tego specjału
Syrop z kwiatów czarnego bzu to naturalne remedium na przeziębienie i wzmocnienie odporności. W czerwcu robię zapasy tego domowego i naturalnego medykamentu, a w zimę korzystam z zapasów. Przygotowanie jest banalnie proste, jednak warto pamiętać o...
-
Jak zrobić dżem z truskawek? W łatwy sposób możesz go podkręcić - wystarczy kilka kulek
Dżem z truskawek to obowiązkowa pozycja na liście domowych przetworów do zrobienia latem. Truskawki to bez wątpienia jeden z ulubionych owoców Polaków. Przepis na dżem truskawkowy jest banalny, jednak ja lubię eksperymenty kulinarne i dodałam coś ...