mrożenie
-
Zajrzała do zamrażarki dziadków. To, co odkryła, wprawia w osłupienie. "To jedzenie jest starsze ode mnie"
TikTok to istna kopalnia intrygujących treści. Choć wiele filmików na tej platformie lepiej omijać szerokim łukiem, można trafić też na takie, które wzbudzają ogromne zainteresowanie i stają się tzw. viralami. Nie inaczej jest w przypadku wideo, n...
-
Wiosenny przysmak, który znika ze sklepowych półek. Lepiej go zamrozić, bo zimą go nie dostaniesz
Sezonowe owoce i warzywa najlepiej jeść wtedy, kiedy jest na nie odpowiedni czas w roku. Wtedy mają najlepszy smak i konsystencję. Jednak jeśli chcesz je zachować na zimowe gotowanie, musisz odpowiednio je przygotować. Jak mrozić najpopularniejszy...
-
Czy ugotowane mięso można mrozić? Pamiętaj o tych kilku prostych zasadach
Mrożenie pozwala zachować świeżość produktów i ich wartości odżywcze. Nie wszystkie produkty nadają się jednak do umieszczania ich w zamrażarce. Nie wiesz, czy ugotowane mięso można mrozić? Oto kilka prostych zasad, o których powinno się pamiętać.
-
Nadmiar ciast został po Wielkanocy? Możesz je zamrozić, lecz pamiętaj o jednej zasadzie
Świąteczne wypieki z pewnością nie zostały zjedzone w całości. Aby nie trafiły do kosza, możesz je zamrozić. Cały proces nie jest skomplikowany lecz trzeba pamiętać o zasadach. Jeśli je zastosujesz, po odmrożeniu będą smakować tak samo.
-
Które potrawy wielkanocne można zamrozić? Pasztet - wiadomo, ale z jarzynową i żurkiem uważaj
Jeśli po wielkanocnym ucztowaniu zostanie ci trochę smakołyków, a dodatkowo każdy ledwo rusza się z przejedzenia, pewnie zastanawiasz się, co z tym zrobić. Dojadać na siłę? Nie ma opcji. Wyrzucić? Bez przesady... Najlepszym pomysłem wydaje się...
-
Koperek w pudełku po lodach to najmniejsze zło. Tego lepiej nie mrozić, bo może się skończyć źle
Koperek w pudełku po lodach - kto z nas nie natknął się na taką niespodziankę choć raz, niech pierwszy rzuci kamieniem. Teraz, gdy jesteśmy już dorośli, zdecydowanie bardziej doceniamy dobrodziejstwo zamrażarki, a koperek w pudełku po lodach jest...
-
Chcesz przedłużyć świeżość chleba? Wystarczy go zamrozić. Trzymaj się tych zasad, a będzie smakował jak prosto z pieca
Chleb smakuje najlepiej, gdy jest świeży. Chrupiący z wierzchu, miękki w środku, tak smaczny, że można go jeść z samym masłem. Czy można zachować świeżość pieczywa na dłużej? Owszem, wystarczy go zamrozić. Trzeba jednak trzymać się kilku zasad, by...
-
Czy pączki można mrozić? O tych prostych zasadach należy pamiętać nie tylko w tłusty czwartek
Tłusty czwartek to dzień, w którym na stołach królują pączki. Czy można je mrozić? Oto co najlepiej zrobić, aby się nie zmarnowały. Ten sposób pozwoli zachować dobry smak niezależnie od rodzaju nadzienia.
-
Czy wiesz, jak szybko rozmrozić rybę? Jest na to pięć niezawodnych sposobów. Jeden może cię zaskoczyć
Chcesz jak najszybciej przygotować pyszny obiad, a zapomniałaś wyjąć rybę z zamrażalnika? To nie powód do paniki. Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na to, jak szybko rozmrozić rybę. Wszystko, co potrzebne, na pewno masz pod ręką.
-
Jak zamrozić mięso, żeby zachowało smak i wygląd? Tę banalną czynność mogą zepsuć dwie rzeczy
Mrożenie mięsa to czynność prozaiczna, do której niewielu przykłada uwagę. Po prostu kawałek wkładamy do zamrażalnika i już. Niestety, to wcale nie jest takie proste, jak się wydaje, ponieważ bardzo łatwo o błąd. Jak zamrozić mięso, żeby nie...
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Jakie jest najgorsze mięso do rosołu? Może być skupiskiem pasożytów
- Na tym mięsie ugotujesz najsmaczniejszy rosół. Inne receptury się chowają
- Najlepszy przepis na kapuśniak. Inne schowaj na dnie szuflady
- Hojnie nadziane i obłędnie chrupiące. Z ziemniakami i mizerią są najlepszym obiadem
- Zamiast wymyślnego ciasta, jak z cukierni robię taki deser w każdą sobotę. Pasuje do wszystkiego
- Przygotuj schab na niedzielę w taki sposób, a przez całe lato nie wrócisz do zwykłych kotletów
- Nie tylko do chleba. Ekologiczna alternatywa naszych babć na ochronę roślin
- Kluski leniwe robię bez tego składnika. Mam przez to na pieńku z babcią
-
Jak rozmrozić mięso? Podpowiadamy, jak robić to we właściwy sposób. Oto trzy najlepsze metody
Jak poprawnie rozmrozić mięso? Istnieje kilka bardzo prostych sposobów, które warto stosować. Podajemy najskuteczniejsze metody na szybkie i bezpieczne rozmrażanie mięsa. Jedna z nich to korzystanie z mikrofalówki.
-
Rozmrażasz wigilijne paszteciki na Nowy Rok? Nie popełniaj tego błędu bo zniszczysz cały ich smak
Wigilijne paszteciki u wielu z pewnością zostały zamrożone na czarną godzinę. Można je odmrozić po sylwestrowych zabawach, aby mieć szybką przekąskę. Ten jeden błąd może sprawić, że ich smak diametralnie się zmieni.
-
Jak przechowywać wigilijne zupy? Spełnij kilka warunków, a będą świeże nawet przez kilka tygodni
Pozostałości z wigilijnej wieczerzy na pewno jeszcze można znaleźć w domowych lodówkach. Ich świeżość z godziny na godzinę jest coraz mniejsza, dlatego warto dowiedzieć się jak uchronić je przed zepsuciem. Na tapet bierzemy zupy i to jak odpowiedn...
-
Czy można zamrozić sernik po świętach? I tak i nie. Podpowiemy, jak robić to dobrze
Sernik to bez wątpienia najbardziej uniwersalne ciasto, które świetnie sprawdza się na każdą okazję i każdemu smakuje. Czasem jednak trudno jest oszacować apetyt gości i robimy zdecydowanie za dużą porcję. Co zrobić ze zbyt dużą ilością sernika? C...
-
Jak mrozić pierogi? Dzięki tej metodzie nie będą się ze sobą sklejać
Jak mrozić pierogi? To prawdopodobnie najpopularniejsze pytanie, które Polacy zadają sobie po świętach. Nie jest to wcale takie trudne, ale warto podążać za konkretną instrukcją, aby pierogi nie skleiły się ze sobą. Wyjaśniamy więc, jak to zrobić.
-
Potrawy świąteczne, które można mrozić. Sprawdź, jak zyskać trochę wolnego czasu tuż przed świętami
Potrawy świąteczne, które można mrozić to znakomita propozycja dla osób, które przygotowania do świąt muszą rozłożyć na etapy. Jest to praktyczne rozwiązanie, które ogranicza stres, a przy tym możesz zyskać trochę wolnego czasu tuż przed świętami.
-
To ostatnie chwile na zamknięcie słodkiego smaku warzyw na zimę. Jak zamrozić i odmrozić pomidory?
Zima jest okresem, gdy zaczynamy najbardziej tęsknić za słodkimi i soczystymi smakami. To właśnie ich można zasmakować tylko latem. A co jeśli znamy sposób na to, jak cieszyć się słodyczą warzyw nawet w chłodne dni? Zdradzamy jak to zrobić.
-
Jak mrozić pieczywo? Bosacka zwraca uwagę na błąd, który popełnia większość z nas. "Wrzucamy w tym, co mamy"
Mrożenie pieczywa to doskonały sposób na to, by móc dłużej cieszyć się jego smakiem. Chleb czy bułki warto zamrozić zwłaszcza wtedy, gdy mamy większe ilości i wiemy, że nie zjemy wszystkiego na bieżąco. Katarzyna Bosacka wyjaśniła na Instagramie,...
-
Jak mrozić pierogi - na surowo, czy ugotowane? Ani tak, ani tak! Ania Starmach ma niezawodną metodę
Pierogi to jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej, jednak ich przygotowanie wymaga sporo czasu. Można jednak zrobić więcej za jednym zamachem i przechowywać je w zamrażarce przez kilka miesięcy. Tutaj pojawia się jednak pytanie: jak mrozić...
-
Jak mrozić grzyby? Dzięki trikom nie będą gorzkie po rozmrożeniu. Wystarczy pamiętać jeden szczegół
Jak mrozić grzyby? Choć dla wielu może nie wydawać się to trudną sztuką, to często zdarza się tak, że po rozmrożeniu grzyby nie smakują tak, jak byśmy tego oczekiwali. Przedstawiamy triki, dzięki którym już nigdy nie narazisz swoich zbiorów na...
-
Jak mrozić grzyby? Przydadzą się wrzątek i sól. Jest też ważna zasada dotycząca krojenia
Wiele osób nie potrafi się obejść w kuchni bez grzybów. Dlatego gdy tylko zacznie się sezon, ruszają do lasów lub sklepów, by zaopatrzyć się w te dary natury. Nie zawsze jednak jesteśmy w stanie (lub czasem po prostu nie chcemy) wykorzystać...
-
Szybki sposób na rozmrożenie ryby. Ten prosty trik sprawi, że mięso zachowa smak i strukturę
Mrożenie żywności pozwala zmniejszyć jej marnowanie, a także przedłużyć jej zdatność do spożycia. Ważne jest jednak, by odpowiednio zabezpieczyć produkty, a później zadbać o właściwe rozmrożenie. Ten prosty sposób pozwoli szybko rozmrozić ryby, ta...
-
Jak mrozić grzyby leśne na zimę? Dzięki tej wskazówce dłużej zachowają walory smakowe
Jak mrozić grzyby? To dobry moment, aby znaleźć odpowiedź na to pytanie. W końcu sezon grzybobrania już rozpoczęty, a przepełnione kosze nie mogą pójść na marne. Mamy sprawdzoną metodę, aby zatrzymać ich aromat i walory smakowe na dłużej.
-
Jak mrozić grzyby na zimę, aby nie były gorzkie? Trzy sposoby, by wykorzystać je w przyszłości
Wrzesień to idealna pora na grzyby. Choć wprawieni grzybiarze mówią, że jest jeszcze za sucho na prawdziwe leśne zbiory, warto już przygotować się, by w momencie "wysypu" grzybów, wiedzieć, co z nich zrobić. Jak mrozić grzyby? Mamy sprawdzone...
-
Jak mrozić pierogi - surowe czy ugotowane? Odpowiedź nie jest oczywista
Pierogi to nieodłączny element kuchni polskiej. Podawane w różnych formach i z różnymi dodatkami podbijają serca nawet osobom zza granicy. Przygotowanie ich jest stosunkowo długie, dlatego robione w większych ilościach często trafiają do zamrażare...
-
Ula Chincz zdradza patent na mrożenie owoców. Koniec z uciążliwymi grudami lodu
Zatrzymanie letnich owoców na okres, kiedy ich ilość jest znacznie mniejsza, nigdy nie było prostsze. Zazwyczaj na ratunek przychodzi zamrażarka i to ona kryje w sobie niezapomniane smaki lata. Poznaj sposób jak odpowiednio zamrozić owoce, aby nie...
-
Jak szybko rozmrozić chleb? Dzięki tym sposobom pieczywo na śniadanie będzie świeże i chrupiące
Jak szybko rozmrozić chleb? Mrożenie pieczywa to sposób, dzięki któremu ograniczymy marnowanie żywności oraz zyskamy na czasie. Śniadanie ze świeżymi produktami będzie możliwe bez konieczności wychodzenia do sklepu.
-
Czy cukinię można mrozić? Odpowiedź nie jest oczywista
Gdy sezon na cukinie w pełni, każdy chciałby skorzystać z jej dostępności jak najdłużej. Najlepszym sposobem na to, aby cieszyć się cukinią cały rok, jest zamrożenie jej. Ale czy na pewno to warzywo do tego się nadaje? Odpowiadamy!
-
Jamie Oliver zdradza tajniki jak przedłużyć świeżość ziół. Sposobów jest wiele
Świeże zioła są z pewnością niezastąpione w kuchni. Nie tylko ją ozdabiają, gdy trzymamy je w doniczkach na parapecie, a także nadają głębszy smak potrawom. Jednak nie zawsze możemy długo cieszyć się ich świeżością. Kucharz Jamie Oliver zdradził c...
-
Jak mrozić kurki? Jeden błąd sprawi, że będą gorzkie
Sezon na kurki w pełni i wielu amatorów tych smacznych grzybów tłumnie rusza do lasu, by napełnić koszyki złotymi okazami. Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów i najchętniej jedlibyśmy je cały rok, dlatego chętnie je mrozimy. Niestety,...
-
Czy można mrozić cukinię? Ważne jest odpowiednie przygotowanie i zabezpieczenie
Czy można mrozić cukinię? To popularne warzywo jest dość trwałe, ale mimo wszystko występuje sezonowo. Dzięki skorzystaniu z niskiej temperatury można wydłużyć jego przydatność do spożycia, ale trzeba zrobić to umiejętnie.
-
Jak mrozić kurki? Pamiętaj o dwóch zasadach, dzięki którym unikniesz gorzkiego smaku
Risotto, jajecznica, a może kremowa zupa? Sposobów na wykorzystanie kurek jest wiele. Sezon na te wyjątkowe grzyby o złocistej barwie trwa zwykle od czerwca do października. Co jednak zrobić, aby cieszyć się ich smakiem także zimą? Podpowiadamy, j...
-
Czy agrest można zamrozić? Wykorzystaj te triki na przechowywanie owoców. Dzięki nim zachowają smak
Czy agrest można mrozić? Choć agrest nie jest już tak popularnym owocem jak kiedyś, to nadal bywa chętnie wykorzystywany w kuchni. Dodawany do wypieków czy kompotu nadaje całości kwaskowego smaku, a w połączeniu z malinami czy porzeczkami stanowi...
-
Jak mrozić pierogi? Dzięki tej metodzie nie będą się rozpadać podczas gotowania
Jak mrozić pierogi, aby podczas gotowania nie posklejały się ze sobą i nie rozpadły? To częsty problem, przez który nieraz musimy wyrzucić dużą część jedzenia. Mamy jednak sposób, aby zaradzić takim sytuacjom. Przed włożeniem ich do zamrażarki...
-
Mrożenie warzyw i owoców. Zobacz, co można (a czego nie) trzymać w ujemnych temperaturach [LISTA]
Mrożenie warzyw i owoców to sposób na długotrwałe przechowywanie. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu do procesu mrożenia niektóre owoce i warzywa nie utracą swoich właściwości odżywczych oraz smaku... Sprawdź, co możesz (a czego nie) trzymać w...
-
Czy można mrozić czereśnie z pestkami? Lepiej uważać, mogą okazać się szkodliwe
Sezonowymi owocami, jak sama nazwa wskazuje, możemy cieszyć się dość krótko. Warto więc zrobić wszystko, by zatrzymać ich smak na dłużej. Jeśli nie chcemy robić dżemów, możemy zdecydować się na szybszy sposób. Czy można mrozić czereśnie z pestkami...
-
Jak mrozić szparagi? Proces jest łatwy, ale wrzucanie od razu do zamrażalnika to zbrodnia
Sezon na szparagi trwa zdecydowanie za krótko i nadchodzą ostatnie chwile, kiedy możemy się nimi zajadać. Żeby dłużej cieszyć się smakiem szparagów, najlepszym sposobem jest ich zamrożenie, ale jeden błąd skutecznie pozbawi warzywa smaku. Jak zate...
-
Jak zamrozić truskawki? Kilka ważnych zasad, o których warto pamiętać [LISTA]
Prawdopodobnie wszyscy uwielbiają truskawki - są niskokaloryczne, zdrowe, mają niepowtarzalny smak i zapach. Niestety sezon na nie trwa stosunkowo krótko - można jednak zdecydować się na ich zamrożenie, jeżeli chcemy np. zrobić lody domowej roboty...
-
Jak mrozić truskawki, by zachowały swoje właściwości? Poznaj trzy kluczowe zasady
Jednym z najlepszych sposobów na długotrwałe przechowywanie owoców jest ich mrożenie. Tylko jak mrozić truskawki, by zachowały wszystkie swoje właściwości, słodki smak i dodatkowo po rozmrożeniu nie stały się pulpą truskawkową? Poznaj trzy...
-
Ciasta, które można mrozić. Wyjaśniamy, jak najlepiej to robić
Czy ciasta i inne słodkie wypieki można mrozić? Okazuje się, że w większości przypadków jest to możliwe. Podpowiadamy, które ciasta nadają się do mrożenia i o czym należy pamiętać.