zupy
-
Kwaśne jaja - postna zupa, której nikt nie zna. Wyjątkowy smak zawdzięcza taniemu dodatkowi i przyprawom
Kwaśne jaja to postna zupa, o której dziś mało kto pamięta, a w przeszłości zajadali się nią wielkopolscy chłopi. To po prostu surowe jajka wybite do wywaru o intensywnym smaku, gotowane aż do całkowitego ścięcia. Wyjątkowy smak tej zupy zasługuje...
-
Zupa czosnkowa to nie tylko postrach wampirów. Zażegna przeziębienie i obłędnie smakuje
Przepis na zupę czosnkową to poezja, która rozgrzewa wszystkie zmysły. Przepis jest banalnie prosty, jednak to dbałość o najmniejsze szczegóły gwarantuje obłędny efekt. Kluczem do sukcesu jest domowy bulion, odpowiednia mieszanka przypraw i ciekaw...
-
Zarzutka - przepis na wymarzoną zupę. Trik babci Zosi z kapustą dodaje niesamowitego smaku. Przyda się patelnia
Niektórzy na tę zupę mówią kapuśniak, inni - zarzucajka. Dla mnie i mojej rodziny to zarzutka, a najlepsza wychodziła babci. Zarzutka to prosty przepis na zupę z kiszoną kapustą, ale pewien trik dodawał jej niesamowitego smaku. Zanim babcia...
-
Kołduny - litewskie pierożki, które wzbogacą każdą zupę. Regionalny specjał z hojną porcją farszu
Kołduny to tradycyjny przysmak kuchni litewskiej, chociaż bez problemu można spotkać je także na Białorusi i w Polsce. Małe pierożki przypominające nasze tradycyjne uszka, wypełnione są po brzegi soczystym mięsnym farszem. Sekretem jest sprężyste...
-
Zupa jarzynowa po babcinemu. Ugotuj ją na rosole, ale nie zapomnij o pysznych kuleczkach - będzie najlepsza
Zupa jarzynowa to przepis na obiad, który nigdy nie zawodzi. Jarzynowa jest smaczna, rozgrzewająca, a jeśli masz pod ręką trochę wczorajszego rosołu, zrobisz ją w pół godziny. Jednak nasze babcie gotowały jarzynową z dodatkiem, który większości z...
-
Przepis na zupę chrzanową. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego barszczu czy żurku - idealna na święta
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie, ruszają pierwsze przygotowywania i poszukiwania idealnych receptur. Przepis na zupę chrzanową to nie tylko ciekawa alternatywa dla białego barszczu czy żurku, ale i smaczna propozycja, która...
-
Żurek - przepis na aromatyczną, staropolską zupę o wyrazistym smaku. Wszyscy będą prosili o dokładkę
Przedstawiamy przepis na żurek, czyli aromatyczną zupę, która charakteryzuje się wyraźnym smakiem i aromatem. Do jej przygotowania wystarczy włoszczyzna, biała kiełbasa i żur. Gotową potrawę warto udekorować jajkami i natką pietruszki.
-
Postna zupa czosnkowa - przepis. Zadbaj o aromatyczny wywar, a nikt się jej nie oprze
Postne, nie równa się nudne i niesmaczne. Postna zupa czosnkowa jest nie tylko prosta i tania w przygotowaniu, ale także naprawdę smaczna i sycąca. Jaki jest jej sekret? Oczywiście wywar - skoro nie ma w nim mięsa, trzeba odpowiednio obejść się z...
-
Zapalanka - zupa ziemniaczana dawnej biedoty. Dziś jest frykasem, ale pamiętaj o najważniejszym składniku
Zupa ziemniaczana, tak zwana zapalanka to danie, które niewielkim kosztem syciło tych uboższych jeszcze ponad 100 lat temu. Dziś zapalanka to rarytas i wielu z nas na pewno chętnie odtworzy tani przysmak naszych pradziadów. Co jest ważne? Oczywiśc...
-
Zupa gołąbkowa Ewy Wachowicz. Gwiazda zdekonstruowała tradycyjne gołąbki. Zgroza? Wręcz przeciwnie
Ewa Wachowicz lubi zaskakiwać przepisami. W jednym z odcinków swojego programu "Ewa gotuje" postanowiła, jak czytamy, "zdekonstruować tradycyjne gołąbki". Zamiast podać je w klasycznej formie, gwiazda zaserwowała je kompletnie inaczej. Przed wami...
- Ten przepis to prawdziwa mięsna uczta. Rodzina za nią szaleje
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Grzyboznawcy zmartwieni. "Jeśli będzie jak rok temu, to będzie dramat"
- Trochę kebab, trochę gyros. Najlepsze, że zrobisz go w domu i to w mig
- W latach 80. serwowała go pierwsza dama. Żal go nie powtórzyć
- Ten przepis na kapuśniak jest 1000 razy lepszy niż klasyczny. Inne chowaj na dnie szuflady
- Tak pulpety robiła moja babcia kilkadziesiąt lat temu. Odtworzyłam przepis i nie mogłam wyjść z szoku [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
- To najpopularniejsze gwiazdy w polskim Internecie. Kto jest najcenniejszy w 2024 roku?
- Domowe nawozy na ogórki. Będą rosły jak szalone. Plonów będzie sporo
-
Zupa fasolowa - przepis na szybko. Nie musisz moczyć fasoli, a smaku nada konkretne mięso i kilka przypraw
Zupa fasolowa to pyszna propozycja obiadowa, kiedy mamy ochotę na treściwy i rozgrzewający posiłek. Jednak nie musisz moczyć fasoli dobę wcześniej - równie dobrze sprawdzi się gotowa fasola z puszki. Co zrobić, by fasolowa na szybko wyszła smaczna...
-
Ogórkowa inna niż wszystkie. Smakuje obłędnie, dzięki temu dodatkowi, a podsmażenie ogórków to game changer
Zupy królują w Polsce - to jedne z dań obiadowych, które jadamy najczęściej. Niektórzy jednak mają dość klasycznych przepisów i decydują się na małe modyfikacje. Jedna z czytelniczek Haps.pl, przysłała do nas przepis na nietypową zupę ogórkową.
-
Przepis na żurek z butelki. Jak go ugotować? Wystrzegajcie się tych dwóch błędów, a wyjdzie perfekcyjny
Żurek to nieodłączony element Świąt Wielkanocnych, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować go również bez okazji. Część osób przygotowuje własny zakwas, na którym robi żurek, część decyduje się na gotowy. Jeżeli wybierzecie produ...
-
Krupnik na tym mięsie to zupa młodości. Jak go zrobić, by był zdrowy i smaczniejszy? Podroby to zapomniany skarb
Zazwyczaj krupnik gotujemy na kurczaku, czasem na żeberkach, ale dziś mamy dla ciebie zupełnie inną propozycję. Podroby to trochę już zapomniany skarb polskiej kuchni, a wielka szkoda, bo są zdrowe i odpowiednio przyrządzone mogą być pyszne,...
-
Zapomniana zupa, której nie trzeba przedstawiać pokoleniu PRL. Smak ogonówki podkręcą dwie przyprawy i trik z mięsem
Zupa ogonowa to trochę zapomniane danie, głównie przez swój słaby PR i traktowanie jej po macoszemu przez kucharki stołówkowe w PRL. Jednak ogonówka ma potencjał na bycie wyrafinowanym daniem godnym najlepszych restauracji. Jak zrobić zupę ogonową...
-
Idealna zupa ogórkowa? Nasz kucharz radzi, czego się wystrzegać. "Nigdy ich nie obieraj"
Zupa ogórkowa to jedna z podstaw kuchni polskiej. Razem z pomidorową i rosołem z pewnością zajmuje miejsce na podium, choć nie będziemy rozstrzygać, która plasuje się na którym miejscu. Jak zrobić zupę ogórkową, żeby miała maksimum smaku i wyszła...
-
Rosół na kontrowersyjnym mięsie. Dużo smaczniejszy i zdrowszy niż z kury, a przed wojną był rarytasem
Rosół to niekwestionowany król polskich stołów i jak tylko zbliża się weekend, na listę zakupów dopisujemy niezbędne składniki. Dziś mamy dla was jednak przepis na rosół na mięsie przez niektórych uważanym za kontrowersyjne, a które przecież przed...
-
Pomidorowa z aromatycznych warzyw. Zapomnij o koncentracie i przygotuj treściwe danie jak u babci
Pomidorowa to królowa tradycyjnych zup, z którą na próżno konkurować. Danie wyróżnia się wyjątkowym smakiem, prostotą i wspomnieniem, które niemal każdy pamięta z dzieciństwa. Zapomnij więc o koncentracie i przygotuj pomidorową z soczystych i...
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Żeby była smaczniejsza, wypróbuj trik z cebulą
Zupa grzybowa zajmuje szczególne miejsce na liście ulubionych zup Polaków. Dziś mamy dla ciebie przepis, którym możesz delektować się cały rok, ponieważ suszone grzyby bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Jak sprawić, że zupa grzybowa będzie...
-
Kaszubska zupa bańtkowa wpisana na listę produktów regionalnych. Lokalny rarytas bazuje na flądrach
Lista produktów regionalnych to spis docenionych dań, które zapisały się na kartach lokalnej historii. Obok czerniny czy zupy brukwiowej na gęsinie znalazł się tam też kaszubski specjał - zupa bańtkowa. Wyjaśniamy, czym charakteryzuje się lokalny...
-
Czy koniecznie trzeba zdejmować szumowiny z rosołu? Ta czynność ma tak naprawdę jedną funkcję
Podczas gotowania rosołu w pewnym momencie na powierzchni pojawia się nieestetyczna piana, potocznie zwana szumem. Zazwyczaj usuwamy ją za pomocą specjalnej łyżki, ale czy to jest konieczne? Okazuje się, że w niektórych przypadkach należy zostawić...
-
Zupa krem z pomidorów. Prosty, tradycyjny przepis podkręcisz jednym dodatkiem
Zupa krem z pomidorów to banalnie prosty przepis na obiad, gdy nie mamy ochoty długo stać przy garach, a jednocześnie mamy ochotę na coś pysznego. Oprócz pomidorów i przypraw warto dodać aromatyczny ser. Ten dodatek wyjątkowo podkręci smak zupy i...
-
Parę lat temu Tomasz Sekielski schudł blisko 100 kg. Co jadł? Podzielił się dwoma przepisami. "Pyszne i zdrowe"
Tomasz Sekielski parę lat temu przeszedł ogromną metamorfozę. Postanowił, że zadba o swoją sylwetkę i zaczął się odchudzać. W efekcie zrzucił blisko 100 kg. Co jadł dziennikarz w czasie swojej diety? Swego czasu podzielił się w mediach...
-
Zupa pieczarkowa - przepis na obiadową klasykę. Będzie smakować jak od babci dzięki tym dodatkom
Zupa pieczarkowa to królowa wśród tradycyjnych zup. Jej wyjątkowy smak zawdzięczamy dodatkom. Warto dodać do niej nie tylko świeże grzyby, ale także nabiał w różnych postaciach. Tak przygotowana podbije kubki smakowe i skłoni do dokładki.
-
Kiedy należy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Odpowiedni moment wyczujesz, obserwując mięso
Zupa ogórkowa jest zdecydowanie jedną z częściej gotowanych zup w polskich domach i nie ma w tym nic dziwnego - ogórkowa odpowiednio zrobiona jest po prostu pyszna. Tylko co zrobić, żeby wyszła idealna, esencjonalna, kwaśna i aromatyczna? Okazuje...
-
Zupa czosnkowa - przepis, który przegoni przeziębienie na cztery wiatry. Uzupełnieniem smaku jest konkretny ser
Zupa czosnkowa to prostota w najlepszej formie. Przepis jest prosty i szybki, a zupa smakuje obłędnie. Jest aromatyczna i bardzo rozgrzewająca, dzięki czemu idealnie sprawdzi się zimą i w momencie, kiedy "coś nas bierze". Uzupełnieniem smaku zupy...
-
Zupa grochowa - przepis jak u babci. Co zrobić, by po jedzeniu "kołdra nie fruwała"? Pomoże m.in. kilka przypraw
Zupa grochowa to dla wielu przyjemne wspomnienie z wojskowej stołówki, dla innych obowiązkowy posiłek na koloniach i obozach, a jeszcze innym kojarzą się z babciną kuchnią. Dziś mamy dla was przepis na grochówkę taką, jak gotowały nasze babcie, al...
-
Połączenie niemieckich i polskich smaków w jednej zupie. Tak sycąca, że nie potrzebujesz drugiego dania
Tradycyjne dania, które skrywane są w różnych regionach Polski są jeszcze odkrywane. Taką właśnie potrawą jest zupa z Warmii i Mazur. Mało kto mógł o niej słyszeć, a zawarte w niej połączenie smaków jest sycące i idealne na chłodniejsze wieczory.
-
Czy ta zupa może być konkurencją dla rosołu? Bardziej sycąca i uznana za regionalny przysmak Wielkopolski
Tradycyjny rosół niewiele może przebić. Jego smak jest nie do podrobienia, a mało kto wyobraża sobie niedzielny obiad właśnie bez niego. Czy wielkopolska zupa zdeklasuje ten klasyk? Sprawdź, co się w niej znajduje.
-
Zupa fasolowa aż łycha stoi. Będzie smakowała jak u babci, jeśli nie zapomnisz o mięsie, a najlepiej trzech
Zupa fasolowa to klasyka babcinej kuchni. Jest gęsta, aromatyczna i sycąca - dokłądnie taka, jaką zajadaliśmy się u babci po powrocie ze szkoły. Jaki jest sekret wybornego smaku fasolowej? Oczywiście wywar - najlepiej na trzech mięsach, w tym...
-
Zupa czosnkowa - przepis siostry Anastazji. Błyskawiczny pomysł na obiad. Fani czosnku trzymajcie się mocno
Fani czosnku, mamy dla was prawdziwą bombę. Jeśli zastanawiacie się, jak jeszcze wykorzystać w kuchni ten produkt, spieszymy z podpowiedzią: zróbcie z niego zupę czosnkową. To prawdziwy sztos i możecie dodać do niej tyle ząbków czosnku, ile chceci...
-
Dziwna zupa wielkopolskiej biedoty, czyli kwaśne jaja. Smakuje wyjątkowo, ale ważny jest sposób przygotowania jajek
Każdy region Polski słynie ze swoich wyjątkowych przepisów, a kuchnia wielkopolska jest w nie szczególnie bogata. Dziś mamy dla was przepis na dość dziwną zupę o intrygującej nazwie kwaśne jaja, którą przed laty raczyła się uboższa ludność z tamty...
-
Flaki - przepis siostry Anastazji. Obok tej zupy nikt nie przejdzie obojętnie. Przyprawy i trik z wodą robią robotę
Chyba nie ma osoby, w której flaki nie wzbudzają jakiejś emocji. Niektórzy je kochają, inni nie mogą na nie patrzeć. Czego by o nich nie myśleć, trzeba przyznać, że to jedna z najsłynniejszych zup w naszym kraju, która na stałe zadomowiła się już...
-
Krupnik - przepis jak z baru mlecznego. Będzie aromatyczny i pożywny dzięki dwóm rodzajom mięsa
Krupnik to zupa, która bez wątpienia zasługuje na miano kultowej i chociaż nie każdy ma z nią dobre skojarzenia, dziś zdradzimy przepis na krupnik, który smakuje fantastycznie i domowo - jak w dobrym barze mlecznym, gdzie kucharki w białych czepka...
-
Zupa pieczarkowa z przepisu pani Gosi ze szkolnej stołówki. Żeby smakowała wyjątkowo, przyda się konkretny ser
Zupa pieczarkowa to obok pomidorowej, czy jarzynowej jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach. Przepis na zupę pieczarkową jest bardzo prosty, ale moja znajoma, pani Gosia podpowiedziała, jak ją podrasować. Zamiast zabielania śmietaną,...
-
Rozgrzewające zupy na zimę - w sam raz na załamanie pogody. Dobre nie tylko podczas uporczywego przeziębienia
Rozgrzewające zupy na zimę są pyszne i zdrowe, a co najważniejsze można je przygotować w ekspresowym tempie. Przedstawiamy kilka przepisów na proste, rozgrzewające i syte zupy idealne na minusowe temperatury.
-
Przepis na zupę gyros - idealną na długi weekend. Nasyci i rozgrzeje, ale wybierz odpowiednie mięso
Zupa gyros to przyjemna odmiana od pomidorówek i krupników. Przepis jest banalny i jak sama nazwa wskazuje, został zainspirowany popularną grecką potrawą, która czasem występuje też w formie warstwowej sałatki. Tylko to, co jest fantastyczne w...
-
Przepis na zupę grochową. Zastosuj się do czterech zasad, a będzie sto razy lepsza niż w wojsku
Przepis na zupę grochową doskonale sprawdzi się w zimne dni. W końcu żadna inna zupa nie jest tak doskonale rozgrzewająca i pożywna. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które zdecydują o wybitnym smaku zupy.
-
Zupa marchewkowa już nigdy nie będzie nijaka. Z pomocą przyjdą dwa dodatki - palce lizać to mało powiedziane
Zupa marchewkowa kojarzy nam się z przedszkolnymi obiadkami, które nie zawsze smakowały tak, jakbyśmy chcieli. Dziś jednak mamy dla was przepis na zupę marchewkową, której nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. Jaki jest sekret? Chodzi o dwa...
-
Trzy sekrety idealnego krupniku. Chodzi nie tylko o odpowiednią kaszę i mięso, przyda się także łyżka masła
Krupnik to zupa, którą albo kochamy, albo kochamy trochę mniej przez to, że przykro kojarzy się z mętną breją ze szkolnej stołówki. Jednak krupnik to zupa z niesamowitym potencjałem, a my dziś zdradzimy wam trzy sekrety, dzięki którym będzie...