Włochy
-
Ile kosztuje jedzenie w Lidlu we Włoszech? Niektórych produktów nie kupisz, a ceny są inne niż w Polsce
Wiele osób planuje wyjechać na wakacje do Włoch. Część turystów zamierza wynająć mieszkanie z aneksem kuchennym, by móc zaoszczędzić. Sami więc gotują obiady z produktów zakupionych na miejscu. Ile zapłacimy za zakupy w słonecznej Italii? Sprawdzi...
-
Oryginalna carbonara Matteo Brunettiego. Włoch dodaje do niej nietypowy składnik
Spaghetti alla carbonara to jedno z najpopularniejszych w Polsce włoskich dań. Bywa, że wzbudza sporo kontrowersji, ponieważ czasem w przepisach pojawia się śmietana, której w oryginalnej recepturze nie ma. Nie oznacza to jednak, że carbonara zaws...
-
Focaccia - przepis włoskiego szefa kuchni. Gennaro zdradza idealne proporcje. Do tego patent z miską
Focaccia to pyszne włoskie pieczywo. Świetnie sprawdzi się jako przystawka czy przekąska. Można zrobić ją z wieloma różnymi dodatkami, totalnie według własnych upodobań. My zaprezentujemy wam sposób, w jaki focaccię przyrządza Gennaro Contaldo -...
-
Międzynarodowy dzień pizzy. Sekret idealnego ciasta tkwi w odpowiedniej mące
Doskonała pizza to nie tylko dobrej jakości składniki i aromatyczny sos ze słodkich pomidorów. Serce tego dania stanowi odpowiednie ciasto, które pozwoli nam uzyskać cienki placek z chrupiącymi rantami. Podpowiadamy, jak przyrządzić je w domu.
-
Potrawy wigilijne we Włoszech, które warto znać. Co je się podczas wigilii na Półwyspie Apenińskim?
Które potrawy wigilijne we Włoszech są najbardziej popularne? Jak ma się to do dań znanych z kuchni regionalnej? Oto krótka podróż po świątecznych tradycjach kulinarnych Półwyspu Apenińskiego.
-
Te błędy popełniamy podczas jedzenia pizzy. Włosi łapią się za głowę
Sos czosnkowy, ananas, czy ketchup, to tylko niektóre nasze "zbrodnie" wobec prawdziwej włoskiej pizzy. Jest ich znacznie więcej, każdy ma w końcu swoje kulinarne upodobania. Niektóre z nich kompletnie zmieniają smak tej potrawy.
-
Boom na prosecco trwa od kilku lat. Smakosze się cieszą, Włosi załamują ręce. Produkcja degraduje środowisko
Kieliszek prosecco na wieczór do ulubionego serialu? Na duże przyjęcie? Spotkanie we dwoje? Niestety najpopularniejsze wino musujące ostatnich lat nie jest zbyt przyjazne dla środowiska. Sprawdźcie, dlaczego tak jest.
-
Finał Euro 2020. Anglia i Włochy walczą o pucharki. Wygra trifle czy tiramisu?
Mecz o puchar Euro 2020 już w niedzielę. O tym, kto wygra, zadecyduje wynik, ale na zwycięstwo kulinarne mają wpływ wasze kubki smakowe. Co wybieracie - angielskie trifle czy włoskie tiramisu?
-
Dziś pierwszy mecz półfinałowy. Na murawie Włochy i Hiszpania, a na stole risotto i paella. Macie faworytów?
Mecz półfinałowy Euro 2020 to dla zapalonych kibiców wielkie wydarzenie. Kto wygra? Kto okaże się lepszy? Podobne emocje z pewnością odczuwają wierni fani kuchni hiszpańskiej i włoskiej, którzy muszą ustalić między sobą, czy lepsza jest paella, cz...
-
Kulinarne starcie Euro: Pierwszy mecz. Kto wygra? Tureckie pide czy włoska pizza napoletana?
Pierwszy mecz Euro 2020? Turcja-Włochy. Na Hapsie również rywalizacja, ale zgoła inna, bo kulinarna.
- Na twardo czy na miękko, które jajko jest zdrowsze? Mało kto o tym wie
- Wzięłam szklankę i zrobiłam mielone. Mama błagała o dokładkę i przepis
- Sałatkę szwajcarską robię co weekend. Mąż zjada całą miskę i woła więcej
- Stawiam obok pączków na tłusty czwartek. Rodzina aż piszczy z zachwytu
- Olej lepszy niż oliwa z oliwek? Ładnie zbija poziom "złego" cholesterolu
- Kiedy jest Wielkanoc 2025? Poczekamy znacznie dłużej niż rok temu
- To najgorsze mięso, a wiele osób je uwielbia. Zwiększa ryzyko chorób
- Quiz makaronowy dla znawców włoskiej kuchni. Zgarniesz 10 punktów?
- Quiz makaronowy dla znawców włoskiej kuchni. Zgarniesz 10 punktów?
- Dodaj do garnka. Bulwy zmiękną szybciej i nabiorą przyjemnego posmaku
-
Polacy robią lepszą pizzę od Włochów? Dwoje na podium w międzynarodowym konkursie
Pokonać Włochów niejako na ich terenie, bo w przyrządzaniu w ich specjalności, czyli pizzy - brzmi jak mission impossible. A jednak nam się udało. I to podwójnie.
-
"Dopóki politycy nie zaczną nas słuchać, my nie będziemy ich obsługiwać". Bunt włoskich restauratorów
Toskania wchodzi i wychodzi z żółtej strefy z dnia na dzień. Co to oznacza dla branży gastro? Ogromne problemy finansowe restauratorów. Na bunt nie trzeba było długo czekać.
-
Włosi hucznie świętowali pierwszy weekend złagodzenia obostrzeń. Pełne restauracje, ale i setki mandatów
Długie kolejki i tłumy w restauracjach - tak Włosi świętowali pierwszy weekend złagodzenia obostrzeń. Nie obyło się bez kontroli policyjnych i mandatów.
-
Włosi otworzyli restauracje. Efekt? Tłumy przy stolikach
Włoski rząd zdecydował się zmniejszyć obostrzenia w większości regionów. Skutek był widoczny niemal od razu - Włosi zapełnili restauracje, jeszcze zanim nowe zasady weszły w życie.
-
Włoscy właściciele winnic cofnęli czas. Do serwowania wina wykorzystują okienka z czasów dżumy
W czasach pandemii właściciele sklepów i restauracji prześcigają się w pomysłach na to, jak utrzymać biznes. Jedno z rozwiązań jest szczególnie ponadczasowe. I podkreślamy tu słowo "ponadczasowe", bo Buchette Del Vino pochodzi z czasów średniowiecza.
-
We Włoszech do pracy przy zbiorach zgłosiło się ponad 20 tys. osób. Nie tylko włoskie plony są zagrożone
Ze względu na pandemię we Włoszech brakuje robotników sezonowych z zagranicy do pracy przy tegorocznych zbiorach. Do pomocy zgłosiło się ponad 20 tys. osób - między innymi ci, którzy stracili pracę przez koronawirusa.
-
We włoskiej miejscowości z kranów poleciała różowa "woda". Wszystko przez błąd winnicy
Kolorowa woda, która wydobywa się z kranów zwykle wywołuje uczucie odrazy, czasem złości. Jednak to, co popłynęło z kanalizacji we włoskiej wsi w pobliżu Modeny, wcale nie wprawiło jej mieszkańców w zły nastrój. Wręcz przeciwnie.
-
Włochy. Biała trufla z Alby sprzedana za blisko pół miliona złotych. Kupił ją koneser z Hongkongu
Kilka dni temu na 20. już dorocznej aukcji białych trufli z Alby w Piemoncie pod młotek poszły tegoroczne zbiory trufli. Największa, o wadze 1 kg i 5 gramów, uzyskała cenę 120 tysięcy euro, czyli około pół miliona złotych. Trafiła w ręce smakosza ...
-
We włoskiej restauracji sprzedają smażone powietrze. Wygląda jak prażynki
Włoska restauracja Feva może pochwalić się daniem, którego prawdopodobnie nie spróbujecie nigdzie indziej. Szef kuchni, Nicola Dinato, postanowił uraczyć podniebienia gości aria fritta, czyli w dosłownym tłumaczeniu: smażonym powietrzem.