przepisy świąteczne
-
Śledzie po węgiersku. Wigilijny hit przygotujesz w godzinę
Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez ryb. Kolorowe sałatki i wymyślne przepisy co roku królują na naszych stołach. Niezwykle prostym i efektownym pomysłem są śledzie po węgiersku. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować danie, które zachwyc...
-
Ryba po japońsku. Potrzebujesz tylko kilku prostych składników!
Przed świętami, w kuchniach Polaków, pojawia się zdecydowanie więcej ryb niż zazwyczaj. W większości można je serwować zarówno na ciepło, jak i na zimo, w zależności od upodobań. Jeśli szukacie inspiracji na najbliższy czas, ryba po japońsku...
-
Makowiec japoński - przepis na bezglutenowy deser. Ten smak udoskonali twoje święta
Tradycyjny makowiec to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. A gdyby spróbować czegoś innego? Może makowiec japoński? Jest pyszny, delikatnie słodki i z pewnością pokocha go każdy łasuch. Jak zrobić makowiec japoński? Przepis jest bardzo prost...
-
Paprykarz z karpia Ewy Wachowicz. Sekret tkwi w przyprawach
Przepisy Ewy Wachowicz cieszą się olbrzymim zainteresowaniem internautów. Wszystko ze względu na ich prostotę i doskonałe efekty, które może zauważyć każdy, kto zdecyduje się z nich skorzystać. Tuż przed świętami, znana z kulinarnych produkcji...
-
Pieczeń świąteczna na różne sposoby. Mamy trzy pyszne przepisy
Jak zrobić pyszną pieczeń na Święta? To wcale nie jest takie trudne, a satysfakcja i smak są gwarantowne. Sprawdźcie trzy przepisy na pieczone mięso, które można podać w Boże Narodzenie.
-
Babka cydrowa Nigelli Lawson. "Robię ją o każdej porze roku, ale świetnie sprawdzi się podczas świąt"
Zastanawiacie się, jakie ciasta upiec na Święta? Wypróbujcie przepis na cydrową babkę Nigelli Lawson. Wygląda pięknie, a dzięki dodatkowi mieszanki przypraw, której zwykle nie dodaje się do ciast, smakuje jeszcze lepiej.
-
Puszysty sernik z wiaderka na herbatnikach. Pamiętaj o jednej rzeczy, a wyjdzie idealny
Najlepsze przepisy to takie, które zawsze się udają. W przypadku ciast nie jest to prosta sztuka, ale dzięki sprawdzonym recepturom z łatwością można uniknąć wpadki. Domowy sernik z wiaderka na herbatnikach niewątpliwie należy do tej grupy. To...
-
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła trik
Są przepisy, bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Jednym z nich jest ten na klasyczną, jarzynową sałatkę. Znana restauratorka Magda Gessler zdradziła, w jaki sposób przygotowuje ją w domu i o czym warto pamiętać, jeśli chcemy, by cały czas...
-
Amoniaczki - najszybszy przepis na pyszne ciasteczka. Nie ma opcji, by ci nie wyszły
Amoniaczki to przepyszne ciasteczka, które robi się w mgnieniu oka. Są delikatnie chrupiące, pięknie wyrastają, a ich wykonanie jest dziecinnie proste. Jak zrobić ciasteczka idealne do świątecznej kawy? Gwarantujemy, że na pewno wyjdą ci idealne.
-
Pierniczki dla kulinarnych nowicjuszy. Co robić, żeby nie wyszły zbyt twarde lub zbyt kruche?
Jak przygotować pierniczki, by nie wyszły za twarde? Co zrobić, aby nie były zbyt kruche? Mamy kilka wskazówek dla wszystkich, którzy obawiają się, że ciasteczka nie wyjdą. Sprawdźcie!
- Tę sałatkę ryżową robię co piątek i znika do wieczora. Dodaję pyszny składnik z puszki
- Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
- Gra o zdrowie. Jak dzieci i młodzież przyciągnąć do sportu?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Przepis na biszkopt, który nie opadnie. Będzie rósł jak szalony, a to dzięki temu składnikowi
- Borowiki wynoszą koszami, a omijają prawdziwy cymes. Jak wygląda krówka?
- Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe wyrosło? Unikaj podstawowych błędów
- Ekspresowa sałatka na każdą okazję. Potrzebujesz 10 minut, szynki i warzyw
- Nazywają go "królem owoców" i "darem niebios". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
-
Sernik z trzech składników. Przygotujesz go w kilka chwil!
Choć przygotowanie sernika zazwyczaj kojarzy nam się ze żmudną pracą w kuchni i skomplikowanym przepisem, okazuje się, że można go zrobić w kilka chwil z zaledwie trzech składników. Mimo że brzmi to nieprawdopodobnie, wyśmienite ciasto jest na...
-
Ciasto cynamonowe Ewy Wachowicz. Ten przepis ma zapach świąt!
Przyprawy korzenne, jak cynamon czy goździki, nieodłącznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Warto postawić w tym czasie na proste przepisy, które nie tylko zrobią furorę wśród gości, ale pozwolą też poczuć magię tego wyjątkowego momentu ...
-
Piernik staropolski - przepis. Jeśli chcesz zrobić na święta ten tradycyjny wypiek, musisz się pośpieszyć
Piernik staropolski to smak świąt sprzed lat. Jest pyszny, aromatyczny a jego smak przywodzi na myśl wspomnienia beztroskiego dzieciństwa, kiedy tym piernikiem pachniała babcina kuchnia. Jeśli chcesz zrobić piernik staropolski na święta, musisz si...
-
Tradycyjna ryba po grecku według przepisu babci. Świąteczny hit krok po kroku
Choć ryba po grecku nieodłącznie kojarzy nam się ze świętami, to danie, po które warto sięgnąć zdecydowanie częściej niż raz w roku. Jest proste, pyszne i bez problemu możemy przyrządzić je w wersji fit. Z naszym przepisem wyjdzie jak u babci.
-
Słodycze na choinkę - przepis na słodkie drzewko w święta. Dowiedz się, jak je przygotować
Słodczycze na choinkę to dobry sposób na urozmaicenie świąt i sprawienie dzieciom wyjątkowej bożonarodzeniowej niespodzianki. Zainspiruj się i stwórz własne drzewko z łakociami dla najmłodszych domowników.
-
Bez nich nie ma świąt. Przepis na uszka z grzybami
Są dania, bez których nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu. Należą do nich niewątpliwie uszka z grzybami. Urozmaicą smak każdego barszczu, nadając mu leśny, aromatyczny charakter. Wiemy, co zrobić, aby nie rozkleiły się podczas gotowania....
-
Fasolka po bretońsku jak u babci. Sprawdzony przepis na prostą i tanią potrawę
Choć nazwa tego dania może wprowadzać w błąd - fasolka po bretońsku to typowo polskie danie. Jego nazwa wzięła się od francuskiego określenia "a la bretonne", które w tamtejszej kuchni oznacza danie z użyciem fasoli coco de Paimpol, łudząco...
-
Makowiec na biszkopcie - puszysta propozycja na święta
Makowiec na biszkopcie to pyszna propozycja na święta do aromatycznej kawy. Szukasz pomysłu na makowiec? Szybko możesz wyczarować przepyszne ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki, które zachwyca delikatnością i lekką strukturą. Jeśli chcesz,...
-
Święta first minute. Niektóre potrawy można (a nawet trzeba!) przygotować już teraz
Grudzień tuż-tuż, a to oznacza, że trzeba zacząć myśleć o Świętach. Im bliżej do wigilii, tym bardziej gorączkowe przygotowania. My proponujemy, by rozłożyć je w czasie. Niektórze rzeczy możesz przygotować już teraz.
-
Makowa panienka - ciasto idealne nie tylko na święta. Jak się za nie zabrać? [PRZEPIS]
Ciasto makowa panienka jest nie tylko bardzo smaczne, ale także przepięknie się prezentuje. Będzie doskonała przekąską do kawy zarówno na co dzień, jak i od święta. Jak je przygotować? Mamy przepis.
-
Makowiec japoński - przepis na co dzień i od święta. Nie zapomnij o tym kroku, a będzie superpuszysty
Makowiec japoński - przepis na to ciasto jest bardzo prosty. Nic więc dziwnego, że jest tak uwielbiane przez babcie. Jak się za nie zabrać? Wszystko wyjaśniamy.
-
Biały mak - co to jest i gdzie kupić ten składnik? Będzie dobry nie tylko do rogali!
Biały mak to słodki patent na świąteczne wypieki, ale nie tylko. Szukasz pomysłów, dzięki którym urozmaicisz tradycyjne przepisy? Sprawdź kilka receptur, które zaciekawią gości przy stole. Biały mak sprawdzi się zarówno jako główny składnik...
-
Cukiernicy królowej dzielą się przepisem na świąteczny pudding. Uwaga: trzeba go zrobić już teraz
Cecha wspólna świątecznych deserów w Polsce i Wielkiej Brytanii? Bakalie! Dlaczego więc w tym roku nie zjeść w prawdziwie królewskim stylu? Cukiernicy rodziny królewskiej podzielili się przepisem. Uwaga: jest banalnie prosty, ale trzeba go zrobić...
-
Blogerka podzieliła się przepisem na obłędne kapuśniaczki. Dodajemy do świątecznej listy
Kapuśniaczki to bardzo dobry dodatek do czerwonego barszczu. Bułeczki są pyszne i proste do upieczenia. Popularna blogerka poleca łatwy przepis na drożdżowe bułeczki z kapustą. Jak je zrobić?
-
Piernik dojrzewający - przepis. To już pora, by nastawić ciasto
Piernik dojrzewający to najlepszy przepis na świąteczne ciasto, jaki może się nam trafić. Dlatego warto przygotować piernik staropolski nawet kilka tygodni wcześniej. Gdy ciasto dojrzeje, będzie rozpieszczać nas smakiem. Zaczynamy przygotowania do...
-
Po czym poznać, że zakwas na barszcz jest już dobry? Odpowiadamy
Barszcz to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Czasem idzemy na łatwiznę i korzystamy z gotowca, innym razem ambitnie przygotowujemy go na zakwasie. No właśnie, zakwas to jeszcze inna historia. Jak upewnić się, że jest już dobry?
-
Piernik last minute, czyli ekspresowe ciasto dla zapominalskich lub zapracowanych [PRZEPIS]
Piernik to jedno z ciast, które wręcz musi pojawić się na świątecznym stole. Dziś mamy dla was przepis na piernik idealny: prosty, szybki i przede wszystkim pyszny. Jak go zrobić?
-
Domki z piernika i świąteczne wieńce to już przeszłość? Teraz robi się je a la deska serów
Domek z piernika i świąteczny wieniec mają nowe oblicze. Podane a la deska serów są prawdziwym hitem na te święta. Wykonanie? Zachwycające.
-
Jak długo moczyć śledzie? Podpowiadamy, jak je przygotować do wigilijnych dań
Sledzie na różne sposoby lądują chyba na każdym wigilijnym stole. Przed przyrządzeniem musimy je jednak odpowiednio przygotować. Jak to zrobić?
-
Gdzie kupić karpia? Sprawdzamy, w których sklepach dostaniemy go w niższej cenie
Bez karpia większość osób nie wyobraża sobie świąt. To jedna z obowiązkowych potraw na wigilijnym stole. Wiedzą o tym przedstawiciele sklepów, dlatego wiele z nich ma w swojej ofercie karpie w promocyjnych cenach. Gdzie warto ich szukać? Sprawdzamy.
-
W święta marnujemy masę jedzenia. Da się tego uniknąć. Jak? Podpowiada Jagna Niedzielska
Marnowanie żywności to obecnie jeden z najbardziej palących problemów. Wiele osób stara się z tym walczyć, a mimo to nadal w święta zdarza się wyrzucać nawet dwa-trzy razy więcej jedzenia. Dlatego warto zorganizować je tak, by temu przeciwdziałać....
-
Święta za pasem. Pytamy gwiazdy kulinariów o ich wspomnienia. Mamy też ulubione przepisy
Jakie wspomnienia związane ze świętami mają znani z gotowania? I jaki przepis podarowaliby wam pod choinkę? Zapytaliśmy ich w waszym imieniu.
-
Seler jak śledź i ciasto z suszu po kompocie, czyli wigilia na trochę inną nutę
Czy można urządzić 100-procentowo wegańskie, a zarazem w pełni tradycyjne polskie święta? Co można zrobić z resztek po Wigilii? No i jak gotować, żeby nie marnować? Zapytaliśmy znajomych eko-ekspertów o ich przepisy na święta.
-
Orzechy, mąka, jaja - piekło alergika. Jak przygotować święta bez tych dodatków? [PORADNIK]
Przygotowanie dań świątecznych to nie lada wyzwanie, nawet jeśli spędzamy Boże Narodzenie w mniejszym gronie niż dotychczas. Jeszcze większe trudności pojawiają się, gdy ktoś z gości - lub my sami - boryka się z alergią pokarmową. Święta bez...
-
Święta w małym gronie. Co ugotować i w jakiej ilości? Przepisy na mniejszą skalę
Planujecie spędzić Boże Narodzenie w małym gronie? Pamiętajcie, by dostosować ilość jedzenia, które pojawi się na stole, do liczby gości. Po co jeść na siłę albo - co gorsza - wyrzucać resztki? Dziś mamy dla was kilka pomysłów na dania na małą...
-
Nie tylko pyszne. Oto inspiracje na piękne świąteczne przekąski - nieinstagramowe, lecz prawdziwe
Boże Narodzenie ma być czasem spokoju i radości, a w wielu domach - a raczej kuchniach - wiąże się z nerwowymi przygotowaniami i "zaklęciami", które lecą w stronę nieudanych przekąsek. By większość z nich nie zamieniła się w porażki, warto się...
-
Ryba w galarecie na święta - nie tylko karp. Oto kilka inspirujących przepisów
Karp w galarecie to klasyk na świątecznym stole. Ale nie tylko ta ryba nadaje się do przygotowania tego pysznego wigilijnego dania. Oto kilka propozycji i na karpia, i na inne rybne wariacje zatopione w galarecie. Przygotujcie listę zakupów.
-
Ciasteczka świąteczne? Śnieżne kule są proste, a jakże efektowne [PRZEPIS]
Ciastka śnieżne kule to nie tylko pyszna przekąska, lecz także piękna ozdoba świątecznego stołu. Słodkie, aromatyczne ciasteczka na pewno posmakują wszystkim, którzy nie mogą doczekać się zimy. Sprawdźcie, jak zrobić ciastka śnieżne kule.
-
Barszcz czerwony - blady, czarny lub po prostu niesmaczny? Najczęstsze błędy i jak ich uniknąć
Barszcz czerwony pojawia się na naszych stołach nie tylko w Wigilię, ale ten świąteczny jest wyjątkowy, prawdziwie wyczekany. Podany z uszkami powinien stanowić prawdziwy przysmak wigilijnej kolacji. Co zrobić, aby był naprawdę smaczny? Sprawdźcie...
-
Robert Makłowicz startuje ze świątecznymi przepisami. Na pierwszy ogień klasyki? Bynajmniej!
Na oficjalnym kanale Roberta Makłowicza na Youtube można obejrzeć już pierwszą część programu z przepisami na Boże Narodzenie. Sprawdźcie, jak zrobić gravlax oraz panierowane suszone prawdziwki według receptury najsłynniejszego polskiego krytyka...