słoiki
-
Spaghetti do słoików na zimę. Prosty obiad we włoskim stylu. To obiad, który będzie gotowy w kilka minut
Kupny sos spaghetti? Wykluczone! Zdecydowanie lepiej smakuje ten domowej roboty, przygotowany ze świeżych i smacznych składników. Sprawdź, jak szybko i prosto przygotować sos spaghetti do słoików. Dzięki niemu będziesz mieć zapas "na czarną...
-
Cukinia w słoikach z tymi przyprawami będzie miała idealny smak. To doskonały pomysł na zimę
Szukasz pomysłu na przetwory z sezonowych warzyw? Przedstawiamy bardzo prosty przepis na cukinię w słoikach. Jej smak będzie komponował się doskonale z różnymi zimowymi potrawami. Warto połączyć ją z kilkoma przyprawami, dzięki którym będzie miała...
-
Tak przyrządzisz przepyszny dodatek do obiadu. Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe
Jak przyrządzić klasyczną sałatkę szwedzką? Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników. Wystarczy połączyć ogórki z przyprawami i zalać je zalewą. Taka mieszanka sprawdzi się jako dodatek do obiadu.
-
Te składniki wystarczą do przyrządzenia sałatki o wyśmienitym smaku. Będzie idealna na zimę
Sałatka szwedzka to idealny pomysł na smaczną przekąskę. Do jej przyrządzenia nie potrzeba wielu składników i można ją przygotować w bardzo prosty i szybki sposób. Będzie numerem jeden podczas zimowych obiadów.
-
Szykujesz słoiki na przetwory i chcesz, żeby lśniły? W ten sposób pozbędziesz się śladów po etykiecie
Nie wiesz, jak pozbyć się pozostałości kleju ze szklanych naczyń? Podpowiadamy, które sposoby są najskuteczniejsze. Dzięki nim słoiki będą lśniły i będzie można zabrać się za przyrządzanie przetworów na zimę.
-
Pomidory do słoików na zimę, czyli do wyboru do koloru. Jest zdrowo, smacznie i oryginalnie
Ogórki, kiszonki i dżemy to nie wszystko - w domowej spiżarni nie może zabraknąć tego akcentu. mowa tu o pomidorach w słoikach na zimę, które można przygotować w kilku ciekawych odsłonach. Klasyczna sprawdzi się na zupę, a wersja z wykorzystaniem...
-
Sałatka z cukinii na zimę to must have w spiżarni. Wyjdzie po mistrzowsku, jeśli postawisz na zalewę
Nie ma nic lepszego niż domowej roboty przetwory, a szczególnie te z przepisu babci. Sałatka z cukinii na zimę to obłędny smak lata zamknięty w słoiku, którego nie może zabraknąć wśród domowych zapasów. Dorodne warzywa to jedno, ale prawdziwa...
-
Dżem lepszy od truskawkowego i malinowego. Gotowy w 30 minut, a zimą będzie najlepszym wyborem
Okres przygotowywania przetworów na jesień i zimę trwa w najlepsze. Najczęściej do słoików wrzuca się ogórki, paprykę i inne warzywa. Wiele osób zapomina jednak o owocach. Są równie dobre, a domowe dżemy jesienią smakują najlepiej. W tym roku...
-
Leczo do słoików: zrób już teraz, a zimą sobie podziękujesz
Leczo do słoików to idealne rozwiązanie, które pozwoli Ci cieszyć się aromatycznym i zdrowym daniem przez cały rok. Prosty przepis pozwoli Ci zachować smak warzyw w najlepszej formie. Gotowe do spożycia i zawekowane leczo będzie świetnym wyborem n...
-
Słoiki z przetworami wstaw do zmywarki. Nawet się nie domyślasz, jakie efekty dzięki temu osiągniesz
Sezon na przygotowywanie domowych przetworów wre. Pierwsze słoiki z dżemami, konfiturami i kiszonymi ogórkami pewnie już czekają cierpliwie na półce, aż nadejdzie moment ich spałaszowania. Nieodmiennym elementem procesu "słoikowania" jest...
- Przed pieczeniem ziemniaków robię jedno. Skórka idealnie chrupie
- Dodaj coś innego do pieczarek zamiast kapusty. Wyjdą obłędne
- Wiele kobiet ma ten problem. Jest metoda, która może pomóc. Liczy się systematycznośćMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Coraz więcej osób je zamiast jajecznicy. Przepis na jajka po turecku
- Szybkie ciasto bez pieczenia? Łap przepis na Pociechę Proboszcza
- Na święta podam tego łososia. Znajomi pytają o niego już w listopadzie
- Jeśli rzadko jadasz owoce, nie rozwiążesz tego quizu. Pobijesz średnią?
- Jeśli rzadko jadasz owoce, nie rozwiążesz tego quizu. Pobijesz średnią?
- Masz kaszę i twaróg? W kilka minut zrobisz z nich genialne placuszki
- Swojska wędlina jak za dawnych lat. Salceson zrobisz w kilku krokach
-
Musisz tym zapełnić swoją spiżarnię. Półki aż będą się uginać. To nie ogórki i dżemy
Piwnice i spiżarnie zapełniają się w okresie letnim coraz to większą ilością przysmaków. Postanawiamy zamknąć w słoikach nie tylko dżemy i warzywa, a także robimy nalewki i soki. Dziś chcemy przedstawić coś innego, niż to co wyżej wymieniliśmy....
-
Idealna zalewa do sałatki szwedzkiej? Kluczem do sukcesu są proporcje cukru i wody. Tej zasady nauczyła mnie babcia
Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez warzywnego dodatku. Nie zawsze jednak mamy możliwość przygotowania świeżej surówki lub sałatki. W takich chwilach warto dać szanse domowym przetworom. Smakowitym przysmakiem będzie sałatka szwedzka. Jak ...
-
Wyśmienity przepis na ogórki kiszone jak u babci. Do słoików dodaj jeszcze to warzywo, a smak będzie nie z tej planety
Ogórki kiszone to gwiazdy każdego posiłku. Potrafią wynieść smak potrawy na wyższy poziom, a do tego są szalenie zdrowe. Te popularne w Polsce przetwory można jeszcze dodatkowo podrasować. Wystarczy dodać kilka cukinii, by stworzyć kulinarne dzieł...
-
Cukinia na zimę: smak i świeżość przez długie miesiące. Przepis na cukinię z Thermomixa i w zalewie
Cukinia na zimę? Popularne warzywo o delikatnym smaku i chrupiącej konsystencji często kojarzone jest z sezonem letnim. Jednak istnieją skuteczne metody przechowywania cukinii, które umożliwiają cieszenie się jej smakiem również w okresie zimowym.
-
Powidła, konserwy i dżemy. Ten quiz o przetworach wyłoni prawdziwych smakoszy!
Jeśli zdarzyło ci się przygotowywać przetwory, masz spore szanse na komplet punktów!
-
Prosty sposób na idealne ogórki małosolne? Skorzystaj z metody 3x3. Tak wyjdą najlepiej
Nadchodzi sezon na ogórki małosolne. Szukasz sposobu, aby wyszły idealnie i miały wyśmienity smak? Jedna z metod jest zawsze niezawodna i warto z niej skorzystać. Chodzi o dobranie właściwych proporcji wody, ogórków i soli.
-
Botwina na zimę - przepis ze starego notesu. Będzie smakować jak w lecie, ale ważne są proporcje 1:1:1:3
Lato to czas, kiedy robimy najróżniejsze przetwory, by zima cieszyć się ulubionymi przysmakami. Dziś mamy dla was stary przepis na botwinę na zimę, dzięki któremu zawsze pod ręką będziesz mieć gotową bazę do pysznej zupy. Jak zrobić botwinkę do...
-
Jak się robi ogórki po kartusku? Kluczem jest nietypowa zalewa i dwa dodatki
Domowe przetwory to wręcz polska tradycja. Jednak nie tylko kiszonki podbijają podniebienia miłośników różnych przekąsek. W ostatnim czasie coraz bardziej popularne są ogórki po kartusku. Jak je zrobić, aby były chrupiące? Kluczem jest zalewa i...
-
Otwieranie słoika nie będzie już mordęgą. W ten prosty sposób dostaniesz się do ulubionych potraw
Jak otworzyć mocno zakręcony słoik i się nie namęczyć? Istnieje kilka łatwych sztuczek, dzięki którym można cieszyć się jego zawartością. Jedna z nich mówi o użyciu przyrządu, który z reguły znajduje się w każdej kuchennej szufladzie.
-
Kisisz ogórki w plastiku? Chemiczka informuje o groźnych konsekwencjach
Choć na sezon na kiszenie ogórków trzeba jeszcze zaczekać, to już dziś warto przypomnieć pewne zasady. Istotne są nie tylko warzywa, które trafiają do słoików, lecz także samo naczynie. Chemiczka alarmuje, aby nie powielać każdego przepisu...
-
Pytamy tylko o robienie przetworów, ale nie jest tak łatwo. Prawda czy fałsz?
Jeśli lubisz robić domowe przetwory, to z pewnością zdobędziesz tu komplet punktów.
-
Schab w słoiku to prosty obiad na kilka dni. Robi się sam i potrafi uratować w najczarniejszą godzinę
Wszyscy jesteśmy zabiegani, więc szukamy bardzo prostych przepisów, które nie zajmą nam wiele czasu. Schab w słoiku to jednak inny wymiar gotowania. Nie musisz brudzić stosu garnków, obiad robi się praktycznie sam, a na dodatek wystarczy na długo....
-
Jak otworzyć słoik bez użycia noża? Mocno zakręcone dają w kość. Jest prosty i sprawdzony patent
Jak otworzyć słoik, który jest wyjątkowo mocno zassany i nie dajemy rady? Zazwyczaj w ruch wchodzi nóż ze spiczastą końcówką. Jednak tego typu metoda jest nie tylko niebezpieczna, ale także uszkadza powierzchnię ostrza. Dlatego mamy inny prosty...
-
Jak otworzyć słoik? Jeśli robisz to w ten sposób, popełniasz błąd. Są prostsze metody
Pewnie nie raz zdarzyło ci się mieć problem z odkręceniem słoika. Brak otwieracza tylko utrudnia sprawę, a mocno zassana czy zaczopowana nakrętka może przysporzyć nie lada problemów. Jak otworzyć słoik? Na pewno nie popełniaj tego błędu. Lepiej...
-
Złap ostatnie owoce i zrób śliwki w occie. Potrzebujesz tylko pięciu składników
Śliwki w occie to jeden z najlepszych przetworów, który można przygotować na jesień i zimę. Sezon na te owoce powoli dobiega już końca, więc teraz jest ostatni dzwonek, żeby przygotować domowe słoiki. Potrzeba tylko pięciu składników.
-
Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów? Wystarczą dwa składniki, ale pamiętaj o proporcjach zalewy
Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów? To chyba jedna z najłatwiejszych rzeczy do zamknięcia w słoiku na zimę. Jeśli masz pod ręką zielone, niedojrzałe pomidory i trochę cebuli, to już połowa sukcesu. Druga połowa to zalewa. Trzymaj się...
-
Pomidory na zimę. Cztery przepisy na przepyszne domowe przetwory. Przecier lepszy niż ze sklepu
Pomidory na zimę to idealny sposób na dostarczenie sobie i bliskim dodatkowej porcji witamin. Pomidory można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale nadają się do domowych przecierów, sosów, zup czy nawet sałatek.
-
Leczo do słoików na zimę to doskonały sposób na błyskawiczny obiad. Mamy sprawdzone przepisy dla zapracowanych
Leczo do słoików na zimę to znakomity pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację. Danie przygotowane na zapas to nie tylko sposób na obiad w awaryjnych sytuacjach, ale i rozgrzewającą przekąskę, która jest gotowa w kilka chwil.
-
Cała Polska zabrała się za przetwory. GIS radzi więc, co robić, by się nie zatruć. "Minimum 30 minut"
Na przełomie lata i jesieni wiele osób zabiera się za przygotowywanie przetworów. Do słoików wkładamy owoce, warzywa czy grzyby, aby później, zimą, móc cieszyć się ich smakiem. Aby domowe przetwory się nie popsuły, należy stosować się oczywiście d...
-
Ogórki kiszone na zimę - przepis na chrupiącą przekąskę. To już ostatni dzwonek na ich przygotowanie!
Ogórki kiszone na zimę to idealna forma przekąski, która nie tylko jest wyjątkowo smaczna, ale także wzmacnia naszą odporność. Choć sezon na te warzywa dobiega końca, to nadal możemy zrobić domowe przetwory. Zdradzamy prosty przepis.
-
Jak zrobić paprykę konserwową? Królowa sezonu zaprasza do stołu - przepis na przekąskę ze słoika
Jesień nadchodzi wielkimi krokami, dlatego zdradzimy wam przepis, z którego dowiecie się, jak zrobić paprykę konserwową. Choć traktowana jest jako przepyszny dodatek do obiadu, wspaniale sprawdza się jako przekąska, dodatek do kanapki, ale też...
-
Zalewa do grzybów w occie. Przepis na tradycyjną marynatę do prawdziwków
Późne lato i wczesna jesień to czas kiedy udajemy się na pierwsze grzybobranie. Część zbiorów oczyszczamy i przeznaczamy do suszenia, a reszta ląduje w słoiczkach. Jednak aby przyrządzić smaczne przetwory marynowane, niezbędna jest odpowiednia...
-
Sposób na niezassane zakrętki słoików. Pomoże metoda na ogniowe bańki i grube rękawice
Sezon na przetwory w pełni i kuchnie wielu z nas toną w najróżniejszych słoikach. Najpopularniejszą metodą na zakonserwowanie przetworów jest pasteryzacja. Ale co jeśli coś poszło nie tak i zakrętka się nie zassała? Z pomocą przyjdzie nieco już...
-
Sałatka węgierska do słoików. Domowe przetwory z sezonowych warzyw i aromatycznej zalewy
Sałatka węgierska to smak lata zamknięty w słoiku. Sezonowe warzywa w połączeniu z aromatyczną zalewą tworzą wyjątkowo pyszny efekt. Ta aromatyczna mieszanka to element obowiązkowy każdej spiżarni. Smakuje wyborne podania niemal z każdym daniem...
-
Trzy triki na słoiki. Dzięki nim twoje dżemy na pewno nie spleśnieją. Chodzi m.in. o łyżkę
Zdarzyło ci się kiedyś otworzyć słoiczek własnoręcznie robionego dżemu i... błyskawicznie stracić dobry humor? "Skąd wzięła się pleśń, przecież wszystko było robione zgodnie z przepisem?". Pleśniejące dżemy to zmora miłośników domowych przetworów,...
-
Czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować Wyjaśniamy, jak postępować z domowymi przetworami
Gdy przyrządzamy przetwory, nie raz trafiamy na informację w przepisie, że po wypełnieniu słoików i ich zamknięciu należy poddać je pasteryzacji. Jednak ta zasada nie dotyczy każdego typu weków. Odpowiadamy zatem, czy ogórki kiszone trzeba...
-
Śliwki w słoiku do ciasta, które smakują jak świeże. Prosty sposób na zamknięcie słodkich owoców w szkle
Śliwki w słoiku do ciasta idealnie dopełnią każdy drożdżowy deser. Do zrobienia tego przetworu potrzebujesz tylko dwóch składników. A jeśli owoce będą wystarczająco dojrzałe, nie musisz dodawać cukru.
-
Jak odkręcić słoik? Jeśli masz z tym odwieczny problem, te sprytne triki odmienią twoje życie
Jak odkręcić słoik? Dla wielu z nas to nie lada wyzwanie. Jeśli brakuje ci na to siły, to nie masz wyjścia i musisz wykazać się sprytem. Jakie triki na odkręcenie słoika są skuteczne? Podpowiadamy.
-
Leczo z cukinii na zimę. Prosty przepis na przekąskę ze słoika, którą wykonasz ekspresowo
Cukinia to niezwykle uniwersalne warzywo. Dzięki swojemu neutralnemu smakowi nadaje się do wielu potraw. Co więcej, jest niskokaloryczna, dlatego z powodzeniem mogą ją zjadać osoby na diecie lub miłośnicy lekkich potraw. Aby móc sięgać po nią w...
-
Ogórki po cygańsku. Przepis na nietypowe przetwory, które pokochają wszyscy domownicy
Ogórki po cygańsku, to przepis na nietypowe przetwory. Ich smak jest wyjątkowy i podbija kubki smakowe wszystkich miłośników dań słodko-kwaśnych. Wszystko za sprawą dodanych do nich pomidorów. Ta kompozycja jest wyjątkowo trafna i lubiana. Jeśli...