obiady domowe
-
Przepis na kurczaka i szparagi. Sezonowy hit na talerzu. Wypróbuj na obiad
Przepis na kurczaka i szparagi warto wykorzystać szczególnie teraz, gdy sezon na te warzywa w pełni. Warto o tej porze roku włączyć je do wiosennego menu. Szparagi mogą przyjąć różną barwę: zieloną, białą lub fioletową, jednak różnica w smaku jest...
-
Kotlety jajeczne - przepis na hit obiadowy w duchu wege. Warzywny dodatek sprawi, że będą soczyste
Kotlety jajeczne to świetna opcja obiadowa, kiedy przejadły nam się już mielone czy schabowe, lub po prostu mamy ochotę na coś wege. Przepis na kotlety z jajek jest banalny, ale jeśli chcesz, by były smaczniejsze i bardziej soczyste, nie zapomnij ...
-
Gołąbki - przepis z nowym składnikiem. Owiń je nim, a ich smak zmieni się nie do poznania
Jesteś znudzony jedzeniem ciągle tego samego na obiad? Potrzebujesz odmiany i nowych potraw? Jeśli tak to świetnie się składa. Dziś mamy przepis na przepyszne gołąbki. Dzięki jednej rzeczy cały ich smak zmienia się drastycznie. Chodzi o boczek,...
-
Tanie obiady - przepisy na sycące i smaczne posiłki za kilka złotych
Przygotowaliśmy dwa pomysły na tanie obiady - przepisy te wymagają minimum składników i czasu. Są też smaczne i sycące, a do tego ławte w przygotowaniu. Sprawdźcie sami.
-
Krupnik - przepis na ukochaną zupę z dzieciństwa. Żeby smakowała jak u babci, użyj konkretnego mięsa
Krupnik to przepis na zupę, która od pierwszej łyżki zabiera nas w sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa. Przepis na krupnik jest naprawdę łatwy i intuicyjny, a dziś podpowiemy, jak go ugotować, by smakował jak ten, który jedliśmy u babci zar...
-
Zupa szczawiowa - przepis dla miłośników intensywnych smaków. W bulionie muszą znaleźć się dwa rodzaje mięsa
Zupa szczawiowa jest bardzo często gotowanym posiłkiem w polskich domach. Jest kwaśna, wyrazista i bardzo esencjonalna. Przepis na zupę szczawiową jest bardzo prosty i schematyczny, ważny jednak jest bulion, na którym robimy tę zupę - najlepsza...
-
Pięć prostych obiadów z trzech składników. Fantastyczne, gdy nie chce ci się gotować
Co pysznego zrobić na obiad, gdy nie mamy ochoty na gotowanie? Pomysłów jest wiele! My dziś podpowiemy wam pięć przepisów na smaczne dania, które zrobicie z zaledwie trzech składników.
-
Zupa pieczarkowa - przepis na obiad w pół godziny. Trik z masłem zamieni ją w prawdziwy rarytas
Jeśli szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad, idealnym rozwiązaniem będzie zupa pieczarkowa. Wszyscy ją uwielbiamy, świetnie smakuje z ziemniakami, jak również z makaronem, lubimy ją zabieloną lub bez śmietany. Jednak istnieje pewien trik, dzię...
-
Kapuśniak będzie bardziej aromatyczny, jeśli wykorzystasz patent z majerankiem. Tu przyda się patelnia
Kapuśniak to zupa, która chyba się nie nudzi. Przepis jest bardzo prosty, a najlepszy kapuśniak wychodzi oczywiście na żeberkach. Nie mniej ważne są także przyprawy - dziś dowiesz się, jak "wycisnąć" z majeranku maksimum aromatu. To będzie najleps...
-
Żurek - przepis prosto od śląskiej gospodyni. Sekret to połączenie trzech rodzajów mięsa
Żurek to bez wątpienia jedna z ulubionych zup Polaków, którą chętnie gotujemy zarówno na co dzień, jak i od święta. Przepis jest banalny, a najlepszy żurek to ten śląski - aromatyczny, kwaśny i pełen mięsa. Jakiego mięsa użyć do żurku? Sukces...
-
Zrobiłam dojrzewający boczek. Nie ma nic lepszego na zagrychę i do jajecznicy
-
Najlepsze mięso na Wielkanoc? Domowa szynka z solanki powali cię na kolana
-
Najczęstsze przyczyny kolki niemowlęcej. Niektóre mogą zaskakiwaćMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Biała kiełbasa na Wielkanoc. Najlepszy przepis z odrobiną kwaśnego dodatku
-
Piękna, rumiana i apetyczna - taka właśnie powinna być ćwikła. Dodaj ten składnik, a buraki nie zszarzeją
- Sernik z przepisu babci. Dzięki tym składnikom jest puszysty jak chmurka
- Nawożenie w duchu zero waste. Tak wykorzystasz tropikalny owoc
- Domowy pasztet. Zamień bułkę na inny składnik, a będzię palce lizać
- Przepis na zupę szczawiową. Z tymi składnikami będzie palce lizać
- Pankejki. Połącz mleko z lekkim serkiem, a będą pyszniejsze niż zawsze
-
Zdrowy obiad na szybko - dwie smaczne propozycje na posiłek, który zrobisz w pół godziny
Zdrowy obiad na szybko to wcale nie czarna magia. Wbrew pozorom, zdrowe odżywianie nie musi być czasochłonne. Przekonajcie się sami.
-
Kluski lane - zachowaj zasadę 1:2, a wyjdą idealne
Kluski lane to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Te delikatne kluseczki gotowane w rosole lub mleku były prawdziwą pysznością, a najlepsze robiła oczywiście babcia. Dziś mamy dla ciebie bardzo prosty przepis na kluski lane, które będą smakowały ja...
-
Kluski na parze wyjdą idealne, jeśli zadbasz o temperaturę. Nie chodzi jedynie o parę
Kluski na parze, czyli pampuchy lub parowańce to przepyszne i mięciutkie bułeczki drożdżowe, przygotowywane nad garnkiem wypełnionym wrzątkiem. Są puszyste, idealnie smakują na słodko z owocami, ale także jako dodatek do gulaszu czy sztuki mięsa....
-
Zupa kalafiorowa będzie jeszcze bardziej kremowa, jeśli nie zapomnisz o triku z marchewką. Palce lizać
Zupa kalafiorowa ma kilka silnych zalet - jest bardzo smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu oraz łaskawa dla portfela. Dziś mamy dla ciebie przepis na zupę kalafiorową, która będzie bosko kremowa, wszystko za sprawą pewnej przyprawy i... masła....
-
Zupa ogórkowa będzie smaczniejsza, jeśli zastosujesz trik z warzywami. Liczy się kolejność
Zupa ogórkowa to miłe wspomnienie z dzieciństwa, które z łatwością odtworzysz w swojej kuchni. Co sprawia, że zupa ogórkowa babci jest taka pyszna? Z pewnością chodzi o pewien trik, czyli wcześniejsze podsmażenie ogórków. Jednak, by zupa wyszła...
-
Kotlety z jajek, czyli bezmięsny obiad w pół godziny. Dodatek lubianego warzywa sprawi, że będą soczyste i delikatne
Kotlety z jajek to świetna opcja obiadowa, kiedy masz ochotę na coś smacznego, a jednocześnie po Wielkanocy doskwiera ci lekki przesyt mięsa. Kotlety z jajek zrobisz w pół godziny, a dodatek kalafiora sprawi, że będą nie tylko przepyszne, ale takż...
-
Zupa jarzynowa nie musi być nudna. Żeby ją podkręcić, potrzebna będzie patelnia
Zupa jarzynowa sprawdza się na szybki obiad, kiedy zmęczeni wracamy z pracy, a wypadałoby nakarmić rodzinę czymś ciepłym i pożywnym. Lubimy ją za smak i prostotę wykonania, ale jeden prosty trik może pogłębić smak tej, wydawałoby się niepozornej,...
-
Żeberka pieczone w ten sposób będą chlubą każdego. Kapusta jest niezbędna, ale ważne jest coś jeszcze
Żeberka pieczone to zdecydowanie coś, co Polacy kochają. Delikatne, aromatyczne mięso łatwo odchodzące od kostek... można się rozmarzyć. Przepis na żeberka pieczone na kapuście zapewne wielu z was zna, ale dziś zdradzimy sposób, który sprawi, że...
-
Pomysł na szybki obiad, który przygotujesz z resztek. Zamiast wyrzucać, zrób smaczną potrawę!
Pomysł na obiad ze składników, które zalegają w lodówce, to świetny sposób na ograniczenie wyrzucania jedzenia. Zachęcamy do wypróbowania trzech prostych przepisów, które pomogą zaoszczędzić i zadbać o środowisko.
-
Kotlet pożarski, czyli boskie połączenie delikatności i chrupkości. Ważny jest rodzaj mięsa, ale nie tylko
Kotlet pożarski nie gości na naszych stołach tak często jak mielony czy schabowy, a wielka szkoda. Jest bosko chrupiący za sprawą grubej panierki, a w środku delikatny i soczysty. Przygotowanie tego specjału jest proste, ale musisz zwrócić uwagę n...
-
Kotlety ziemniaczane, czyli jak zrobić coś z niczego. Dodatek sera i pewnej przyprawy jest niezbędny, by smakowały bosko
Kotlety ziemniaczane to prosty i szybki sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. Danie wydaje się zwyczajne, ale pewne dodatki zamienią je w coś naprawdę pysznego. Chodzi oczywiście o ser - pyszny i delikatnie ciągnący się po...
-
Marchewka z groszkiem z zasmażką i zaskakującym dodatkiem. Przepis Ewy Wachowicz ulepszy twój obiad
Marchewka z groszkiem to miłe wspomnienie z przedszkolnej lub szkolnej stołówki. To świetny dodatek do obiadu zamiast surówki, a przygotowanie marchewki z groszkiem jest szybkie i łatwe. Ewa Wachowicz zdradza swój sposób, by nieco podkręcić smak -...
-
Tradycyjna zupa krupnik. Przepis jak u babci. Trik ze smażeniem pogłębi smak i kolor
Zupa krupnik bezapelacyjnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam czasy, jeszcze zanim poszłam do szkoły, gdy spędzałam dzień z babcią, a ona gotowała przepyszne obiady. Krupnik był jednym z nich i nigdy nie zapomnę jego smaku - uwielbiałam to...
-
Zalewajka - przepis na najprostszą zupę świata. Trik z majerankiem nada jej charakteru
Zalewajka to smak polskiej wsi. Prosta, aromatyczna zupa, którą wszyscy uwielbiany tradycyjnie jest zalewana żurem, stąd jej nazwa. Co należy zrobić, by zalewajka nabrała nowego wymiaru i stała się jeszcze smaczniejsza? Dodatek podprażonego...
-
Szarpana wieprzowina - amerykański przepis. Mięso będzie soczyste, jeśli wypróbujesz ten sposób
Testowanie receptur z różnych stron świata może być świetną zabawą. Tym razem wybierzemy się do Ameryki, a na tapet weźmiemy... szarpaną wieprzowinę. Ten sposób na przygotowanie mięsa pochodzi właśnie stamtąd, a dzięki temu przepisowi można...
-
Fasolka po bretońsku na szybko. Obiad dla całej rodziny w niecałe 20 minut
Fasolka po bretońsku to danie, które wszyscy kochamy. Jeśli jednak nie masz czasu na długie moczenie i gotowanie fasoli, mamy dla ciebie rozwiązanie. Przepis na fasolkę po bretońsku jest dobrze znany, ale możesz go uprościć, używając fasoli z...
-
Katarzyna Bosacka zdradza przepis na tani obiad na szybko. Koszt? Niecałe trzy złote
Szukacie pomysłu na obiad, który będzie kosztował najmniej, jak się da? Katarzyna Bosacka, prowadząca "Wiem, co jem" ma rozwiązanie. Jej tani obiad składa się z 3 składników, a koszt jednej porcji to niecałe trzy złote. Sprawdźcie sami!
-
Kotlety z soczewicy. Pyszny i sycący obiad nie tylko dla wegetarian. Najważniejszy jest pierwszy krok
Szukasz alternatywy dla kotletów mielonych? Proponujemy zatem kotlety z soczewicy. Są pyszne, sycące i niejeden mięsożerca chętnie je zje. Świetnie się sprawdzą w towarzystwie ziemniaków i twojej ulubionej surówki.
-
Karkówka w coli - przepis na obiad dla całej rodziny. Ten sos to mistrzostwo, ale pamiętaj o ważnym dodatku
Karkówka w coli to wspaniały pomysł na smaczny obiad, którym naje się cała rodzina. Przepis jest banalny, a aromatyczny sos na bazie gazowanego napoju świetnie komponuje się z aksamitnym i kruchym mięsem z karkówki wieprzowej. Jak nadać charakteru...
-
Sos pieczarkowy - przepis inny niż wszystkie. Pewien dodatek nada mu wykwintnej nuty
Sos pieczarkowy to wspaniały dodatek do kopytek, sztuki mięsa czy zwykłego makaronu. Wszyscy go znamy i zapewne wszyscy lubimy, jest prosty w przygotowaniu i łaskawy dla portfela. A co, gdyby trochę podrasować przepis na sos pieczarkowy? Dodatek...
-
Kurczak z piekarnika - wychodzi zawsze smaczny i soczysty. Podstawa to dobra marynata i czas pieczenia
Masz chęć na kurczaka z piekarnika, który będzie smakował jak ten z rożna? Możesz go przygotować w domowym zaciszu. Kurczak z piekarnika z chrupiącą i aromatyczną skórką, a do tego zawsze miękki i nie przesuszony - marzenie każdego łakomczucha!
-
Kotlety mielone - przepis, który odczaruje znane danie. To nadzienie nada im włoskiego charakteru
Kotlety mielone to klasyka polskich obiadów. Przepis na kotlety mielone jest znany i lubiany, ale istnieje pewien sposób, by odczarować klasykę i nadać jej nowy, włoski wymiar. Dodatek suszonych pomidorów, sera oraz ziół spraw, że twoje kotlety...
-
Gulasz z indyka może mieć głębszy smak. Dodaj ten nietypowy składnik, a będzie wytrawny i przepyszny
Gulasz z indyka to bardzo ciekawa alternatywa, gdy już przejadł nam się gulasz wieprzowy, czy inne sosy mięsne. Jego przygotowanie jest banalne, a smak dania jest genialny za sprawą składnika, którego raczej rzadko używa się do drobiu. Chodzi o...
-
Zupa jarzynowa - przepis, który wszyscy uwielbiamy. Trik z masłem to gwarancja wyjątkowego smaku
Zupa jarzynowa to pomysł na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny. Przepis jest prosty, a duża dowolność w doborze składników sprawia, że zupa jarzynowa zawsze smakuje nieco inaczej. Istnieje jednak pewien prosty sposób, by odczarować zupę...
-
Kapusta zasmażana - przepis na smaczny dodatek do obiadu. Dodając chrupiący boczek uwydatnisz jej smak
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny dodatek do obiadu zasmażana, młoda kapusta sprawdzi się idealnie. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut i jest bardzo proste. Dodając aromatyczny i chrupiący boczek, wzbogacisz smak, jednak nic nie stoi na...
-
Jaka zupa na obiad? Przepis na kremową zupę jarzynową. Jest aromatyczna i zdrowa, a do tego łatwo ją zrobić
Jeśli zastanawiasz się jaką zupę przygotować na obiad, wybierz kremową jarzynową. Rozgrzewająca i aromatyczna, a to tylko częśc jej zalet. Przede wszystkim przygotowanie zajmie moment. Użyj warzyw, które zalegają w twojej lodówce i zamień je w...
-
Zupa buraczkowa - przepis idealny dla dzieci i dorosłych. Najlepsza jest ze szczypiorkiem
Zupa buraczkowa jest szczerze kochana przez dzieci i dorosłych nie tylko za wspaniały smak, ale także za piękny kolor oraz zastrzyk energii, który zapewnia. Przepis na zupę buraczkową jest bardzo prosty, a dodatek posiekanego szczypiorku sprawi, ż...
-
Przepis na kapuśniak idealny. Klasyczna polska zupa na chłodne dni. W czym tkwi sekret tego przepisu?
Kapuśniak z kiszonej kapusty to idealny pomysł na obiad w ostatnie chłodne dni zimy. Bez wątpienia to jedna z ulubionych zup Polaków. Kwaśna i aromatyczna - rozgrzeje i zaspokoi nawet wilczy głód. Przygotowanie jest proste i nie zajmie wiele czasu...
-
Kotlety mielone - przepis. Zamień patelnię na piekarnik, a będą zdrowsze i jeszcze pyszniejsze
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, ciesząca się niesłabnącą sympatią wśród młodszych i starszych mięsożerców. Jeśli jednak mamy ochotę na zdrowszą i mniej tłustą wersję mielonych, warto zrezygnować ze smażenia na rzecz pieczenia. Kotlety...
-
Mrożone warzywa na patelnię z ryżem robią się same! Smaczny i zdrowy obiad
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim zabieganym osobom. Szybki i zdrowy posiłek nasyci na długo, a przy tym nie wymaga zdolności kulinarnych na wysokim poziomie. Jak zrobić mrożone warzywa na patelnię z ryżem? Poniżej przepis.