przepisy świąteczne
-
Barszcz wigilijny przepisu Magdy Gessler. Restauratorka radzi - ważny jest dodatek jesiennych jabłek
Wśród tradycyjnych potraw wigilijnych nie może zabraknąć klasyki, jaką bez dwóch dań jest barszcz czerwony. Magda Gessler zdradza swój przepis na idealną zupę. Na liście składników nie może zabraknąć najwyższej jakości produktów takich jak buraki,...
-
Rolmopsy - przepis na tradycyjne danie świąteczne. Śledzie wyjdą idealne z dodatkiem jesiennych owoców
Na wigilijnym stole królują smaczne przepisy z przepisu babci, ale i nieco nowocześniejsze rarytasy. Wśród nich nie może zabraknąć ryb - przepis na rolmopsy to klasyka gatunku, jednak w oryginalnej wersji zaskoczy smakiem i aromatem. Ciekawym...
-
Dania świąteczne - nietypowe dania mięsne i proste przepisy krok po kroku
Dania świąteczne mięsne są dla dużej ilości osób sporym wyzwaniem. Wielu jest zdania, iż przyrządzenie mięsa wymaga wprawy, wiedzy i doświadczenia. Jednak jest to prostsze, niż może się wydawać. Przekonajcie się sami.
-
Sernik w wersji tradycyjnej. Klasyczna receptura opiera się na dobrej jakości serze i dodatku rodzynek
Klasyczne wypieki domowe opierają się na babcinych recepturach i najlepszych składnikach. Na podium króluje tradycyjny sernik z rodzynkami. Ciasto sprawdzi się idealnie na każdą okazję, jednak na świątecznym stole prawdziwy must have. Kluczowy jes...
-
Babka makowa. Przepis na świąteczne ciasto, które skradnie serca gości. Kluczem jest skład i kolejność
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć świątecznych wypieków i łakoci. Przepisem idealnym na święta jest babka makowa - wyjątkowo smaczna i zjawiskowa. Kluczowe w przygotowaniu jest dodanie zmielonego maku, zachowanie proporcji i odpowiednia...
-
Krokiety z pieczarkami. Pomysł na wigilijne danie. Z tym przepisem wyjdą naprawdę rewelacyjnie
Kokiety z pieczarkami to potrawa, która sprawdzi się idealnie jako dodatek do wigilijnego barszczu. Warto też dodać, że to jedno z najprostszych i najtańszych dań, jakie trafia na bożnonarodzeniowy stół. Do przygotowania pysznych krokietów będą...
-
Wigilijny karp w nowej odsłonie. Zwycięzca programu "MasterChef" nadaje mu egzotycznego smaku
Karp to tradycyjny numer jeden na wigilijnym stole. Przygotowuje się go na wiele różnych sposobów. Tym razem przedstawiamy przepis Macieja Regulskiego. Kucharz i uczestnik programu "MasterChef" nadziewa karpia rodzynkami moczonymi w rumie. Dodają...
-
Kaczogęsi - przepisy na nowoczesny świąteczny obiad. Zobacz, jak podawać mulardy [cena, gdzie kupić, jak smakuje]
Niegdyś popularną na polskich stołach kaczkę obecnie coraz częściej zastępują kaczogęsi. Przepisy na wykorzystanie tego niezwykle interesującego mięsa wciąż nie są zbyt szeroko rozpowszechnione, jednak warto spróbować przyrządzić kaczogęsi chociaż...
-
Kapusta wigilijna Magdy Gessler. Świąteczny smak na talerzu. Z tymi składnikami wyjdzie przewybornie
Kapusta jest jednym ze składników, które co roku królują na świątecznych stołach. Podajemy przepis na kapustę wigilijną Magdy Gessler. Gwiazda przygotowuje ją w nieco inny sposób niż zwykle. Dodaje do niej jabłka i pigwy.
-
Schab pieczony na święta Bożego Narodzenia. Zainspiruj się i przygotuj popisowe danie!
Schab pieczony na święta można przyrządzić w oparciu o różne przepisy. Można go upiec w rękawie, w formie rolady lub z aromatycznym nadzieniem. Podpowiadamy, jak zrobić kruchy i soczysty schab na świąteczny stół.
- Tę sałatkę ryżową robię co piątek i znika do wieczora. Dodaję pyszny składnik z puszki
- Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
- 96% jest przeciążonych pracą, co trzeci ma objawy depresji. Czego nie wiemy o zdrowiu psychicznym polskich przedsiębiorców?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Przepis na biszkopt, który nie opadnie. Będzie rósł jak szalony, a to dzięki temu składnikowi
- Najbardziej niedoceniany grzyb w polskich lasach. Poznasz go po zapachu
- W 10 minut zrobisz sałatkę, która porwie tłumy. Kilka składników i gotowe
- Nazywają go "królem owoców" i "darem niebios". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
- Umiesz gotować jak Robert Makłowicz? Oceni to nasz quiz kulinarny
-
Jak zrobić pasztet? Wytrawny rarytas idealny na święta. Najważniejsze są trzy różnorodne gatunki mięsa
Wśród wytrawnych i eleganckich smaków świątecznych warto wyróżnić pasztet. Jak zatem go przygotować, by wyszedł idealny? Kluczem do sukcesu są składniki - miks mięs różnych gatunków powinien być najlepszej jakości. Nie może zabraknąć także...
-
Jak zrobić zakwas z buraków? Przepis na aromatyczną bazę barszczu. Skład musi być bogaty w przyprawy
Wśród wigilijnych rarytasów nie może zabraknąć barszczu z uszkami. Chociaż gotowanie bulionu może wydawać się sporym wyzwaniem, to z dobrą bazą okaże się to bardzo łatwe. Jak zatem przygotować zakwas z buraków? Kluczowe są składniki - na liście...
-
Śledzie z orzechami włoskimi. Pyszna alternatywa dla tradycji - przepis idealny na świąteczny stół
Zapomnij o nudnej i mdłej rybie na świątecznym stole. Przepis na śledzie z orzechami włoskimi to kwintesencja smaków i aromatów. Ciekawa alternatywa na bożonarodzeniowy rarytas - nie tylko pięknie się prezentuje, ale i perfekcyjnie łączy gorycz...
-
Wigilijny barszcz gotowy w 20 minut. Ekspresowy przepis na tradycyjne danie. Zapomnij o gotowcu
Przepis na barszcz wigilijny dla zapominalskich. Tradycyjne danie będzie gotowe w zaledwie 20 minut. Zapomnij o sklepowych gotowcach i przygotuj aromatyczną zupę. Kluczowe są świeże buraki i domowy bulion - reszta robi się praktycznie sama.
-
Amoniaczki - przepis na świąteczne ciasteczka z prostych składników. Są ekspresowe, smaczne, chrupiące
Amoniaczki to tradycyjne, świąteczne ciasteczka, które przygotujesz w mgnieniu oka. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - kluczowe są składniki i odpowiednie proporcje. Efekt? Kruche, słodkie i gotowe w kilka minut ciasteczka, które pasują do...
-
Pierogi z kapustą i grzybami - przepis babci to czysta perfekcja. Istotne jest ciasto i soczysty farsz
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami według przepisu babci. Świąteczny rarytas to jedno ze smaczniejszych dań - kluczem smaku i bogatego aromatu są swojskie składniki. Mowa tu o leśnych grzybach, domowe...
-
Bezalkoholowy grzaniec - kluczowe są świeże owoce i dodatek przypraw. Te połączenia smakują najlepiej
W chłodne, zimowe dni nie może zabraknąć w naszej rutynie gorących naparów i napojów. Bezalkoholowy grzaniec sprawdzi się idealnie o każdej porze dnia. Wystarczy połączyć świeże owoce, takie jak cytrusy i maliny, z aromatycznymi i rozgrzewającymi...
-
Kapusta kiszona, a może kwaszona? Czyli świątecznych dylematów ciąg dalszy. Wybór zaważy jednak na smaku
Jaką kapustę wybrać do świątecznych potraw - kiszoną, a może kwaszoną? Wybór ma znaczenie dla smaku farszu do pierogów, krokietów czy w przypadku połączenia z grzybami i grochem. Bierzemy pod lupę wartości odżywcze i walory smakowe obu produktów.
-
Ryby na wigilię. Nie tylko karp i śledzie - te smaczne gatunki to must-have w świątecznym menu
Świąteczne menu bogate jest w tradycyjne dania i rarytasy przygotowane z ryb. Które gatunki najlepiej wybrać na wigilię? Obok klasycznego karpia warto podać także pstrąga, łososia czy doradę. Z kolei wśród przystawek królują różne odmiany śledzi i...
-
Ten gatunek pasuje idealnie do ryby po grecku. Świąteczne danie wyjdzie obłędnie smaczne i aromatyczne
Na wigilijnym stole obok karpia, sałatek czy śledzi nie może zabraknąć tradycyjnej ryby po grecku. Przepis to synonim świąt, kluczowe dla smaku, jest jednak przygotowanie. Jaki gatunek ryby sprawdzi się zatem najlepiej? Podpowiadamy czy wybrać...
-
Świąteczne likiery - domowe trunki z ciekawym składem. Idealne na prezent i wigilijny poczęstunek
Wśród łakoci, słodyczy i tradycyjnych dań wigilijnych nie może zabraknąć domowej roboty trunków. Świąteczne likiery to prawdziwa gratka dla koneserów dobrego smaku. Pełne aromatów alkohole świetnie sprawdzą się jako własnoręcznie przygotowany...
-
Kiedy robić uszka na Wigilię? Magda Gessler wskazuje jeden termin i radzi, jak je mrozić
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, a flagowym daniem bez wątpienia jest barszcz z uszkami. Magda Gessler podpowiada, kiedy przygotować małe pierożki z grzybowym nadzieniem. Restauratorka zdradza najlepszy termin i radzi, j...
-
Ciasteczka korzenne - zimowe łakocie z sześciu składników. To ciekawa alternatywa dla pierniczków
Wśród świątecznych wypieków nie może zabraknąć ciasteczek korzennych, które są synonimem zimy. Kruche, aromatyczne i pełne smaków rarytasy można przygotować z zaledwie sześciu składników. Najważniejsze są przyprawy i kremowe masło. To ciekawa...
-
Wyrzucasz skórkę z mandarynek? To duży błąd. Czyści, odstrasza i pomaga z zapachami
Podczas jedzenia mandarynek skórka zazwyczaj ląduje w koszu na śmieci. Okazuje się, że jest to wielki błąd, ponieważ można ją wykorzystać do wielu rzeczy. Przyda się między innymi do odstraszania szkodników, jako dekoracja, a także oczyści...
-
Garść piernikowych porad. Kultowe ciasteczka świąteczne będą dzięki nim miękkie, słodkie i aromatyczne
Podczas świątecznych przygotowań nie można pominąć tradycyjnego wypiekania pierników. Kruche ciasteczka z korzenną nutą idealnie wpasowują się w świąteczny klimat. Kluczowe jest jednak przygotowanie i starannie dobrana lista składników. Poza miode...
-
Karp wigilijny w panierce. Zapomnij o nudnej rybie - te składniki dadzą oryginalny smak i chrupkość
Wśród dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych nie może zabraknąć karpia. Przepis z dodatkiem chrupiącej panierki sprawi, że ryba z pewnością zasmakuje domownikom i gościom. Kluczowa jest odpowiednia partia - najlepiej sprawdzą się dzwonka, które...
-
Strucla makowa to przepis na słodkie święta. Klasyczne ciasto smakuje najlepiej z domową masą
Strucla makowa to synonim świąt Bożego Narodzenia. Przygotowanie klasycznego cista nie jest trudne, jednak wymaga najlepszej jakości składników. Mowa tu o świeżej, domowej masie z bakalii i maku, a także puszystym cieście drożdżowym. To połączenie...
-
Orzeszki - przepis na tyci ciasteczka z PRL. Wymarzone łakocie do pochrupania przy choince
Orzeszki to malutkie, kruche ciasteczka obficie wypełnione pysznym kremem. W czasach PRL był to obowiązkowy element świątecznego stołu i na pewno wielu z nas pamięta, jak piekły je nasze babcie w tej śmiesznej patelni. Dziś mamy dla was przepis na...
-
Świąteczna beza - zjawiskowy, słodki wieniec z dodatkiem mascarpone i owoców. Efekt wow dadzą suszki
Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na bożonarodzeniowe desery, beza świąteczna sprawdzi się idealnie. Słodki rarytas w kształcie wieńca nie tylko pysznie smakuje, ale i spektakularnie wygląda. Dodaj mascarpone, owoce i ozdobne suszki. Efekt...
-
Kluski z makiem - wigilijny rarytas wraca do łask. Odczaruj zapomniany przepis i podaj w nowej wersji
Kluski z makiem to przepis na wigilijny rarytas. Przepyszne danie jarskie przez lata królowało na świątecznym stole, teraz rzadko jest podawane. Warto zatem przywrócić do łask dawną recepturę i przygotować w nowej i oryginalnej wersji. Podane ze...
-
Sernik piernikowy - przepis na ciasto dwa w jednym. Masa serowa i korzenny spód to połączenie idealnie
Przepis na sernik piernikowy to idealna propozycja na Święta Bożego Narodzenia. Ciasto dwa w jednym to doskonałe proporcje delikatnego i puszystego sera w połączeniu z korzennym spodem. Efekt? Rozpływający się w ustach rarytas, który przygotujemy ...
-
Tradycyjne gołąbki wigilijne. Nadzienie z kaszy gryczanej i grzybów zawiń w aromatyczne liście kapusty
Gołąbki wigilijne przygotowane w tradycyjnej odsłonie kradną serca domowników i gości. Poza aromatycznym farszem, bazującym na kaszy gryczanej i grzybach, ważne jest także zawijanie i późniejsze gotowanie w bulionie. Dzięki tym metodom uzyskamy...
-
Moczysz śledzie w wodzie lub mleku? Patent z popularnym trunkiem nada rybie smaku i delikatności
W czym moczyć śledzie na święta? Zapomnij o tradycyjnym mleku czy wodzie. Smak ryby podkreśli jeden z popularnych trunków, dzięki czemu bożonarodzeniowe menu podbije serca i kubki smakowe gości. Śledzie wyjdą kruche, delikatne i pełne aromatów.
-
Paszteciki z pieczarkami - wigilijny rarytas na dwa sposoby. Z domowym ciastem drożdżowym i francuskim
Jednym z synonimów świąteczny smakołyków są domowe paszteciki z pieczarkami. Ten świąteczny rarytas można przygotować na dwa wyjątkowe sposoby - z ciastem drożdżowym lub francuskim. Oba smakują obłędnie podane z barszczem lub jeszcze ciepłe prosto...
-
Zakwas buraczany to idealna baza wigilijnego barszczu. W składzie dużo więcej niż warzywa i przyprawy
Flagowym daniem, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole, jest oczywiście barszcz czerwony. Zupę należy odpowiednio przygotować, a idealną bazą będzie domowy zakwas z buraków. W składzie poza warzywami i przyprawami jest znacznie więcej...
-
Pierogi z kapustą i grzybami. Niezawodny przepis babci bazuje na sprężystym cieście i soczystym farszu
Świąteczną tradycją i smakiem, którego nie może zabraknąć wśród wigilijnych potraw, są oczywiście pierogi z kapustą i grzybami. Niezawodny przepis babci zdradza, jak je przygotować, by zachwycić domowników i gości. Kluczowe są leśne rarytasy i...
-
Kutia - przepis na tradycyjną potrawę wigilijną. Mieszankę pszenicy i maku połącz z bakaliami i miodem
Wśród tradycyjnych potraw wigilijnych nie może zabraknąć słodkich rarytasów. Kutia to prawdziwy must have bożonarodzeniowy! To nic innego jak pszenica połączona z makiem, bakaliami i osłodzona miodem. Przygotuj dawny przysmak i zaskocz gości w te...
-
Pierogi wigilijne z kapustą, za których smakiem szybko zatęsknisz
Pierogi wigilijne z kapustą to obowiązkowe wigilijne danie. Jest proste w przygotowaniu, jednak czasochłonne. Nic więc dziwnego, że w niektórych domach pojawiają się jedynie raz do roku, w ten wyjątkowy wieczór. Sprawdź, jak je przygotować, by...
-
Ile gotować pierogi? Kierują się tą zasadą, a z pewnością pierogi się nie rozgotują
Ile gotować pierogi? To pytanie oprócz tego dotyczącego ciasta, jest najczęściej pojawiącym się w kontekście tego dania. Od wielu lat pierogi królują na polskich stołach jako obowiązkowe danie wigilijne. Jednak są aż tak uwielbiane, że cieszą się...
-
Przepis na piernik staropolski. To ostatni dzwonek na przygotowania, ciasto musi leżakować trzy tygodnie
Piernik staropolski to przepis na ciasto, które wymaga cierpliwości i minimum trzech tygodni leżakowania. Jest to zatem ostatni dzwonek na świąteczne przygotowania. Długie oczekiwanie wynagrodzi nam wyjątkowy i pełen aromatu smak. Tak przygotowany...