przepis
-
Przepis na zupę grochową. Sycąca grochówka z kiełbasą i boczkiem jak prosto z wojska
Przepis na zupę grochową, to przepis, który powinien znać każdy Polak. To obiad smaczny, ale też niezwykle sycący. Wielu osobom kojarzy się z grochówką wojskową. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by właśnie taką zupę przygotować we własnym domu!
-
Kawa mrożona z lodami - przepis na upalne dni. Pomysły na orzeźwiający napój
Mrożona kawa to idealny napój na gorące dni - pobudza do działania, orzeźwia i chłodzi, a przy tym może być pysznym deserem. Mrożonej kawy możemy napić się nie tylko w kawiarni, ale również sami przygotować ten kawowy napój w domu. Zabaw się w...
-
Co zrobić z syropem po brzoskwiniach z puszki? Jest na to kilka sposobów
Owoce z puszki wykorzystujemy do wielu potraw, jednak często nie wiemy jak wykorzystać syrop po owocach z puszki. W kuchni liczy się kreatywność i nie warto marnować tak dobrych składników. Co zrobić z syropem z owoców z puszki? Co zrobić z syrope...
-
Przepis na zupę pieczarkową o kremowej konsystencji bez dodatku śmietany. Pokocha ją cała rodzina
Pieczarkowa, to zaraz po rosole i pomidorowej, ulubiona zupa Polaków. Świetnie smakuje zarówno z makaronem, jak i ziemniakami. Niektórzy zabielają ją śmietaną, a inni nie. Istnieje jednak pewien trik, dzięki któremu zupa pieczarkowa będzie kremowa...
-
Truskawkowe szaleństwo z piekarnika, czyli szybkie ciasto z truskawkami
Sezon na truskawki rozpoczęty, zatem dlaczego nie upiec szybkiego, prostego w przygotowaniu ciasta do kawy lub herbaty? Ciasto ucierane z truskawkami to letni klasyk. Przedstawiamy przepis na szybkie i pyszne ciasto, które wychodzi puszyste i...
-
Jak ugotować białe szparagi? Sposoby, dzięki którym przygotujesz je perfekcyjnie
Wyróżniamy dwa rodzaje szparagów -białe i zielone. Choć jedne i drugie są niezwykle smaczne i są źródłem witamin i składników mineralnych, to białe szparagi są zdecydowanie bardziej delikatne. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do obiadó...
-
Przepis na ciasto na maślance. Przepyszny i miękki deser, który rozpływa się w ustach
Nie lubisz spędzać całego dnia w kuchni i szukasz przepisu na ciasto, którego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż pół godziny? Koniecznie wypróbuj przepis na ekspresowe ciasto na maślance. Jest łatwe w przygotowaniu i smakuje obłędnie!
-
Kawa mrożona - przepis na letnie orzeźwienie. Ekspresowy napój jak z najlepszej kawiarni
Kiedy nadchodzi lato, szukamy orzeźwienia. Często ostatnie, na co mamy ochotę, to gorące napoje. O tej porze chętnie wybieraną alternatywną dla tradycyjnego cappuccino jest kawa mrożona. Przepis na nią można z łatwością wykonać w domu. Nie...
-
Przepisy na seler naciowy. Szybkie i proste dania oraz bomba witaminowa dla każdego
Seler naciowy to warzywo, które jest prawdziwą bombą witaminową. Od wieków cenione jest ze względu na parametry odżywcze, ale i walory lecznicze. Warto więc wprowadzić to warzywo do swojej kuchni i skorzystać z przepisów na seler naciowy.
-
Przepis na ciasto szpinakowe. Leśny mech o pięknej zielonej barwie zachwyci każdego. Smakuje obłędnie
Ciasto szpinakowe to nietypowe ciasto, które wciąż rzadko trafia na polskie stoły. I choć zachwyca zieloną barwą i smakiem, to wciąż wiele osób ma opory przed spróbowaniem ciasta, którego podstawą jest szpinak. Przedstawiamy najlepszy przepis na...
- Gdy ją robię, teściowa się nią zachwyca. Jest miękka i soczysta
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- Ten serial był w Polsce hitem. Efekt? Obcy ludzie zaczepiali ją na ulicy MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Grzyboznawcy zmartwieni. "Jeśli będzie jak rok temu, to będzie dramat"
- Trochę kebab, trochę gyros. Najlepsze, że zrobisz go w domu i to w mig
- Prawie nikt go nie zna, a to wielki błąd. Serwowała go pierwsza dama
- Ten przepis na kapuśniak jest 1000 razy lepszy niż klasyczny. Inne chowaj na dnie szuflady
- Tak pulpety robiła moja babcia kilkadziesiąt lat temu. Odtworzyłam przepis i nie mogłam wyjść z szoku [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
- To najpopularniejsze gwiazdy w polskim Internecie. Kto jest najcenniejszy w 2024 roku?
- Domowe nawozy na ogórki. Jak ich użyjesz, zbierzesz pełne kosze
-
Młoda kapusta - przepis z boczkiem i koperkiem. Doskonały pomysł na szybki i aromatyczny obiad
Młoda kapusta - przepis na obiad w kilka minut, który sprawdza się zawsze kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, a chcemy zjeść coś na ciepło. Idealnym dodatkiem będzie boczek podkreślający smak całości.
-
Prosty i szybki przepis z młodych ziemniaków. Wykorzystaj je, by stworzyć pyszną zapiekankę
Zapiekanka ziemniaczana to proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Przepis z młodych ziemniaków uwzględnia zaledwie kilka podstawowych składników. Należy jednak pamiętać o tym, aby zachować odpowiednie proporcje. Zapiekanka może być świetnym...
-
Przepis Magdy Gessler na lekkie ciasto z truskawkami i puszystą pianką kokosową. W sam raz na lato
Ciasto z truskawkami to przepis na uwielbiany letni wypiek. Receptura Magdy Gessler łączy truskawki, piankę kokosową i kruche ciasto w pyszną i lekką przekąskę. Spróbujcie koniecznie.
-
Przepis na zupę o smaku pizzy. Magia składników sprawi, że nie odróżnisz jej od włoskiego specjału
Pizza, choć pochodzi z Włoch, jest jednym z ulubionych dań Polaków. Na temat pizzy powstało już wiele wariacji, jednak to zupa o smaku pizzy króluje w tym rankingu. Jak ją przygotować, by nie dało jej się odróżnić od tradycyjnej pizzy? Podpowiadamy.
-
Przepis na mus czekoladowy. Szybki przepis na pyszny i prosty deser z trzech składników
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie lubisz wydawać kroci w cukierniach? Jeśli chcesz mieć słodki deser bez wychodzenia z domu, którego przygotowanie jest błyskawiczne i niezwykle proste - doskonale sprawdzi się mus czekoladowy.
-
Zaskocz najmłodszych w Dniu Dziecka. Ciasto pupa pawiana będzie idealne
1 czerwca dzieci z całego świata obchodzą swoje święto. Z tej okazji warto przygotować wyjątkowe ciasto, które na pewno na długo zostanie w ich pamięci. Deser o intrygującej nazwie "pupa pawiana" z pewnością zachwyci najmłodszych miłośników...
-
Kotlety mielone najsłynniejszego szefa kuchni. Zasada czterech części i zaskakujący słony składnik
Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych mięsnych dań obiadowych. Jest stosunkowo proste do wykonania, sycące i smaczne. Warto wykorzystać włoski przepis na to danie od Gordona Ramsaya. Zobaczcie sami jak wygląda jego receptura na kotlety.
-
Domowy chleb pełnoziarnisty. Przepis, do którego nie potrzebujesz zakwasu
Nie ma chyba lepszego zapachu, niż ten, który unosi się w kuchni podczas pieczenia chleba. Idealnie chrupiąca skórka i puszyste, miękkie wnętrze to serce najlepszych śniadań i przekąsek. Tymczasem przygotowanie domowego pieczywa wcale nie jest...
-
Pięć trików na rosół idealny. Kostka nie będzie potrzebna
Aromatyczny, pełen smaku rosół to bez wątpienia król polskich zup. Doskonale sprawdza się na niedzielnym stole i podczas wyjątkowych okazji, ale jego przygotowanie jest niewątpliwie czasochłonne. Im dłużej będziemy go gotować - tym więcej głębi...
-
Fasolka po bretońsku - przepis babci. Wykorzystaj w swojej kuchni recepturę znaną od stuleci
Fasolka po bretońsku według przepisu naszych babć to nie relikt minionej epoki. Wręcz przeciwnie, to klasyczne danie będzie smaczną propozycją na rodzinny obiad.
-
Zupa kalafiorowa. Przepis z zeszytu babci
Kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup. Jest prosta do przygotowania, a co za tym idzie - powinna spodobać się wszystkim, którzy nie lubią spędzać za dużo czasu w kuchni. Sezonowego, świeżego kalafiora znajdziemy w sklepikach z...
-
Ogórki małosolne: przepis, który warto znać. Wybór odpowiedniej soli ma ogromne znaczenie
Przepis na ogórki małosolne jest bardzo prosty do zrealizowania. Wystarczy kilka składników i postępowanie zgodnie z poleceniami. Najlepsze wybrać sztuki niezbyt duże i oczywiście świeże. Naczynie, w którym będziemy je przechowywać, musi być czyst...
-
Zupa szczawiowa: przepis na wiosenny smak. Przygotuj ją tak, jak lubisz najbardziej
Zupa szczawiowa - przepis na wiosenne danie z rośliną znaną od wieków w kuchni polskiej. Można go spotkać niemal wszędzie o tej porze, zwłaszcza na łąkach, nieużytkach i na pastwiskach. Bywa niekiedy mylony ze szpinakiem ze względu na wygląd liści...
-
Młoda kapusta z koperkiem - tak smakuje wiosna. Przepis na kapustę z koperkiem i kapustę z boczkiem
Młoda kapusta z koperkiem to smak, który kojarzy się nam z okresem wiosny i wczesnego lata. Młoda kapusta gotowana sprawdzi się jako samodzielne danie oraz jako dodatek do tradycyjnego obiadu z ziemniaczkami i schabowym. Przedstawiamy prosty przep...
-
Wareniki: przepis na pierogi z Ukrainy. Wegetariański farsz i wytrawny smak
Przepis na wareniki, czyli pierogi ukraińskie, jest bardzo podobny do pochodzącego z kuchni polskiej. Ciasto na pierogi ukraińskie również przygotowuje się z mąki, zimnej wody, jaj i soli. Tym, co je wyróżnia, jest bezmięsny farsz. Wareniki można...
-
Zupa szczawiowa: przepis na danie sezonowe z dodatkiem jajka. Wiosenny smak zachwyci wszystkich
Zupa szczawiowa - przepis na gęste i sycące danie, które warto włączyć w tym sezonie do obiadowego menu. Najważniejszy składnik, czyli szczaw, można zebrać na łąkach i w pobliżu rzadziej uczęszczanych dróg. Najłatwiej go poznać po prostych i...
-
Lazania - przepis na klasyczną włoską potrawę. Nie tak skomplikowana, jak się wydaje
Lazania to przepis na klasyczne sycące włoskie danie idealne na obiad. Ta potrawa to nic innego jak zapiekanka ze specjalnych płatów makaronu z farszem z mięsa mielonego i koncentratem lub sosem pomidorowym. Do tego dodaje się mieszankę serów. Jes...
-
Przepis na ogórki małosolne na sucho - wyjdą chrupiące. Przygotowanie? To łatwiejsze niż się wydaje
Wielu z nas uwielbia przetwory. Dlatego też podrzucamy wam przepis na ogórki małosolne na sucho. Czym różnią się od tych tradycyjnych i jak je zrobić? Podpowiadamy.
-
Foccacia - przepis na wypiek prosto z Włoch. Oliwki i sól morska dopełnią smaku
Foccacia to przepis na potrawę kuchni włoskiej. Można go łatwo różnicować w zależności od tego, czy i jakie zioła uwzględni się na liście składników. Ciasto może być suche, doprawione solą, ziołami (zazwyczaj rozmarynem lub szałwią), polane oliwą....
-
Przepis na szparagi z piekarnika. Dodatek gremolady sprawi, że będą lekko pikantne
Pomysł na przepis na szparagi z piekarnika można czerpać z kuchni świata. Tym razem za inspirację niech posłuży kuchnia włoska, z której pochodzi gremolada. Ta posypka to mieszanka bardzo drobno posiekanych kawałeczków skórki cytrynowej (bez białe...
-
Ciasto z rabarbarem i kruszonką. Sekretem udanego nadzienia jest smażenie
Wiosna to najlepszy czas do kulinarnych eksperymentów. Sklepy z warzywami i owocami pękają w szwach, a świeże produkty aż się proszą o wykorzystanie w kuchni. Jednym z najciekawszych warzyw, które możemy dodać do ciasta jest rabarbar. Jego kwaśnoś...
-
Tradycyjny krupnik - przepis. Sztuczka z cebulą pogłębi smak
Krupnik to jedna z najbardziej charakterystycznych polskich zup. Tradycyjne przygotowuje się ją z kaszą jęczmienną, marchewką, ziemniakami i ulubionym mięsem. Ci, którzy wolą, aby była delikatna - dodają kurczaka, fani intensywnych smaków wolą...
-
Kopytka z serem, czyli przepis na pyszne danie jarskie. Potrzebujesz tylko pięciu składników
Po wczorajszym obiedzie zostało ci kilka ziemniaków i nie chcesz ich wyrzucać, a nie wiesz jak je przerobić? Podpowiadamy: wczorajsze zmieniaki w prosty sposób zamień w dzisiejsze kopytka z serem. W prosty sposób, w kilkanaście minut zrobisz pyszn...
-
Naleśniki idealne istnieją. Wystarczy jedna sztuczka, by się nie łamały
Choć naleśnikowa receptura zawiera zaledwie kilka składników - nie zawsze udaje się stworzyć idealne placki. Bywa, że przywierają do patelni, rwą się lub szybko wysychają. Tymczasem, na większość z tych problemów, jest proste rozwiązanie. Wystarcz...
-
Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Wypróbuj metodę trójki
Idealnie puszysty biszkopt to często podstawa ciast i wyśmienitych tortów. Niestety, jego przygotowanie może sprawić trudności, zwłaszcza początkującym kucharzom. Podpowiadamy, co zrobić, by wyszedł każdemu. W naszym przepisie wykorzystaliśmy meto...
-
Idealny przepis na karkówkę? Czas marynowania to gwarancja sukcesu
Jak wygląda idealny przepis na karkówkę z grilla? To przede wszystkim odpowiednio przygotowana marynata - gwarantuje co najmniej połowę sukcesu. Pamiętajmy, że pośpiech jest w tej materii złym doradcą. Lepiej zabrać się za marynowanie odpowiednio...
-
Domowe ptasie mleczko - przepis idealny dla tych, którzy nie chcą marnować czasu
Wszystkie cukiernie zamknięte, a ty masz ochotę na coś słodkiego? Z pomocą przychodzimy my i proponujemy domowe ptasie mleczko, przepis, który został zaczerpnięty z tego tradycyjnego, wedlowskiego, niczym chmurka delikatnych mlecznych kawałków,...
-
Kapuśniak - przepis na tradycyjną zupę w nowoczesnym wydaniu. Niezbędny jest dodatek majeranku
Kapuśniak - przepis na tę tradycyjną polską zupę od dawna jest chętnie wykorzystywany w naszych kuchniach. Nic dziwnego, to danie jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również, dzięki dodatkowi mięsnej wkładki, sycące.
-
Obiad z mięsa mielonego - makaron zapiekany z dodatkiem sera. Przepis na szybkie i smaczne danie
Obiad z mięsa mielonego warto przygotować wtedy, gdy nie mamy dużo czasu na gotowanie. Zamiast tradycyjnych kotletów, czy uwielbianego spaghetti warto pokusić się o przygotowanie makaronowej zapiekanki z dodatkiem sera.
-
Kapuśniak - przepis jak u babci. Wyjdzie perfekcyjny, jeśli zastosujesz metodę dwójki
Kapuśniak to jedna z najbardziej charakterystycznych zup w Polsce. Najczęściej przyrządza się ją na kiszonej kapuście i wędzonych żeberkach, ale w sezonie wiosenno-letnim warto nieco udoskonalić przepis. Koniecznie wypróbujcie metody dwójki, która...