zero waste
-
Jak wykorzystać obeschnięte naleśniki? Niejeden Włoch zemdleje, ale ten sposób jest genialny
Znasz to? Robisz naleśniki albo krokiety i zostaje ci kilka samotnych placuszków, z którymi nie wiadomo co zrobić? Najpewniej wkładasz je do lodówki i są tam, dopóki sobie o nich nie przypomnisz. Tylko co wtedy z nimi zrobić? Zdradzimy dziś patent...
-
Zupa z "dupek". Żaden kawałek szparagów się nie zmarnuje, a ser doda niesamowitego smaku
Zupa z dupek. Jak to w ogóle brzmi... Ale nie ma wybrzmiewać - ma smakować. A smakuje wybornie. Jeśli dodasz do tego trochę warzyw, przypraw i odrobinę sera, zrobisz obiad jak z najlepszej restauracji. Już nigdy nie wyrzucisz końcówek szparagów.
-
Nie wyrzucaj szypułek z truskawek. Zielona część to samo zdrowie, które można sprytnie wykorzystać
Sezon na truskawki powoli się rozkręca, a co za tym idzie, niebawem słodkie owoce będą królować na stołach w wielu apetycznych postaciach. Przy obieraniu warto pamiętać, by zachować szypułki - zielona część to bowiem prawdziwa bomba witamin, którą...
-
Zamiast wyrzucać czerstwy chleb, zrób z niego pyszną zupę. Taki obiad przygotujesz ekspresowo
Sycący i aromatyczny posiłek z resztek czerstwego chleba? To nie żart. Wystarczy dodać kilka składników, by w mgnieniu oka przygotować pyszny obiad w duchu zero waste. Smak zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
-
Nie wiesz, jak wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu? Te placki to niebo w gębie i kosztują grosze
W lodówce zostały ziemniaki z wczorajszego obiadu? Nie wyrzucaj ich! To świetna okazja, by poeksperymentować w kuchni. Z gotowanych ziemniaków zrobisz smakowite placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia w głębokim tłuszczu.
-
Wykorzystaj niedzielny obiad i zrób smaczny dodatek na kanapki. Jak przygotować pasztet z resztek z rosołu? To proste
W swojej kuchni warto kierować się zasadami zero waste, nie tylko dla dobra naszej planety, ale również w trosce o własny portfel. Wykorzystywanie każdego elementu podczas gotowania to doskonały pomysł na rozwinięcie swojej kulinarnej kreatywności...
-
Tę część brokułu najczęściej wyrzucamy do kosza. A zwykle jest najsmaczniejsza. Jak ją wykorzystać?
Gdy przyrządzamy brokuły, najczęściej używamy tylko ich górnej części, czyli różyczek, a łodyga ląduje w koszu. To gigantyczny błąd. Łodygi również można wykorzystać w kuchni, a niektórzy twierdzą nawet, że to one są najlepszą częścią tego warzywa...
-
Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową do pączków? Jeden błąd sprawi, że będzie gorzka
Skórka pomarańczowa to smaczny, dekoracyjny dodatek do ciast, pączków i innych deserów. Oczywiście można ją kupić w sklepie, ale po co, skoro jej wykonanie jest tak banalne? Jeśli lubisz bawić się w cukiernika, koniecznie zapamiętaj ten przepis na...
-
Luksusowy pasztet z resztek. Już nigdy nie zmarnujesz wędlin i mięsnych wkładek, a smak podkręci korzenna przyprawa
Chyba wszyscy uwielbiamy kanapki z pasztetem i ogóreczkiem i na pewno ucieszy was fakt, że domowy pasztet do smarowania jest w wykonaniu prostszy niż grzanki z serem. Luksusowy pasztet z resztek to nie tylko świetny patent na sprzątnięcie lodówki,...
-
"Mamo, możemy burgera? - Mamy burgera w domu", czyli jak przerobić kotlety z wczoraj. Trzy przepisy na mielone inaczej
Kotlety mielone to klasyka polskich obiadów i bardzo często goszczą na naszych stołach. Czasami jednak zdarzy zrobić się ich za dużo i bywa, że mamy ich lekki przesyt. Jak przerobić mielone, żeby nie marnować jedzenia i skutecznie zaskoczyć...
- Gdy ją robię, teściowa się nią zachwyca. Jest miękka i soczysta
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- Zrób je, bo nie zrobisz lepszych flaków. Nie ma w nich ani grama mięsa
- Na jakim mięsie gotować rosół? Zdradzamy najgorszy wybór
- Wątróbka z tymi owocami to prawdziwy rarytas. Aż ślinka cieknie
- Szakszuka - przepis, który syci i zachwyca kolorami. Smakuje jak marzenie i pomaga schudnąć
- Szparagi na grilla z takimi dodatkami potrafią trafić z żołądka prosto do serca. Zaimponujesz każdemu
- Może się nie wydawać, ale smakiem przebija pomidorową. Ta zupa to złoto
- Prawie nikt go nie zna, a to wielki błąd. Serwowała go pierwsza dama
-
Jak wykorzystać papierek po maśle? Istnieje prosty sposób, dzięki któremu nie zmarnujecie jedzenia
Jeśli został wam papierek po maśle i jego resztki ciągle na nim się znajdują, zamiast go wyrzucać, warto skorzystać z pewnego prostego triku. Dzięki niemu unikniemy marnowania jedzenia zgodnie z ideą zero waste.
-
Placki z gotowanych ziemniaków wychodzą nijakie? Dorzuć kilka dodatków, a zamienisz je w rarytas. Przyda się m.in. ser
Placki z gotowanych ziemniaków to pomysł na obiad zero waste lub smaczną przekąskę np. do serialu. Same ugotowane, ubite i usmażone ziemniaki nie sprawią, że nasze kubki smakowe zapłoną w ekstazie. Wystarczy jednak już kilka niepozornych dodatków,...
-
Pyszna zapiekanka z resztek. Prosty przepis w duchu zero waste. Nie wyrzucaj tego produktu, może się przydać
Według badań i statystyk w Polsce rocznie marnujemy około pięciu milionów ton jedzenia. Ponad połowa żywności wyrzucana jest przez nas prosto do śmieci. W odpowiedzi na rosnący problem pojawił się ruch zero waste, który zachęca do wykorzystywania...
-
Co zrobić z czerstwego chleba? Żadne tosty, czy grzanki - chlebowa lasagne to najlepszy pomysł na obiad bez marnowania
Jeśli przypadkiem zostało ci trochę czerstwego chleba, nie musisz wpychać go w siebie na siłę lub kombinować z tostami. Dziś mamy dla ciebie przepis na pyszny obiad z włoską nutą, który pozwoli wykorzystać podeschnięte kromki, czyli chlebową...
-
Awokado ciemnieje i traci apetyczny wygląd? Przygotuj ekspresową pastę lub guacamole z pikantną nutą
Awokado kusi kremowym smakiem i żywym, zielonym kolorem. Niestety, gdy owoc ciemnieje, znacznie traci na atrakcyjności. Przepis na pastę kanapkową czy pikantne guacamole sprawdzi się w takiej sytuacji doskonale. Kilka składników i pyszny, zdrowy...
-
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Na liście królują tradycyjne kluski, ale i oryginalne przekąski
Gotowane ziemniaki to częsty dodatek do obiadu, niestety zdarza się, że porcja jest zbyt duża. Jeśli chcesz żyć w duchu zero waste i przy okazji wypróbować smaczne dania, koniecznie przygotuj jeden z tych makołyków. Na liście tradycyjne kluski,...
-
Te lodówki znajdziesz w wielu miastach. Może z nich skorzystać każdy, ale pod jednym warunkiem. Jest bardzo ważny
Lodówki społeczne zagościły w wielu miejscach, a odwiedzenie i skorzystanie z ich zawartości jest możliwe dla każdego. Kluczowe jest, aby pamiętać o zasadach, które obowiązują w tych punktach. Jeden warunek jest wyjątkowo ważny.
-
Kotlety nie gorsze od mielonych. Wykorzystaj odzysk z rosołu, a zrobisz pyszny obiad za grosze
Kotlety warzywne to świetny sposób na wykorzystanie włoszczyzny z zup i zarazem pyszny pomysł na obiad za grosze. Przepis jest banalny, a smak kotlecików zależy od tego, co do nich dodasz. Dziś mamy przepis na tani obiad, który zasmakuje, nasyci i...
-
Zapiekanka ze świątecznych resztek - sycące i kolorowe danie przygotowane w duchu zero waste
Świąteczne szaleństwa powoli dobiegają końca, zostaje jednak pełna lodówka z masą nadprogramowych składników. Aby zapobiec marnowaniu żywności, warto przygotować zapiekankę z resztek. Danie nie tylko pięknie się prezentuje, ale także syci i...
-
Świąteczne rarytasy zalegają na dnie lodówki? Przygotuj z nich sylwestrowe przekąski
Po świąteczne ucztowaniu zazwyczaj zostaje dużo jedzenia, które zalega w lodówce. Aby zapobiec marnowaniu żywności, warto skusić się na jeden z oryginalnych przepisów. Spektakularne przekąski do bliskich i gości to prawdziwy rarytas, który nie tyl...
-
Przygotuj wytrawny quiche ze świątecznych mięs i wędlin. Patent na sylwestrową przekąskę z efektem wow
Uroczyste święta dobiegły końca, co za tym idzie, w wielu domach lodówki pękają w szwach od tradycyjnych dań i rarytasów. Jeśli zastanawiasz się jak wykorzystać bożonarodzeniowe wędliny i pieczenie, koniecznie sprawdź przepis na wytrawną tartę....
-
Pomysł na wykorzystanie świątecznego ciasta. Eleganckie cake popsy - smaczne zero waste na patyczkach
Świąteczna rozpusta powoli dobiega końca, co za tym idzie, weryfikujemy straty wśród niezjedzonej żywności. Aby temu zapobiec, warto poznać nowatorskie przepisy, które sprzyjają ruchowi zero waste. Słodkie cake popsy przygotowane ze świątecznego...
-
Piotr Ogiński podpowiada jak zachować świeżość sałaty. "Tego sposobu jeszcze nie było!"
Utrzymanie świeżości zakupionych warzyw to priorytet każdego, kto regularnie je kupuje. Piotr Ogiński wskazał najlepszy sposób przechowywania sałaty. Dzięki niemu zachowa chrupkość przez wiele dni.
-
Kiełbaska do brzuszka, a woda chlup do zlewu? Niepotrzebnie - wodę po gotowaniu kiełbasy możesz smacznie wykorzystać
Biała kiełbasa kojarzy się głównie z Wielkanocą, ale przecież świetnie smakuje cały rok, dlatego chętnie wrzucamy ją na wrzątek i gotujemy, by zajadać ze smakiem. Wodę po ugotowaniu kiełbasy najczęściej wylewamy, nie wiedząc, że możemy ją jeszcze...
-
Warzywny pasztet z resztek z lodówki. Zrobisz raz i nie wyrzucisz ich już więcej
Kuchnia skrywa wiele resztek, które zazwyczaj lądują w koszu. Jednak okazuje się, że ze wszystkiego można zrobić pyszne danie lub dodatek do potraw. Zbędne ugotowane warzywa można wykorzystać do zrobienia pasztetu, który odpowiednio przyprawiony i...
-
Zepsute pomidory? Niekoniecznie. Prosty trik może pomóc
Pomidory to nieodłączny element nie tylko kuchni włoskiej, lecz także polskiej. Ich smak jest słodki, są smaczne i zdrowe. Niestety mają jeden duży minus - szybko dojrzewają i się psują. Mamy jednak na to sposoby, o których możesz nie wiedzieć.
-
Wyrzucasz zielone liście pora? Już więcej tego nie zrobisz. Poznaj kilka smakowitych patentów na ich wykorzystanie
Por to niezbędny składnik wielu zup, sałatek i sosów, dlatego wśród warzyw znajdujących się w naszych kuchniach, zajmuje szczególne miejsce. Niestety, najczęściej używamy tylko białej części pora, a zielone liście lądują w koszu. To błąd. Sprawdź,...
-
Jamie Oliver zdradza tajniki jak przedłużyć świeżość ziół. Sposobów jest wiele
Świeże zioła są z pewnością niezastąpione w kuchni. Nie tylko ją ozdabiają, gdy trzymamy je w doniczkach na parapecie, a także nadają głębszy smak potrawom. Jednak nie zawsze możemy długo cieszyć się ich świeżością. Kucharz Jamie Oliver zdradził c...
-
Wyrzucasz obierki z ogórków? To błąd. Zrobisz z nich miksturę niezbędną w kuchni i kosmetyczce
Kiedy robimy mizerię do obiadu, obierki po ogórkach po prostu wyrzucamy do kosza. Okazuje się jednak, że można z nich zrobić świetną miksturę, która będzie nieoceniona w kuchni. Ocet ogórkowy, bo o nim mowa, świetnie sprawdzi się jako zamiennik oc...
-
Przepis na najlepsze smarowidło do chleba z pozostałości po rosole. Ten patent musi poznać każdy
Ugotowaliście rosół, ale nie macie pojęcia co zrobić z mięsem i warzywami? Dziś zdradzimy wam przepis na najlepsze smarowidło do chleba z odzysku rosołowego. Lubicie pasztet? Tego nawet nie musicie piec, a i tak wyjdzie kremowy i aksamitny.
-
Po krojeniu papryki zostały ci nasiona? Koniecznie je zachowaj
Większość osób, krojąc paprykę, wyrzuca nasiona do kosza. Trudno się dziwić, bo te dodane do potrawy mogą zepsuć jej smak, a w dużej liczbie spowodować nawet problemy trawienne. Nasion jednak można użyć w zupełnie nowym, ekologicznym celu. Jak je...
-
Wyrzucasz fusy po kawie? To błąd! Przedstawiamy dwa sposoby na ich wykorzystanie
Fusy po kawie nie są bezużytecznym odpadem, a ich właściwości przydadzą się między innymi w pielęgnacji roślin. Do czego jeszcze mogą posłużyć fusy? Podpowiadamy!
-
Robert Makłowicz o "zero waste": "Modne w tej chwili hasło znane było już naszym babciom"
Krytyk kulinarny Robert Makłowicz w rozmowie z Polsat News stwierdził, że zachowania, które znamy z "czasów rozbuchanej konsumpcji musimy odstawić do lamusa". Dodał również, że hasło "zero waste" nie jest czymś nowym i nie zostało wymyślone dzisiaj.
-
Krokiety w duchu zero waste. Smaczny i szybki obiad niemal bez wydawania pieniędzy
Ogólnoświatowy trend zero jest coraz bardziej popularny również w kuchni. Przygotowanie potraw tym duchu odbywa się przy maksymalnym wykorzystaniu wszystkich składników, co pozwala na zaoszczędzenie pieniędzy i ograniczenie odpadów. Warto gotować ...
-
Skórka arbuza zwykle ląduje w koszu. Zupełnie niepotrzebnie. Możesz ją... ukisić
Słodki i orzeźwiający arbuz to nieodłączny element lata. Miąższ zjadamy ze smakiem, ale skórki zwykle się pozbywamy. Okazuje się, że jest to totalne marnotrawstwo, bo można ją w prosty sposób wykorzystać. Wystarczy ją ukisić.
-
Co zrobić z resztkami po świętach? Marnujemy tyle jedzenia, że aż żal patrzeć
Sałatka jarzynowa, pieczywo, a nawet symbole świąt: baranek wielkanocny czy pisanki. To produkty, które najczęściej wyrzucamy po Wielkanocy. Co zrobić, żeby nie marnować tyle jedzenia? Są na to bardzo proste sposoby.
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - przepis na niebo w gębie. Gwarancja smaku to połączenie dwóch serów
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem to świetny obiad dla całej rodziny w duchu zero waste. Żeby wyczarować pyszne danie, czasem wystarczy po prostu zrobić przegląd lodówki i gotowe. Dziś mamy dla ciebie przepis, który pokocha twoja rodzina, a ty...
-
Tosty francuskie przygotujesz w 5 minut, a wyglądają luksusowo. Poza tym wykorzystasz czerstwe pieczywo
Tost francuski to nic innego jak kromki pieczywa (tostowego, bułki lub chałki), najczęściej czerstwego, namoczone w mleku z jajkiem i usmażone na złoty kolor, z resztkami z lodówki. Tosty francuskie na słodko są bardzo proste do zrobienia, a co...
-
Znowu zostało jedzenie po świętach? Podpowiadamy, jak je przechowywać, żeby się nie popsuło
Znów obiecywaliście sobie, że zrobicie tylko tyle jedzenia, żeby było akurat i znów się nie udało? Klasyk. Chyba każdy z nas kiedyś to przerabiał. I prawdopodobnie każdy z bólem serca patrzył, jak niedojedzone pierogi lądują w koszu, a resztki...
-
Wigilia w duchu zero waste. Czy to się da zrobić?
Starasz się żyć zero waste i chcesz w tym stylu zorganizować wigilię? Wcale nie musisz odpuszczać w święta. Podpowiadamy, jakich zasad trzymać się w tym czasie.