tradycyjne potrawy
-
Co można jeść w Środę Popielcową? Te produkty nie powinny znajdować się w jadłospisie
W tym roku 22 lutego przypada Środa Popielcowa, czyli ważne święto dla wszystkich katolików. Zgodnie z naukami kościoła tego dnia przypada ścisły post. Jak zatem zaplanować domowe menu i jakie dania najlepiej podać? Wyjaśniamy także, kto może być...
-
100-letni przepis na pączki. Receptura z dawnych lat nadal zachwyca perfekcyjnym smakiem i nadzieniem
Smak jak za dawnych lat, czyli 100-letni przepis na pączki. Tradycyjna receptura nadal smakuje wyśmienicie - sekretem jest kultowe, owocowe nadzienie, puszyste ciasto i klasyczna dekoracja z lukru lub cukru pudru. Wiekowa receptura nie tylko wypad...
-
Przepis na pizzę, która smakuje jak z włoskiej restauracji. Sukces zapewni tradycyjne ciasto i dodatki
Kuchnia włoska to kulinarna klasyka, z którą na próżno konkurować. Stosując jednak tradycyjne zasady prosto ze słonecznej Italii, możemy uzyskać finezyjny i wręcz perfekcyjny efekt we własnej kuchni! Sukces zapewnia specjalna mąka i najlepszej...
-
Gołąbki - przepis na obiadową klasykę w ekspresowej wersji. Sekretem jest sos na domowym bulionie
Jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej są oczywiście gołąbki. Klasyk gości na naszych stołach na co dzień i od święta, jednak kluczem do sukcesu jest kilka ważnych elementów. Mowa tu o soczystym farszu mięsno-ryżowym zawiniętym w miękkie liście...
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Jest dużo lepsza metoda - mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
Placki z ziemniaków to jedno z popularniejszych i lubianych dań, które często gości na stołach w porze obiadowej. Jedyną przeszkodą w przygotowaniu jest mozolne i czasochłonne ścieranie warzyw. Warto zatem zastąpić je ugotowanymi bulwami. Efekt je...
-
Churros - przepis na hiszpański deser idealny na poczęstunek dla gości. Z dodatkiem czekolady to obłęd
Flagowym deserem, który wywodzi się ze słonecznej Hiszpanii są churrosy. Tradycyjny wypiek przypomina podłużne pasy, a po przekroju ma charakterystyczny kształt gwiazdy. Kluczowe w przygotowaniu jest ciasto, zachowanie klasycznej formy i słodkie...
-
Przedwojenne ciasto na pierogi - tradycyjna receptura z dawnych lat. W składzie próżno szukać jajka
Pierogi to nasze dobro narodowe i tradycja, która sięga do naszych korzeni. Przedwojenny przepis na ciasto na pierogi to prostota i swojski skład. Przygotowanie ich w dawnym stylu jest bardzo proste, ważny jest jednak jeden szczegół - chodzi o...
-
Ciasto drożdżowe - przepis na domowy placek z kruszonką. Z tym dodatkiem smakuje jak u babci
Ciasto drożdżowe to tradycyjny wypiek, który często pojawia się w domowym jadłospisie. Prosty, smaczny i lekki placek świetnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości czy słodkość do porannej kawy. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem -...
-
Lany chrust, czyli faworki w oryginalnej formie bez wałkowania. Smak podkreśli odrobina tego trunku
Świętowanie tłustego czwartku bez tradycyjnych słodkości to dla wielu abstrakcja. Ciekawą alternatywą dla domowych faworków jest lany chrust. Przepis jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu - przyda się jednak rękaw cukierniczy i dodatek...
-
Mielone - przepis na tradycyjny obiad w oryginalnym wydaniu. Do mięsa dodaj zieleninę lub warzywa
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, którą ciężko zastąpić. Mięsny rarytas jest uwielbiany przez Polaków, szczególnie w tradycyjnym wydaniu. Warto jednak nieco urozmaicić domowe menu i dodać do mięsa świeżych ziół lub warzyw. Dzięki temu...
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Najlepszy przepis na kapuśniak. Inne schowaj na dnie szuflady
- Gdy ją robię, teściowa się nią zachwyca. Jest miękka i soczysta
- Na jakim mięsie gotować rosół? Zdradzamy najgorszy wybór
- Na pizzę, do chleba i do ogrodu. Naturalne rozwiązanie dla roślin w twoim ogrodzie
- Kluski leniwe robię bez tego składnika. Mam przez to na pieńku z babcią
- Od dziś będziesz robić najlepszy rosół. Babcia poprosi o przepis
- Ludzie narzekają, że Thermomix "tańczy". Odwróciła się i usłyszała huk. "Czasami muszę trzymać"
- Już nigdy nie zrobisz gołąbków inaczej. Sparzona kapusta w 10 minut
-
Zapomniany rarytas wraca do łask. Nasze prababcie przyrządzały tę zupę codziennie
Wśród domowych rarytasów nie może zabraknąć tradycyjnych przepisów i swojskich smaków. Jednym z nieco zapomnianych, ale i jednocześnie bardzo smacznych jest zalewajka. Zupa przygotowana z ziemniaków, kiełbasy i zakwasu żytniego to powrót do korzen...
-
Pierożki z farszem jajecznym - przepis liczący to lat wraca do łask. Swojski rarytas to prawdziwy hit
Nie od dziś wiadomo, że tradycyjna kuchnia jest prawdziwym wyznacznikiem smaku. Swojskie smaki, proste potrawy i babcine receptury to prawdziwe rarytasy, które często doceniamy po latach. Pierożki z farszem jajecznym są na to idealnym przykładem -...
-
Ekspresowe faworki, które przygotujesz z kilku składników. Przepis idealny na tłusty czwartek
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie, wielu z nas poszukuje przepisów na idealne, domowe słodycze. Na piedestale z pewnością znajdują się tradycyjne faworki, zwane także słodkim chrustem. Dzięki babcinej metodzie wyjdą...
-
Kapuśniak - przepis na tradycyjną i sycącą zupę. Kluczowy jest wywar na wędzonych żeberkach i boczku
Wśród domowych obiadów kapuśniak zasługuje na wyjątkowe miejsce. Rozgrzewająca, sycąca i pełna witamin zupa to must have na chłodne, zimowe dni. Do przygotowania tradycyjnej wersji niezbędne okażą się wędzone żeberka, boczek i domowa kapusta kiszona.
-
Galaretka wieprzowa w słoiku. Swojski rarytas, którego nie może zabraknąć na sylwestrowym stole
Wśród domowych rarytasów można wymienić wiele smacznych kąsków i tradycyjnych potraw. Domowa galareta wieprzowa to uwielbiana przez Polaków przekąska, która często gości na stołach podczas rodzinnych potkań i świąt. Swojski przysmak w słoiku to mu...
-
Śląskie potrawy wigilijne? Poznajcie moczkę i panczkraut. Jak zrobić te tradycyjne dania? Oto przepisy
Śląskie potrawy wigilijne są przykładem trwającej od wieków tradycji, która utrzymuje się po dziś dzień. Wielu z nas nie zna dań, które serwują lokalni mieszkańcy, dlatego, aby móc spróbować nietypowej kuchni warto przyrządzić moczkę lub panczkrau...
-
Sałatka jarzynowa to synonim świąt. Wśród kulinarnych patriotów toczy się jednak spór o składniki
Chociaż sałatkę jarzynową zna niemal każdy kulinarny patriota, tak przepis w niemal każdym domu nieco się różni. Pomijając spór majonezowy, na liście składników można wymienić kilka innych kontrowersyjnych dodatków takich jak odpowiedni rodzaj...
-
Co zrobić, jeśli pierogi się rozklejają? Te sprawdzone metody pozwolą uniknąć świątecznej katastrofy
Prawdziwym rarytasem i elementem obowiązkowym na wigilijnym stole są klasyczne pierogi z kapustą i grzybami. Kluczem tradycyjnej potrawy jest perfekcyjne ciasto i hojnie nałożony farsz. Co jednak zrobić, gdy pierogi się rozklejają? Znamy prosty...
-
Barszcz czerwony według przepisu Roberta Makłowicza. Smak idealny uzyskamy, dzięki dwóm wywarom
Barszcz czerwony to prawdziwa klasyka gatunku, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Robert Makłowicz zdradził przepis na perfekcyjną zupę pełną smaków i aromatów. Kluczowe są dwa treściwe wywary i dodatek leśnych rarytasów.
-
Ryba w galarecie - przepis na świąteczne danie. Wyjdzie jak u babci dzięki jednemu bazowemu składnikowi
Ryba w galarecie to świąteczny must have, którego nie może zabraknąć w wigilijnym menu. Najczęściej podaje się karpia, jednak to nie jedyny gatunek, który świetnie smakuje. Kluczem do tradycyjnego przygotowania potrawy jest babcina receptura, domo...
-
Gadżety, które usprawnią wigilijne gotowanie. Dzięki nim lepienie pierogów i uszek to bułka z masłem
Świąteczne przygotowania to zlepek wiele elementów, które powinny być gotowe w odpowiednim czasie. Poza elegancką zastawą, prezentami czy tradycyjnymi wypiekami nie może zabraknąć także wigilijnych potraw. Jak się okazuje lepienie pierogów czy usz...
-
Zupa rybna - przepis na rozgrzewający i aromatyczny bulion. Sprawdzi się idealnie na wigilijnym stole
Zimne dni mocno wpływają na domowe menu - wówczas królują rozgrzewające potrawy, buliony i dania jednogarnkowe. Ciekawą i jednocześnie elegancką propozycją jest zupa rybna z dodatkiem pomidorów i delikatnej kremówki. Niepowtarzalny smak gwarantują...
-
Makówki - przepis na śląski rarytas. Świąteczne danie bazuje na masie makowej, orzechach i bakaliach
Makówki śląskie to przepis na tradycyjny rarytas wigilijny. To proste i tanie danie bazuje na odpowiednio przygotowanej masie makowej, bakaliach i orzechach. Chociaż receptura jest wyjątkowo prosta, warto poświęcić jej trochę czasu, a przed podani...
-
Pomiń w przygotowaniach moczenie grochu do wigilijnej kapusty. Znamy na to znacznie szybszy patent
Wigilijne dania to przede wszystkim tradycyjne smaki z babcinych przepisów. Na świątecznym stole nie może zabraknąć barszczu, ryb i pierogów. W wielu domach nadal podaje się aromatyczną kapustę z grochem - kluczowe w przygotowaniu są proporcje, a ...
-
Jak zrobić zakwas z buraków? Przepis na aromatyczną bazę barszczu. Skład musi być bogaty w przyprawy
Wśród wigilijnych rarytasów nie może zabraknąć barszczu z uszkami. Chociaż gotowanie bulionu może wydawać się sporym wyzwaniem, to z dobrą bazą okaże się to bardzo łatwe. Jak zatem przygotować zakwas z buraków? Kluczowe są składniki - na liście...
-
Najczęstsze błędy podczas gotowania bigosu. Złe proporcje i przypalony garnek to przy nich pestka
Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej, które często gości na naszych stołach. Niestety podczas gotowania często popełniamy małe grzeszki, które mogą odbić się na smaku dania. Tych błędów warto się wystrzgać - przypalony garnek, złe proporcje c...
-
Kluski z makiem - wigilijny rarytas wraca do łask. Odczaruj zapomniany przepis i podaj w nowej wersji
Kluski z makiem to przepis na wigilijny rarytas. Przepyszne danie jarskie przez lata królowało na świątecznym stole, teraz rzadko jest podawane. Warto zatem przywrócić do łask dawną recepturę i przygotować w nowej i oryginalnej wersji. Podane ze...
-
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Przepis na świąteczne danie od babci Wiesi
Pierogi z kapustą i grzybami to wigilijny must have i kulinarna tradycja. Ten swojski rarytas jest jednym ze smaczniejszych dań świątecznych, jednak wyznacznikiem jest odpowiednie przygotowanie. Baza, czyli ciasto powinno być sprężyste i mieć...
-
Zupa ogórkowa - ponadczasowy klasyk, który rozgrzeje w chłodne dni. Kluczowe są warzywa i masło
Królowa wśród zup, rozgrzewająca pełna aromatów i smaków - mowa tu o zupie ogórkowej, która często gości w domowym menu. Ponadczasowy klasyk smakuje wybornie, jednak tradycyjny przepis babci jest bezkonkurencyjny. Kluczowy jest dobry bulion i duża...
-
Gołąbki - przepis na tradycyjny rarytas. Będą smakować jak od babci, jeśli zadbasz o farsz i sos
Wśród tradycyjnych dań gołąbki zajmują szczególne miejsce. Soczysty i aromatyczny farsz z mięsa i ryżu zawinięty w liściach miękkiej kapusty to piedestał wśród domowych obiadów. Kluczowe jest stworzenie ciasnych sakiewek i późniejsze duszenie w...
-
Gołąbki - przepis z ryżem według przepisu babci Zosi. Jej sposób na sos pomidorowy jest niezastąpiony
Wśród tradycyjnych przepisów nie sposób nie wyróżnić gołąbków. Przepis z ryżem to aromatyczny i sycący rarytas, który od pokoleń podawany jest w polskich domach. Receptura babci Zosi nie ma sobie równych. Ważne, by pamiętać o parzeniu liści kapust...
-
Idealne ogórki kiszone? Poznajcie przepis z Gospodarstwa Rolnego Sznajder. Zajada się nimi sam Robert Makłowicz
Idealny przepis na ogórki kiszone to prosty przepis. Z takiego założenia wychodzą właściciele Gospodarstwa Rolnego Sznajder, którzy od pokoleń zajmują się wytwarzaniem domowych kiszonek. Ich przetwory słynne są w całej Polsce, a zajada się nimi sa...
-
Przepis na perfekcyjny kotlet schabowy Jakuba Kuronia. Sekret tkwi w szczególe
Kotlet schabowy to tradycyjne polskie danie, które często gości na naszych stołach. W każdym domu przygotowuje się go jednak nieco inaczej. Jakub Kuroń zdradza swój perfekcyjny przepis oraz podpowiada, co wpływa na smak mięsa i jak najlepiej go...
-
Wielkanoc po ukraińsku - przepisy i tradycje naszych wschodnich sąsiadów. Jak zrobić tradycyjne dania?
Wielkanoc w Ukrainie wypada w innym czasie niż w Polsce, jednak jest celebrowana podobnie, jak w naszym kraju. Poszczególne zwyczaje i niektóre dania znacznie różnią się od tych, które znamy, ale są równie ciekawe i pyszne! Sprawdź, jak je...
-
Domowy sos tatarski - podaj go do mięs, warzyw i przekąsek. Szybki i prosty przepis tradycyjny
Sos tatarski to zimny dip na bazie majonezu, z drobno posiekanymi pikantnymi dodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie. W kuchni polskiej jest znany od dziesięcioleci. Jego nazwa prawdopodobnie nawiązuje do ludności tatarskiej zamieszkał...
-
Barszcz owsiany i ser jajeczny - Podkarpacie świętuje Wielkanoc na własny sposób. Wielu się zdziwi
Wielkanocne zwyczaje i potrawy nieco różnią się w poszczególnych regionach Polski. Wiele przepisów nadal pozostaje nieznanych, dlatego prezentujemy najciekawsze dania z Podkarpacia, które goszczą tam na każdym świątecznym stole. Sprawdź, co...
-
Barszcz ukraiński - przepis babci. Odkryj prosty sposób, by zupa miała piękny czerwony kolor
Jeśli szukacie pysznej i bardzo bogatej w warzywa i mięso zupy, to tradycyjny barszcz ukraiński, przepis babci (według receptury sprzed lat) będzie bardzo dobrym wyborem. To jedna z ciekawszych zup, w której skład wchodzi tak duża ilość warzyw. No...
-
Kluski leniwe. Przepis na wspaniałe wspomnienie z dzieciństwa. Na pewno się udadzą
Masz ochotę na danie, które przywoła miłe wspomnienia z dzieciństwa? Zrób na obiad pyszne kluski leniwe! Podpowiadamy, jak przygotować je, by smakowały jak przed laty.