zdrowa żywność
-
Takiej "sałatki mocy" nie powstydziłaby się sama Lewandowska. Patent z sezonowym dodatkiem jest kluczowy
"Sałatka mocy" to idealny wybór na upalne dni, gdy tłuste, kaloryczne dania idą w odstawkę. Przepisu nie powstydziłaby się sama Lewandowska, a wszystko przez niemalże perfekcyjny skład. Połączenie warzyw prosto z lokalnego ryneczku jest prawdziwym...
-
Znudził ci się gotowany bób? Wypróbuj go w tej wersji. Jest ekstra chrupiący, po prostu świetny!
Sezon na bób można uznać za otwarty. Na straganach i bazarach warzywo mieni się soczyście zielonym kolorem i czeka, aż trafi na nasze talerze. Pójście w tym przypadku na łatwiznę i ugotowanie zielonych strąków nie jest najlepszym sposobem, bowiem...
-
Używasz w kuchni takiej deski? Lepiej szybko zmień złe nawyki. Naukowcy alarmują: skutki są opłakane
Deska do krojenia to ważny element wyposażenia kuchni. Niestety często w domach królują te plastikowe, które nie zawsze są najlepszej jakości. Jeśli zatem twoje akcesoria nie wyglądają najlepiej, pora zastanowić się nad zmianą. Amerykańskie...
-
Uważaj na mały szczegół podczas zakupów. Produkty przechowywane w ten sposób lubią niemiło zaskoczyć
Podczas robienia zakupów warto zwracać uwagę na najdrobniejsze szczegóły. Wówczas mamy pewność, że w naszym koszyku są świeże, dorodne i nieuszkodzone produkty. Jeśli jednak wpadamy w pośpiechu na dział owoców i warzyw, możemy przeoczyć drobny...
-
Wiele osób ją niesłusznie pomija, a to jedna ze zdrowszych ryb. Poza smakiem kusi też dobrą ceną
Polski rynek rybny oferuje wiele smacznych i zdrowych gatunków. Wiele z nich często gości na naszych stołach, inne zaś są niesłusznie pomijane. Wśród niszowych smaków króluje makrela, która przygotowana na wiele sposobów podbije kubki smakowe...
-
Dietetyk wskazuje największe grzeszki podczas grillowania. Obrośnięty brudem ruszt to dopiero początek
Grillowanie to nasz sport narodowy, mimo to Polacy nagminnie popełniają całą listę grzeszków. Na piedestale jest obrośnięty brudem ruszt, jednak na tym się nie kończy. Dietetyk zwraca uwagę na często niepozorne szczegóły, wytyka błędy i obala...
-
Rukola to śródziemnomorska zielenina bogata w smak i witaminy. Urozmaici każde menu i wspomoże zdrowie
Sezon na świeże warzywa i owoce w pełni, co za tym idzie, nasza dieta mieni się w soczystych barwach i obłędnie pachnie. Rukola to jeden z topowych produktów na bazarach i w warzywniakach - jest zdrowa, ma charakterystyczny smak i potrafi odmienić...
-
Poznań stołówkowym prekursorem. W szkołach i przedszkolach niebawem mają królować "roślinne posiłki"
Zdaje się, że Poznań mocno wziął pod uwagę hasło "w zdrowym ciele zdrowy duch". Tym sposobem w nadodrzańskim mieście szkolne stołówki zmienią się nie do poznania. Wszystko przez rewolucyjny program "roślinne posiłki", który ma dać szansę i wybór t...
-
Makłowicz i jego synowie sprawią, że do sklepów będą ustawiać się kolejki. To, co wymyślili pokochają Polacy
Robert Makłowicz to osobowość telewizyjna, którą kocha cała Polska. Jego recenzje i podróże kulinarne oglądane są przez tysiące osób. Jednak kucharz poszedł o krok dalej i wraz z synami stworzył coś, co zaskoczy Polaków. Kolejki do sklepów będą...
-
"Najgorsza ryba obok pangi" uwielbiana przez Polaków. Ma w sobie ogrom ołowiu, ale wielu osobom smakuje
Ryby to samo zdrowie, ale, jak się okazuje, nie wszystkie gatunki. Uwielbiana przez Polaków odmiana, która króluje w sklepach pod postacią zgrabnych filetów, ma wysokie stężenie ołowiu. Wiele osób ceni ją za smak i niską cenę, jednak w...
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- "Tańczący" Thermomix. "Czasami muszę go trzymać". Firma ma radę
- Pod tą nazwą znamy sałatkę i kebaby. Jednak zupa też jest przepyszna
- Hojnie nadziane i obłędnie chrupiące. Z ziemniakami i mizerią są najlepszym obiadem
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Biorę ziemniaki i kilka prostych składników, a po chwili mam gotowy obiad
- Lekkie i mega proste w przygotowaniu. To ciasto jest idealne na weekend
- Pikowanie pomidorów to pestka. Pamiętaj jedna o tym terminie
- Za ten dawno niewidziany gatunek grzyba możemy dostać niemałą sumkę
- Zamiast grilla kup przydomową wędzarnię. Dzięki niej przygotujesz ciekawe potrawy
-
Zachowaj czujność i sprawdź miąższ ogórków. Ta niespodzianka może skończyć się kiszoną katastrofą
Chociaż do zbiorów ogórków pozostało jeszcze kilka długich tygodni, warto przypomnieć o ważnej zasadzie, która nadal dla niektórych pozostaje tajemnicą. Mowa tu o dokładnym sprawdzeniu miąższu zielonych warzyw. Jak się okazuje, gąbczaste wnętrze...
-
Doda zamiast kawy pije ten specyfik. Kosztuje grosze, a jest kwintesencją zdrowia i pomaga utrzymać wagę
Zdaniem Dody, picie kawy jest passe. 39-letnia gwiazda stawia na inne, naturalne specyfiki, które dodają jej energii, są gwarancją dobrego samopoczucia i nienagannej sylwetki. Zielone rarytasy są jej ulubionym napojem o poranku każdego dnia.
-
Krupnik Anny Lewandowskiej jest inny niż ten babci. Samo przygotowanie jest banalnie proste, a efekt... no cóż
Anna Lewandowska słynie ze zdrowego stylu życia i oryginalnych przepisów. Tym razem spośród domowych dań postanowiła wyprać krupnik - warto jednak podkreślić, że zupa znacznie różni się od tej babcinej. W składzie znajdziemy więcej warzyw i...
-
Nie wyrzucaj szypułek z truskawek. Zielona część to samo zdrowie, które można sprytnie wykorzystać
Sezon na truskawki powoli się rozkręca, a co za tym idzie, niebawem słodkie owoce będą królować na stołach w wielu apetycznych postaciach. Przy obieraniu warto pamiętać, by zachować szypułki - zielona część to bowiem prawdziwa bomba witamin, którą...
-
Te grzeszki popełniamy najczęściej podczas grillowania. Brudny ruszt to mały pikuś przy pozostałych
Grillowanie to narodowy sport Polaków, jednak mimo szczerego zamiłowania do dań z rusztu nadal popełniamy całą masę błędów. Niektóre grzeszki mogą mieć opłakane skutki dla naszego zdrowia. Brudna kratka, czy niewłaściwy opał to zaledwie kropla w...
-
Smażysz rybę w ten sposób? To duży błąd, a ten składnik dosłownie wysysa z niej wartości i smak
W domowym menu nie może zabraknąć ryb w najróżniejszej postaci. Warto skusić się zarówno na te wędzone, surowe, jak i smażone - jednak ta obróbka termiczna wymaga odpowiednich składników. Jeśli decydujesz się na ten rodzaj tłuszczu, popełniasz duż...
-
Czerwona plamka widoczna w jajku? Ten mały szczegół może świadczyć o jakości i pochodzeniu
Czasami po rozbiciu jajka można zauważyć, że w towarzystwie białka i żółtka tapla się niewielka plamka krwi. Wiele osób w panice wyrzuca taką sztukę, bojąc się o jakość i świeżość. Prawda jest jednak znacznie mniej straszna, niż mogłoby się to...
-
Przepis na surówkę z kapusty. Smaczny dodatek do obiadu i prawdziwy zastrzyk witamin
Iście Polskim warzywem jest kapusta, która gości w wielu daniach, sałatkach czy przekąskach. Obowiązkowym dodatkiem do obiadu jest swojska surówka z kapusty, która nie tylko obłędnie smakuje, ale i dostarcza ogrom witamin. Warto zwrócić uwagę takż...
-
Zielona sałatka z jedynie trzech składników. Ta bomba witaminowa wzbogaci smakiem każdy obiad
Prosta swojska kuchnia to esencja smaków, aromatów, a także witamin. Warto zatem przygotować trzyskładnikową sałatkę, która świetnie podkreśli smak niemal każdego obiadu - zarówno mięsnego, jak i wegetariańskiego. Zielony skład gwarantuje ucztę...
-
Chleb z Biedronki za mniej niż 3 zł - produkt z dobrym składem, czy chemiczna podróbka pieczywa?
Wszystkim dobrze znany sklep Biedronka w ofercie ma wiele perełek z dobrym składem i ceną. Na liście znajduje się także chleb pszenno- żytni, który kosztuje niecałe 3 zł - pieczywo robi furorę w sieci, a wszystko przez dobrą jakość, która idzie w...
-
Dlaczego nie warto korzystać z kostki rosołowej? Domowy produkt ma o niebo lepszy skład i smak
Domowe gotowanie można znacznie uprościć i jednocześnie urozmaicić, warto jednak wystrzegać się niektórych produktów, które są prawdziwym skupiskiem konserwantów, barwników i dodatków. Mowa tu m.in. o kostce rosołowej, która nadal jest popularna w...
-
Awokado: jak jeść, aby wykorzystać maksymalnie jego dobroczynne działanie?
Awokado. Jak jeść ten owoc zastanawia się wiele osób, które dotąd ograniczały się do mniej wyszukanych, krajowych owoców. Awokado tymczasem jest produktem niesamowitym, stosowanym jako składnik wielu dań, ale również używanym w kosmetologii. Owoc ...
-
Ten przepis na liście kalafiora to kulinarny game changer. Już nigdy nie wyrzucisz zielonej części
Gotowanie w duchu zero waste to coraz głośniejszy trend, który potrafi zaskoczyć praktycznością oraz smakiem produktów, których zazwyczaj nie wykorzystywaliśmy. Podobnie jest z liśćmi kalafiora, które zazwyczaj lądowały w koszu. Jak się okazuje, t...
-
Kasza manna - przepis na lekkie śniadanie. Smak dzieciństwa najlepiej smakuje z dodatkiem owoców
Kasza manna to smak, który przypomina beztroskie lata dzieciństwa, lekki posiłek i zdrowy deser w jednym. Powoli gotowana na mleku i podana z dodatkiem dżemu czy soku owocowego to prawdziwy rarytas, który nigdy się nie znudzi. Wystarczą cztery...
-
Czym zastąpić jaja? Odpowiedź znajdziemy w puszce fasoli i tanich produktach ze sklepu
Ceny żywności szaleją, co sprawia, że nawet proste, swojskie składniki słono nas kosztują. Wśród nich znajdują się także w ostatnim czasie jajka. Podpowiadamy zatem jak zastąpić ten produkt w wypiekach, daniach, a nawet tradycyjnym śniadaniu!...
-
Granola - przepis idealny na śniadanie. Kluczowe są zdrowe i kolorowe dodatki oraz baza
Nikomu nie trzeba chyba wspominać, jak ważne jest śniadanie. Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być nie tylko pełnowartościowy, ale i kolorowy i smaczny. Przepis na granolę spełnia wszystkie warunki. Płatki z dodatkiem owoców, miodu czy bakali...
-
Zupa krem z zielonego groszku - przepis na zdrowy i niskobudżetowy obiad dla całej rodziny
Ostatnie miesiące mijają pod znakiem podwyżek i drożyzny, przez co przygotowanie nawet tradycyjnego obiadu może wiązać się z kosztownymi zakupami. Warto jednak postawić na sycącą, zdrową i zieloną zupę krem z zielonego groszku. Skład jest bardzo...
-
Domowe racuchy bez drożdży, mąki i cukru. Z trzech składników przygotujesz ich zdrowszą wersję
Domowe racuchy to jeden ze smaczniejszych przepisów na słodki deser czy ekspresowy obiad. Warto jednak poznać nieco zdrowszą wersję, którą przygotujemy z zaledwie trzech produktów. w składnie nie znajdziemy ani grama mąki, cukru czy drożdży.
-
Awokado ciemnieje i traci apetyczny wygląd? Przygotuj ekspresową pastę lub guacamole z pikantną nutą
Awokado kusi kremowym smakiem i żywym, zielonym kolorem. Niestety, gdy owoc ciemnieje, znacznie traci na atrakcyjności. Przepis na pastę kanapkową czy pikantne guacamole sprawdzi się w takiej sytuacji doskonale. Kilka składników i pyszny, zdrowy...
-
Noworoczna dieta zaczyna nudzić? Sałatka z kaszą, fetą i warzywami zrewolucjonizuje codzienny jadłospis
Połowa stycznia już za nami, co za tym idzie, zapał do postanowień mija, a restrykcyjna dieta zaczyna nudzić. Warto jednak pozostać przy zdrowym odżywianiu i wprowadzić do domowego menu przepis na sałatkę z kaszą, warzywami i serem feta. Jest...
-
Dietetycy zdradzają co zamówiliby w McDonald's. Fani "złotych łuków" nie będą zachwyceni
Restauracje pod złotymi łukami słyną z żywności fast food, jednak w ofercie znajdziemy także sałatki i wege dania. Dietetycy postanowili wziąć pod lupę "zdrowe" pozycje w menu McDonald's. Werdykt mówi sam za siebie - na próżno szukać witamin i...
-
"Kiełbasa zwyczajna" pod lupą Katarzyny Bosackiej. Ilość mięsa w składzie jak na lekarstwo
Jak się okazuje, "kiełbasa zwyczajna" wcale taka zwyczajna nie jest. Katarzyna Bosacka postanowiła sprawdzić skład popularnego produktu, który od lat króluje w supermarketach. Skład daleki jest od ideału - znajdziemy w nim cały wachlarz aromatów,...
-
Zupa marchewkowa w kilku wariantach - idealna na chłodne dni. Zdrowiej chyba jeść się nie da
Zupa marchewkowa może być przyrządzona na kilka różnych sposobów. Dużym zainteresowaniem cieszy się wersja typu krem. Można serwować ją samodzielnie lub z grzankami. Sprawdź, jak ją wykonać. Poniżej przepisy z zaskakującymi dodatkami.
-
To najgorszy dodatek do zupy, ma fatalny skład. Sklepowy produkt zastąpisz tym domowej roboty
Domowe zupy to pomysł na rozgrzewający, zdrowy i pożywny posiłek. Ich przygotowanie opiera się na bulionie mięsnym lub warzywnym oraz różnych dodatkach. Niestety często, aby nadać smaku lub podrasować zupę wiele osób sięga po kostkę rosołową, któr...
-
Rodzaje orzechów - 3 orzechy włoskie mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
Rodzaje orzechów i ich właściwości to temat, który postaramy się przybliżyć w poniższym artykule. Orzechy to cenny dodatek do ciast, sosów, sałatek, czy też słodkich kremów. Sprawdźmy, po które w szczególności warto sięgać i dlaczego.
-
Obiad bez mięsa. Proste, smaczne i kolorowe posiłki, które pokochasz! Wystarczy tylko kilka składników
Obiad bez mięsa wcale nie musi kojarzyć się z nudą, wręcz przeciwnie! Połączenie tych prostych składników da smaczny, kolorowy i zdrowy efekt. Zapomnij o nudnych sałatkach i posiłkach bez wyrazu. Wykorzystaj sezonowe produkty - będzie to prawdziwa...
-
Ocet jabłkowy - przepis naszych babć. Ten niepozorny produkt ma cały wachlarz zastosowań
Ocet jabłkowy - przepis, który znały nasze babcie. Produkt ten ma niesamowite działanie i wiele zastosowań zarówno kosmetycznych, leczniczych jak i kuchennych. Przygotowany według starej, domowej receptury okaże się niezbędnym elementem naszej...
-
Zasada pięciu sekund - czy rzeczywiście powinniśmy się do niej stosować? Naukowcy odpowiadają
Zasada pięciu sekund od wielu lat krąży po internecie - ale czy powinniśmy się do niej stosować? To teoria, według której można zjeść to, co upadło na podłogę, pod warunkiem że nie leżało dłużej niż pięć sekund. Naukowcy postanowili raz na zawsze...
-
Zdrowe i kolorowe smoothies z sezonowych warzyw i owoców. Przepis na smak lata w kilku łatwych krokach
Smoothie to zdrowa przekąska, która w ostatnim czasie zyskała ogromna popularność, a to wszystko dzięki właściwościom i witaminom, które nam dostarczają. Kolorowe, lekkie koktajle świetnie smakują przygotowane z sezonowych warzyw i owoców. Smaki...
-
Coraz więcej pestycydów w owocach i warzywach z europejskich upraw. Tych produktów lepiej unikaj
Raport opublikowany przez Pesticide Action Network Europe wskazuje, że coraz większa ilość europejskich owoców i warzyw wykazuje dużą zawartość szkodliwych pestycydów. Analizie poddano blisko 100 tysięcy próbek najpopularniejszych produktów, które...