news
-
Lemoniada - przepis na orzeźwiający napój na upały. Domowa najlepsza, ale pamiętaj o wymieszaniu owoców
Nic tak dobrze nie orzeźwia jak domowa lemoniada. Choć sama nazwa wskazuje, że napój powinno robić się z cytryn, wcale nie trzeba twardo trzymać się tej reguły. Lemoniady można robić z przeróżnych owoców, na przykład łącząc je ze sobą. My mamy dla...
-
Leczo: przepis na tradycyjne węgierskie danie. Cukinia gra tu pierwsze skrzypce
Jednym z najpopularniejszych węgierskich dań w Polsce jest leczo. Przepis w wersji podstawowej składa się z pomidorów, papryki, cebuli i boczku, przy czym ten ostatni składnik bywa pomijany na rzecz kiełbasy. Polacy chętnie również włączają cukini...
-
Jak należy przechowywać szparagi, by na dłużej zachowały świeżość? Sprawdzone sposoby
Szparagi to popularne sezonowe rośliny jadalne dostępne na straganach i w sklepach. Sezon na nie trwa krótko, mniej więcej od maja do końca czerwca, dlatego, gdy tylko pojawiają się na rynku, są kupowane we wręcz hurtowych ilościach. Choć szparagi...
-
Zupa szczawiowa, którą musisz zrobić tej wiosny. Nie zabielaj jej śmietaną - jest lepszy sposób
Zupa szczawiowa to dla wielu z nas przyjemne wspomnie ze szkolnej stołówki. Jest bardzo aromatyczna, kwaśna i najlepiej smakuje z jajkiem na twardo. Dziś mamy dla ciebie nieco odmienioną wersję tej zupy. Zrezygnuj z zabielania śmietaną - serek...
-
Przepis na kiszone rzodkiewki. Warzywa trzeba kisić co najmniej trzy dni
Czasem mamy ochotę na coś nowego w kuchni. Świetnym pomysłem może być kiszona rzodkiewka. Przepis na to danie jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim nawet ktoś, kto omija gotowanie szerokim łukiem.
-
Kotlety mielone bez jajka - czy to w ogóle możliwe? Owszem i nie wpływa na smak
Kotlety mielone bez jajka: czy to w ogóle może się udać? Wielu z nas nie wyobraża sobie braku tego składnika. W rzeczywistości jednak kotlety mielone mogą być równie smaczne. Aby mięso się skleiło i nie rozpadało podczas smażenia, wystarczy dodać...
-
Aromatyczne boczniaki - dwa przepisy na wiosenne, grzybowe dania. Są całkowicie bezmięsne
Przepisy z boczniaków są bardzo różnorodne. Proponujemy dwa dania idealne na wiosnę. Są całkowicie bezmięsne, więc spodobają się weganom. Koniecznie je wypróbujcie.
-
Czy ogórki kiszone są zdrowe? Podobno zajadała się nimi sama Kleopatra
Uznawane są za naturalny probiotyk, zaś sok z tych fermentowanych warzyw działa jak doskonały izotonik. Ogórki kiszone korzystnie wpływają na naszą mikroflorę jelitową i są niskokaloryczne - 100 g ma zaledwie 11 kcal. Podobno zajadała się nimi naw...
-
Bigos z młodej kapusty - domowy, smaczny przepis z mięsnym dodatkiem. Sprawdź, jak go przygotować
Bigos z młodej kapusty to tradycyjne polskie danie, które podawane jest na wiele różnych okazji lub najzwyczajniej jako danie obiadowe. Podpowiadamy jak przygotować bigos - jakich użyć składników i przypraw by efekt finalny powalał z nóg. Kluczowe...
-
Nietuzinkowy pomysł na przyrządzenie sałaty. Tego sposobu nie znaliście. Efekt może zaskoczyć
Sezon na grilla już trwa. Najczęściej na ruszt wrzucamy boczek, karkówkę i kiełbaski. Czasem grillujemy też warzywa lub szaszłyki. Co jednak powiecie na sałatę? Zazwyczaj dodajemy ją do kanapek i do prostych surówek. Okazuje się, że można...
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Najczęstsze błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Zła sól to nie wszystko
-
Najłatwiejszy sposób na parzenie liści kapusty. Zajmuje mniej niż pół godziny
-
Zupa szczawiowa - przepis. Nie będzie smaczna, jeśli zapomnisz o kremowym serze
- Jak zrobić zakwas na chleb? Wystarczą trzy składniki, aby cieszyć się aromatycznym wypiekiem
- Ciasto na weekend. TOP 3 najlepszych i najprostszych przepisów
- Zupa pieczarkowa. Przepis babci na kremowe i pożywne danie. Obficie posyp ją pieprzem
- Babeczki idealne od góry do dołu. Wystarczy zastosować trik z ryżem
- Wyjazd na wakacje, dłuższa nieobecność w domu? Włóż złotówkę do zamrażarki
-
Ogórki w zalewie gyrosowej. Aromatyczny przetwór, nie tylko na jesień i zimę. Smak podkreślają dodatki
Ogórki w zalewie gyros z papryką, marchewką i cebulką stanowią niebanalny pomysł na przetwory. Dzięki dodatkowi przyprawy gyros zyskują oryginalny, nieco orientalny smak. Ich zapach jest równie niepowtarzalny. Choć ogórki konserwowe przygotowuje s...
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to kulinarny majstersztyk. Taki obiad to hit lata
Zupa pomidorowa jest jedną z tych, którą lubią chyba wszyscy, a przynajmniej zdecydowana większość. Jedni wolą z makaronem, inni z ryżem, ale jakbyście jej nie jedli, to nie ma wątpliwości, że najlepsza jest zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów....
-
Szparagi z boczkiem - przepis na pieczoną przekąskę, którą musisz zjeść tej wiosny. Boskie połączenie
Szparagi są niezaprzeczalnym symbolem wiosny. Jeśli jeszcze nie jedliście ich w tym roku, koniecznie to nadróbcie. Możecie je zjeść ze wspaniale rozpływającym się jajkiem w koszulce albo przygotować szparagi z boczkiem w piekarniku. Podrzucamy...
-
Zupa cebulowa - przepis na opływające serem danie. Efekt? Jak z najlepszej restauracji w mieście
To jedno z tych dań, które smakują obłędnie, a sam proces przygotowania jest banalny. Wystarczy dosłownie kilka składników, aby ją wyczarować. Ciągnący ser, chrupiąca bagietka i smażona cebulka. Brzmi jak kuchenne spełnienie marzeń? Też tak sądzę.
-
Góralska szakszuka - przepis Ewy Wachowicz na szybkie i sycące śniadanie. Potrzebujesz pięć składników
Szakszuka z przepisu Ewy Wachowicz jest prosta w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczna i sycąca. Jest to solidny posiłek na ciepło z zaledwie pięciu składników.
-
Ciasto na pierogi - przepis babci. Potrzebujesz czterech składników i minimum cierpliwości
Najlepsze są tradycyjne receptury, które niezmiennie przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Tak jest z ciastem na pierogi z przepisu babci - wystarczą 4 najprostsze składniki i odrobina cierpliwości, by je porządnie zagnieść. Uwierzcie mi,...
-
Przepis na botwinkę - wiosenna zupa, na którą czeka się cały rok. Intensywna, orzeźwiająca i zdrowa
Czekam na nią praktycznie cały rok. To jedna z moich ulubionych polskich zup. Świeże warzywa, delikatny i niezapomniany smak dzieciństwa. Oto szybki przepis na najlepszą zupę seznou.
-
Dwa przepisy na letnie przekąski z ogórków. Są proste w przygotowaniu i idealne na gorący dzień
Polacy uwielbiają ogórki, ale w kółko robią z nich to samo - surówkę, klasyczną mizerię czy zupę. Z tego warzywa można wyczarować dużo więcej. Zobaczcie sami - przedstawiamy dwa przepisy na przekąski z ogórków. Są idealne na upały.
-
Naleśniki z czekoladą Nigelli Lawson. Sekretem jest pieczenie. "Nieograniczona radość"
Dla większości osób zrobienie naleśników nie jest wielkim wyczynem. Choć to danie jest rzeczywiście dość proste do przygotowania, nie znaczy to, że nie można z nim poeksperymentować. Jeden z takich przepisów należy do Nigelli Lawson, która wzbogac...
-
Ogórki małosolne na sucho - błyskawiczny przepis na letnią przekąskę. Tak chrupiących nie jedliście
To jeden z najlepszych letnich przysmaków. Chrupiący, delikatny ogórek. Czekam na nie cały rok. Są kwintesencją późnej wiosny i lata. Mamy przepis, który musisz wypróbować. Ogórki na sucho.
-
Gołąbki - przepis na ukochany obiad Polaków. Zrezygnuj z ryżu i ciesz się nowym smakiem
Przepis na gołąbki znamy i lubimy. W prawdzie to danie nie należy do najszybszych w wykonaniu, to sam proces twórczy nie jest skomplikowany - w sparzone liście kapusty zawija się ryż i mięso. A co gdyby zrezygnować z ryżu i zrobić gołąbki w zupełn...
-
Racuchy z jabłkami wyjdą wyjątkowo puszyste. Wykorzystaj patent z zamianą składników
Puszyste racuchy bez drożdży? To da się zrobić. W internecie bez problemu znajdziecie patent na to, czym zastąpić ten składnik. Wystarczy odpowiednio ubić białka. Puszysta piana sprawi, że racuchy z jabłkami wyjdą pulchniutkie i pyszne.
-
Zupa szczawiowa: przepis na danie sezonowe z dodatkiem jajka. Wiosenny smak zachwyci wszystkich
Zupa szczawiowa - przepis na gęste i sycące danie, które warto włączyć w tym sezonie do obiadowego menu. Najważniejszy składnik, czyli szczaw, można zebrać na łąkach i w pobliżu rzadziej uczęszczanych dróg. Najłatwiej go poznać po prostych i...
-
Szarlotka - przepis błyskawiczny. Zrobisz ją bez zagniatania i bez ucierania
Szarlotka to ciasto idealne na każdą okazję. Chyba nie ma na świecie osoby, która na pytanie, czy lubi szarlotkę, odpowiedziałaby "nie". Przepis na szarlotkę jest znany, ale dziś mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra - błyskawiczny przepis na...
-
Ciasto z rabarbarem - przepis na najlepszy i najszybszy deser. 15 minut i gotowe
Przepis na ciasto z rabarbarem to obowiązkowa pozycja w zeszycie z przepisami każdej pani domu. Przygotowanie tego deseru jest błyskawiczne i trzeba się bardzo postarać, by się nie udało. Jak zrobić najlepsze ciasto z rabarbarem? Ważne jest...
-
Krokiety w duchu zero waste. Smaczny i szybki obiad niemal bez wydawania pieniędzy
Ogólnoświatowy trend zero jest coraz bardziej popularny również w kuchni. Przygotowanie potraw tym duchu odbywa się przy maksymalnym wykorzystaniu wszystkich składników, co pozwala na zaoszczędzenie pieniędzy i ograniczenie odpadów. Warto gotować ...
-
Gzik - przepis na danie kuchni wielkopolskiej. Doskonały dodatek do ziemniaków i nie tylko
Gzik to proste danie, które wywodzi się z kuchni wielkopolskiej. Najczęściej podaje się go z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Przepis na pyry z gzikiem można wykonać o każdej porze roku - nie ma znaczenia to, czy użyjemy ziemniaków młodych, cz...
-
Polskie truskawki a zagraniczne. Co je różni? Wystarczy spojrzeć na jeden szczegół
Chcemy, by truskawki były nie tylko smaczne, ale i zdrowe oraz hodowane w odpowiednich warunkach. Dlatego też często zastanawiamy się nad tym, jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych. Jak to zrobić?
-
Końcówki od banana - czy możemy je bezpiecznie jeść? Oto kilka mitów, w które ciągle wierzymy
"Wyrzuć końcówkę od banana, bo tam są robaki" - to zdanie często padało z ust naszych rodziców. Urosło niemal to rangi legendy. Podczas spożywania owocu wyrzucamy tę część do kosza. Czy jednak jest to konieczne?
-
Placki z cukinii - przepis na szybki obiad. Nawet ja je uwielbiam, choć z cukinią mi nie po drodze
Przyznam, dyplomatycznie dobierając słowa, że cukinia nie należy do moich ulubionych warzyw. Mimo to uwielbiam placki z cukinii - to jedyna forma, w której akceptuję to warzywo. Być może to kwestia smażenia, a może innych dodatków, które są...
-
Kiedy i jak siać ogórki gruntowe? Sam proces jest łatwy, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach
Ogórki stanowią dla większości z nas część codziennego jadłospisu. Używa się ich do sałatek, na marynaty, do kiszenia. Kiedy siać ogórki gruntowe i o czym pamiętać? Przede wszystkim to warzywo ciepłolubne - najmniejszy przymrozek jest w stanie...
-
Ciasto jogurtowe z borówkami. Jeśli nie możesz oderwać się od tych owoców, zachwycisz się nim
Ciasta jogurtowe to hit lata. Są bardzo łatwe do zrobienia, mięciutkie i świetnie łączą się z różnego rodzaju owocami: truskawkami, brzoskwiniami czy z jabłkami. Nasza propozycja to z kolei ciasto jogurtowe z borówkami. Jeśli uwielbiacie te owoce ...
-
Zupa szpinakowa to ekspresowy i zdrowy obiad. Trik z masłem zmieni jej smak
Zupa to najszybszy sposób na obiad. Smakuje zarówno tym małym jak i dużym. Gorąca, aromatyczna, pełna warzyw i ulubionych przypraw. Taka właśnie powinna być zupa. Dziś przepis na szpinakową.
-
Jak zrobić ogórki małosolne? Najlepszy przepis tradycyjny. Odpowiednia sól jest kluczowa
Ogórki małosolne to smak polskiego lata. Kochamy je wszyscy i zgodnie zgadzamy się, że najlepszy przepis na ogórki małosolne to ten tradycyjny. Sekretem smaku jest sól, do ogórków małosolnych tylko niejodowana, a najlepiej morska. Zatem jak zrobić...
-
Ciecierzyca - przepisy na zdrowe przekąski. Są smaczne, wegetariańskie i proste w przygotowaniu
Ciecierzyca to popularna roślina strączkowa, jednocześnie jedna z najwcześniej uprawianych. Przepisy na jej wykorzystanie znane są w kuchniach z różnych części świata, w tym w bliskowschodniej, indyjskiej i śródziemnomorskiej. W polskiej kuchni...
-
Sadzenie papryki - jeszcze nie jest za późno. Co warto wiedzieć o technice uprawy?
Sadzenie papryki z rozsady znacząco przyspiesza efekt w postaci obfitych plonów. Warto dobrze się do tego przygotować, po wysadzeniu zaś zadbać o pielęgnację. O czym jeszcze trzeba pamiętać?
-
Racuchy - przepis dla zabieganych. Na pewno w kuchni masz wszystkie składniki
Racuchy to prosty przepis na szczęście. Zapach unoszący się w kuchni podczas pieczenia błyskawicznie poprawia humor, a pyszne racuszki zrobisz już w kilka minut. Potrzebujesz błyskawicznie poprawić sobie humor? Poniżej znajdziesz najlepszy przepis...
-
Sadzenie ogórków gruntowych - nie przegap najlepszego terminu. Sprawdź, jak uprawiać ogórki na działce
Sadzenie ogórków gruntowych przypada właśnie na połowę maja. Warto przy tym poczekać kilka dni, aby uniknąć przymrozków. Obfitych plonów można się spodziewać wtedy, gdy rośliny mają odpowiednią dawkę wilgoci.
-
Szparagi - przepis dla wielbicieli makaronów. Prosty przepis na szybki obiad
Szparagi to nie tylko zielony dodatek do obiadu. Z tych sprężystych, zielonych warzyw możesz wyczarować przepyszne danie, którego wykonanie zajmie ci kilkanaście minut. Potrzebny ci będzie makaron i kilka łatwo dostępnych dodatków.
-
Szybkie przekąski z ciasta francuskiego na słono od Karola Okrasy. Dobre na wyjście w plener
Jeśli potrzebujesz szybkich i smacznych przekąsek na letnie przyjęcie na świeżym powietrzu, to dobrze trafiłeś. Mamy dwa przepisy od Karola Okrasy na małe co nieco z ciasta francuskiego. Przygotowanie zajmuje raptem chwilkę.