news
-
Pyszne placuszki z gruszkami i białą czekoladą. Na mleku nie wyjdą tak puszyste
Placuszki nie pytają, placuszki rozumieją. Uwielbiamy wszystkie, pankejki, racuszki i dziś mamy coś pomiędzy nimi. Nasze dzisiejsze placuszki biorą to, co najlepsze z obu wersji, ale same mają też coś wyjątkowego. Do ciasta dodaj słodziutkie...
-
Z tym ciastem poradzą sobie nawet dzieci. Na Wszystkich Świętych zrób przynajmniej dwie blachy
Dziś mamy przepis uwielbiany chyba przez wszystkich i tak łatwy, że wszyscy także sobie z nim poradzą. Ciasto jest wilgotne, miękkie, słodkie w punkt i z przyjemną korzenną nutą. To pewniaczek na każde rodzinne spotkanie, a jesienią smakuje...
-
Brzmi jak nazwa kocyka, ale to rozgrzewająca zupa. Zrób jedną rzecz z kapustą, a będzie pyszna
Nazwa tej zupy brzmi trochę jak nazwa kocyka lub długiego swetra. Jednak ta zupa ma z nimi pewien wspólny mianownik, powiem rozgrzewa w trybie natychmiastowym. Zarzutka może nie jest tak popularna, jak choćby pomidorowa, czy rosół, ale jesienią...
-
Kremowe, gęste i pachnące grzybami. Takie risotto zrobisz dzięki ważnej zasadzie
Jeśli chodzi o dania z grzybami, to trudno będzie wybrać najlepsze z nich, bo mamy różne gusta. Jedni lubią zupy, inni wolą sosy, jeszcze inni pierogi lub po prostu grzyby smażone na maśle z cebulką na pajdzie chleba. Jednak jest jedno danie, któr...
-
Racuchy na jogurcie zrobisz w 10 minut. Wyjdą puszyste i miękkie jak poducha
Chcesz zrobić szybką kolację lub szybkie śniadanie, ale kanapki już wychodzą ci bokiem? Wygląda na to, że mamy receptę na tę bolączkę. Racuchy na jogurcie zrobisz dosłownie w 10 minut. Musisz tylko wymieszać jogurt z innymi składnikami i usmażyć...
-
Najlepsze jajko, zielony dywanik i grzanka. Takie śniadanie zasługuje na oklaski
Jeśli chodzi o śniadania, jajka są zaraz za kanapkami najczęstszym wyborem Polaków i nie tylko. Jednak nawet najlepsza jajecznica i najpyszniejszy omlet z czasem mogą zacząć wychodzić nam bokiem. Dziś mamy przepis na jajka rodem z dobrej...
-
Kolor gąsówek zwraca uwagę. Rosną teraz i mało kto wie, czy są jadalne
Podczas wyprawy na grzyby szukamy zwykle dobrze znanych nam gatunków. W koszykach lądują różne borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki i kanie. Jednak szukając tych popularnych grzybów, po drodze mijamy inne, nieznane, lecz także ciekawe okazy. Jeden...
-
Nie kupuję już sklepowej wędliny. Sama robię suszoną i wszystkie sąsiadki chcą przepis
Samodzielnie zrobione produkty biją na głowę wszystkie sklepowe. Chleby, pasty kanapkowe, majonez i keczup są znacznie lepsze i zdrowsze. Nie inaczej jest w przypadku wędliny. Ja zaczęłam robić ją sama. Nie mam możliwości wędzenia, zrobiłam więc...
-
Wrzuć na patelnię i zalep w cieście. Zapomnisz o zwykłych pierogach z mięsem
Wątpię, że w kraju nad Wisłą znajdę chociaż jedną osobę, która nie lubi pierogów. Można się kłócić o to, czy lepsze są ruskie, czy z kapustą i grzybami, a może z mięsem. Jednak pierogi z mięsem często robi się z przymusu, żeby nie wyrzucać mięsa p...
-
Sernik babci Ani zrobisz ekspresowo. Wyjdzie puszysty jak chmurka, jeśli połączysz dwie masy
Sernik babci Ani to sernik nad sernikami. Jest cudownie kremowy i jedwabisty, dzięki czemu jedzenie go to czysta przyjemność. Sekretem jest połączenie dwóch nabiałów oraz dwóch dobrze napowietrzonych mas. Potem już tylko odpowiednia dekoracja i...
-
Zupełnie nowa wersja marynowanych grzybków. Pokochasz tę orientalną nutę
Za co kochamy jesień? Za kolorowe liście, pyszności z dynią, ciepłą herbatę i oczywiście za grzyby. Sezon w tym roku w wielu miejscach w Polsce okazał się dość łaskawy, w innych regionach nieco mniej, ale każdy, kto wybrał się do lasu, nie wrócił ...
-
Zagotuj rosół, dodaj grzyby i zrób małe kuleczki. Ta zupa pachnie babcinym domem
Jaką zupę można zrobić na rosole? Na upartego, z lepszym bądź słabszym skutkiem każdą, ale my wciąż stawiamy na pomidorową lub jarzynową. Moja babcia, dopóki żyła na rosole gotowała inną zupę, która jesienią była najlepsza. Ważne były grzyby,...
-
Z jogurtu, jabłek i białej czekolady robię słodki cud. Babeczki znikają zanim ostygną
Hurra, mamy poniedziałek! Pomyślał tak ktoś? Wierzę, że znajdzie się chociaż kilka takich osób, a wszystkich poniedziałkowych sceptyków postaramy się do niego przekonać pewnym przepisem, od którego warto zacząć tydzień. Najlepszy lek na...
-
Za oceanem tak jedzą pizzę. Ciasto jest puszyste jak najlepszy kocyk
Mówi się, że w USA wszystko jest większe. Większa jest także amerykańska pizza i chociaż oryginalny przepis wywodzi się z Neapolu, to ta niektórych Włochów może przyprawić o zawrót głowy. Jak robi się pizzę w stylu deep dish? To naprawdę banalne i...
-
Weź karkówkę i popularny napój. Zrobisz taką pieczeń, że bliskim spadną skarpetki
Karkówka to oprócz schabu najczęściej wykorzystywana w kuchni polskiej część tuszy wieprzowej. Jednak moim zdaniem jest nieco bardziej wszechstronna, a jeśli to dobrze ująć "szlachetna" i daje całe mnóstwo możliwości. Dziś podpowiemy, jak zrobić...
-
Delikatne i soczyste kotleciki z kalafiora. Pożałujecie, że dopiero teraz poznaliście ten przepis
Gdyby się uprzeć, kotlety można zrobić ze wszystkiego. Doświadczone kucharki i kucharze jednak wiedzą, że żeby kotlet był dobry, to wcale nie musi być z mięsa. Warzywne opcje są także bardzo pyszne, a nasz dzisiejszy przepis posmakuje nawet...
-
Zupa gulaszowa z tym dodatkiem bardzo zyskuje na smaku. Wystarczy pół szklanki
Ach, ta jesień. Za co ją kochamy? Za grzybobranie, za kolorowe liście i oczywiście za pyszne i rozgrzewające zupy. A jaka jest najlepsza i najbardziej rozgrzewająca zupa? Oczywiście, że gulaszowa. Dziś mamy przepis tak fantastyczny, że będziesz go...
-
Trochę jak racuchy, ale z ziemniaków. Te placki są pyszne z czosnkiem
Możecie się ze mnie śmiać, ale uważam, że ziemniaki to najlepszy dowód na to, że świat jest dobrym miejscem do życia. A co jest najlepsze z ziemniaków? Wszystko, ale nie sposób nie wymienić placków ziemniaczanych. Bywa, że kłócimy się o to, czy...
-
Kremowa, aksamitna i gotowa w kwadrans. Ta zupa może rządzić kuchnią
Smakuje świetnie, syci na długo i smakuje wybornie. Tak brzmi opis doskonałego obiadu i właśnie doskonała jest nasza dzisiejsza zupa. Nie musisz znowu jeść makaronu z cebulą i kiełbasą, ani jajka sadzonego z ziemniakami - mamy przepis tak pyszny, ...
-
Chrupiąca skórka i mięciutki środek. Te bułeczki są lepsze niż kajzerki
Nasz dzisiejszy przepis to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników domowego pieczywa oraz dla wszystkich, którzy od czasu do czasu lubią sobie przekąsić pyszną, cieplutką bułeczkę. Na szczęście wcale nie trzeba bawić się w zakwasy i drożdże -...
-
Za tę zupę bliscy będą cię całować po rękach. Smakuje jak włoski klasyk
Pogoda za oknem nie rozpieszcza i my sami musimy się porozpieszczać, a nie ma na to lepszego sposobu, niż pyszny, aromatyczny obiadek. Jeśli szukasz pomysłu na jesienną zupę lub na taką zupę, która zaskoczy twoich bliskich i namaluje uśmiech na ic...
-
Pojawił się w Puszczy Białowieskiej. Leśnicy ostrzegają przed tym grzybem. "Niepokojąca nowina"
Sezon grzybowy w pełni i miłośnicy grzybobrania tylko czekają, aż skończą swoją zmianę w pracy lub złapią chwilę wolnego i wyruszają na bezkrwawe łowy. Prawdziwym skarbem dla grzybiarzy (a przynajmniej większości z nich) są borowiki. Jednak borowi...
-
Jeśli masz ponad 50 lat, na pewno znasz to danie. W PRL-u królowało nad schabowym
Dziś mamy przepis, którego starszym przedstawiać nie trzeba, a nieco młodszych dzięki niemu uświadomić, że najlepszy kotlet to wcale nie schabowy, czy mielony. Drobno siekane mięso mocno podsmażone na patelni obowiązkowo z cebulką i pieczarkami. J...
-
Podobne do kotleta, ale bije go na głowę. Schabowe po japońsku pokochasz od pierwszego kęsa
Na pierwszy rzut oka przypomina tradycyjnego kotleta schabowego, ale różni się od niego chrupiącą panierką i charakterystycznym sosem. Tonkatsu to japońska klasyka, która może podbić polskie stoły.
-
Zupę porową wzbogacam serkiem i dwiema przyprawami. Palce lizać to mało powiedziane
Jak zrobić szybki, łatwy, przyjemny i naprawdę smaczny obiad? Dziś mam przepis, który spełnia wszystkie wyżej wymienione wymagania i przy okazji sprawi, że poczujesz się jak szef lub szefowa kuchni. Zupa krem z pora to strzał w dziesiątkę, jeśli...
-
Na śniadanie zrób jajka w pancerzu. Nie zgłodniejesz aż do kolacji
Co jest najlepsze na śniadanie? Ilu ludzi, tyle odpowiedzi, ale lwia część na pewno odpowie, że jajka. Owszem, są pełne białka, zdrowych tłuszczy, a co za tym idzie, świetnie sycą i uczucie sytości po zjedzeniu jajek czujemy długo. Jednak nasz...
-
Chlebek bananowy z dodatkami, że palce lizać. Roboty tyle, co miksowania, resztę robi piekarnik
Niby chlebek, ale nie do końca. Pasztetem go nie posmarujesz (chyba że kulinarne wyzwania są tym, co uwielbiasz), ale podasz go do kawki lub na rodzinnej imprezie, jako coś słodkiego. Chlebek bananowy, bo o nim mowa, to chyba najłatwiejsze ciasto...
-
W PRL-u babcie robiły danie napakowane białkiem po brzegi. Smak tkwi w jednym triku
Królowała w restauracjach, barach mlecznych i w ulicznych budkach. Każdy Polak chyba jadł ją przynajmniej raz w życiu, a chodzi o kultową fasolkę po bretońsku. Przepis? Banalny. Smak? Ach i och. Jednak, żeby smak był "ach i och" wielką literą...
-
Babciny sposób na kichanie i prychanie. Wypij, zanim pójdziesz do lekarza
Pamiętacie tę łyżkę, którą babcia lub mama, napełniwszy wcześniej jasnożółtą substancją, wpychała nam niemal na siłę do gardła, kiedy zaczynało się przeziębienie? Ja też... To chyba nasza zmora, ale trzeba przyznać, że syrop z cebuli działał....
-
Rozgrzewa sto razy lepiej niż rosół. W góralskich karczmach to pozycja numer jeden
Która zupa najlepiej rozgrzewa? Rosół, flaczki, kwaśnica? Jeśli wskazałeś lub wskazałaś którąkolwiek z nich, to najprawdopodobniej nie było ci dane spróbować czegoś, co ja nazywam termoforem w talerzu. Jadłam tę zupę kilka lat temu w Beskidach,...
-
Naleśniki mają być mięciutkie, delikatne i elastyczne? Za ten przepis mi podziękujesz
Nasz dzisiejszy przepis zadowoli każdego łasucha tego świata i sprawi, że świat stanie się lepszy. Naleśniki lubi każdy, prawda? Prawda, ale naleśniki muszą być jakieś, a dokładnie pyszne. I ja doskonale wiem, jak zrobić najpyszniejsze naleśniki n...
-
Szarlotka pani Joli robi furorę. Jeden składnik sprawia, że beza jest nie do pobicia
Delikatny wierzch, kruche ciasto i jabłka z cynamonem to połączenie, obok którego nie da się przejść obojętnie. Szarlotka z bezą według przepisu pani Joli to coś więcej niż deser. To wspomnienie smaku dzieciństwa.
-
Tak pysznego chleba nie kupisz w żadnej piekarni. Pachnie tak, że aż kręci w nosie
Czy jest coś lepszego niż bochenek świeżego, ciepłego, pachnącego, mięciutkiego chleba z chrupiącą skórką? No, może wygrana na loterii. Jeśli jednak nie nasz żyłki hazardzisty, a lubisz dobre pieczywo, mamy świetny przepis na domowy chleb na...
-
Jak wygląda borowiec dęty i czy jest jadalny? Kuzyn maślaka rośnie tylko przy tych drzewach
Śmiało można powiedzieć, że październik tego roku jest wyjątkowo łaskawy dla grzybiarzy, przynajmniej w większości regionów Polski. Z lasu można koszami wynosić borowiki, podgrzybki, wciąż pojawiają się kanie i cała moc maślaków. Tylko że maślaki ...
-
Powstała przypadkiem, a deklasuje gyros i jarzynową. Zrób na Wszystkich Świętych
Polacy kochają sałatki, ale większość z nas wciąż wybiera te same, utarte przepisy: gyros, jarzynową, ziemniaczaną... Tymczasem istnieje jedna, która zaskakuje prostotą, smakiem i trwałością. Jak zrobić sałatkę z kalafiorem?
-
Niemała gratka dla miłośników jesiennych słodkości. Pokochasz mandarynki w tej wersji
Jesieniary i jesieniarze tej galaktyki, łączmy się! Dziś mamy coś, co skradnie wasze jesienne serduszka i zarażą jesienną miłością wszystkich, którzy nie przepadają za tą porą roku. Bo jesień to przecież czas różnych słodkości, czyż nie? Ale nie...
-
Kroję brokuły, pomidory i polewam pysznym sosem. Tę sałatkę jadam kilka razy w tygodniu
Co zrobić na kolację? Kanapki ci się znudziły, a nie chcesz na wieczór jeść ciężkich rzeczy, takich jak zapiekanki, pizze lub burgery? Postaw na sałatkę. Nasz dzisiejszy przepis na sałatkę na kolację (i każdą inną okazję) sprawdza się idealnie, a...
-
Biorę kaszę, grzyby i tanie mięso. Za miseczkę tej zupy mogę iść do piekła pieszo
Nie wiem, czy Polacy są narodem, który kocha zupy najbardziej na świecie, ale nasze uwielbienie do tego typu potraw jest naprawdę wielkie. Złośliwi jednak twierdzą, że zupa to nie obiad - po poznaniu tego przepisu zmienią zdanie. Znasz zupę...
-
Na maślance robię puszyste placuszki. Z sezonowym owocem smakują jak ze snu
Zastanawiasz się, co zrobić na śniadanie zamiast kanapek? A może szukasz pomysłu na coś pysznego do śniadaniówki lub na pocieszający poniedziałkowy podwieczorek? Jeśli na chociaż jedno z tych pytań padła odpowiedź "tak", mamy świetny przepis. Lubi...
-
Nie było cukru ani lodówek, a przetwory wytrzymywały całą zimę. Tak to wyglądało wiele lat temu
Przetwory to w wielu domach niemal świętość i październik to czas, kiedy robimy ich najwięcej. Tak było od wielu pokoleń i mam nadzieję, że ta tradycja przetrwa przez kolejne lata. Jednak kilkadziesiąt i kilkaset lat temu robienie przetworów...