news
-
To najlepszy obiad z cukinią. Weź makaron, kurczaka i dwa sery. Pół godziny i gotowe
Kiedy nie masz pomysłu na obiad, zawsze warto mieć pod ręką kurczaka, makaron i jakieś warzywo, a najlepiej cukinię, która jest jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do dań. Dziś mamy szybciutki i naprawdę pyszny przepis na makaron z...
-
Posiekaj, wymieszaj i usmaż. Kotlety z rondla są tak soczyste, że lepiej załóż śliniak
Co na obiad z kurczakiem? Cóż, nie będzie kłamstwem, jeśli powiem, że przepisów są setki, ale i tak najczęściej stawiamy na pieczone pałki lub kotlety. Dziś zajmiemy się właśnie kotletami z kurczaka, ale nie będą to klasyczne rozbite filety usmażo...
-
Przez te gofry, te gofry zielone, oszalałam. O klasycznych nie chcę już słyszeć
Wątpię, że są na tym świecie osoby, które nie lubią gofrów. Te pulchne wafle kojarzą nam się z letnią beztroską i wakacyjnymi wyjazdami. Zazwyczaj jadamy je z bitą śmietaną lub owocami. Dziś jednak zerwiemy z tradycją i podpowiemy ci, jak zrobić...
-
Czy miód skrystalizowany jest gorszy niż płynny? Pszczelarz wyjaśnia, czy traci właściwości
Miód, choć powszechnie spożywany, nadal skrywa wiele tajemnic. Dużo mówi się o jego właściwościach, formach i odmianach, w jakich występuje, a także o tym, czy miód może się kiedykolwiek zepsuć. Wątpliwości budzi też to, czy lepszy jest miód płynn...
-
Szarlotka leniwej synowej. Jest pyszniejsza i obejdzie się bez zagniatania ciasta
Szarlotka to zdecydowanie jedno z najpyszniejszych polskich ciast i jestem w stanie założyć się, że w kraju nad Wisłą nie znajdzie się nikt, kto zwyczajnie jej nie lubi. Szarlotka to ciasto łatwe w przygotowaniu, nie jest jednak szybkie, bo...
-
Ceny truskawek dynamicznie się zmieniają. "Element gry psychologicznej"
Upragnione przez wiele osób truskawki płyną na polski rynek coraz szerszym strumieniem. Mimo to ich podaż nie jest jednak bardzo wysoka. Tym bardziej więc mogą dziwić ceny truskawek, które zmieniają się z dnia na dzień. Trafiają się nawet owoce,...
-
Biorę młodą kapustę i trzy zielone dodatki. Ta surówka zmiata z planszy nawet mizerię
Sezon na młodą kapustę w pełni i do woli możemy cieszyć się najróżniejszymi przepisami opartymi o to warzywo. Najczęściej dusimy ją razem z boczkiem lub kiełbasą, gotujemy pożywną zupę, ale surówki robimy już rzadziej. Dziś mamy przepis, który na...
-
Salmonella w truskawkach z dyskontu. Sanepid wydał ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed jedną partią mrożonych truskawek, które można kupić w Biedronce. Wykryto w niej bowiem groźne dla zdrowia pałeczki Salmonelli. Produkt jest już wycofywany ze sklepów, a sanepid apeluje, by nie spożywać...
-
Tę zupę robi się w mig. Nie ma nic smaczniejszego dla zabieganych, ale pamiętaj o serze
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto kiedyś z braku czasu nie zalał dania instant wrzątkiem lub zamiast prawdziwego obiadu wsunął na szybko bułkę z serem. Jeśli zdarzają ci się takie dni w niedoczasie albo po prostu uwielbiasz brokuły, mamy dla...
-
Żaden makaron i ryż. Bosacka dodaje do pomidorowej coś lepszego. "Czego chcieć więcej?"
Zupa pomidorowa to niby taka oczywista sprawa, niby taki prosty przepis, a jednak jak ktoś ma ochotę, to może namieszać. Wystarczy szczypta przyprawy, której zwykle się nie używa lub inny dodatek zamiast oklepanego ryżu i makaronu, i zupa zyskuje...
-
Wszystkie ciotki wzięły przepis. To najlepsza zupa krem, a jeden dodatek zachwyca
Przepis na tę zupę kiedyś zobaczyłam w jednym z programów śniadaniowych i skoro zupa krem z groszku jest pyszna, to z zupą krem z kukurydzy nie może być inaczej. Miałam rację. Podałam ją na ostatniej rodzinnej imprezie. Zrobiła większą furorę niż...
-
Ciasto na pizzę bez wyrastania. Kilka chwil i masz kolację jak z włoskiej trattorii
Kto z nas nie kocha pizzy? To jedno z tych włoskich dań, które szturmem zdobyło serca ludzi na całym świecie i chociaż dorobiło się wielu wersji, prawie zawsze smakuje świetnie. Dziś mamy dla was przepis, który z pewnością spodoba się wszystkim...
-
Najlepsza kiszonka to nie ogórki ani kapusta. Białe warzywo smakuje o niebo lepiej
Polacy uwielbiają kiszonki. Najróżniejsze naturalnie sfermentowane warzywa i owoce regularnie lądują na naszych stołach. Najczęściej są to ogórki, często pojawia się także kapusta, cukinia, ale chyba mało osób słyszało o kiszonym kalafiorze. Kiszo...
-
Siekam kurczaka i smażę z pieczarkami. Magda Gessler mogłaby się ode mnie uczyć
Kurczak jest mięsem najchętniej wybieranym przez Polaków i nie ma się co dziwić. To mięso względnie tanie, powszechnie dostępne i łatwe w obróbce, można więc z kurczaka przygotować fantastyczny obiad dla całej rodziny. Dziś mamy pomysł na kotlety...
-
Dziadek gotował zupę "wstrętkę". Smakuje lepiej od flaczków, ale główny składnik odstrasza
Nasi dziadkowie i babcie mieli łby na karku, jeśli chodzi o gotowanie. Nie mówię tylko o ich zaradności, lecz także o umiejętnym wykorzystywaniu składników, o których dzisiejsze pokolenia nawet nie pomyślą. Niech za dowód posłuży przepis na zupę,...
-
Kiedy spróbowałam ich pierwszy raz, myślałam, że oszaleję. Inne jajka na śniadanie mogą nie istnieć
Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i jeżeli chcesz zacząć dzień z wysokiego C, postaw na coś pysznego, pożywnego i kolorowego. Jednym z najczęstszych wyborów śniadaniowych Polaków oprócz kanapek są jajka. Gwarantuję, że t...
-
Nie każdy o tym wie. To się dzieje w twoim organizmie, gdy jesz ogórki kiszone
Ogórki kiszone to najpopularniejsza kiszonka i zarazem najpopularniejsze przetwory. Są fantastycznym dodatkiem do mięs zarówno solo, jak i jako składniki sałatek i surówek. Dodaje się je do tatara, do past kanapkowych, zrazów i robi na ich bazie...
-
Kruszę ser i mieszam z cukinią. Moje placki są tak dobre, że chwalą je wszystkie ciotki
Cukinia to warzywo niekończącego się potencjału i codziennie możemy wypróbowywać nowe przepisy z tym smacznym składnikiem. Jednak zgodzisz się chyba, że najpyszniejsze są placki z cukinii i dziś podpowiemy ci, jak je sprytnie podrasować. Dodajesz...
-
Idealny do makaronów i pizzy. Ten sos jest lepszy niż bolognese. Nazwa pochodzi od marynarzy
Kiedy mówimy o kuchni włoskiej, nie sposób nie wspomnieć o najróżniejszych sosach. Jedne są idealne do makaronów, inne do pizzy, ale jeden pasuje do wszystkiego. Podstawą są pomidory, nie mniej ważny jest czosnek i przyprawy. Jak zrobić sos...
-
To najlepszy moment, żeby zrobić ten deser. Jest słodki i puszysty jak mała kaczuszka
Nie chce ci się po raz kolejny piec ciasta? Zagniatać, martwić się, czy nie wyjdzie zakalec, piec, a potem czekać, aż ostygnie? Dobrze się składa, bo przepis, który chcemy ci zaproponować, jest idealną odpowiedzią na te bolączki. Jak zrobić szybki...
-
Smakuje jak z bałtyckiej tawerny. Odpadkowa zupa rybna to rozkosz w każdej łyżce
Zupa rybna nie jest tak częstym wyborem obiadowym Polaków, jak choćby pomidorowa czy krupnik. Najczęściej jemy ją na wakacjach gdzieś w nadmorskich tawernach i restauracjach. Jest jednak tak pyszna, że aż grzech nie zrobić jej w domu. Jakich ryb...
-
Szybkie ciasteczka maślane. Tak pyszne, że sam zapach obudzi w tobie wewnętrzne dziecko
Dziś mamy dla ciebie przepis, który każdy z nas ma schowany głęboko w serduszkach. Te ciasteczka są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, wszystkie składniki na pewno masz w kuchni, a już sam ich zapach uwalnia hormony szczęścia. Jak zrobić ciastecz...
-
Najlepsza przyprawa do rosołu. Jak zrobić domową maggi? To tylko trzy składniki
Założę się, że w co drugiej (jeśli nie w każdej) polskiej kuchni w szafce z przyprawami dumnie pręży się buteleczka z ciemnym płynem. Tę przyprawę, zwyczajowo nazywaną maggi, ochoczo wlewamy do rosołu, sosów i zup wszelakich. Może w pewien sposób...
-
Mamy ją pod nosem, a jemy rzadko. Ma jędrne mięso i ości widoczne gołym okiem
Łosoś, makrela, mintaj, śledź, tuńczyk. To jedne z najpopularniejszych ryb wśród Polaków. W Bałtyku żyje jednak ryba, która choć smaczna i zdrowa, to rzadko ląduje na naszych talerzach. Jedną z jej cech charakterystycznych są zielonkawe lub...
-
Dodawaj do mięs i ryb. Jest zdrowy i pomaga schudnąć
Przyprawy pełnią nieocenioną rolę w kuchni. Nie tylko dodają potrawom smaku (a czasem potrafią wydobyć ten naprawdę głęboko skrywany), lecz także mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Wiele z nich ma udowodnione właściwości zdrowotne. Jedną z nic...
-
Najlepszy dodatek do żeberek i kotletów. Na Śląsku to świętość każdej gospodyni
Kuchnia śląska ma rzesze fanów w całej Polsce, nie tylko w regionie i chętnie sięgamy po najróżniejsze przepisy. Najczęściej na naszych stołach lądują klasyczne kluski z dziurką i rolada, ale pojawiają się także inne śląskie smakołyki i dziś skupi...
-
Włóż do foremki i upiecz. Domowy fast food to wymarzona kolacja na weekend
Szukasz pomysłu na kolację na weekend, a w głowie pustka? Masz trzy opcje. Albo znowu zjeść kanapki, albo pójść na miasto i zahaczyć o budkę z fast foodem, albo zrobić pyszny fast food w domu. Dziś mamy świetny przepis na kapsalon. Pod tą ciekawą...
-
Ogórki krokodylki są tysiąc razy lepsze niż małosolne. Każdy gryz wywołuje uśmiech
Ogórki krokodylki to pełne smaku przetwory, które w tym sezonie muszą stanąć w twojej szafce lub spiżarni. Ci, którzy nigdy ich nie jedli, być może nie uwierzą, że smakują lepiej niż konserwowe, małosolne i kiszone. Ale już jeden kęs wystarczy, by...
-
Krucha i soczysta karkówka z piekarnika. Włóż ją do tej mieszanki i zrób obiadowe cudo
Jak zrobić delikatną, soczystą i kruchą karkówkę z piekarnika na niedzielny obiad? Żeby mówić o sukcesie, zacznij o tym myśleć już dzień wcześniej i zadbaj o rzecz najważniejszą - marynatę. Jak zamarynować karkówkę, żeby mięso niemal się rozpadało...
-
Wrzuć do zupy i sałatki. Zapomnieliśmy o nim, a ma 3 razy więcej wartości niż marchewka
To warzywo, o którym prawdopodobnie każdy słyszał, ale mało kto jadł. W dawnych czasach było powszechnie używane w kuchni, dziś odeszło do lamusa i ustąpiło miejsca innym, które stosujemy dużo częściej. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że ta...
-
Sos idealny do jajek, szparagów i tostów. Nie pomiń tej czynności, inaczej się zwarzy
Istnieje taki sos, który jest idealny niemal do wszystkiego. Świetny do jajek, idealny do szparagów, grillowanych warzyw, a nawet ryb i cielęciny. To sos holenderski, który zdobył popularność na całym świecie i wcale nie musisz kupować gotowca w...
-
Deser na weekend. Jak zrobić ciasto na oleju? Wystarczy zmiksować, smakuje jak u babci
Ciasto na weekend to w większości polskich domów niemal świętość. Nie ma się co dziwić - dom pachnący ciastem to coś wspaniałego i jeśli jeszcze uda nam się zrobić naprawdę pyszny wypiek, to hormony szczęścia szaleją. Dziś mamy przepis na ciasto,...
-
Na kolację zrobiłam chrupiące kuleczki po włosku. Środek smakuje jak pizza
Spośród kuchni całego świata Polacy wyjątkowo umiłowali sobie kuchnię włoską. Z chęcią odwiedzamy włoskie restauracje lub w zaciszu domowym pichcimy ichniejsze smakołyki. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić jedną z najpopularniejszych włoskich, a...
-
Ekspresowa sałatka z ogórków, która pasuje do wszystkiego. Prościej się nie da
Lekka i świeża sałatka z ogórków jest idealnym dodatkiem właściwie do każdego dania głównego. Szczególnie dobrze komponuje się z tymi mięsnymi, trochę cięższymi, bo jest dla nich idealną przeciwwagą. Jej uniwersalność i szybkość przygotowania...
-
Chrupiące krokiety ziemniaczane z obłędnym farszem. Tak pyszne, że znikają jeden za drugim
Co na obiad w piątek? Dziś mamy dla ciebie pomysł na pyszną rybkę z ziemniakami, ale nie w tej formie, w jakiej jadasz najczęściej. Nie będzie to filet w towarzystwie purée, a pyszne ziemniaczane krokiety z farszem z ryby oraz sera. Są tak pyszne ...
-
Do zupy z botwinki dodaję trochę czerwonego składnika. Bez niego nikomu już nie smakuje
Botwina to kulinarny symbol wiosny, a zupa z botwiny jest chyba najlepszą rzeczą, co można w maju przygotować na obiad. Zupa z botwiny powinna być aromatyczna, wyrazista i pełna głębi. Jak to uzyskać? Ja wiem doskonale - jeden składnik to strzał w...
-
Wszyscy teraz robią małosolne, ja robię coś lepszego. Ogórki w curry to mój przebój
Ogórki to warzywa, które najchętniej przerabiamy na najróżniejsze sposoby. Są także królami naszych rodzimych przetworów i jak tylko w marketach i warzywniakach pojawiają się pierwsze ogórki gruntowe, zaczyna się narodowe święto upychania w słoiki...
-
Ze szparagów robię najlepszą zupę. Żółty dodatek to bilet do krainy smaku
Szparagi to błogosławieństwo wiosennych tygodni i w końcu możemy cieszyć się ich smakiem do woli. Szparagi są pyszne w każdej wersji, ale zupa szparagowa zasługuje na szczególną uwagę, zwłaszcza z tego przepisu. Jest kremowa i aromatyczna. Odpowia...
-
Zdobyła tytuł najlepszej restauracji w Polsce. Szef kuchni gotował dla prezydentów
Filipa 18 Food Wine Art z Krakowa została uznana za najlepszą restaurację w Polsce. Zwyciężyła w rankingu Poland 100 Best Restaurants. Kuchnią zarządza Marcin Sołtys, który w swojej karierze gotował dla wielu znanych osobistości - jego potrawy...
-
Gulasz wołowy robię jak z restauracji. Mięso jest mięciutkie dzięki nietypowej przyprawie
Gulasz wołowy to danie do zadań specjalnych. Podajemy go z kluskami śląskimi lub kaszą i ogórkiem, ale nawet najlepsze dodatki go nie uratują, kiedy mięso jest twarde i pozbawione smaku. Z tym przepisem nie musisz się o to martwić. Podpowiemy, jak...