news
-
Mini pączki serowe. Wyjdą puszyste i miękkie - rozpływają się w ustach
Podajemy przepis na pączki serowe, które doskonale sprawdzą się w karnawale. Ich wykonanie jest wyjątkowo proste, a smak zachwyci niejedno podniebienie. Wyjdą puszyste, lekkie i o bardzo delikatnej strukturze. Oto jak je zrobić.
-
Przepis na kopytka - lekkie i delikatne kluseczki lubią dobry skład. Sukcesem są proporcje i ziemniaki
Przepis na idealne kopytka warto zaczerpnąć z babcinej receptury, która bazuje na prostocie i swojskich składnikach. Domowe kluseczki ziemniaczane wyjdą perfekcyjne, jeśli zadbamy o dobre proporcje i właściwy gatunek bulw. Później tylko wystarczy ...
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Jest dużo lepsza metoda - mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
Placki z ziemniaków to jedno z popularniejszych i lubianych dań, które często gości na stołach w porze obiadowej. Jedyną przeszkodą w przygotowaniu jest mozolne i czasochłonne ścieranie warzyw. Warto zatem zastąpić je ugotowanymi bulwami. Efekt je...
-
Przepis na lasagne z mielonym mięsem. Buonissime! Sycące danie, które sprawdzi się o tej porze roku
Przedstawiamy przepis na lasagne z mielonym mięsem, czyli makaron przekładany sosem pomidorowym i beszamelowym. To danie jest wyjątkowo pożywne i świetnie sprawdzi się zimą. Dobrze przyprawione będzie miało niepowtarzalny smak i aromat.
-
Pierogi leniwe - przepis na tradycyjne danie rodem z dzieciństwa. Zaledwie cztery składniki i gotowe
Jednym z dań, które przypomina beztroskie lata dzieciństwa, bez dwóch zdań są pierogi leniwe. Proste i smaczne danie przygotujemy z zaledwie czterech składników, ważny jest jednak swojski ser i słodkie dodatki. Wówczas efekt będzie rozpływał się w...
-
Churros - przepis na hiszpański deser idealny na poczęstunek dla gości. Z dodatkiem czekolady to obłęd
Flagowym deserem, który wywodzi się ze słonecznej Hiszpanii są churrosy. Tradycyjny wypiek przypomina podłużne pasy, a po przekroju ma charakterystyczny kształt gwiazdy. Kluczowe w przygotowaniu jest ciasto, zachowanie klasycznej formy i słodkie...
-
Ile kalorii ma pączek? Sprawdzamy kaloryczność karnawałowych przysmaków
Ile kalorii ma pączek i od czego to zależy? W różnych przepisach można spotkać się ze zróżnicowaną kalorycznością. Chociaż zawsze będzie ona wysoka, to wybierając odpowiednie łakocie, możemy sobie ich nieco zaoszczędzić.
-
Pampuchy. Przepis babci na danie z czasów PRL. Lekkie, puszyste. Podaj na słodko lub wytrawnie
Pampuchy, przysmak z dawnych lat, który przyrządzano niemal w każdym domu. Te wyjątkowe kluski na parze są lekkie, puszyste i delikatne. Można podawać je z sosem, owocami lub innymi dodatkami. Jak je przyrządzić? Przygotowaliśmy sprawdzony przepis.
-
Chleb bananowy o rewelacyjnym smaku. Podajemy prosty przepis. Z tymi dodatkami wyjdzie jeszcze lepszy
Chleb bananowy to amerykańskie ciasto, które formą przypomina chleb. Można łączyć je z różnymi dodatkami - orzechami, kandyzowanymi owocami i czekoladą. Ten słodki wypiek jest bardzo smaczny i niezwykle prosty w wykonaniu.
-
Na czym smażyć pączki? Sprawdzamy opinie amatorów domowych pączków
Na czym smażyć pączki, aby ciasto nie przeszło nielubianymi aromatami? Wbrew pozorom odpowiedź wcale nie jest tak oczywista. Można wprawdzie polegać na babcinych metodach i przyrządzić pączki na smalcu, ale coraz mniej osób się na to decyduje.
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Szarlotka z patelni. Ciasto bez pieczenia. Wyjątkowo prosty przepis
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Teściowa robi je najlepiej. Tą metodą chrust będzie pulchny i chrupiący
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
- Ciasto kruche - przepis, który niejeden raz uratuje ci życie
- Obiad na niedzielę - szybkie zapiekanki w sam raz na ekspresowy obiad
- Myślał, że dostanie mandat, grozi mu 8 lat. Wypił wino bez płacenia
- Delikatne i kruche jak nigdy. Te rurki z kremem to hit karnawału
- Zupa krem z pomidorów. Prosty, tradycyjny przepis podkręcisz jednym dodatkiem
-
Miękkie i puszyste kluseczki leniwe z twarogiem. Zrobisz je z trzech ogólnodostępnych składników
Gdy wyczerpują się pomysły na smakowite posiłki, z pomocą przychodzą sprawdzone przepisy. Kluski leniwe zrobisz z zaledwie trzech składników i to w mniej niż 15 minut. Ten tani i szybki przepis kochają wszystkie gospodynie.
-
Ryba w cieście - przepis na smaczny obiad. Proste, szybkie i pyszne danie. Zrobisz je w mig
Szukasz pomysłu na smaczny obiad, którego przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu? Smażona ryba w cieście będzie idealnym rozwiązaniem. Jej wykonanie jest bardzo proste i można ją łączyć z różnymi dodatkami.
-
Obiad bez mięsa - przygotuj gnocchi z kolorowymi warzywami. Smak wzbogaci ser i świeże zioła
Obiad bez mięsa to świetny pomysł na wzbogacenie domowego menu o dodatkową porcję warzyw i witamin. Świetnym i ekspresowym przepisem jest gnocchi z pomidorami i szpinakiem. Smak dania świetnie podkreślą świeże zioła i włoski ser.
-
Racuchy budyniowe to słodki raj na ziemi. Pyszne, delikatne placuszki przygotujesz w kwadrans
Racuchy budyniowe to chyba najsmaczniejsza wersja delikatnych placuszków z patelni, jaka istnieje i z chęcią zdradzimy wam, jak je zrobić. Co jest w nich takiego wyjątkowego? Między innymi to, że przy każdym kęsie masz wrażenie, że zanurzasz zęby ...
-
Raffaello bez pieczenia - duża dawka słodyczy w ekspresowym wykonaniu. W składzie kokos i herbatniki
Wśród domowych wypieków królują klasyki i tradycyjne łakocie, ale i szybkie, oryginalne receptury. Raffaello bez pieczenia to ciasto idealne - herbatnikowe warstwy wypełnione kokosowym kremem to niebiańska słodycz na talerzu. Brzmi skomplikowanie?...
-
Trendy kulinarne są jak biodrówki. Tomasz Strzelczyk: Mamy już przesyt burgerów i kebabów
Trendy kulinarne nieustannie ewoluują. Na naszych oczach zmieniają się gusty i upodobania, a jedzenie już dawno temu stało się elementem popkultury, a nie jedynie pożywieniem. Zapytaliśmy Tomasza Strzelczyka o to, jak jego zdaniem wygląda ewolucja...
-
Rosół z pieczonych warzyw - smaczna alternatywa dla klasyki. Efekt wzmocnią intensywne przyprawy
Przepis na rosół z pieczonych warzyw to totalny game changer tradycyjnego smaku. Oryginalna wersja sprawi, że smak będzie znacznie bardziej wyrazisty i aromatyczny. Warto ięgnąć także po nieco odważniejsze dodatki takie jak imbir, chilli, grzybki...
-
Podczas smażenia wątróbki olej strzela na wszystkie strony? Powodem jest błąd, który często popełniamy
Jeśli w czasie smażenia wątróbki tłuszcz rozpryskuje się we wszystkich możliwych kierunkach, może to oznaczać, że popełniacie błąd, którego można uniknąć. Chodzi o niewłaściwy sposób przewracania wątróbki.
-
Katarzyna Bosacka radzi, jak kupować taniej. Zwróciła uwagę na paprykę. "A co ma zrobić sklep?"
Katarzyna Bosacka często w swoich mediach społecznościowych dzieli się poradami dotyczącymi oszczędniejszego kupowania. Jeden ze swoich filmików poświęciła papryce. Dziennikarka zauważyła, że zapłacimy nawet złotówkę mniej, jeśli kupimy warzywo be...
-
Zupa gulaszowa - przepis na wyśmienity obiad jednogarnkowy. Wersja na ostro i łagodnie
Pomysł na obiad, który będzie sycący i zrobimy go za pomocą jednego garnka? To możliwe wystarczy, że w grę wchodzi zupa gulaszowa. Przepis na to dość tradycyjne danie nie jest skomplikowany. Jednak jak w każdej kuchni znajdziemy zwolenników jedzen...
-
Ten składnik to sekret greckiej pomidorówki. Przepis Makłowicza bazuje na warzywach i odrobinie trunku
Robert Makłowicz to fan podróży kulinarnych i lokalnych dóbr, z których czerpie inspirację. Jak się okazuje, tradycyjna pomidorowa w Grecji smakuje zupełnie inaczej. W składzie na próżno szukać śmietanki czy koperku - królują świeże warzywa i...
-
Deser na Walentynki w kształcie serca, czyli słodki sposób na okazanie uczuć
Deser na walentynki w kształcie serca to idealny pomysł na wyrażenie naszych uczuć. Ten niebanalny i słodki podarek na pewno sprawi ogromną radość naszej drugiej połówce. Skorzystaj z naszych słodkich podpowiedzi jak umilić walentynki i czas...
-
Pączki amerykańskie - pozbawione nadzienia, z charakterystyczną dziurką i słodką polewą. Jak zrobić donuty?
Równie kaloryczne, co nasze łakocie na tłusty czwartek, pączki amerykańskie są jednak często bardziej kolorowe. Nie mają dżemu, ale brak ten nadrabiają barwną polewą lub posypką. Jak przygotować je w domowym zaciszu?
-
Przepis na faworki siostry Anastazji. Chrupiące i delikatne. Usmażysz je na oleju
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Dlatego, jeśli nie macie własnej receptury na chrusty, warto wypróbować przepis na faworki siostry Anastazji. Ich wykonanie jest proste, a dobór składników i proporcje gwarantują chrupkość.
-
Kasza manna - przepis na lekkie śniadanie. Smak dzieciństwa najlepiej smakuje z dodatkiem owoców
Kasza manna to smak, który przypomina beztroskie lata dzieciństwa, lekki posiłek i zdrowy deser w jednym. Powoli gotowana na mleku i podana z dodatkiem dżemu czy soku owocowego to prawdziwy rarytas, który nigdy się nie znudzi. Wystarczą cztery...
-
Pączki tureckie - przepyszne miniaturowe pączki skąpane w słodkim syropie. Mało składników i prosty przepis
Pączki tureckie mogą być bardzo ciekawym urozmaiceniem menu w tłusty czwartek. Chociaż nazwa zdaje się wyraźnie wskazywać na kraj ich pochodzenia, to w rzeczywistości jedzone bywają też w innych krajach.
-
Jak długo smażyć pączki? Zdradzamy sekret idealnych pączków. Technika smażenia jest najważniejsza
Jak długo smażyć pączki, aby nie były surowe w środku lub przypalone? Przy wyrobie domowych łakoci nie wystarczy mieć doskonały przepis. Należy jeszcze zapoznać się dokładnie z techniką ich przygotowania. Oto kilka podstawowych kwestii.
-
Guacamole - przepis prosto z Meksyku. Zdrowe smarowidło nie wyjdzie smaczne bez aromatycznego zioła
Guacamole to zdrowa i smaczna paciajka z awokado i różnych dodatków. Przepis pochodzi z meksyku, gdzie guacamole jest tak popularne, jak w Polsce choćby ketchup lub musztarda. Jak zrobić zdrowe smarowidło, żeby nie było mdłe, a aromatyczne i...
-
Włóż kilka kostek do drzwi lodówki, a poczujesz efekt. Takie zastosowanie cukru to game changer
Cukier to słodki składnik, który znajdziemy niemal w każdej kuchni. Poza kulinarnym zastosowaniem w wielu recepturach warto poznać jego zupełnie inne przeznaczenie. Wystarczy włożyć kostki cukru do drzwi lodówki - efekt zaskoczy prostotą i...
-
Domowy, superzdrowy majonez bez jajek. Z tym składnikiem wyjdzie genialnie
Majonez to dodatek używany do wielu różnych potraw. Jak zrobić wegański majonez, który będzie miał dobry smak? Do jego przygotowania warto użyć popularnego warzywa i oliwy z oliwek. Będzie smakował najlepiej z dodatkiem białego pieprzu.
-
Pączki z dziurką na tłusty czwartek. Jak zrobić donuty po polsku? Wybierz odpowiednią mąkę
Pączki z dziurką to kolejny pyszny pomysł na tłusty czwartek. Ich wykonanie jest banalne i chociaż łudząco przypominają amerykańskie donuty, zasmakują każdemu miłośnikowi tradycyjnych smaków. Jak zrobić pączki z dziurką, żeby były puszyste i...
-
Cebula zalega w domowej spiżarni? Wsadź ją do naczynia żaroodpornego z przyprawami - efekt palce lizać
Kuchnia bez cebuli byłaby marnym tworem bez charakterystycznego aromatu i smaku. Jeśli jednak warzywo zalega w domowej spiżarni, spróbuj przygotować je w nieco bardziej oryginalny sposób. Efekt wow jest gwarantowany po zamarynowaniu cebuli w...
-
Szybka surówka. Przepis na prosty dodatek do obiadu z porem i jabłkiem. Zrobisz ją w pięć minut
Surówka do obiadu to dodatek, z którego nie warto rezygnować. Każda, nawet najmniejsza ilość świeżych warzyw i owoców dostarcza organizmowi wiele witamin i minerałów. Kiedy nie mamy czasu, najlepiej postawić na proste rozwiązania. Przygotowaliśmy...
-
Najlepszy deser świata, czyli creme brulee. Podpowiemy, jak zrobić francuską słodkość - to tylko cztery składniki
Jeśli masz ochotę na wykwintny deser, który jest delikatny, kremowy i rozpływa się w ustach, wcale nie musisz rezerwować stolika we francuskiej restauracji, by zamówić creme brulee. Ten deser jest znany i uwielbiany na całym świecie, a jego...
-
Przepis na gofry Ani Starmach bazuje na prostocie. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu
Przepis na gofry Ani Starmach to pomysł na dodanie zimie odrobiny słodyczy. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można łączyć je z różnymi dodatkami. Sprawdzi się bita śmietana, cukier puder, polewy czekoladowe i owoce.
-
98-letnia pani Janina gra z WOŚP. Przekazała unikatowy przepis. "Przywiozła go z Austrii. Towarzyszy nam od lat"
Pani Janina z Milikowic już kolejny rok gra z WOŚP. W poprzednich latach przekazywała na rzecz orkiestry m.in. własnoręczenie haftowaną poduszkę czy samodzielnie uszytą kopertę na chusteczki. W tym roku w ręce zwycięzcy aukcji trafił wyjątkowy...
-
Biszkopt z sześciu jaj. Przepis na klasyczne ciasto - istotna jest waga i odpowiednie proporcje
Domowe ciasto to prawdziwa uczta wszystkich zmysłów, szczególnie te przygotowane ze swojskich i świeżych składników. Wśród klasyków króluje biszkopt z sześciu jaj. Jak się okazuje cukierniczy fenomen jest banalny w przygotowaniu - wystarczy tylko...
-
Obiad na każdą kieszeń. Jednogarnkowe danie za grosze, czyli idealne rozwiązanie dla oszczędnych
W jedzeniu wspaniałe jest to, że nie musi być drogie, by było pyszne. Wiele naszych ulubionych dań powstało w wyniku kryzysów, a smakowitościami tamtych lat zajadamy się do dziś. Ten przepis to prawdziwy hit. Ugotujesz pięcioporcjowy obiad za...
-
Jak zrobić pulpety, żeby były delikatne i nie rozpadały się na patelni? Wystrzegaj się jednego składnika
Pulpety są wspaniałe w każdym sosie lub zupie, ale trzeba wiedzieć, jak je zrobić, by były delikatne i soczyste, a jednocześnie nie rozpadały się podczas gotowania lub obsmażania. Moja babcia miała jedną, złotą zasadę - nigdy nie dodawała jajka do...
-
Oponki jogurtowe, czyli słodka klasyka w nowym wydaniu. Idealne na tłusty czwartek i poczęstunek
Do tłustego czwartku pozostało coraz mniej czasu, warto więc zainspirować przepisem na tradycyjne łakocie w nieco innym wydaniu. Mowa tu o oponkach jogurtowych - ciasto jest lekki, puszyste i wyjątkowo smaczne. Pączki z dziurką świetnie się...