news
-
Szybciutka, pyszniutka i łatwiutka. Zupa krem na zielono z boczkiem będzie twoim ulubionym obiadem
Zupa krem z brokułów to obiad na smutki i radości, na chłody i ukropy, na każdy dzień, w rzeczy samej. Przepis jest banalny i dość szybki, więc sprawdzi się na mały głód. Nie możesz jednak zapomnieć o serze i boczku. Bez tego ostatniego ani rusz.
-
Nie z mięsa, a jednak steki. Warzywo w tej marynacie to istna rozkosz
Marzysz o obiedzie jak z restauracji, a w portfelu hula wiatr i kilka groszy wiatrem napędzane? Mamy na to sposób. Ten obiad bez mięsa zrobisz w trymiga, a roboty tyle, co nic. Najważniejsze jest białe warzywo i oczywiście marynata. Potem nic, tyl...
-
Obiad na piątek to nie tylko ryba. Te kotlety zrobią furorę wśród bliskich. To tylko kilka składników
Część osób nie je mięsa w piątki, część je. Natomiast wszyscy na pewno chcą zjeść coś pysznego tego dnia i dziś mamy właśnie taki przepis. Nie ryba, o dziwo, chociaż mocno kojarzy się z piątkowym posiłkiem. Na tapet bierzemy ziemniaki w takiej...
-
Jak zrobić naleśniki? Najlepiej po francusku. Są pyszne i aksamitne jak jedwab
Naleśniki to rzecz, która w sposób najlepszy z możliwych oddziałuje na nasz nastrój i zmysły, w tym smak. Oczywiście możemy się sprzeczać o to, z czym naleśniki są najlepsze, ale umówmy się - ich smak, wygląd i ogólne doznania zmysłowe zalezą od...
-
Moja babcia nie smaży jajecznicy na maśle. Rozpuszcza na patelni inny składnik. Jest ultrakremowa
Jajecznica to niekwestionowana królowa polskich śniadań i nic tak nie stawia na nogi i nie dodaje energii jak porcja pysznych, smażonych jajek. Często zastanawiamy się, jak zrobić najlepszą jajecznicę. Okazuje się, że kluczem wcale nie są dodatki,...
-
Pokazała ślepe jajo i rozpętała dyskusję. "O fu, u mnie tego nie ma", "Babcia mówiła na to pojdka"
Są takie dania, które różnie nazywają się nie tylko w różnych regionach Polski, lecz nawet w domach. Koniecznie trzeba do nich zaliczyć ślepe jajo, znane również m.in. jako pojdka, pojtka albo poćka. Jedna z użytkowniczek TikToka pokazała je na...
-
Te mandarynki są słodkie i nie mają pestek. Tak rozpoznasz je w sklepie
Mandarynki, choć ze świętami nie mają nic wspólnego, mimowolnie nam się z nimi kojarzą. Wszystko dlatego, że to właśnie na przełomie jesieni i zimy cytrusy trafiają do polskich sklepów i wtedy są najsmaczniejsze. Wiele osób za najbardziej pożądane...
-
Pyszne i wilgotne ciasto z jabłkami. Szarlotka i jabłecznik się schowają przy salcesonie
Wszyscy uwielbiamy ciasta z jabłkami i do najpopularniejszych należą oczywiście różne jabłeczniki i szarlotki. Jednak jest jeszcze jeden przepis na ciasto z jabłkami, który zasługuje na szczególne uznanie. Salceson to nie tylko swojska wędlina - t...
-
Zwykłą zupę porową podkręciłam tym dodatkiem. Nie wiem, czy jadłam kiedyś lepszy obiad
Zupa porowa gościła w moim domu bardzo często, ponieważ, najogólniej ujmując, "jest okej". Jest szybka, smaczna i nikt nie marudzi, kiedy pojawia się na stole. Jednak chciałam ją jakoś podrasować i pokombinować ze smakiem. Wzięłam z lodówki butelk...
-
Co oznacza biały nalot na kiełbasie? Nie każdy to wie i popełnia błąd. Wyjaśniamy, czy można ją jeść
Na różnego rodzaju naloty na jedzeniu zwykle spoglądamy dość podejrzliwie. Nie ma w tym nic dziwnego, bo zmieniony wygląd żywności często rzeczywiście świadczy o tym, że należy się z nią pożegnać. Nie zawsze trzeba jednak postępować tak drastyczni...
- Zamiast karpia na Wigilię? Mało tłuszczu, kalorii i tańsza niż dorsz
- Już nie robię jarzynowej. Mam lepszą sałatkę, która zachwyca gości
- Codzienne rytuały. Skarbnica wiedzy dla cierpiących na refluksMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Czy kumaryna jest szkodliwa? Ogranicz, a wątroba ci podziękuje
- Dodaj coś innego do pieczarek zamiast kapusty. Wyjdą obłędne
- Można jeść codziennie bez obaw. Obniżysz poziom "złego" cholesterolu
- Rozpoznasz te egzotyczne owoce na zdjęciach? To wcale nie jest łatwe!
- Rozpoznasz te egzotyczne owoce na zdjęciach? To wcale nie jest łatwe!
- Jak zrobić najlepszą kapustę z grochem? Prosty przepis na udaną Wigilię
- Ten quiz kulinarny spierze was na kwaśne jabłko. 13/13 graniczy z cudem!
-
Robię dwie masy i dodaję słodki napój. Ciasto zebra nigdy nie było pyszniejsze
Ciasto zebra to kultowy wypiek, który od czasu PRL-u nie stracił na popularności. Przepis jest banalnie prosty, wystarczy zrobić jasne i ciemne ciasto, a potem na przemian wlewać do formy. Ja jednak dodaję jeszcze słodki napój, który także uchodzi...
-
Wpadłam na dziwny pomysł i dolałam to do gulaszu z żołądków. Był tak pyszny, że zjadłam pół garnka
Gulasz z żołądków może nie jest potrawą, którą obecnie zajadamy się na okrągło, a młodzież w większości nawet nie zna tego smaku, jednak w PRL-u królował na naszych stołach. Dziś pragnę przypomnieć przepis na pyszny gulasz z żołądków, by nie dać m...
-
Wolę te kotlety nawet od schabowych. Są soczyste i aromatyczne, bo panierka zawiera żółty składnik
Najczęściej na polskich stołach pojawiają się kotlety schabowe oraz mielone, nierzadko także drobiowe i dziś właśnie im przyjrzymy się bliżej. Ten przepis zrobił furorę wśród moich bliskich, a to za sprawą soczystego mięsa i obłędnej panierki.
-
Robiłam zupę pomidorową i dodałam nietypowy składnik. Efekt prawie zwalił z nóg
Zupę pomidorową można zrobić na wiele sposobów, nie tylko wlewając koncentrat do ugotowanego wcześniej rosołu. Ostatnio robiłam pomidorową od podstaw, na wywarze z żeberek. Postanowiłam jednak zerwać z monotonią i otworzyłam lodówkę, by dodać do...
-
Najlepszy przepis na ciasto marchewkowe. Rubinowy dodatek to tutaj świętość
Ciasto marchewkowe to wymarzony deser na jesienną pluchę, który smakiem i kolorem rozweseli nawet najbardziej pochmurny dzień. Przepis jest bardzo prosty, ciasto wychodzi mięciutkie i wilgotne, a smaki fantastycznie się przenikają. Nie byłoby tak...
-
Jak zrobić pulpety? Mięsne kulki będą mięciutkie i soczyste dzięki jednej zasadzie
Pulpety to jeden z takich obiadowych pewniaczków - mało kto ich nie lubi i naprawdę trudno je zepsuć. Bez względu na to, czy podasz pulpety w sosie koperkowym, pomidorowym, czy pieczarkowym, najważniejsza jest ich konsystencja. Żeby pulpety nie...
-
Nie z mięsem i nie z grzybami. Do pierogów robię czarny farsz. Jest nieziemski
Kiedy po raz pierwszy zrobiłam te nietypowe pierogi, moi najbliżsi pukali się w czoło, niektórzy nawet nie chcieli spróbować. Nie chciałam ich specjalnie przekonywać, bo po cichu liczyłam, że więcej zostanie dla mnie. Jednak ciekawość zwyciężyła, ...
-
Tę zupę znają tylko w Wielkopolsce. Jak zrobić ślepe ryby? Akurat ryb w przepisie nie ma
Ślepe ryby, śleboriba lub ślepa zupa to kilka nazw odnoszących się do dania, które poza granicami Wielkopolski jest praktycznie nieznane, a wielka szkoda. To zupa, której nazwa może wprowadzić w błąd, ponieważ nie zawiera ryb, a opiera się na rzec...
-
Racuszki na kefirze z niespodzianką. Kilka minut i masz talerz pełen szczęścia
Racuszki w tej wersji są jedną z tych rzeczy w życiu, dla których zdecydowanie warto rano wstać z łóżka, by zanurzyć zęby w czymś nieziemsko pysznym. Są dużo pyszniejsze od tradycyjnych racuchów i zdecydowanie szybsze w wykonaniu. Nie zapomnij o...
-
Zdjęłam i przez chwilę się zawahałam. Gdzie wyrzucić folię po parówkach? Łatwo się pomylić
Gdzie wyrzucić folię po parówkach? Sama ostatnio się nad tym zastanawiałam. Odruchowo chciałam wybrać kosz na recykling, ale zawahałam się. Bo czy taka folia na pewno nadaje się do tego pojemnika? Okazuje się, że nie.
-
Zakaz handlu w niedziele już jest, pojawiła się propozycja na soboty. Zakupy miałyby być ograniczone
Do zakazu handlu w niedziele chyba już wszyscy się przyzwyczaili, choć w przestrzeni publicznej wciąż toczone są dyskusje o jego możliwym poluzowaniu lub modyfikacjach. Teraz jednak pojawił się pomysł, by handel ograniczyć również w soboty. Nie...
-
Nie musisz kupować. Masło klarowane zrobisz bardzo łatwo, ale zapamiętaj tę zasadę
Masło klarowane to zdecydowanie jeden z produktów, które absolutnie muszą się znaleźć w każdej kuchni. Nadaje potrawom przyjemny aromat i jest jednym z najzdrowszych tłuszczów do smażenia. Nie musisz jednak kupować gotowego masła klarowanego, bez...
-
Najlepsza zupa na jesienne chłody. Tu liczy się konkretna wkładka i jeden dodatek
Mało która zupa tak świetnie syci i rozgrzewa, jak gęsta i treściwa zupa fasolowa. Fasolówka najlepiej smakuje właśnie w chłodne, jesienne i zimowe dni, a jej smak zależy od solidnej wkładki, oczywiście z wędzonką. Ja jednak dodaję jeszcze jeden...
-
Sojusznik zdrowego serca i mózgu. Dodawaj do sałatek, by obniżyć cholesterol i poprawić krążenie
Olej lniany pozyskiwany jest przez tłoczenie na zimno nasion lnu. To bogate źródło cennego kwasu alfa-linolenowego, który sprzyja zdrowiu serca i mózgu. Dodawanie do potraw oleju lnianego pomoże zapanować nad cholesterolem, obniżyć ryzyko chorób...
-
Tego jeszcze nie grali. Pizza na tym spodzie to petarda. Ani mąki, ani drożdży - zakochasz się
Nie ma co się oszukiwać - wszyscy kochamy pizzę i możemy się jedynie sprzeczać o to, z jakimi dodatkami jest najlepsza. Dziś jednak nie będziemy skupiać się zanadto na dodatkach, a na tapet weźmiemy spód. To wielu osobom nie mieści się w głowie, a...
-
Nie tylko do ciasta. Co zrobić z orzechów włoskich? Tak pysznego połączenia dawno nie jadłam
Wyraziste w smaku, przyjemnie chrupiące i niepowtarzalne. Co dobrego można zrobić z orzechów włoskich? Możesz pomyśleć o czymś innym niż ciasto z ich dodatkiem. Mamy dla ciebie przepis na obiad, który przebije restauracyjne pozycje.
-
Tanie i soczyste jak marzenie. Te kotlety nigdy się nie znudzą. Dwa dodatki są najważniejsze
Polacy uwielbiają kotlety i pewnie wielu z nas nie może sobie wyobrazić lepszego obiadu niż pyszny, soczysty kotlet z ziemniaczkami i pyszną surówką. Na naszych stołach najczęściej lądują kotlety mielone, schabowe lub drobiowe, ale przecież możesz...
-
Prosta i pyszna zupa na rosole. Kiedyś ją kochaliśmy, dziś mało kto pamięta
Kiedy zostało nam trochę rosołu mamy dwa wyjścia - albo go dojeść, albo przerobić na inną zupę. Najczęściej na rosole robimy pomidorową, ale kiedy już nam się znudzi, warto powrócić do smaków sprzed lat i zrobić zupę, którą niemal wszyscy...
-
Lepsze placuszki nie istnieją. Milion razy lepsze i szybsze od racuchów
Znudziły ci się już kanapki i jajecznica, a jednak masz ochotę na pyszne śniadanie? Mamy dla ciebie przepis idealny. Te placuszki skradną ci serce już samym zapachem, a smak sprawi, że na dobre porzucisz inne pomysły na śniadanie. Wystarczy twaróg...
-
Sklepy wprowadzą dodatkową opłatę. Zrobią to m.in. Biedronka i Lidl. Pieniądze będzie można odzyskać
W 2025 roku do zakupów trzeba będzie doliczyć dodatkową, niewielką opłatę. Wtedy ma bowiem zacząć obowiązywać w naszym kraju system kaucyjny. Zostaną nim objęte określone rodzaje puszek i butelek szklanych oraz z tworzyw sztucznych. Opłata zostani...
-
Kroję, doprawiam i wpycham do słoika. Takiej konserwy nie sposób nie zjeść na raz
Kiedyś domowe konserwy robiło się w każdym domu, żeby zawsze mieć pod ręką swojską kiełbasę lub pyszne tuszonki z galaretką. Teraz moda na swojskie wyroby powraca i to w wielkim stylu. Przyznaję, że sama padłam ofiarą tej kulinarnej mody. Od dawna...
-
W święto nie chce ci się długo stać przy garach? Zrób te placki lepsze od ziemniaczanych
Jeśli złapał cię leń lub po prostu nie chce ci się poświęcać połowy dnia na gotowanie, mamy dla ciebie przepis idealny. Te placuszki są chrupiące, aromatyczne, bardzo łatwe w wykonaniu, a smakiem biją nawet ziemniaczane. Główny składnik kupisz w...
-
Ten napój to tylko trzy składniki, a działa na ciało jak balsam. Ma mało kalorii i ukoi jelita
Ajran lub ayran to popularny turecki napój, który robi się z jogurtu i wody z dodatkiem soli, a czasem też innych przypraw, np. pieprzu. Bardzo dobrze gasi pragnienie i orzeźwia, ale nie tylko dlatego warto po niego sięgać od czasu do czasu. Ajran...
-
Gdy postawisz te kotleciki na stole, rodzina zaniemówi. Przepis znanego kucharza łamie wszelkie schematy
Polacy uwielbiają kotlety, najbardziej oczywiście mielone i schabowe. Pora jednak nieco odświeżyć kuchnię. Idealnie pomoże ci w tym przepis Jamiego Olivera na chrupiące kotleciki, które są połączeniem... ryby i makaronu. Coś nam się wydaje, że już...
-
Przechowuj tak cebulę, a będzie świeża przez wiele tygodni. Nie zmięknie i nie zacznie się psuć
Cebula, obok ziemniaków, to prawdopodobnie najpowszechniej używane warzywo w polskiej kuchni. Doskonale podkręca smak i aromat potraw, więc trudno wyobrazić sobie bez niej gotowanie (choć oczywiście nie jest to niemożliwe). To również warzywo bard...
-
Masz ochotę na słodkie, ale spodnie już piłują? Zrób te ciasteczka i wcinaj bez wyrzutów sumienia
Kto z nas nie lubi sobie połasuchować od czasu do czasu? Niestety, ktoś kiedyś prześmiewczo powiedział, że największe przyjemności w życiu tuczą, ale nie w przypadku tych ciasteczek. Są naprawdę pyszne, szybciutkie w przygotowaniu i sprawdzą się...
-
Tylko tak zrobisz soczystą pierś z gęsi. Tutaj liczy się sposób na skórkę
Mamy listopad, czyli miesiąc, w którym Polacy jedzą najwięcej gęsiny. Jesteśmy narodem bardzo przywiązanym do tradycji, więc w myśl porzekadła, że "na świętego Marcina najlepsza gęsina", porzucamy nudnego kurczaka na rzecz dużo bardziej szlachetne...
-
Proste ciasto, którego nie musisz piec. Wystarczą herbatniki i krem, by zrobić boski deser
Ciasta bez pieczenia są pyszne, proste do zrobienia i idealne dla tych, którzy nie do końca ufają piekarnikom. Można mieć wtedy pewność, że ani nic się nie przypali, ani nie będzie niedopieczone. Jednym z najprostszych ciast bez pieczenia jest...
-
Weekend bez niego nie istnieje. Ziołowy chlebek robię na dwie blaszki. Znikają nawet okruszki
Są takie przepisy, które mimo tego, że przygotowujemy regularnie, nie nudzą się nawet odrobinę. W moim przypadku jest to przepis, który robię co weekend od wielu lat. Chlebek ziołowy to gratka dla miłośników pieczywa i wspólnego podjadania podczas...
-
Wzięłam kurczaka i jedną butelkę. Mięso było tak soczyste, że już nigdy nie zrobię inaczej
Najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków jest oczywiście kurczak. To mięso łatwo dostępne, dość tanie i daje naprawdę mnóstwo możliwości. Najpopularniejszym sposobem na kurczaka jest upieczenie go w piekarniku. Jak zatem zrobić najlepszego...