news
-
Liście tej rośliny rewelacyjnie podbiją smak ogórków małosolnych. Ten patent na wyśmienite przetwory zna każda babcia
Przygotowujesz domowe przetwory? Ten trik z pewnością ci się sprawdzi. Dodatek tego tajemnego składnika sprawi, że ogórki małosolne będą smakować jeszcze lepiej, bowiem liść tej rośliny podbije ich charakterystyczny aromat. Ten babciny patent nie...
-
Kompot z rabarbarem - jak zamknąć smak lata w słoiku? Oto wyjątkowe przepisy!
Kompot z rabarbarem to doskonały sposób na urozmaicenie rodzinnego obiadu. Nie ma nic lepszego aniżeli aromatyczny i świeży kompot z pysznego rabarbaru. Z pełnym powodzeniem zastąpi on ulubione napoje nawet najbardziej wybrednych smakoszy. W...
-
Jedzono ją w czasach powojennych. Dziś w obiegu pozostała tylko nazwa. Co to za potrawa?
Kuchnia staropolska jest pełna tajemnic i ciekawostek. Dawniej przyrządzając rodzinny posiłek, sięgano po składniki, które były łatwo dostępne. Dziś w sklepach można kupić niemal wszystko, stąd niektóre dania odeszły w niepamięć, a ślad po nich...
-
Botwinka to zupa nad zupy. Będzie smakować dużo lepiej, gdy wykorzystasz ten owoc Magda Gessler poprosi o przepis
Botwinka to smak polskiej wiosny i wczesnego lata. Zupa z młodych liści buraków na pewno niejednemu przywodzi na myśl beztroskie chwile dzieciństwa, a jej zrobienie jest w zasadzie banalne. Jednak botwinka sama w sobie jest lekka i delikatna. Wart...
-
Na bazarkach pojawiły się pierwsze kurki w tym sezonie. Ich cena sprawia, że klienci łapią się za głowę
Gdy którykolwiek produkt pojawia się po raz pierwszy w sezonie, nikogo nie dziwi, że jest droższy niż w późniejszych tygodniach. Wszyscy wiedzą jak drogie są truskawki, czy czereśnie gdy te pojawiają się po raz pierwszy na straganach. Ceny kurek...
-
Ogórki małosolne robimy teraz wszyscy jak jeden mąż. Mało kto jednak zna trik z chrzanem. Będą lepsze niż babcine
Sezon na ogórki gruntowe wystartował i wszyscy w popłochu biegamy po warzywniakach i marketach, by zrobić to, na co czekaliśmy cały rok. Otóż kochani, zaczyna się czas małosolnych. Jak je zrobić, żeby były chrupiące, zieloniutkie i pyszne tak, że ...
-
Chrupiące ziemniaki w kilka minut i to bez użycia piekarnika. Klasyczne przygotowanie pójdzie w zapomnienie
Ziemniaki to ulubione warzywo wielu Polaków. Można z niego zrobić wszystko, jednak i tak najlepsze jest w klasycznych wersjach. Dobrze również smakuje z chrupiącą skórką, ale okazuje się, że mało kto potrafi uzyskać taki efekt bez użycia piekarnik...
-
Popisowe danie Aleksandra Kwaśniewskiego? Babka ziemniaczana. Przepis wziął od babci z Wilna
- Uważam, że to świetne danie na czas jesiennej smuty. Jest sycące i rozgrzewające, a jak się jeszcze doda dobrą kiszoną kapustę, ogórki czy marynowane grzyby, to jest to znakomite. (...) Ja lubię gotować, odpręża mnie to. Oczywiście, jak robię to...
AUTOPROMOCJA -
Znudziły ci się tradycyjne obiady? Wypróbuj prosty przepis na holenderskie kotlety mielone. Będą palce lizać
Holenderskie kotlety mielone zrobisz podobnie do tych tradycyjnych, jednak ich smak będzie się nieco różnił. To doskonały pomysł na małe urozmaicenie codziennego jadłospisu. Z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw kotlety będą smakować wyśmienicie....
-
Zupa szczawiowa Magdy Gessler i Roberta Makłowicza. Która lepsza?
Zupa szczawiowa to prawdziwy rarytas. Mimo swojej prostoty jest znakomita w smaku i co ważne, bardzo tania. Najlepiej przyrządzić ją w okresie lata, kiedy mamy bezpośredni dostęp do świeżego i ekologicznego szczawiu.
-
Pięciominutowy chłodnik Katarzyny Bosackiej. "Ochota od samego patrzenia"
-
Przepis na ten obiad dostałam od gospodyni. Jedna porcja to za mało
-
Dzień dziecka powinien być każdego dnia. Jak okazywać wsparcie dzieciom na co dzień, nie tylko od święta?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Bułeczki drożdżowe? Owszem, ale tylko z przepisu dziadka. Takie są najlepsze
-
Niesamowicie pyszne kluski leniwe bez wyrabiania ciasta i brudzenia rąk
- Przepis odnalazłam w zeszycie mamy. Od razu zaczęłam robić drugą porcję
- Babciny przepis na dodatek do obiadu. Albo go kochasz, albo nienawidzisz
- Zauważyłeś żółte liście na ogórkach? Kup produkt za dwa złote i po problemie
- Mizeria w innej odsłonie. Dodatek tych produktów dodatkowo poprawi jej smak
- Jak przygotować dobrą zalewę do kiszenia ogórków? Pamiętaj o temperaturze
-
Kiedy sadzić truskawki do gruntu? Lepiej się spiesz, bo to już ostatni moment. Za chwilę może być za późno
Truskawki z łatwością możesz hodować nie tylko we własnym ogródku, ale również na balkonie. Poradzi sobie z tym każdy amator ogrodnictwa, a w nagrodę już latem będzie można cieszyć się słodkimi i soczystymi owocami. Warto jednak wiedzieć kiedy...
-
Najprostsze ciasto ucierane. Zakręć kilka razy ręką, zarzuć rabarbarem i upiecz. Zniknie z blachy jeszcze ciepłe
W prostocie tkwi siła i to sprawdza się nawet w przypadku domowych wypieków. Przepis na najprostsze i najpyszniejsze ciasto? Proszę bardzo - ciasto ucierane z rabarbarem. Jest słodkie, wilgotne i banalne w wykonaniu. Jak je zrobić? Potrzebujesz...
-
Pyzy klasztorne nie mają konkurencji. Myk z ciastem sprawi, że będą miękkie jak nigdy
Pyzy to danie, które kochają Polacy, lecz mało kto decyduje się na ich robienie. Niektórzy rezygnują z ich przygotowania, ponieważ wychodzą twarde i nieapetyczne. Jednak znamy sposób na to, by ta potrawa zawsze wychodziła perfekcyjnie. Zmiana w...
-
Szuflada pod piekarnikiem jest domem blach do pieczenia? Niepozorne miejsce ma zupełnie inną funkcję
Szuflada pod piekarnikiem to w większości polskich domu schowek na patelnie, blachy i formy do pieczenia. Jak się jednak okazuje, nietypowe miejsce ma zupełnie inne przeznaczenie, które może okazać się prawdziwym objawieniem w kuchni. W ten sposób...
-
Mizeria bez ogórków? Kucharka ze szkolnej stołówki przemycała inne warzywo, a wszyscy zajadali się bez opamiętania
Mizeria to doskonały dodatek do obiadu. Jedni lubią ją na słodko, inni zaś tylko i wyłącznie z solą. Z reguły je się ją z ogórkami, znacznie rzadziej z sałatą, jednak pani Mariola gotująca w szkole nie raz zaskoczyła uczniów dodatkiem zupełnie...
-
Czym nawozić czarną porzeczkę? Ta domowa, prosta kompozycja sprawi, że plony będą obfite
Samodzielna uprawa niesie ze sobą wiele wyzwań. Odpowiednie nawadnianie, walka ze szkodnikami, czy marne plony potrafią zniechęcić najwytrwalszych. Dlatego zdradzamy jaki nawóz może pomóc w osiągnięciu pełnych kiści i wynagrodzić trud.
-
Niemcy płacą za nie tysiące euro, a w Polsce nikt ich nie zbiera. Najdroższe warzywo świata rośnie pod nogami
Czasami nie zdajemy sobie sprawy, jak cenne rośliny rosną w naszych ogrodach, parkach i na łąkach. Tak jest w przypadku młodych pędów chmielu - wielu uważa je za zwykłe chwasty, podczas gdy Niemcy i Francuzi płacą gigantyczne pieniądze za kilogram...
-
Zjedliśmy croissanty za 16 i 18 zł. Wyglądają inaczej niż wszystkie. "Warte grzechu"
Gdy myślimy o croissantach, zwykle przed oczami pojawia ię nam tradycyjny rogalik. Jednak od pewnego czasu po Instagramie krążą filmiki, na których ludzie zajadają się tym wypiekiem w zupełnie innym kształcie. Croissanty są okrągłe, wypełnione...
-
Domowy nawóz po którym lawenda będzie rosła jak szalona! Jest tani, ekologiczny i działa cuda
Lawenda to chętnie uprawiana roślina, która posłuży zarówno jako piękna pachnąca ozdoba, jak i jako domowy medykament. Jej uprawa nie jest trudna, jednak warto pamiętać o pielęgnacji. Domowej roboty nawóz sprawdzi się w tej roli znakomicie -...
-
Widzisz to po wejściu do lokalu? Lepiej wyjdź, zanim zdążysz coś zamówić i unikaj takich miejsc jak ognia
W idealnym świecie w każdym lokalu gastronomicznym panuje idealny ład i porządek, a każdy przedmiot jest nieskazitelnie czysty. Niestety rzeczywistość jest zgoła inna, a w niektórych restauracjach nie przestrzega się podstawowych zasad higieny....
-
Kopytka - przepis. Dzięki radzie cioci Ali będą mięciutkie i delikatne. "Tych ziemniaków nawet nie kupuj"
Mięciutkie, delikatne, ale jednocześnie jędrne i lekko błyszczące. Takie są właśnie kopytka mojej cioci, która od 50 lat karmi nimi najbliższych. Jak zrobić kopytka, żeby były tak pyszne, jak ciocine? Sukces zaczyna się już na zakupach. Okazuje si...
-
Zapomnij o żmudnym zawijaniu gołąbków, wrzuć składniki do garnka i zrób z nich... obłędną zapiekankę
Przepis na gołąbki jest chętnie wykorzystywany w naszych kuchniach. Nic dziwnego, tradycyjne smaki są uwielbiane przez domowników, a ta potrawa bazuje na łatwo dostępnych składnikach. Jeśli jednak nie przepadacie za żmudnym zawijaniem roladek,...
-
Nie znosisz rozmrażania lodówki? Wypróbuj ten patent, a już nigdy nie będziesz skuwać lodu
Domowe porządki bywają wyjątkowo uciążliwe zwłaszcza kiedy zajmują dużo czasu, albo są dość nieprzyjemne. Do takich obowiązków należy między innymi rozmrażanie lodówki. Nagromadzenie wilgoci zamienia się w gruby lód, którego skuwanie jest uciążliw...
-
Nie dość, że są drogie, to jeszcze przez ten błąd stracą smak. Jak prawidłowo płukać truskawki? Uważaj na szypułki
Ceny truskawek wciąż są wysokie, ale przecież cały rok czekaliśmy na nasze ukochane owoce, więc wielu z nas ulega truskawkowej miłości i wraca do domu z całą łubianką czerwonych pyszności. Jednak przed zjedzeniem warto je opłukać i to właśnie nie...
-
Jak zrobić gnojówkę z pokrzywy? Przygotuj się na fetor i największe zbiory pomidorów w twoim życiu
Gnojówka z pokrzywy - brzmi dość dziwnie, ale to coś w rodzaju magicznej mikstury, która sprawi, że pomidory i róże obrodzą jak nigdy wcześniej. Sposób wykonania jest banalny, ale mam jedną radę - nie stawiaj beczki blisko wejścia do domu. Już mów...
-
Kotlet rzymski - hit PRL-u, który przygotujesz w pięć minut! Mięciutki w środku z chrupiącą skórką
Kotlet rzymski był uwielbiany w czasach PRL-u niemal przez wszystkich. Jego zalety doceniały także gospodynie, a wszystko za sprawą prostoty i szybkości wykonania. Mięciutki środek rozpływający się w ustach i chrupiąca panierka. Jak odtworzyć dawn...
-
Strzelczyk pokazał alternatywę dla tradycyjnego rosołu. "Dziwna nazwa, a smak obłędny"
Wyszukane dania obiadowe coraz częściej są poszukiwane w internecie. Tomasz Strzelczyk postanowił pokazać przykład zupy, która pomimo podobnego wyglądu, różni się od znanych klasyków. Jej nazwa może wiele osób zrazić, lecz smak rekompensuje wszystko.
-
Sycąca i aromatyczna zupa gulaszowa. Przepis "na bogato" Jakuba Kuronia sprawdzi się na każdą okazję
Dobra zupa gulaszowa powinna być bogata w mięso i warzywa. Dzięki temu jest niezwykle sycąca, a dodatek ziół nadaje jej niepowtarzalnego aromatu. Ponadto wszystko przygotujesz w jednym naczyniu. W zabiegany dzień nic nie będzie smakować tak dobrze...
-
Frytki z batatów z dodatkiem aromatycznych ziół. Prosty przepis na nietuzinkową przekąskę
Frytki z batatów są dobre na imprezę z bliskimi, nocne filmowe party lub letniego grilla. Ich smak jest tak wyborny, że będą kulinarnym strzałem w dziesiątkę. Poznaj przepisy i właściwości batatów.
-
Kochasz frytki? Po zjedzeniu tego przysmaku na pewno o nich zapomnisz. To dzięki chrupiącej skórce
Nie ma na świecie osoby, która nie wie czym są frytki. Tym popularnym przysmakiem zajadają się wszyscy, a dodatków, z jakimi jest podawany trudno zliczyć. My jednak przedstawiamy coś, co może konkurować z tym smakołykiem. Chrupiąca skórka i...
-
Pryskane czy niepryskane? Z tym banalnym trikiem rozpoznasz, czy owoce były kropione chemią
Zdrowa, ekologiczna żywność to dla wielu osób jeden z najważniejszych szczegółów w diecie. Niestety w dobie supermarketów i masowych produkcji o takie coraz ciężej. Warto zatem poznać banalnie prosty trik, który pozwoli wybrać owoce i warzywa...
-
Zastosuj regułę trzech szklanek i zrób ciasto, które jest lepsze od szarlotki. Tak kremowe, że rozpływa się w ustach
Ciasta w naszych domach zakorzeniły się na dobre. Pieczenie ich na imprezy i przyjęcia jest już tradycją. Kultowe przepisy mogą się jednak przejeść, dlatego warto wspomóc się nowymi recepturami. To ciasto będzie świetnym zamiennikiem tradycyjnego...
-
Sposób na muchy w domu, który kosztuje mniej niż złotówkę. Wystarczy woreczek i kilka drobiazgów
Gdy robi się cieplej, muchy zaczynają coraz częściej wlatywać do naszych mieszkań. Te uciążliwe owady potrafią zajść za skórę, dlatego wiele osób zastanawia się, jak się pozbyć much w domu. Są oczywiście różnego rodzaju preparaty, ale nie trzeba...
-
Rabarbar w tej wersji powala na kolana. Nie na słodko i nie w cieście - ten dżem zamieni każdą pieczeń w arcydzieło
Rabarbar kojarzy się głównie ze słodkimi wypiekami i orzeźwiającymi napojami. Bardzo słusznie, ponieważ to warzywo idealnie przełamuje słodycz ciast i babeczek. Nie każdy jednak wie, że rabarbar fantastycznie podkręca smak pieczeni, a kaczka z...
-
Ma 103 metry i może ją zjeść 14 tys. osób. Gigantyczna kremówka papieska, której nie znajdziesz w żadnej cukierni
Ogromna kremówka papieska powstała w Rzeszowie. Jej długość nie jest przypadkowa. Ciastko zostało bowiem upieczone z okazji 103. rocznicy urodzin Jana Pawła II. Słodkość została podzielona aż na 14 tysięcy kawałków. Rzeszowianie mogli skosztować...
-
Jak się robi ogórki watykańskie? Kluczem jest jeden nieoczywisty dodatek
Niewiele osób wie, że istnieje coś takiego jak ogórki watykańskie. Przepis na ten nietypowy przysmak jest dość prosty, dlatego coraz chętniej sięgają po niego wszystkie gospodynie. Kluczem jest jeden nieoczywisty składnik, który całkowicie odmieni...
-
To podobno najzdrowsze lody. Nie mają mleka ani cukru, a smakują kosmicznie. Można jeść codziennie
Wiosną i latem nie sposób odmówić sobie porcji chłodnego, pysznego deseru. Lody kochamy wszyscy i jeśli ktoś mówi, że nie lubi lodów - najpewniej troszkę nas "cygani". Jednak tak bardzo jak lody są pyszne, tak lubią iść w boczki. Ale nie te lody....
-
Podlewasz tak pomidory? Uważaj, bo możesz im zaszkodzić. Babcia wyznaje od zawsze proste zasady
Uprawa pomidorów jest z pozoru dość prosta. Niestety z czasem mogą pojawiać się pierwsze problemy, a ich przyczyna bywa trudna do zdiagnozowania. Kluczem może być właściwe podlewanie. Kiedy byłam mała babcia każdego roku sadziła dużo warzyw, a...
-
Kucharka proboszcza dodaje do krupniku nietypowe mięso. "Biskupowi aż spadł biret"
Krupnik to jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich domach i chociaż nie każdy ma z nią dobre wspomnienia, dziś zdradzimy wam przepis na krupnik idealny - pachnący, esencjonalny i pełen samych pyszności. Pani Pelagia od lat gotuje dla księdza...
-
Łamiesz zdrewniałe końcówki szparagów? Po obejrzeniu tego wideo przestaniesz. Jest lepszy sposób
Szparagi to sezonowy przysmak, na który czekamy cały rok. Przed zjedzeniem trzeba je jednak odpowiednio przygotować. Jednym z etapów jest pozbywanie się zdrewniałych końcówek. Często można spotkać się z radą, aby po prostu je odłamać. Nie zawsze...